|
|||||||
| Notka |
|
| Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#3511 | ||
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Lipcówki 2017 ❤ cz. 11 Pierwsze chwile z maluszkami
Cytat:
strasznie Ci współczuję. Nie wiem jakbym dwójkę ogarnęła jak z samym Wojtkiem mi ciężko. Pocieszam się że może kolejne dziecko będzie tylko spało i jadło... Dasz radę;* uwierz w siebie! On jeszcze tylko przez chwilę będzie taki mały. Niedługo będziesz tęsknić za tym czasem jak był mały i taki od Ciebie zależny;* Na pocieszenie: dziś Wojtuś raczej wrócił do swojej rutyny. Spał ciutk lepiej może ale o 2 wzięłam go do siebie-.- Cytat:
szkoda że nie mogłaś jechać z chłopakami ale teraz też masz trochę spokoju o ile młody pozwoli![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
||
|
|
|
#3512 | |
|
*sportaddict*
|
Dot.: Lipcówki 2017 ❤️ cz. 11 Pierwsze chwile z maluszkami
Cytat:
Wczoraj usypianie trwało 3h, w sumie przez 7h miał drzemki po max kwadrans, oczywiście cała noc wybudzania co chwilę i marudzenie od ok. 4 rano, które nie mam pojęcia, czym jest powodowane |
|
|
|
|
#3513 | ||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
oby się polepszyło. Może dzisiaj tż poszedłby z dziećmi na spacer żebyś mogła odpocząć? albo lepiej gdzieś wyjść sama poza domCytat:
![]() Miło było wczoraj odwiedzić babcię i zobaczyć ich radość na widok Klaudii. Nie mogły się jej doczekać. U mnie dzisiaj słaby nastrój - odnowiła mi się alergia na ziemniaki. Wczoraj jeszcze zjadłam jako trzecią próbę i na 99% jest mi po nich źle i dzisiaj brzuch boli. Ciekawe jak długo się to utrzyma. Mąż poszedł właśnie z Klaudią na spacer. JonSnow - pytałam piekarza o skład bułek: woda, cukier, sól, mąka i margaryna. Na 10kg mąki idzie 1,5 kostki margaryny. W chlebie są drożdże, zakwas, sól, mąka. Nie pamiętam czy jest cukier, ale na pewno nie ma margaryny. Także chleb lepszy, bo bez tłuszczy trans. ---------- Dopisano o 12:38 ---------- Poprzedni post napisano o 12:36 ---------- Cytat:
Koleżanka kiedyś mówiła, że u niej po wyjeździe dziecku pozmieniało się ze snem, oby na Timiego skandynawskie powietrze sprawiło, że będzie całe noce przesypial. |
||||
|
|
|
#3514 |
|
Zakorzenienie
|
Ehhh.. Vadi może i nie pociesza, ake przynajmniej wiem, że Hugo nie jest jedyny...
Przykro mi że się tak mordujemy. O ile to wszystko było by piękniejsze gdyby oni spali przynajmniej przyzwoicie. U nas od 4-5 zawsze jest zgroza dziś co 20 min się budził... Więc tylko cyc i już. Myślę czy mu nie kupić jakiegoś innego smoczka np kauczukowego? Bo te traktuje jak gryzak... Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
|
#3515 |
|
Zakorzenienie
|
Tak sie wspina Klaudia lub wspina sie na rękach i prostuje nogi. IMG_1516534857.510829.jpg
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
#3516 |
|
Wtajemniczenie
|
Mała, Vadi tulę mocno, choć to w niczym Wam nie pomoże
![]() Xzora ehh a Tż prawie codziennie rano po świeże bułki jeździ, no ale teraz jemy chleb na maślance ![]() A to cwaniara z Klaudii, ona to chyba pierwsza na wątku będzie chodzić ![]() My wczoraj u teściów byliśmy, oczywiście musiałam się nadenerwować, bo N teraz w tym skoku na niektóre osoby reagował płaczem i nie sposób go uspokoić, w tych osobach niestety znalazł się dziadek. No więc ja nie chciałam żeby się stresował za mocno i go trzymałam u siebie na rękach a teściowa pomimo moich protestów wręcz wyrwała mi go z rąk. A druga rzecz - mówiłam jej że N nie będzie pił żadnych soków, tylko wodę, a teściowa powiedziała że jak N do niej przyjedzie to w tajemincy przede mną będzie mu dawać soki, odpowiedziałam że wtedy nie będzie przyjeżdżał, w żartach, ale wcale nie żartowałam. Tż stwierdził że robię miny na teściową trudno, niech mnie nie wkurzaU nas noc lepsza niż ostatnie. Zaraz jedziemy do mojej mamy. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
|
#3517 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#3518 |
|
Zakorzenienie
|
JonSnow - tez bym sie wkurzyła na teściową. Dobrze, ze noc lepsza za wami.
Anusia - na to wychodzi ze sie nagimnastykowalam i teraz mam za swoje albo tak zaczęła chcieć siadać i wstawac pod wpływem wizyty u 10- miesięcznej koleżanki. Jeszcze sie złości ze wstać nie moze.Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
#3519 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Moze i racja Julek dobrze znosi podróże ale ja sama nie czuję się na siłach na raka podroz a mój tz jz w ogóle Cytat:
Wiem co czujesz ja sobie tłumacze tak że najgorszy będzie ten rok i że jeszcze się wyspie a teraz daje mu co mogę najlepszego bo później już takiej okazji nie będzie a do wyspania tak Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
|
|
|
#3520 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
tż ją tłumaczy że nigdy córki nie miała i sobie teraz wynagradza. Ale jak ja mam kobiecie zaufać? No sory ale sama sobie zapracowala na to. A i wrócił brat tżta z zagranicy (ten który miał być chrzestnym N). Jego zachowanie poniżej wszelkiej krytyki 😕 raz że nie ma za grosz szacunku do rodziców i nic się nie hamuje w odzywkach a dwa że N tak traktuje jakby byla powietrzem i gadanie ze marudzi, ze go kopnela a po co piszczy wyciagala rece do niego wiec tesciowa podeszła z nią do niego a ten tekstem "zabierz ją bo mnie obrzyga albo zrobi kupe i będzie smierdzialo" mialam ochotę gówniarzowi coś powiedzieć. Rozumiem że można nie lubić dzieci ale zeby być takim opryskliwym.Aaaa emmos przypomniało mi się jak pisalas że teściowa z Wami na wakacje chciala jechac 😎 po prostu co jedna to ma lepsze pomysly 😂 jak to moja koleżanka mówi "witki opadają" 🙈 Na szczęście humor mi poprawiła wczoraj wizyta mojej mamy i siostry (chrzestnejN) z córką i mężem. Mała, Pestycyda łącze się z Wami cały czas. Nasze noce ostatnie to pobudki co godzinę nie zależnie czy śpi z nami czy w łóżeczku. Bratowa mi dzis powiedziala ze ona miala to samo z córką dopóki karmiła piersią to tak się budziła 😕 wiec chyba się nie wyspie prędko. Xzora ale Klaudia jest spryciula 😄 Taedio wszystkiego dobrego dla Niko na pół roczku😗 🎂 i dla reszty dzieciaków których pominełam. Z góry przepraszam i wszystkim ślemy buziaki 😘 Dziś świętuje Nela swoje pół roku więc stawiamy szampana 🎂 Przepraszam że tak ucieklam. Dziekuje za wszystkie słowa otuchy 😗 Macie racje że lepiej się wygadac i wiem że mogę na Was liczyc ale ochłonęłam trochę juz lepiej tylko dzis mam migrene mega leże z głową pod poducha i czekam az prochy zaczną działać. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
#3521 |
|
Zakorzenienie
|
Dziewczyny ehhj
Współczuję przeprawy z teściową jakieś szurnięte są serio! My dziś też byliśmy u mojej, ale odpukać nie ma takich zagrywek. Ehh Hugo właśnie się obudził po 40 min snu! Ekstra! I oczywiście obżarty jak bak, ale bez cycka histeria! Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
|
#3522 |
|
Wtajemniczenie
|
Xzora a ta 10-miesięczna koleżanka już chodząca?
