|
|||||||
| Notka |
|
| Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#4261 | |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Mamy czerwcowe 2018 r. - cz. II
Cytat:
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
|
|
|
#4262 | ||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Co do wyjazdów za granice to jest inny problem, ze NFZ moze nie zrefundować kosztów pomocy medycznej za granica jeśli sie było na L4. Teoretycznie można zgłosić do ZUS, ze sie wyjeżdża za granice, ale pewnie nikomu sie tego nie chce robić ![]() Cytat:
![]() Ja bym chyba z maluchem bardziej celowała w samolot. Jak nasza cora miała 2 miesiące to pojechaliśmy nad polskie morze i podróż była nawet Ok, bo przespała cała noc. Ale dłużej niz 7h jazdy to sobie nie wyobrażam. No a w samolocie to zawsze można wziąć na ręce, jakoś zająć dziecko. My planujemy w wakacje jakieś krótsze wyjazdy, a w listopadzie jakiś wypad samolotem w tropiki. |
||
|
|
|
#4263 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz ---------- Dopisano o 14:51 ---------- Poprzedni post napisano o 14:45 ---------- Prawda jest też taka że często donoszą 'zazdrosne' znajome. Wiem jak u mnie w pracy było. Środek lata, ciężarna od dawna na l-4. A tu zdjęcia z Facebooka że na wakacjach miło spędza czas a one muszą zapierdzielac w robocie... No i same zgłaszały do ZUS anonimowo. Niestety takie teraz mamy czasy. Poza tym szczerze mówiąc to trochę to rozumiem. Prawda leży po środku. Jak najbardziej l-4 się w ciąży należy szczególnie przy złym samopoczuciu czy problemach zdrowotnych.. Ale powiedzcie tak szczerze- jak sama nazwa mówi jest to zwolnienie lekarskie a nie urlop/wakacje więc ciężarne nie powinny się obnosić ze swoimi wyjazdami. Takie jest moje zdanie, nie każdy musi się zgadzać ![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
#4264 |
|
Zadomowienie
|
16+0 witam. Jakoś mi zwolnił czas a myślałam że po nowym roku będzie z górki. Na sylwestra byliśmy na domowe. Ktoś tu pisał o zabawie do 4:30 . Ja o 1:30 byłam w łóżku. Dawno się tak nie wymeczylam i w dodatku mrowialy mi nogi 😑
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
#4265 |
|
Zakorzenienie
|
Moja ginekolog wypisywała mi zawsze zwolnienie lekarskie z kodem 1, gdyż twierdzi, że te zwolnienia z kodem 2 są właśnie sprawdzane przez pracowników Zus. Pukają i sprawdzają czy jesteś. Poźniej mają telefony i muszą tłumaczyć, że jej pacjentki były akurat u niej na wizycie
Gdy masz nakaz leżenia trudno, żeby otworzyła drzwi ![]() Ja nie mam zwolnienia lekarskiego, pracuje zdalnie. W pierwszej ciąży praktycznie od początku zwolnienie lekarskie.
|
#4266 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ja od początku ciąży mam wypisywane z 2. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz ---------- Dopisano o 17:27 ---------- Poprzedni post napisano o 17:22 ---------- A co do kontroli to podejrzewam,że mogą poprostu sprawdzać czy faktycznie jesteś w ciąży. Z tego co wiem,orzecznik nie może Cię zbadać, pół biedy jeśli na komisji będzie ginekolog. Ja mając zwolnienie na wypadający dysk, chodzące bo 2 razy dziennie chodziłam do przychodni na zastrzyki, zostałam wezwana na komisję, gdzie orzecznikiem był laryngolog. Ja ledwo chodząca,na prochach a on stwierdził,że od jutra do pracy i anulował zwolnienie. Odrazu po komisji poszłam do lekarza i dostałam kolejne a lekarz się za głowę złapał. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
#4267 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
|
|
#4268 |
|
Zakorzenienie
|
Ja dziś miałam turne po lekarzach. Najpierw byłam u dermatoga bo mam pieprzyki na plecach, ale pani doktor, swoją drogą dość leciwa, stwierdziła że normalnie dalaby mi skierowanie do wycięcia, ale że ona sama takich rzeczy się boi to ciężarnej stresować nie będzie I mam przyjść jak skończę karmić 😀
Potem poszłam do rodzinnego z moimi zatokami I dostałam l4 do końca tygodnia, ciekawe czy szefowa się ucieszy 😉 ale lekarz mi opowiadał, że pielęgniarki jak się o ciąży dowiadują to na następny dzień przynoszą l4 więc odebrałam to tak jakby mi coś sugerował 😀 I w ogóle przepisał mi krople do nosa dla dzieci, ale na ulotce pisze, żeby nie stosować w ciazy I teraz już sama nie wiem... chyba zostanę przy tym mleku z czosnkiem. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
|
|
#4269 |
|
Wtajemniczenie
|
Hej Dziewczynki
![]() Witam Was w Nowym Roku i życzę aby ten rok był dla Was wszystkich wspaniały. Bez żadnych problemów i smutków ![]() ![]() Ja póki co kupiłam jedne spioszki w Kiku. W czwartek jadę do centrum handlowego wiec może coś więcej kupie Ogólnie od lutego planuje po malu kupować. Łóżeczko i wózek mam od brata ale reszta tj pościel do wozka czy łóżeczka. Laktator. Przewija itd itp będę musiała pokuppwac. Mam dk was pytanie. Czy wszystkie kupujecie wanienki? Bo dziś tak się zastanawiałam czy w ogóle kupować czy nie lepiej taki wkład leżak do wanny. My i tak kapac będziemy w łazience i wanienka musiałaby być wsadzona do wanny i tak właśnie myślę co lepiej. Co do l4 to faktycznie ze lepiej się nie afiszowac dookoła ze się jedzie na wakacje będąc na zwolnieniu. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
|
|
#4270 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#4271 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() Ja na pewno kupuję wanienkę. Nie wyobrażam sobie bez Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
#4272 |
|
Zadomowienie
|
Ja do wanny się też nie dam rady schylać
mamy narożnikową, niewygodną okrutnie!Ja dzisiaj w HM oszalałam cześć widziała na fb. Kupiłam 2sukienki, 4bluzki, 5cio pak skarpetek i 3pak rampersów dla Dziecia za 180zl wszystko ![]() Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk |
|
|
|
#4273 |
|
Rozeznanie
|
Hej! Widzę, że w nowym roku tematy wczasów, L4 i ubranek dziecięcych
![]() L4 - planuję przejść na nie ok 19.02 bo w połowie lutego kończy mi się projekt i mam nadzieję, że nie będę już aż tak potrzebna Urlop - myśleliśmy o tygodniowych wczasach na Maderze pod koniec stycznia. To będzie nasz pierwszy wyjazd z biurem podróży tylko dlatego bo tak wychodzi taniej niż samemu organizować. Dzieci do lat 2 mają wszystko prawie za free. Chcemy wypożyczyć samochód i robić spacery po wyspie. Na opalanie będzie za zimno ale będziemy mieć basen z podgrzewaną wodą w hotelu ![]() Wanienka kosztuje ok 15 zł więc to nie jest wielki koszt. Jak nie ma miejsca w mieszkaniu można położyć ją np na stole, obok przewijak i będzie ok. Wyprawkę zacznę kompletować w marcu ale i tak już 90% mamy. |
|
|
|
#4274 |
|
Zakorzenienie
|
My na pewno kupimy wanienkę, bo dostęp do wanny mamy średniawy, poza tym tak jak annika mówi, wanienka jest znacznie mniejsza i wygodniejsza
|
|
|
|
#4275 |
|
Wtajemniczenie
|
My też kupimy wanienke. Ta z IKEA mi się podoba. Szkoda tylko że nie idzie do niej dopasować stojaka. Ale możemy ja stawiać na pralce.
|
|
#4276 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
A śpioszki kupiłam w Kiku na rozmiar 62. Generalnie więcej kupie na 62. Moje pierwsze dziecko miało 57 cm wiec niby kolejne jest większe. Ale na wszelki wypadek 56 tez będę miała. 20180102_224048.jpg Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
|
|
|
#4277 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Ja się jeszcze nie zastanawiałam na takimi kwestiami jak wanienka, ale nawet nie przyszło mi do głowy, żeby nie kupować, bo to jednak znaczni bardziej ekonomiczne niż nalewanie wody do wanny. I tak nas to czeka jak maluch podrośnie. |
|
|
|
|
#4278 | ||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
ale bylam na zwolnieniu z kodem ze moge chodzic, wiec nie widze problemu. Z reszta i tak lezalam i wymiotowalam w domu, wiec w zasadzie chyba mnie wiele poza domem nie bylo.Bylismy dzisiaj ogladac wozki i foteliki, zeby sobie jakos budzet rozplanowac. I tak samo jak mi sie ubranka i zabawki dzieciece nie podobaja tak samo i wozki Foteliki mamy na oku albo Cybex i chyba z baza, bo pamietam jeszcze po rodzenstwie, ze to duze ulatwienie,bo Kiddy, szczegolnie ten rozkladany na plasko, bo znacznie ulatwia to podróżowanie. Ciezko inaczej co 1.5h wyjmować bobasa, a nie chce zeby mi sie udusil Wozek jeszcze chcemy jeden zobaczyć u znajomego, Bumbleride India, moze go sciagniemy ze stanow po prostu. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
||
|
|
|
#4279 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Zastanawiam się też nad wózkiem gondola Nativa. Podoba mi się ten z bardziej sportowa rama. Mieszkam na obrzeżach miasta i chciałabym z małym dużo chodzić po lesie. Ciężko jest w ogóle znaleźć sama gondole nie za miliony monet, nawet używaną.
26.04.2019 - 9tc[*] Edytowane przez zawiechaczarny Czas edycji: 2018-01-03 o 00:02 |
|
|
|
|
#4280 |
|
Zakorzenienie
|
Pajeczyna jakbys miala kontrole to bys wiedziala,bo jak Cie niezastana w domu to musisz do nich przyjsc i sie wytlumaczyc gdzie bylac czy napewno u lekarza w sklepie po najpilniejsze zakupy, aptece czy labolatorium.
Podobno nawet jakby zie powiedziało ze doprowadzalo sie starsze dziecko do przedszkola to wyludzenie bo powinno mu sie zapewnić opieke w trakcie choroby. Taka interpretacja. Sent from my HUAWEI VNS-L21 using Wizaz Forum mobile app
|
|
#4281 |
|
Zakorzenienie
|
Wy już o wyprawce, a ja nawet o niej nie myślę, nie mówiąc o zakupach
![]() Dziś kawę poproszę dożylnie ![]() Wczoraj pojechałyśmy z mamą i siostrą na koncert muzyki filmowej. Koncert piękny, Steczkowska mocno u mnie zapunktowała, ale... trwał 3h + 15 minut przerwy + 15 minut spóźnienia ![]() Dodam, że było to na arenie lekkoatletycznej, więc plecy bolały mnie już w drugiej minucie. Byłam w domu o północy, dziś już w pracy. Oby wytrwać do 15
|
#4282 |
|
Zadomowienie
|
Kurczę Wy znacie modele tych wózków i w ogóle
paczę sobie w Google co to takiego. Aaby dluuuugi koncert bardzo! żeby zleciała praca! Tak mi przykro, że kawa mi nie wchodzi ![]() nie wiem co zrobić żeby zaczęła, przed ciąża piłam po 4ry filiżankiWysłane z iPhone za pomocą Tapatalk |
|
|
|
#4283 |
|
Zadomowienie
|
Witam się z L4 :-(
Wczoraj po pracy padlam na łóżko i próbowałam walczyć z objawami przeziębienia i zmęczenia. Poryczalam się TZ, że chciałam przez styczeń chodzić do pracy i złapać więcej nadgodzin, to urządził mi pogawędke na temat tego, że sobie poradzimy, kazał mierzyć temperaturę i robił dwie herbaty na godzinę. Teraz leżę w łóżku i się poce. Idziemy do ginekologa na 20.20, mam nadzieję, że tam będzie wszystko dobrze, bo coś ostatnio czuję brzuch, ale nie jest to pływanie rybki, tylko bardziej uderzenia, uklucia. Aaby, podziwiam wytrwałość ![]() Dziewczyny, czy któraś spisuje modele fotelików lub wózków jakie przewijają się na wątku? Bo można by je dołączyć do pierwszego postu nowego wątku jako polecane i tym, które później będą myśleć o wyprawce, bardzo pomóc ![]() A po poprzednich wlascicielach mieszkan mamy w piwnicy różową zwykła wanienke i nocnik, i po porządnym umyciu Rafcio będzie z nich korzystać choć TZ kręci nosem ![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
#4284 |
|
Zakorzenienie
|
agugus, zdrówka!
Tak w ogóle mam od paru dni kryzys. Leci 18tc, drugiej ciąży, a ja wciąż nic nie czuję ![]() Zaczynam wątpić, czy naprawdę jest wszystko ok
|
#4285 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
#4286 |
|
Zadomowienie
|
Agus biedaku
dobrze, że zostałaś, dobrze że Mąż Ci do rozumku przemówił proszę się kurować i zdawać relację z wizyty.Oj tam, że różowa, co to gorsza? ![]() Aaby doczekasz się, na pewno. Jak się czyta, że po kolei kolejna czuje to samemu by się chciało![]() Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk |
|
|
|
#4287 |
|
Zadomowienie
|
Dzień dobry
dopełzłam i ja w Nowym Roku. Byliśmy u znajomych cztery dni. Wróciliśmy wczoraj wieczorem. Chyba się przeziębiłam. Przemęczyłam się całą noc z dreszczami, bólem głowy i brzucha. Mam nadzieję, że to tylko chwilowe osłabienie.My wózek już mamy. Kupiliśmy od znajomej używany 2 w 1 babydesign lupo. Prowadziłam go wiele razy i chętnie skorzystałam z okazji. Teraz też przywieźliśmy od koleżanki dwa kartony ciuszków i to narazie tyle jeśli chodzi o wyprawkę. Agugus - wszystkiego najlepszego na nowej drodze życia. Uściski ![]() Ja na L4 jestem od jutra. Jutro wizyta ![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
|
#4288 |
|
Rozeznanie
|
W pierwszej ciąży czułam ruchy po 20 TC teraz po 16. To jest aż miesiąc różnicy. Żeby je poczuć muszę się położyć, zrelaksować i wtedy czasem je czuję.
Ladyroses nie wolałabyś na spokojnie aktualizować pierwszej strony w pierwszym swoim poście w tym wątku? Za tydzień pewnie zacznie się szaleństwo z USG połówkowym i pewnie będzie masa nowych informacji. Sierpniówki tak robią. |
|
|
|
#4289 |
|
Wtajemniczenie
|
Dzień dobry
Ja nadal w łóżku, nie chce mi się wstawać, najchetniej to bym dziś w nim została cały dzień ![]() Zazdroszcze Wam dziewczyny ze macie juz tyle rzeczy do wyprawki, jak nie po starszym rodzeństwie to od rodziny, znajomych. My niestety wszystko musimy kupić, w najbliższej radzinie mojej i tz najmlodsze dziecko ma 9 lat tak więc nawet nie ma na co liczyć i jeszcze dochodzi problem z tym ze trzeba wiedzieć co kupować bo na razie to pojęcia zielonego nie mam ![]() Wysłane z mojego LG-K420 przy użyciu Tapatalka
|
|
#4290 |
|
Rozeznanie
|
Powiem wam że jakoś nie szaleje tak jak w pierwszej ciąży jeśli Chodzi o zaglądanie na ubranka i inne rzeczy. To chyba dlatego że tą ciąże znoszę dużo gorzej.
Mam sporo rzeczy po synku, jak rzeczywiście okaze się że będzie córcia to na pewno zaszaleje trochę. Jeśli chodzi o mycie, ja miałam wanienke ze stelażem i sprawdziła mi się super po porodzie. Do tego wkładam leżaczek żeby było wygodnie kąpać. Wzasadzie to był taki drut na który zakłada się frottke, która można normalnie prac. TERAZ też kupię coś takiego. W przyszłym tygodniu idę do mojego giną, a 23 jadę na połowkowe,nie mogę się doczekać. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 18:24.

l4 ciążowe to nie jest l4 leżące i nie masz obowiązku 24/h być w domu. Jakby mi ktokolwiek zrobił problem z pójściem do kina to byłabym się w stanie nawet sądzić, to już gruba przesada.

mamy narożnikową, niewygodną okrutnie!
cześć widziała na fb. 

Foteliki mamy na oku albo Cybex i chyba z baza, bo pamietam jeszcze po rodzenstwie, ze to duze ulatwienie,bo Kiddy, szczegolnie ten rozkladany na plasko, bo znacznie ulatwia to podróżowanie. Ciezko inaczej co 1.5h wyjmować bobasa, a nie chce zeby mi sie udusil

żeby zleciała praca!