|
|
#481 | |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Rozmowa kwalifikacyjna
Cytat:
Oo dobrze wiedzieć ile to jest brutto berrusko ubiegam się o coś w stylu opiekuna firm-klientów. |
|
|
|
|
|
#482 |
|
Zadomowienie
|
Falka, słusznie z tą chorobą podpowiada. Bo jak powiesz, że chore dziecko, to zaraz: jak często choruje? i rzuciła pani pracę bo był chory?. Chorujące dziecko nie leży w interesie pracodawcy.
![]() Trzymam kciuki, że się im spodobasz i oni tobie również
|
|
|
|
|
#483 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Faktycznie, może lepiej nawet nie wspominać.Dziękuję |
|
|
|
|
|
#484 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Wystarczy że powiesz że byłaś w domu z dzieckiem a teraz już dziecko odchodowane... I tyle
Siła zdolna zmieniać świat (...) jest więc według ciebie Chaosem, sztuką i nauką? Przekleństwem, błogosławieństwem i postępem? A nie przypadkiem Wiarą? Miłością? Poświęceniem? http://www.suwaczki.com/tickers/p19u9n73qxcp5qvv.png |
|
|
|
|
|
#485 |
|
Przyczajenie
|
Mam ogromny problem. W poniedzialek ide na pierwsza w swoim zyciu rozmowe kwalifikacyjna i szczerze nie mam pojecia jak sie ubrac i o co moga mnie zapytac. Staram sie o posade hostessy jednej z agencji reklamowych. Prosze o pomoc!
|
|
|
|
|
#486 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
|
|
|
#487 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
chociaż to też zależy o jaką prace się ubiegamy. Bynajmniej tak załatwił sobie praktyki mój znajomy w firmie gdzie ubiega się bardzo dużo chętnych o prace, praktyki, staże. Mimo wielu chętnych tylko on został wyłoniony, chociaż u niego semestr bez poprawki to semestr stracony.
|
|
|
|
|
|
#488 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Wiem jak wyglada taka rozmowa wiec bede przygotowana lepiej na nastepna
|
|
|
#489 |
|
Zakorzenienie
|
Widze, ze dyskusja się dosyć rozwineła, ale co tam
Dorzucę swoje 2 grosze nt. rozmów kwalifikacyjnych.Z tego co zauważyłam to rozmowy są naprawdę różne, przykładowo: - Sephora - kierowniczka sprawdzała moją wiedze nt. skóry, jej pielęgnacji, makijażu, prosiła o odegranie rozmowy z klientka itp. Chcieli mnie przyjąć na pełny etat, ale niestety wtedy byłam na V roku i mi to nie pasowało, chcialam na 1/2 etatu, więcz tej pracy nic nie wyszło - Ing NN doradca finansowy - pani sama zaczęła mówić na czym polega praca, a gdy usłyszałam to od razu podziękowałam (w ogłoszeniu nie podali ani nazwy firmy, ani stanowiska, ani charakteru pracy więc poszłam "w ciemno"), ale mimo to pani nakoniec stwierdziła że spełniam jej oczekiwania i ze kwalifikuje mnie do dalszej cześci rekrutacji, którą był test osobowościowy. Odpowiadałam zgodnie z prawdą, czyli że nie lubie jak ktoś do mnei wydzwania proponując swoje usługi itp ale hmmm zgadnijcie ... Test wypadł pozytywnie wg tejże pani Odmówiłam kategorycznie- Urząd Kontroli Skarbowej, stanowisko administracyjno-kancelaryjne - I etapem był test ze znajomosci komputera i programów, napisanie pisma, przekonanie ze to ja powinnam dostać tą pracę i dyktando Niestety nie zakwalifikowałam się do II etapu czyli do rozmowy.- Biuro, w którym starałam się o pracę jako sekretarka - mówił glównie prezes, czyli na czym by ta praca polegała itp. Nie sprawdzał żadnych potrzebnych umiejętności, zadawał tylko luźne pytania w stylu czy umiem ogsługiwać komputer, moja odpowiedź: tak, i pytał dalej . Prezes wybrał mnie z łącznej liczby 33 chętnych, ale odmowilam - minimalna krajowa czyli 850 zł bez szans na więcej a za to mnóstwo obowiazków ![]() - Wojewódzki Inspektorat Ochrony Srodowiska - rozmowa typowo merytoryczna, z zakresu wymagań podanych w ogłoszeniu + inne pytania, tez merytoryczne, dotyczace studiów. Pytano mnie także czy nie planuję wyjazdu (eh ta emigracja ) no i o spodziewane wynagrodzenie tez pytano Musiałam się spodobac komisji bo dostałam tą pracę Mam nadzieje że na tym skończyła się moja przygoda z rozmowami kwalifikacyjnymi.
|
|
#490 |
|
Zakorzenienie
|
Ogłoszenie zamieszczone w internecie-pracownik biurowy.
Dostałam telefon, umowilam się na rozmowę. Okazalo się ze to praca w TP sa jako pracownik kancelaryjny. Na pocztaku rozmowy zostalam poinformowana na czym polega praca i co nalezalo by do moich obowiazkow, nastepnie podano stawke. Pani prowadzaca te rozmowe spytala czy mi odpowiadaja warurnki, po mojej zgodnej odpowiedzi zaczela rozmowe. Najpierw mialam opowiedziec cos o sobie, potem o swoim doswiadczeniu (ktore mam niewielkie-hostessa i roczny staż w Urzedzie Pracy)i obowiazdkach jakie wykonywalam. Potem spytala sie co pomoglo by mi , chodzi o doswiadczenie, w przyszlej pracy. Mialam rowniez test z pracy prz komputerze, chodzi glownie o prace w Exelu. Tj. zsumowac liczby, zmienic w pionewej tabeli wszytskie nazwy Krakow z duzej litery oraz skopiowac tebelke i wkleic do arkusza nr2. Potem pytala się o moje zainteresowania i co zamierzam robic za 5 lat. Na koniec pytala sie czy mam jakies pytania. Spytalam o forme umowy. Powiedziala ze okolo godziny 12 zadzwoni, niestety nikt nie zadzwonil kolo 12 wiec stwierdzilam ze mnie nie zatrudnia, a jednak stalo sie inaczej:zadzwonila po 15 z informacja ze mnie przyjmuja. Teraz czekam na umowe w Warszawy i mysle ze w przyszlym tyg zaczne prace. Zaznaczam ze to moja pierwsza rozmowa i bardzo sie ciesze ze ja dostalam.
|
|
|
#491 |
|
Crazy turtle lady
|
Jedną rozmowe zapamiętałam bardzo, bardzo źle. Niewiem, czy moge podac nazwe firmy, ale była to branża doradztwa personalnego. I to chodziło o praktyki, a nie o prace na etat. Zostałam poproszona o przejście do pokoiku gdzie siedziała bardzo młoda kobita (może w wieku zblizonym do mojego) która sobie paznokcie piłowała
Jak usiadłam, to sie spytała o doświadczenie zawodowe, prace w USA, gdzie miałam praktyki podczas studiów, co bym zrobiła ,gdyby klient sie pomylił w wypisawniu czegoś tam i całą winę zwalał na mnie oraz ostatnie : co wiem o firmie. Poczytałam trochę, powiedziałam czym sie zajmuje, kim sa założyciele, ilu osobom znaleźli prace, jakie są w moim mieście ich oddziały, i jak juz to powiedziałam to babka sie pyta czy wiem coś wiecej (wydawalo mi sie, że i tak sporo powiedziałam) to jeszcze wymieniałm nazwy firm zatrudniajacych pracowników itp. (wieksozść rzeczy wiedziałam raczej od innych ludzi lub "z życia") a ona ze mało i że sie nie przygotowałam do rozmowy Miałam zegarek na ręce więc tak jej nawijałam z 12-15 minut. Bardzo nieprzyjemna była przy tym i miałam wrażenie że siedzi tam za kare Dobrze, że tam stażu nie dostałam, atmosfera nie przyjemna..i to piłowanie paznokci![]() Niewiem czy inne Wizażanki maja podobne doświadczenia, ale jak dzwonia do mnie firmy z doradztwa personalnego, to zazwyczaj rozmowa kwalifikacyjna jest przez telefon. Najpierw po polsku, potem po angielsku i czasem po niemiecku. Pytania podobne jak wyżej wymienione, plus ile bym chciała netto, jak jestem dyspozycyjna w tygodniu. Niewiem, czy to co napisałam można podciagnąc pod r-k., ale tak się czułam
|
|
#492 |
|
Raczkowanie
|
Ja na razmowie kwalifikacyjnej tracę głowę, tak się stresuję że słowa wypowiedzieć nie mogę. Zalezy tez duzo od atmosfery bo jak jest niemiła to nie jest najlepiej. Ostatnio zadzwonili do mnie z ING i zaprosili na rozmowę. Do pozna przygotowywalam sie do tej rozmowy, nie moglam w nocy spać, rozmowa była na 16, precuję obecnie wiec w pracy caly dzien tez sie stresowałam... Na koniec okazalo sie ze to praca w ubezpieczeniach i jak sie zorientowalam to zrezygnowalam z rozmowy kwalifikacyjnej.... To straszne, nie wiem dlaczego tak sie boję, boję sie kompromitacji, skonczylam studia i chce miec dobrą pracę, chce sie rozwijać tylko pytanie jak sie zatrudnic? Skoro nie da sie uniknąć stresującej rozmowy kwalifikacyjnej? Denerwują mnie pytania typu: co bys zrobiła gdyby...... przeciez wiadomo że powiemy nie naprawde cobysmy zrobily tylko jak by bylo najlepiej zeby dobrze wypasc. Bzdurne sa te pytania i wogole cała ta otoczka mnie denerwuje.