Chciałabym żeby Niko też trochę z innymi malutkimi dziećmi poprzebywał ale nie mam takiej możliwości ![]() Carolles kurczę mnie to strasznie wkurza takie gadanie, że ktoś coś zrobi z MOIM dzieckiem w tajemnicy przede mną, Tż mi wczoraj zwracał uwagę na te moje miny, ale ja sobie to przemyślałam i stwierdziłam, że mam to w nosie, jeśli ktoś mnie nie szanuje (a ignorowanie mojego zdania uważam za kompletny brak szacunku) to ja sobie będę robic miny jakie mi się podoba! A teściowa takim gadaniem zyskuje tylko tyle, że przez długi czas nie zostawię u nich N samego, sama sobie szkodzi. Jeju dobrze że ten brat Tż nie został chrzestnym! Wiedzieliście, że on ma takie podejście do dzieci wcześniej? Nieprzyjemny się wydaje. Zauważyłam że migreny mamy na wątku masowo, ja dzisiaj też, oczywiście od 15 uznaję że mi samo przejdzie, ale teraz zaczęło się rozkręcać.. Idę po tabletkę żeby w nocy nie latać. Dzisiaj N jadł chrupki kukurydziane, wyciągał po nie rączki co chwilę jak mu zabierałam nawet popił troszkę wodą z doidy. Może w przyszły weekend spróbujemu brokuła. Jeszcze jakiś czas temu pisałam, że nie wyobrażam sobie rd, a N się w tym czasie tak rozwinął, że jestem w szoku.W ogóle ostatnio tu cisza nastała. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
|
#3523 |
|
MerDer 4ever
|
Hejo
![]() Mała współczuje takich nocy! :/ Moje dziecie chyba gotowe do rd, normalnie zjeść sie przy nim nie da! a jak sie skończyło to płacz Jutro spróbujemy z ziemniakiem Carolles, Jon ale tupet maja Wadze teściowe! Nie dajcie sie! Ja tez robię miny jak mnie wkurza teściowa i nie wyobrażam sobie zeby Tz mi prawił morały za to :paa: rozumiem, że to jego mama ale co jak co nie dam sobie rządzić moim dzieckiem
|
|
|
|
#3524 | ||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Ooo 30 min i już sie obudzila nawet nie skończyłam pisac 😕 Cytat:
Nie wiedzialam jaki brat tzta ma stosunek do dzieci bo nigdy go w takiej stycznosci z dzieckiem nie widziałam. Tesciowa to go tak chwali ze on tak N lubi i ją glaskal jak kiedys ją zostawilismy bla bla bla a mnie wydaje ze specjalnie tak mowila przy mnie zeby go wziac za chrzestnego albo wzbudzić we mnie wyrzuty sumienia. A chrzestny Neli jest w niej zakochany po uszy! Bylismy u niego dziś i się nią caly czas zajmowal i nawet na chwilę nie spuscil z niej oczu. Neli smakuje kaszka 3 zboza z holle z dodatkiem łyżeczki jabłka 😊 czekam na doidy bo z butelki nie umie pic, daje jej w kubeczku na pokarm wode i lepiej sobie radzi. Faktycznie cicho tuu... Ale może dlatego w weekend. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
||
|
|
|
#3525 | |||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Cytat:
A brat tz... co za gowniarz ![]() Ta migrena to na bank po wizycie u tesciow! Cytat:
Pytala o temperature w sypialni, o wietrzenie sypialni przed snem, o to czy w czym śpi, ze lepiej z odkrytymi stopkami. Zeby wieczorne rytuały nie trwaly za dlugo. Pytala co je w dzień, jakie leki, witaminy, jak ciąża przebiegla i poród. O szczepienia pytala jak dziecko zaregowalo, o choroby jakie przechodzil. Ja wiem że wy to wszystko przerabialyscie milion razy... Ta babka miala tez wyslać jej jakies materialy nt. snu dziecka. Jak cos dostanie to wam udostepnie o ile bedzie to cos ciekawego. Duzo mowila o spokoju psychicznym matki, o nerwach, zniecierpliwieniu, ze wtedy ma wkroczyć w usypianie tata. Zeby w miare mozliwosci unikac sytuacji wieczorem ktorych dziecko nie lubi - np. podawanie lekow, witamin przeniesc na rano. Zeby od kąpieli do polozenia sie spac uplynelo jak najmniej czasu ale zeby odbylo sie to w spokoju bez pospiechu. Tyle pamietam. Miłe bylo to ze bardzo sie zaangażowala i powiedziala ze jej nie zostawi z tym problemem ze zrobi co może zeby im pomoc. Bede wam zdawac relacje co jeszcze im radziła. My dzis spedzilismy dzien w domu. Mlody spokojny, troche kataru ma, ale nic sie na szczesxie nie rozwija. Chlopaki wrocili o 19tej, wymeczeni ale zadowoleni. Do babci pojedziemy jutro. U tesciow byli wczoraj. We wtorek w przedszkolu przedstawienie dla dziadków. A no i do fryzjera jade we wtorek Spijcie spokojnie!
|
|
|
#3526 |
|
Rozeznanie
|
Wasze tesciowe to... Aż brakuje mi słów. Moja jest super, nie próbuje się angażować na siłę, nie robi niczego wbrew moich metod wychowania. Mam do niej takie samo zaufanie jak do mojej mamy. Oby było tak cały czas
Wczoraj mieliśmy dzień objazdowy, u każdej babci było coś słodkiego, więc wróciliśmy najedzeni jak bąki Dla naszych rodziców zrobiliśmy od Ady laurki - na jednej stronie była odcisnieta jej dłoń (rączka była pomalowana farbą), a druga strona to już inwencja twórcza Adki - zrobiliśmy kilka plam farby na kartce i Ada poprostu sobie to rozcierała. Prezent własnoręcznie zrobiony, dziadki szczęśliwe Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
#3528 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Carolles Też masz przerabane z tesciową. Moja Wiki jak widzi tesciowa to płacze nie lubi jak ta się do niej zbliża. Heh wyczuwa złego😜 I non stop słyszę docinki że bo za rzadko ich widzi a ja u moich częściej jestem. Ostatnio byliśmy u nich czesto bo wigilia drugie święto trzech króli i dziecko cały czas tak reaguję. A moją babcie widziała we wigilię i wczoraj i od drzwi się do niej śmiała. Do tego wie że dziecko się jej boi to mi na ręce ją bierze i ta płacze. Wyzywam tz po co dziecko stresuje ale nie dociera. Sam jej daje i to jeszcze jak dziecko leży grzecznie się bawi. A ten że niby chce ją na ręce nie wiem po co i za chwile daje ją teściowej. A później ja muszę ją nosić bo u mnie czuję się bezpieczna. W ogóle od piątku tz jest jest zazdrosny bo Wiki ciągle mama mama a on chce tata A teraz dziewczyny co używacie na zęby ja mam dentinox N i chyba kiepski bo Wiki w nocy mega niespokojna budzi się czesto a piersi nie chcę. Na grupie fb jedna dziewczyna poleca mi camilie że niby po tym jej dziecko przesypia większa część nocy. A co wy polecacie? A i wczoraj zauważyłam że poszła nam opona w wózku nie wiem jak ja teraz z Wiki na spacer wyjdę. |
|
|
|
|
#3529 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ja wczoraj jak przebudził się po godzinie znów wzięłam go do salonu żeby się bawił .I tak bawił się dwie godziny jak zobaczyłam że trze oczy wzięłam go do spania. Najpierw troszkę zjadł i odlozylam do łóżeczka oczywiście się przebudził ale dałam go na brzuszek zaczęłam go smyrac i lekko poruszać dupka i zaczął zasypiać, troszkę nucilam mu kołysankę, co jakoś czas spoglądał na mnie czy jestem az w końcu zasnął sam Spał 3 godziny. Znów dostał jeść i spał około 2,5 następnie budził się co godzinę i o 7 już wstał ... Położyłam go wczoraj szybko co prawda bo o 19 miał dzień prawie bez konkretnej drzemki, byliśmy u babci i prababci . Zanim zasnął na te 3 godziny była 23. Dawno nie spał tyle. Minini wezmę pod uwagę nie które rady. Co do drzemki przed spaniem to każdy kto się tym snem zajmuje mówi inaczej. Jedni że czas czuwania nie więcej niż 3 godziny a jedni żeby odczekać 4 ... Będziemy próbować Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
|
|
|
#3530 |
|
Zakorzenienie
|
Cześć dziewczyny.
Witam się po milionowej nie przespanej nocce. Mój organizm chyba się przyzwyczaja ![]() Niestety znowu mam zastój i zatkany kanalik męczył się z bólem cała noc. Zrobił mi się wczoraj po wieczornej drzemce. I nie udało mi się nic z tym zrobić. Dziś będę walczyć. Ehhh gdzieś mi się zgubiła radość z karmienia piersią. Chcę by wróciła! Nulka Fajny prezent, Ada artystka Carolles 100lat dla Neli i pięknych długich snów! Minini Ja nawet nie mam do kogo się zwrócić. Ani czasu by poczytać o tym. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
|
#3531 |
|
Zakorzenienie
|
Carolles - co za agentka z tej twojej teściowej.
JonSnow - koleżanka jeszcze nie chodzi ale wstaje podpierając sie np o meble. No i Klaudia tez kombinuje w tym kierunku. Minini - sporo rad odnośnie snu znajoma dostała, oby pomogło. Udanej wizyty u fryzjera! Co planujesz robić? Nulka - fajny prezent. Jakich farb używałaś? Taedio - współczuje pobudki. I to jeszcze nie twoja paczka. Darietta - ja mam Calgel na zeby. Klaudii pomaga. Współczuje przebitej opony. Patrzyłaś czy da sie dokupić nową? Mała! - współczuje zatkanego kanalika i kolejnej nieprzespanej nocy. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
#3532 |
|
Zakorzenienie
|
Przesyłka ze smyka
IMG_1516607345.317436.jpgIMG_1516607356.922304.jpgWysłane z aplikacji Forum Wizaz
|
|
#3534 |
|
Zakorzenienie
|
Devileek
Super zakupy! Koni daj znać jak książki. I super, że Julek lepiej pospał. U nas wczoraj też późno poszedł spać, ake nic to nie dało. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
"I nawet kiedy będzie gęsta mgła... Ja w tej mgle do Ciebie będę szła" Kocham Cię syneczku...moja gwiazdo na niebie... Edytowane przez Mała! Czas edycji: 2018-01-22 o 08:58 |
|
|
|
#3535 | |
|
Zakorzenienie
|
Dam znać bo sama jestem ciekawa a trochę się nad nią wahałam na nią
(self reg )Wysłane z aplikacji Forum Wizaz ---------- Dopisano o 09:00 ---------- Poprzedni post napisano o 08:59 ---------- Cytat:
Eh ciężko powiedzieć co im przeszkadza i na każde dziecko moze zadzialac co innego trzeba próbować Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
|
|
|
#3536 |
|
Zadomowienie
|
Dzień dobry!
Minini dzięki, chętnie poczytam jesli jakies materialy na temat snu dostaniesz.. Tutaj do tych zalecen sie stosujemy w sumie i niestety i tak pobudki milion razy 😕 Kapiel i ubieranie to maks 15 min zajmuje i od razu idziemy do lozka. Zasypia od 30 min do 1,5h czasami zanim usnie to jeszcze musi pogadac pobawic sie stopkami itd ale przy zgaszonym świetle. W dzien przy drzemkach ja normalnie wlaczam odkurzacz tv i ona śpi bez problemu. Nulka fajny prezent dla dziadkow. Ja zrobiłam kalendarze. Darietta dziewczyny polecaly Camille. Ja chyba tez kupie bo mam wrażenie ze ten dentinox nic nie daje. Nela się nikogo nie boi. Na wszystkich reaguje usmiechem nawet na listonosza czy kuriera i łapy wyciąga do nich. A teściowa to mega wykorzysuje bo mysli ze N tylko do niek tak robi 🙈 durna baba Mała dziekujemy za życzenia 😘 Jak już skończymy karmić piersia to sie zmowimy na jakies wino online za te wszystkie nieprzespane noce 😂 tztowie beda sie zjamowac dziećmi a my sie poopijamy i na pewno przespimy noc 🙈 Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
#3537 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#3538 |
|
Zakorzenienie
|
Carolles współczuję teściowej też by mnie wykonczyla ... Julek też jest "sprzedajny" do wszystkich idzie i nawet nie zaplacze.
Nie wiem od której zacząć książki. Moze mocno mnie przytul ? Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
|
|
#3539 | |
|
Rozeznanie
|
Zwykłym białym gruntem akrylowym.
Cytat:
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz ---------- Dopisano o 08:15 ---------- Poprzedni post napisano o 08:15 ---------- Moje dziecko zaczyna raczkowac... Kiedy ona zrobiła się taka dorosła? Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 20:36.

strasznie Ci współczuję. Nie wiem jakbym dwójkę ogarnęła jak z samym Wojtkiem mi ciężko. Pocieszam się że może kolejne dziecko będzie tylko spało i jadło... 
szkoda że nie mogłaś jechać z chłopakami ale teraz też masz trochę spokoju o ile młody pozwoli

a jak uśnie to przebudza się kilkakrotnie. Dopiero jak zaśnie o 9 rano to śpi spokojnie do 12. Jakiś skok chyba bo ostatnio dużo zmian w jej życiu.... począwszy od słoików po opanowanie obrotów z brzucha na plecy, próby raczkowania i ciągłe brum brum normalnie blachara z niej wyrośnie .
trudno, niech mnie nie wkurza

tż ją tłumaczy że nigdy córki nie miała i sobie teraz wynagradza. Ale jak ja mam kobiecie zaufać? No sory ale sama sobie zapracowala na to.
mialam ochotę gówniarzowi coś powiedzieć. Rozumiem że można nie lubić dzieci ale zeby być takim opryskliwym.