Mamusie marcowe 2018 cz. 6 - Strona 130 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2018-01-06, 19:39   #3871
Brilliant Girl
Wtajemniczenie

Dot.: Mamusie marcowe 2018 cz. 6

Przeleciałam wątek i z tego co pamiętam to:

Torrence - wanienka jak wanienka, nie ma co przepłacać

Kiwi - zdrówka dla córci

Czarodziejka - biedactwo, jeszcze trochę i poczujesz ulgę

My dzisiaj aktywnie dzien spędziliśmy a teraz papierkowa robota mnie czeka, więc do jutra
Brilliant Girl jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2018-01-06, 19:48   #3872
Lunak
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez alleyezonme Pokaż wiadomość
Jeszcze poszaleję, przekonałyście mnie

O, dzięki za cynk z tymi cenami w C&A.

Np. w H&M z reguły stacjonarnie jest właśnie taniej niż online. Niedawno kupiłam parę rzeczy po 20 zł a na stronie wisiały po 39 w przecenie

Nie wiem jak jest z ubrankami dla dzieci, bo mam tylko 1 body od nich, ale ciążowe rzeczy mierzylam w sklepie i cena mnie do zakupu nie przekonala. Wróciłam do domu, od niechcenia sprawdziłam na stronie i w dziale wyprzedaż znalazłam te same rzeczy taniej nawet o polowe

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
Lunak jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2018-01-06, 19:50   #3873
alleyezonme
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Lunak Pokaż wiadomość
Nie wiem jak jest z ubrankami dla dzieci, bo mam tylko 1 body od nich, ale ciążowe rzeczy mierzylam w sklepie i cena mnie do zakupu nie przekonala. Wróciłam do domu, od niechcenia sprawdziłam na stronie i w dziale wyprzedaż znalazłam te same rzeczy taniej nawet o polowe
Zwrócę na to uwagę, dzięki

Jeśli życie to chwila, wykorzystam tą chwilę - tyle

alleyezonme jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2018-01-06, 20:02   #3874
nadalka
Zakorzenienie

No to zapytam się swojej z tym l4. Dla mnie to naprawdę niekomfortowe tak co miesiąc chodzić do szefa, wiecznie go prosić o podpis ://

Właśnie mam przed sobą talerz pysznych pierogów z kapusta i grzybami a mała właśnie zjadła z truskawkami i jogurtem IMG_1515265323.665324.jpg

Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
Stary 2018-01-06, 20:05   #3875
nadalka
Zakorzenienie

Dostałam właśnie odpowiedz na wiadomość na olx na zapytanie odnośnie wózka. Po 2 miesiącach , że nieaktualne

Stary 2018-01-06, 20:14   #3876
Torrence
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Lunak Pokaż wiadomość
Torrence, ja wanienkę kupie najprostszą taką z auchana mam nadzieje, ze dziecko bedzie chciało sie myc w taki sposób, bo znam egzemplarze gdzie dopiero pojemnik do przechowywania rzeczy z ikei spełnił sie w roli wanienki
Luz, pojemników z ikei to Ci u mnie dostatek a i tak jeszcze zamierzam dokupić przy najbliższej wizycie więc będą na posterunku

Dzięki dziewczyny za odpowiedzi w sprawie wanienki, już wiem co kupić

Posprzątaliśmy trochę, zrobiliśmy sałatkę owocową i naleśniki z serem a ja już zdycham... A nawet nie posprzątałam po gotowaniu. No to nie jestem ja
Stary 2018-01-06, 20:40   #3877
Kiwi18
Zadomowienie

GG do Kiwi18

Brilliant dziękuję w imieniu córki
Nadalka zazdro! smacznego. szybko ktoś sie obudził z odpowiedzią.
Torrence odpocznij sobie gary nie królik, nie uciekną

Kiwi18 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2018-01-06, 20:47   #3878
Brilliant Girl
Wtajemniczenie

Moją papierkową robotę przerwał mąż, którego zaczął boleć brzuch w prawej pachwinie i już sie boi że to wyrostek, a że nikt wkoło nas nie miał usuwanego to nie wiemy czy to są aż tak wyraźne objawy? Kurczę, oby to był tylko jakiś skurcz albo coś
Brilliant Girl jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2018-01-06, 20:56   #3879
Jolinko
Zadomowienie

A ja dziś chyba z 70% dnia spędziłam na jedzeniu 🤤 czuję się jak słoń/swinka/ hipek?? 🤔

Też nie wiem jak to jest z tym wyrostkiem. Jakiś test chyba jest na to? Że nogi nie można przyciągnąć do brzucha? Nie pamiętam. Oby to nie było to.

Jolinko jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2018-01-06, 21:00   #3880
asiula1306
Zakorzenienie

Czy ktoras z was przemalowywala albo odswiezala lozeczko? Bo ustalilismy ze zamiast bialego chcemy ciemny braz bo bardziej pasuje do sypialni. I byloby spoko wszystko gdyby nie to ze ten kolor jest albo slabo dostepny albo na zamowienie z czasem oczekiwania ok 2-3 tygodni a to troche dla nas za pozno. I maz pomyslal ze przemaluje- pytanie jakich farb uzyc, czy wystarcza nietoksyczne, dla alergikow?

Maly dzisiaj sie tak wypina ze az mnie laskocze

A jutro jedziemy do rodzicow na obiad wiec nie musze gotowac

asiula1306 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2018-01-06, 21:09   #3881
Ilsa Lund
Zakorzenienie

Cytat:
Właśnie kupiłam książkę - pierwszy rok z życia dziecka. Robi się poważnie
Murkoff ? Daj znać jak się czyta

Cytat:
Napisane przez Torrence Pokaż wiadomość
A co do ubranek sprawa rozwiązana: odezwałam się do koleżanki ale nic nie na temat, wysłałam jej zdjęcie wózka. Wózek pochwaliła i od razu napisała o ubrankach Do kuzynki też się odezwałam bo mama powiedziała, żeby napisać. To chrześnica mojej mamy więc częściej mama z nią gada niż ja i mama mi powiedziała, że ona już kilka razy mówiła, że te ubranka można zabrać. Odpisała mi, że nie ma ich przygotowanych (sama jest w ciąży i to leżącej więc wiadomo) ale że jak mąż przyniesie ze schowka to da znać.
super wyszło to już się nie musisz martwić o kupowanie
Cytat:
Wrzucam moje zakupy z C&A. Naprawdę jestem zadowolona
Niedługo wybiorę się do sklepu stacjonarnie sprawdzić co jest lub zrobię kolejne zamówienie.
A na pierwszym zdjęciu tematycznie, same dinozaury
Cytat:
Napisane przez nadalka Pokaż wiadomość
Dziewczyny, czy można wystawic l4 na dłużej niż 30 dni? Czy to zgodne z prawem ?
Tak, ja 22.12 dostałam już do 15.03 co ma mi starczyć do końca ciąży. Może wcześniej tak nie wystawiają bo jeśli jesteś na L4 dłużej niż miesiąc i wracasz do pracy (po ew. poronieniu ) to trzeba przechodzić ponownie badania wstępne u lekarza medycyny pracy
Cytat:
Napisane przez Torrence Pokaż wiadomość
O właśnie! Wczoraj weszliśmy do smyka bo chciałam popatrzeć na wanienki. Były małe, średnie i duże. Zwykłe, bez stojaka ani żadnych bajerów, w cenach ok. 30 zł. Spodobała mi się ta najmniejsza, taka zgrabna była.
Ale nie kupiliśmy od razu bo nie wiedzieliśmy jeszcze ile miejsca zajmie nam wózek i ewentualny fotelik i stwierdziłam, że już mam rozeznanie więc kupię przez net.
Wieczorem weszłam na empik a tam okazało się, że nie zaznasz wanienki za mniej niż 100 zł!!! No i pytanie do bardziej doświadczonych: czy inwestowanie w wanienkę ma jakiś sens? Czy te droższe są bardziej wygodne w użytkowaniu? Bo zastanawiam się, skąd te ceny!
Ja kupiłam taki zestaw
Bez☠tytułu.png
Ponieważ mamy niski brodzik z jednym z tych niższych, mniej przepuszczających syfonów. I jak dla psa używałam zwykłej wanienki to musiałam odlewać z niej wodę na kilka razy a tak to wypuszczę wodę tym korkiem z rurką prosto do wc No i z powodu brodzika będziemy długo używać wanienki bo pojęcia nie mam kiedy dziecko może samo zacząć korzystać Jeśli widzisz gdzieś wanienkę z termometrem to też chyba warto bo odpakowałam termometr synka żeby używać go do kontrolowania temperatury nasiadówek i on pływa na wodzie, przez co pokazuje niższą temperaturę Trzeba go czymś obciążać żeby był zanurzony
Cytat:
Napisane przez Ojoanna29 Pokaż wiadomość
Ale jestem mądra inaczej w tej ciąży godzinę po obiedzie chciałam zmierzyć cukier, oczywiście zapomniałam i złapałam pączka, bo miałam taką straszną ochotę.. Wtedy mnie oświeciło, nie zdążyłam ugryźć, więc oblizalam paluchy i pyk, mierzę cukier, a tam mi się świeci na czerwono, przekroczenie, ponad 150 wyszło już prawie zawału dostałam, że zaszkodzilam dziecku zjedzona godzinę wcześniej zupą, a mama do mnie, żebym najpierw umyła ręce, a potem zmierzyła, bo pewnie po prostu miałam jakieś ślady cukru na paluchu i już był wynik ok... Ale już mi się odechciało słodkości zmierzyłam po kolejnej godzinie i już 65, więc znowu za nisko
Ale mama przynajmniej domyślna
Cytat:
Napisane przez Brilliant Girl Pokaż wiadomość
Moją papierkową robotę przerwał mąż, którego zaczął boleć brzuch w prawej pachwinie i już sie boi że to wyrostek, a że nikt wkoło nas nie miał usuwanego to nie wiemy czy to są aż tak wyraźne objawy? Kurczę, oby to był tylko jakiś skurcz albo coś
U mnie zaczęło się zupełnie od środka brzucha i po kilku godzinach przeszło na prawą pachwinę, warto sprawdzić bo rozlany wyrostek to dłuższa i trudniejsza regeneracja

Ilsa Lund jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2018-01-06, 21:16   #3882
julietta83
Zakorzenienie

Cytat:
Dziewczyny, robię rozeznanie w ciuszkach - co już mam a co jeszcze muszę dokupić.
Podpowiedzcie proszę - czy na rozmiar 56:
4x body
2x pajac
2x półśpiochy
to wystarczająca ilość rzeczy?
Nic więcej nie mam w tym rozmiarze i zastanawiam się czy jest OK ? A może coś jeszcze powinnam dokupić?
ja prawie nie mam nic na 56, a te co mam - np. body są porównywalne do 62, niektóre 62 znów trochę mniejsze wypadają i to nawet w ramach tej samej firmy
miałam kupić więcej rzeczy w mniejszych rozmiarach jak myślałam, że będzie cc, na razie się wstrzymuję, zwłaszcza że w rodzinie mojej i męża rodzą się duże dzieci
teraz jak mi się coś spodoba staram się kupować już 68, choć na wyprzedażach jakoś najczęściej trafiają mi się fajne ubranka na 62 i obawiam się, że mały części nawet nie założy
julietta83 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2018-01-06, 21:19   #3883
alleyezonme
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Jolinko Pokaż wiadomość
A ja dziś chyba z 70% dnia spędziłam na jedzeniu 🤤 czuję się jak słoń/swinka/ hipek?? 🤔
Też czasami mam takie dni, że tylko bym jadła i jadła A później cierpię

Cytat:
Napisane przez Ilsa Lund Pokaż wiadomość
Murkoff ? Daj znać jak się czyta

Zacznę w tygodniu. Dam znać.

---------- Dopisano o 21:19 ---------- Poprzedni post napisano o 21:18 ----------

Cytat:
Napisane przez julietta83 Pokaż wiadomość
ja prawie nie mam nic na 56, a te co mam - np. body są porównywalne do 62, niektóre 62 znów trochę mniejsze wypadają i to nawet w ramach tej samej firmy
miałam kupić więcej rzeczy w mniejszych rozmiarach jak myślałam, że będzie cc, na razie się wstrzymuję, zwłaszcza że w rodzinie mojej i męża rodzą się duże dzieci
teraz jak mi się coś spodoba staram się kupować już 68, choć na wyprzedażach jakoś najczęściej trafiają mi się fajne ubranka na 62 i obawiam się, że mały części nawet nie założy
Ja z kolei mam jakoś dużo (zwłaszcza body) na 68

Jeśli życie to chwila, wykorzystam tą chwilę - tyle

alleyezonme jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2018-01-06, 21:21   #3884
czaro_dziejkaa
Zadomowienie

Cytat:
Ja jak miałam atak wyrostka, to miałam bardzo duży ból na środku brzucha ba dole, promieniujacy na prawo. Plus wymioty. I nie mogłam nogi prawej do góry podnieść.

czaro_dziejkaa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2018-01-06, 21:25   #3885
_Dolly
Rozeznanie

Cytat:
Lepiej skontrolujcie Przed świętami brat tż miał wycinany wyrostek, w sumie już nie było co wycinać bo się wszystko rozlało I zamiast laparoskopem trzy dziurki ma szycie na 19 szwów, bo trzeba go było czyścić...
Stary 2018-01-06, 21:26   #3886
Ilsa Lund
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez czaro_dziejkaa Pokaż wiadomość
Ja jak miałam atak wyrostka, to miałam bardzo duży ból na środku brzucha ba dole, promieniujacy na prawo. Plus wymioty. I nie mogłam nogi prawej do góry podnieść.

U mnie ból nie był aż taki duży bo wyrostek był położony z tyłu a wymiotów początkowo nie było ale jak Tata dał mi węgla to od razu zwróciłam, warto sprawdzić

Stary 2018-01-06, 21:27   #3887
FallenAnn
Rozeznanie

Normalnie naczytalam sie Was i co?
I to:Załącznik 7381706

Stary 2018-01-06, 21:28   #3888
FallenAnn
Rozeznanie

Normalnie naczytalam sie Was i co?
I to:Załącznik 7381711

Stary 2018-01-06, 21:29   #3889
FallenAnn
Rozeznanie

Normalnie naczytalam się Was i co? I to: 20180106_203313.jpg

Stary 2018-01-06, 21:30   #3890
lelowa
Zakorzenienie

Cytat:
To mogę jeszcze dokupić śmiało

---------- Dopisano o 19:27 ---------- Poprzedni post napisano o 19:26 ----------

Ja się np urodziłam 58 cm i w ogóle nie nosiłam 56 tak mama mówiła Dlatego pytam nie wiem czy ten rozmiar się długo przydaje. Ale jak patrzę, że koleżanki rodzą teraz zdecydowanie wcześniej no to chyba dokupię jeszcze

---------- Dopisano o 19:27 ---------- Poprzedni post napisano o 19:27 ----------

Tak myślałam, żeby pajacyków właśnie więcej dokupić

Ok, przekonałyście mnie
Moze pojedyncze szt bym dokupila ale nie za duzo. Moja sie urodzila 60cm a 56 nosila dwa tygodnie. Malo mam ciuszkow na ten rozmiar i nie kupuje wiecej.
Cytat:
Napisane przez blackberry89 Pokaż wiadomość
Synek moj miał 3850g i 62cm i 2tyg nosil 56 😊

O no prawie identycznie jak u mojej tylko troche krotsza ale za to ciezsza

Edytowane przez lelowa
Czas edycji: 2018-01-06 o 21:33
lelowa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2018-01-06, 21:32   #3891
Kiwi18
Zadomowienie

GG do Kiwi18

Asiula my malowaliśmy łóżeczko dla Zosi. Teraz mąż będzie je szlifował i na nowo pomaluje, bo mała trochę je obgryzła farbę kupiliśmy przeznaczoną dla dzieci w brico lub praktikerze, juz nie pamiętam.

Stary 2018-01-06, 21:47   #3892
Guerka
Wtajemniczenie

Cześć, na pewno są u Was mamy rh- Podsylam takie info, myślę ze się przyda

http://www.mz.gov.pl/aktualnos...-wi...obiet-w-ciazy/

Wysłane z mojego LG-K420 przy użyciu Tapatalka
Stary 2018-01-06, 21:48   #3893
robinsonka2
Raczkowanie

nadrobiłam

Cytat:
Napisane przez FallenAnn Pokaż wiadomość
Na usg 3trym umówiona jestem na 22.01- jest to początek 33 tygodnia, położna powiedziała że robi się do 34. W 32 niby dzieć jest mniejszy i lepiej widać ale już nie było terminów.
ja mam 24.01, 32+6 termin i też niby ma być ok, nie mogę się doczekać

Cytat:
a gwiazda wyszła taka: Załącznik 7380406
piękna... zastanawiam się czy takie cudo mozna zrobić jakoś w werscji wytrawne... musze zapamiętać, że mam taki plan, żeby przetestować...ale to ak siły powrócą...bo jest jakaś masakra...
robinsonka2 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2018-01-06, 21:55   #3894
nadalka
Zakorzenienie

Ilsa, a ZUS Ci wypłacił cała kwotę czy dostajesz jak wypłatę?
Bo tak myślę jeszcze. Jak będziesz miała CC, wcześniej niż 15.03. A wypłaca Ci do 15. to jak to potem rozliczą?

Ale starsza mnie wkurzyła... zawsze ją kąpię a potem ona się bawi jeszcze sama w wodzie.
Tak zalała łazienkę, że musiałam odsuwać pralkę i wylała cały żel pod prysznic . Strasznie na nią nawrzeszczałam a teraz chcę się do niej przytulić

Stary 2018-01-06, 22:00   #3895
Ilsa Lund
Zakorzenienie

Cytat:
Ilsa, a ZUS Ci wypłacił cała kwotę czy dostajesz jak wypłatę?
Bo tak myślę jeszcze. Jak będziesz miała CC, wcześniej niż 15.03. A wypłaca Ci do 15. to jak to potem rozliczą?
Cały czas dostaję co miesiąc od zakładu pracy jak w dniu pensji a oni sobie to rozliczają potem z ZUS (tak jest przy zatrudnieniu więcej niż 20 osób). A co do wcześniejszego cc to doktor powiedział że w ZUS blokują sobie to na datę porodu i dalej już ignorują L4 a zaczyna się macierzyński na mój wniosek

Stary 2018-01-06, 22:04   #3896
nadalka
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Ilsa Lund Pokaż wiadomość
Cały czas dostaję co miesiąc od zakładu pracy jak w dniu pensji a oni sobie to rozliczają potem z ZUS (tak jest przy zatrudnieniu więcej niż 20 osób). A co do wcześniejszego cc to doktor powiedział że w ZUS blokują sobie to na datę porodu i dalej już ignorują L4 a zaczyna się macierzyński na mój wniosek

Czyli tak na logikę, jeżeli mam termin nA 17.03. a przenoszę, to macierzyński mimo wszystko zaczynam 17.03?
Kurde, kompletnie nie pamiętam jak to kiedyś załatwiałam :/

Stary 2018-01-06, 22:06   #3897
Ilsa Lund
Zakorzenienie

Cytat:
Czyli tak na logikę, jeżeli mam termin nA 17.03. a przenoszę, to macierzyński mimo wszystko zaczynam 17.03?
Kurde, kompletnie nie pamiętam jak to kiedyś załatwiałam :/

Nie no dostaniesz kolejne L4 do porodu, nawet w szpitalu mogą wystawić. A macierzyński zaczyna się na Twój wniosek i w ciągu 2 tygodni od porodu trzeba dostarczyć dokumenty do ZUS

Stary 2018-01-06, 22:18   #3898
Jolinko
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez FallenAnn Pokaż wiadomość
Normalnie naczytalam się Was i co? I to: Załącznik 7381716

No i piękna! Z serem? 😊 zrób lukier koniecznie 😎

Jolinko jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2018-01-06, 22:23   #3899
FallenAnn
Rozeznanie

Cytat:
No i piękna! Z serem? 😊 zrób lukier koniecznie 😎

Z dżemem gruszkowym :-D było szybkie zbieranie tego co w domu zostało:-P

Stary 2018-01-06, 23:55   #3900
Kiwi18
Zadomowienie

GG do Kiwi18

Dobranoc :-*

Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości