Pytanie o staż - wątek zbiorczy - Strona 60 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Praca i biznes

Notka

Praca i biznes W tym miejscu rozmawiamy o pracy i biznesie. Jeśli szukasz pracy, planujesz ją zmienić lub prowadzisz własny biznes, to miejsce jest dla ciebie.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2008-07-02, 21:52   #1771
kirki
Raczkowanie

Dot.: Pytanie o staż - wątek zbiorczy

Cytat:
Napisane przez eve_malutka Pokaż wiadomość
Dziewczyny nie wiecie czy pracodawca ma mnie prawo wysłac cos zawiesc busem do miejscowosci oddalonej o 40km od Krakowa? 2h jazdy od miejsca pracy?
Jak dla mnie - ma prawo. Tylko powinien oddać Ci za podróź, wykonujesz w końcu jego polecenie. Tylko, źe to będzie taka podróź słuźbowa - więc jak ta podróź (sama jazda) wyjdzie ci poza Twje normalne godziny pracy - to nic za to dnie dostaniesz (no chyba, źe normalnie pracujesz jako kierowca).
kirki jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-07-03, 05:49   #1772
dra
Zakorzenienie

witajcie
przepraszam,ale nie mam czasu calego watku przejrzec,a zalezy mi na szybkiej odpowiedzi
czy jak jest sie na stazu i pozniej sie zrezygnuje to jakie koszty sie ponosi
przypuścmy po miesiacu juz nie daje rady na tym stażu a juz dostałam wypłate od u.pracy czy musze im tez wypłate zwrócić??i jakie jeszcze sa konsekwencje
Stary 2008-07-03, 06:35   #1773
eve_malutka
Zadomowienie

GG do eve_malutka

Ponosisz koszty jedynie badan i np. jesli mialas dofinansowanie przejazdy to wtedy zwracasz ta kwote
No i wykreslaja cie z UP na 3 miesiace
eve_malutka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-07-03, 11:24   #1774
Cassandra 23
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez tratata Pokaż wiadomość
dziewczynki mozecie mi powiedziec jak wyglada sytuaca z wybieraniem 2 filaru? ile mam na to czasu? zaczeła mnie jaka kobieta nekac , ptzyjechala z gotową umową i na dodatek wielce zdziwiona byla jak jej nie podpisalam od razu tylko powiedzialam ze chce sie rozeznac
podobno tydzien czasu mam...
dzieki za wszelkie informacje
U mnie było dokładnie to samo. Już chyba drugiego dnia stażu jakaś kobita dzwoni i pyta się mnie o jakieś składki, filary itp. Przyznam,że zielona byłam Oświadczyła ze jutro (następnego dnia) przyjdzie do mnie jakis facet i zapozna mnie bezpłatnie z różnymi funduszami. Przyjechał punktualnie i zaczął mi kit wciskać, proponował jakis słaby fundusz (potem dokładnie się z tym zapoznałam) juz mi daje coś do podpisania a ja mu, że muszę sie najpierw ze wszystkim zapoznać i nic w ciemno nie będe podpisywać. Oburzył się, coś zaczął bełkotać ale podziękowałam mu i odeszłam.

P.S. Na stażu jestem dopiero 4 tyg. Zaczełam 2 czerwca 2008 roku. Przyznali mi na 12 miesiecy. Jestem w takiej sytuacji,że chwilowo zastępuje Pana, który jak ja przyszłam odszedł na emeryturkę (dwa dni mi tłumaczył co i jak w tych papierach, staż odbywam w Urzędzie Miasta). W poniedziałek ogłosili konkurs na jego miejsce i zamierzam złożyć swoje papierki. Bardzo chciałabym żeby mnie przyjeli. Już troszkę się nauczyłam, wiem co gdzie w jakich teczkach się znajduje. Kierownik podobno ze mnie zadowolony. Ale jak to w budżetówce, różnie bywa (liczą się znajomości). Napewno spróbuje i złoże dokumenty. Narazie zabieram się za pisanie dobrego listu motywacyjnego.

Jakub 20 czerwca 2009 r.
Blanka
15 września 2011 r
.

Cassandra 23 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-07-03, 11:49   #1775
Hosenka*
Zakorzenienie

Mnie też nękali "doradcy finansowi" z różnych banków Za każdym razem odmawiałam mówiąc, że muszę poznać oferte innych towarzystw, oraz, że zacznę się tym zajmować gdy zostane przyjęta już do "normalnej" pracy . Teraz już pracuję więc muszę sie rzeczywiście zacząć tym interesować

Instagram

W zapisanych relacjach - wyprzedaż kosmetyków pielęgnacyjnych i do makijażu
Hosenka* jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-07-03, 14:44   #1776
dra
Zakorzenienie

Cytat:
Ponosisz koszty jedynie badan i np. jesli mialas dofinansowanie przejazdy to wtedy zwracasz ta kwote
No i wykreslaja cie z UP na 3 miesiace
ja powim tak robie 3 dzien i mam dość nie daje rady już,bo wszystko prawie na mojej głowie nie mam chwili nawet odpocząć i sie zastanawiam czy miesiac dotrwać,zeby miec wypłate czy odejsc juz teraz,ja akurat na miejscu robie tylko za badania bym musiała oddac a to dobrze,moze ten miesiac jakos przebleje
nie wiem czy dam,rade bo czuje,ze na dniach cos mi strzeli w kregosłupie,ja po prostu opadam z sił
Stary 2008-07-04, 10:10   #1777
moonikkaa
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez dra Pokaż wiadomość
ja powim tak robie 3 dzien i mam dość nie daje rady już,bo wszystko prawie na mojej głowie nie mam chwili nawet odpocząć i sie zastanawiam czy miesiac dotrwać,zeby miec wypłate czy odejsc juz teraz,ja akurat na miejscu robie tylko za badania bym musiała oddac a to dobrze,moze ten miesiac jakos przebleje
nie wiem czy dam,rade bo czuje,ze na dniach cos mi strzeli w kregosłupie,ja po prostu opadam z sił
Dra co robisz na tym stazu,jesli mozna wiedziec, bo jak piszesz o kregosłupie to pomyslałam o pracy fizycznej

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2008-07-04, 10:44   #1778
AScarlett
Przyczajenie

GG do AScarlett

Mam pytanie dotyczące urlopu w czsaie stażu - zaczęłam go 18 maja, umowe mam na 3 miesiące - do 18 sierpnia włącznie. Wiem, że za 30 przepracowanych dni należą się 2 wolne. Jeden już wykorzystałam, 30 czerwca.
A teraz konkretnie - chciałabym skończyć staż 8 tj wziąć pozostałe dni urlopu (15 wypada święto), czyli skończyłabym 8 w piątek. I chodzi mi o to, czy wtedy będzie już mi się należało te, w sumie 6 dniu urlopu, minus 1 wykorzystany? Czy tylko 4, bo nie przepracowałam pełnych 90 dni?
AScarlett jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-07-04, 13:49   #1779
moonikkaa
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez AScarlett Pokaż wiadomość
Mam pytanie dotyczące urlopu w czsaie stażu - zaczęłam go 18 maja, umowe mam na 3 miesiące - do 18 sierpnia włącznie. Wiem, że za 30 przepracowanych dni należą się 2 wolne. Jeden już wykorzystałam, 30 czerwca.
A teraz konkretnie - chciałabym skończyć staż 8 tj wziąć pozostałe dni urlopu (15 wypada święto), czyli skończyłabym 8 w piątek. I chodzi mi o to, czy wtedy będzie już mi się należało te, w sumie 6 dniu urlopu, minus 1 wykorzystany? Czy tylko 4, bo nie przepracowałam pełnych 90 dni?
z tego co wiem to na stazu dni wolne nie przechodzą na kolejny m-c, ewentualnie trzeba napisac chyba jakies pismo do PUP z prosbą o mozliwosc wykorzystania tych dni w jednym m-cu (ale nie jestem w 100% pewna, wiec lepiej zapytaj w PUP)
Stary 2008-07-04, 14:09   #1780
Brydzia_
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez moonikkaa Pokaż wiadomość
z tego co wiem to na stazu dni wolne nie przechodzą na kolejny m-c, ewentualnie trzeba napisac chyba jakies pismo do PUP z prosbą o mozliwosc wykorzystania tych dni w jednym m-cu (ale nie jestem w 100% pewna, wiec lepiej zapytaj w PUP)
koleżance chyba nie o to chodziło...

dni wolne przechodzą na kolejny miesiąc. ja w sumie mam teraz na wakacje 10 dni wolnego.

Zeby dostac 2 dni wolnego musisz przepracowac 30

Brydzia_ jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-07-04, 14:25   #1781
moonikkaa
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Brydzia_ Pokaż wiadomość

dni wolne przechodzą na kolejny miesiąc. ja w sumie mam teraz na wakacje 10 dni wolnego.
widocznie z tym przechodzeniem urlopu jest w kazdym PUPie inaczej, ja w dwóch urzedach spotkałam sie ze w umowie wyraznie jest napisane ze urlop przeopada jesli sie go niewykorzysta w tym samym m-cu lub trzeba własnie skierowac prosbe do Urzedu.

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2008-07-04, 17:14   #1782
majorka:)
Rozeznanie

Szkoda,ze jesli ktos otrzymuje jakies dochody w moim przypadku rente po tacie to niestety staz mi juz nie przysloguje((
Podjecie stazu to zero jakich kolwiek dochodow,ale renta to przeciez nie byla zalezna odemnie.To jest chore dla mnie.
majorka:) jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-07-04, 17:39   #1783
Cassandra 23
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez majorka:) Pokaż wiadomość
Szkoda,ze jesli ktos otrzymuje jakies dochody w moim przypadku rente po tacie to niestety staz mi juz nie przysloguje((
Podjecie stazu to zero jakich kolwiek dochodow,ale renta to przeciez nie byla zalezna odemnie.To jest chore dla mnie.
Zgadzam się. Ale taka już ta biurokracja

Jakub 20 czerwca 2009 r.
Blanka
15 września 2011 r
.

Stary 2008-07-06, 10:03   #1784
Shiruvii
Zakorzenienie

GG do Shiruvii Send a message via Skype™ to Shiruvii

Cytat:
Napisane przez Brydzia_ Pokaż wiadomość
koleżance chyba nie o to chodziło...

Zeby dostac 2 dni wolnego musisz przepracowac 30

30 dni roboczych? Bo mnie pani w Urzedzie powiedziala (4 czerwca zaczelam staz) ze po 4 lipca moge wziac dwa dni. Przepracowanych dni (roboczych) mam tylko 20.

Cinderella is a proof that a new pair of shoes can change your life
Shiruvii jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-07-06, 11:54   #1785
Nija_
Zakorzenienie

Dziewczyny, mam pytanie.

Czy mogę teraz iść do urzędu pracy i poprosić o staż, jeżeli od października będę studiowała zaocznie (na pierwszym roku, teraz zdałam maturę)? Zastanawiam się też nad szkołą policealną (zamiast studiów albo dodatkowo). Czy to jakoś blokuje możliwość podjęcia stażu?

Do tej pory nie pracowałam (no, 3 dni w spożywczaku, ale to bez umowy).
Stary 2008-07-06, 13:06   #1786
Sesja
Zakorzenienie

Oczywiście, że możesz
Stary 2008-07-06, 13:40   #1787
Nija_
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Sesja Pokaż wiadomość
Oczywiście, że możesz
Też tak myślałam, ale wolałam się upewnić

Trzymajcie kciuki, żeby coś dla mnie znaleźli... Jestem ciekawa czy przy kierowaniu na staż patrzą na to, jaką kto skończył szkołę czy profil w LO
Stary 2008-07-06, 16:43   #1788
Hosenka*
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Nija_ Pokaż wiadomość
Też tak myślałam, ale wolałam się upewnić

Trzymajcie kciuki, żeby coś dla mnie znaleźli... Jestem ciekawa czy przy kierowaniu na staż patrzą na to, jaką kto skończył szkołę czy profil w LO
W moim przypadku wogóle sie nie kierowali. Skończyłam Ochrone Srodowiska a wysłali mnie do ... Urzędu Skarbowego Wysłają raczej tam gdzie potrzebują stazystów

Instagram

W zapisanych relacjach - wyprzedaż kosmetyków pielęgnacyjnych i do makijażu
Hosenka* jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-07-06, 18:06   #1789
Ata77
Zakorzenienie

Cytat:
Dziewczyny, mam pytanie.

Czy mogę teraz iść do urzędu pracy i poprosić o staż, jeżeli od października będę studiowała zaocznie?
Jeśli zaocznie to żaden problem, jak dziennie to mały problem jest

Ata77 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-07-06, 18:22   #1790
Nija_
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Hosenka* Pokaż wiadomość
W moim przypadku wogóle sie nie kierowali. Skończyłam Ochrone Srodowiska a wysłali mnie do ... Urzędu Skarbowego Wysłają raczej tam gdzie potrzebują stazystów
Ja bym tylko nie chciała, żeby mnie wysłali do sklepu spożywczego. Pracowałam właśnie w takim jednym i po trzech dniach zrezygnowałam... Warunki koszmarne.
Ale mam nadzieję, że tam wysyłają ludzi po zawodówce, którzy chcą się nauczyć zawodu sprzedawcy, oby.

Cytat:
Napisane przez Ata77 Pokaż wiadomość
Jeśli zaocznie to żaden problem, jak dziennie to mały problem jest
Jeszcze się zastanawiam - zaoczne studia czy policealna, ale raczej studia, a policelną sobie zrobię w trakcie
Stary 2008-07-06, 20:15   #1791
eve_malutka
Zadomowienie

GG do eve_malutka

zaoczne , policealna to strata czasu, wiem to po sobie
u mnie od jutra na stażu bedzie horror trwajacy 3tygodnie, dziewczyny trzymajcie kciuki zebym to wytrzymała
Stary 2008-07-06, 20:18   #1792
AScarlett
Przyczajenie

GG do AScarlett

A na czym ten horror polega??

U mnie w tym tygodniu też nie za ciekawie - sekretarka/kadrowa (w jednym) idzie na urlop i mam ją zastępować. Poza tym jeszcze kwatermistrz i technik - więc na pewno coś dla mnie znajdą do roboty Za wszystkich...
AScarlett jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-07-06, 20:27   #1793
Brydzia_
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Shiruvii Pokaż wiadomość
30 dni roboczych? Bo mnie pani w Urzedzie powiedziala (4 czerwca zaczelam staz) ze po 4 lipca moge wziac dwa dni. Przepracowanych dni (roboczych) mam tylko 20.
dobrze ci pani powiedziała
po upływie 30 dni kalendarzowych (sorry nie jasno się wczesniej wyraziłam

Stary 2008-07-06, 20:37   #1794
Nija_
Zakorzenienie

Cytat:
zaoczne , policealna to strata czasu, wiem to po sobie
u mnie od jutra na stażu bedzie horror trwajacy 3tygodnie, dziewczyny trzymajcie kciuki zebym to wytrzymała
Cytat:
Napisane przez AScarlett Pokaż wiadomość
A na czym ten horror polega??

U mnie w tym tygodniu też nie za ciekawie - sekretarka/kadrowa (w jednym) idzie na urlop i mam ją zastępować. Poza tym jeszcze kwatermistrz i technik - więc na pewno coś dla mnie znajdą do roboty Za wszystkich...
Trzymam kciuki, żeby jednak nie było żadnego horroru albo chociaż, żebyście jakoś przeżyły

A Wy trzymajcie kciuki, żeby skierowali mnie na jakiś fajny staż. Jeszcze muszę skorzystać z pomocy zumi.pl bo ostatnio mało brakowało, a bym się zgubiła idąc do mojego UP

eve_malutka a na jakim kierunku w policealnej się uczyłaś? Teraz studiujesz

Długo próbowałam z humanistki stać się ścisłowcem, chciałam za rok zdawać maturę z ścisłych przedmiotów i iść na jakiś przyszłościowy kierunek studiów. Ale ja kocham historię i studiując właśnie ten kierunek studiów będę szczęśliwa Zrobię jakieś certyfikaty z języków, zawód w szkole policealnej (albo technik optyk - kusi mnie od jakiegoś czasu) i może nie będzie tak źle z pracą...
Stary 2008-07-06, 20:48   #1795
eve_malutka
Zadomowienie

GG do eve_malutka

Ja bylam na policealnej administarcji, poszłam na nia bo nie dostałam sie na wymazone studia i chodziłam 2 lata, poznałam fajnych ludzi, ale troche zaluje ze nie poszłam odrazu na zaoczne bo teraz byłabym na etapie pisania pracy licencjackiej, a teraz zaczynam dopiero 2 rok zarzadzania.
Stary 2008-07-07, 05:36   #1796
dra
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez moonikkaa Pokaż wiadomość
Dra co robisz na tym stazu,jesli mozna wiedziec, bo jak piszesz o kregosłupie to pomyslałam o pracy fizycznej
wiesz ogólnie mam słaby kregosłup i mnie boli od stania i wiecznego sprzatania
jestem na stazu jako pomoc kuchenna,a robie wszytsko jakby to ujać,myje naczynia,pomagam w kuchni,sprzatam sale po jakimś spotkaniu lub szykuje cos na jakies spotkanie i w dodatku musze podawac kawy,herbaty i dania,a przeciez na kelnera sie nie ucze tylko jako pomoc kuchenna,w sdodatku mam rozpiske co powinnam sie uczyc,a tego i tak nie robie
niby z opisu wychodzi,ze łatwo jest,ale ja całe 8h jestem na nogach i kregosłup mnie boli,ja to moge powiedziec jestem w ciagłym biegu tam i mam dośc tego

a i kolezanka mi powiedziała,ze jak dostane wypłate z UP to jak odejde ze stażu to tą wypłate musze im oddać + za lekarza to ja już w końcu nie wiem jak jest,każdy mówi inaczej

jak mi odbiora cała wypłate to lepiej zebym teraz odeszła,a tak to odejde tak za miesiac zobaczymy na ile mi sil straczy,bo 5msc to na pewno nie wytrzymam
Stary 2008-07-07, 09:05   #1797
Nija_
Zakorzenienie

A zaczynałyście staż od pierwszego dnia miesiąca czy można zacząć obojętnie którego dnia?
Stary 2008-07-07, 09:33   #1798
Cassandra 23
Zakorzenienie

Cytat:
A zaczynałyście staż od pierwszego dnia miesiąca czy można zacząć obojętnie którego dnia?
Ja zaczełam 2 czerwca bo 1 wypadał w niedzielę. Z tego co wiem to staż zaczyna się od początku miesiąca.

Jakub 20 czerwca 2009 r.
Blanka
15 września 2011 r
.

Stary 2008-07-07, 15:01   #1799
Brydzia_
Zakorzenienie

Cytat:

ja np zaczełam staz 19

Stary 2008-07-07, 16:01   #1800
dra
Zakorzenienie

ja to nie wiem co mam już robić
z UP przysłali i ,że z dniem1 lipca przyznaja mi stypendium itd...
i pouczenie,ze jak nie ukoncze p.zawodowego to mam im oddać koszty tego przygotowania,czyl ja to rozumiem, ze jak bede np pracowała 2msc i dostane po 600zł np czyli wyjdzie 1200 to musze to im oddać
jak tak ma być to juz lepiej zrezygnuje,bo nie wiem czy dam rade 5msc wytrzymać
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Praca i biznes

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości