|
|
#151 |
|
po drugiej stronie szafy
|
Dot.: Dług za mieszkanie u faceta
[1=62f33e9ec77d3cf0943e95d a9955941e4a625c6c;8069735 1]Moim zdaniem z pierwszego postu wynika, ze dla niego zmienila prace. Niefortunnie napisane, ale ja tam nie widze, zeby ona stracila prace, zanim sie do niego przepriwadzila.
[/QUOTE] Ja to zrozumiałam tak, że musiała zmienić pracę i po rozmowie z chłopakiem zdecydowała, że nie będzie szukać nowej u siebie, tylko u niego w mieście.
|
|
|
#152 |
|
Szef ds. Wymianek
|
No, a według niektórych wypowiedzi wcześniejszych najważniejszym powodem przeprowadzki Autorki były przede wszystkim niższe koszty mieszkania
.
szuka nowego domu Edytowane przez siarka40 Czas edycji: 2018-01-21 o 13:01 |
|
|
|
|
#153 |
|
Konto usunięte
|
|
|
|
|
|
#154 | |||
|
BAN stały
|
Cytat:
Cytat:
1. Kwota, którą zaproponował była niższa, niż to, co płaciłam sama za wynajmowane mieszkanie 2. Wynajęcie pokoju w "jego" metropolii kosztuje więcej, niż kawalerka w moim mieście jasno z tego wynika, że opcja u chłopaka była najtańsza Cytat:
to proponuję przeczytac 1 post autorki jeszcze raz |
|||
|
|
|
|
#155 | |
|
Szef ds. Wymianek
|
Cytat:
Ale odpowiadając na Twoje pytanie - ma to znaczenie, ponieważ gdyby nie była z tym chłopakiem, to by odpadła wszak ta najtańsza opcja mieszkania i główna przyczyna przeprowadzki. A taniej miała u siebie niż gdyby wynajmowała pokój u kogoś obcego w mieście chłopaka.
szuka nowego domu Edytowane przez siarka40 Czas edycji: 2018-01-21 o 13:15 |
|
|
|
|
|
#156 | |
|
.
|
Cytat:
|
|
|
#157 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Nie musiała wynajmować drogiego mieszkania, mogła wynająć pokój. Może mogła też przemieszkać u rodziny/znajomych. Przestań z tego robić czarno-białą sytuację, nie uwzględniając żadnych innych możliwości. Bo teraz przedstawiasz to jakby ona już prawie na wymarciu z głodu poleciała do faceta, żeby tylko mieć jak przeżyć. |
|
|
|
|
|
#158 |
|
BAN stały
|
|
|
|
|
|
#159 |
|
Konto usunięte
|
[1=b872d78680f891d873273d3 1baaf276c9d6e57ec_6594a44 f1cc14;80696756]Magda, nie mierzi Cię że facet proponuje dziewczynie żeby się do niego przeniosła, z nim zamieszkała i przez czas kiedy ona szuka pracy, nalicza jej opłaty "do oddania"?[/QUOTE]
podbijam - moze nie zauważyłaś mojego pytania. |
|
|
|
|
#160 | |
|
BAN stały
|
Cytat:
nie opłacałoby się jej bardziej. raz - przenosiła się do większego miasta, a w większym mieście generalnie łatwiej z pracą i zarobi są zazwyczaj wyższe. dwa - mieszkanie u chłopaka było dla niej najtańsze, co miało znaczenie, jako że pracę straciła już wcześniej. |
|
|
|
|
|
#161 |
|
Szef ds. Wymianek
|
[1=b872d78680f891d873273d3 1baaf276c9d6e57ec_6594a44 f1cc14;80698026]podbijam - moze nie zauważyłaś mojego pytania.[/QUOTE]
Zapewne widziała, ale po prostu było dla niej niewygodne, tak jak moje powyżej.
|
|
|
#162 |
|
po drugiej stronie szafy
|
Nie, bo autorka nigdzie nie napisała jak wyglądałby stosunek opłat za POKÓJ u niej w mieście do opłat za POKÓJ u swojego chłopaka.
Nie ma nigdzie tej informacji, jest tylko że musiała zmienić pracę, ale nic nie ma na temat tego kiedy.
|
|
|
#163 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ja rozumiem podzielenie tej kwoty jakoś inaczej niż 50/50. Ale osoba mieszkająca też korzysta z mieszkania, musiałaby płacić komuś innemu w przypadku wynajmu więcej, więc czemu nie pomóc własnemu partnerowi jak Cię stać? Już mówiłam, to zachowanie na dawanie kredytu jest okropne, ale kiedy autorka miała pieniądze nie wyobrażam sobie nie dorzucenia się do kredytu z jej strony, co i tak wyszło by taniej niż wynajem. Oczywiście wyszło szydło z worka, bo normalny facet nie powinien jej naliczać kredytu jak nie ma, ani zbierać paragonów, ale poza tym normalna sprawa. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
|
|
|
#164 | |
|
Szef ds. Wymianek
|
Cytat:
ad 2 - moje pytanie się zaczynało: "Gdyby nie to, że Autorka była w związku [...]" - zatem ten argument w tym przypadku przecież nie istnieje. Reasumując - nie masz podstaw zakładać, że nie będąc w związku z omawianym tutaj chłopakiem Autorka wyprowadziłaby się ze swojego miasta, a w szczególności, że wyprowadziłaby się do miasta chłopaka.
|
|
|
|
#165 | ||
|
BAN stały
|
Cytat:
poza tym zauważ, że niby oszczędności miała, ale płynności finansowej z tego powodu już nie. myślisz, że jakiś najemca pozowliłby jej przez kilka miesiecy mieszkać przy płaceniu tylko rachunków (i składając dług "na gębę")? tak jak to robił jej chłopak, na czym jak widać super wyjdzie, bo okazuje się, że wg was umawianie się na coś ustnie jest totalnie nieważne. i jak np pożyczę komuś 100 zł i nie spiszę u notaruisza umowy, to pożyczający ma święte prawo zniknąć mi z oczu bez patrzenia. ---------- Dopisano o 13:24 ---------- Poprzedni post napisano o 13:20 ---------- [1=b872d78680f891d873273d3 1baaf276c9d6e57ec_6594a44 f1cc14;80698026]podbijam - moze nie zauważyłaś mojego pytania.[/QUOTE] jeśli piszesz do mnie to uzywaj mojego nicka, a nie wymyślonych imion. wtedy zauważę. co do pytania. nie jest to eleganckie z jego strony. niemniej jednak ona się na to zgodziła, wiedząc dokładnie na co się zgadza. doskonale wiedziała co robi. powinna więc teraz ponieść konsekwencje swoich wyborów. już nie jest małym dzieckiem tylko dorosłą kobietą, która powinna się nauczyć, że jak się daje słowo, to się go dotrzymuje, a nie szuka wymówek, jak się zmieni zdanie. i nie ma znaczenia, że umowy nie było na papierze. uczciwość i przyzwoitość powinna tutaj się odezwać. ---------- Dopisano o 13:27 ---------- Poprzedni post napisano o 13:24 ---------- Cytat:
rozumiem, że takie gdybanie jest ok wg Ciebie ---------- Dopisano o 13:29 ---------- Poprzedni post napisano o 13:27 ---------- widocznie nie interesowała ją opcja dzielenia mieszkania z obcymi osobami |
||
|
|
|
|
#166 | |
|
po drugiej stronie szafy
|
Cytat:
Natomiast sam związek to odstrzału.
|
|
|
|
#167 | |
|
BAN stały
|
Cytat:
przy czym jednoczenie nadal trzymam się mojego zdania, że oczekiwanie od partnera udziału w kosztach mieszkania (większych niż to co fizycznie zużył a więc połowa rachunków) nie jest niczym niemoralnym ani chamskim. bo koszty mieszkania nie zamykają się w połowie rachunków. Edytowane przez Pani_Mada Czas edycji: 2018-01-21 o 13:38 |
|
|
|
|
|
#168 |
|
Konto usunięte
|
A tak z ciekawości, to gdyby w mieszkaniu zepsuła się pralka czy tam lodówka, to kto powinien płacić na naprawę? Facet, bo to jego mieszkanie i jego lodówka/pralka, czy oboje, bo oboje używają lodówki czy tam pralki?
Wysłane z mojego ALE-L21 przy użyciu Tapatalka |
|
|
|
|
#169 | |
|
po drugiej stronie szafy
|
Cytat:
|
|
|
|
#170 |
|
Raczkowanie
|
Ja uważam osobiście że sprawiedliwe jest dzielenie się kosztami życia w związku, gdyż nikt nie chce czuć się wykorzystywany przez drugiego, tworzeni zależności w których to jedna ze stron daje duże więcej od siebie prowadzi do niesmacznych sytuacji. Dla mnie nie ma tu większego znaczenia czy kwota na którą zgodziła się płacić autorka idzie na poczet spłaty kredytu jej partnera czy czegokolwiek innego. W życiu dorosłym każdy ponosi koszta związane z opłatami za lokal w którym mieszka (kredyt, wynajem), czynsz, jedzenie itd. Dlatego czy autorka płaciła by za wynajem u Kowalskiego, czy dzieli się kosztami życia ze swoim partnerem gdzie w tym przypadku i tak zyskuje bo z konta co miesiąc schodzi jej mniejsza kwota związana z kosztem życia. Wychodzenie z założenia i oczekiwanie od partnera aby to on płacił większość opłat bo to jego kredyt nie jest w porządku.
Przypomina mi się sytuacja znajomego, który wybrał się ze swoja partnerką i jej córką na wycieczkę za granicę. Myśląc w kategoriach twój kredyt to sobie go płać, powinien powiedzieć partnerce twoja córka to ty powinnaś ponieść koszta jej wyjazdu. Nie mniej jednak skoro są razem, tworzą związek to podzielili się kosztami wyjazdu córki partnerki i było to według mnie bardzo ok. Co mi się nie spodobało to na pewno fakt, że partner kazał ci płacić mimo że nie pracowałaś i dodatkowo żąda od ciebie spłacenia długu, dla mnie jest to sytuacja niedopuszczalna i nieprzyzwoita |
|
|
|
|
#171 | |||
|
Szef ds. Wymianek
|
Pani_Mado, a co sądzisz o tym, że chłopak nie chciał Autorki zameldować, pomimo że Autorka dokładała się do spłaty kredytu?
Cytat:
Cytat:
---------- Dopisano o 13:46 ---------- Poprzedni post napisano o 13:44 ---------- Cytat:
|
|
|
|
#172 |
|
Raczkowanie
|
Chyba nie do końca co niektórzy zdają sobie sprawę, jakie są koszta zakupu mieszkania na kredyt, po pierwsze wymagany jest wkład własny, spłaca się ok. 40% kredytu więcej niż się zaciągnęło, dochodzą koszta związane z aktem notarialnym, banki żądają zazwyczaj ubezpieczenia mieszkania na okres kredytowania, wykupienia dodatkowych usług bankowych. Potem dochodzą koszta związane z urządzeniem tego mieszkania i to wszystko ponosi właściciel. Pamiętajmy też że jedynym właścicielem mieszkania stajemy się po 25 latach czyli po spłaceniu całego kredytu. Nie wyobrażam sobie, że wprowadzając się do swojej partnerki mającej mieszkanie w kredycie miałbym nie pomagać jej w spłacie tego kredytu, jaka jest różnica czy płace 1300 zł Kowalskiemu za wynajem czy 1300zł dokładam sie do wspólnego życia z partnerką (w tym jej kredytu) dla mnie żadna, wręcz przeciwnie wolę pomóc swojej partnerce nawet jak byśmy się mieli rozstać za 2 lata niż wspierać w biznesach Kowalskiego.
|
|
|
|
|
#173 | ||
|
BAN stały
|
Cytat:
Cytat:
nadal koszty mieszkania powinny dzielić sie po równo na obydwie osoby. z tą różnicą, że tutaj kredytu nie ma, więc wchodzi w skład comiesiecznych kosztów mieszkania. |
||
|
|
|
|
#174 | |
|
Szef ds. Wymianek
|
Cytat:
BTW Kowalski też może mieć mieszkanie na kredyt, to całkiem częste zjawisko.
|
|
|
|
#175 | ||
|
BAN stały
|
Cytat:
---------- Dopisano o 14:08 ---------- Poprzedni post napisano o 14:06 ---------- Cytat:
a z Kowalskim łączy Cię jakiś związek, żebyś chciała mu pomagać? |
||
|
|
|
|
#176 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Idąc za Twoim tokiem rozumowania facet jest doroslym człowiekiem i powinien wiedzieć że umowy ustne krzywdzące dla 2giej strony nie zawsze są dotrzymywane. Moim zdaniem interesowala ją opcja zamieszkania ze swoim facetem. Gdyby go nie miała albo by nie zaproponował wspólnego zamieszkania pewnie zrezygnowałaby z kawalerki na jaką ją nie było już stać i zamieszkałaby z koleżanką/ przyjaciołką/ rodzicami/ w mieszkaniu studenckim/ we wspólnym pokoju z 2giem innych czasowo bezrobotnych...do czasu znalezienia innej pracy na znanym sobie rynku. Jakieś oszczędności miała i mogła się nie przeprowadzać do swojego faceta. |
|
|
|
|
|
#177 | ||
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Cytat:
Gdy obcy facet wynajmuje nam lokal, to jest czysty biznes, nie gotujemy mu, nie pierzemy jego skarpetek, nie sprzątamy po nim. Jak można z kimś żyć po partnersku RAZEM a rozliczać się jak z obcym usługodawca... i rozliczac się co do grosza z każdego zakupionego jogurciku w sklepie. |
||
|
|
|
|
#178 | |
|
po drugiej stronie szafy
|
Cytat:
U mnie nie rozbija się o słowo, a o comiesięczną opłatę „za wynajem”.
|
|
|
|
#179 |
|
BAN stały
|
[1=b872d78680f891d873273d3 1baaf276c9d6e57ec_6594a44 f1cc14;80699221]Jego zachowanie nie jest ani uczciwe ani przyzwoite.
Idąc za Twoim tokiem rozumowania facet jest doroslym człowiekiem i powinien wiedzieć że umowy ustne krzywdzące dla 2giej strony nie zawsze są dotrzymywane. [/QUOTE] 1. a jej zachowanie wg Ciebie jest uczciwe i przyzwoite? 2. to nie była umowa dla niej krzywdząca. a jeśli ona tak uważała, mogła się nie zgadzać ---------- Dopisano o 14:11 ---------- Poprzedni post napisano o 14:10 ---------- wg Ciebie opłata za ratę kredytu to jest koszt jaki ponosi sie za mieszaknie kupione na kredyt czy nie? (nie rozbijając na atomy, tak czy nie) |
|
|
|
|
#180 | |
|
Szef ds. Wymianek
|
Cytat:
Poza tym - dlaczego zakładasz, że przez chwilę? Czyli żadnej dodatkowej opłaty? Idąc takim tropem rozumowania, należałoby uznać, że powinno się również płacić swego rodzaju opłatę za wynajem.
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Intymnie
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 00:45.

.