![]() |
#61 |
Konto usunięte
|
Dot.: Dług za mieszkanie u faceta
[1=7623cb0b746b4d40e529fc1 23bf669aade741778_65822f0 7d8014;80688371]a jakby ona nie mieszkala u niego to by musial placic wszystkie oplaty sam wiec tez na niej ma oszczednosc
czy mieszka tam jedna osoba czy 2 wciaz trzeba placic czynsz,tv,internet,kablow ke itp nigdy w zyciu nie placilabym polowy kredytu na nie moje mieszkanie i to jeszcze gotowka wymiksuj sie z tego czym predzej wiadomo ze kazal ci placic gotowka bo wrazie czego nie bedziesz miala dowodow na to zeby dochodzic w sadzie twoich nakladow na jego majatek osobisty ,kuty na cztery kopyta bestia dla mnie to jest nie do pomyslenia naliczac dlug za kredyt na swoje mieszkanie wowczas kiedy partner nie ma pracy okropna menda z niego[/QUOTE] Ale jakby sie tam wprowadzil inny wspolokator, niż pasozytujaca dziewczyna to płaciłby mu co miesiąc czynsz. ![]() Opłaty to sa jakies grosze, jeszcze na pół. Edytowane przez 0f4d7eb2e6c93082f74e89ef7f138a13b7c455c0 Czas edycji: 2018-01-21 o 12:47 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#62 |
Konto usunięte
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#63 |
Zakorzenienie
|
To niech weźmie współlokatora jak tak patrzy tylko czy będzie mu się opłacał. Jakby dziewczyna tam nie mieszkała, to by wszystko nadal płacił sam. Nie wiadomo ile tam opłaty kosztują, może wcale nie są takie niskie.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#64 | ||
Raczkowanie
|
Cytat:
Podobnie jest z pierścionkami zaręczynowymi. Jak pierścionek przekroczy pewną kwotę (nie wiem ile- trzeba by było zobaczyć) to powinno się od niego odprowadzić podatek, albo przynajmniej nie chwalić wszystkim naokoło i na fejsbuku. Cytat:
|
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#65 |
Zakorzenienie
|
Nie no, jak na bieżąco by mu przesyłała kwoty w wysokości pewnie 700- 1000 zł lub tyle co teraz długu - 2000 zł, to Urząd Skarbowy nie powinien nic się odzywać. To dopiero od jakiejś kwoty podatek, ale z tego co pamiętam sporo wyższej. No ale ja po prostu nie chciałabym być z kimś z takim podejściem do pieniędzy, nawet jakbym zarabiała dużo. Mam inne podejście i męczyłoby mnie to.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#66 |
Raczkowanie
|
a to dobre. Ja wynajmuję mieszkanie od właściciela który spłaca kredyt, więc moja kasa za wynajem idzie na spłatę jego kredytu, jestem frajerem?
![]() Ale jak się wynajmuje to się płaci. To nie jest frajerskie płacenie za nic tylko za wynajem, jak byś wynajmowała u kogoś innego to byś jak sama pisała miała jeszcze drożej. Wynajmujesz u niego, to mu płacisz, z jakiej niby racji miałabyś mieszkać za darmo? Druga sprawa to to, że gdybyś wynajmowała u osoby trzeciej to tez by tą osobę nic a nic nie obchodziło, że nie masz pracy/oszczędności, tylko musiałabyś płacić na czas i tyle. A trzecia sprawa, że poza oczywistymi kwestiami opłacenia mieszkania to słabo się dogadaliście finansowo jak rozliczacie się o każdą złotówkę. Facet sobie może i jest burakiem, tego nie wiem, ale ma pełne prawo wymagać opłaty za mieszkanie, które ci wynajmuje.
![]() |
#67 | ||
Konto usunięte
|
Cytat:
---------- Dopisano o 22:51 ---------- Poprzedni post napisano o 22:47 ---------- Cytat:
|
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#68 |
Konto usunięte
|
Ja jestem rozdarta. No bo z jednej strony - dług u własnego faceta? Normalny facet by powiedział "będziesz płacić jak znajdziesz pracę" i tyle, a nie wyciągał oszczędności i zapisywal dług.
Ale z drugiej strony nie wiem czemu wy się tak uczepiłyście, że ona mu będzie spłacać kredyt. Nie będzie nic mu spłacać, tylko płacić umówioną kwotę za WYNAJEM. Jak wynajmujecie mieszkanie od Pana Zenka to być może spłacacie mu kredyt, a mieszkanie nigdy wasze nie będzie. Facet wziął laskę do siebie, gdy ta straciła pracę, umówili się na kwotę niższą, niż płaciła za poprzednie mieszkanie, ale "OLABOGA cham bo masz mu spłacać kredyt!". I w ogóle tłumaczenia autorki, że no, przecież ja bym się dorzucala do chemii, jedzenia, kupowała mu prezenty. A on nie kupuje chemii, jedzenia, prezentów, nie stawia wyjść? Pewnie, że nie musi być po równo i co do złotówki, ale to trzeba omówić. Facet zaproponował warunki, na które się zgodziłas, i o ile opcja długu u własnego faceta mnie dziwi, to kwestia USTALONYCH opłat nie. Wysłane z mojego ALE-L21 przy użyciu Tapatalka |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#69 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#70 | ||||
BAN stały
|
[1=b872d78680f891d873273d3 1baaf276c9d6e57ec_6594a44 f1cc14;80687251]Licho wie jaka to była niedotrzymana umowa.
ale może przyjedź do mnie - znajdę Ci pracę, przyjedź do mnie - ożenię się z Tobą ![]() prawda, nie wiemy. ale gdyby to było takie istotne, to już wypłynęłoby. autorka stara się jak może żeby przestawić chłopaka w jak najgorszym świetle, więc z pewnością nie pominęłaby takich smaczków. nadal jednak uważam, że nie powinno się samodzielnie decydować, że jedna umowa znosi drugą. Cytat:
a tak zyskać mogą obydwoje. dziewczyna - bo płaci mniej niż płąciłaby mieszkając sama. chłopak - bo płaci mniej niż jakby mieszkał sam. a tak wychodzi na to, że dziewczyna wygodnie sobie odkłąd ten tysiąc, a Ty chłopaku płać za wszystko sam. powtarzam. dziewcznie opłaca się taki układ pod względem finansowym. Cytat:
nie. ona płąci połowę rachunków i jedzenia. czyli tyle ile faktycznie (w przybliżeniu) zjada i zużywa. Cytat:
Cytat:
chłopak ją przetrzymał zanim stanęła na nogi - gdyby się do niego nie wprowadziła, wątpię że jakiś najemca byłby tak wyrozumiały z zaległosciami za mieszkanie. ona zapewne postawiła się w sytuacji pod ścianą i zwyczajnie opłacało się zamieszkać u chłopaka (mniejsze koszty i brak pracy) |
||||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#71 |
Konto usunięte
|
[1=b872d78680f891d873273d3 1baaf276c9d6e57ec_6594a44 f1cc14;80688951]facet - burak, dno i wodorosty. Biznesmen z bożej łaski. Facet w związku (?) zamieszkuje z dziewczyną i zanim ona znajdzie pracę - "nalicza jej dług do oddania". Kiepsko.
---------- Dopisano o 22:51 ---------- Poprzedni post napisano o 22:47 ---------- wynajemca ma obowiązek zgłoszenia do US faktu wynajmowania. Czego facecet Autorki nie zrobił. I odprowadzania od czynszu najmu podatku. Czego pewnie też nie zrobił.[/QUOTE]I serio myślisz, że wszyscy mają zgłoszony wynajem i odprowadzany podatek? Bo ja się z tym jeszcze nie spotkałam, zawsze kasa z ręki do ręki. Wysłane z mojego ALE-L21 przy użyciu Tapatalka |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#72 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#73 | |
BAN stały
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#74 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Proszę zajrzyj do tego wątku i wypełnij ankietę: https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=733894 Edytowane przez MissChievousTess Czas edycji: 2018-01-20 o 21:59 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#75 | |
BAN stały
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#76 |
Zakorzenienie
|
Pani_Mada, oczywiście, że tak, ale jak piszę nie traktowałabym płacenie za kredyt na samochód partnera jako obowiązek. Tak samo jakbym ja miała ten kredyt to nie oczekiwałabym. Dołożyłby się to miło, a jak nie to nie. Poza tym podejrzewam, że jak nie dołożysz mu za jakiś miesiąc, to chyba nie będzie Ci mówił, że masz dług?
![]() Tak, ale ile ona mu nie zapłaciła za ten kredyt? 2000 zł, a to nie jest tak dużo, pewnie z 3 raty, a on już jej gada o tym jakby to było nie wiadomo co. Cały czas tak to dokłada. No oni przede wszystkim powinni wcześniej porozmawiać o finansach, by zobaczyć czy mają podobne spojrzenie. Wiele par dogaduje się i naprawdę nie składa się pół na pół, np ona robi zakupy, dokłada się na rachunki, on spłaca kredyt. Jak oni ze sobą wytrzymali skoro nie jest pół na pół hehe? ![]() Edytowane przez Candy_lips Czas edycji: 2018-01-20 o 22:03 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#77 | ||
BAN stały
|
Cytat:
---------- Dopisano o 23:02 ---------- Poprzedni post napisano o 23:00 ---------- Cytat:
|
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#78 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Wysłane z mojego ALE-L21 przy użyciu Tapatalka |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#79 |
Konto usunięte
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#80 |
Zakorzenienie
|
Masz jeszcze 3 grosze od mojego TŻ'ta-w sensie prawnym nie zaciągnęłaś żadnych zobowiązań i ten dług nie istnieje. Chyba,że on wystąpiłby do sądu i udowodnił, że ustnie zawarłaś z nim umowę najmu, do czego na oko mojego TŻ'ta nie doszło. Także możesz posłuchać koleżanek.
![]() |
#81 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#82 | ||
Konto usunięte
|
Cytat:
---------- Dopisano o 23:06 ---------- Poprzedni post napisano o 23:05 ---------- Cytat:
|
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#83 |
BAN stały
|
z niecierpliowścią czekam, aż przyjdzie wątek, gdzie to dziewczyna ma mieszkanie z kredytem, a facet się do niej wprowadza i chce płacić tylko połowę czynszu i rachunków. odpowiedzi będą zgoła odwrotne.
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#84 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Tu dziewczyna zarabiała 0 a teraz znacznie mniej niz jej burak. Pomijam obecne ustalenia - ale chamskie jest naliczananie opłat jako długu kiedy partner/ czy partnerka nie zarabia a aktywnie szuka pracy. Edytowane przez b872d78680f891d873273d31baaf276c9d6e57ec_6594a44f1cc14 Czas edycji: 2018-01-21 o 10:49 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#85 |
Konto usunięte
|
On nie chce żeby mu kredyt spłacała, tylko zapłaciła jakąś cząstkę tego co powinna płacić naprawdę ZA WYNAJEM
![]() a na co to wyda to juz jego sprawa... Takim sposobem to każdy z wynajmujących, spłaca kredyt najemcom, bo zazwyczaj są to mieszkania kupione w kredycie... Powinni spisac umowe, teraz on jej niczego nie udowodni i dziewczyna sie zmyje przy pierwszej okazji ![]() Edytowane przez 0f4d7eb2e6c93082f74e89ef7f138a13b7c455c0 Czas edycji: 2018-01-21 o 12:46 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#86 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 23:21 ---------- Poprzedni post napisano o 23:17 ---------- Ja bym napisała to samo. To jest jej zobowiązanie wtedy. No ale naprawdę nikogo nie trzeba zmuszać i mówić o długu, jak jemu zależy i będzie go stać to dołoży, nie znam uczciwej osoby, która sama by nie dołożyła ze swojej woli. Jak nie będzie go stać, to nie dołoży i tak samo dziewczyna powinna to zrozumieć. To cały czas jest jej zobowiązanie, ona brała je wiedząc czy je na to stać czy nie, a nie jej facet. Tragedia się komuś stanie jak 2-3 razy zapłaci sama cały kredyt tak samo jak facet w tej historii? Każdy może być w sytuacji, że chwilowo szuka pracy. Czy musi jej wszystko wyliczać i ona musi opłacać jego kredyt w każdym miesiącu? Czy wszystko musi być pół na pół zawsze? Czy nie powinno być tak, że to zależy od sytuacji? |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#87 |
BAN stały
|
Candy_lips
więc czemu teraz nagle, gdy autorka wyszła z dołka, znalazła pracę, zarabia i nagle się obudziła, że ona jednak nie chce płacić i oddawać żadnych pieniedzy. to mi śmierdzi, ale nieszczerymi intencjami dziweczyny. zwłaszcza jak się przeanalizuje kilka pierwszych zdań pierwszego postu. gdzie okazuje się, że dziewczyna traci pracę, ma drogie mieszkanie. i argumentując powody zamieszkania z chłopakiem nie zaczyna od "kochałam go i chciałam z nim mieszkać" a "jego mieszkanie jest tańsze niż mojej poprzednie". a teraz nagle dziewczyna stanęła na nogi i już z chłopakiem mieszkać nie chce |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#88 | |
Zakorzenienie
|
[QUOTE="niusia";80689476]On nie chce żeby mu kredyt spłacała, tylko zapłaciła jakąś cząstkę tego co powinna płacić naprawdę ZA WYNAJEM
![]() a na co to wyda to juz jego sprawa... Takim sposobem to każdy z wynajmujących, spłaca kredyt najemcom, bo zazwyczaj są to mieszkania kupione w kredycie... Powinni spisac umowe, teraz on jej niczego nie udowodni i dziewczyna sie zmyje przy pierwszej okazji ![]() No jak dla mnie albo ludzie się dogadują albo nie, nie potrzeba umowy, dziwne żeby spisywać ze swoim facetem umowę.[COLOR="Silver"] ---------- Dopisano o 23:26 ---------- Poprzedni post napisano o 23:22 ---------- [/COLOR] Cytat:
Edytowane przez Candy_lips Czas edycji: 2018-01-20 o 22:29 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#89 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Edytowane przez 0f4d7eb2e6c93082f74e89ef7f138a13b7c455c0 Czas edycji: 2018-01-21 o 12:46 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#90 | |
Raczkowanie
|
[1=b872d78680f891d873273d3 1baaf276c9d6e57ec_6594a44 f1cc14;80689061]jesteś w związku z właścicielem mieszkania?[/QUOTE]
nie jestem, a co to za różnica? związek to jest, czy sponsoring? ---------- Dopisano o 22:41 ---------- Poprzedni post napisano o 22:36 ---------- Cytat:
Mogli się dogadać od początku w bardziej odpowiadający jej finansowo sposób, a nie potem on coś "powinien". On ma prawo wymagać tej kasy. Super by dla niej było jak by mogła mieszkać za free albo za bycie dla misia uprzejmą, ale tak nie jest. A to że się nie dogadują w innych kwestiach a on jest taki czy owaki to już inna sprawa
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 06:04.