|
|
#211 | |
|
Raczkowanie
|
Dot.: Dług za mieszkanie u faceta
Cytat:
problem. Nawet jak by jej zostawało załużymy 2000zł to po takim tekście od swojego faceta, na pewno by się poważnie zastanowiła czy wszystko jest tu w porządku. |
|
|
|
|
|
#212 |
|
Konto usunięte
|
a co w tym złego że partner/ka odłozy parę tysi? Dobrze że odkłada, za jakiś czas będzie go/ ją stać też na zakup mieszkania czy dodatkowy kurs
|
|
|
|
|
#213 |
|
.
|
Ale jaki problem? Bo jak na razie to koleś ma wiecej kasy od niej i bezboleśnie spłaca kredycik na swoje mieszkanie.
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
|
|
#214 | |
|
po drugiej stronie szafy
|
Cytat:
[1=b872d78680f891d873273d3 1baaf276c9d6e57ec_6594a44 f1cc14;80700226]a co w tym złego że partner/ka odłozy parę tysi? Dobrze że odkłada, za jakiś czas będzie go/ ją stać też na zakup mieszkania czy dodatkowy kurs[/QUOTE] No właśnie. Zazdrość, bo ja mam kredyt na mieszkanie i nie mogę odłożyć przez to takiej kasy? A zmuszał mnie ktoś do tego kredytu?
|
|
|
|
#215 |
|
Raczkowanie
|
[1=b872d78680f891d873273d3 1baaf276c9d6e57ec_6594a44 f1cc14;80700226]a co w tym złego że partner/ka odłozy parę tysi? Dobrze że odkłada, za jakiś czas będzie go/ ją stać też na zakup mieszkania czy dodatkowy kurs[/QUOTE]
Załóżmy czysto matematycznie, że dzięki temu że zamieszkał z partnerką zyskuje i odkłada 1000 zł miesięcznie. Czy nie uważasz że lepiej byłoby gdyby dołożył się do kosztów związanych z kredytem i zmiast odłożyć 1000 zł, odłożyłby 500zł. Zaś ona jego partnerka mając 500zł więcej w budżecie mogłaby również tą kwotę (500zł) odłożyć i kupić za jakiś czas kupić sobie auto, pójść na kurs. |
|
|
|
|
#216 |
|
po drugiej stronie szafy
|
No i niech odkłada, bardzo mnie to cieszy. Ja zdecydowałam, że swoją nadwyżkę finansową właduję w kredyt, on niech swoją nadwyżkę spożytkuje jak chce.
|
|
|
#217 |
|
Raczkowanie
|
Wow, dziewczyny, dziękuję za taki wielki odzew!
Nie będę po kolei cytować, ale tu wyjaśnię parę kwestii, bo widzę SPORO niedopowiedzeń. Uznałam za oczywiste fakt, że byłam zakochana, chciałam z nim być, a związek na odległość nie miał prawa bytu, więc dążyłam do tego, aby się przeprowadzić do jego miasta - myślałam o wynajęciu pokoju, aczkolwiek jego propozycja bardziej mi się spodobała, bo lepiej mogliśmy się poznać. Opisałam na chłodno warunki Wizażankom, zapominając, że zostanę zrypana, że przeprowadziłam się 300km do chłopaka, który zbyt wiele dla mnie nie znaczy, aby zaoszczędzić 150 zł! Praca - MIAŁAM pracę, ale chciałam zmienić na lepszą. Biorąc pod uwagę związek, byłam gotowa się przeprowadzić i tam szukać nowej pracy. Mieszkanie za darmo - mogłam mieszkać przynajmniej w 4 miejscach za darmo, gdzie pewnie nawet za jedzenie by mnie nie liczono - u rodziny/przyjaciół. |
|
|
|
|
#218 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#219 |
|
Raczkowanie
|
Tylko on nie miałby tej nadwyżki gdyby z tobą nie mieszkał. Dochodzi tu do sytuacji gdzie jedna ze stron zyskuje na fakcie, że mieszka z osobą która ma kredyt co same w sobie jest niemoralne i powoduje powstawanie relacji zależnej nie sprawiedliwej.
|
|
|
|
|
#220 | ||
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Cytat:
Zakładając hipotetycznie - rozstajemy się w złości, parner dokładający mi się do kredytu składa donos do US, jestem do tyłu |
||
|
|
|
|
#221 | |
|
po drugiej stronie szafy
|
Cytat:
Dla mnie niemoralne by było branie pieniędzy na spłatę kredytu na mieszkanie bez oficjalnego dodania partnera jako współkredytobiorcy i współwłaściciela.
|
|
|
|
#222 | ||
|
Konto usunięte
|
Cytat:
---------- Dopisano o 15:19 ---------- Poprzedni post napisano o 15:19 ---------- Cytat:
|
||
|
|
|
|
#223 |
|
Raczkowanie
|
[1=b872d78680f891d873273d3 1baaf276c9d6e57ec_6594a44 f1cc14;80700666]
zakładając czysto matematycznie że partner płaci połowę opłat do spółdzielni, połowę opłat za media i połowę opłat za życie.... Jestem do przodu o 350 -500 zł . Jest mi łatwiej. Mogę więcej odłożyć. [/QUOTE] Ok ale on zyskuje 1000-1200zł na tym że mieszka z tobą. Dalej mamy układ zależny a nie sprawiedliwy. |
|
|
|
|
#224 |
|
Konto usunięte
|
Dla mnie nie moralne jest oczekiwanie ze partner będzie płacił pół kredytu na coś co nigdy nie bedzie jego
|
|
|
|
|
#225 |
|
Zadomowienie
|
Moim zdaniem:
-dług należy spłacić skoro się zobowiązywało, jak ktoś się na coś umówił a się z tego nie wywiązuje to jest zwyczajnym oszustem -nie wyobrażam sobie nie płacić nic partnerowi który wziął na siebie ogromne koszty kredytu. Wg mnie powinno się płacić opłaty i jedzenie na pół plus jakieś parę stówek (adekwatnie do zarobków) z czystej przyzwoitości. Nie ogarniam sytuacji w której oboje zarabiają, jeden z partnerów ponosi koszty kredytu a drugi mieszka za darmoszke i ma wywalone bo "to nie mój kredyt" to jest zwyczajnie nie wporzadku ALE (i o to się głównie rozchodzi w wątku ) -jezeli ta osoba chwilowo nie ma żadnych przychodow, to właściciel mieszkania powinien wziąć koszty swojego WŁASNEGO kredytu na siebie, a nie wyliczać długi. Zakładając że to związek a nie biznesy. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
|
|
|
#226 |
|
Konto usunięte
|
|
|
|
|
|
#227 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 15:34 ---------- Poprzedni post napisano o 15:27 ---------- [1=b872d78680f891d873273d3 1baaf276c9d6e57ec_6594a44 f1cc14;80700871]sprawiedliwie nie oznacza po równo. Co oznacza "układ zależny"?[/QUOTE] Może nie chodzi tu żeby płacić całkowicie po równo ale niedopuszczalne jest dla mnie żeby nie dokładać się do kosztu mieszkania (kredyt to opłata za nie tak samo jak czynsz u Kowalskiego) Układ zależny, to taki gdzie jedna strona zyskuje znacznie ze względu na fakt, że korzysta z czegoś dzięki kosztom ponoszonym przez 2 osobę. |
|
|
|
|
|
#228 |
|
po drugiej stronie szafy
|
A dla mnie niedopuszczalne jest brać od partnera kasę na kredyt za coś, co nigdy nie będzie jego.
|
|
|
#229 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
#230 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Tymczasem ten chłop autorki wycenia owszem, ale tylko to co dla niego jest wygodne i oplacalne: wycenia wynajem jego mieszkania dla autorki. Wycenia też wszystkie zakupy co do jednego kefiru, co do jednego paragonu. A czemu nie wycenia innych usług? Nie neguję, że on nie sprząta. Ale gdyby wyliczać wszystko i podliczyc kto ile zmywa, kto ile gotuje, pierze, sprząta, to dopiero wtedy by się okazało, kto z nich robi więcej. Gdyby się okazało że autorka więcej pracuje w domu niż ten gach, to czemu nie sprzątają sprawiedliwie pół na pół? Tak jak w przypadku kredytu? A czy na pewno gotują pół na pół dla siebie nawzajem? A jeśli to ona np gotuje więcej, to powinna np mniej dokładać się za rachunki. Zresztą nie uważam nawet, że te ich dzielenie kredytu na pół jest sprawiedliwe. Bo on płaci pół i ona płaci pół, a to on będzie właścicielem mieszkania całego. Poza tym kredyt i miesięczna kwota kredytu była pod jego możliwości finansowe ustalana. A on zarabia więcej. Więc możliwe za każdy miesiąc ona płaci dosyć sporo. A już na pewno powyżej swoich możliwości finansowych, stąd ma już długi. Autorka przeprowadziła się do niego specjalnie by z nim być i to była przeprowadzka z tańszego miasta. Jakby się nie przeprowadziła, to pisała wyraźnie, że placilaby mniej. |
|
|
|
|
|
#231 |
|
Raczkowanie
|
Ale to jest koszt jaki ponosisz w dorosłym życiu za to że masz dach nad głową czy z tytułu wynajmu czy też mieszkania u partnera. Przecież nikt nie zabrania ci kupienie mieszkania na kredyt przecież to nic wielkiego.
|
|
|
|
|
#232 | |
|
po drugiej stronie szafy
|
Cytat:
Dla mnie tu nie ma żadnej filozofii ani niesprawiedliwości.
|
|
|
|
#233 |
|
Konto usunięte
|
[1=7623cb0b746b4d40e529fc1 23bf669aade741778_65822f0 7d8014;80700821]Dla mnie nie moralne jest oczekiwanie ze partner będzie płacił pół kredytu na coś co nigdy nie bedzie jego[/QUOTE]
Wy w kółko o tym kredycie. Co to ma do rzeczy? Jeśli para mieszka razem, to jedna osoba nie sponsoruje życia drugiej, tylko dzielą się kosztami wynajmu, w tym wypadku jest trochę inna sytuacja, ale to nadal dzielenie kosztów, bo ona mieszkanie zużywa, w tym wychodzi jej nawet taniej niż wynajem. A to, że on sobie za to spłaca kredyt to już jego sprawa. W ogóle wyobrażam sobie odpowiedzi, gdyby dziewczyna była na miejscu faceta i założyła wątek mniej więcej o treści "Chciałam pomóc mojemy facetowi, bo przeprowadził się do mnie tyle kilometrów, zaproponowałam mu cenę za mieszkanie nawet niższą, niż by płacił za wynajem. Przez pierwszy okres płacił z oszczędności, które mu się skończyły, ale potem nadal nie potrafił znaleźć pracy, więc go sponsorowałam, ale umówiliśmy się, że mi to spłaci jak już znajdzie. Teraz jest mi winien już 2000 zł, powiedział, że to koniec związku i nie chce mi tych pieniędzy oddać. Jak próbowałam z nim rozmawiać, że umowa to umowa, to mnie postraszył US i powiedział, że za jego usługi seksulane jeszcze mu jestem winna." Odpowiedzi: NO co za świniaaaaaaaaaaaaa! Nie dość, że go utrzymywałaś, to niemota życiowa, dzięki Tobie zaoszczędził, i nie potrafił pracy znaleźć, co za leń śmierdzący, wykorzystywacz i takie nieogarnięcie życiowe i tak dobrze nie rokowało, dobrze że to już koniec, a to że nie chce oddać kasy tylko potwierdza to, że świnia nieuczciwa. Cóż, jak zwykle podwójde standardy. |
|
|
|
|
#234 |
|
Zakorzenienie
|
Ok, czyli według was lepiej iść do Kowalskiego wynajmować po pół, a mieszkanie z kredytem wystawić na wynajem i będzie sprawiedliwie, choć debilnie.
|
|
#235 | |
|
Szef ds. Wymianek
|
Cytat:
Pogrubione - złapałaś kogoś konkretnego na tym? Bo jak świat i Wizaż stary, to zawsze będą wypowiedzi w jedną i drugą stronę.
|
|
|
|
#236 |
|
Rozeznanie
|
Autentycznie, nikt tu chyba nie ma pojęcia o kosztach zakupu mieszkania
Sam notariusz dobre 1500 zł, wszelkie opłaty sądowe, ale to jest nic w stosunku do wkładu własnego, który tenże facet musiał uiścić. Wg moich obliczeń: minimalna kwota (20%) to będzie około 50,000 zł co zapewniło ratę kredytu na poziomie 1,000 zł miesięcznie. 50,000 zł - czyli pieniądze, jakich 99%++ z Was nigdy na oczy nie zobaczyło i nie zobaczy i nie będzie w stanie nigdy odłożyć z własnych dochodów (dochody Waszego bogatego mężusia się nie liczą).Ale...to był najkorzystniejszy wariant, a jest opcja, że ktoś miał jeszcze większy wkład własny, np. 80,000 zł. Wówczas kredyt będzie zaciągany już na mniejszą kwotę (170,000 zł), co obniży miesięczną ratę do 870 zł. Zatem dzięki dodatkowej opłacie 30,000 zł, rata kredytu jest jeszcze mniejsza i Autorka miałaby do zapłacenia jeszcze mniej. Czyż nie wypada docenić tego? Owszem, wynajęłaby by sobie sama u siebie ale kawalerkę, a to mieszkanie obstawiam, że jest większe. Dodatkowo dwie osoby to także szybsza eksploatacja mieszkania. Podsumowując: zakładając normalną zdolność Autorki do pracy nie widzę absolutnie ani jednego argumentu, dla którego nie miałaby ona płacić połowy raty kredytu (pomijam momenty, gdzie jest bez pracy - wtedy należy pomóć, a nie sępić kasę na siłę). Ten wątek pokazuje, dlaczego dziś tak ciężko jest znaleźć wartościową kobietę, skoro raptem może 5-10% piszących potrafi myśleć, liczyć i ma jakiekolwiek poczucie odpowiedzialności za wspólne życie. I że warto kwestie finansowe przedyskutować już na początku.
Mówię jak jest. Edytowane przez felixindahouz Czas edycji: 2018-01-21 o 16:29 |
|
|
|
|
#237 | ||
|
Szef ds. Wymianek
|
Cytat:
. Cytat:
![]() Do reszty się nie odnoszę, bo po dochodach bogatego mężusia mi się odechciało czytać^^.
|
|
|
|
#238 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#239 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Dobrze, ze Ty taki oswiecony. Szkoda, ze nie potrafisz sobie wyobrazic, ze kogoe moze byc na ten kredyt bez problemu stac i nie musi wyciagac kasy za wynajem od swojego bezrobotnego partnera. Coz, zacznij zarabiac wiecej to Ci sie moze w koncu obliczenia zmienia, bo medzisz juz drugi post z tymi samymi liczbami. Boze, kolejny wizazowy meski troll z przerostem ego jeczacym o zlych kobietach. Ziomus, nie masz laski nie dlatego, ze wszystkie kobiety to zachlanne harpie, tylko dlatego, ze z Toba jest niehallo. Edytowane przez natash88 Czas edycji: 2018-01-21 o 16:39 |
|
|
|
|
|
#240 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Wysłane z mojego SM-G935F przy użyciu Tapatalka |
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Intymnie
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 23:14.