Rossman - część III - Strona 54 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2008-06-28, 20:46   #1591
aako
Zakorzenienie

Dot.: Rossman - część III

Cytat:
Napisane przez dygotka8 Pokaż wiadomość
hehe,pyszne są takie lody
ja w biedronce nie widziałam fitelli,ale jutro chyba zajdę zobaczyć....
ja już pisałam....że fitelle jem na sucho po to,żeby się podelektować
ja tez jem na sucho, ale szczerze mówiąc nie wiem co wy w niej widzicie Mnie nie bardzo smakuje.

aako jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-06-28, 20:53   #1592
dygotka8
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez aako Pokaż wiadomość
ja tez jem na sucho, ale szczerze mówiąc nie wiem co wy w niej widzicie Mnie nie bardzo smakuje.
a to czemu jesz skoro Ci nie bardzo smakuje?
ja lubię cynamon...czekoladę z miętą...pomarańczę...to są smaki które lubię i dlatego chcę spróbować jak smakują te smaki,a jak spróbuję to zaspokoję swoją ciekawość i nie będę kupowała bo szkoda mi kasy...
każdy lubi co innego,więc nie ma się co dziwić,że dziewczyny tak ją zachwalają,itd-ja nie mam nic przeciwko temu i się nie dziwię bo za śledziami nie przepadam,ale nie dziwię się,że ktoś je bardzo lubi (ale porównanie dałam...

dygotka8 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-06-28, 20:59   #1593
00aga00
Wtajemniczenie

Ja zawsze jadłam na sucho I jednak nie ma to jak tropikalne... Może jak spotkam przypadkiem te z serii Minge, to jeszcze spróbuję
trochę śpiąca
trochę bardziej milcząca
lecz widać można żyć bez powietrza !"

00aga00 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-06-28, 22:12   #1594
Nillette Flow
Raczkowanie

istari, alisska, Umbra, pani ćma, AryaxD, Ani@1987
Dzięki za wiadomości o dostępności Barwy na rynku.

Chciałbym spróbować którąś z herbat King's Crow, ale wszędzie wpadam tylko na wiśniową, a to nie jest dla mnie specjalnie zachęcający owoc.

Ostatnio, jak stałam w kolejce widziałam jak jedna z pracownic (ale wątpię aby była na specjalnie wyższym stanowisku) zjechała tą na kasie, bo musiała specjalnie przyjść i odblokować kasę. Nawarczała na dziewczynę, że ma koło siebie zrobić porządek (sorry, tam była tylko dziewczyna, kasa i stołeczek) i dla równowagi zrobiła tez wykład drugiej babeczce na kasach. Oczywiście nie uruchomiła trzeciej kasy, choć w międzyczasie kolejka zakręcała już za regał. Zabawne, że w takim Macu, biorąc jedno cappucino możesz trochę dłużej poczekać bo nowy pracownik 3 razy kasę zatnie nim wybije rachunek, ale na spokojnie wszystko da się załatwić.
Nillette Flow jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-06-28, 22:15   #1595
aako
Zakorzenienie

Cytat:
Za wasza namową (kusicielki) postanowilam spróbować. Zjadłam dwa opakowania i uznałam że nic specjalnego

aako jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-06-28, 22:46   #1596
*angel1710**
Zadomowienie

Cytat:
ja lubię cynamon...czekoladę z miętą...pomarańczę...to są smaki które lubię i dlatego chcę spróbować jak smakują te smaki,a jak spróbuję to zaspokoję swoją ciekawość i nie będę kupowała bo szkoda mi kasy...
każdy lubi co innego,więc nie ma się co dziwić,że dziewczyny tak ją zachwalają,itd-ja nie mam nic przeciwko temu i się nie dziwię bo za śledziami nie przepadam,ale nie dziwię się,że ktoś je bardzo lubi (ale porównanie dałam...
śledzie wymiatają

ja jadłam już wszystkie smaki ( czarne znalazłam w osiedlowym niedaleko domu) i moje najlubieńsze to cynamonowa i kokosowa tyle, że cynamonowa jest boska na sucho, a kokosowa z mlekiem nie smakuje mi żurawinowa i pomarańczowa i śliwkowa jeszcze i wcale mi nie szkoda kasy bo traktuje fitelle jako śniadanie lub kolacje z racji, że jestem osobą dla której dzień bez mleka jest dniem straconym
chociaż nesquiki kocham równie mocno
*angel1710** jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-06-28, 23:11   #1597
dygotka8
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez *angel1710** Pokaż wiadomość
śledzie wymiatają

ja jadłam już wszystkie smaki ( czarne znalazłam w osiedlowym niedaleko domu) i moje najlubieńsze to cynamonowa i kokosowa tyle, że cynamonowa jest boska na sucho, a kokosowa z mlekiem nie smakuje mi żurawinowa i pomarańczowa i śliwkowa jeszcze i wcale mi nie szkoda kasy bo traktuje fitelle jako śniadanie lub kolacje z racji, że jestem osobą dla której dzień bez mleka jest dniem straconym
chociaż nesquiki kocham równie mocno
też uwielbiam mleko
od jakiegoś czasu nie jadam musli na śniadanie bo przestałam się tym najadać...
ale niedługo zacznę znowu jeść,ale te z biedronki albo lidla mam aparat i straszną ochotę na orzechy...ale nie chcę ryzykować,że coś mi tam odpadnie
nie ma to jak sledziki...czasem je jem,ale jak są dobrze zrobione i mam straaaszną na nie ochotę

Stary 2008-06-29, 08:57   #1598
sylwia-zuza
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez cypressangel Pokaż wiadomość
angel, piłam tylko tę, którą dziś kupiłam, czyli bananowo-wiśniową

Inne smaki, które napewno widziałam to:
  • korzenna Magia Orientu
  • miętowa
  • czarna Cejlon
  • zielona cytrynowa
  • truskawki i śmietanka
  • maliny i wanilia
  • owoce leśne i wanilia
  • rumiankowa
Co do karmelowo-coś tam musiałam pomylić z jakąś inną

Obecnie w promocji herbatki są w cenie 2.99 zł, a w regularnej 3.99 zł
karmel ze smietanka polaczony z herbata roiboss mi srednio smakuje.......
Stary 2008-06-29, 09:35   #1599
cypressangel
Zakorzenienie

Ja nie piłam tej herbatki, ale jakoś średnio przemawia do mnie ten smak

cypressangel jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-06-29, 09:53   #1600
dygotka8
Zakorzenienie

samą herbatę rooibos lubię bo ma taki fajny jakby miododwy smak...aprynajmnije tak to zapamiętałam
miłej niedzieli Wam życzę!!

Stary 2008-06-29, 11:06   #1601
Yoriko
Zadomowienie

Moje ostatnie zakupy z Rossmana:
- balsam Alterra - mówiłam, że u mnie nie ma, a na następny dzień widze małe przemeblowanie i balsam
- 2 Lady Speed Stick żeby dostać "frisbee" chyba jakoś tak się to pisze. Jeszcze nie chciała mi dać kasjerka. Musiałam zapytać czy dostane gratis. Usłyszałam odpowiedź o ile jeszcze jest, bo mogły się zapasy wyczerpać. Ale jakoś znalazła - troche się zdziwiłam nie wie co ma na stanowisku z gratisów

Co do uczulenia na SunOzon 30 po wapnie mi troche zniknęło. Posmarowałam się balsamem z Avonu - czereśnia i gałka muszkatołowa + wódka (alkohol) i co dziwne nie wyskoczyło nic. Smarowałam na udzie - wewnętrzna strona. Spróbuje użyć balsamu SunOzon jeszcze raz. Może wyskoczyło mi uczulenie na coś innego. A jesli znów będą chrostki to znaczy, że może uczulona jestem na filtry. Zobaczymy
Stary 2008-06-29, 11:43   #1602
Nillette Flow
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Yoriko Pokaż wiadomość
- 2 Lady Speed Stick żeby dostać "frisbee" chyba jakoś tak się to pisze. Jeszcze nie chciała mi dać kasjerka. Musiałam zapytać czy dostane gratis. Usłyszałam odpowiedź o ile jeszcze jest, bo mogły się zapasy wyczerpać. Ale jakoś znalazła - troche się zdziwiłam nie wie co ma na stanowisku z gratisów
Kiedyś była taka promocja z Nivea; jak się miało paseczek z gazety w której byty próbki, przy zakupie 2 pelnowymiarowych produktow powinno się dostać wakacyjny produkt Nivea. Poszłam do R, wzięłam całą serię, gdzieś z 4 produkty, idę do kasy, daję paseczek i słyszę, że promocja się skończyła. No, ale jak mi babeczka skasowała, to zmieniła zdanie i promocja trwała
Nillette Flow jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-06-29, 12:25   #1603
cypressangel
Zakorzenienie

Kupiłam czarną Fitellę w realu 0.99 zł - pomarańczową z czekoladą i miętową z czekoladą

Pozostałe smaki w cenie 0.89 zł.

TŻ zjadł właśnie pomarańczowo-czekoladową i stwierdził, że jest pyszna

Edytowane przez cypressangel
Czas edycji: 2008-06-29 o 12:59 Powód: poprawka
Stary 2008-06-29, 12:56   #1604
FioletowaEmka
Raczkowanie

Nie wiem czy ktoś to już pisał, ale w Kauflandzie jest Fitella, tropiklalna, bananowa, truskawkowa, śliwkowa i czarne od Minge - 0,99zł

FioletowaEmka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-06-29, 13:09   #1605
2016070150903
Konto usunięte

jeśli chodzi o Domol to wypróbowałam:

*chusteczki do czyszczenia uniwersalne, całkiem ok, miałam cytrynowe, ładny zapach. kurz też ścierały, ale mogły być większe rozmiarowo (bo chusteczek w opakowaniu jest dużo).
*płyn do płukania czarnych rzeczy- dobry, polecam.
*proszek do prania kolorów, też ok, ładnie pachnie.
2016070150903 jest offline Zgłoś do moderatora  

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2008-06-29, 14:49   #1606
Ani@1987
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez aksalotl Pokaż wiadomość
widziałam w realu
Dziękujeale niestety do reala mi trochę daleko...ale jutro poszukam u siebie w mieście w drogeriach-może znajdę

Cytat:
Napisane przez agacior89 Pokaż wiadomość
Dezodorat do stóp mam, chwalę sobię. To znaczy: nie niweluje zapaszków w 100% ale jakoś w 60%,- na pewno lepiej niż scholl który jest 5 razy zdroższy a niwleuje w 30% :P
Po recenzjach tego dezodorantu nie mogłam sie oprzeć cenie 3.99 i jeszcze raz przekonałam sie że dobrze zrobialmdzieki:cmok :

Cytat:
Napisane przez czelsi Pokaż wiadomość
dziewczyny stała się tragedia.. przyjechałam wczoraj do rodzinnego miasta i co się okazało - nie wzięłam ze sobą syrenki i nie wiem czy ja ją tu gdzieś znajdę a zostaję do środy... tragedia, mówię wam.. a TŻ pęka ze śmiechu widząc moją rozpacz
w Kauflandzie widziałam taką promocje: nasza antycellulitowa syrenka+zwykła gąbka (albo druga syrenka-nie jestem pewna) za 3.89

Cytat:
dziewczyny co polecacie do pielęgnacji stóp? Chodzi mi o jakas maske/krem, preparat odświeżający, peeling-w miare rozsądnych cenach.
Wstyd sie przyznać ale ostatnio o nich zapomniałam.
Seria rossmanowa Fusswohl ma dobre recenzje. Osobiście polecam też serie Evy Len do stópdobre i niedrogie!

Cytat:
Napisane przez oODaisyOo Pokaż wiadomość
wprowadzili (przynajmniej u mnie)! na półce są szampony i odżywki joanny zaznaczone jako "nowość"
U mnie tak samo-rossmann wprowadza joanne

Cytat:
angel, piłam tylko tę, którą dziś kupiłam, czyli bananowo-wiśniową

Inne smaki, które napewno widziałam to:
  • korzenna Magia Orientu
  • miętowa
  • czarna Cejlon
  • zielona cytrynowa
  • truskawki i śmietanka
  • maliny i wanilia
  • owoce leśne i wanilia
  • rumiankowa
Co do karmelowo-coś tam musiałam pomylić z jakąś inną

Obecnie w promocji herbatki są w cenie 2.99 zł, a w regularnej 3.99 zł
Miałam karmelową ze śmietanką-w opakowaniu pięknie pachnie, po przygotowniu już traci ten intensywny zapach...ale i tak jest to pyszna herbatka rooibos o słodkim aromacie lubiłam ja
Rumiankowej chyba nie majest taka w fioletowym opakowaniu-kompozycja rożnych ziół-ja lubię ziołowe herbatki i dla mnie była pyszna(i zdrowa)
Cytat:
Napisane przez pearlania Pokaż wiadomość
Karmelowa ze śmietanką jest na pewno, uwielbiam ją jak zresztą wszystkie herbatki z tej serii, które do tej pory wypróbowałam Napiszcie jak smakuje ta orientalna, tej jeszcze nie piłam i zielonej tez nie.
Orientalna jest bardzo specyficzna-dla mnie pyszna, ale ja mam dziwny smak
Jej skład to: koper włoski, anyż, cynamon, imbir, liście jeżyny, kardamon, gałka muszkatołowa, goździki, korzeń lukrecji, skórka pomarańczowa, pieprz, wanilia.
Ciekawy skład i oryginalna herbatkai chociaż anyż wysoko w składzie to wcale mocno go nie czuć w smaku-tylko trochę w zapachu...i dobrze bo ja nie lubie anyżu
Cytat:
zielona z cytryna jest pyszna,a przynajmniej dla mnie
wiśniowa też pychotna
smakowała mi karmelowa z dilmah,ale ona jest droga...bo to i tak czarna herbata tyle,że aromatyzowana...ale któraś z Was pisała,że jest dobra więc jeśli któraś jeszcze to z Was potwierdzi to się skuszę na nią
Polecam karmelową-ale to jest zupełnie inna herbatka niż Dilmah bo tak jaka mówisz Dilmah to czarna, a ta z rossmana to rooibos

Cytat:
Ja lubię z jogurtem albo mleczkiem-na sucho nie

Cytat:
Napisane przez Nillette Flow Pokaż wiadomość
istari, alisska, Umbra, pani ćma, AryaxD, Ani@1987
Dzięki za wiadomości o dostępności Barwy na rynku.
Chciałbym spróbować którąś z herbat King's Crow, ale wszędzie wpadam tylko na wiśniową, a to nie jest dla mnie specjalnie zachęcający owoc.
Nie ma za co
Za owocowymi herbatkami jakoś nie przepadam i na wiśniowa tez sie nie skusze, ale z tych herbat King's Crow polecam karmelową, ziołową i orientalną-te 3 piłam (orientalna pije właśnie w tej chwili)i polecam
Stary 2008-06-29, 15:05   #1607
cypressangel
Zakorzenienie

Talking Dot.: Rossman - część III

Cytat:
Napisane przez Ani@1987 Pokaż wiadomość
Rumiankowej chyba nie majest taka w fioletowym opakowaniu-kompozycja rożnych ziół-ja lubię ziołowe herbatki i dla mnie była pyszna(i zdrowa)
Rumiankowa jest na 100% - napewno widziałam ją u siebie w Rossmannie - zresztą wypisałam te herbatki, które były w sklepie, a nie te, które w ogóle istnieją W załączniku zdjęcie
A kompozycji różnych ziół u mnie nie było, ale chyba chodzi o tę herbatkę z 2-go załącznika (?)
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg 172059_1.jpg (56,6 KB, 9 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg 172035_1.jpg (53,4 KB, 15 załadowań)

Stary 2008-06-29, 15:07   #1608
Ani@1987
Rozeznanie

Cytat:
Rumiankowa jest na 100% - napewno widziałam ją u siebie w Rossmannie - zresztą wypisałam te herbatki, które były w sklepie, a nie te, które w ogóle istnieją W załączniku zdjęcie
A kompozycji różnych ziół u mnie nie było, ale chyba chodzi o tę herbatkę z 2-go załącznika (?)
Ops przepraszmau mnie nigdy nie widziałam tej ruminkoweja ta ziołowa to właśnie ta której zdjęcie podałaś-w fioletowym opakowaniu
Stary 2008-06-29, 15:12   #1609
cypressangel
Zakorzenienie

Skoro piszesz, że ziołowa jest pyszna i przede wszystkim zdrowa to rozejrzę się za nią w drugim R. i sprawię - o ile będzie

Stary 2008-06-29, 15:54   #1610
pejtoon
Zakorzenienie

wróciłam z Skarbów Urody Było fajnie, aczkolwiek za mało miałam czasu, żeby się jakoś bardziej wkręcić

KRAINA PAPIERU - zapraszam !
pejtoon jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-06-29, 16:39   #1611
justysiek
Zadomowienie

Widzialam dzis u siebie w osiedlowym sklepie Fitelle, nawet te czarne, ale niestety, po 1,25 zl A w Realu chyba zle szukalam, bo nie moglam trafic.
justysiek jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-06-29, 17:19   #1612
201707171013
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez Umbra Pokaż wiadomość
jeśli chodzi o Domol to wypróbowałam:

*chusteczki do czyszczenia uniwersalne, całkiem ok, miałam cytrynowe, ładny zapach. kurz też ścierały, ale mogły być większe rozmiarowo (bo chusteczek w opakowaniu jest dużo).
Ja również je mam i jestem zadowolona
201707171013 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-06-29, 17:38   #1613
czelsi
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez lily_of_the_valley Pokaż wiadomość
Ale nie tylko z Syreny a gabki do masazu Mysle ze znajdziesz, moja mama kupila sobie jakas w Piotrze i Pawle. Widzialam tez takie w ofercie jakiegos innego marketu ale nie pamietam jakiego
Cytat:
Napisane przez moooniaaaa Pokaż wiadomość
Szukaj Syrenki też w zwykłych marketach, na pewno znajdziesz
sprawdziłam dwa tesco i dwie natury - nie ma
czelsi jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-06-29, 18:07   #1614
2016070150903
Konto usunięte

który z tych kremów z filtrem byście wybrały: 30stkę Nivea, czy 30stkę Soraya? obydwa dostępne w R.
Stary 2008-06-29, 18:18   #1615
cochonnetta
Wtajemniczenie

Umbra: Soraye . Po pierwsze o ile sie nie mylę, Nivea nie jest fotostabilna. po drugie o Soraji słyszałam wiele dobrego, sama mam na nią chęć .

justysiek: mogłabys opisac gdzie dokładnie znalazłaś tą czarną fitelle ? coś pisałaś o Remie, ale gdzie to jest
cochonnetta jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-06-29, 18:26   #1616
*angel1710**
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Umbra Pokaż wiadomość
który z tych kremów z filtrem byście wybrały: 30stkę Nivea, czy 30stkę Soraya? obydwa dostępne w R.
Óm, ja posiadam 30 Sorai i jestem bardzo zadowolona jedyną wadą jest, że się leciutko przybrązowiłam, co raczej dla Ciebie nie będzie problemem chyba
*angel1710** jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-06-29, 18:27   #1617
2016070150903
Konto usunięte

wydawało mi się, że gdzieś na Wizażu czytałam o Nivei, że jest fotostabilna, dlatego brałam ją pod uwagę. dzięki za opinię, cochonnetto.

endżelita, to nie będzie problem, (bezpieczne) przybrązowienie się jest jak najbardziej wskazane. dzięki!
Stary 2008-06-29, 18:31   #1618
Maria221
Wtajemniczenie

Witam,

Byłam wczoraj na Festiwalu Urody w Gdańsku, było nieźle, ale bez rewelacji. Jak czytam jak niektóre Wizażanki się obłowiły to mi oczy na wierzch wychodzą. Na stoisku Hippa nie dawano ot tak próbek, tylko siateczkę z TYLKO JEDNĄ oliwką , mały kremik, kaszka, herbatka i łyżeczka, niemal na każdym stoisku dawano głównie siateczki, a wnich dosłownie po kilka próbek, udało mi się nieco więcej wysępić, skorzystać z tłumu i wziąć sobie te kilka Lirenek, ale tak kiepsko było. Mini balsamy Nivei wędrowały głównie do kieszeni hostess, mnie przypadł w udziale tylko jeden balsamik. Na szczęście Przystanek Uroda bł niezły i na koniec dostałam siatę z podpaskami (dość dużo), pełnowymiarowe opakowania szamponu Pantene, odżywkę Pantene i jakiś żel utrwalający, z 5-6 próbek kremu Olay i jakieś pojedyncze saszetki. O próbki tzreba było niestety się domagać albo walczyć, hostessy nie dawały po kilka tylko po jednej. Szkoda, ze tak mało czasu miałam, nie zdążyłam na makijaż ani żaden zabieg. No nic i tak było nieźle, kiedy następny taki event?
https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=219255
Maria221 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-06-29, 18:50   #1619
Elfia4
DOMator

Cytat:
Napisane przez Yoriko Pokaż wiadomość
Moje ostatnie zakupy z Rossmana:
- balsam Alterra - mówiłam, że u mnie nie ma, a na następny dzień widze małe przemeblowanie i balsam
W rossmannie w Polsce kupiłaś balsam alterra Szybciutko zdawaj relację co to za balsam: jaka konsystencja, skład, właściwości. I oczywiscie cena tego cudeńka. Czyżby wreszcie była szansa na kilka niedostępnych dotąd kosmetyków Mam nadzieję, ze to nie pomyłka i u siebie też ten balsam znajdę.
Elfia4 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-06-29, 19:00   #1620
hmmm3
Przyczajenie

Ja też byłam na Festwialu Urody w Gdańsku. Przyszłam tuż po 10 i z próbkami rzeczywiście było kiepsko. Hostessy były raczej "oszczędne". Jedna z nich na stoisku Wibo była wręcz niemiła. Z obrażoną miną powiedziała, że próbek nie rozdają (a dla innych hosstes jakoś widziałam że daje).
Ale mimo wszystko udało mi się zdobyć dużo kosmetyków i próbek Wymienię te najfajniejsze - od Ziaji próbki i pełnowymiarowy balsam do opalania, a dodatkowo z losowania za wypełnienie ankiety zestaw kosmetyków z serii kokosowej (pełnowymiarówki!) z konkursu C-Thru wodę toaletową i dezodorant, z Nivei próbki kremów i z konkursu dezodoranty dla mojego faceta, z losowania Dove krem tonujący Summer Glow (losowanie było co godzinę przy stoisku z balsamami, ale jakoś specjalnie tego nie ogłaszali, udało mi się przez przypadek), z przystanku Uroda odżywkę i szampon Pantene i żel do włosów Wella + inne próbki, od Wibo małą kosmetyczkę z lakierem do paznokci, kredką i cieniami do powiek i próbkę błyszyka (od innej, milszej hostessy).
Jak wyszłam po 4 godzinach to ledwo mogłam unieść te siaty ;D
hmmm3 jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości