|
|
#1051 | |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Mamusie majowe 2018 cz. 5
Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 13:26 ---------- Poprzedni post napisano o 13:25 ---------- skorpio87 gratuluję ruchów, na pewno po ciąży będzie mi brakować tych kopniaczków
|
|
#1052 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
hehesam ryż i i marchewka :P A serio, to szanowną teściową odeślij do rzetelnej wiedzy może już teraz, to do maja ogarnie temat ![]() Centrum nauk o laktacji służy pomocą w tematach wszelakich: http://www.kobiety.med.pl/cnol/index...id=5&Itemid=44 a o karmieniu i odżywianiu matki karmiącej rozpisali się tutaj: http://www.kobiety.med.pl/cnol/index...mid=44&lang=pl zrównoważona dieta w trakcie ciąży i karmienia piersią ma podobne zalecenia jak i bez tego ![]() alergeny przechodzą do mleka mamy, ale dzięki temu że ich stężenie jest maleńkie, to brzuch malucha oswaja się z nimi przez te 6 miesięcy i jest mniejsze prawdopodobieństwo że będzie na to uczulone. Jedyna dieta eliminacyjna to przy uczuleniu na mleko/ jaja, ale dopiero po rzetelnym zdiagnozowaniu (piszę, to mama uczulonego dziecka ) ale i tak wdrażanie produktów mlecznych podczas kp jest zalecane przez światowe organizacje badające temat, oczywiście pod opieką ogarniętego lekarza (a o to niestety ciężko...)Jak ja zjem truskawki, takie pierwsze w sezonie to jestem cała zsypana na rękach. I to od konserwantów, czy innych rzeczy czym są pryskane... więc bardziej bym obstawiała jak już że to one mogą wywołać jakieś problemy niż sam fakt, ze truskawka to alergen straszny i niedobry. Moja koleżanka nie jadła winogron, truskawek i innych owoców z drobnymi pestkami, bo UWAGA! któregoś razu zobaczyła pestki w kupie swego dziecka... I teraz na babską logikę- jemy owoc, trawimy, rozkładamy na elementy pierwsze do krwi, te wszystkie węglowodany, tłuszcze i inne cząsteczki przenikają do gruczołów mlekowych, tworzy się mleko. Dziecko je. Przetwarza w brzuszku, trawi. A tu pestki! Jak?? musiałoby boleć jakby sutkiem wychodziło... A teraz największy hit... znajoma skończyła medycynę... ta dam! Na szczęście nie robi specjalizacji z pediatrii
|
|
|
|
|
#1053 |
|
Rozeznanie
|
Dziewczyny super!
fajnie tak, tak sobie wyobrażałam tą Maleńką Istotkę, że sobie miejsce robiła, rozpychała się tam w środku i się układała, żeby było Jej wygodnie
|
|
|
|
#1054 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#1055 | |
|
Zakorzenienie
|
skorpio super
Cytat:
|
|
|
|
|
#1056 |
|
Rozeznanie
|
|
|
|
|
#1057 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#1058 | |
|
Zadomowienie
|
i jeszcze co do alergenów w mleku mamy- kobieta jedząca gluten ma stężenie glutenu w mleku ok. 0.6 % (nie wiem, czy są już nowsze badania mówiące o innej wartości). Badacze uważają mleko matki za bezglutenowe. Badają czy u dzieci chorych na celiakie ta wartość robi cokolwiek złego i póki co wychodzi w bilansie,że nawet jeśli jest ta wartość, to inne wychodzą na plus, choćby działanie zbawienne dla jelit.
To taka informacja, co mi się przypomniało ![]() ---------- Dopisano o 13:44 ---------- Poprzedni post napisano o 13:39 ---------- Cytat:
![]() Lekarze mają na studiach tylko kilka bloków dotyczących laktacji. Nie ma czasu na takie tematy. uważają, że od tego są położne. I potem to niestety wychodzi... Lekarz rodzinny nie wie, jakie leki może przepisać kobiecie karmiącej piersią. (jest leksykon laktacyjny leków, wystarczy sprawdzić, nie trzeba się uczyć na pamięć), pediatra nie zna zaleceń WHO, czy ESHGAN o rozszerzaniu diety. Nawet polskiego tow. gastroenterologii nie zna, a co dopiero zagranicznych wymysłów ![]() Ja trochę czytałam w ciąży i cieszę się, bo rzeczy które usłyszałam od lekarzy, albo znajomych to były wyssane z palca (albo skąd indziej :P ), a ja mam uczulenie na niepotwierdzone medycznie/ biologicznie/ matematycznie informacje ![]() ---------- Dopisano o 13:56 ---------- Poprzedni post napisano o 13:44 ---------- GROSZKU- już dzisiaj jesteście u znajomych? czy jeszcze w mieszkaniu? |
|
|
|
|
#1059 |
|
Konto usunięte
|
Treść usunięta
|
|
|
|
#1060 | ||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Dodatkowo moja teściowa jest zdania, że odrobina alkoholu nie szkodzi w ciąży. Ja oczywiście jestem zupełnie przeciwnego zdania i nie spożywam alkoholu. Problem jest taki, że o ile w innych kwestiach mój Tż nie zgadza się z jej zdaniem, to w tej dotyczącej jedzenia już tak. I nie przemawiają do niego żadne argumenty. No nic, naślę na niego jakiegoś lekarza i tyle. A jak to nie pomoże, to i tak będę jadła jak będzie w pracy, żeby się nie denerwować niepotrzebnie. Tak samo było z moimi mdłościami i wymiotami. Teściowa znała ich przyczynę, czyli niejedzenie przeze mnie mięsa (zazwyczaj tłustego, smażonego) i nie dało się przetłumaczyć, że jak zjem mięso, to dolegliwości nie ustępują. Za to w sobotę powiedziała, że jak będzie sytuacja, że będę dostawała za dużo "dobrych" rad od niej, albo od mojej mamy, to mam powiedzieć, że to moje dziecko i ja wiem najlepiej. Tylko, że moja mama jak radzi, to raczej zapytana o zdanie i na zasadzie, że daje jakby pomysł, ale ja mam wybrać to co chcę. Ostatnio dzwoniła i pytała co myślę o używanych rzeczach dla Fasolki, bo może jej się uda coś fajnego załatwić, tylko nie chce mnie w jakiś sposób tym urazić, więc woli zapytać. Teściowa znowu radzi z przekonaniem, że ona wie lepiej. Cytat:
|
|
|
#1061 |
|
Zakorzenienie
|
My chyba jesteśmy szczęściarzami, że nikt nam się do niczego nie miesza ani nie udziela złotych rad - ślub organizowaliśmy sami od A do Z, za wszystko płaciliśmy sami, urządzanie mieszkania to samo. Nikt nie pytał a czemu tam tak biało, a czemu gres zamiast paneli a może to a może siamto. Teraz kwestia urządzania pokoiku dziecka, my wybieramy, jak ktoś zapyta jakie mamy pomysły, koncepcje, odpowiadamy, ale żadnego umoralniania czy to tak wypada, a może chłopiec to tak. O imieniu też poinformowaliśmy, każdy przyjął jakby tak musiało być i tyle
My nie jesteśmy ignorantami w tej kwestii, jak ktoś ma coś mądrego do poradzenia z rodziców to podsuwa pomysły i fajnie, ale bez żadnego narzucania, a nam się nie podoba, a zróbcie tak, a tak trzeba a kiedyś było tak. Jak zjesz to będziesz miała kolki. Oszaleć można Edytowane przez magdalenka_w_86 Czas edycji: 2018-01-15 o 14:17 |
|
|
|
#1062 |
|
Rozeznanie
|
Co do przepisywania leków przez lekarzy internistów, to ja już mam doświadczenie. Po świętach byłam chora. Miałam gorączkę, kaszel, katar. Bałam się brać coś na własną rękę. Poszłam do lekarza pierwszego kontaktu, bo mój ginekolog był na urlopie. I to był błąd. Okazało się, że według lekarki mam zaczerwienione gardło, nic nie powiedziała o powiększonych migdałkach, a ja powiedziałam, że mnie nie boli. Oczywiście powiedziałam, że jestem w ciąży na samym początku wizyty. Dodatkowo powiedziałam, że biorę leki na wymioty, które są na receptę. Zapytała skąd je mam (?) i zamiast leczyć mnie czymś delikatnym, to przepisała antybiotyk na 5 dni i steryd do nosa. Jeszcze się upewniłam czy mogę brać ten antybiotyk i czy jest on konieczny.
Antybiotyk brałam, sterydu się bałam. Kaszel nie przeszedł, pojechałam do ginekologa i on się mnie zapytał, czy brałam wcześniej jakieś łagodne leki na przeziębienie. Powiedziałam, że nie, bo nie wiedziałam co brać, więc pojechałam do lekarza i dostałam antybiotyk. Jego mina mówiła wszystko. Wypisał mi na kartce ile czego i na co mogę brać na przyszłość i powiedział, że wizyta kontrolna u internisty nie będzie potrzebna.
|
|
#1063 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 14:20 ---------- Poprzedni post napisano o 14:19 ---------- Cytat:
|
|
#1064 |
|
Zakorzenienie
|
Mnie raz w tej ciąży w 7 tygodniu dopadła gorączka, poszłam do internisty, nic nie wypisał, powiedział, że jak 38,5 mam starać się przetrwać i leczyć domowymi sposobami. Jak nie przejdzie to wrócić. Po dwóch dniach leżenia w domu, piciu syropku z cebuli, mleka z miodem i czosnkiem, witaminki C w kiszonkach się poprawiło.
Mam nadzieję, że już mnie w ciąży nic więcej nie dopadnie
|
|
|
|
#1065 |
|
Zakorzenienie
|
Ja ciagle spotykam sie ze zdziwieniem czy moge pic kawe, przeciez jestem w ciazy
dodam, ze kawoszem nigdy nie bylam wiec jest to kawa rozpuszczalna raz na kilka dni 😀Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
#1066 |
|
Zakorzenienie
|
Kawa? Jak mozesz?!
![]() Mój gin twierdzi, że jedną cienką kawkę na dzień mogę. Akurat nie znoszę kawy. |
|
|
|
#1067 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Teściowie wręcz przeciwnie. Najgorsze jest to, że nieważne czy się znają, czy nie, to i tak ich opinia jest najważniejsza. Często jest tak, że my coś mówimy, oni wyrażają swoje zdanie na dany temat, ale my i tak robimy po swojemu. Tak będzie z imieniem. Wybraliśmy imię dla chłopca i dla dziewczynki. Teściowej nie podobają się oba i stara się nas przekonać do zmiany zdania. Moja mama nie była przekonana do imienia dla dziewczynki na początku, powiedziała mi o tym, że ona wybrałaby inne, ale to nasze dziecko i nasza decyzja. Teraz wszystkim opowiada, że będzie mieć wnuczkę Anastazję i tyle. Mój tato tylko przyjął do wiadomości. Dlatego tym bardziej nie rozumiem o co chodzi teraz mojemu Tż z popieraniem zdania teściowej. Musiałam się wyżalić.
|
|
|
#1068 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz ---------- Dopisano o 14:31 ---------- Poprzedni post napisano o 14:28 ---------- Cytat:
![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
|
|
#1069 |
|
Zakorzenienie
|
Grosia ale potem ten efekt WOW jak wchodzisz. Ja to tyle łez wylałam szczęścia jak weszłam do mieszkania (i rozpaczy, bo akurat tak się w życiu niefortunnie dla nas zbiegło). Efekt końcowy jest wart wszystkiego
![]() Sollina Trzeba mądrości teściowej jednym uchem wpuszczać, drugim wypuszczać, choć czasem bywa męczące
Edytowane przez magdalenka_w_86 Czas edycji: 2018-01-15 o 14:35 |
|
|
|
#1070 | |||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Tylko w pierwszym trymestrze nic nie brałam. Posypałam się dopiero w drugim. Cytat:
Cytat:
![]() W domu mam ekspres, więc czasem piję latte albo kupuję sobie na mieście.
|
|
|
#1071 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
#1072 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Spooooko takie madrosci ciazowe juz slyszalam ze nic mnie juz nie zdziwi ![]() Wczoraj przyjechala do nas kolezanka (ta co na staraczkowym pisalam ze w ciazy). Madrzyla sie pol wieczoru ze od teraz tylko zdrowa zywnosc, zupki, salatki itd itp i ze zadnych napoi gazowanych, zadnych tlustych rzeczy, zadnych slodyczy i fast foodow do ust nie wezmie - po 2 godzinach wywodow stwierdzila ze jest glodna i ze jak beda wracali to musza zajechac do maka 😁😂 Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
#1073 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
|
|
#1074 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#1075 |
|
Rozeznanie
|
Dziewczyny, podrzucam link, który dostałam od bratowej: https://www.facebook.com/PalmDeco-14...sfXjyDRkra18YU Mam wyrzuty sumienia, bo wciągnęłam pół Milki oreo, ale nie mogłam się powstrzymać. W ogóle mam jakiegoś tasiemca, wczoraj byliśmy ze znajomymi na festiwalu pizzy w PizzaHut, dzisiaj wieczorem idę ze swoimi znajomymi z poprzedniej pracy na rybkę i nie mogę się już doczekać
|
|
#1076 |
|
Zakorzenienie
|
dobra możecie się pośmiać - wciągnęła mnie turecka telenowela 12.50-13.50 i nie mogę bez niej żyć
|
#1077 |
|
Zakorzenienie
|
Ja Esmeraldę odgrzewam na tv4
![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
#1078 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
ogladam na tvp2 "tylko z tobą" czasy współczesne... a jakie żałosne tłumaczenie uzależniające wręcz
|
|
#1079 |
|
Zakorzenienie
|
Ja sie jakos nie moge wciagnac w zaden serial,podobal mi sie dr house i detektyw monk ale juz ich nie ma
a te tureckie i inne argentyńskie to juz wogole mnie nie urzekaja a mama tz i jego siostry wrecz wielbia wszystkie i w szoku ze nie wiem kto jest kim![]() W przyplywie mocy posortowalam z corka ciuchy z jej szafy bo juz strach bylo ja otwierac,tym sposobem polowe szafy ubylo tylko nie bardzo mam miejsce gdzie to chowac ale jak niedlugo wyjme bobasowe ciuszki to mi sie jeden karton zwolni wiec tam cos wpakujemy
|
|
|
|
#1080 |
|
Zakorzenienie
|
Rumiankowa - esp 4 You ❤️
IMG_1364.jpg Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk |
|
![]() |
Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 23:42.

hehe
) ale i tak wdrażanie produktów mlecznych podczas kp jest zalecane przez światowe organizacje badające temat, oczywiście pod opieką ogarniętego lekarza (a o to niestety ciężko...)
dziękuję

dodam, ze kawoszem nigdy nie bylam wiec jest to kawa rozpuszczalna raz na kilka dni 😀