|
|||||||
| Notka |
|
| Pielęgnacja włosów W tym miejscu rozmawiamy o pielęgnacji włosów. Jeśli twoje włosy są suche, pozbawione blasku lub zniszczone i szukasz sposobu na poprawę sytuacji. Dołącz do nas. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#2401 |
|
BAN stały
|
Dot.: Walka o zdrowe i piękne włosy :) -część II
jak masz wiecznie odpisywac z jakimis aluzjami...to wez wogole nie odpisuj bo mowilas na mnie a sama czepiasz sie nie wiadomo o co!!Daruj juz sobie te uwagi bo akurat one mi w niczym nie pomagaja...tylko drażnią..
Edytowane przez Koko19 Czas edycji: 2008-07-03 o 22:29 |
|
|
|
#2402 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
poza tym ona racz<ej wie co mowi, jest osoba ktora analizuje kosmetyki. Co do konserwantow, nie dajmy sie zwariowac, przeciez sa wszedzie, sa gorsze rzeczy blizej listy: z tego co pamietam wiele szamponow i odzywek ma na poczatku skladu sodium chloride ktore mnie kiedys podraznilo (pisala o nim tulipanna). |
|
|
|
|
#2403 |
|
Rozeznanie
|
ktos tu chyba ma pms
i hormony latajaaaaa
|
|
|
|
#2404 |
|
Zakorzenienie
|
![]() A ja musze sie pochwalic, że odkryłam nowy szampon Schaumy ziołowy. Moja mama kupiła dwa w promocji. Nie ma silikonów i jest bardzo fajny, zwłaszcza do włosów cienkich i przetłuszczających się. Razem z odzywka Joanny Naturia "Pokrzywa i zielona herbata" daje rewelacyjny efekt. Bardzo puszyste, zdrowo wyglądające włosy
|
|
|
|
#2405 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
#2406 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
pamiętaj, że słowo pisane to tylko 20% przekazu i każdy może sobie je interpretować po swojemu. A to, że Estelle [i nie tylko] często zwraca Ci uwagę w związku z różnymi kwestiami techicznymi to już inna sprawa [w czym ją w 100% popieram].Radzę więc spuścić z tonu i wrócić do tematu wątku. Mierla LU= Laboratorium Urody [forum]
|
|
#2407 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
zaraz tam wpadne
|
|
|
|
|
#2408 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
W najbliższym czasie wybieram sie na 'włosowe' zakupy to poszukam |
|
|
|
|
#2409 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Jutro rano Ci napisze skład ![]() edit: znalazłam skład na KWC: Skład: Aqua, Sodium Laureth Sulfate, Disodium Cocoamphodiacetate, Sodium Chloride, Rosmarinus Officinalis, Chamomilla Recutita, Equisteum Arvense, Salvia Officinalis, Urtica Dioica, Melissa Officinalis, Humulus Lupulus, Panthenol, Niacinamide, PEG-7 Glyceryl Cocoate, Glycol Distearate, Laureth-4, Cocamidopropyl Betaine, Polyquaternium-10, Citric Acid, Parfum, Hexyl Cinnamal, Linalool, Hydrogenated Castor Oil, Butylene Glycol, Sodium Benzoate, Sodium Salicylate, CI 42090, CI 47005 Za bardzo nie kojarze, któro to SLES, bo chyba nie chodzi o Sodium Laureth Sulfate?
Edytowane przez domi7ks Czas edycji: 2008-07-04 o 00:27 Powód: dopisek |
|
|
|
|
#2410 |
|
Przyczajenie
|
Dziewczyny witajcie
mam do was pytanko. Otoz czy zamawiala ktoras z was kiedys z tej strony?https://www.naturalne-piekno.pl/Olej...-roslinne.html Bo jak zobaczylam te oleje m.in wspominane przez was avocado... To sie zastanawiam nad kupnem a nawet jesli nie z tej strony, to czy ktoras z was uzywala tych olejow? Ja uzywam rycynowego i sie swietnie sprawdzal. Uzywalam rowniez oliwy z oliwek i ta radzila sobie gorzej. Ktore z olejow (oprocz kokosa i avocado) mozecie polecic? Jakich olejow najbardziej lubicie uzywac na wlosy (Nie wspominajac jeszcze o amli i vatice)? Czy stosowala ktoras z was np olejejk ze slodkich migdalow? Lub z pestek winogron?Swoja droga musze sie wam pochwalic ze ostatnio zakupilam 2 olejki na goraco z Qeen Helene (placenta i jojoba) i wspaniale mi nawilzyly i wygladzily wlosy tak ze zaczynaja ladnie wygladac |
|
|
|
#2411 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() z tej stronki nie zamawiałam ale wygląda ok. Co do olejków- ze słodkich migdałów sobie bardzo chwalę, podobnie jak kokosowy i avocado. A z teorii- palmowy, jojoba, arachidowy i pestki (dynia, winogrono). Jednak nie ma reguły- najlepiej przetestować na sobie. Ja osobiście oleje polecam z czystym sumieniem
|
|
#2412 | |
|
Przyczajenie
|
Cytat:
jeszcze gdy prostowalam wlosy (na cale szczescie zmadrzalam i od roku tego nie robie wcale) olejek rycynowy podtrzymywal ich kondycje. Dlatego mam zamiar wybrobowac jeszcze kilka innych olejow jak tylko bede w Polsce dziekuje za porady |
|
|
|
|
#2413 |
|
Raczkowanie
|
Chciałam zapytać o mycie włosów codziennie. Mam przesuszone włosy przez używanie nieodpowiedniego szampnou, czy mogę ozywając jakiegoś nawilżającego myć je codziennie? I czy warto [dla suchych wlosow] sprobowac metodą omo?
|
|
#2414 |
|
Zakorzenienie
|
Ha, ja tez pochwale sie wiedza !!! Natabene : zdobyta na wizazu.
szumasima - szampon Ci zbytnio nie pomoze. Pewnie - przy suchych wlosach dobrze jest stosowac jakis lagodny. Ja tez mam suche wlosy (farbowanie). Po wielu doswiadczeniach znalazlam "swoj" szampon : Frutta - potocznie : Kallos'a. Wlosy myje czesto. Ale przede wszystkim : "odzywianie" wlosow : odzywki, maski, oleje .... Moim wlosom pomaga takze: Jolie's psikadelko. Wczytuje sie w wypowiedzi na wizazu ; w wypowiedzi bardziej doswiadczonych niz ja i korzystam "ile wlezie". Tobie tez tak radze ! Á propos : moje wlosy nie zaprzyjaznily sie i nie polubily, zadnych ajurwedyjskich i arabskich specyfikow, za wyjatkiem : olejku kokosowego. A mycie odzywka ... Tez nie moj gust. Ale zawsze mozna cosik dla siebie wybrac. |
|
|
|
#2415 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Mam też maski, miody itepe itede, ale chcialam spytac o czestoliwosc mycia [taka najlepsza]. XD
Edytowane przez szumasima Czas edycji: 2008-07-04 o 09:11 |
|
|
|
|
#2416 |
|
Zakorzenienie
|
Myje wlosy tak czesto, jak one tego potrzebuja. Moze to i herezja, ale tak robie. Mam suche wlosy, ale raczej tlustawa skore glowy. Jak jest taka koniecznosc - myje codziennie, a czasem i dwa razy dziennie.
I myje szamponem dwa razy. Wiele Wizazanek preferuje tylko jeden raz. W temacie mycia wlosow "odpowiadam" na ich potrzeby. Wiele dziewczyn, tych z dlugimi wlosami, myje tylko skore glowy. Wlosy myje splywajacy szampon. Ja - niestety - nie mam dlugich wlosow. Myje najczesciej rano. Wieczorem, poprzedzajacym ten rytual - wcieram we wlosy jakis olejek (najczesciej kokosowy). A po myciu : maska (najczesciej mleczna ). I od czasu do czasu : WAX (ale tez jakos nie "zasmakowal" moim wloskom). Sa jakies nowe WAX'y (moje zamowienie w drodze). Jolie w watku o skladach kosmetykow wydala im nie najgorsza opinie. A Jej opinia jest dla mnie miarodajna. |
|
|
|
#2417 |
|
Raczkowanie
|
Dziękuję. ; ]
Mam jeszcze pytanie. znowu zaznaczę na początku, że włosy przeusyszły mi sie przez używanie szampnou Rzepa z Joanny [tzn. tak myślę, może też przez słońce i codzienne mycie włosów ?? ]. To dla mnie nieco nowa sytuacja, bo zawsze miałam włosy bardziej w stronę przetłuszczających się niż przesuszonych. Chciałam opisać tu pielęgnację nad jaką myślę teraz. Prosiłabym o korektę. Jestem początkująca, nie za bardzo znam się na tych wszystkich trickach, ale cały czas czytam ten wątek i dowiaduje się nowych rzeczy. ![]() Szampon, chciałabym na razie zostać [nie myć odżwyką]. 1) nivea "Elastyczność i blask" - przeczytałam dobre noty w analizie składu 2) Seboradin Szampon do włosów zniszczonych - dałam do wątku analizowania składu ![]() no i dalej. zastanawiam się czy uzywając maski nivea "elastyczność i blask" (czy ona dobrze nawilza wlasciwie - wystarczajaco?) mam uzywac waxa? Może to będzie za wiele i powinnam uzywac ich zamiennie; jednego dnia to, drugiego to. Jak z mieszaniem tych maseczek z miodem [obojetnie jakim miodem? ) ? - dziś na głowę z maską nivea nałozyłam dwie łyżki miodu wielokwiatowego - co sądzicie? - nie chce uzywac olejku kokosowego, bo opinie sa pomieszane, a wole juz nie ryzykowac, ew. pozniej) lotion seboradin do zniszczonych - wisienka na torcie. obawiam sie, ze troche... em. przedobrzyłam. a im [wlosom] wcale nie lepiej tam u gory. Echhh.
|
|
#2418 |
|
Zakorzenienie
|
Tu Ci nie pomoge. Przykro mi ! Juz nie uzywam do wlosow kosmetykow
drogeryjnych. Zle opinie o olejku kokosowym ?! ?! ?! Miodu jeszcze nie uzywalam. A co zas tyczy sie oceny Twojej pielegnacji, musisz poczekac na opinie tych, madrzejszych i bardziej doswiadczonych. Kudy mi tam do nich !!!! |
|
|
|
#2419 | |||||
|
The Pink Power Mołderajtor
|
Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
Cytat:
![]() ![]() nie strasz ![]() ![]() ![]() Właśnie zamówiłam amlę i jakiś hair-oil... Cytat:
Miodek i WAX, najlepiej polski - jak najbardziej A kokoska naprawdę nie ma się co bać. Nawet jeśli Ci nie podpasuje, to dużo $ nie stracisz, a podejrzewam, że niejedna wizażanka potem chętnie go przygarnie np. na wymianę |
|||||
|
|
|
#2420 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Mogłabyś wskazać jakieś konkretne, bo już nie wiem, co jest lekka odżywką. W jednych SLS, w drugiej zioła, które wysuszają. Będę wdzięczna. a WAX [polski najlepiej? to ten pomaranczowy - do zniszczonych?] i stosować co drugi dzień czy radziej? Kurcze, wylałam na siebie już prawie pół butelki tego lotionu do zniszczonych żółtego Seboradin, heh... Dziękuję, że uświadomiłaś mnie w porę, niby to oczywiste, a nie wpadłam na to. Dziękuję. ![]() ps. Wyciąg z bambusa zatrzymuje wodę? To lepsza jest NIVEA Elastycznośc i blask czy ta http://www.nivea.pl/products/show/203 (z bambusem i białą lilią) ? I czy w ogóle nie zmienić Nivei na coś innego nie drogeryjnego?
|
|
|
#2421 |
|
BAN stały
|
|
|
|
|
#2422 | |
|
|
Cytat:
Co do maseczki, to nie wiem, czy nie będzie za ciężka. Maskę zazwyczaj kładzie się 1-2 razy w tygodniu, odżywkę można po każdym myciu. Zatem może lepiej właśnie odżywka z tej serii? Wax co 2 dni to też za często, raczej co 4-5, jak zaleca producent. Ewentualnie jeśli chcesz koniecznie po każdym myciu, to trzymać go na włosach max 3-5 min. Jeśli szukasz psikadła regenerującego, to można zastosować proteinowy patent Jolie ew. spray dla dzieci z Rossmanna - jest bezpieczny, bo nie zawiera alkoholu a ma skład treściwy w proteiny. Seboradin możesz pozostawić jako wcierkę we włosy, np. raz na 3 dni, aby nie przesuszyć skóry i włosów. Fajnym kosmetykiem do wcierania będzie odżywka Farmona Jantar - też jest bez alkoholu Nie spodziewałam się więcej , no bo z czego...
|
|
|
|
|
#2423 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ps. czytałam, że proteiny niektorych wysuszaja nawet gdy sie nie stosuje ich za duzo, wiec sproboje moze jak sie uporam z terazniejszym sianem do stanu mniej piórkowatego ; p. ???
|
|
|
#2424 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Co do oleju kokosowego, po prostu trzeba kupic DOBRY OLEJ i jest rewelejszyn. Uwaga laski! ^^ Robie dziwna kuracyje, pomieszana z metodami Tulipanny, otoz: Nie mylam wlosow are dni, rozczesywalam aby sebum sie roznioslo... i potem babydreamem, nastepne 5 dni i umylam dzis woda. I dalej bede myc co trzy dni woda. I co ktorys raz babydreamem... Tu jest czysciutka woda, bez zadnych osadow, naprawde swietna, mysle,ze warto sprobowac. koko, co za elokwencja |
|
|
|
|
#2425 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
ja Cię bardzo proszę......tylko tyle
|
|
#2426 | |
|
|
Cytat:
Z proteinami musisz sama spróbować, jak ze wszystkim |
|
|
|
|
#2427 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Szkoda, bo skład ma fajny tzn te ekstrakty i witaminy, bo na reszcie sie nie znam![]() Cytat:
|
||
|
|
|
#2428 | ||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Cytat:
Jestem wam strasznie wdzięczna za rady! ![]() edit: Przepraszam, mysliscie, ze da sie je "odsuszyc" w ogole czy juz zawsze beda takie? Wydawalo mi sie, ze to tylko kilka dni ale czuje na wlosach jakbym latami uzywala tego szamponu.... JEszcze glupia oblewalam sie tym lotionem z Seboradinu zapominajac, ze jest na bazie alkoholu [!!!!]. Myslicie, ze mi sie uda? Moze lepiej obciac sie na lyso...
Edytowane przez szumasima Czas edycji: 2008-07-04 o 14:11 |
||
|
|
|
#2429 |
|
Zakorzenienie
|
a ja sie zastanawiam czy kupic babydream, to wkocu kilka zł no ale wiele osoób sie skarzy na ten szampon ze problemy z rozczesywaniem itd;/
|
|
|
|
#2430 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Mi sie bardzo dobrze rozczesują, tylko koltunia sie przy myciu i robią sie takie tępe, ale da sie przeżyc No i nie myje całych wlosow, tylko te przy skórze.
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Pielęgnacja włosów
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 19:30.

i hormony latajaaaaa

m.in wspominane przez was avocado... To sie zastanawiam nad kupnem
- nie mam dlugich wlosow. Myje najczesciej rano. Wieczorem, poprzedzajacym ten rytual - wcieram we wlosy jakis olejek (najczesciej kokosowy). A po myciu : maska (najczesciej mleczna ).
?? ]. To dla mnie nieco nowa sytuacja, bo zawsze miałam włosy bardziej w stronę przetłuszczających się niż przesuszonych. Chciałam opisać tu pielęgnację nad jaką myślę teraz. Prosiłabym o korektę. Jestem początkująca, nie za bardzo znam się na tych wszystkich trickach, ale cały czas czytam ten wątek i dowiaduje się nowych rzeczy. 
a im [wlosom] wcale nie lepiej tam u gory.