|
|
#4831 |
|
Raczkowanie
|
Dot.: Terminacja ciąży cz.2
Roma, trzymaj się, bądź silna
|
|
|
|
#4832 |
|
Zakorzenienie
|
Paula a ten krakowski guru to który ?
Współczuję Kochana ![]() Roma pisz jak znajdziesz chwilę Kalade a powiedz w którym tc jesteś ? Bo coś mi umknęło, przepraszam Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
#4833 |
|
Raczkowanie
|
Karolkowka, dzisiaj jest 17+2
|
|
|
|
#4834 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Wysłane z mojego SM-A500FU przy użyciu Tapatalka |
|
|
|
|
#4835 |
|
Zakorzenienie
|
Roma bądź silna, dobrze że już idziesz do szpitala
![]() Paula bardzo mi przykro
08.2017 (8tc)[*] 12.2017 (15tc)[*] Najszczęśliwsza na świecie podwójna mama 2021 2022 Edytowane przez fioleciasto Czas edycji: 2018-01-25 o 18:27 |
|
|
|
#4836 |
|
Raczkowanie
|
Paula, do uzyskania urlopu potrzetrzebujesz tylko akt urodzenia martwego dziecka USC. Trn wysyasia ten akt na podstawie karty martwo urodzonego dziecka w ze szpitala. Z kolei w szpitalu wymagany jest dokument stwierdzający płeć ( jest to szczegoljie istotne przy dosc wczesnej ciąży) plec jest określona w wyniku biopsji trofoblastu bądź amniopunkcji. Dodatkowo przyslugują ci 4 dni urlopu okolicznościowego- 2 z tyt. urodzrnua dziecka i 2 z tyt. Smierci dziecka... pravodawca zgkdnie z kodeksem pracy nie moze wymagac zaswiadczenia o wieku ciazy. Jedynym dokumentem jaki jest eymagany to akt USC
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
#4837 |
|
Raczkowanie
|
Gynvael a z czego wynika przepis o urlopie okolicznościowym? Mnie od dnia porodu połączono urlop macierzyński. A co do zaświadczenia -ponoć pracodawca wlasbie ma prawo zbadać który to tydzień. U mnie wiedzieli (z wcześniejszego zaśw) ze to 19 ale nie żądali i dlatego urlopu macierzyńskiego mi udzielono
|
|
|
|
#4838 |
|
Raczkowanie
|
Na podstawie aktu urodzrnia przyslugują Ci 2 dni i aktu zgodnu kolejne 2. A ze my mamy akt 2w1 yo przyslugują nam 4 dni
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz ---------- Dopisano o 17:39 ---------- Poprzedni post napisano o 17:37 ---------- Tak zgadza sie ze pracodawca ma.prawo zarzadac zaswiadczrnia o ciazy. Ja tez takowr dostarczalam jak bylam na zwolnieniu. Ale to nir ma nic espolnego z urlopem macierzynskim Wysłane z aplikacji Forum Wizaz ---------- Dopisano o 17:40 ---------- Poprzedni post napisano o 17:39 ---------- Podstawą do udzirlenia urlopu macierzynskiego jest tylko i wyłącznie akt USC. Tak jest w kodeksie. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
#4839 |
|
Raczkowanie
|
Mi Pani Prawnik powiedziała zw urlop okolicznościowy te 4 dni przysługuje zarówno mi jak i mężowi ( mąż wziął 4 dni) a ja z racji że szłam na urlop macierzyński to okolicznościowy mi nie przysługuje, albo jedno albo drugie...
|
|
|
#4840 |
|
Raczkowanie
|
A ja z kolei sama dzwonilam do ZUSu i tam mi powiedziano, że jest potrzebne zaświadczenie lekarskie, a na zaświadczeniu było napisane że to bylo poronienie w +-15 tyg i ze plod martwy (nic nie piszą że to terminacja ani nic z tych rzeczy). Na tym zaświadczeniu byl tez dopisek że pacjentce przysługuje urlop macierzyński 8 tygodni. Może co urząd to inaczej nie wiem, ale ja wolałam zapytać się u zrodla żeby jak najszybciej wszystkie dokumenty były złożone bo od tego zależy jak szybko będzie kasa.
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
|
#4841 |
|
Raczkowanie
|
Ja mialam zarowno urlop okolicznościowy jak i macierzyński. Nie jrstrm oewna czy aby w kodeskie był zapis o wykluczaniu sie urlopow. Poza tym w pr?ypadku irodzenia zdrowego dziecka poza normalnym urlopem macierzynskim przyslugują 2 dni olicznościowego i nikt nir mowi o wykluczaniu się. Podobnie jest z urlopem pracowniczym w wymiarze 26dni w roku. Kobiecie ktora jest na macierzynskim przysluguje ten urlop mimo ze jrst na macierzynskim.
|
|
|
#4842 |
|
Raczkowanie
|
Ale to jak to jest, skoro teraz jesteśmy na macierzyńskim, tzn ja jestem, a do pracy wrócę po 8 tygodniach to wtedy mogę sobie wykorzystać ten za urodzenie i śmierć kiedy chce? To tak trochę dziwnie.
|
#4843 |
|
Raczkowanie
|
Dla mnie dziwne jest to ze kobiecie na urlopie macierzynskim pr?ysluguje drugi urlop w wysokosci 26 dni. A co do urlopu okolicznosciowego to pracodawca sam mi powiedział ze dodatkowo przyslugują mi te 4 dni urlopu olicznościowego.
|
|
|
#4844 |
|
Raczkowanie
|
A co to to nie, akurat urlopu wypoczynkowego to bym nie oddała..
a o tamten okolicznościowy tez się upomne i mężowi powiem bo przez to wszystko nawet o tym zapomniałam. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
|
#4845 |
|
Raczkowanie
|
Takie jest prawo
wiec skoro jest mozliwosc skorzystania to dlaczego nie Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
#4846 |
|
Zakorzenienie
|
Wiecheć to lekarz ginekolog a nie genetyk,chyba reron o ile dobrze kojarzę ..
|
|
|
#4847 |
|
Rozeznanie
|
Jestem już na izbie przyjęć, siedzę w piżamie i czekam od pol godziny na lekarza, generalnie panie mile jak cmentarz o północy, odzywają się do pacjentów jak do debili
|
|
|
|
#4848 |
|
Raczkowanie
|
Roma nie zwracaj na nie uwagi, u mnie lekarka też była niemiła, chyba miała inne zdanie niż ja...no cóż, za chwilę wszystko będzie za Tobą, przesyłam uściski
|
|
|
#4849 |
|
Raczkowanie
|
No dokładnie nie patrz na to Roma. Ważne żeby to bylo jak najszybciej za Toba. Pamiętaj że masz prawo do kroplowek przeciwbolowych - powtarzam to każdej, bo cały czas pamiętam jak było u mnie.
|
#4850 |
|
Zakorzenienie
|
Dokładnie Roma jak tylko poczujesz ból od razu powiedz to pielęgniarce i migusiem niech da kroplówkę ! Pisz jak się sprawy mają jak będziesz na sali, i mam nadzieję że sama będziesz na niej.
|
|
|
#4851 |
|
Rozeznanie
|
Właśnie przyjmował mnie starszy lekarz i pow
---------- Dopisano o 19:36 ---------- Poprzedni post napisano o 19:35 ---------- Ucięło mi posta Powiedział ze dobrze robie i ze każdy normalny człowiek by tak zrobił na moim miejscu Jestem zdeterminowana, męża gdzieś mi na na górę wysłali na 3 piętro ---------- Dopisano o 19:37 ---------- Poprzedni post napisano o 19:36 ---------- A co do kroplówki pamietam ze niektórym dziewczynom mówiły położne ze opóźniają akcje bo osłabiają skurcze, u Was nie było tak? |
|
|
|
#4852 |
|
Zakorzenienie
|
Mnie bolało jak cholera, a w kulminacyjnym punkcie myślałam że będę ściany jadła zaraz, ale każda ma inny program bólu, mi nic takiego nie mówiło że opóźnia czy coś. Ale po co masz cierpieć? Mało masz cierpień już na głowie ?
I dobrze powiedział mądry chłop ! Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
#4853 |
|
Raczkowanie
|
Roma1987 a w jakim mieście jesteś ogólnie?
|
|
|
|
#4854 |
|
Raczkowanie
|
Roma
Oni podają pyralgine albo paracetamol a to nie sa leki mocno rozkurczowe jak np nospa. Mi mówili, że trochę mogą może opóźnić działanie tabletek ale z drugiej strony lekarz przyznał mi rację, że mam prawo do leków przeciwbolowych i ze zdaje sobie sprawę ze bez nich bym nie wytrzymała. Zobaczysz jak będzie u Ciebie. Jeśli poczujesz że już nie dasz rady to nie będziesz patrzyła na nic tylko blagala o kroplowke (mówię jak było u mnie) a wtedy pielęgniarki nie mogą Ci odmówić. A może szybko pójdzie i nie będzie tak źle. Nie myśl narazie i tym, myśl o tym jak o zadaniu które trzeba wykonać, przejść, a co będzie w trakcie to żadna z nas nie wie. Na pewno dasz radę, tak jak każda z nas.. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
15 tc + 5d [*] K. Edytowane przez milk1020 Czas edycji: 2018-01-25 o 19:42 |
|
|
|
#4855 |
|
Raczkowanie
|
Roma, myślami jestem z Tobą dzisiaj. Trzymaj się dzielnie i mam nadzieję, że szybko się wszystko skończy
|
|
|
|
#4856 |
|
Raczkowanie
|
Co nam przysługuje
http://mamaprawniczka.pl/?p=396 Dziś miałam dzień złości na to co mnie spotkało. Wchodzę na forum a tu kolejne nowe dziewczyny... Wysyłam Wam pozytywne fluidy, mam nadzieję, że szybko załatwicie formalności, że t przejdziecie w miarę łagodnie. |
|
|
|
#4857 |
|
Raczkowanie
|
Tez mam dzisiaj beznadziejny dzień. Zlosc, łzy, poczucie bezsilności. To się chyba nie skończy.. Mnie przeraża perspektywa wyjścia do ludzi, poza dom, czy nawet do znajomych. Wy też tak macie? Mąż chce żebym poszła do psychologa bo widzi, że nie jest ze mną dobrze. Ale ja nie chcę z nikim obcym gadać.
|
#4858 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Mi do urlopu wystarczył akt urodzenia z USC i wniosek o przyznanie urlopu. |
|
|
|
|
#4859 |
|
Raczkowanie
|
Milk mi psycholog bardzo pomogł. Ale sama szukałam pomocy. Chcialam jak najszybciej dojść do ladu aby podjąć starania o ciązę z uporządkowanymi emocjami..
|
|
|
#4860 |
|
Raczkowanie
|
Milk1020
Rozumiem Cię bardzo dobrze... Wydaje mi się, że jak u mnie sytuacja się wyjaśni, to będzie mi łatwiej i zacznę wszystko od nowa. Na chwilę obecną nie mam ochoty z nikim się spotykać i odpowiadać na pytania "I jak się czujesz? Chłopiec czy dziewczynka"... To narazie nie jest to ogarnięcia przez moją psychikę... Takze wspieram Cię mocno! I prawda jest to, że czas leci rany, inaczej być nie może... |
|
![]() |
Nowe wątki na forum Być rodzicem
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 17:45.

a o tamten okolicznościowy tez się upomne i mężowi powiem bo przez to wszystko nawet o tym zapomniałam.
wiec skoro jest mozliwosc skorzystania to dlaczego nie