Mamusie lipcowe 2018 - Strona 131 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2018-01-04, 19:14   #3901
xXBlankaXx
Zakorzenienie

Dot.: Mamusie lipcowe 2018

Cytat:
Napisane przez pozytywnaj Pokaż wiadomość
też tak mam. tak, jakby coś się zluszczalo, i gruczoły są bardziej widoczne. Ale jak nacisnę, to nic z nich nie leci

Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
No właśnie jak naciskam, to trochę boli ale nic nie leci, za to na czarnym staniku w środku mam takie białe/zolte plamki malutkie..

Chyba nie jest możliwe, aby to była siara?? Na necie piszą, że tak.. Ale naprawdę w 15tc??

Edytowane przez xXBlankaXx
Czas edycji: 2018-01-04 o 19:15
xXBlankaXx jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2018-01-04, 19:17   #3902
MalaGosia88
Zakorzenienie

Cytat:
ja wczoraj wyjątkowo zjadłam chipsy i... zwróciłam 😂 Staram się jak mogę unikać świństw, ale wiadomo czasem coś wpadnie

Chipsy to niestety mój nałóg jeszcze sprzed ciąży za to w obecnym stanie w ogóle mi nie wchodzą, jestem w szoku Chyba Twojemu maluchowi nie posmakowały

Cytat:
no i minus: możemy się męczyć na tych upalach w ciąży....

Niestety tak... Ostatnie lata były takie, że dopiero w sierpniu przez jakieś dwa tygodnie panowały upały, lipiec i czerwiec były kapryśne. Ciekawe jak będzie tego roku
MalaGosia88 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2018-01-04, 19:19   #3903
pozytywnaj
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez xXBlankaXx Pokaż wiadomość
No właśnie jak naciskam, to trochę boli ale nic nie leci, za to na czarnym staniku w środku mam takie białe/zolte plamki malutkie..

Chyba nie jest możliwe, aby to była siara?? Na necie piszą, że tak.. Ale naprawdę w 15tc??

Mnie też boli, ale też nic nie leci. Raz czy dwa właśnie widziałam coś takiego żółtego

pozytywnaj jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2018-01-04, 19:44   #3904
KarolinaK
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez oleska88_ Pokaż wiadomość
Sciagnelam wlasnie ta aplikacje Preglife, wczesniej nie korzystalam z zadnej i jest calkiem niezla!😊 Watek liczy tyle wiadomosci, ze tez nie jestem w stanie przeczytac wszystkiego co wczesniej pisalyscie.. stad jesli to pytanie juz sie pojawilo, z gory przepraszam😊 Czy Wasz zwierzak tez zaczal sie dziwnie zachowywac kiedy zaszlyscie w ciaze? To moja pierwsza, wiec obserwuje jego niecodzienne zachowanie, powiem nawet wiecej, on wiedzial szybciej niz ja! Mam szalonego Terriera, ktory zawsze spal z nami w lozku. Od pewnego czasu przestal, a przychodzil tylko nad ranem, mialam wrazenie zeby sie wygrzac😜 Akurat wtedy moj narzeczony byl na wyjezdzie sluzbowym, wiec myslalam, ze moze za nim teskni. Sytuacja jednak sie nie zmienila po jego przyjezdzie, a ja dopiero wtedy zrobilam test i dowiedzialam sie o ciazy. Macie podobne doswiadczenia z Waszymi pupilami?

Z innej beczki, 19.01 mam UG i juz sie nie moge doczekac, to bedzie moj 12 tydz 5 dzien wiec mam nadzieje, ze poznamy juz plec 😃 Czy Wy tez mialyscie obawy co do dobrze przeprowadzonego badania? Chyba rzadko zdarzaja sie pomylki? Nie robie Pappa, chyba, ze w UG wyjdzie cos nie tak..

A tak poza tym to mysle, ze my lipcowe mamuski mamy naprawde fajna sytuacje, bo uda nam sie jeszcze pospacerowac z Malenstwem😊
Pokaz swojego terriera . Ja mam dwa cairn terriery. Suka i psa . U moich jakoś specjalnie nie zauważyłam innego zachowania. Ale oni lubią bardzo spać w towarzystwie i zwykle jak jestem na kanapie to oboje przechodzą do mnie. A najbardziej uwielbiam jak sieć kłócą o miejsce przy Tzcie . Wtedy to jest walka. Żaden nie odpuści. Oczywiście zwykle psica wygrywa . Tak samo jest z kijem ktory znajda na polach, to nic ze takich kijków tam jest miliony. Jak jeden jakiegoś znajdzie to od razu drugi tez go chce. Wtedy jest szalona pogoń. Zwykle pies prowokuje psice pokazując jej ze ma kijka. Podbierając do niej i ja drażniąc... Psica udaje na początku ze nic ja to nie rusza ale kontem oka oczywiście dokładnie obserwuje wtedy jak pies spuszcza kijek z oka na sekundę to ta w pogoń za nim. Rzadko udaje jej się za pierwszym razem. Często musi robić podejście kilka razy aż wreszcie udaje jej się zdobyc swojego kijka. I zwykle to jest wtedy kiedy krzyknie jak szalona, a pies myśli ze jej zrobił krzywdę dlatego spuszcza ścisk ma sekundę. Wtedy ta łapie kijka i odchodzi tak dumna z ogonem i głowa w gorze jakby wygrała na loterii . Istna zabawa. Uwielbiam patrzeć na ich relacje . Mimo ze zachowani maja identyczne to charakterami są bardzo różni.

Cytat:
Napisane przez folinka Pokaż wiadomość
Powodzenia!
I kciuki za wizytę! Ależ późno ją masz...
Pytałaś kiedyś, jak to wszystko wygląda, to jeszcze Ci powiem, żebyś przemyślała sobie (sprawdziła słówka w razie potrzeby ) bardzo szczegółowo swoją historię chorób, wszystkie zabiegi, itp oraz choroby w rodzinie swojej i męża i ewentualne wady wrodzone, jeśli jakieś wystąpiły u dzieci. To co jutro położna Ci wpisze w kartę ciąży (czy raczej książkę), to zostanie do końca ciąży święte Jedno z pierwszych pytań jakie pada to jeszcze, który szpital wybierasz (jeśli jest jakiś wybór), bo tam będziesz mieć później wszystkie usg lub inne badania.

Ja pewnie będę pracować co najmniej do 8 miesiąca włącznie.
Dziękuje Folinka za rady! Bardzo je cenie . Ja żadnych chorób nie przychodziłam raczej jedyne co to wyrostek i laparoskopia ale o tym to już wiedza. Chorób w rodzinie tez nie ma raczej. Na grypę chyba nigdy nie chorowałam i nie chciałabym tej szczepionki brać. Czy mogę im powiedIec ze nie chce???

Ja również pracuje i nie zamierzam iść na zwolnienie. Ale mam o tyle dobrze ze tylko trzy dni w tygodniu za to z dojazdami zabiera mi to 12 godzin...

Cytat:
Napisane przez summer_overture Pokaż wiadomość
Witam lipcowe Matule,

mam nadzieję, że nie wcinam się tak obcesową w Waszą grupę, ale byłoby mi miło, jakbyście przyjęły mnie pod swoje skrzydła. W lipcu po raz pierwszy zostanę mamą i jestem kompletnie zielona, przerażona i pogubiona. Nie mogę sobie znaleźć miejsca i choć próbuję się jakoś doedukować w pewnych kwestiach, to mam problem z natłokiem informacji.
A tak w ogóle to chyba powinnam zacząć od tego, że nazywam się Karolina, mam 30 lat i mieszkam w Lublinie )
Witaj moja imienniczki!

Cytat:
Napisane przez vesna85 Pokaż wiadomość
Dzień dobry Wszystkim

W ostatnim czasie ujawniło się kilka nowych przyszłych mam więc i mnie zmobilizowało to do przedstawienia się Wam i bardzo liczę na ciepłe przyjęcie

Podczytuję wątek już od jakiegoś czasu, ale do tej pory ciężko było mi się w niego zaangażować - w ciągu dnia praca a po pracy standardowe objawy pierwszotrymestrowe kładły mnie szybko do łóżka
Za to od nowego roku jestem już na L4, senność też już trochę zelżała więc bardzo chętnie bym do Was dołączyła i czerpała z tej Studni Wiedzy

Kilka słów o mnie. Mam 32 lata. Od 26 sierpnia 2017r. jestem szczęśliwą mężatką a pod koniec października na teście ujrzałam dwie kreski To moja pierwsza ciąża a planowany tp 5.07.2018r. (dziś zaczynam 15-ty tydzień ) Jesteśmy już po ug (29.12), z Dzieciem wszystko w porządku choć czekamy jeszcze na wyniki testu pappa, mam nadzieję, że poznamy je na najbliższej wizycie 11.01.

