![]() |
#391 | |
Zakorzenienie
|
Dot.: Dług za mieszkanie u faceta
Cytat:
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz ---------- Dopisano o 23:27 ---------- Poprzedni post napisano o 23:25 ---------- A potem napisz z czego wywnioskowales że bym jeździła autobusem? Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#392 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Wysłane z mojego SM-G935F przy użyciu Tapatalka |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#393 | |
BAN stały
|
Cytat:
![]() ![]() Tak bardzo do ciebie nie dociera że kredyt dostałeś sam na swój własny domek i bank udzielając ci pożyczki pytał się kogo masz na utrzymaniu lub dorzucającego pensję do budżetu ale nie pytał się, czy za 3 lata znajdziesz jakąś gazelę która dopłaci ci do ratki albo czy będziesz mieszkał ze współlokatorami i lojalki w tym temacie nie podpisywałeś ![]() ![]() Sam powiedziałeś: masz kredyt wołasz do laski, niech spłaca go z tobą. Nie masz kredytu chcesz tylko za rachunki. ekonomicznie jesteś nieatrakcyjny, kobieta będzie wolała gościa z własnym mieszkaniem ktoremu nie musi współfundować chatki. ![]() ![]() Edytowane przez Hultaj Czas edycji: 2018-01-22 o 22:44 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#394 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#395 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Wysłane z mojego SM-G935F przy użyciu Tapatalka |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#396 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#397 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Wysłane z mojego SM-G935F przy użyciu Tapatalka |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#398 | ||
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 00:04 ---------- Poprzedni post napisano Wczoraj o 23:59 ---------- Cytat:
|
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#399 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
No i z samochodem tak samo, wszystko zależy od ustaleń, ale tyle par co znam to zazwyczaj jednak kobiety nie opłacają samochodu faceta. Czasem coś rzucą na paliwo jak jadą daleko, oczywiście że tak, ale z tych kobiet co znam to nie dają mu na OC ani nic. To jest kwestia, którą ta osoba zazwyczaj załatwia sama. Zwłaszcza, że to bywają spore koszty, ale ktoś kto chciał mieć samochód o nich wiedział. No chyba, że kobieta sporo korzysta z tego samochodu. No ale znam sporo par, gdzie facet ma samochód do pracy, a tak to rzadko korzystają. Wtedy tym bardziej kobieta rzadko go opłaca, chyba, że faktycznie facet potrzebuje pomocy, to czemu nie, ale tak to sam opłaca. Edytowane przez Candy_lips Czas edycji: 2018-01-22 o 23:12 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#400 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#401 | ||
Raczkowanie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 00:26 ---------- Poprzedni post napisano o 00:18 ---------- Cytat:
|
||
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysły na prezent
![]() |
#402 |
Zakorzenienie
|
Co myślicie o przykładzie mojej siostry? Ja i rodzina może nie wiemy wszystkiego, nie wtrącaliśmy się, ale podstawowe informacje tak. Ona zarabia około 3 tysięcy, może trochę mniej, ale nie jakoś tragicznie, on chyba tak 2 razy więcej. Jak zamieszkali razem, to on wziął kredyt tylko na siebie, nie za bardzo wiem dlaczego, łatwiej razem, a do tego oboje mają umowę o pracę od dawna. Teoretycznie to jest dla niej niebezpieczne, bo skoro już kupują mieszkanie, to lepiej już gdy oboje biorą kredyt, łatwiej dostać, a do tego ona wie, że też do mieszkania ma prawo. Widać wtedy, że on traktuje ją poważnie. Chyba, że zrobił jakiś zapis później, bo mimo tych kontrowersji traktuje ją dobrze, jest czuły, dba o mieszkanie tak samo jak ona. No i miesięcy temu urodziła im się córka i tak samo o nią dbają, widać, że są szczęśliwi. Są zaręczeni, ale ślubu nie mają, małe dziecko, chyba aż tak im się nie śpieszy. Jak wygląda prawnie taka sytuacja?
No tak, można się dogadać, ale nie wytrzymałabym wyliczania długu przez faceta i sama też bym nie wyliczała. Edytowane przez Candy_lips Czas edycji: 2018-01-22 o 23:31 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#403 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
w którym momencie ustanawiasz ją współwłaścicielem? jaką część mieszkania na nią przepiszesz? a może nigdy nie robisz z niej współwłaściciela? |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#404 | |||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Wysłane z mojego SM-G903F przy użyciu Tapatalka ---------- Dopisano o 06:09 ---------- Poprzedni post napisano o 05:58 ---------- Cytat:
Serio uważasz, że komukolwiek ubędzie, jak partner skorzysta z laptopa? Wysłane z mojego SM-G903F przy użyciu Tapatalka ---------- Dopisano o 06:12 ---------- Poprzedni post napisano o 06:09 ---------- Cytat:
Wysłane z mojego SM-G903F przy użyciu Tapatalka |
|||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#405 |
hakuna matata
|
Treść usunięta
Edytowane przez Timon i Pumba Czas edycji: 2023-12-18 o 19:02 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#406 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz ---------- Dopisano o 08:14 ---------- Poprzedni post napisano o 08:08 ---------- Candy ja na miejscu twojej siostry nie pisalabym się na taki układ. Uważam ogólnie, że mieszkanie u kogoś jest niekomfortowe na dłuższą metę. Nawet nie jest spadkobiercą w razie czego. Maja plany i dziecko to zapewne i jakis wspolny budzet. To ich sprawa, ale ja bym się nie czuła dobrze. Byłoby mi przykro. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#407 |
po drugiej stronie szafy
|
Candy_lips ślub by się przydał, nawet jeśli jest testament.
Nie możesz porozmawiać z siostrą na ten temat? Sama piszesz, że nie wiecie wszystkiego. ---------- Dopisano o 09:00 ---------- Poprzedni post napisano o 08:59 ---------- Ja nie widzę problemu, oprócz właśnie tej kwestii dziedziczenia w razie czego. Nie daj Boże jakaś tragedia.
![]() |
#408 | ||
Raczkowanie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 09:24 ---------- Poprzedni post napisano o 09:12 ---------- Zastanawiałem się kiedyś nad taką sytuacją. Mam do wyboru 2 kobiety jedna ma mieszkanie kupione w kredycie, 2 wynajmuje mieszkanie. A więc w pierwszym wariancie mógłbym myśląc tokiem co nie których płacić 250zł, w wariancie 2 chcąc razem zamieszkać musielibyśmy razem wynająć mieszkanie i podzielić się kosztami po połowie a więc płaciłbym 750zł. Na pewno znalazłby się ktoś kto by to sobie przekalkulował tak aby życie mu wyszło jak najtaniej, a przymknąłby oka na pewne cechy charakteru czy inne kwestie. Ja na szczęście nie miałbym tego problemu bo w każdym z przypadków poczuwałbym się to płacenia tej samej kwoty, a więc aspekt materialny nie byłby atutem żadnej z partnerek i na pewno nie decydował by o moim wyborze. ---------- Dopisano o 09:41 ---------- Poprzedni post napisano o 09:24 ---------- Cytat:
chcemy być razem tak już na zawsze z formalizacją tego(małżeństwo), to byłbym za kupieniem wspólnego mieszkania w kredycie. Zaś to moje byłoby wynajmowane, w przyszłości dostałoby je nasze dziecko ![]() Edytowane przez lastnightryder Czas edycji: 2018-01-23 o 08:42 |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#409 |
Zakorzenienie
|
ach, czyli byś nie zrobił z niej współwłaściciela. tak myślałam. czyli ona z miłości do Ciebie dorzuca Ci się do kredytu, a Ty z miłości do niej pozwalasz jej dorzucać się do kredytu.
|
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysły na prezent
![]() |
#410 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Pewnie, wszystko byle kobieta i ewentualnie matka twojego dziecka nie dostała awet po twojej smierci czegoś do czego się nie dołożyła, wstydź się. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#411 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Ona dorzuca się do mieszkania bo chce mieć dach nad głową, nie szuka sponsora i nie chce być od nikogo zależna (bo fakt, że wynajmując mieszkanie płaciła by 750zł, a mieszkając ze mną 250zł powoduje zależność bo dzięki temu że mieszka w moim mieszkaniu w kredycie zyskuje 500zł). Do przyjęcia jest również wariant że kobieta oświadcza mi że chce być współwłaścicielką, dorzuca tyle samo co ja dotychczas włożyłem w mieszkanie i nie widziałbym problemu aby uczynić ją współwłaścicielką w częściach równych. Ponadto uważam, że kwestia dokładnia się przy wprowadzaniu się do partnera z mieszkaniem w kredycie powinna być inicjatywą osoby w prowadzącej. Nie mieszaj w to uczuć bo dla mnie są one ponad to wszystko. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#412 | |
po drugiej stronie szafy
|
Cytat:
![]() |
![]() |
#413 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Oj zabawna jesteś, przy przedstawionym przez mnie wariancie kobieta po mojej śmierci, miała by prawa do naszego wspólnego mieszkania kupionego w kredycie oraz spokojną głowę że nasze dziecko jak dorośnie będzie miało swoje mieszkania i co ważne brak takich dylematów jakie mieli rodzice ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#414 |
Zadomowienie
|
Dzizz ja tego podejścia nigdy nie zrozumiem. Zarzynaj się partnerze kredytem, ja sobie swoją wyplatke będę kolekcjonować dla siebie, ale nie dam ci ani złotówki bo to nie moje!!!!11 Nie moje, ale spanko i korzystanko to już jak najbardziej
![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
![]() |
#415 |
po drugiej stronie szafy
|
Nie potrafiłabym być w związku z takim przekonaniem o partnerze, że na mnie żeruje. To by zwyczajnie znaczyło, że do siebie nie pasujemy.
![]() |
#416 |
Raczkowanie
|
Oczywiście, uważam tak samo jak ty. Bo skoro podstawowe życie wspólnie zamieszkujących partnerów jednego kosztuje 1250zł a drugiego 250zł to nikt mi nie powie, że wszystko jest ok.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#417 | |
BAN stały
|
Cytat:
Dla mnie to jest naturalne że w związku ludzie powinni się wspierac i sobie pomagać, ale niestety trzeba to także jakoś uregulować od strony własności. W tym dokładnie wątku padł znany chyba każdemu bez mieszkania argument że mało kto marzy o tym by płacić komuś 20 - 30 - 60 lat opłaty za wynajem (przypuścmy że związujesz się z kimś w wieku 25 lat i umierasz w wieku 85, życie spędziliście razem) - W tej sytuacji osoba która nie ma mieszkania zamiast np. 25 lat płacić odstępne woli postarac się o zdolność kredytową lub oszczędności i mieszkanie kupić. Logiczne zatem, że jeśli przez 30 lat masz płacić partnerowi 500-1000 zł kwotę (wysokość dowolna) za jego kredyt to wolałbyś np. kupić samodzielnie własne mieszkanie i po 20 latach, płacac własne raty, mieć swój dom. Po 20 lat płacenia partnerowi na jego chatę nie masz nic. Więc jeśli twój partner nie jest taką ciemnotą ![]() Nie jest powiedziane, że musicie mieszkać razem, może się okazać, że ona krochmali twoje M i zgarnianie po tobie skarpet, jak ma swoje M i nikt jej nie musi truć buły żeby zmyła szklankę. ![]() I to na to kładzie się w tym watku nacisk a nie na to, że facet ma przymierać głodem a laska mieć hajsy tylko na spa. Bo jeśli po 10 latach się rozstaniecie, to osoba która ma kredyt i mieszkanie, i sama go sobie spłacała tak jak to miała w założeniu podpisując umowę z bankiem, dalej płaci swój kredyt a i mieszkanie naturalnie należy do niej. Osoba która odchodzi z tego mieszkania, powinna/moze mieć oszczędności i nie zaczyna z reką w nocniku i zerem na koncie. Nie ma różnicy specjalnej czy ktoś kupi mieszkanie w 2007 za kredyt czy np. 2017 za mniejszy kredyt/wieksze oszczędności, bo pożyczki to taki wynalazek, że spłacasz więcej niż dostajesz (zarobek banku) więc tak czy siak zanim zaczniesz ty zgarniać mamonę to w pierwszej koleności zarabia bank. ![]() I niestety lub stety w nawiązaniu do powyższych - własny partner to chyba jednak nie to samo co obcy podnajemca. ![]() Idąc tym tokiem rozumowania przeliczac można wszystko. Udany seks, ok, równowaga. Ona nie miała orgazmu, on płaci. On nie miał orgazmu, ona płaci. ![]() Ona więcej sprząta i gotuje: on odpala gosposiowe. ![]() Nie da się kwestii związkowych przedstawiać tylko czarno biało. To znaczy, nie da. Jasne, że się da. Bywały tu już wątki, gdzie jak para decydowała się na dziecko i wiadomo było, że kobieta na jakiś czas wypadnie z obiegu (ciąża, połóg, zajmowanie niemowlakiem) to musiała sobie na to sama z wyprzedzeniem zarobić i oszczędzić. ![]() Bo dla faceta nie istniał najwyraźniej temat, że kobieta zostając matką nie wycofuje się z rynku pracy dlatego, że ma taki kaprys, ale dlatego, że - np. - musi we wlasnym ciele wykarmić i zdrowo donosić ciążę , co jest dla organizmu obciążeniem, że tak samo trudno latać do pracy rodząc i dochodząc do siebie, oraz z noworodkiem w jednej ręce. Bo dla faceta biologia związana z rozmnażaniem jest prosta, oddać nasienie i sprawa zakonczona, a kobieta ma tak jakby trochę trudniej. ![]() No i miała na uwadze niewiasta, że na podpaski od tatunia oseska nie dostanie. Także wszystko można. ![]() I też można powiedzieć, że cóż, ''zgodziła się'', więc ''racja po jego stronie''. ![]() Edytowane przez Hultaj Czas edycji: 2018-01-23 o 10:05 |
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#418 |
po drugiej stronie szafy
|
Jeśli obojgu to pasuje, to co w tym nie jest ok? Ale no właśnie, musi być to układ pasujący obu stronom, a nie że jedna jest przekonana o tym, że pomieszka "za darmoszkę" i oszczędzi na partnerze, albo druga strona uważa, że partner ją wyzyskuje.
![]() |
#419 |
Zakorzenienie
|
Ja splacam swoj kredyt,ale.partner za to doklada wiecej do życia. Mamy dziecko,wiec to mieszkanie bedzie kiedys dziecka,naszego wspolnrgo. Uwazam ze to fair,ze dorzuca cos wiecej,.
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#420 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
jakbym trafiła na takiego dżentelmena, jak Ty, to sama kupiłabym mieszkanie na kredyt, gdybym miała zdolność oczywiście, i powiedziałabym, że no sorry, nie mogę się dokładać do Twojej ratki, bo mam swoją, a mieszkanie kiedyś będzie dziecka. ta, nie miałam żadnego wpływu na to, jaki kredyt mój wyimaginowany amant wziął, nie miałam wpływu na wybór lokalizacji, kafelków, za tydzień mój amant może mi wystawić walizki za drzwi, ale pewnie, będę mu płacić odstępne jak na wynajmie, choć nie mam i nie będę mieć żadnych praw jako wynajmująca. Edytowane przez motyla Czas edycji: 2018-01-23 o 10:34 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 09:04.