|
|
#421 | |
|
Raczkowanie
|
Dot.: Dług za mieszkanie u faceta
Cytat:
Nie ma się co oszukiwać, panowie coraz częściej zdają sobie sprawę z takich kalkulacji i unikają takich kandydatek. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
|
#422 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
---------------- a spójrzmy na tę sytuację inaczej. wprowadzacie się do partnera, który ma mieszkanie w całości spłacone, żadnych rat, ani nic. kupił za gotówkę. ale niestety wyprztykał się z oszczędności i chce je jak najszybciej odbudować. no i mówi do Was: słuchaj kochaniutka, całe moje oszczędności poszły w mieszkanie, więc co miesiąc odkładam sobie na koncie 800zł, taki sobie postawiłem cel. myślę, że powinnaś dorzucać mi się jakieś 300zł, bo na wynajmie płaciłabyś ze 3 razy tyle. serio byście płaciły? ----------- już pomijam fakt, że dla osoby z mieszkaniem przyjęcie pod dach drugiej osoby też jest dużą oszczędnością, bo rachunki są płacone na pół. i to rachunki, które i tak byłyby płacone w podobnej, acz oczywiście ciut mniejszej wysokości. prąd przy dwóch osobach aż tak nie wzrasta, czynsz też nie. Edytowane przez motyla Czas edycji: 2018-01-23 o 11:43 |
|
|
|
|
|
#423 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Albo kup większe lub weź na mniej lat rata może wynieść nawet 2500zł, czyli po 1250zł i 250zł opłaty. Dalej jestem chętny na zamieszkanie z tobą
Edytowane przez lastnightryder Czas edycji: 2018-01-23 o 11:44 |
|
|
|
|
|
#424 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
zresztą i tak bym miała oszczędność dzięki dzieleniu rachunków na pół. |
|
|
|
|
|
#425 |
|
Kobieta z klasą
|
Hipokryzja Wizażu to już legenda. Gdyby facet nie płacił autorce to byłby buc i pasożyt. No, ale kobieta to taka zaradna.
Autorko masz szansę na nowy start, skoro ten partner już nie spełnia oczekiwań związkowych. Proste pytanie: kupisz swoje mieszkanie? Zawsze możesz poprosić kolejnego Tż, żeby dokładał się do kredytu. Czy raczej chętnie wprowadzisz się do kogoś?
|
|
#426 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#427 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
|
#428 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Rzecz nie w tym by znaleźć partnera, który będzie od nas zależny. Tylko o to że jest całkiem spora grupa kobiet, które chcą żyć wygodnie a na tą wygodę ma zapracować ktoś inny. Żeby nie było, powyższe nie dotyczy autorki wątku. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
|
#429 | |
|
po drugiej stronie szafy
|
Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 12:03 ---------- Poprzedni post napisano o 12:02 ---------- Takich facetów też jest całkiem sporo. Dlatego trzeba mieć oczy szeroko otwarte i wiedzieć z kim i dlaczego się wiążemy.
|
|
|
|
#430 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#431 |
|
Zakorzenienie
|
Ciekawe co takie wszystkie chętne do finansowania cudzych kredytów osoby by powiedziały, gdyby spotykały się z osobą której kredyt na dom przekracza wartość ich zarobków dwukrotnie.
Co jeśli partnera nie stać na życie z partnerką bo ona za dużo zarabia. Tragedia. Nie mogą być razem. |
|
|
|
|
#432 |
|
Raczkowanie
|
|
|
|
|
|
#433 | |
|
Gazela inteligencji
|
Cytat:
|
|
|
#434 |
|
Raczkowanie
|
Kowalskiego to przecież mam w planach pozwać do sądu jak się będę wyprowadzał jak nie odda mi moich pieniędzy. Więc od swojej partnerki też zapewne zażądałbym zwrotu kasy. Ty tak na poważnie?
|
|
|
|
|
#435 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Od siebie dodam z czasami los jest wyjątkowo złośliwy. Mam kuzynkę, która oficjalnie mówiła że jej partner musi być majetny, ona sama pracuje w sklepie, nie ma swojego mieszkania itp Poznała takiego, radości nie było końca. Nie minął rok a wzięli ślub i cóż się okazało? Pan mąż źle ulokował kapitał i ma więcej długów niż włosów na głowie, nie mogą wziąć kredytu hipotecznego bo on jest w KRD,nic nie mogą. Rozwód wisi w powietrzu. A zanim go poznała spotykała się z naprawdę fajnym facetem, tylko był zbyt biedny (czytaj na takim poziomie finansowym jak ona). Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
|
#436 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Czyli jeśli obciążamy partnera/partnerki kosztami kredytu to albo 1) traktujemy tą osobę jak klienta, udostępniając jej usługę, czyli nasz lokal, albo 2) wymuszamy prezent, albo 3) godzimy się na to, że to mieszkanie nie jest już w 100% nasze, bo jest współfinansowane przez drugą osobę. Edytowane przez januszpolak Czas edycji: 2018-01-23 o 12:29 |
|
|
|
|
|
#437 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
|
#438 |
|
Gazela inteligencji
|
Rozstanie z kowalskim raczej nie jest tak emocjonalne, jak z partnerka, a ludzie potrafią robić różne rzeczy pod wpływem emocji i nie zdziwiłabym się, gdyby jakiś zraniony eks czegoś takiego zażądał.
|
|
#439 |
|
Zakorzenienie
|
Przecież nie chodzi o żadne emocje przy rozstaniu. Tylko o regulacje prawne i to, czego można, a czego nie można dochodzić.
|
|
|
|
|
#440 | |
|
po drugiej stronie szafy
|
Cytat:
Tak, ja tak na poważnie. Nie raz byłam świadkiem rozstania w stylu "ja płaciłem za lodówkę, więc ją zabieram", "zapłaciłem za kanapę i blender, zabieram", albo "oddaj mi kasę za farbę na malowanie", więc śmiem przypuszczać, że w przypadku dokładania się do kredytu w trakcie trwania związku, przy rozstaniu by było "oddaj mi kasę". Częste zjawisko, jeśli uważasz że ludzie się zawsze rozstają w zgodzie i pełnym szacunku, to zastanów się czy to Ty jesteś poważny.
|
|
|
|
#441 |
|
Raczkowanie
|
No ale przecież, nie ma obowiązku oddawania tych pieniędzy, no chyba że się tak umówili.
|
|
|
|
|
#442 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#443 | |
|
Gazela inteligencji
|
Cytat:
---------- Dopisano o 12:35 ---------- Poprzedni post napisano o 12:34 ---------- Nie ma, ale nerwów sobie napsuje.
|
|
|
#444 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
|
#445 | |
|
po drugiej stronie szafy
|
Cytat:
Bywało że strona wyprowadzająca się zabierała rzeczy, z którymi nie miała co zrobić, mimo że eks partner proponował że za nie zapłaci. Bo tak, bo zostawił, to niech teraz siedzi w gołych ścianach itd.
|
|
|
|
#446 |
|
Szef ds. Wymianek
|
Tylko że jedna z tych osób jest właścicielem mieszkania, a druga nie ma nic. I za X czasu, gdyby się na przykład rozstali, to stwierdziłbyś, że OK jest to, że właściciel ma to swoje mieszkanie, a druga osoba, mimo że dorzucała się do spłaty kredytu, ląduje na bruku?
|
|
|
#447 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
|
#448 |
|
po drugiej stronie szafy
|
Zwłaszcza jak się ma potwierdzenie że się kasę wpłacało.
|
|
|
#449 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
|
#450 | |
|
Szef ds. Wymianek
|
Cytat:
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Intymnie
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 16:44.

.