|
|
#91 | |
|
BAN stały
|
Dot.: Czy dzieci dają szczęście?
Cytat:
Mając dzieci, masz pewność, że nie zostaniesz sama na starość? Naiwna. .. |
|
|
|
|
|
#92 | ||
|
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() Cytat:
Ale no własnie, minęły 4 lata i zdecydowałam - przerwa. Moje tymczasy wyadoptowane, mogę odetchnąć, pocieszyć się czystością w domu i swiętym spokojem. Przy potomku nie byłoby tej opcji, choć oczywiście poznałam matki, które swoje kilkuletnie dzieci oddawały już na zawsze pod skrzydła babci. Tylko, że to chyba nie o to chodzi... [1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;80469326]Mojwa, wcale nie głupi lęk. Mój przykład - moja rodzina jest maleńka. Gdy umrze moja mama, praktycznie nie będzie nikogo, pomijając dalekie kuzynostwo, z którym widzę się raz na rok lub rzadziej. I to jest straszne, zostać tak totalnie samemu. Tak, rodzina wcale nie musi być dobra - ale jednak umówmy się, większe prawdopodobieństwo, że przy normalnej lub duuużej rodzinie nie zostanie się w samotności.[/QUOTE] Mój ojciec niedawno zmarł. Wydziedziczył mnie bez powodu (będę dochodzić w sądzie). Duża rodzina mojego ojca mnie nie uznaje od dzieciństwa, bo nie lubili mojej matki. Przyrodni brat mnie nie uznaje, macocha, dziadkowie, wujek z żona i córką. Obie cioteczne siostry ze strony matki wyemigrowały i ślad po nich zaginął. Nie mam nikogo, choć teoretycznie mam rodzinę. |
||
|
|
|
|
#93 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Pewnie, że posiadanie dzieci wiąże się z pewnymi niedogodnościami - zwłaszcza, gdy te dzieci są nieletnie. I pojawia się jakiś rodzaj lęku, który towarzyszy człowiekowi już do końca życia. Ale pozytywy przesłaniają mi ewentualne trudności. Mam trzydzieści lat. Przez te dwa lata, od których mi się odmieniło, stare wątpliwości nie powróciły. Mam nadzieję, że w tym roku uda mi się zajść w ciążę. Tak naprawdę jedną moją obawą jest to, że dziecko może urodzić się chore. |
|
|
|
|
|
#94 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#95 |
|
Raczkowanie
|
Nie twierdzę, że się nie zdarza, ale wątpię, aby coś takiego działo się zupełnie bez przyczyny. No po prostu nie wierzę, że z dnia na dzień można przestać kochać rodzica, bo tak się komuś uwidziało.
|
|
|
|
|
#96 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#97 |
|
Zakorzenienie
|
Nie chodzi o to, że się przestaje kogoś kochać. Czasem są bardziej prozaiczne sytuacje typu życie za granicą. Mama w starszym wieku w Polsce. Ani dziecko nie może wrócić i się nią zająć, ani ona nie chce się wynieść z kraju. I co, ma dziecko, ale jest samotna. Widzi je raz na rok.
|
|
|
|
|
#98 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Ah, ciocia nie ma pralki, nigdy nie miała, bo nie było jej stać. Córka ma angielskie obywatelstwo, pracę i rodzinę od 20 lat w Anglii. No ale pralka dla matki to nie jej sprawa. Edytowane przez 201803071142 Czas edycji: 2018-01-13 o 16:05 |
|
|
|
|
|
#99 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#100 | |
|
BAN stały
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#101 | ||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 16:19 ---------- Poprzedni post napisano o 16:13 ---------- Cytat:
To jeszcze zależy od stanu osoby. Opieka nad kimś z zaawansowaną demencją lub obłożnie chorym może wykończyć fizycznie i psychicznie. Nie uważam, aby w takim wypadku umieszczenie rodzica/babci/dziadka było wyrazem niewdzięczności. Pod warunkiem, że odwiedza się taką osobę, dba o nią,interesuje. Jeśli ta opieka faktycznie ogranicza się do płacenia za pobyt, to to już jest brak serca. |
||
|
|
Okazje i pomysĹy na prezent
|
|
#102 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Ciocia zawsze była ciepłą osobą, która nie podnosiła głosu. Uwielbiałam u niej spędzać weekendy. Nie zrozumiałaś.... Ona nie zareagowała w ogóle. Nie przyleciała do kraju, nie zabrała matki do siebie, żeby tam umieścić ją w odpowiednim miejscu, nie opłaciła opiekunki. Ot uznała, że to nie jej sprawa i tyle, niech stara zdycha. (Jest jedynaczką.) |
|
|
|
|
|
#103 | |
|
wańka wstańka
|
Cytat:
mam nadzieję, że ciocia mogła liczyć na resztę rodziny. Sent from my SM-G935F using Tapatalk
|
|
|
|
#104 |
|
Raczkowanie
|
Zrozumiałam. Drugi akapit był odpowiedzią dla Mariimalarii.
|
|
|
|
|
#105 | ||||
|
Konto usunięte
|
Cytat:
to nie jest to dramat żaden.[1=ad661336dba67467d5566b7 c0c939a9c82ec46ac_5f7e487 29cea2;80472496]Mi to najbardziej jest szkoda osob ktore chca miec dzieci a nie moga i bardzo cierpia z tego powodu. Majac dziecko mozna dalej rozwijac swoje pasje , kariere, czas dla siebie tez sie ma a niektore tu tak pisza ze jak jest dziecko to koniec wszystkiego xd to mnie smieszy. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz[/QUOTE] Wiesz, na pewno zależy, jakie pasje. Jeśli dla kogoś celem życia jest stacja badawcza na Antarktydzie - to raczej nie ma tam miejsca na dziecko. Ale ogólnie rozejrzyjcie się wkoło - macie znajomych dzieciatych na pewno - i co? tak nagle wszyscy ze swoich zainteresowań zrezygnowali? Bo dziecko jest? Chyba nie ![]() Cytat:
Raczej - jesteś w mniejszości (przynajmniej jak tak po swoim otoczeniu patrzę). Cytat:
Coś się musiało dziać. Pomijam sytuacje, że ktoś jest w kraju, a dziecko nie, i ani jedno, ani drugie nie zmieni miejsca zamieszkania. Ale nawet w takiej sytuacji jakoś to dziecko może wspierac rodzica. Cytat:
To jeszcze zależy od stanu osoby. Opieka nad kimś z zaawansowaną demencją lub obłożnie chorym może wykończyć fizycznie i psychicznie. Nie uważam, aby w takim wypadku umieszczenie rodzica/babci/dziadka było wyrazem niewdzięczności. Pod warunkiem, że odwiedza się taką osobę, dba o nią,interesuje. Jeśli ta opieka faktycznie ogranicza się do płacenia za pobyt, to to już jest brak serca.[/QUOTE] Ja prawdopodobnie będę w takiej sytuacji. Moja mama jest chora, niestety raczej nie będę w stanie się nią zająć sama - mając pracę, 2 dzieci, własny dom. A powoli wszystko wskazuje na to, że opieka będzie potrzebna przez większość czasu. Obstawiam, że matka mnie znienawidzi
|
||||
|
|
|
|
#106 | |
|
zuy mod
|
Cytat:
Tak samo gdy zakładasz związek z założeniem, że dzieci będą. Ja sobie nie wyobrażam rzucić pracy i podjąć się całodobowej opieki nad rodzicem, nie wiem kogo w dzisiejszych czasach na to stać. Wolałabym dorzucać brakującą z emerytury kwotę do domu opieki + odwiedzać tam rodziców, przynajmniej miałabym pewność, że mają dobrą opiekę, w razie potrzeby - szybką reakcję personelu medycznego etc.
|
|
|
|
#107 |
|
Konto usunięte
|
Mojwa, ja bym nie mogła pracy rzucić - finansowo z 1 pensji nie da się żyć, no i muszę o swojej przyszłości też myśleć (emerytura), bo przecież stan konieczności opieki może trwać i 20 lat, a potem co? Zęby w ścianę?
|
|
|
|
|
#108 |
|
zuy mod
|
[1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;80479801]Mojwa, ja bym nie mogła pracy rzucić - finansowo z 1 pensji nie da się żyć, no i muszę o swojej przyszłości też myśleć (emerytura), bo przecież stan konieczności opieki może trwać i 20 lat, a potem co? Zęby w ścianę?[/QUOTE]
no przecież to samo uważam
|
|
|
#109 |
|
Konto usunięte
|
Mojwa, no wiem
tak sobie piszę.
|
|
|
|
|
#110 | |||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Co do wątku - ja dzieci nie zamierzam mieć. Po prostu mnie to nie kręci. Mam inną wizję zycia, która nie obejmuje w nim dzieci. ---------- Dopisano o 19:43 ---------- Poprzedni post napisano o 19:38 ---------- Cytat:
---------- Dopisano o 19:56 ---------- Poprzedni post napisano o 19:43 ---------- Cytat:
|
|||
|
|
|
|
#111 |
|
Zadomowienie
|
[1=7cd1d0bf3fc279e4e45587f 61c3d7242fa9c0a30;8047592 6]No, ale majac dziecko nie bedziesz mogla spontanicznie wybrac sie we dwoje do restauracji, na przejazdzke samochodem o 23, nie bedzie glosnego seksu na blacie w kuchni czy na kanapie w salonie. Tak, dziecko ogranicza. Nie oszukujmy sie[/QUOTE]
Nie robilam tego nie majac dzieci. Nie lubie chodzic do restauracji. Za to przejechalam z 1,5 rocznym dzieckiem Patagonie. Dla kogos kto chce miec dzieci argument ,ze od teraz jego zycie bedzie nudne ,bo nie moze isc spontanicznie do restauracji o 23 jest zabawny. Majac psa musze wstawac o 5 rano ,bo on tak wstaje I piszczy. Tez mi ktos powiedzial ,ze narobilam sobie klopotow , bo rano spac nie moge. Ale obecnosc mojego pieska mi tyle wynagradza,ze absolutnie nie jest to dla mnie argument. I nie przekonuje tym ,ze fajnie jest miec dzieci. Uwazam ,ze wiekszosc osob pewnie ich miec nie powinna. Szczegolnie jak uwaza ,ze to ograniczy ich wolnosc. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
#112 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#113 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Edytowane przez 7cd1d0bf3fc279e4e45587f61c3d7242fa9c0a30 Czas edycji: 2018-01-13 o 20:08 |
|
|
|
|
|
#114 |
|
Raczkowanie
|
[1=7cd1d0bf3fc279e4e45587f 61c3d7242fa9c0a30;8047243 1]Zgadzam sie, niech kazdy zyje w zgodzie ze soba i swoimi wyborami
Wszystkie opcje sa najlepsze, ale dla samych zainteresowanych.Tylko wkurza mnie gadanie, ze komus sie odmieni, bo jeszcze jest mlody.[COLOR="Silver"] Haha, dokladnie, mi tak ciągle mowią jacys starsi ludzie. Ale ja mam juz 32 lata, to hello, kiedy ma mi sie odmienic? ![]() ---------- Dopisano o 20:09 ---------- Poprzedni post napisano o 20:03 ---------- [QUOTE=Toblerone;80475566]W wieku 30+ dość trudno znaleźć mi było poważnie myślącego o związku mężczyznę, który nie chce spłodzić dziecka. No bo przecież kobieta powinna chcieć. Jakis mi napisał na portalu randkowym, że mam zmiany na poziomie DNA i coś ze mną nie tak. ![]() Serio? A ja wlasnie wiekszosc facetow, ktorych spotykam to mowią, że nie chcą miec dzieci albo "nie wiem" czyli potencjalnie nie chcę
|
|
|
|
|
#115 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Jeśli idziesz na macierzyński na 6mcy - dostajesz 100%. Jeśli na koniec tego etapu decydujesz się, że idziesz na kolejne 6 - dostajesz przez następne miesiące 60%. A jeśli od początku określasz, że na rok - dostajesz 80%. |
|
|
|
|
|
#116 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Ale wiem co macie na myśli, mnie też denerwowało to "odmieni ci się". Takie głupie przekonanie, że wie się wszystko, wszystko się przeżyło i co tu taka będzie mówić że nie chce. Odmieni lub nie odmieni. W pewnym momencie ucinałam już takie rozmowy i dywagacje. A jak się odmieniło to i tak niektórzy oczekiwali wyjaśnień bo jak to "jesteś w ciąży? przecież nie chciałaś mieć dzieci"
Czasami bywa się gołębiem a czasami pomnikiem. ![]() ---------------------------------------------------------- PRETENSJONALNY nie oznacza "pełen pretensji" Za słownikiem PWN: pretensjonalny to 1. «zachowujący się sztucznie, krygujący się» 2. «zbyt wyszukany, świadczący o złym guście» |
|
|
|
|
|
#117 |
|
Konto usunięte
|
No wlasnie mnie wkurza takie wtykanie nocha odnosnie kwestii dzieci i zalozenie z gory ze musza one byc no bo jak to?odmieni sie, jeszcze nie dojrzeliscie itd. I ogolnie traktowanie ludzi ktorzy nie chca dzieci jako gorszych, egoistow. Mam takie ciotki w rodzinie ktore zawsze na imprezach rodzinnych atakuja bezdzietne malzenstwa.
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
#118 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Znajomi to nie to samo, co rodzina. Zdrowa rodzina. Bo też bywa, że obcy ludzie potrafią okazać więcej serca niż rodzina. A tak poza tym, to xfrida chyba wyczerpała już temat. Jeśli ktoś chce dzieci, to pewnie w przytłaczającej większości przypadków będą one radością. Jeśli ktoś nie chce - będą powodowały frustrację. Są oczywiście wyjątki, gdy np. wrobiony facet zakochuje się w dziecku, ale nie polecam tak drastycznej metody, aby się przekonać, po której stronie barykady się stoi.
Edytowane przez ulakrakauer Czas edycji: 2018-01-13 o 22:56 |
|
|
|
|
|
#119 |
|
Zakorzenienie
|
Odpowiadam na pytanie wątku : tak dzieci dają szczęście
![]() Ale czy Tobie autorko też dadzą, nikt Ci nie odpowie na to pytanie
Psy to cud życia Ci których kochamy nie umierają nigdy, bo miłość jest nieśmiertelna ... -Żyj!- krzyknęła Miłość -Bez Ciebie nie potrafię..-wyszeptało Życie...-07.08.1995 Najgorsze w słabych ludziach jest to, że muszą upokarzać innych, by poczuć się silniejszymi |
|
|
|
|
#120 |
|
Zadomowienie
|
Ja myślę, że wszystko zależy od charakteru, są ludzie, którzy po prostu są szczesliwi i są ludzie, którzy wiecznie narzekają i cierpią. Dziecko to nie jest recepta na szczęście, nie sądzę też, że świadomych rodziców mogłoby unieszczesliwić. W dzisiejszych czasach kobietom daleko od typowych zaniedbanych kur domowych, mężczyznom daleko od schematu glowy rodziny, ktora zajmuje się tylko zarabianiem pieniędzy. Teraz te role sie rownowazą, kochający partnerzy się wspierają i znajdują czas dla siebie, dzisaj ludzie są bardziej świadomi, a świat daje więcej możliwości i pod względem finansowym i rozrywkowym, więc spokojnie, jeśli do tego nie dopuścisz nuda i nieszczęście ci nie grozi
![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Intymnie
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 08:35.

"średni wiek" to też jest idealny czas na rozwijanie swoich pasji, naukę, rozwój, nie każdemu dziecko jest w życiu niezbędne i nie rozumiem dlaczego tak wielu osobom w naszym społeczeństwie ciężko to zaakceptować. Nie ukrywajmy, że nie ma u nas presji na posiadanie dzieci i że wiele osób się tej presji poddaje. A inny styl życia nadal jest postrzegany jako "gorszy"

mełczy codziennie o 5,budzi nas,kaprysi przy jedzeniu,ze względu na nią mocno ograniczamy wyjazdy zeby nie zostawiać jej samej,a jesli juz to hoteliki wiadomo kosztują
i naprawdę,gdyby nie metraż mieszkania to juz bysmy przygarnęli bo nie ma nic lepszego niz wieczor z mruczącym kotkiem na kolanach.

tak sobie piszę.