Korzystając z okazji chciałabym Was podpytać, czy chodzicie na jakieś zajęcia typu fitness/basen/joga będąc teraz w ciąży? Od jakichś 2-3 tygodni męczą mnie strasznie bóle kręgosłupa w odcinku lędźwiowym i już sama nie wiem jakie pozycje przyjmować i tak sobie myślę, że tego typu zajęcia mogłyby mi trochę pomóc (że już nie wspomnę o dość dużym wysiłku fizycznym, który czeka mnie za jakieś pół roku ). Czy macie w tym jakieś doświadczenie, na co powinno się zwrócić uwagę wybierając takie zajęcia?
O popatrz mam ten sam ból w w tym samym odcinku. Mogę Ci powiedzieć ze wyczytałam ze jest on całkiem normalny we wczesnej ciąży bo powoduje rozluźnienie wiązadeł na przygotowanie tej partii do ciąży. U mnie jak chodzę to jest ok. Najgorzej boli jak poleze dłużej albo jak wstaje z łóżka. Wtedy jest masakra mam wrażenie jakby mi wszystkie mięśnie zanikły w tej partii.

Folinka dzięki Ci kochana za polecenie. To przynajmniej w smaku przypomina wino. Bardzo smaczne. Szkoda tylko za za przesyłkę musiałam zapłacić więcej niż za sama butelkę . U mnie w Asda tego nie ma. Byłam sprawdzić.
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg 278497FD-21FA-448F-83BB-B007F8848FFA.jpg (124,0 KB, 48 załadowań)
KarolinaK jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2018-01-04, 20:17   #3905
pozytywnaj
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez KarolinaK Pokaż wiadomość

Folinka dzięki Ci kochana za polecenie. To przynajmniej w smaku przypomina wino. Bardzo smaczne. Szkoda tylko za za przesyłkę musiałam zapłacić więcej niż za sama butelkę . U mnie w Asda tego nie ma. Byłam sprawdzić.
Co to jest i skąd to masz Błagam o linka
Stary 2018-01-04, 20:23   #3906
asiaczek
Zakorzenienie

W 2016 jak 26.05 urodziłam syna to była taka spiekota, że w szpitalu nie szło wytrzymać. Później początek czerwca i początek lipca też były upalne pewnie będziemy się trochę męczyć z gorącem na.końcówce ciąży

Stary 2018-01-04, 20:25   #3907
KarolinaK
Zakorzenienie

Cytat:
Ciesze sie ze nie tylko ja uzależniona od czerwonego winka .

Folinka polecała bezalkoholowe wino. To jest naprawde smaczne!
Ale zamówiłam internetowo z amazon bo lokalnie nie ma.

I zdradzę Wam sekret . Wlasnie zamówiłam kolejne 4butelki bo za przesylke jednej jest drożej niz kilku na raz...
Stary 2018-01-04, 20:25   #3908
moniczka_90
Zakorzenienie

Cytat:
co to za cudo ?
moniczka_90 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2018-01-04, 20:29   #3909
KarolinaK
Zakorzenienie

Za tydzien mamy cocktail party firmowe a ja nie pije alkoholu i nikt w pracy jescze nie wiem ze jestem w ciazy... Tz mowi wez ta butelkę, podaj barmanowi i powiedz ze ma Ci serwować jedynie to wino. Nikt sie nie skapnie ze nie pijesz alkoholu...
Stary 2018-01-04, 20:31   #3910
pozytywnaj
Zadomowienie

Cytat:
Ciesze sie ze nie tylko ja uzależniona od czerwonego winka .

Folinka polecała bezalkoholowe wino. To jest naprawde smaczne!
Ale zamówiłam internetowo z amazon bo lokalnie nie ma.

I zdradzę Wam sekret . Wlasnie zamówiłam kolejne 4butelki bo za przesylke jednej jest drożej niz kilku na raz...
a masz jakiś link??dokładny do tego??
Stary 2018-01-04, 20:33   #3911
KarolinaK
Zakorzenienie

Cytat:
a masz jakiś link??dokładny do tego??
Tutaj jest ich główna strona

http://www.eisberg.co.uk/our-wine/

A zamawiam tutaj ale chyba Ci nie pokaże?

https://www.amazon.co.uk/Eisberg-Cab...+free+red+wine

Edytowane przez KarolinaK
Czas edycji: 2018-01-04 o 20:46
Stary 2018-01-04, 20:46   #3912
pozytywnaj
Zadomowienie

Właśnie jadę po stronkach z bezalkoholowymi
Stary 2018-01-04, 20:54   #3913
zUa_tysica
Wtajemniczenie

Pozytywna Ty tez na obczyźnie ? Ja wczesniej wstawialam zdjecie wina ktore kupilam na sylwka w auchan, w razie jakby któraś pominela wstawiam keszcze raz - i polecam, rewelacja
IMG_20171231_200934.jpg

zUa_tysica jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2018-01-04, 21:04   #3914
KarolinaK
Zakorzenienie

Cytat:
Właśnie jadę po stronkach z bezalkoholowymi

Cytat:
Napisane przez zUa_tysica Pokaż wiadomość
Pozytywna Ty tez na obczyźnie ? Ja wczesniej wstawialam zdjecie wina ktore kupilam na sylwka w auchan, w razie jakby któraś pominela wstawiam keszcze raz - i polecam, rewelacja
Załącznik 7379611

Trzeba sie jakos ratować
Stary 2018-01-04, 21:10   #3915
pozytywnaj
Zadomowienie

nie nie ja Polska Ale widzę, że na polskich stronkach też idzie znaleźć
Stary 2018-01-04, 21:24   #3916
oleska88_
Aleksandra Pawłowska

Cytat:
Pokaz swojego terriera . Ja mam dwa cairn terriery. Suka i psa . U moich jakoś specjalnie nie zauważyłam innego zachowania. Ale oni lubią bardzo spać w towarzystwie i zwykle jak jestem na kanapie to oboje przechodzą do mnie. A najbardziej uwielbiam jak sieć kłócą o miejsce przy Tzcie . Wtedy to jest walka. Żaden nie odpuści. Oczywiście zwykle psica wygrywa . Tak samo jest z kijem ktory znajda na polach, to nic ze takich kijków tam jest miliony. Jak jeden jakiegoś znajdzie to od razu drugi tez go chce. Wtedy jest szalona pogoń. Zwykle pies prowokuje psice pokazując jej ze ma kijka. Podbierając do niej i ja drażniąc... Psica udaje na początku ze nic ja to nie rusza ale kontem oka oczywiście dokładnie obserwuje wtedy jak pies spuszcza kijek z oka na sekundę to ta w pogoń za nim. Rzadko udaje jej się za pierwszym razem. Często musi robić podejście kilka razy aż wreszcie udaje jej się zdobyc swojego kijka. I zwykle to jest wtedy kiedy krzyknie jak szalona, a pies myśli ze jej zrobił krzywdę dlatego spuszcza ścisk ma sekundę. Wtedy ta łapie kijka i odchodzi tak dumna z ogonem i głowa w gorze jakby wygrała na loterii . Istna zabawa. Uwielbiam patrzeć na ich relacje . Mimo ze zachowani maja identyczne to charakterami są bardzo różni.

Dziękuje Folinka za rady! Bardzo je cenie . Ja żadnych chorób nie przychodziłam raczej jedyne co to wyrostek i laparoskopia ale o tym to już wiedza. Chorób w rodzinie tez nie ma raczej. Na grypę chyba nigdy nie chorowałam i nie chciałabym tej szczepionki brać. Czy mogę im powiedIec ze nie chce???

Ja również pracuje i nie zamierzam iść na zwolnienie. Ale mam o tyle dobrze ze tylko trzy dni w tygodniu za to z dojazdami zabiera mi to 12 godzin...

Witaj moja imienniczki!

O popatrz mam ten sam ból w w tym samym odcinku. Mogę Ci powiedzieć ze wyczytałam ze jest on całkiem normalny we wczesnej ciąży bo powoduje rozluźnienie wiązadeł na przygotowanie tej partii do ciąży. U mnie jak chodzę to jest ok. Najgorzej boli jak poleze dłużej albo jak wstaje z łóżka. Wtedy jest masakra mam wrażenie jakby mi wszystkie mięśnie zanikły w tej partii.

O to i on, wariacik 🙈 tez myslalam o drugim, ale pojawila sie ciaza i chwilowo odsunelam ten pomysl😜 za to Hugo ma u siostry brata, owczarka niemieckiego i tez uwielbiam ich obserwowac bo bawia sie swietnie, szczegolnie kijem! Jeden i drugi nie odpuszcza😃
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg 4122D0FF-0753-457B-8D3F-57542F6F3DEC.jpg (56,9 KB, 39 załadowań)
oleska88_ jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2018-01-04, 21:34   #3917
KarolinaK
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez oleska88_ Pokaż wiadomość
O to i on, wariacik 🙈 tez myslalam o drugim, ale pojawila sie ciaza i chwilowo odsunelam ten pomysl😜 za to Hugo ma u siostry brata, owczarka niemieckiego i tez uwielbiam ich obserwowac bo bawia sie swietnie, szczegolnie kijem! Jeden i drugi nie odpuszcza😃
Cudny . Jack Russel? Z terrierem sie nie zadziera .
Stary 2018-01-04, 21:44   #3918
oleska88_
Aleksandra Pawłowska

Cytat:
Cudny . Jack Russel? Z terrierem sie nie zadziera .
Tak, Jack Russell��Zdecydownie, terroryzuje wszystkie psy, nawet kolosy przed nim uciekaja �� ciekawa jestem jakie podejscie bedzie mial do Malenstwa bo przyzwyczail sie, ze jest w tym domu pepkiem swiata ��
Stary 2018-01-04, 21:50   #3919
zUa_tysica
Wtajemniczenie

Taki terrierek jak w Masce byl ja mam w domu.dwa kotecki a u rodziców beagla 💖IMG_20170818_144121.jpg

zUa_tysica jest offline Zgłoś do moderatora  

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2018-01-04, 21:55   #3920
oleska88_
Aleksandra Pawłowska

Cytat:
Napisane przez zUa_tysica Pokaż wiadomość
Taki terrierek jak w Masce byl ja mam w domu.dwa kotecki a u rodziców beagla 💖Załącznik 7379726

Beagle tez bardzo charakterna rasa 😊
Stary 2018-01-04, 22:22   #3921
ovejita
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez summer_overture Pokaż wiadomość
Witam lipcowe Matule,

mam nadzieję, że nie wcinam się tak obcesową w Waszą grupę, ale byłoby mi miło, jakbyście przyjęły mnie pod swoje skrzydła. W lipcu po raz pierwszy zostanę mamą i jestem kompletnie zielona, przerażona i pogubiona. Nie mogę sobie znaleźć miejsca i choć próbuję się jakoś doedukować w pewnych kwestiach, to mam problem z natłokiem informacji.
A tak w ogóle to chyba powinnam zacząć od tego, że nazywam się Karolina, mam 30 lat i mieszkam w Lublinie )
Witaj
Chyba każda z nas, która po raz pierwszy zostanie mamą odczuwa natłok informacji i obawę, jak sobie poradzi Ale mamy tu też doświadczone mamy i mamy fajny przepływ wiedzy

Tak w ogóle to jesteśmy z tego samego miasta zastanawiałaś się już, gdzie będziesz rodzić?

Cytat:
Napisane przez arya09 Pokaż wiadomość

Dziewczyny mi dziś pęka głowa wzięłam już apap, a jest coraz gorzej. Nie wiem jak sobie poradzić aż mi niedobrze z bólu. Podchodzi pod migrenowy.

ja niezmiennie polecam imbir - korzeń do ssania i napar ze startego imbiru . Ostatnio Pani w aptece poleciła mi zamiast Amolu - nalewkę bursztynową.

Cytat:

Mam straszną ochotę na zupke chińska.. Chyba to silniejsze ode mnie. Ale za to zjadłam 10mandarynek i 2 jabłka... Więc jestem trochę rozgrzeszona? 😊

Rozgrzeszona
Jak raz na jakiś czas to można. Narobiłaś mi ochotę na zupkę Vifona "Curry" - mam smaka na ostre

Cytat:
To ja właśnie wcinam diabolo pomidoro czy jakoś tak jakie to pyszne..

A z ulubionych dań na śniadanie/kolacje to... To chleb z serkiem topiony śmietankowym na to czosnek.. I zapieczone w mikrofalowce..
I do tego kilka kosteczek marynowanego twarogu...

My z Tż niezmiennie już od ponad miesiąca na kolację jemy zapiekanki nie wiem kiedy nam się to znudzi, ale jest pycha

Cytat:
Napisane przez Early Bird Pokaż wiadomość

A tak w ogóle, to miała któraś z was szczepionkę przeciw grypie? Bo mi tutaj kazali zrobić, więc zrobiłam, a moja mama mi teraz nagadała, że czytała że to się wiąże z różnymi komplikacjami i wcale nie jest takie dobre dla dziecka
Spotkałam się z dwoma przeciwstawnymi podejściami - w jednym źródle czytałam, że warto się szczepić nawet w trakcie ciąży, bo powikłania pogrypowe mogą być szkodliwe, a w drugim- że raczej trzeba się szczepić przed zajściem w ciążę.

Cytat:
Nie wątpię, że mu ufasz ja gdyby moja gin miała taki dobry sprzęt to też bym u niej badania zrobiła, no ale nie ma.

Ogólnie pisałam o tym, że usg genetyczne maja nie tylko sens przy terminacji, ale i są inne ważne powody, aby je wykonać.

Ja oczywiście miałam durny sen, śniło mi się, że to nt 2.1 co nam wyszło to i tak oznaczało ze mała ma zd,bo przyszły wyniki pappy i było 1:5...
I teraz głupia Ja przeczytałam internet i faktycznie te 2.1 to nie jest rewelacyjny wynik... A wyników pappy jak nie ma tak nie ma.. Tragedia zemna i moja głowa.

Wszystko będzie dobrze, nie czytaj i nie nakręcaj się

Cytat:
Napisane przez odowska Pokaż wiadomość
Cześć Dziewczyny! Nie odzywałam się, bo jak nie pracuję, to generalnie staram się być offline. Wy jesteście takie moje kumpele z pracy, bo podczytuję forum miedzy zadaniami (wiem, mega nieprofesjonalnie:brzydal

Czy Ty siedzisz w mojej głowie? Jak tylko przeczytam, że dziewczyny pytały o książki o macierzyństwie, to od razu miałam przed oczami książkę Stein, Searsów i Gonzaleza (tylko akurat myślałam o "Moje dziecko nie chce jeść" - jest genialna!)

Polecam je z czystym sercem. Są bardzo bliskie mojej wizji rodzicielstwa. Tylko przynajmniej po Stein nie spodziewajcie się przepisów na to jak przewijać czy kąpać. Chyba najbardziej pod tym względem się przydaje "Księga rodzicielstwa bliskości". Wiem, że te czynności okołodzieciowe wydają się stresujące i przy pierwszych podejściach tak jest, ale... zrobicie to dwa, trzy razy i już pójdzie jak z płatka. Podpytacie pielęgniarek w szpitalu albo na wizycie patronażowej i będzie git. Prawdziwe problemy są dużo bardziej złożone i dobrze jest przemyśleć sobie wcześniej takie kwestie jak: jakim chcę być rodzicem, czy wolę dziecko posłuszne czy samodzielnie myślące itp.

Jeszcze w temacie książek.
- dużo zrozumiałam dzięki "W głębi kontinuum". Można w niej upatrywać źródeł rodzicielstwa bliskości, można się z nią nie zgadzać, ale na pewno jest ciekawą lekturą.

- świetne podejście do rodzicielstwa prezentuje w "Rodzicielstwo przez zabawę" Cohena Lawrence'a. Polecam jako receptę na rozładowanie niektórych stresujących sytuacji rodzicielskich typu "dziecko bije", "mówi bez przerwy kupa". Myślę, że to książka na lata i im wcześniej się ją pozna, tym łatwiej będzie z tzw. buntami dwulatka czy nastolatków.

- nieźle czyta się też książki Jaspera Juula, właściwie każda jest trafiona. "Nie z miłości" pokazuje, że rodzicielstwo bliskości nie polega na nieustannym zgadzaniu się na wszystko, a dla ojców bardzo polecam "Być mężem i ojcem" - może trochę Tżom rozjaśnić jak ugryźć temat ciąży i ojcostwa (jak tu dogodzić swojej partnerce nie stając się "pantoflem").

- warto przyjrzeć się albo teraz albo w pierwszych miesiącach życia dziecka tematowi rozszerzania diety. No i tu polecam wspomniane "Moje dziecko nie chce jeść" - pod koniec książki jest świetne podsumowanie jak zmieniały się zalecenia dotyczące rozszerzania diety dziecka, trochę otwiera to oczy i każe sceptycznie podchodzić do niektórych aktualnych zaleceń lekarzy.

- jeszcze w temacie rozszerzania diety - osobiście uważam, że blw jest rewelacyjne, ułatwiające życie, rozwijające motorykę dziecka i w ogóle super. Dlatego polecam "Bobas lubi wybór". Często się mówi, że blw to dawanie dziecku jedzenia w kawałkach. Z jednej strony to prawda, ale nie do końca. Istotą blw jest to, że dziecko już od pierwszego posiłku je po prostu to, co je cała rodzina. Nie trzeba mu specjalnie gotować, ale czasem trzeba faktycznie przystosować to co jedzą wszyscy pod tego malucha. I to jest kolejny plus tej metody: jemy zdrowiej! Żeby Was przekonać do BLW podaję przykład mojego synka, który zje wszystko, a jego przysmakiem np. jest sałatka z mieszanki sałat z papryką, ogórkiem kiszonym lub oliwkami i posypką sezamowo-słonecznikowo-siemieniową.

- niedawno się ukazała też polska książka "Dobra relacja. Skrzynka z narzędziami dla współczesnej rodziny" Małgorzaty Musiał; nie przeczytałam jeszcze jej całej, ale początek i generalne założenia mi się podobają. No i zawsze cenne jest to, że ktoś pisze znając polskie realia.

Podsumowując: jak myślicie o samych początkach z młodym człowiekiem to polecam Searsów "Księgę rodzicielstwa bliskości", Gonzaleza "Moje dziecko nie chce jeść" i "Mocno mnie przytul" oraz Agnieszki Stein "Dziecko z bliska".

A jeszcze odnośnie tematów typu: jak podnosić malucha, jak wspierać rozwój ruchowy, to polecam Pawła Zawitkowskiego. To chyba niezmiennie do lat autorytet w tym temacie. Miałam gdzieś pdf z jego radami. Jak znajdę, to wam wkleję linka (ale to później).

Jeszcze jak się zastanawiacie, jak przebiega rozwój malucha w pierwszym roku to polecam cykl mamazone. Jest na youtube: https://www.youtube.com/watch?v=clzRDm3xv6A

Ufff... mam nadzieję, że nie macie mi za złe takiego długiego posta

AAAAAA! JAK MOGŁAM ZAPOMNIEĆ! Jeśli chcecie karmić piersią albo jeszcze się wahacie z decyzją, to koniecznie przeczytajcie coś na ten temat już teraz! Blog hafiiji to jedno - można też od niej ściągnąć sobie e-booka "100 pytań o mleko" czy coś takiego... Dwa można czytać "Kwartalnik laktacyjny", jest za darmo w sieci (można też ściągnąć). W ostatnim numerze było całkiem sporo o depresji poporodowej, myślę, że też warto takie tematy ugryźć wcześniej, żeby w razie czego prosić o pomoc wcześnie.

Są też książki typowo o karmieniu, przygotowujące do tego, pokazujące pozycje, omawiające kryzysy laktacyjne, problemy itp. Niestety nie da się nauczyć karmić z książki, ale przygotowanie merytoryczne jeszcze przed porodem jest kluczowe. Ja korzystałam z "Warto karmić piersią" Magdaleny Nehring-Gugulskiej. To nieduża książeczka, ale upakowana treścią. Wiem, że teraz wyszło po polsku "Po prostu piersią" Gill Rapley i Tracey Murkett (te same co napisały "Bobas lubi wybór"). Podobno jest dobre, ale nie trzymałam tego w rękach.
Haha, też staram się podczytywać w pracy, choć czasu mam na to mało
Dziękuję za wszystkie rekomendacje książek!
Właśnie złożyłam zamówienie na 5 z powyższych pozycji

Cytat:
Napisane przez folinka Pokaż wiadomość
Ja czekam na wyniki pappy i beta hcg ponad tydzień już i cieszę się z tego Nie wiem, jak w Pl, ale w uk tylko złe wyniki przychodzą szybko (mówię o tym zwykłym państwowym trybie, bo wiadomo, że prywatnie to może być różnie), więc brak wyników to dobra wiadomość dla mnie

Zakładam, że w przyszłym tygodniu będę je mieć akurat na wizytę u położnej. Taki jest zresztą harmonogram badań i wizyt.
W PL to chyba różnie. Ja miałam krew pobieraną 23-ego grudnia (i wtedy miałam też UG), a w piątek przed 19.00 Pani do mnie dzwoniła żeby powiedzieć, że są już wyniki i żeby się nie martwić, bo wszystko jest OK. Ale wiem, że niektórzy czekają i 2 tygodnie.

My dopiero dziś odebraliśmy wyniki i poznaliśmy je w szczegółach. Generalnie wszystkie ryzyka trisomii 21, 18 i 13 chromosomu faktycznie są niskie, ale martwi mnie trochę "samoisty porod przedwcesny przed 34 tc => 1: 128" - czy nie jest to za nisko?

Cytat:
Dziewczyny, mam takie pytanie może głupie ale no zapytam co mi szkodzi..
To, ze swędza mnie sutki to już przywyklam ale od dwóch dni albo łuszczy? Mi się skóra? Na sutkach, albo jest możliwość, że coś mi już z nich wycieka?? Bo normalnie mam taki zasuszony jakby nalot? Nie wiem jak to logicznie wytłumaczyć, no nie znam się na tym..
Kurczę, niestety nie pomogę - ze swędzeniem też walczę, ale nalotu nie mam....Siara... chyba trochę za wcześnie?

Edytowane przez ovejita
Czas edycji: 2018-01-05 o 05:29
ovejita jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2018-01-05, 05:17   #3922
arya09
Zakorzenienie

Ovejita dzięki zapytam o ta nalewkę.
Na razie mam amol ale się zaczęłam zastanawiać czy w ciąży można używać bo tam jest chyba etanol?
Nie idę dziś do pracy, całą noc nie spałam i czuję się jak wrak. A do tego głowa dalej boli

Edytowane przez arya09
Czas edycji: 2018-01-05 o 06:47
arya09 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2018-01-05, 06:23   #3923
Naeema
Raczkowanie

Cytat:
też troszkę żałuję, że dzidziuś nie urodzi się na wiosnę właśnie ze względu na spacerki😍😍 Ale dobra i połowa lata.
To zależy od podejścia, mój synek urodził się jesienią i na spacerze przez pierwszy rok jego życia nie byliśmy dosłownie kilka razy i to tylko ze względu na zbyt niskie temperatury. Teraz obawiam się zbyt wysokich w sierpniu

Cytat:
Napisane przez Elaaaa Pokaż wiadomość
Dokładnie, w szpitalu w którym planuje rodzić jest podobno mega gorąco w lato, bo okna sal są w stronę gdzie słońce się opiera całe popołudnie. Będzie Meksyk 😊

U nas też jest mega gorąco i ogromne okna od południa!
Jak rodziłam jesienią w trakcie porodu zmusiłam położną żeby szeroko okno otworzyła bo tak mi było gorąco

Cytat:

Cytat:
Napisane przez ovejita Pokaż wiadomość
Witaj
ja niezmiennie polecam imbir - korzeń do ssania i napar ze startego imbiru . Ostatnio Pani w aptece poleciła mi zamiast Amolu - nalewkę bursztynową.
Dobrze wiedzieć Mam tą nalewkę w domu.
Naeema jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2018-01-05, 06:35   #3924
pozytywnaj
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Naeema Pokaż wiadomość
To zależy od podejścia, mój synek urodził się jesienią i na spacerze przez pierwszy rok jego życia nie byliśmy dosłownie kilka razy i to tylko ze względu na zbyt niskie temperatury. Teraz obawiam się zbyt wysokich w sierpniu

U nas też jest mega gorąco i ogromne okna od południa!
Jak rodziłam jesienią w trakcie porodu zmusiłam położną żeby szeroko okno otworzyła bo tak mi było gorąco

Dobrze wiedzieć Mam tą nalewkę w domu.
Bardziej chodziło mi o to, że tak jak córka z lata to byłyśmy od rana do wieczora na zewnątrz. Syn z zimy i wychodzilismy ale na godzinę powiedzmy i do domu. W lato magiczny śpiew ptaków i w ogóle 😍😍😍😍Aaaa kocham wiosnę i lato😍😍😍

Stary 2018-01-05, 06:51   #3925
arya09
Zakorzenienie

Cytat:

Ostatnio byłam u fryzjerki ona też jest w ciąży rodzi na koniec maja i mówiła że już od jakiegoś czasu jej leci siara. Więc wydaje mi się że to możliwe i u Ciebie 😊

Stary 2018-01-05, 08:04   #3926
moniczka_90
Zakorzenienie

Hej,

Właśnie wróciłam od ginekologa, cytologie i wszystkie badania mam ok, na USG widać rączki i nóżki i widziałam, że maluch się wiercił niemiłosiernie
15 stycznia idę na badania prenatalne, nie wiem czemu ale się boję
moniczka_90 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2018-01-05, 08:09   #3927
Radena
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez asiaczek Pokaż wiadomość
W 2016 jak 26.05 urodziłam syna to była taka spiekota, że w szpitalu nie szło wytrzymać. Później początek czerwca i początek lipca też były upalne pewnie będziemy się trochę męczyć z gorącem na.końcówce ciąży

Moja B.urodzila sie tego samego dnia 😍 tez nie mogłam wytrzymać w szpitalu,masakra jakaś, a lezala ze mna dziewczyna z blizniakami i zabraniala otwierac drzwi przez przeciagi. A w nocy nie dalo sie spać
Cytat:
Napisane przez moniczka_90 Pokaż wiadomość
Hej,

Właśnie wróciłam od ginekologa, cytologie i wszystkie badania mam ok, na USG widać rączki i nóżki i widziałam, że maluch się wiercił niemiłosiernie
15 stycznia idę na badania prenatalne, nie wiem czemu ale się boję
Ja mam 19. Chyba kazda z nas ma jakiegoś stresa przed tym badaniem

Radena jest offline Zgłoś do moderatora  

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2018-01-05, 08:41   #3928
arya09
Zakorzenienie

Ja też się boję końcówki ciąży i upałów:/ pozostaje liczyć że lato się rozkreci dopiero w sierpniu jak już urodzimy

Dzisiaj skończyłam 11 tydzień jeszcze chwila i koniec I trymestru

Stary 2018-01-05, 08:44   #3929
Sandam13
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez arya09 Pokaż wiadomość
Ja też się boję końcówki ciąży i upałów:/ pozostaje liczyć że lato się rozkreci dopiero w sierpniu jak już urodzimy

Dzisiaj skończyłam 11 tydzień jeszcze chwila i koniec I trymestru

Idziemy łeb w łeb, chyba nawet UG mamy w tym samym terminie.

Wysłane z mojego SLA-L22 przy użyciu Tapatalka
Sandam13 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2018-01-05, 08:48   #3930
MalaGosia88
Zakorzenienie

Arya gratuluję skończenia kolejnego tygodnia

Moniczka to już za 10 dni, super

Co do tej siary, to pamiętam jak kiedyś jakaś babeczka na forum napisała, że to był jeden z jej pierwszych objawów ciąży... nie wiem ile w tym prawdy, ale tak mi się to zapamiętało

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości