Niewybaczalne zachowania gości - Strona 161 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum ślubne

Notka

Forum ślubne Forum ślubne - zanim staniecie na ślubnym kobiercu, możecie tutaj podyskutować na tematy jak: suknie, stroje dla świadków, wybór wizażystki i fryzjerki itd.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2017-12-28, 12:43   #4801
MissCath
Zakorzenienie

Dot.: Niewybaczalne zachowania gości

Cytat:
Napisane przez Timon i Pumba Pokaż wiadomość
Treść usunięta
To co mówiłam - po ślubie też może być rozwód

Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
Stary 2017-12-28, 13:44   #4802
_Matilde_
Biała Dama

[1=3ebdb6c370169ce1a39c163 fc8d64643247d9f80;7999447 6]Według mnie to dalej rozróżnianie - Aśka z Krzyśkiem znają się od trzech lat i pół roku temu wzięli ślub, więc to "państwo", a Gośka z Tomkiem są razem od lat piętnastu, dorobili się wspólnego kredytu i dwójki dzieci, ale Tomek będzie OT, bo obrączki brak. Przecież to jest idiotyczne.[/QUOTE]

Oni się sami przez swoje wybory rozróżnili na żonatych i nieżonatych, są tak samo "poszkodowani" przez prawo spadkowe chociażby. Wiedzieli z czym to się wiąże. Zaproszenie nieimienne to w tej sytuacji najmniejszy problem

---------- Dopisano o 13:44 ---------- Poprzedni post napisano o 13:40 ----------

Cytat:
Treść usunięta
No nie, tutaj oboje są gospodarzami i oboje zapraszają. Gościem podstawowym jest krewny, przyjaciel gospodarza i ma możliwość przyprowadzenia partnera, kimkolwiek by on był, i jak by nie został wpisany, to dalej tylko partner gościa

Webook
Filmweb
Last.fm
_Matilde_ jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2017-12-28, 13:54   #4803
visionAM
Zakorzenienie

Jak dla mnie wpisywanie małżeństw z imienia i nazwiska to konieczność, nie wyobrażam sobie wręczyć małżeństwu zaproszenie typu "Zapraszam Jana z żoną" Wydaje mi się, że nie ma także co zagłębiać się w tematy typu "mogą wziąć rozwód" itp., bo to akurat nie jest kwestia do rozpatrywania przez osoby, które zapraszają na wesele. Jak jest małżeństwo, to się zaprasza małżeństwo i tyle. Dwoje ludzi, którzy mają imiona, a nie Jacka z żoną czy Martę z mężem.
visionAM jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2017-12-28, 15:52   #4804
3ebdb6c370169ce1a39c163fc8d64643247d9f80
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez _Matilde_ Pokaż wiadomość
Oni się sami przez swoje wybory rozróżnili na żonatych i nieżonatych, są tak samo "poszkodowani" przez prawo spadkowe chociażby. Wiedzieli z czym to się wiąże. Zaproszenie nieimienne to w tej sytuacji najmniejszy problem
Z koniecznością liczenia się z wyjątkowo buraczanym zachowaniem żon swoich mężów?

Sprawy spadkowe, szpitalne i inne można załatwić też w inny sposób.
3ebdb6c370169ce1a39c163fc8d64643247d9f80 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2017-12-28, 16:29   #4805
Timon i Pumba
hakuna matata

Treść usunięta
Timon i Pumba jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2017-12-28, 16:51   #4806
MissCath
Zakorzenienie

Jeśli mowa o "kuzynkach niewidzianych od 15 lat", to w pierwszej kolejności warto się zastanowić, czemu w ogóle zapraszamy takie osoby? Skoro nawet nie wiemy, czy przypadkiem kuzynka, która pamiętamy jako dziecko nie ma męża i trójki dzieci? Ja np. takiej rodziny w ogóle nie zapraszam i nie czuję w ogóle potrzeby ich zapraszania.

Stary 2017-12-28, 17:09   #4807
Lottie69
Zakorzenienie

Cytat:
Treść usunięta
Gospodarzami są ci, którzy wyprawiają wesele. Dlaczego mieliby to być tradycyjnie rodzice, jeśli młodzi wyprawiają sobie sami wesele?
Lottie69 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2017-12-28, 17:12   #4808
visionAM
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Lottie69 Pokaż wiadomość
Gospodarzami są ci, którzy wyprawiają wesele. Dlaczego mieliby to być tradycyjnie rodzice, jeśli młodzi wyprawiają sobie sami wesele?
Bo kiedyś tak rzeczywiście było, że rodzice zapraszali na wesele dzieci. Teraz też wiele osób podaje w zaproszeniach formułę "wraz z rodzicami"
Stary 2017-12-28, 17:17   #4809
MissCath
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez visionAM Pokaż wiadomość
Bo kiedyś tak rzeczywiście było, że rodzice zapraszali na wesele dzieci. Teraz też wiele osób podaje w zaproszeniach formułę "wraz z rodzicami"
Tak samo jest właśnie z kwestią czy można OT, czy nie. Otóż dzisiaj też wiele rzeczy się zmieniło i kryterium tylko i wyłącznie ślubu jako warunku imiennego zaproszenia odchodzi do lamusa, bo jest sporo par, które długo są razem, ale ślubu nie planują. Przykładowo też byłoby mi wstyd zaprosić moją koleżankę z OT, zwłaszcza, że doskonale znam jej chłopaka, a poza tym mają oni dziecko. Nieważne, że ślubu nie mają i na razie nie planują.

Stary 2017-12-28, 17:35   #4810
_Matilde_
Biała Dama

Cytat:
Napisane przez MissCath Pokaż wiadomość
Tak samo jest właśnie z kwestią czy można OT, czy nie. Otóż dzisiaj też wiele rzeczy się zmieniło i kryterium tylko i wyłącznie ślubu jako warunku imiennego zaproszenia odchodzi do lamusa, bo jest sporo par, które długo są razem, ale ślubu nie planują. Przykładowo też byłoby mi wstyd zaprosić moją koleżankę z OT, zwłaszcza, że doskonale znam jej chłopaka, a poza tym mają oni dziecko. Nieważne, że ślubu nie mają i na razie nie planują.

No i oczywiście każdy wypisuje zaproszenia jak chce, ale nie znaczy to że formuła "osoba towarzysząca" na zaproszeniu to po chamsku i nieszanowanie gości. I jak widzę po tej dyskusji pisanie jednych tak a innych z nazwiska przysparza więcej problemów niż tradycyjne pisanie bo zaczynają się bóle i licytacje że oni to nie na poważnie a ja x lat jak tak możno itp

Webook
Filmweb
Last.fm
_Matilde_ jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2017-12-28, 17:59   #4811
Lottie69
Zakorzenienie

Cytat:
Bo kiedyś to oni wyprawiali dzieciom wesele, to byli gospodarzami. Teraz coraz więcej osób organizuje samemu i wtedy to PM są gospodarzami

Stary 2017-12-28, 19:53   #4812
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez _Matilde_ Pokaż wiadomość
No i oczywiście każdy wypisuje zaproszenia jak chce, ale nie znaczy to że formuła "osoba towarzysząca" na zaproszeniu to po chamsku i nieszanowanie gości. I jak widzę po tej dyskusji pisanie jednych tak a innych z nazwiska przysparza więcej problemów niż tradycyjne pisanie bo zaczynają się bóle i licytacje że oni to nie na poważnie a ja x lat jak tak możno itp
Bo takie rozróżnianie JEST chamstwem.

Dla mnie to w ogóle przedziwny problem, bo nie ogarniam dlaczego przygotowując zaproszenia nie można zapraszanego po prostu o to zapytać. OT wpisałabym tylko na wyraźną prośbę zapraszanego (czy to singla, czy kogoś w "niezobowiązującym" jak dla niego związku, czy kogoś, kto rozważa rozstanie, whatever).
Stary 2017-12-28, 20:05   #4813
MissCath
Zakorzenienie

[1=3ebdb6c370169ce1a39c163 fc8d64643247d9f80;8000880 1]Bo takie rozróżnianie JEST chamstwem.

Dla mnie to w ogóle przedziwny problem, bo nie ogarniam dlaczego przygotowując zaproszenia nie można zapraszanego po prostu o to zapytać. OT wpisałabym tylko na wyraźną prośbę zapraszanego (czy to singla, czy kogoś w "niezobowiązującym" jak dla niego związku, czy kogoś, kto rozważa rozstanie, whatever).[/QUOTE]Dokładnie tak. Tak jak wspomniałam, nam wypadło z głowy nazwisko chłopaka siostry TZ-ta. Żadnym wstydem/problemem było dopytanie o to.

Stary 2017-12-28, 20:16   #4814
ciri15
Ekspert od Dupy Strony

Cytat:
Dokładnie tak. Tak jak wspomniałam, nam wypadło z głowy nazwisko chłopaka siostry TZ-ta. Żadnym wstydem/problemem było dopytanie o to.

To jest jednak siostra wiec bliska rodzina. Wiele osób zaprasza rowniez dalsza (bez sensu dyskutowac tu nad zasadnoscia takiego zapraszania, chce to zaprasza). Nie wyobrazam sobie zeby dopytywac kazda kuzynke/kuzyna od powiedzmy tego 16 r.z. czy ma kogos, z kim chciałaby przyjsc. Zaproszenie nie jest zobowiazujace. Zresztą, moze byc i taka sytuacja, ze ta kuzynka nie ma ochoty przychodZić na moje wesele i moze glupio byloby jej nawet przed otrzymaniem zaproszenia podawac nazwisko, skoro wie, ze nie przyjdzie. O nazwisko mozna dopytac na etapie robienia winetek. Dlatego wg mnie OT w niektorych przypadkach jest jak najbardZiej spoko.

ciri15 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2017-12-28, 20:26   #4815
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez ciri15 Pokaż wiadomość
Nie wyobrazam sobie zeby dopytywac kazda kuzynke/kuzyna od powiedzmy tego 16 r.z. czy ma kogos, z kim chciałaby przyjsc.
A dla mnie to normalne podejście, świadczące również o szacunku i szczerym zainteresowaniu. No ale to ja - w życiu nie zapraszałabym ludzi, którzy nie są mi bliscy i w sumie średnio mnie obchodzą.

Cytat:
Zaproszenie nie jest zobowiazujace. Zresztą, moze byc i taka sytuacja, ze ta kuzynka nie ma ochoty przychodZić na moje wesele i moze glupio byloby jej nawet przed otrzymaniem zaproszenia podawac nazwisko, skoro wie, ze nie przyjdzie.
Dla mnie to właśnie problemy z pupy. Takie ąę bułkę przez bibułkę, "bo to wypada", "bo tamto nie uchodzi". Jak nie chce, to najlepiej niech powie od razu - ani u normalnej osoby nie będzie to powodem do obrazy, a ułatwi sprawy organizacyjne. Jeśli zaproszenie miałoby być wtedy tylko pamiątką (o ile w ogóle rzeczona osoba by taką chciała) to co za problem wpisać samego zapraszanego, czy co tam sobie zapraszany zażyczy.
Stary 2017-12-28, 20:47   #4816
ciri15
Ekspert od Dupy Strony

Ja mam inne podejscie. Moge isc na wesele, w sumie zbytnio nie interesujac sie mlodymi i zakladam, ze moich kuzynow czy osoby towarzyszace na moim weselu równiez nie musi szczegolnie obchodzic moj los, a przyszly po prostu sie pobawic. Szacunku to nijak nie wyklucza.

Z tymi zaproszeniami to dla mnie jednak jest realny problem, bo o maly wlos a bylabym w podobnej sytuacji i nie chcialabym odpowiadac na takie pytania a kwestia czy pojde czy nie jeszcze sie wazyla w momencie dawania zaproszenia i byloby to dla mnie niezreczne.

Stary 2017-12-28, 21:02   #4817
Timon i Pumba
hakuna matata

Treść usunięta
Timon i Pumba jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2017-12-29, 09:14   #4818
bceb01c221ea3319abad6ab25f068feed7228d52_657f8c47e3c47
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez Tallan Pokaż wiadomość
Nie, nie jest chamstwem. Wręcz przeciwnie. Jest kulturalne.
Imiennie zapraszam tylko te osoby, do których personalnie skierowane jest zaproszenie. Jeśli byś chłopaka siostry zapraszała niezależnie od tego czy by nim był czy nie to piszesz imiennie. W każdym innym wypadku jest tylko osobą towarzyszącą.
Zaręczyny, staż związku, wspólne mieszkanie i złota rybka nie mają nic do rzeczy. Oczywiście można się obrażać, ale to świadczy jedynie o naszych brakach w wychowaniu.
Oczywiście- miło jest dostać zaproszenie imienne dla wszystkich i dlatego większość jednak tak wypisuje, ale to nie ma nic wspólnego z kulturą. Jest to wręcz odejście od zasad żeby uniknąć fochów
Dzięki, że tak ładnie to wyjaśniłaś, brakowało takiego głosu w tej dyskusji

Ja uważam że w praktyce ślubnej obie formy są dopuszczalne, i imienne i OT i niech sobie młodzi sami zadecydują w oparciu o swoje przekonania i doświadczenia. Ja zastosowałam zasadę znam-podaję imię, nie znam-nie podaję.

Ale kompletnie nie rozumiem tego świętego oburzenia, obrażania się i nieprzychodzenia w akcie zemsty na ślub bo ktoś mnie wpisał jako OT i na pewno chciał mnie w ten sposób obrazić i wyrazić swoją pogardę. Serio, trochę dystansu.
bceb01c221ea3319abad6ab25f068feed7228d52_657f8c47e3c47 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2017-12-29, 10:14   #4819
Lottie69
Zakorzenienie

[1=bceb01c221ea3319abad6ab 25f068feed7228d52_657f8c4 7e3c47;80019356]Dzięki, że tak ładnie to wyjaśniłaś, brakowało takiego głosu w tej dyskusji

Ja uważam że w praktyce ślubnej obie formy są dopuszczalne, i imienne i OT i niech sobie młodzi sami zadecydują w oparciu o swoje przekonania i doświadczenia. Ja zastosowałam zasadę znam-podaję imię, nie znam-nie podaję.

Ale kompletnie nie rozumiem tego świętego oburzenia, obrażania się i nieprzychodzenia w akcie zemsty na ślub bo ktoś mnie wpisał jako OT i na pewno chciał mnie w ten sposób obrazić i wyrazić swoją pogardę. Serio, trochę dystansu. [/QUOTE]

Dystans dystansem, ale mi by było po prostu przykro, że znamy się X lat, widujemy na święta i okazje rodzinne, a ja bym została osobą towarzyszącą. U tża w rodzinie od razu dostałam imiennie, bo wystarczył jeden telefon, żeby się dopytać jak mam na nazwisko. Jeden telefon, pięć minut roboty, to serio nie jest wiele
Stary 2017-12-29, 10:29   #4820
MissCath
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Lottie69 Pokaż wiadomość
Dystans dystansem, ale mi by było po prostu przykro, że znamy się X lat, widujemy na święta i okazje rodzinne, a ja bym została osobą towarzyszącą. U tża w rodzinie od razu dostałam imiennie, bo wystarczył jeden telefon, żeby się dopytać jak mam na nazwisko. Jeden telefon, pięć minut roboty, to serio nie jest wiele
Właśnie w tym rzecz. Mnie też oboje PM znali, a zostałam OT, to jak miałam się poczuć?

Stary 2017-12-29, 18:37   #4821
Tallan
Zadomowienie

Cytat:
Właśnie w tym rzecz. Mnie też oboje PM znali, a zostałam OT, to jak miałam się poczuć?

Hm, spróbuję delikatnie... Jak Osoba towarzysząca swojego partnera? PM Cię znali, ale nie zaprosiliby Cię jako osobnego gościa. Nie zależało im na Twojej obecności. Zależało im na obecności Twojego faceta. Więc go zaprosili imiennie. I jeszcze z OT żeby się dobrze bawił. Ale gdyby zamiast Ciebie zabrał koleżankę z pracy, to nikt by z rozpaczy nie rwał włosów z głowy
Tallan jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2017-12-29, 18:38   #4822
visionAM
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Tallan Pokaż wiadomość
Hm, spróbuję delikatnie... Jak Osoba towarzysząca swojego partnera? PM Cię znali, ale nie zaprosiliby Cię jako osobnego gościa. Nie zależało im na Twojej obecności. Zależało im na obecności Twojego faceta. Więc go zaprosili imiennie. I jeszcze z OT żeby się dobrze bawił. Ale gdyby zamiast Ciebie zabrał koleżankę z pracy, to nikt by z rozpaczy nie rwał włosów z głowy
To po co w ogóle zapraszali go z ot, skoro było ryzyko, że przyjdzie ze swoją wieloletnią partnerką? Mogli zaprosić tylko jego skoro osoba, z którą żyje, jesy im tak bardzo obojętna.
Stary 2017-12-29, 18:43   #4823
MissCath
Zakorzenienie

Cytat:
To po co w ogóle zapraszali go z ot, skoro było ryzyko, że przyjdzie ze swoją wieloletnią partnerką? Mogli zaprosić tylko jego skoro osoba, z którą żyje, jesy im tak bardzo obojętna.
Też słyszałam o przypadkach, które właśnie wychodziły później - facet miał narzeczona bądź długoletnią partnerkę, dostawał zaproszenie z OT, bo tej partnerki Państwo Młodzi nie akceptowali i liczyli, że może przyjdzie z jakąś koleżanka. Ale nie z nią.

Stary 2017-12-29, 18:55   #4824
ciri15
Ekspert od Dupy Strony

Cytat:
Też słyszałam o przypadkach, które właśnie wychodziły później - facet miał narzeczona bądź długoletnią partnerkę, dostawał zaproszenie z OT, bo tej partnerki Państwo Młodzi nie akceptowali i liczyli, że może przyjdzie z jakąś koleżanka. Ale nie z nią.

Ale to nawet nie chodzi o to, ze nie akceptuja. Jestes to spoko, ale gdyby Twoj partner byl/przyszedł z inna tez mogloby byc spoko. A zapraszaja z OT, bo chca, zeby sie dobrze bawił jesli ma ochote kogos wziac.

Edytowane przez ciri15
Czas edycji: 2017-12-29 o 19:01
Stary 2017-12-29, 19:57   #4825
Konto usunięte

Cytat:
Ale to nawet nie chodzi o to, ze nie akceptuja. Jestes to spoko, ale gdyby Twoj partner byl/przyszedł z inna tez mogloby byc spoko. A zapraszaja z OT, bo chca, zeby sie dobrze bawił jesli ma ochote kogos wziac.

Na tej zasadzie żonatego lub mężatkę też należałoby zapraszać z OT, bo skoro ta druga osoba nas gila i jest tylko, żeby ta "nasza" się nie nudziła, to dla nas to taki sam jeden wuj czy przyjdzie z mężem Zenkiem czy kumplem Ryśkiem.
Stary 2017-12-29, 21:32   #4826
ciri15
Ekspert od Dupy Strony

[1=3ebdb6c370169ce1a39c163 fc8d64643247d9f80;8003802 1]Na tej zasadzie żonatego lub mężatkę też należałoby zapraszać z OT, bo skoro ta druga osoba nas gila i jest tylko, żeby ta "nasza" się nie nudziła, to dla nas to taki sam jeden wuj czy przyjdzie z mężem Zenkiem czy kumplem Ryśkiem.[/QUOTE]
No tak, ale napisane juz bylo ze nie jest to brak kultury. Choc pewnie przez wiekszosc mezatych Polek byloby to bardzo zle przyjęte.

Edytowane przez ciri15
Czas edycji: 2017-12-29 o 21:33
Stary 2017-12-29, 22:02   #4827
visionAM
Zakorzenienie

Cytat:
No tak, ale napisane juz bylo ze nie jest to brak kultury. Choc pewnie przez wiekszosc mezatych Polek byloby to bardzo zle przyjęte.

Ja bym nie poszła na ślub, na który mój mąż dostałby zaproszenie dla siebie z osobą towarzyszącą czy "z żoną". I wiem, że jemu by to też nie pasowało i także by się nie zjawił.
Stary 2017-12-29, 22:42   #4828
Konto usunięte

Cytat:

Więc należałoby zrozumieć, że z tego samego powodu równie źle przyjęte jest to przez pary niezaobrączkowane, tak jak w którymś moim poprzednim poście:

Cytat:
Według mnie to dalej rozróżnianie - Aśka z Krzyśkiem znają się od trzech lat i pół roku temu wzięli ślub, więc to "państwo", a Gośka z Tomkiem są razem od lat piętnastu, dorobili się wspólnego kredytu i dwójki dzieci, ale Tomek będzie OT, bo obrączki brak. Przecież to jest idiotyczne.
Stary 2017-12-29, 22:48   #4829
ciri15
Ekspert od Dupy Strony

[1=3ebdb6c370169ce1a39c163 fc8d64643247d9f80;8004326 1]Więc należałoby zrozumieć, że z tego samego powodu równie źle przyjęte jest to przez pary niezaobrączkowane, tak jak w którymś moim poprzednim poście:[/QUOTE]
Nie zawsze slusznie (o ile zakladamy, ze obrazanie sie o to moze byc w ogole słuszne). Dla mnie to jest absurd, by wymagac, by kazdy zwiazek od poczatku jego istnienia rodzina czy znajomi traktowali tak samo. I to nie znaczy, ze tej osoby zapraszanej jako OT nie szanują, po prostu nie jest ona im bliska.

Stary 2017-12-29, 23:03   #4830
Konto usunięte

Cytat:
Nie zawsze slusznie (o ile zakladamy, ze obrazanie sie o to moze byc w ogole słuszne). Dla mnie to jest absurd, by wymagac, by kazdy zwiazek od poczatku jego istnienia rodzina czy znajomi traktowali tak samo. I to nie znaczy, ze tej osoby zapraszanej jako OT nie szanują, po prostu nie jest ona im bliska.

Powiedz mi w jaki sposób Tomek byłby im bliższy, gdyby jedyną różnicą było to, że bawili się na jego weselu (albo i niekoniecznie zresztą - wszak cichy ślub na końcu świata to też już żadna specjalna rewelacja).

Jeśli dla niektórych z Was jest albo małżeństwo, albo tygodniowy związek 16-letniej Karyny z Sebą, to ja wysiadam.
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Forum ślubne

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości