Dług za mieszkanie u faceta - Strona 21 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Intymnie

Notka

Intymnie Forum intymnie, to wyjątkowe miejsce, w którym podzielisz się emocjami, uczuciami, związkami oraz uzyskasz wsparcie i porady społeczności.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2018-01-24, 22:25   #601
Mahdab
Zakorzenienie

Dot.: Dług za mieszkanie u faceta

Znowu mi zniknęły cytaty. Chcialam napisać że mam takie podejście jak dziewczyna która tak długo opisała że "co twoje to moje" 😁

A to z tym mieszkaniem z rodzicami było o mnie?

Wysłane z aplikacji Forum Wizaz

Mahdab jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2018-01-25, 07:24   #602
elvegirl
po drugiej stronie szafy

Cytat:
Napisane przez Mahdab Pokaż wiadomość
A to z tym mieszkaniem z rodzicami było o mnie?
Było w odpowiedzi na mojego posta o Tobie i Twoim podejściu z punktu widzeniawlaściciela mieszkania, więc wnioskuję że tak
Stary 2018-01-25, 11:30   #603
donut_eater
Raczkowanie

elvegirl - nie wiem jeszcze. Pogadam z nim na pewno, bardziej dosadnie mu wytłumaczę (wcześniej próbowałam, pół żartem pół serio poruszać temat długów), chciałam też odpuścić paragony i np. mieć pulę kasy, a nie zbierać papierki, ale on nie chciał tak. Jeśli to nic nie zmieni to wolałabym oddać kasę, ale nie będę się zarzynać, żeby zrobić to jak najwcześniej. A wiadomo - wyprowadzka to też są koszty - trzeba założyć na kaucję i będę płacić więcej.

Sam związek już raczej na straty, choć on stara się, to widzę coraz więcej rzeczy, które mi przeszkadzają.
Koleżanka, która miała podobną sytuację powiedziała, ze u niej zadziałała terapia szokowa - ktoś spoza związku dowiedziawszy się przy okazji i sytuacji urządził pogadankę, która otworzyła oczy Panu Sknerusowi. Po początkowym kwasie para uporała się z problemem. Ale tu skąpstwo u niego występuje dosyć silne, nie tyko w stosunku do mnie.
donut_eater jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2018-01-25, 11:35   #604
lastnightryder
Raczkowanie

Napisze może coś kontrowersyjnego co dla niektórych, pewnie usłyszę głosy oburzenia ale jest to bardzo prawdziwe, sam tego doświadczyłem po części. W dzisiejszych czasach wszyscy wiemy jakie jest podejście do uczuć, miłości. Związki się rozpadają jeden za drugim i to niezależnie do stażu. Ten zwrot będę pamiętał do końca życia a usłyszał go mój przyjaciel jak rozstawał się ze swoją partnerką "Na jego słowa, przecież jeszcze miesiąc temu mówiłaś mi że mnie bardzo kochasz... To prawda najwidoczniej na tamta chwilę tak myślałam" Czy traktowanie partnera trochę jak lokatora ale na trochę innych warunkach czyli na takich jak pisałem w poprzednich postach jest czymś złym, ja uważam że nie.

Edytowane przez lastnightryder
Czas edycji: 2018-01-25 o 11:36
lastnightryder jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2018-01-25, 11:39   #605
elvegirl
po drugiej stronie szafy

Cytat:
Napisane przez donut_eater Pokaż wiadomość
Sam związek już raczej na straty, choć on stara się, to widzę coraz więcej rzeczy, które mi przeszkadzają.
Niestety, życie z osobą skąpą do łatwych nie należy, trzeba po prostu się do tego psychicznie nadawać.

Cytat:
Napisane przez lastnightryder Pokaż wiadomość
Czy traktowanie partnera trochę jak lokatora ale na trochę innych warunkach czyli na takich jak pisałem w poprzednich postach jest czymś złym, ja uważam że nie.
Ja uważam że jest.
Stary 2018-01-25, 11:57   #606
januszpolak
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez bezpaniki Pokaż wiadomość
Komunikacja i obgadanie wszystkiego to jest podstawa, zeby pozniej nie wychodzily problemy z niedopasowaniem i innym podejsciem.

Ja uwazam iw moim zwiazku wszystko dzielimy mniej wiecej po polowie. I bylo tak od zawsze, biorac pod uwage ze na przestrzeni lat roznie plasowaly sie nasze zarobki (raz partner zarabial wiecej i pewniej, potem bylo mniej wiecej po rowno, a teraz ja zarabiam wiecej p, choc nie mowimy o ogromnych roznicach). Mamy wspolny kredyt, ale zadne z nas nie uznaje wspolnej kasy. Po prostu jesli braknie czegos, co uzywamy wspolnie, kupuje akurat to, ktore jest w sklepie. Rachunki tez ida na pol (zsumowalismy wszystkie, z ratami wlacznie i rozdzielilismy tak, by wychodzilo mniej wiecej po tyle samo, czyli partner placi powiedzmy prad i rate, ja wode, kablowke i splacam kuchnie) mimo, ze sa elementy, ktore kazde z nas zuzywa bardziej (pakiet sportowy w kablowce, moje auto jest starsze i wymaga wiecej napraw itp).
Dla mnie ten uklad jest najbardziej sprawiedliwy i nawet gdyby roznice w naszych zarobkach byly znaczne, dalej chcialabym, aby tak pozostalo. Innymi slowy, zarabiajac nawet znacznie mniej niz moj partner, wybieralabym takie zycie, by moc oplacac polowe stalych wydatkow, bardzo zle czulabym sie gdyby wklad byl proporcjonalny do zarobkow (czulabym sie przez partnera utrzymywana). Ale to ja.

Dla mnie sprawa w tym przypadku jest prosta: jesli chlopak autorki planowal podnajecie pokoju lokatorowi by uzlyc sobie w oplatach, to nie kwestionowalabym podzialu rachunkow i raty (oraz naliczania 'dlugu'). Jesli nie bylo takiego planu, to nie wliczalabym raty do podzialu.
Skoro wszystkie wydatki was obojga idą do jednego wora i na to się składacie, ale nie proporcjonalnie do zarobków, tylko równo na pół, to co byś zrobiła w sytuacji kiedy partner zarabia o wiele więcej i na coraz więcej sobie pozwala? Np. nowe auto z ratą 2000 zł/miesiąc? Takie podejście działa i funcjonuje dopóki różnice w zarobkach są nieznaczne. Jednak jak więcej się zarabia to i więcej kupuje, nie zakładam, że ktoś zarabiając np. 10 tys. więcej od partnera będzie tą całą kasę odkładał i nie podniesie sobie standardu życia, byle wyszło po równo.
januszpolak jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2018-01-25, 12:01   #607
201803290936
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez januszpolak Pokaż wiadomość
Skoro wszystkie wydatki was obojga idą do jednego wora i na to się składacie, ale nie proporcjonalnie do zarobków, tylko równo na pół, to co byś zrobiła w sytuacji kiedy partner zarabia o wiele więcej i na coraz więcej sobie pozwala? Np. nowe auto z ratą 2000 zł/miesiąc? Takie podejście działa i funcjonuje dopóki różnice w zarobkach są nieznaczne. Jednak jak więcej się zarabia to i więcej kupuje, nie zakładam, że ktoś zarabiając np. 10 tys. więcej od partnera będzie tą całą kasę odkładał i nie podniesie sobie standardu życia, byle wyszło po równo.
Słuszna uwaga. Bo na tej zasadzie "po równo" milioner poznawszy kelnerkę powinien z nią żyć w małym wynajmowanym mieszkanku i żyć skromnie. Co by było "po równo".
201803290936 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2018-01-25, 12:01   #608
Mahdab
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez elvegirl Pokaż wiadomość
Było w odpowiedzi na mojego posta o Tobie i Twoim podejściu z punktu widzeniawlaściciela mieszkania, więc wnioskuję że tak
Hahaha... To niech mi ktoś jeszcze wytłumaczy skąd to wziął. Jasnowidz czy jak? Bo takiego tematu nie było.

I to Cię boli, że Cię kiedyś może dziewczyna kopanie w zad, a nie wyskoczy wcześniej z kasy 😂

Stary 2018-01-25, 12:30   #609
kasiunia788742
Zakorzenienie

Cytat:
Napisze może coś kontrowersyjnego co dla niektórych, pewnie usłyszę głosy oburzenia ale jest to bardzo prawdziwe, sam tego doświadczyłem po części. W dzisiejszych czasach wszyscy wiemy jakie jest podejście do uczuć, miłości. Związki się rozpadają jeden za drugim i to niezależnie do stażu. Ten zwrot będę pamiętał do końca życia a usłyszał go mój przyjaciel jak rozstawał się ze swoją partnerką "Na jego słowa, przecież jeszcze miesiąc temu mówiłaś mi że mnie bardzo kochasz... To prawda najwidoczniej na tamta chwilę tak myślałam" Czy traktowanie partnera trochę jak lokatora ale na trochę innych warunkach czyli na takich jak pisałem w poprzednich postach jest czymś złym, ja uważam że nie.
A ja uważam, że tak.

Wysłane z mojego SM-G935F przy użyciu Tapatalka
kasiunia788742 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2018-01-25, 12:56   #610
Ksiegowa85
Zakorzenienie

Cytat:
Każda para sama ustala zasady w swoim związku, ważne, żeby obu strona pasowało.
Ja też się boję rozpadu związku, więc się finansowo/materialnie zabezpieczam, tyle że zupełnie odwrotnie niż Ty. U mnie wszystko ma być moje, mieszkanie, meble, sprzęty, żeby w razie czego moc z dnia na dzień się rozstać i żebym ja nie miałam problemu. Partner, który u mnie mieszka, ma płacić pół czynszu i neta (plus np utrzymac swoj samochod). W kwestii jedzenia/chemii/rozrywek/wyjazdów- zależy, jak będzie miał $, to miło by było gdyby się dokładał, jeśli jednak nie będzie w stanie, to ja mogę płacić.

Wysłane z mojego SM-G903F przy użyciu Tapatalka
Ksiegowa85 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2018-01-25, 17:00   #611
lastnightryder
Raczkowanie

Cytat:
Hahaha... To niech mi ktoś jeszcze wytłumaczy skąd to wziął. Jasnowidz czy jak? Bo takiego tematu nie było.

I to Cię boli, że Cię kiedyś może dziewczyna kopanie w zad, a nie wyskoczy wcześniej z kasy ��
A niech sobie kopie, to jakaś ujma dla kogoś bo dla mnie żadna. Może ja kopnę pierwszy ją. Ta osoba która zostawia druga powinna czuć się lepsza, nie sądzę? Sorki jak tak nie podchodzę do życia. Mieszkanie za 250zł miesięcznie jest dla mnie szukaniem frajera, a może znajdzie się nawet taki który powie że mam nic nie płacić. To zostawię tego bo nowy miś jest taki kochany, hojny i bezinteresowny nic od mnie nie chce,a tamten przecież doił mnie na 250zł.
Stary 2018-01-25, 17:08   #612
elvegirl
po drugiej stronie szafy

Zadziwia mnie to spłycanie do "darmoszki", "250zł" wkładu finansowego danej osoby we wspólne zycie. Nie dorzuca się do kredytu = darmoszka. No nie ogarniam.
Ale na szczęście nie muszę, nie mam takich problemów
Stary 2018-01-25, 17:13   #613
lastnightryder
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez elvegirl Pokaż wiadomość
Zadziwia mnie to spłycanie do "darmoszki", "250zł" wkładu finansowego danej osoby we wspólne zycie. Nie dorzuca się do kredytu = darmoszka. No nie ogarniam.
Ale na szczęście nie muszę, nie mam takich problemów
A jesteś świadoma że nigdzie nie zamieszkasz za 250zł? Nikt nie mówi że masz się dokładać stricte do kredytu. Chodzi o dokładanie się do łącznego kosztu życia 2 osób.
Stary 2018-01-25, 17:15   #614
elvegirl
po drugiej stronie szafy

Jestem świadoma, że partner mieszkający ze mną w moim mieszkaniu, nie dopłacający do mojego kredytu, nie płacący mi żadnej comiesięcznej kwoty "na zużywające się sprzęty" i tym podobne nazywanie tego, wydaje więcej niż 250zł.
I tyle z mojej strony.
Stary 2018-01-25, 17:32   #615
Mahdab
Zakorzenienie

Lepiej napisz skąd wziąłeś rewelacje z mojego życia.

Ale lepiej najpierw skrócić zanim się związek skończy?

---------- Dopisano o 17:32 ---------- Poprzedni post napisano o 17:20 ----------

A Ty bierzesz po uwagę że mieszkalny sam i za wszystko płacił a tak masz już pomoc nawet jeśli ktoś płaci z Tobą za rachunki? Wspólne żywienie też wychodzi zawsze taniej.

Musisz się z tym pogodzić, że dla większości osób pobieranie opłat od bliskich jest absurdalne ☺ A Ty odwracasz kota ogonem i robisz z takich osób egoistow, a raczej egoistki. Chyba sam przed sobą chcesz usprawiedliwić swój materializm.

Stary 2018-01-25, 17:40   #616
elvegirl
po drugiej stronie szafy

Ja nie wiem czy dla większości osób Mahdab, ale widać po prostu po tym wątku, że ludzie różnie na to patrzą i różne mają zasady I póki obie strony są zadowolone, to nie wiem po co wmawiać komuś o innych poglądach egoizm czy bycie wyzyskiwanym przez partnera.
Stary 2018-01-25, 19:30   #617
niemanicka
Wtajemniczenie

Jestem ciekawa, czy zwolennicy płacenia połowy raty kredytu partnerowi-właścicielowi, byliby tak samo zadowoleni, gdyby bank im powiedział - płać pan kredyt, ale mieszkanie nie będzie pana; możesz pan korzystać, ale jak bank będzie potrzebował mieszkanka to musisz się wynieść; nie masz pan hajsu, ale przecież korzystałeś, to jaki problem? Zupełnie jak przy wynajmowaniu mieszkania. I tak co niektórzy chcą traktować swoich partnerów życiowych?

To już bank lepiej traktuje swoich klientów, niż niektórzy swoich partnerów.

---------- Dopisano o 19:30 ---------- Poprzedni post napisano o 18:53 ----------

Cytat:
Dawałem rodzicom określona kwotę, nie było ustalono na co jest ona przeznaczona. Przez 10 spłacali wykup mieszkania aby było ich własnościowym, może 50%kwoty szło na jedzenie drugie 50% na spłatę raty wykupu. Nie wiem nigdy w to nie wnikałem.
Podobnie uważam że jest w przypadku wspólnego mieszkania z partnerem kwotę którą dokłada się partnerka/partner do całego kosztu życia nie musi być rozdzielona konkretnie na co to jest i nie zakładam że będzie to połowa. Ale układ 60% partner z mieszkaniem, a np. 40% partner mieszkający. Co do mieszkania z rodzicami jest sporo osób które pracują i mieszkają z rodzicami a mimo to nie dokładają się do niczego.
I jak to świadczy o rodzicach? Albo są bogaci i nie robi im różnicy czy dziecko im dopłaci parę stówek, albo kochają dziecko i nie chcą na nim żerować? Jeśli dorosłe dziecko słabo zarabia, a rodzice w miarę ok, to uważasz że gdy rodzice zażądają od dziecka kwoty rynkowej za wynajem (powiedzmy 700zł za pokój) to jest oznaką ich troski i miłości? Czy czystej kalkulacji - zarobię na dziecku? Czy jak bierzesz od partnerki, która zarabia mniej, cenę rynkową bo akurat tyle wynosi połowa raty kredytu, to wyznajesz jej tym miłość czy żerujesz na niej? Dobrze byś się czuł jakbyś 3 miesiące szukał pracy a rodzice naliczali ci dług za wynajem pokoju w ich mieszkaniu? To jest miłość, rodzina wg ciebie? Chyba że partnerka to nie rodzina, tylko taki tam lokator...Mhm...

PS. Chciałbyś żeby twoja córka związała się z mężczyzną, spłacała jego kredyt i nie miała żadnych praw do mieszkania? Czułbyś że jej facet traktuje ją poważnie i zapewnia jej bezpieczeństwo i traktuje z troską i miłością biorąc kasę i nie dając żadnych praw w zamian?

Edytowane przez niemanicka
Czas edycji: 2018-01-25 o 19:32
niemanicka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2018-01-25, 19:32   #618
Limonka2738
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez niemanicka Pokaż wiadomość
Jestem ciekawa, czy zwolennicy płacenia połowy raty kredytu partnerowi-właścicielowi, byliby tak samo zadowoleni, gdyby bank im powiedział - płać pan kredyt, ale mieszkanie nie będzie pana; możesz pan korzystać, ale jak bank będzie potrzebował mieszkanka to musisz się wynieść; nie masz pan hajsu, ale przecież korzystałeś, to jaki problem? Zupełnie jak przy wynajmowaniu mieszkania. I tak co niektórzy chcą traktować swoich partnerów życiowych?
Lol. Właśnie o to chodzi. Wolę dać bliskiej osobie niż komuś obcemu, nieważne czy to bank czy Kowalski.

I niech ma na zdrowie, nawet jak się rozstaniemy.

Top secret Uczestnik ściśle tajnego rządowego programu badań nad eksperymentalną szczepionką na malarię.
Limonka2738 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2018-01-25, 20:07   #619
Mojwa
zuy mod

GG do Mojwa

Cytat:
Napisane przez siarka40 Pokaż wiadomość
To jeszcze edukacyjnie dodam, że nie musi to być papierek ze spółdzielni
Na papierze ze spółdzielni (mieszkanie wlasnosciowe) mam czynsz.

L'amore scalda il cuore.

Do. Or do not. There is no try.

23.05.2011
22.05.2017
02.12.2017
Mojwa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2018-01-25, 20:09   #620
niemanicka
Wtajemniczenie

Też wolę dać bliskiej osobie, ale nie w sytuacji kiedy mnie samej nie stać na mieszkanie a mimo to rozdaję innym, a niech mają. Fajnie dawać prezenty, finansować fundacje itd., jeśli cię na to stać, jeśli sama masz zapewnione bezpieczeństwo, i możesz sobie na to pozwolić. Prezent ok. Ale żądanie? Fajnie dbać o innych, ale o siebie samego to już nie trzeba?

I w drugą stronę. Osoba z kredytem dba o siebie, swoje bezpieczeństwo, przyszłość i chce wsparcia od partnera, mimo że ten sam nic nie ma. Ciężko pomóc, jak samemu się nie ma. To jak wydawanie całej wypłaty na prezenty dla innych, fundacje, a nie zostawianie sobie złamanej złotówki. Oczywiście, na tę chwilę razem mieszkacie w danym mieszkaniu, ale tak jak inne wizażanki wspomniały, jest to myślenie krótkofalowe, bez przyszłości. Ja mam kredyt, mam trochę trudniej to mi pomóż! Ale w przyszłości nie oczekuj niczego w zamian.

Edytowane przez niemanicka
Czas edycji: 2018-01-25 o 20:12
Stary 2018-01-25, 20:16   #621
lastnightryder
Raczkowanie

Cytat:
Lepiej napisz skąd wziąłeś rewelacje z mojego życia.

Ale lepiej najpierw skrócić zanim się związek skończy?

---------- Dopisano o 17:32 ---------- Poprzedni post napisano o 17:20 ----------

A Ty bierzesz po uwagę że mieszkalny sam i za wszystko płacił a tak masz już pomoc nawet jeśli ktoś płaci z Tobą za rachunki? Wspólne żywienie też wychodzi zawsze taniej.

Musisz się z tym pogodzić, że dla większości osób pobieranie opłat od bliskich jest absurdalne ☺ A Ty odwracasz kota ogonem i robisz z takich osób egoistow, a raczej egoistki. Chyba sam przed sobą chcesz usprawiedliwić swój materializm.

Zauważyłaś jedną rzecz, że niezależnie od konfiguracji czy to ja mam kredyt i wprowadzam się do mnie kobieta, czy to ja wprowadzam się do kobiety która ma mieszkanie w kredycie uważam że płacenia połowy opłat nie jest ok. Ba nawet gwarantuje wam, że jeżeli wprowadzę się kiedykolwiek do kobiety która ma mieszkanie w kredycie to nie wyobrażam sobie innej opcji jak płacenie polowy łącznych kosztów naszego życia, jeżeli się okaże że trzeba będzie kupić szafę to dołożę się również do tej szafy. Będzie wariant że trzeba będzie kupić szafę i komodę, to dogadam się z partnerka i jedno z nas kupi szafę drugie komodę i nie zrzucę wszystkiego na moja kobietę, nie ma takiej opcji.
Stary 2018-01-25, 20:19   #622
niemanicka
Wtajemniczenie

Jeśli stać cię na płacenie jej kredytu to bardzo proszę. Możesz tak płacić i 20 lat i nic nie mieć swojego, bardzo proszę.

A o szafach i komodach już była mowa, nikt się o to nie spierał, więc nie wiem do kogo ten komentarz?
Stary 2018-01-25, 20:20   #623
kasiunia788742
Zakorzenienie

Cytat:
Zauważyłaś jedną rzecz, że niezależnie od konfiguracji czy to ja mam kredyt i wprowadzam się do mnie kobieta, czy to ja wprowadzam się do kobiety która ma mieszkanie w kredycie uważam że płacenia połowy opłat nie jest ok. Ba nawet gwarantuje wam, że jeżeli wprowadzę się kiedykolwiek do kobiety która ma mieszkanie w kredycie to nie wyobrażam sobie innej opcji jak płacenie polowy łącznych kosztów naszego życia, jeżeli się okaże że trzeba będzie kupić szafę to dołożę się również do tej szafy. Będzie wariant że trzeba będzie kupić szafę i komodę, to dogadam się z partnerka i jedno z nas kupi szafę drugie komodę i nie zrzucę wszystkiego na moja kobietę, nie ma takiej opcji.
Ale kupowanie mebli, które się zużywają to dla mnie co innego niż dokładnie się do Twojego kredytu czy jak to nazywasz "kosztów wspólnego zycia". Zerwiesz z dziewczyną i ile jej dasz czasu na wyprowadzke?

Stary 2018-01-25, 20:24   #624
lastnightryder
Raczkowanie

Cytat:
Jeśli stać cię na płacenie jej kredytu to bardzo proszę. Możesz tak płacić i 20 lat i nic nie mieć swojego, bardzo proszę.

A o szafach i komodach już była mowa, nikt się o to nie spierał, więc nie wiem do kogo ten komentarz?
Kowalskiemu też powiesz, chciałabym zamieszkać w mieszkaniu które pan wynajmuje ale nie stać mnie na płacenie czynszu 1500 zł więc zapłacę panu 250zł.

A ten komentarz odnośnie mebli to do Księgowej85, już teraz wiesz do kogo?
Stary 2018-01-25, 20:27   #625
b872d78680f891d873273d31baaf276c9d6e57ec_6594a44f1cc14
Konto usunięte

Cytat:
Kowalskiemu też powiesz, chciałabym zamieszkać w mieszkaniu które pan wynajmuje ale nie stać mnie na płacenie czynszu 1500 zł więc zapłacę panu 250zł.
a czym się różni partner od wynajemcy? Uważasz że niczym?
b872d78680f891d873273d31baaf276c9d6e57ec_6594a44f1cc14 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2018-01-25, 20:30   #626
niemanicka
Wtajemniczenie

Właśnie dlatego ludzie kupują mieszkania, żeby nie płacić Kowalskiemu całe życie i nic nie mieć w przyszłości. Rozumiem, że wolisz sponsorować partnerkę w jej kredycie na mieszkanie, cieszysz się że będzie miała już majątek w postaci własnego mieszkania, a to że ty całe życie płacisz jej jak Kowalskiemu ci nie przeszkadza i jakoś sobie poradzisz? Partnerka może mieć mieszkanie, ale ty po co miałbyś mieć? Wszystko dla niej, ja już jestem nieważny.
Stary 2018-01-25, 20:39   #627
lastnightryder
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez kasiunia788742 Pokaż wiadomość
Ale kupowanie mebli, które się zużywają to dla mnie co innego niż dokładnie się do Twojego kredytu czy jak to nazywasz "kosztów wspólnego zycia". Zerwiesz z dziewczyną i ile jej dasz czasu na wyprowadzke?

Kredyt plus opłaty czyli 1500zł to tyle same co czynsz u Kowalskiego który również oczekuje 1500zł. Kowalskiemu płacilibyśmy po 750 zł ,a ja oczekiwałbym 500zł czyli wartośc opłat, ja spłacam 1000zł kredyt.
Dam jej tyle czasu ile będzie potrzebowała na znalezienie czegoś.

---------- Dopisano o 20:39 ---------- Poprzedni post napisano o 20:32 ----------

[1=b872d78680f891d873273d3 1baaf276c9d6e57ec_6594a44 f1cc14;80836151]a czym się różni partner od wynajemcy? Uważasz że niczym?[/QUOTE]
Oczywiście, że bardzo wieloma rzeczami ale nie potrafiłbym wykorzystać faktu, ze moja partnerka uzbierała na wkład własny i kupiła mieszkania, ponadto urządziła je. A ja sobie wpadnę z walizeczkami w których mam tylko ciuchu z uśmiechem na ustach. Skoro byłaś frajerką i kupiłaś mieszkanie w kredycie to super, bo mnie to że płacisz kredyt nic nie interesuje. Mogę z tobą mieszkać za 250zł i kup większą szafę do twojego mieszkania bo moje ciuchy się nie mieszczą, wiem że to zrobisz przecież mnie kochasz.
Stary 2018-01-25, 20:46   #628
kasiunia788742
Zakorzenienie

Cytat:
Kredyt plus opłaty czyli 1500zł to tyle same co czynsz u Kowalskiego który również oczekuje 1500zł. Kowalskiemu płacilibyśmy po 750 zł ,a ja oczekiwałbym 500zł czyli wartośc opłat, ja spłacam 1000zł kredyt.
Dam jej tyle czasu ile będzie potrzebowała na znalezienie czegoś.

---------- Dopisano o 20:39 ---------- Poprzedni post napisano o 20:32 ----------

Oczywiście, że bardzo wieloma rzeczami ale nie potrafiłbym wykorzystać faktu, ze moja partnerka uzbierała na wkład własny i kupiła mieszkania, ponadto urządziła je. A ja sobie wpadnę z walizeczkami w których mam tylko ciuchu z uśmiechem na ustach. Skoro byłaś frajerką i kupiłaś mieszkanie w kredycie to super, bo mnie to że płacisz kredyt nic nie interesuje. Mogę z tobą mieszkać za 250zł i kup większą szafę do twojego mieszkania bo moje ciuchy się nie mieszczą, wiem że to zrobisz przecież mnie kochasz.
Nikt nie pisze o kupowaniu przez jedną osobę tylko mebli...

Raz piszesz ze jak dziewczyna mniej zarabia to mniejsze opłaty byś wziął od niej a raz ze "Kowalskiemu zapłaciłaby 1500 zl". A może nie zaplacilaby bo
A) znalazłaby taniej niż 1500 zł, w dogodnej dla niej okolicy
B) mieszlalaby z rodzicami i dorzucala się do rachunków

Stary 2018-01-25, 20:48   #629
lastnightryder
Raczkowanie

Cytat:
Właśnie dlatego ludzie kupują mieszkania, żeby nie płacić Kowalskiemu całe życie i nic nie mieć w przyszłości. Rozumiem, że wolisz sponsorować partnerkę w jej kredycie na mieszkanie, cieszysz się że będzie miała już majątek w postaci własnego mieszkania, a to że ty całe życie płacisz jej jak Kowalskiemu ci nie przeszkadza i jakoś sobie poradzisz? Partnerka może mieć mieszkanie, ale ty po co miałbyś mieć? Wszystko dla niej, ja już jestem nieważny.
No wiem, że właśnie dlatego. Skoro moje partnerka była bardziej operatywna i kupiła mieszkanie, to nie oznacza że teraz wszystko spoczywa na jej barkach. Oczywiście że mi nie przeszkadza bo wole płacić jej niż Kowalskiemu to po 1. Ponadto przeczcież nikt mi nie zabroni kupić swojego mieszkania.
A co w sytuacji gdy partnerka ma swoje mieszkanie w kredycie załóżmy 60m2, ja mam swoje ok 40m2 może być nawet w kredycie. Podejmujemy decyzję że mieszkamy u partnerki bo jej mieszkanie jest większe. Ile powinienem dawać partnerce?
Stary 2018-01-25, 20:56   #630
b872d78680f891d873273d31baaf276c9d6e57ec_6594a44f1cc14
Konto usunięte

Cytat:
no to po co porównujesz wynajemcę z partnerem. To inny stosunek prawny i emocjonalny.

zakup mieszkania przeze mnie to była bardzo dobra, świadoma decyzja. A frajerstwo to jest szukanie kogoś kto będzie spłacał moje zobowiązanie.
b872d78680f891d873273d31baaf276c9d6e57ec_6594a44f1cc14 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Intymnie

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości