Mamusie lipcowe 2018 - Strona 167 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2018-01-14, 15:00   #4981
folinka
Zadomowienie

Dot.: Mamusie lipcowe 2018

Cytat:
Napisane przez kitosa Pokaż wiadomość
Folinka dziękuję kochana! Ty to jesteś taki nasz dobry duszek na tym wątku

zua, zadzwonić do gina nie zaszkodzi! On Cię najlepiej pokieruje, doradzi, co robić teraz...
folinka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2018-01-14, 15:02   #4982
pozytywnaj
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez kitosa Pokaż wiadomość
Uch ciężkie tematy wypłynęły, ale też się skłaniałabym ku usunięciu Czuję już jakby bulgotanie w dole brzucha, więc chyba pierwsze delikatniutkie ruchy, więc ciężki temat, naprawdę ciężki.
Zua wskaźnik jest wysoki, to nie 20 czy 30, więc ryzyko nie jest duże. Poradziłabym się lekarza, co robił UG lub swojego ginekologa.
Pozytywna dziękuję kochana, a u Ciebie na jakim imieniu stanęło? Czy nadal dyskusje?
nie mamy jeszcze określonych imion ani dla dziewczyny ani dla chłopca 😁zdecydujemy po porodzie

Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
pozytywnaj jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2018-01-14, 15:17   #4983
KarolinaK
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez zgrusia Pokaż wiadomość
Hej. Nie nadrobie was chyba. Zabardzo się rozpisałyście.

Dostałaś ten wynik mailem czy telefonicznie? Nikt Cię do genetyka nie umówił? Tam gdzie robiłam ug mówili mi, że jak wyniki pappy bedą dobre to nie dzwonią a jak złe to dzwonią i z genetykiem umawiają.
Wynik gorszy od 1:300 jest wskazaniem do dalszej diagnostyki. Jeśli się zdecydujecie na inwazyjną to jest biopsja kosmówki lub amniopunkcja, jak nieinwazyją to testy z krwi ale to trzeba by było obgadać z genetykiem.
Ja bym poszła do gina po skierowanie do genetyka na cito. I na razie się niczym nie martwiła. Bierzesz może progesteron? Czytałam, że on może powodować złe wyniki pappy.
Zgadzam sie

Cytat:
Napisane przez zUa_tysica Pokaż wiadomość
Dostalam wyniki listownie, w uwagach mam napisane ze nalezy wtniki skonsultowac z genetykiem... biore luteine od samego poczatku ciąży. Maz radzi żeby rano zadzwonic do naszego lekarza prowadzącego, ale co on mi powie ? Chodze prywatnie to nie da mi nawet skierowania do genetyka.

Moze poleci kogos znającego sie?
Na razie sie nie martw! To statystyka. Idz obgadaj to z genetykiem.

Ja mysle ze gdyby wyszlo potwierdzenie ze dziecko urodzi sie z zespołem downa to na pewno bym usunęła.
KarolinaK jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2018-01-14, 15:34   #4984
asiaczek
Zakorzenienie

Folinka, Radena dziękuję za propozycje przekąsek na wyjścia. Takie standardowe jak owoce,chrupki to zawsze biorę, placki mój syn lubi,ale muszą być bez jajek i mleka,więc czasami ciężko mi kombinować czym to zastąpić. Martwią mnie obiady,bo w restauracji nigdy nie mogę mieć pewności,że nie znajdzie się w potrawie składnik dla nas zakazany. Niestety nadal wielu ludzi nie zdaje sobie sprawy w czym może kryć się np nabiał.

ZuA ja też bym zadzwoniła do swojego ginekologa. Może coś poradzi,poda nazwisko/przychodnię gdzie się udać do genetyka.
Sama nie wiem co bym zrobiła,gdyby się okazało,że moje dziecko będzie chore. Zawsze sobie wmawiam,że słabych ludzi nieszczęścia nie spotykają i nie zsyłane są na nas problemy,których byśmy nie udźwignęli, ale tutaj chodzi też o życie innego człowieka.

---------- Dopisano o 15:34 ---------- Poprzedni post napisano o 15:25 ----------

Kitoda,Naeema gratuluję udanych wizyt

Stary 2018-01-14, 15:41   #4985
folinka
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez asiaczek Pokaż wiadomość
Folinka, Radena dziękuję za propozycje przekąsek na wyjścia. Takie standardowe jak owoce,chrupki to zawsze biorę, placki mój syn lubi,ale muszą być bez jajek i mleka,więc czasami ciężko mi kombinować czym to zastąpić. Martwią mnie obiady,bo w restauracji nigdy nie mogę mieć pewności,że nie znajdzie się w potrawie składnik dla nas zakazany. Niestety nadal wielu ludzi nie zdaje sobie sprawy w czym może kryć się np nabiał.
Jejku, bo przecież Wy z tą alergią... Nie macie lekko faktycznie

Ktoś wspomniał o Water Wipes. Tak, to tych chusteczek używam. Nie wiem, ile kosztują w Pl, ale wątpię, żebym je kupowała, żyjąc w Pl...

Kochane, nowy wątek już jest, jak co po niektórzy już widzieli Ja buszuję z rodzinką po Ikei... Czy jakaś dobra duszyczka może wrzucić link, kiedy 5000 stuknie?
Stary 2018-01-14, 15:42   #4986
zgrusia
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez zUa_tysica Pokaż wiadomość
Dostalam wyniki listownie, w uwagach mam napisane ze nalezy wtniki skonsultowac z genetykiem... biore luteine od samego poczatku ciąży. Maz radzi żeby rano zadzwonic do naszego lekarza prowadzącego, ale co on mi powie ? Chodze prywatnie to nie da mi nawet skierowania do genetyka.

Może jednak da skierowanie. Jak nie on to z wynikami idź do lek. Pierwszego kontaktu i on skierowanie powinien wystawić.
A gin może pokierować Cię dalej. Mimo, że chodzisz prywatnie to napewno lekarz orientuje się co zrobić, żeby na nfz te szczegółowe badania wykonać.
zgrusia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2018-01-14, 15:46   #4987
xXBlankaXx
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez folinka Pokaż wiadomość
Jejku, bo przecież Wy z tą alergią... Nie macie lekko faktycznie

Ktoś wspomniał o Water Wipes. Tak, to tych chusteczek używam. Nie wiem, ile kosztują w Pl, ale wątpię, żebym je kupowała, żyjąc w Pl...

Kochane, nowy wątek już jest, jak co po niektórzy już widzieli Ja buszuję z rodzinką po Ikei... Czy jakaś dobra duszyczka może wrzucić link, kiedy 5000 stuknie?
Wrzucę link

Folinka u nas te Chusteczki Water Wipes 10zl 60szt.

Przeglądam komplety pościeli do łóżeczka 😍 jakie to wszystko piękne i słodkie..

Edytowane przez xXBlankaXx
Czas edycji: 2018-01-14 o 15:59
xXBlankaXx jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2018-01-14, 16:01   #4988
pola25
Zakorzenienie

Ja też chodzę prywatnie i z tego,co wiem,mój ginekolog ma jakiegoś zaprzyjaźnionego genetyka z Łodzi i podobno tam.wysyła swoje pacjentki.Twój lekarz też napewno sam z tym.Cię nie zostawi.Postaraj się nie denerwować.Ważne,że nt taka ładna wyszła,tego.się trzymaj.

---------- Dopisano o 16:01 ---------- Poprzedni post napisano o 16:00 ----------

Ciekawe,jak Arya.się czuje
pola25 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2018-01-14, 16:08   #4989
KarolinaK
Zakorzenienie

Dziewczyny pytanie zupełnie niezwiązane z tematem ale ktos tu kiedys chyba wstawiał przepis na sałatkę z selerem ze słoika. Możecie mi przypomnieć .
KarolinaK jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2018-01-14, 16:18   #4990
folinka
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez xXBlankaXx Pokaż wiadomość
Wrzucę link
Dzięki!

Oczywiście wszystkie poprawki na liście, itp. jeszcze zrobimy. Na razie uciekam. Do później!
Stary 2018-01-14, 16:19   #4991
xXBlankaXx
Zakorzenienie

Dziewczyny, łóżeczko osobno, materac, osobno, pościel i reszta osobno czy wszystko razem? Jak myślicie??
Bo my jednak kupujemy łóżeczko do sypialni a potem jej pokoju,a turystyczne do pokoju dziennego albo będę je znosić do mamy,czy składać i zabierać do teściowej czy na wyjazd
No i nadal się zastanawiam nad tym segregatorem mamyginekolog, bo mam już tyle tej papierologi że szok.

Czas edycji: 2018-01-14 o 16:31
Stary 2018-01-14, 16:37   #4992
MalaGosia88
Zakorzenienie

Kitosa gratuluję zdrowego synka!!! i zakupu, niech auto długo jeździ

Zua pewnie też bym się przejęła, rozumiem Twój strach. Nie znam się kompletnie na normach, więc nie wiem jaki wynik daje duże prawdopodobieństwo wiem, że u mnie tak jak u Zgrusi, gdyby wyszło cokolwiek źle to informują telefonicznie a nie przychodzi list.
Stary 2018-01-14, 16:44   #4993
Naeema
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez pola25 Pokaż wiadomość
Zdarzają się przypadki,ze ug.wychodzi dobrz,testy pappa tez,a dziecko.rodzi się chore...

Rodzicielstwo to.tak naprawdę.strach o zdrowie wlasnego.dziecka,tego.w brzuszku i poza nim.
A może być też dokładnie odwrotnie - dlatego miałam wątpliwości czy robić pappę. Na ostatniej wizycie gin mi opowiadał o sytuacji, gdy po świetnych wynikach z ug pacjentka zrobiła pappę i wyszło bardzo duże ryzyko trisomii, zrobiła dalszą diagnostykę - część badań potwierdziła, część nie. Kobieta jest podobno tak już pogubiona, że sama nie wie co ma robić. wg mojego lekarza, biorąc pod uwagę wszystkie wyniki, jej dziecko jest zdrowe.ale ona umówiła się na zabieg za granicą i zaczęła popadać w depresję. Także pappa może nieźle namieszać.

Cytat:
Napisane przez folinka Pokaż wiadomość
Gratuluję bardzo usg i zakupu!

Kochana, ciężko coś rozsądnego powiedzieć... Wiem, że też bym takim wynikiem się przejęła. Pamiętaj, że wiele wyników jest fałszywie pozytywnych (a bywają też fałszywie negatywne). Mam szczerą nadzieję, że Twoje dzieciątko jednak jest zdrowe! Kolejna rzecz - medycznie, technicznie wynik poniżej 1:150 jest uznawany za zły, a Ty masz jeszcze kawałek do niego, więc podejrzawam, że lekarze nie będą załączać dalszej diagnostyki, ale to tylko moje podejrzenie... Czy robić badania prywatnie... To już zależy od Twojej decyzji, czy zdecydowałaś byś się urodzić dziecko z ZD... Wierzę, że jest Ci ciężko i życzę siły na kolejne dni i decyzje.

Ja nigdy nie powiem, co BYM zrobiła w sytuacji złego wyniku pappy czy innych genetycznych. To jest tak trudna decyzja, że dopóki sama nie znajdę się w takiej sytuacji, to nikogo nie będę oceniać ani gdybać. Jedynie jeśli chodzi o ZD, to chyba ta właśnie wada byłaby dla mnie najtrudniejszą sytuacją, bo przecież ludzie z ZD obecnie ponoć mają szansę na dość normalne życie.
Pięknie to ujęłaś, folinka. Ciężko powiedzieć coś o sytuacji, w której się nie było.
Ludzie z zd mają w obecnych czasach wiele możliwości na szczęśliwe życie. Chyba nie umiałabym usunąć dziecka z zd. CHYBA.
Co innego zespół edwardsa czy patau, te dzieci mają niewielką szansę na przeżycie porodu, a jeśli się uda to ich krótkie życie jest pasmem męczarni.
Mam jednak nadzieję, że nigdy nie będę musiała podejmować tej trudnej decyzji, nikomu też tego nie życzę.

Zua, trzymam kciuki, żeby maleństwo było zdrowe!
Naeema jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2018-01-14, 16:51   #4994
xXBlankaXx
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Naeema Pokaż wiadomość
A może być też dokładnie odwrotnie - dlatego miałam wątpliwości czy robić pappę. Na ostatniej wizycie gin mi opowiadał o sytuacji, gdy po świetnych wynikach z ug pacjentka zrobiła pappę i wyszło bardzo duże ryzyko trisomii, zrobiła dalszą diagnostykę - część badań potwierdziła, część nie. Kobieta jest podobno tak już pogubiona, że sama nie wie co ma robić. wg mojego lekarza, biorąc pod uwagę wszystkie wyniki, jej dziecko jest zdrowe.ale ona umówiła się na zabieg za granicą i zaczęła popadać w depresję. Także pappa może nieźle namieszać.

Pięknie to ujęłaś, folinka. Ciężko powiedzieć coś o sytuacji, w której się nie było.
Ludzie z zd mają w obecnych czasach wiele możliwości na szczęśliwe życie. Chyba nie umiałabym usunąć dziecka z zd. CHYBA.
Co innego zespół edwardsa czy patau, te dzieci mają niewielką szansę na przeżycie porodu, a jeśli się uda to ich krótkie życie jest pasmem męczarni.
Mam jednak nadzieję, że nigdy nie będę musiała podejmować tej trudnej decyzji, nikomu też tego nie życzę.

Zua, trzymam kciuki, żeby maleństwo było zdrowe!
Nie wiem jakie badania robiła kobieta która opisujesz, ale panorama, czy biopsja kosmówki to wynik niepodważalny i on się nie myli. Przecież biopsja to wskazanie do terminacji ciąży, on daje 99.7% pewności...
No chyba, że ktoś wierzy, że te 0.3% to nadzieja na to, że dziecko będzie zdrowe.

Ja nadal podkreślam, że dzieci z ZD jeśli mają w miarę normalne życie to mają po prostu szczęście, że stopień upośledzenia nie jest wysoki, że prócz upośledzenia nie występują wady serca, nerek czy innych narządów.
Maja szczęście, że rodziców stać na ich rehabilitacje.
A to, jak bardzo dziecko jest upośledzone to żadne badanie tego nie powie. Liczy się czas.
Ja niestety wiem jak wygląda prawdziwe życie z dzieckiem z ZD. Taka prawdziwa codzienność, nie reklamy fundacji i reportaże.
I z czystym sumieniem powiem że jest to straszne i takie życie to nie życie. To dziecko zawsze będzie inne, będzie odrzucone przez środowisko zdrowych dzieci, a im starsze tym gorzej i trudniej.

Czas edycji: 2018-01-14 o 16:56
Stary 2018-01-14, 16:54   #4995
Radena
Zadomowienie

Kitosa,gratuluję usg i autka
Jak fajnie,ze juz macie imię 😍
Cytat:
Napisane przez pozytywnaj Pokaż wiadomość
gratuluję Maciusia😁 Mój mąż strasznie chciał Maćka, ale ja nieee. Super, że wszystko wygląda ok. Gratuluję autka

a te testy to nie jest prawdopodobieństwo tylko? Ja bym zadzwoniła do gina. Pamiętam, jak któraś ze znajomych zrobiła ten test wyszlo jej baaaardzo duże ryzyko a dziecko urodzilo się zdrowe. Stwierdziła, że nigdy więcej tych testów

A teraz pytanie z cięższych... Usunęłybyście ciąże wiedząc o chorobie?

Ja nie wiem,kurczę :-( kiedyś powiedzialabym ze nie... Pewnie ciężko byloby mi w obu przypadkach

Radena jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2018-01-14, 16:57   #4996
xXBlankaXx
Zakorzenienie

Link do II części
Gasimy światło i uciekamy!

https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=1206556

Stary 2018-01-14, 16:58   #4997
MalaGosia88
Zakorzenienie

Musimy dobić do pełnej 5000?
Stary 2018-01-14, 16:59   #4998
xXBlankaXx
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez MalaGosia88 Pokaż wiadomość
Musimy dobić do pełnej 5000?
Chyba nie
Haha 😂

Stary 2018-01-14, 17:01   #4999
MalaGosia88
Zakorzenienie

Cytat:
Chyba nie
Haha 😂

Dla pewności ja przedostatni, a Ty zamykaj!
Stary 2018-01-14, 17:02   #5000
Radena
Zadomowienie

Cytat:
Dziewczyny, łóżeczko osobno, materac, osobno, pościel i reszta osobno czy wszystko razem? Jak myślicie??
Bo my jednak kupujemy łóżeczko do sypialni a potem jej pokoju,a turystyczne do pokoju dziennego albo będę je znosić do mamy,czy składać i zabierać do teściowej czy na wyjazd
No i nadal się zastanawiam nad tym segregatorem mamyginekolog, bo mam już tyle tej papierologi że szok.
Ja kupowalam wszystko osobno. Przescieradla najfajniejsze sie okazaly te bez zadnych wzorkow, bawelniane,kupilam w hurtowni u siebie i ich uzywam na zmiane, mam jeszcze kilka innych. Poscieli to nie kupowalam na początku,bo Mloda spala w śpiworku.
Materac osobno,bo do łóżeczek dawali jakieś podejrzane, my mamy lateksowy,sa tez fajne z twardsza rama jak dziecko juz probuje wstawać

Radena jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2018-01-14, 17:02   #5001
xXBlankaXx
Zakorzenienie

Dobra, uciekamy z czystym sumieniem!

Link do II cz.

https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=1206556

Czas edycji: 2018-01-14 o 17:19
Stary 2018-01-14, 17:46   #5002
ane3kaa
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Elaaaa Pokaż wiadomość
Ja też nią patrząc teraz na wszystkie emocje i uczucie, które w sobie mam do dziecka zdecydowałabym się na terminacje. Nie stać mnie na wychowywanie i leczenie chorego dziecka, nie mam też tyle siły. Swoje w życiu przeszłam i mogłoby mnie to do reszty skończyć. Nie mam też wsparcia ze strony rodziny, bo wszyscy są daleko. Bylibyśmy sami a niestety żyć wiecznie nie będziemy, a dziecko zostałoby samo? Tak więc też bym się raczej zdecydowała usunąć.

jestem takiego samego zdania co Ty!
ane3kaa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2018-01-15, 13:15   #5003
Princes 18
Raczkowanie

Witajcie dziewczynki w czwartek mam usg i strasznie sie denerwuje.. Probowalam nadrobic zaleglosci w czytaniu ale jeszcze troszke mi zejdzie
Princes 18 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2018-01-15, 13:45   #5004
xXBlankaXx
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Princes 18 Pokaż wiadomość
Witajcie dziewczynki w czwartek mam usg i strasznie sie denerwuje.. Probowalam nadrobic zaleglosci w czytaniu ale jeszcze troszke mi zejdzie
Hej My już na nowym wątku link wyżej

Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości