|
|
#61 |
|
Raczkowanie
|
Dot.: Wyprawy wysokogorskie - godne podziwu czy samobojstwo
Dla mnie po dzisiejszej nocy Bielecki i Urubko to bohaterowie.
|
|
|
|
|
#62 |
|
hakuna matata
|
Treść usunięta
|
|
|
|
|
#63 |
|
Raczkowanie
|
Bardzo mi przykro, że akcja ratunkowa zakończyła się w takim momencie. Zwyczajnie strasznie szkoda człowieka.
Mnie w całej tej historii denerwuje tylko robienie bohaterów z ludzi, którzy w mojej opinii nie zasługują na taką estymę. Ale że należy ratować nie mam żadnych wątpliwości. |
|
|
|
|
#64 |
|
Konto usunięte
|
Może to będzie niepopularna opinia, ale uważam że mąż i ojciec ma obowiązki wobec rodziny i nie chciałabym, żeby mój mąż wybierał się na takie - sorry, ale - samobójcze wyprawy.
Edytowane przez c640cdfa886255292692728c9c3f51a456c1754b_657ce90228a24 Czas edycji: 2018-01-28 o 10:47 |
|
|
|
|
#65 |
|
Zakorzenienie
|
Ludzie. Ratuje sie osoby, ktore zabladzily w lesie, zaginely w jaskiniach, wlazily na lod i wpadly do wody. Ratujemy pijanych kierowcow. Ba, ratujemy, leczac, alkoholikow. Tez "sami sobie winni", prawda?
A juz wg niektorych himalaisci sami sie powinni ratowac, zbieracmforse na to, zeby byc przygotowanym na kazda ewentualnosc i nasz ratunek nie zasluguja. Ogarnijcie sie Wspolczuje szczerze i rodzinie i temu czlowiekowi, ktory tam zostal i pewnie juz zamarzl. Nie wiem czy prawda jest to, ze udalo im sie wejsc na szczyt, ale jesli to prawda i gdyby obydwoje przezyli, to wiekszosc z nas myslalaby o nich jak o bohaterach, o ludziach, ktorzy pokazuja innym jak walczyc, przekraczac granice. Dzieki takim ludziom ludzkosc sie rozwija i siega dalej niz, wydawaloby sie, mogla. A ze sie nie do konca udalo i trzeba bylo ich ratowac, to juz sa be, juz nie sa tacy silni, bohaterscy i "mogli sobie forse zbierac". Niesmaczne
|
|
#66 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#67 |
|
po drugiej stronie szafy
|
[1=c640cdfa886255292692728 c9c3f51a456c1754b_657ce90 228a24;80902311]Może to będzie niepopularna opinia, ale uważam że mąż i ojciec ma obowiązki wobec rodziny i nie chciałabym, żeby mój mąż wybierał się na takie - sorry, ale - samobójcze wyprawy.[/QUOTE]
I dlatego byś się pewnie z himalaistą nie związała. Jednak wchodząc w związek z kimś mającym taką pasję, albo zawód wymagający narażania życia, dłuższych pobytów poza domem itd, powinnyśmy mieć świadomość z czym to się wiąże. I obstawiam, że większość długoletnich partnerek himalaistów jest świadoma ryzyka.
|
|
|
#68 |
|
Raczkowanie
|
Jeden z uczestników wyprawy ratunkowej poinformował na swoim facebooku, że jednak podejmą próbę dostania się do Mackiewicza.
edit. Ludovic Giambiasi wycofuje się z poprzednich słów. Napisał, że nie ma komu polecieć po Mackiewicza, a helikoptery mogą osiągnąć pułap maksymalnie 6 tys. m n.p.m. Dodatkowo nad Nanga Parbat nadciąga burza śnieżna, co definitywnie przekreśla jakąkolwiek działalność górską. Edytowane przez kawiarniana Czas edycji: 2018-01-28 o 11:45 |
|
|
|
|
#69 | |
|
BAN stały
|
Cytat:
i szczerze wątpię również, że taki ratownik CHCE tam jechać. wcale nie chce, ale wie, że ktoś musi. bo znowu... nie powinno się zostawiać nikogo na śmierć. nawet jak jest bezmyślnym głupkiem. zdesperowane szukanie pomocy dopiero w ostatniej chwili jest graniem na emocjach ludzi. i jest niesamowicie egoistyczne. |
|
|
|
|
|
#70 |
|
po drugiej stronie szafy
|
Zebrali kasę na wyprawę, pewnie większe środki też by im się udało zdobyć.
|
|
|
#71 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#72 | |
|
BAN stały
|
Cytat:
nie mówię, że nie powinno ich się ratować. powinno. każdego się powinno. ale nie ma co gloryfikować i podziwiać - chyba że bezmyślność |
|
|
|
|
|
#73 |
|
po drugiej stronie szafy
|
[1=7cd1d0bf3fc279e4e45587f 61c3d7242fa9c0a30;8090418 1]Szkoda, ze dzieci nie maja wyboru czy chca miec takich rodzicow, ktorzy stawiaja je nizej niz swoja pasje[/QUOTE]
Dzieci generalnie nie mają wyboru, nie tylko w tym przypadku. Tu się raczej podziwia himalaistów ogólnie i w tym przypadku jeszcze ratowników.
|
|
|
#74 |
|
Zakorzenienie
|
O co chodzi z Bieleckim? Dlaczego piszecie, że ta akcja ratownicza to jego pokuta za jakieś inne winy?
|
|
|
|
|
#75 |
|
Zakorzenienie
|
[1=7cd1d0bf3fc279e4e45587f 61c3d7242fa9c0a30;8090418 1]Szkoda, ze dzieci nie maja wyboru czy chca miec takich rodzicow, ktorzy stawiaja je nizej niz swoja pasje[/QUOTE]
Po co dzieci maja strazacy? A juz szczegolnie ci ochotnicy. Po co maja dzieci policjanci? No nawet gornicy. A marynarze? Tych to w domu nie ma miesiacami, po co im dzieci? Po co w ogole kobiety maja dzieci, jesli chca pracowac zawodowo i chca realizacji swoich ambicji a dziecko laduje w zlobku czy u opiekunki na x godzin dziennie. Mozna tak dlugo I tak, szkoda, ze nie mozna sobie wybrac rodzicow, i czy w ogole sie chce urodzic, ale uwazam, ze urodzenie sie jako dziecko himalaisty nie jest jeszcze tym co najgorszego moze czlowieka spotkac na swiecie.
|
|
#76 |
|
Konto usunięte
|
Treść usunięta
|
|
|
|
|
#77 |
|
po drugiej stronie szafy
|
Pamiętasz wejście na Broad Peak w 2013? Wielu ludzi ma takie skojarzenia. Uważam że niesłusznie, ale się kojarzy.
|
|
|
#78 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#79 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Jedyne co tu ciezko mi zaakceptowac, to to ze himalaisci mimo swojej skrajnie niebezpiecznej pasji zakladaja rodziny i maja dzieci. Niech kazdy robi ze sqoim zyciem co chce, ale po co wplatywac w to innych, dzieci? Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
|
#80 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
[1=0235a76bf37a0c9e786a33d 682e03cfb1aa33c8b_653ef22 455ebf;80904576]ja też. jak usłyszałam, że Bielecki będzie brać udział w akcji ratunkowej, to pomyślałam sobie o Broad Peak, Macieju Berbece i Tomku Kowalskim [/QUOTE]W Wikipedii przeczytałam, że zmarli podczas tej wyprawy. Co ma z tym wspólnego Bielecki, poza tym, że był tam z nimi? |
|
|
|
|
|
#81 |
|
Konto usunięte
|
Bielecki był członkiem wyprawy na Broad Peak w 2013, gdy schodzili ze szczytu on i jeszcze jeden himalaista, Artur Małek, odłączyli się od Berbeki i Kowalskiego, nie utrzymywali z nimi kontaktu wzrokowego, zerwali integralność grupy i nie stosowali się do zaleceń kierownika wyprawy. postąpili oni wbrew zasadom etyki w górach.
|
|
|
|
|
#82 |
|
Zakorzenienie
|
Oczywiscie, ze powinno sie ratowac, nikt tutaj nic innego nie pisze. Kosztami powinni byc obciazeni, oczywiscie z ubezpieczenia czy tez innych srodkow. Zony, moga sie ludzic, ze facet sie zmieni, bo kocha , jak wiele innych zon. Natomiast dzieci mi szkoda i to nie jest to samo jak w przypadku dzieci policjantow, strazakow czy marynarzy. To jest praca, nie kazdy dzien pracy przynosi smiertelne ryzyko, czasami nie wieksze niz praca kierowcy tira. To zadne porownanie. Idac na taka gore zima, po prostu bierze pod uwage smierc, ona jest w rozpisce,no sorry i spycha na dalszy plan dzieci, ktorych owszem, sam nie zrobil ale je ma. I ponosi za nie odpowiedzialnosc, takze za traume, ktora im funduje. Zal czlowieka, bo nawet jesli przezyje zostanie kaleka
|
|
|
|
|
#83 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
|
#84 |
|
Konto usunięte
|
tu jest fajny wywiad z Ewą Berbeką, żoną Maćka: http://www.wysokieobcasy.pl/wysokie-...Redirects=true
|
|
|
|
|
#85 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Pisze o tym, ze wlasciwie do kazdego ktos inny moglby sie "przyczepic" i spytac po co ma dzieci. A wyboru nie ma nikt, rodzimy sie w roznych rodzinach niezaleznie od naszych checi.
|
|
|
#86 | |
|
Raczkowanie
|
To też, Revol ma nieziemsko silny organizm, ale bardziej mi chodziło o jej psychikę. Ta kobieta musi mieć wycięty układ nerwowy, skoro po stracie najbliższej osoby i gdy sama spojrzała śmierci w oczy, wróciła do himalaizmu.
Cytat:
Odnośnie akcji ratunkowej, jestem jak najbardziej za i nieważne, że akurat Polaka nie udało się ocalić. [1=bb410bd1fbb42d2edea92b1 ada01ce79bf3cfb02_603add0 278cd5;80899596]trochę jak życie z osobą z nałogiem...[/QUOTE] Wiem, że to trochę krzywdzące, ale mi też to porównanie do nałogu najbardziej pasuje. |
|
|
|
|
|
#87 |
|
Konto usunięte
|
Treść usunięta
|
|
|
|
|
#88 |
|
Zakorzenienie
|
[1=0235a76bf37a0c9e786a33d 682e03cfb1aa33c8b_653ef22 455ebf;80904661]Bielecki był członkiem wyprawy na Broad Peak w 2013, gdy schodzili ze szczytu on i jeszcze jeden himalaista, Artur Małek, odłączyli się od Berbeki i Kowalskiego, nie utrzymywali z nimi kontaktu wzrokowego, zerwali integralność grupy i nie stosowali się do zaleceń kierownika wyprawy. postąpili oni wbrew zasadom etyki w górach.[/QUOTE]
Dzięki za wyjaśnienie. Ciekawe, że oni przeżyli, a tamci dwaj nie. |
|
|
|
|
#89 |
|
Konto usunięte
|
Treść usunięta
|
|
|
|
|
#90 |
|
Konto usunięte
|
tamta wyprawa też nie była wzorowo przygotowana. Berbeka miał 59 lat, nie przeszedł testów sprawnościowych. można gdybać i snuć hipotezy, że może jakby grupa się nie podzieliła, to i Berbeka, i Kowalski zeszliby cali i zdrowi. różnie mogło być.
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Forum plotkowe
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 13:19.

Zresztą, w sali ogólnych wydatków to jest taki pryszcz i tak sporadyczny ze aż wstyd ze taki argument się w ogóle pojawia.