mamuski styczniowo-lutowe 2009 - Strona 33 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2008-06-26, 10:03   #961
arletap110
Raczkowanie

GG do arletap110
Dot.: mamuski styczniowo-lutowe 2009

Cytat:
Napisane przez Paula__22 Pokaż wiadomość
Mam do was prosbę dziewczyny. Odebrałam wyniki toxoplazmozy, wizytę mam dopiero 7 lipca, proszę was o pomoc w interpretacji: IgG ilosciowo <5.00; IgM półilościowo 0.060. Z góry dziękuje za pomoc.
Hej, jeśli chodzi o interpretację wyników, napiszę Ci jak tylko wrócę z pracy. W lipcowym numerze M jak Mama jest obszerny artykuł na temat toxo, wraz ze wskazówkami co do interpretacji wyników
arletap110 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-06-26, 10:07   #962
jukol
Zakorzenienie

GG do jukol Send a message via Skype™ to jukol

Paula masz wyniki prawie takie jak ja oznaczaja ze nigdy nie mialas doczynienia z toxo

Olinek

Paulinka
jukol jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-06-26, 10:48   #963
passionfruit
Zakorzenienie

To musze dziś kupić M jak Mama. Moja pierwsza w życiu gazeta o tej tematyce!
Stary 2008-06-26, 11:06   #964
arletap110
Raczkowanie

GG do arletap110

M jak Mama jest naprawdę super! Polecam!
Stary 2008-06-26, 12:00   #965
mumi24
Zadomowienie

Dzwoniłam właśnie z ciekawości do kliniki gdzie idę na usg i nagranie płyty z usg kosztuje 25 zł ale chyba i tak się skuszę

Arleta z tego co wyczytałam u Ciebie usg było przez brzuszek?

http://s2.pierwszezabki.pl/026/0261949b0.png?3414
mumi24 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-06-26, 12:02   #966
passionfruit
Zakorzenienie

A pierwsze usg jest jakie? Wenętrzne czy przez brzuszek?
Stary 2008-06-26, 12:07   #967
mumi24
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez passionfruit Pokaż wiadomość
A pierwsze usg jest jakie? Wenętrzne czy przez brzuszek?
Ja pierwsze, takie bardzo wczesne (ok 4 tyg) aby wszystko potwierdzić miałam wewnętrzne, bo inaczej nic by się nie zobaczyło
dlatego się właśnie zastanawiam czy pod koniec 12 tyg można już przez brzuch

Stary 2008-06-26, 12:11   #968
siobhan1
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez mumi24 Pokaż wiadomość
Ja pierwsze, takie bardzo wczesne (ok 4 tyg) aby wszystko potwierdzić miałam wewnętrzne, bo inaczej nic by się nie zobaczyło
dlatego się właśnie zastanawiam czy pod koniec 12 tyg można już przez brzuch
Chyba lepiej juz przez brzuch.
Na moejj wizycie, myslalam, ze bedzie wewnetrzne i sie wysiusialam
Potem bylo ciezko dzidzie zmierzyc, bo sie ledwo w obrazie miescila
Naszczescie sie dobrze ustawila i mozna bylo pomierzyc to co trezba

Radze isc z pelnym pecherzem, tak na wszelki wypadek, wysiusiac zawsze sie mozna
siobhan1 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-06-26, 12:13   #969
passionfruit
Zakorzenienie

A w 8/9 tygodniu? Bo wtedy mam pierwszą wizytę. Nie wiem jak się na nią przygotować :/

EDIT. a tak w ogóle to dziwnie się dziś czuję. Tak jakbym miała zakwasy na brzuchu i po bokach w okolicy żeber. Co to może być? Coś związanego z dzidziolem?
Stary 2008-06-26, 12:21   #970
bezsenność
Zadomowienie

U mnie w 8 też było wewnetrznie.

A tak na marginesie, albo mam dziś zrypany humor, albo wszscy się przeciw nie przysiegli.
Administrator serwera okazał sie lewniwcem, gościu z ubezpieczalni wpedził mnie w kozi róg i wsztko sie rypie. Terminy mi włażą na głowę.

;( i do tego, mam chęc odciąć telefon, bo ciągle mi dzwoni ;(
Chyba to jednak hormony
Stary 2008-06-26, 12:22   #971
siobhan1
Zadomowienie

Cytat:
A w 8/9 tygodniu? Bo wtedy mam pierwszą wizytę. Nie wiem jak się na nią przygotować :/

EDIT. a tak w ogóle to dziwnie się dziś czuję. Tak jakbym miała zakwasy na brzuchu i po bokach w okolicy żeber. Co to może być? Coś związanego z dzidziolem?
W tak wczesnej ciazy (do ok 12-13tc) macica nie siega poza kosc lonowa i glowica przezbrzuszna nie bedzie mogla nic znalezc, dlatego do 12tc robi sie usg wew.
U kazdej kobitki macica powieksza sie w indywidualnym tepie i jezeli ktos nie ma mocnych miesni brzucha (jak ja ) to bmzna ja wyczuc palcami przez powloki brzuszne.
W moim przypadku miesnie pokrywaja wszystko równiusienko i czsami nawet lekarze na to narzekaja
Nic z tym nie poradze, same takie mi sie robia i dlatego zawsze bylam wkleslobrzucha Za to nadmiar tluszczyku zbieral sie zawsze na pupie i bioderkach
Stary 2008-06-26, 12:24   #972
siobhan1
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez bezsenność Pokaż wiadomość
U mnie w 8 też było wewnetrznie.

A tak na marginesie, albo mam dziś zrypany humor, albo wszscy się przeciw nie przysiegli.
Administrator serwera okazał sie lewniwcem, gościu z ubezpieczalni wpedził mnie w kozi róg i wsztko sie rypie. Terminy mi włażą na głowę.

;( i do tego, mam chęc odciąć telefon, bo ciągle mi dzwoni ;(
Chyba to jednak hormony
Kochana
wszystko bedzie dobrze, kazdy ma lepszy i gorszy dzien a przy takich upalach jak u was to ludzie juz wysiadaja
Usmiech prosze
Stary 2008-06-26, 12:25   #973
passionfruit
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez siobhan1 Pokaż wiadomość
W tak wczesnej ciazy (do ok 12-13tc) macica nie siega poza kosc lonowa i glowica przezbrzuszna nie bedzie mogla nic znalezc, dlatego do 12tc robi sie usg wew.
U kazdej kobitki macica powieksza sie w indywidualnym tepie i jezeli ktos nie ma mocnych miesni brzucha (jak ja ) to bmzna ja wyczuc palcami przez powloki brzuszne.
W moim przypadku miesnie pokrywaja wszystko równiusienko i czsami nawet lekarze na to narzekaja
Nic z tym nie poradze, same takie mi sie robia i dlatego zawsze bylam wkleslobrzucha Za to nadmiar tluszczyku zbieral sie zawsze na pupie i bioderkach
Dobrze wiedzieć

U mnie jest odwrotnie. Spodnie roziar 36 na pupie mi wiszą,a brzuszek zawsze miałam.....hm......pulchn iejszy.
Stary 2008-06-26, 12:28   #974
mumi24
Zadomowienie

Cytat:
Chyba lepiej juz przez brzuch.
Na moejj wizycie, myslalam, ze bedzie wewnetrzne i sie wysiusialam
Potem bylo ciezko dzidzie zmierzyc, bo sie ledwo w obrazie miescila
Naszczescie sie dobrze ustawila i mozna bylo pomierzyc to co trezba

Radze isc z pelnym pecherzem, tak na wszelki wypadek, wysiusiac zawsze sie mozna
Dzięki kochana za informację bo tak to bym pewnie poszła wysiusiana

Stary 2008-06-26, 12:30   #975
jukol
Zakorzenienie

GG do jukol Send a message via Skype™ to jukol

Basiu przybij piateczke ... tez mam humor do d... poplakalam sie bo pomyslalam sobie ze nie pojade na urlop bo napewno nie dadza mi wolnego przez te zwolnienia a jak pojade na urlop na L4 i mnie sprawdza czy jestem w domu .... potem sobie przypomnialam ze nie mam 2 wpisow a babka robi problemy bo na konsultacje nie przyjezdza a jak do niej dzwonie to sie drze i rozlacza tel. Cudny dzien jak dobrze ze jutro jedziemy z Tz odpoczac nad jezioro z dala od wszytkich i wszytkiego moze sie wycisze bo sama na siebie jestem zla ze sie przejmuje ...

Olinek

Paulinka
jukol jest offline Zgłoś do moderatora  

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2008-06-26, 12:30   #976
arletap110
Raczkowanie

GG do arletap110

Pierwsze USG, na stwierdzenie ciąży, miałam wewnątrz. To drugie, genetyczne (przez brzuch), teoretycznie robi się od 12tc, mi zrobiono dokładnie w 11tyg i 4dniu i wszystko było super widać. A jak dzidzia się rozleniwiła i zasłoniła łapką, to lekarz nacisnął mi kilka razy brzuch i dzidzia zaczęła skakać jak szalona.....super uczucie!!! I wszystko mam na DVD
Stary 2008-06-26, 12:33   #977
bezsenność
Zadomowienie

Cytat:
Kochana
wszystko bedzie dobrze, kazdy ma lepszy i gorszy dzien a przy takich upalach jak u was to ludzie juz wysiadaja
Usmiech prosze
<- staram sie przynajmniej

A tak na marginesie! Oszałamiający brzuchol, normalnie ja też taki chcę! U mnie póki co widać go leciutko jak mam pełen pęcherz, i czuje jakąs piłeczkę w brzuchu. Nie ma szans by postronni cokoliwiek zauwazyli

Ojej! Ja dziś zaczęłam 10 TC! ale ten czas leci! :O
Stary 2008-06-26, 13:02   #978
mumi24
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez arletap110 Pokaż wiadomość
Pierwsze USG, na stwierdzenie ciąży, miałam wewnątrz. To drugie, genetyczne (przez brzuch), teoretycznie robi się od 12tc, mi zrobiono dokładnie w 11tyg i 4dniu i wszystko było super widać. A jak dzidzia się rozleniwiła i zasłoniła łapką, to lekarz nacisnął mi kilka razy brzuch i dzidzia zaczęła skakać jak szalona.....super uczucie!!! I wszystko mam na DVD
Normalnie jak to przeczytałam to aż mi łezki do oczu napłyneły, już to pisałam ale nie mogę już się doczekać tego usg (dziś 16) i nawet jak dzidzia będzie spać to na bank się poryczę

Stary 2008-06-26, 13:06   #979
pani z herbata
Zadomowienie

m jak mama jest super siostra mi kupila w pl i przyslala bo w angielskich gazetach jakie tu sprzedaja to jakies same historie ciaz i porodow, czasem o jakichs badaniach ale genralnie to lipa z tym
wiec mi rodizce obiecali przysylac m jak mame

Siobhan fajski brzucho

ja wpadlam wczoraj do EXIT i byla wyprzedaz 70%!!!!! nzizki naciazowe ciuchy, TZ kupil mi 2 pary jedne dzinsy pod brzuszek a drugie takie z gumka i za wszystko 30euro!!!!! a normalnie to para spodni ok 50-60eu. fotki wkleje wiecozrkiem

tez ogladacie brzuchy codziennie?? wydaje mi sie ze moj tez troczke widac, ale moze sie za brdzo wypinam no i codziennie ogladam tego wirtualnego bobasa na babyastrology

nimfetko mnie tez na poczatku takie skurcze-jakby lapaly potem przestalo i ostatnio przed tymi plamieniami (ktore sie szybko skonczyly) tez tak pobolewalo jakoby okresowo ale nie do konca- dzidziol sie zagniezdza i macica sie powieksza to dlatego takie uczucia

pani z herbata jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-06-26, 13:21   #980
siobhan1
Zadomowienie

Cytat:
Dobrze wiedzieć

U mnie jest odwrotnie. Spodnie roziar 36 na pupie mi wiszą,a brzuszek zawsze miałam.....hm......pulchn iejszy.
Wiec zazdroszcze bo ja to z tych wielko-zadkowcow jestem

Cytat:
Dzięki kochana za informację bo tak to bym pewnie poszła wysiusiana
Alez prosze bardzo

Cytat:
Napisane przez jukol Pokaż wiadomość
Basiu przybij piateczke ... tez mam humor do d... poplakalam sie bo pomyslalam sobie ze nie pojade na urlop bo napewno nie dadza mi wolnego przez te zwolnienia a jak pojade na urlop na L4 i mnie sprawdza czy jestem w domu .... potem sobie przypomnialam ze nie mam 2 wpisow a babka robi problemy bo na konsultacje nie przyjezdza a jak do niej dzwonie to sie drze i rozlacza tel. Cudny dzien jak dobrze ze jutro jedziemy z Tz odpoczac nad jezioro z dala od wszytkich i wszytkiego moze sie wycisze bo sama na siebie jestem zla ze sie przejmuje ...
Justysiu

Cytat:
Zazdroszcze, bo ja taka roztargniona bylam, ze zapomnialam poprosic, nawet o fotoski ale mam choc jedno

Cytat:
Napisane przez bezsenność Pokaż wiadomość
Ojej! Ja dziś zaczęłam 10 TC! ale ten czas leci! :O
Wszystko przed nami kochana, u mnie w rodzinie wszystkie gigantyczne wrecz brzych mialy, wiec tez na taki sie szykuje nie usmiecha mi sie to, ale co poradzic

Cytat:
Normalnie jak to przeczytałam to aż mi łezki do oczu napłyneły, już to pisałam ale nie mogę już się doczekać tego usg (dziś 16) i nawet jak dzidzia będzie spać to na bank się poryczę
Trzymamy kciukaski i czekamy na foteczki!!!

Cytat:
Napisane przez pani z herbata Pokaż wiadomość
m jak mama jest super siostra mi kupila w pl i przyslala bo w angielskich gazetach jakie tu sprzedaja to jakies same historie ciaz i porodow, czasem o jakichs badaniach ale genralnie to lipa z tym
wiec mi rodizce obiecali przysylac m jak mame
nimfetko mnie tez na poczatku takie skurcze-jakby lapaly potem przestalo i ostatnio przed tymi plamieniami (ktore sie szybko skonczyly) tez tak pobolewalo jakoby okresowo ale nie do konca- dzidziol sie zagniezdza i macica sie powieksza to dlatego takie uczucia
Moze ja tez poprosze moja Muter by mi wyslala....
co do skurczy, to mnie chyaba wiezadla sie rozciagaja i czasami cos zakluje. Jak za dlugo stoje bym chodze po sklepach to mnie brzuszek troszke boli a jak posiedze z 15 min to przechodzi
Stary 2008-06-26, 13:29   #981
passionfruit
Zakorzenienie

A u mnie nasilają się zakwasy. Normalnie nie mam żadnego standardowego objawu tylko mój dzidziol robi wszystko na odwrót Chyba po mamusi będzie takie niezdyscypliowany
Stary 2008-06-26, 13:36   #982
arletap110
Raczkowanie

GG do arletap110

Co do wszelkich bólów w podbrzuszu, ja też takie miewałam jeszcze do niedawna, a na USG we wtorek lekarz powiedział mi, że na lewym jajniku ma torbiel średnicy 40mm....trochę się wystraszyłam, ale lekarz prowadzący powiedział, że nie ma się czym martwić. Torbiel nie ma żadnego wpływu na dzidzię, a i pewnie sam zniknie...
Stary 2008-06-26, 13:38   #983
arletap110
Raczkowanie

GG do arletap110

Cytat:
A u mnie nasilają się zakwasy. Normalnie nie mam żadnego standardowego objawu tylko mój dzidziol robi wszystko na odwrót Chyba po mamusi będzie takie niezdyscypliowany
Mój też niezdyscyplinowany - mdłości miałam w sumie przez 2 dni, ale obeszło się bez wymiotowania...jedyne co to ból piersi i ich powiększenie ale akurat na to nie narzekam hihihi
Stary 2008-06-26, 14:49   #984
j.kwiatek
Raczkowanie

Ja zawsze miałam USG wewnętrzne. Wczoraj byłam na 4 wizycie. Gin za każdym razem hmmmm...... gmerał tym patykiem wybaczcie, ale takie mam skojarzenie. Trochę się krępowałam poprosić męża do gabinetu, więc na razie zna malucha tylko z moich relacji. Mam nadzieję, że następne USG będzie zewnętrzne.
Dziewczyny, czy któraś nie ma brzucha tak jak ja? Rano po przebudzeniu jestem wręcz płaska, pod koniec dnia mam niewielką górkę, którą kryje zwykłą bluzeczka. A tak bym chciała, żeby już było widać. W końcu zaczęłam 4 miesiąc

potomstwo
http://www.suwaczek.pl/cache/910a97e1f6.png[/url]

http://www.karolina_pietrzak.eco m.com.pl/p5_jak_pomoc.html 1% dla Karolinki

W dyskusji nie zniżaj się do poziomu idioty, bo pokona cię doświadczeniem
j.kwiatek jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-06-26, 14:50   #985
siobhan1
Zadomowienie

Cytat:
Co do wszelkich bólów w podbrzuszu, ja też takie miewałam jeszcze do niedawna, a na USG we wtorek lekarz powiedział mi, że na lewym jajniku ma torbiel średnicy 40mm....trochę się wystraszyłam, ale lekarz prowadzący powiedział, że nie ma się czym martwić. Torbiel nie ma żadnego wpływu na dzidzię, a i pewnie sam zniknie...
Ta torbielka sie nie przejmuj!
Tez tak mialam, jak poszlam potwierdzic ciaze to mi lekaz oznajmil, ze mam torbiel na jajniku i to nie byle jaka - potworniaka (moze byc nowotworem!!!!).
Powiedzial mam sie nie martwoc bo jestem w ciazy a hormony ciazowe powoduja, ze takei historie sie wchlaniaja.
Tak wlasnie sie stalo!

Naczytalam sie sporo na ten temat.
W Krakowie byly robione badania nad kobietami w ciazyz torbielami.
W badaniu wzielo udzial 100 kobiet z potworniakami ok 5cm.
W 80% sie wchlonely, w 15% rosly i rozwiazanie bylo przez CC z wycieciem zachowawczym jajnika. w 5% niestety zmiana byla nowotworowa i trzeba bylo usunác caly jajnik

Ale nie martw sie, jak lekarz powiedzial, ze sie wchlonie, to sie wchlonie, oni wiedza co to za rodzaj torbieli i jak by bylo cos powaznego to na 100 by ci powiedzieli.

Torbiele moga jeszcze byc endometrialne i jakies tam jeszcze (gdy owulacja nie dojdzie do skutku - jak przy PCO). W takich przypadkach, ciaza to najlepsze lekarstwo i na 100 sie wchonie.

Jak widzisz wszystko zalezy od rodzaju.

Uszy do góry.

Asia
Stary 2008-06-26, 15:10   #986
Seviljanka
Raczkowanie

Hmm, to nie tylko ja mam humorki
Wczoraj byłam wściekła i się pokłóciłam z TŻ, strasznie... Ponieważ mam w ciąży zgagę i bóle żołądka to się nieźle urządziłam Obudziłam się w nocy z koszmarny, po po prostu strasznym bólem żołądka i już miałam najgorsze myśli, mżecie sobie tylko wyobrazić.... Wzięłam tabletkę i powoli zaczęło przechodzić ale rezultat jest taki, że dziś też mnie boli choć na szczęście dużo mniej i wyglądam, jak monstrum! Koledzy wyrzucili mnie z pracy, więc odpoczywam w domu zalewając się łzami bo dla równowagi dziś ryczę. Po raz pierwszy jestem w takiej sytuacji i tylko mam nadzieję, że wszystko w porządku z Maleństwem a ja wrócę do równowagi Ale tak myślę, że ten ból to raczej tylko żołądek a okolice Dzidzi to tylko lekkie, chwilowe pobolewania. Do kitu wszystko
Seviljanka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-06-26, 16:05   #987
Lija28
Raczkowanie

GG do Lija28

Oddam za darmo 7 opakowan LUTEINY. Piszcie na PW.

Pozdrawiam
Lija28 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-06-26, 16:06   #988
pani z herbata
Zadomowienie

Kochana to pewnie hormony szaleja, czyli dobrze dla dzidziusia a Ty juz radz sobie jakos takie zycie ciezarowki w pierwszych tyg

pani z herbata jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-06-26, 16:20   #989
Seviljanka
Raczkowanie

Dzięki Pani z herbatą za upewnienie, że to hormony Bo wczoraj w nocy to się już do szpitala wybierałam! Teraz dieta, odpoczynek i oby hormonki się uspokoiły. No ale jeśli to dobre dla Maleństwa to niech szaleją a ja muszę przystopować i mój kochany TŻ uzbroić się w anielską cierpliwość...
Seviljanka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-06-26, 17:11   #990
mar_go
Rozeznanie

GG do mar_go

Ja też mam masakryczne wahania nastroju, wczoraj się chciałam zwalniać z pracy, dziś rano zupełna depresja i rozmamłanie typu "nie ide do tej pracy", a teraz? Wszystko jest OK, cały plan zrealizowany, świat się nie zawalił, a ja dałam radę. Tylko głowa mnie troche boli.
Dziewczyny, czy Wam też tak duszo? Ja normalnie nie mam czym oddychać, w nocy chrapie i nawet mam sny, że mnie ktoś dusi i pewnie też z tego niedotlenienia się tak szybko męczę.
Ufff...

A jutro z samego rana mam wizyte u Ginka. Miałam iść z TŻtem, ale jakoś nie zdawałam sobie sprawy, że to USG to będzie wewnątrzpochwowo i teraz to wcale nie wiem czy chcę żeby przy mnie wtedy był haha, może niech czeka na korytarzu, a zobaczy tylko zdjęcie.
Wasi TŻci są przy was u lekarza? Bo mój sie bardzo przejął i chyba nie przepuści. <lol>
I radość do łez
mar_go jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości