|
|||||||
| Notka |
|
| Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#3271 |
|
Konto usunięte
|
Dot.: Czy zamknąć sklepy w niedziele?
|
|
|
|
#3272 |
|
BAN stały
|
|
|
|
|
#3273 | |
|
Zakorzeniona
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#3274 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Jest coś takiego jak indywidualny tok, a z KAŻDYM wykładowcą zawsze można się dogadać. Wysłane z mojego ALE-L21 przy użyciu Tapatalka |
|
|
|
|
#3275 |
|
hakuna matata
|
Dot.: niedziela bez zakupów
Treść usunięta
|
|
|
|
#3276 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#3277 | ||
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Najdłuższe wakacje w życiu to prawie 6 miesięcy. Mogłaś wyjechać na truskawki, zmywak czy gdziekolwiek i zarobić na 9 miesięcy studiów. Bez szaleństw, ale spokojnie można się tak utrzymać. Na samych studiach (dziennych) mogłaś iść do pracy nawet na kilka godzin tygodniowo lub choćby udzielać korepetycji. Na zaocznych (na które zarobiłabyś bez problemu za granicą) mogłaś pracować na cały etat i się normalnie utrzymać. Od drugiego roku można uzyskać stypendium rektora (nawet 1000zł), stypendium ministerialne, jakieś lokalne. Problem? Brak zdolności i pracowitości, a nie braku rodowego bogactwa. I na wszelki wypadek jeszcze raz, wielkimi literami: Cytat:
Tysiące ludzi w trudniejszym położeniu niż Twoje tak robi i daje radę, bo mają odpowiednie zaplecze intelektualne, dwie pracowite ręce i głowę na karku. Co z tego masz Ty? |
||
|
|
|
#3278 |
|
Konto usunięte
|
|
|
|
|
#3279 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Musiałam się wyprowadzić z domu zaraz po maturze. Pracowałam, oplacilam sobie pokój z innymi studentami i opłacałam studia. Fakt, sporo mnie to kosztowało, magisterkę odpuściłam, ale dałam rady skończyć 3,5 letnie inżynierskie. Znaleźć jeszcze w trakcie studiów prace zgodna z kierunkiem. Dziewczyny które ze mna mieszkały dorabiały sobie, bo rodziców nie było stać pokryć stancje i wyżywienie... Wierz mi, nie każdemu studentowi rodzice sypia kasa. |
|
|
|
|
#3280 |
|
hakuna matata
|
Treść usunięta
|
|
|
|
#3281 | ||
|
BAN stały
|
Cytat:
Ja zarabiam prawie 2 tys. Złotych w tym na mieszkanie idzie mi z rachunkami 1100 zł więc nie wiele zostaje ---------- Dopisano o 18:44 ---------- Poprzedni post napisano o 18:41 ---------- Cytat:
|
||
|
|
|
#3282 |
|
hakuna matata
|
Treść usunięta
|
|
|
|
#3283 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
#3284 |
|
BAN stały
|
[1=3ebdb6c370169ce1a39c163 fc8d64643247d9f80;8076934 6]Napisałam Ci to bardzo wyraźnie i dwukrotnie (tylko obecnie, bo to samo próbowałam Ci przekazać kilka razy w przeszłości), a oprócz mnie jeszcze kilka innych osób. Mamy się bawić w przeklejanki? Raz mogę:
Najdłuższe wakacje w życiu to prawie 6 miesięcy. Mogłaś wyjechać na truskawki, zmywak czy gdziekolwiek i zarobić na 9 miesięcy studiów. Bez szaleństw, ale spokojnie można się tak utrzymać. Na samych studiach (dziennych) mogłaś iść do pracy nawet na kilka godzin tygodniowo lub choćby udzielać korepetycji. Na zaocznych (na które zarobiłabyś bez problemu za granicą) mogłaś pracować na cały etat i się normalnie utrzymać. Od drugiego roku można uzyskać stypendium rektora (nawet 1000zł), stypendium ministerialne, jakieś lokalne. Problem? Brak zdolności i pracowitości, a nie braku rodowego bogactwa. I na wszelki wypadek jeszcze raz, wielkimi literami: Tak jak tysiące studentów z problemami zdrowotnymi i pochodzącymi z niemajętnych rodzin. Najzdolniejsze osoby ogarną stypendia i od II roku jest łatwiej. Ci po prostu zdolni - za przeproszeniem do takich osób nie należysz - dostają się na darmowe studia dzienne na państwowym uniwersytecie i w ciągu roku akademickiego pracują na pół etatu czy na zleceniu po południu i w WEEKENDY, i/lub udzielają korepetycji (sorry, znowu trzeba mieć coś w garze, żeby ktoś chciał za to zapłacić), a w wakacje pracują za granicą, żeby w kolejnym roku akademickim było łatwiej. Tysiące ludzi w trudniejszym położeniu niż Twoje tak robi i daje radę, bo mają odpowiednie zaplecze intelektualne, dwie pracowite ręce i głowę na karku. Co z tego masz Ty?[/QUOTE] A te osoby co studiują dziennie to niby gdzie mieszkają? Pisałam,że pracowałam jakiś czas po szkole średniej w Holandi wróciłam z małą kwota pieniędzy tam też wszystko kosztuje,i na wiele mnie było stać,pieniądze w Polsce i latanie po lekarzach moment się rozeszły.Na dziennie nie mogłam iść bo jak siedziałam u rodziców to miałam od razu iść do pracy na pełen etat i oddawać duża część wypłaty,łącznie z kosztami leków nie zostawało dużo. |
|
|
|
#3285 |
|
Konto usunięte
|
|
|
|
|
#3286 |
|
BAN stały
|
Masz problemy ze zdrowiem? Alergie,chore jajniki?nerwice? Problemy z żołądkowe? Chore zatoki? Chore zęby wiesz ile takie leczenie kosztuje w Polsce i jak ciężko dostać się do lekarza? I ile leki kosztują?
Ja niestety to wiem,i żeby mieć kilka zębów więcej musiałam wydać na kanałowe połowę zarobionych pieniędzy zagranicą więc co tu dużo mówić i pisać,zdrowie było dla mnie ważniejsze niż studia. |
|
|
|
#3287 |
|
Raczkowanie
|
|
|
|
|
#3288 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Pogrubione - nie wiem, pod mostem chyba. Nie istnieje przecież nic takiego jak akademiki ani pokoje (miejsce w pokoju) na wynajem. Jeśli komuś zależy na wykształceniu a naprawdę bida ciśnie, to miejsca w pokoju trzyosobowym są i po 250zł. Tydzień studenckiej pracy weekendowo-popołudniowej, albo kilka godzin korków. |
|
|
|
|
#3289 | |
|
BAN stały
|
Cytat:
Rozstałam się z facetem jakiś czas temu musiałam sobie sama poradzić |
|
|
|
|
#3290 |
|
hakuna matata
|
Treść usunięta
|
|
|
|
#3291 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Wysłane z mojego ALE-L21 przy użyciu Tapatalka |
|
|
|
|
#3292 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
|
|
#3293 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#3294 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#3295 |
|
Zakorzeniona
|
Pracę rozpoczęłam tuż po maturze, całe studia dzienne (3 kierunki w sumie) utrzymywałam się sama, minęła prawie dekada, a mnie dopiero od roku stać na samodzielny pokój, na kawalerkę nadal jednak nie. Mieszkałam całe studia w pokoju z kimś, w akademiku nawet z dwiema dziewczynami. Zaakceptuj fakt, że jedyne, na co Cię stać, to głupie wymówki, ale na ciężką pracę to już nie.
|
|
|
|
#3296 |
|
Zakorzenienie
|
Tak, Onnaa jesteś jedyną w Polsce osobą z problemami zdrowotnymi.
Ta rozmowa to już przekracza wszelkie poziomy absurdu. Perse miała rację, nie ma co się produkować dziewczyny bo to i tak nigdzie nie dociera. Sent from my Nexus 5X using Tapatalk
So much internet so little time. Edytowane przez Taranka Czas edycji: 2018-01-23 o 19:15 |
|
|
|
#3297 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Tak, choruje przewlekłe. Tak wiem ile kosztuje dentysta (mam kanałówki w każdym zębie od 4 do 7). I tak wiem ile kosztują ciuchy, wiem ze chodziłam w letniej kurtce jak mi się rozwaliła zimowa... wiem co to znaczy stać w sklepie i szukać najtańszego pasztetu, a ktory musi mi wystarczyć ma cały weekend. I wiem, ze nie zrobię tego swoim dzieciom w imię „pora dorosnąć” jak to zrobili moi rodzice. Chcesz się licytować? Serio nie wierzysz, ze komuś się mogło udać? Powiem więcej, jakbym wtedy nie zacisnęła zębów, to teraz nie stać by mnie było na leczenie. A doszłam już do stanu w którym miałam problemy wstać z łóżka. Nie musisz robic studiów, ale czasami warto próbować zrobić coś więcej, żeby się poprawiło. |
|
|
|
|
#3298 |
|
Zakorzenienie
|
A czy ktoś z Was ma ten swój biznes? Macie swój sklep? Jesteście narażeni na koszty przez to ograniczenie? Straszna cebula z Was wychodzi.
Naprawdę tak ciężko Wam zrozumieć, że to trafi przede wszystkim w wielkie sklepy gdzie właścicielami są zagraniczne wielkie koncerny a nasze sklepy będą mogły być otwarte bo przecież za ladą może stanąć właściciel... Ale oczywiście nasza Polska mentalność już taka jest, że jak komuś może być lżej to drugi musi zazdrościć.
|
#3299 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Komu będzie lżej? Osobom, które w niedziele CHCĄ pracować? Czy - jak w przypadku studentów - jest to wręcz lwia część czasu w którym w ogóle mogą pracować i muszą to robić, żeby się na studiach utrzymać? |
|
|
|
|
#3300 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Forum plotkowe
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 12:45.