Terminacja ciąży cz.2 - Strona 162 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem

Notka

Być rodzicem Forum dla osób, które starają się o dziecko, czekają na poród lub już posiadają potomstwo. Rozmawiamy o blaskach i cieniach macierzyństwa.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2018-01-25, 17:45   #4831
kalade
Raczkowanie

Dot.: Terminacja ciąży cz.2

Roma, trzymaj się, bądź silna
kalade jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2018-01-25, 18:01   #4832
Karolkowa_86
Zakorzenienie

Paula a ten krakowski guru to który ?
Współczuję Kochana
Roma pisz jak znajdziesz chwilę
Kalade a powiedz w którym tc jesteś ? Bo coś mi umknęło, przepraszam

Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
Karolkowa_86 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2018-01-25, 18:12   #4833
kalade
Raczkowanie

Karolkowka, dzisiaj jest 17+2
Stary 2018-01-25, 18:20   #4834
pollyhanna
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Karolkowa_86 Pokaż wiadomość
Paula a ten krakowski guru to który ?
Współczuję Kochana
Roma pisz jak znajdziesz chwilę
Kalade a powiedz w którym tc jesteś ? Bo coś mi umknęło, przepraszam

Pewnie Wiechec ☺

Wysłane z mojego SM-A500FU przy użyciu Tapatalka
pollyhanna jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2018-01-25, 18:25   #4835
fioleciasto
Zakorzenienie

Roma bądź silna, dobrze że już idziesz do szpitala

Paula bardzo mi przykro

Najszczęśliwsza na świecie podwójna mama

2021 :82
2022 :26

Edytowane przez fioleciasto
Czas edycji: 2018-01-25 o 18:27
fioleciasto jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2018-01-25, 18:32   #4836
gynvael
Raczkowanie

Paula, do uzyskania urlopu potrzetrzebujesz tylko akt urodzenia martwego dziecka USC. Trn wysyasia ten akt na podstawie karty martwo urodzonego dziecka w ze szpitala. Z kolei w szpitalu wymagany jest dokument stwierdzający płeć ( jest to szczegoljie istotne przy dosc wczesnej ciąży) plec jest określona w wyniku biopsji trofoblastu bądź amniopunkcji. Dodatkowo przyslugują ci 4 dni urlopu okolicznościowego- 2 z tyt. urodzrnua dziecka i 2 z tyt. Smierci dziecka... pravodawca zgkdnie z kodeksem pracy nie moze wymagac zaswiadczenia o wieku ciazy. Jedynym dokumentem jaki jest eymagany to akt USC

gynvael jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2018-01-25, 18:36   #4837
Zyta38
Raczkowanie

Gynvael a z czego wynika przepis o urlopie okolicznościowym? Mnie od dnia porodu połączono urlop macierzyński. A co do zaświadczenia -ponoć pracodawca wlasbie ma prawo zbadać który to tydzień. U mnie wiedzieli (z wcześniejszego zaśw) ze to 19 ale nie żądali i dlatego urlopu macierzyńskiego mi udzielono
Zyta38 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2018-01-25, 18:40   #4838
gynvael
Raczkowanie

Na podstawie aktu urodzrnia przyslugują Ci 2 dni i aktu zgodnu kolejne 2. A ze my mamy akt 2w1 yo przyslugują nam 4 dni

---------- Dopisano o 17:39 ---------- Poprzedni post napisano o 17:37 ----------

Tak zgadza sie ze pracodawca ma.prawo zarzadac zaswiadczrnia o ciazy. Ja tez takowr dostarczalam jak bylam na zwolnieniu. Ale to nir ma nic espolnego z urlopem macierzynskim

---------- Dopisano o 17:40 ---------- Poprzedni post napisano o 17:39 ----------

Podstawą do udzirlenia urlopu macierzynskiego jest tylko i wyłącznie akt USC. Tak jest w kodeksie.

Stary 2018-01-25, 18:56   #4839
dryfujaca
Raczkowanie

Mi Pani Prawnik powiedziała zw urlop okolicznościowy te 4 dni przysługuje zarówno mi jak i mężowi ( mąż wziął 4 dni) a ja z racji że szłam na urlop macierzyński to okolicznościowy mi nie przysługuje, albo jedno albo drugie...

dryfujaca jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2018-01-25, 18:57   #4840
milk1020
Raczkowanie

A ja z kolei sama dzwonilam do ZUSu i tam mi powiedziano, że jest potrzebne zaświadczenie lekarskie, a na zaświadczeniu było napisane że to bylo poronienie w +-15 tyg i ze plod martwy (nic nie piszą że to terminacja ani nic z tych rzeczy). Na tym zaświadczeniu byl tez dopisek że pacjentce przysługuje urlop macierzyński 8 tygodni. Może co urząd to inaczej nie wiem, ale ja wolałam zapytać się u zrodla żeby jak najszybciej wszystkie dokumenty były złożone bo od tego zależy jak szybko będzie kasa.

Stary 2018-01-25, 18:59   #4841
gynvael
Raczkowanie

Ja mialam zarowno urlop okolicznościowy jak i macierzyński. Nie jrstrm oewna czy aby w kodeskie był zapis o wykluczaniu sie urlopow. Poza tym w pr?ypadku irodzenia zdrowego dziecka poza normalnym urlopem macierzynskim przyslugują 2 dni olicznościowego i nikt nir mowi o wykluczaniu się. Podobnie jest z urlopem pracowniczym w wymiarze 26dni w roku. Kobiecie ktora jest na macierzynskim przysluguje ten urlop mimo ze jrst na macierzynskim.

Stary 2018-01-25, 19:01   #4842
milk1020
Raczkowanie

Ale to jak to jest, skoro teraz jesteśmy na macierzyńskim, tzn ja jestem, a do pracy wrócę po 8 tygodniach to wtedy mogę sobie wykorzystać ten za urodzenie i śmierć kiedy chce? To tak trochę dziwnie.

Stary 2018-01-25, 19:05   #4843
gynvael
Raczkowanie

Dla mnie dziwne jest to ze kobiecie na urlopie macierzynskim pr?ysluguje drugi urlop w wysokosci 26 dni. A co do urlopu okolicznosciowego to pracodawca sam mi powiedział ze dodatkowo przyslugują mi te 4 dni urlopu olicznościowego.

Stary 2018-01-25, 19:07   #4844
milk1020
Raczkowanie

A co to to nie, akurat urlopu wypoczynkowego to bym nie oddała.. a o tamten okolicznościowy tez się upomne i mężowi powiem bo przez to wszystko nawet o tym zapomniałam.

Stary 2018-01-25, 19:09   #4845
gynvael
Raczkowanie

Takie jest prawo wiec skoro jest mozliwosc skorzystania to dlaczego nie

Stary 2018-01-25, 19:10   #4846
Karolkowa_86
Zakorzenienie

Wiecheć to lekarz ginekolog a nie genetyk,chyba reron o ile dobrze kojarzę ..

Stary 2018-01-25, 19:22   #4847
Roma1987
Rozeznanie

Jestem już na izbie przyjęć, siedzę w piżamie i czekam od pol godziny na lekarza, generalnie panie mile jak cmentarz o północy, odzywają się do pacjentów jak do debili
Roma1987 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2018-01-25, 19:27   #4848
dryfujaca
Raczkowanie

Roma nie zwracaj na nie uwagi, u mnie lekarka też była niemiła, chyba miała inne zdanie niż ja...no cóż, za chwilę wszystko będzie za Tobą, przesyłam uściski

dryfujaca jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2018-01-25, 19:31   #4849
milk1020
Raczkowanie

No dokładnie nie patrz na to Roma. Ważne żeby to bylo jak najszybciej za Toba. Pamiętaj że masz prawo do kroplowek przeciwbolowych - powtarzam to każdej, bo cały czas pamiętam jak było u mnie.

Stary 2018-01-25, 19:34   #4850
Karolkowa_86
Zakorzenienie

Dokładnie Roma jak tylko poczujesz ból od razu powiedz to pielęgniarce i migusiem niech da kroplówkę ! Pisz jak się sprawy mają jak będziesz na sali, i mam nadzieję że sama będziesz na niej.

Stary 2018-01-25, 19:37   #4851
Roma1987
Rozeznanie

Właśnie przyjmował mnie starszy lekarz i pow

---------- Dopisano o 19:36 ---------- Poprzedni post napisano o 19:35 ----------

Ucięło mi posta

Powiedział ze dobrze robie i ze każdy normalny człowiek by tak zrobił na moim miejscu

Jestem zdeterminowana, męża gdzieś mi na na górę wysłali na 3 piętro

---------- Dopisano o 19:37 ---------- Poprzedni post napisano o 19:36 ----------

A co do kroplówki pamietam ze niektórym dziewczynom mówiły położne ze opóźniają akcje bo osłabiają skurcze, u Was nie było tak?
Roma1987 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2018-01-25, 19:40   #4852
Karolkowa_86
Zakorzenienie

Mnie bolało jak cholera, a w kulminacyjnym punkcie myślałam że będę ściany jadła zaraz, ale każda ma inny program bólu, mi nic takiego nie mówiło że opóźnia czy coś. Ale po co masz cierpieć? Mało masz cierpień już na głowie ?
I dobrze powiedział mądry chłop !

Stary 2018-01-25, 19:40   #4853
OtoJa90
Raczkowanie

Roma1987 a w jakim mieście jesteś ogólnie?
OtoJa90 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2018-01-25, 19:40   #4854
milk1020
Raczkowanie

Roma
Oni podają pyralgine albo paracetamol a to nie sa leki mocno rozkurczowe jak np nospa. Mi mówili, że trochę mogą może opóźnić działanie tabletek ale z drugiej strony lekarz przyznał mi rację, że mam prawo do leków przeciwbolowych i ze zdaje sobie sprawę ze bez nich bym nie wytrzymała. Zobaczysz jak będzie u Ciebie. Jeśli poczujesz że już nie dasz rady to nie będziesz patrzyła na nic tylko blagala o kroplowke (mówię jak było u mnie) a wtedy pielęgniarki nie mogą Ci odmówić.
A może szybko pójdzie i nie będzie tak źle. Nie myśl narazie i tym, myśl o tym jak o zadaniu które trzeba wykonać, przejść, a co będzie w trakcie to żadna z nas nie wie. Na pewno dasz radę, tak jak każda z nas..

Edytowane przez milk1020
Czas edycji: 2018-01-25 o 19:42
milk1020 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2018-01-25, 20:00   #4855
kalade
Raczkowanie

Roma, myślami jestem z Tobą dzisiaj. Trzymaj się dzielnie i mam nadzieję, że szybko się wszystko skończy
Stary 2018-01-25, 20:13   #4856
Monka33
Raczkowanie

Co nam przysługuje
http://mamaprawniczka.pl/?p=396

Dziś miałam dzień złości na to co mnie spotkało. Wchodzę na forum a tu kolejne nowe dziewczyny... Wysyłam Wam pozytywne fluidy, mam nadzieję, że szybko załatwicie formalności, że t przejdziecie w miarę łagodnie.
Monka33 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2018-01-25, 20:39   #4857
milk1020
Raczkowanie

Tez mam dzisiaj beznadziejny dzień. Zlosc, łzy, poczucie bezsilności. To się chyba nie skończy.. Mnie przeraża perspektywa wyjścia do ludzi, poza dom, czy nawet do znajomych. Wy też tak macie? Mąż chce żebym poszła do psychologa bo widzi, że nie jest ze mną dobrze. Ale ja nie chcę z nikim obcym gadać.

Stary 2018-01-25, 20:50   #4858
Gomerka
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Paula_38 Pokaż wiadomość
Cześć Dziewczyny! to i ja dzisiaj dołącza do forum....niestety jestem w takiej sytuacji jak wiele z Was. Mój koszmar zaczął się na początku stycznia na usg I trymestru. Ja się cieszyłam oglądając dziecko na monitorze,podczas gdy lekarka wnikliwie badała nic nie komentując. Po zakończonym badaniu "dostałam młotkiem po głowie" - powiększone nt, słabo widoczne kości nosowe, niedomykalność zastawki trójdzielnej...wszystko docierało do mnie jak przez mgłę, nie mówiąc już o wyliczonym ryzyku trisomii 21 1:6....z uwagi na wiek-38 lat, miałam również robione testy PAPPa. Ryzyko skorygowane trisomia 21 1:4...Nie muszę żadnej z Was mówić co przeżywam od tego czasu. Amniopunckja wyznaczona na 30 stycznia...W międzyczasie na szybko organizowana dodatkowa konsultacja z krakowskim guru od badań prenatalnych. Wizyta dodatkowa 17 stycznia,lekarz obadał sam, pooglądał wyniki i stwierdził że na usg faktycznie powiększone nt,ale cała reszta w jak najlepszym porządku. Jednak biochemia z krwi też mu się nie podobała,więc zalecił w celu ostatecznego potwierdzenia/wykluczenia albo biopsję kosmówki albo amniopunkcję. Powiedział, że biopsję może zrobić od ręki. Zatem nie zważając na koszta oczywiście z mężem się zdecydowaliśmy, łącznie z przyspieszonym wynikiem. Po wizycie nie ukrywam nabrałam nadziei, że jednak będzie ok, złapałam oddech... ten stan trwał aż 2 dni kiedy to moja nadzieja umarła...potwierdzona trisomia 21..... wczoraj wizyta u genetyka, no i wizyta u lekarza który robił biopsję, aby zapytać co dalej, bo przekazując złe wiadomości lekarz sam powiedział, że jeżeli podejmiemy taką a nie inną decyzję, to on nam pomoże pozałatwiać wszystkie formalności... decyzję z mężem o t podjęliśmy zaraz po wyniku pierwszego usg, rozmawiając naprawdę dużo i rozważając co będzie, jeżeli diagnoza się potwierdzi. Lekarza co prawda wczoraj nie było,ale dzwonili dziś z rejestracji żeby pozbierać wszystkie papiery i przyjść do niego jutro do szpitala... zatem jutro ruszam z załatwianiem formalności . Z tego co wiem, sprawa staje przed Komisją Lekarską...ehhh oby wszystko udało się szybko pozałatwiać, bo czas leci, a brzuch coraz większy, boję się momentu kiedy poczuję pierwsze ruchy...aktualnie jestem w trakcie 15 tyg...
W międzyczasie oczywiście czytam na necie jakie formalności itp trzeba pozałatwiać, bo życie pokazuje że nikt nam nic nie ułatwia tylko sami musimy wszystko sobie wywalczyć. Dziewczyny w związku z tym mam prośbę do tych, co po zabiegu t szły na urlop macierzyński. Co oprócz aktu urodzenia martwego dziecka jest potrzebne. Mignęło mi w którymś poście że jakieś zaświadczenie, jeżeli jest to przed 22 tygodniem.. Czy może któraś mi coś więcej na ten temat napisać?
Paula przytulam. Jeśli dobrze się domyślam i byłaś u dr Wiechecia to trafiłaś naprawdę w dobre ręce. Ja też jestem z Krakowa, jeśli potrzebowalabys jakiejś pomocy to daj znać.

Mi do urlopu wystarczył akt urodzenia z USC i wniosek o przyznanie urlopu.
Gomerka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2018-01-25, 20:51   #4859
gynvael
Raczkowanie

Milk mi psycholog bardzo pomogł. Ale sama szukałam pomocy. Chcialam jak najszybciej dojść do ladu aby podjąć starania o ciązę z uporządkowanymi emocjami..

Stary 2018-01-25, 20:53   #4860
OtoJa90
Raczkowanie

Milk1020

Rozumiem Cię bardzo dobrze... Wydaje mi się, że jak u mnie sytuacja się wyjaśni, to będzie mi łatwiej i zacznę wszystko od nowa. Na chwilę obecną nie mam ochoty z nikim się spotykać i odpowiadać na pytania "I jak się czujesz? Chłopiec czy dziewczynka"... To narazie nie jest to ogarnięcia przez moją psychikę... Takze wspieram Cię mocno! I prawda jest to, że czas leci rany, inaczej być nie może...
OtoJa90 jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Być rodzicem

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości