![]() |
#2431 | |
Zadomowienie
|
Dot.: Aborcja - wątek zbiorczy. Część 2.
Cytat:
dziękuję ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2432 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Moralność świadków Jehowy zakazuje im transfuzji, zakażmy. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
![]() |
#2433 |
BAN stały
|
Zakaźmy zakazać! !!
|
![]() ![]() |
![]() |
#2434 |
Zakorzenienie
|
Mnie to strasznie irytuje, przykrywaja cos gadkami o aborcji. Zawsze ten temat wraca. Czemu nie zajma sie karaniem gwałcicieli i reszty? Zawsze maja cos do kobiety. Tabletki po na recepte, aborcja zakażmy. Co za chory kraj. To powinien byc wybór kobiety a nie "masz urodzic". To wtedy sprowadzamy kobiete do roli inkubatora. Facet kiedy sie dowie że kobieta zaszła i dziecko moze byc chore moze zabrac dupe a kobieta ma chodzic w ciazy, ma rodzic iles tam godzin i wtedy moze oddac lub patrzec jak dziecko umiera. Co to ma w ogole byc? A to że bedzie w ciazy i sie przywiąże do dziecka i pocierpi 10 h przy porodzie a potem ono umrze to nic? Ja jestem za tym by zostawic tak jak było wczesniej i juz nie ruszac. Tak sie składa że najczesciej to faceci sa słabi psychicznie i odchodza od zony gdy maja chore dziecko i to kobieta sama sie nim zajmuje. Jeszcze troche to za naturalne poronienie na poczatku ciazy, co sie czasem zdarza beda wsadzac do wiezienia.
![]() Gdyby to faceci zachodzili w ciaze to aborcja byłaby na żądanie. |
![]() ![]() |
![]() |
#2435 |
Wtajemniczenie
|
O życiu kobiet decydują praktycznie sami mężczyźni
|
![]() ![]() |
![]() |
#2436 |
I tak powiem
|
Akurat w projekt "Zatrzymaj aborcję" zaangażowanych jest wiele kobiet na czele z Magdaleną Korzekwą-Kaliszuk. Jak historia długa i szeroka kobiety przeciwne aborcji (w różnym stopniu) istniały. Nawet sufrażystki były przeciwne legalnej aborcji. Więc może przestańcie mieszać do wszystkiego konflikt płci?
|
![]() ![]() |
![]() |
#2437 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Najlepsze Promocje i Wyprzedaże
![]() |
#2438 |
I tak powiem
|
Kościół katolicki tworzą wierni, a wierni są obojga płci. Poza tym nie trzeba być duchownych ani nawet katolikiem, żeby być przeciwko aborcji.
|
![]() ![]() |
![]() |
#2439 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
wyższej klasie kościoła w formie posługi zakonnej lub też sprowadza się do roli pokornej małżonki posłusznie rodzącej dzieci. Aborcja to forma decyzji i samostanowienia o sobie , swej przyszłości - a na to przecież Kościół nie może absolutnie kobiecie pozwolić |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2440 | |
I tak powiem
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2441 |
Zakorzenienie
|
Mucha, nie udawaj głupiego. Władze kościoła to mężczyźni. Kościół w Polsce nie jest oddzielony od polityki, wręcz przeciwnie, narzuca ton.
Tak, są kobiety które nie popierają aborcji. Ale cała organizacja zarządzana przez mężczyzn - kościół - jest bardzo głośna i wpływowa w kwestii aborcji, która ich tak naprawdę wcale nie dotyczy.
![]() |
#2442 |
I tak powiem
|
W Polsce mamy demokrację, a akurat kobiety głosują głównie na... PIS. Ot taka ciekawostka
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2443 |
BAN stały
|
Kolejne strony męczenia d... bez sensu, bo przeciwników aborcji żaden argument nie przekona, że mozna"zabić własne dziecko ",a zwolenników, np mnie nic nie odstraszy od usunięcia płodu, którego nie chcę.
|
![]() ![]() |
![]() |
#2444 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Wysłane z mojego LG-H815 przy użyciu Tapatalka |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2445 |
BAN stały
|
Wisi mi, co mówi. I tak zrobię, co zechcę.
|
![]() ![]() |
![]() |
#2446 | |
I tak powiem
|
Cytat:
![]() Akurat mnie do bycia pro-life (żeby nie było jestem za utrzymaniem obecnego prawa, bez ruszania w żadną stronę) przekonały kobiety. Jak widać "teoria przesiąkania" działa i w drugą stronę ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2447 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Kobiety nie mają nic do gadania jeśli idzie o nauczanie Kościoła - aż dziwne, że trzeba to tłumaczyć - mogą tylko albo pokornie przyjąć teologiczne dywagacje o seksualności albo wejść z nimi w polemikę i otrzymać ekskomunikę jak Uta Ranke-Heinemann. Polecam książkę tej pani ("Eunuchy do raju"), może ona zdoła ci pokazać, o co chodzi m.in. w sprawie aborcji, która zresztą przez długie wieki była dopuszczana przez Kościół do 80 dnia ciąży. I oczywiście nic na ten temat sensownego nie znajdzie się w Biblii, a wszystkie górnolotne dywagacje pochodzą z nauczania mizoginicznych Ojców Kościoła, którzy bazowali na równie mizoginicznych filozofach starożytności. Oczywiście, że nie tylko katolicy/chrześcijanie są gorliwymi przeciwnikami aborcji. Trzeba jednak mieć świadomość, że chrześcijaństwo jako dominująca myśl społeczna przez długie wieki odcisnęło swoje piętno także na tych, którzy dzisiaj się z nim nie identyfikują i często nieświadomie to z tych nauk czerpią zapatrywanie na sprawę. W zasadzie to logiczne: tylko chrześcijaństwo tak chętnie regulowało sprawy seksualne, uwielbiając zaglądać ludziom, a szczególnie kobietom, między nogi, jakby tam mieściło się źródło moralności. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2448 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() A zostając w temacie - ciekawa jestem ile osób rzeczywiście w środę wyjdzie na marsze/protesty związane z Ratujmy Kobiety Wysłane z mojego LG-H815 przy użyciu Tapatalka |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2449 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#2450 | |
I tak powiem
|
Cytat:
Chlodwig I - władca Franków, przyjął chrzest za namową swojej żony Klotyldy, od tego zaczęła się chrystianizacja Francji We Włoszech królowa Teodolinda z Bawarii namówiła króla lombardzkiego Agilulfa, żeby ochrzcić ich syna Adaloalda, w następnie Północne Włochy przyjęły katolicyzm. W Hiszpanii Leowigild, książę Toledo przyjął wiarę katolicką od żony Teodezji. W Anglii Berta z Kentu nakłoniła na przyjęcie chrztu swojego męża króla Ethelberta i osobiście stała na czele chrystianizacji w tym kraju. W Rusi pierwszą osobą jaką przyjęła chrzest była Olga Kijowska, księżna kijowska, która zaprowadziła chrześcijaństwo w tym kraju. W krajach nadbałtyckich ogromny wpływ na chrystianizację miała królowa Jadwiga z Polski. Kolejna sprawa, średniowiecze zdecydowanie podniosło pozycję kobiet w stosunku do epok starożytnych: http://tosterpandory.blog.onet.pl/20...a-emancypacja/ To raz. A dwa piszesz że kobiety nie mają wpływu na nauczenia Kościoła. A mężczyźni mają? Jestem facetem i nie podoba mi się to co naucza Kościół, co jest nawet niezgodne z Biblią. No i jaki mam wpływ, na to co naucza papież, biskupi i księża? Jak mogę wpłynąć na nich żeby nauczali czegoś innego? Wytłumaczysz? ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2451 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Jesteś pro-life i nazywasz się wolnościowcem? Kolego, z ciebie taki wolnościowiec, jak z koziego tyłka trąba. Im więcej czytam, tym bardziej zdaję sobie sprawę, że ty jesteś prawilny. Libertarianizmu w to nie mieszaj.
![]() |
#2452 |
Konto usunięte
|
*anti-choice, a nie pro-life
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2453 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Średniowiecze wcale nie podniosło pozycji kobiety, wręcz przeciwnie: we wczesnym ich pozycja była wysoka dzięki wciąż silnym prawom barbarzyńskim, dopiero z biegiem czasu, im bliżej renesansu, pogarszała się pod wpływem Kościoła. Jeśli mówimy o starożytności trzeba mieć na uwadze konkretny czas i miejsce: inaczej było w klasycznych Atenach, inaczej w Sparcie, inaczej za hellenizmu, inaczej za Augusta, a inaczej w późnym cesarstwie. Nadal nie rozumiesz. A historycznie jeszcze więcej. To, że wymienione kobiety "wprowadzały" chrześcijaństwo, nie dotyczy religii, a przystąpienia do konkretnego kręgu cywilizacyjnego, to decyzja polityczna i koniunkturalna (podobnie jak decyzja Mieszka I). Olga, którą przywołujesz - żeby nie prostować każdej po kolei - podjęła decyzję indywidualną, nie szła za nią chrystianizacja Rusi. To, że jakaś kobieta - dzięki korzystnemu urodzeniu i pozycji społecznej - miała wpływ na "losy świata", nie oznacza też, że zmieniała myślenie społeczności. Mogła działać dzięki mężczyznom (reprezentować męża, syna, ród) i w ramach świata urządzonego przez mężczyzn (zgadzając się na ich warunki). Czy to, że królowa Wiktoria rządziła ogromem świata, oznacza, że kobiety jej czasów mogły swobodnie funkcjonować na co dzień? Tylko mężczyźni mają wpływ na nauczanie Kościoła, bo tylko mężczyźni zostają biskupami, kardynałami i papieżami. Gdzie się podziała logika, udajesz głupszego niż jesteś? ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2454 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#2455 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Zresztą ruda pisze o Kościele, o hierarchii. Mężczyzn-celibatariuszy sprawa nie dotyczy jakkolwiek na to nie spojrzysz. Edytowane przez 3ebdb6c370169ce1a39c163fc8d64643247d9f80 Czas edycji: 2018-01-15 o 13:45 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2456 |
Przyczajenie
|
[1=3ebdb6c370169ce1a39c163 fc8d64643247d9f80;8052163 6]Oboje nie ponoszą konsekwencji w równym stopniu.[/QUOTE]
Każdy rozpoczynając współżycie powinien zdawać sobie świadomość z konsekwencji. A jednak, co jest zupełnie naturalne, ludzie nawet niegotowi psychicznie rozpoczynają przygody seksualne. Co w przypadku jeśli kobieta chce dokonać aborcji, a mężczyzna wychować dziecko? Oczywiście, weźmy pod uwagę, że dziecko byłoby zdrowe itd. Nie powinien mieć nic do powiedzenia? |
![]() ![]() |
![]() |
#2457 |
Zakorzenienie
|
...Księża i biskupi uprawiają seks?
![]() |
#2458 | |
I tak powiem
|
Cytat:
Podobnie jak libertarianizm nie jest w stanie się sprecyzować co do praw zwierząt, albo tworzy dziwne dyskusje o krasnalach atomowych, czy rozkminy typu: skoro "nie ma przestępstwa bez ofiar" to czy można jechać po pijaku albo sprzedawać pigułki gwałtu? ![]() http://obiektywizm.pl/aborcja-w-obronie-smierci/ Tak, wiem że już to linkowałem, tylko przypominam ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2459 | |
Tęczowa Jaszczurka
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#2460 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Czytałam, ale ten artykuł wcale do mnie nie przemawia. Tak, płód jest żywy i ma odrębne DNA, duh. Jeśli to najlepszy artykuł w tym zakresie, to smuteczek. A argument o wyskrobaniu Einsteina to już.. naprawdę... żenada.
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 21:56.