|
|
|
#493 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
I tak nie zalezalo Ci na tym stazu... a jaka byłaby przyjemność mam na mysli to piłowanie pazurów, tak raczej prosesjonalista się nie zachowuje
|
|
|
|
#494 | |
|
Crazy turtle lady
|
Cytat:
Potem się zastanawiam, jak powinnam się zachować. Tez pomyślalam, żeby jej wrócić uwagę....ale sobie pomyślalałm, że zachowam sie z klasa i tyle. A praktyk bym chyba nie przyjeła....ale teraz to sobie moge gdybać
|
|
|
#495 |
|
Raczkowanie
|
za 1,5 godziny zacznie się moja rozmowa kwalifikacyjna są oprócz mnie na pewno 2 dziewczyny na to stanowisko... trzymajcie kciuki żeby mi sie udało bardzo mi zależy
|
|
|
|
|
#497 |
|
Zakorzenienie
|
Powodzenia na rozmowie
tez sama miałam jedna pare dni temu
|
|
|
#498 |
|
Raczkowanie
|
oki napisze przeszłam już 1 etap to już jest drugi będę rozmawiała z prezesem - stanowisko to sekretarka .. idę się ubierać
trzymajcie kciuki
|
|
|
|
|
#499 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() trzymam kciuki za Ciebie --->
|
|
|
|
#500 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ja też starałam sie o prace biurową / sekratarki. W jednej firmie dostałam oferte pracy, ale nie mogłam zgodzić sie ze wzgledu na proponowane warunki: najnizsza krajowa (ok 850 zł netto), bez szansy na wzrost pensji wraz z upływem czasu pracy w tej firmie (jedyna szansa w przypadku kolejnego wzrostu minimalnego wynagrodzenia ...) i w praktyce brak szansy na premie Dodam, ze multum obowiązków bo stanowisko "sekretarka" oznaczało tam całą organizację biura, łacznie z prowadzeniem kadr i ksiegowości oraz zajmowaniem sie zaoptarzeniem punktów w całej Polsce (i tylko 1 osoba na tym stanowisku)
|
|
|
#501 |
|
Raczkowanie
|
[quote=Titania;8350588]oj! na sekretarke nie musisz sie wcale ubierac
![]() dobre ja chyba jednak mimo wszystko sie ubiorę obecne mam prace ale za nia nie przepadam i chcialabym zmienicteraz to już naprawdę zmykam dziękuję : |
|
|
|
|
#502 |
|
Raczkowanie
|
już jestem po... nie wiem sama. prezes wydaje się facetem bez skrupułów. chciał chyba dać mi odczuć że on jest najmądrzejszy..była jeszcze kobieta z kadr o której mogę powiedzieć to samo nie zbyt sympatyczni ludzie... sama nie wiem
a tak się cieszyłam ... ide szperac dalej w ofertach...
|
|
|
|
|
#503 |
|
Zadomowienie
|
podobno pierwsze wrażenie jest bardzo ważne... na Twoim miejscu poważnie bym to przemyślała, bo jeśli będa faktycznie niemili to i praca nie będzie sprawiała satysfakcji, a tylko się umęczysz. no ale być może ich zachowanie na początku to tylko pozory, żeby wrbudzić dystans.
|
|
|
#504 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
a swoja droga, powiedzcie mi, dlaczego rozmowy kwalifikacyjne w polsce tak własnie wygladaja? strach, terror, stress, arogancja ze strony pracodawcy, podstepne pytania, czyhanie na to az sie komus podwinie noga..? to jakies niezdrowe! w uk bylam kilka razy na rozmowie kwalifikacyjnej, na 2 z nich bylam przepytywana przez osoby z rady miasta i wszyscy sie usmiechali, kiwali glowami, zachecali do mowienia, byla woda do picia na stole, zupełnie inny swiat...
|
|
|
|
#505 |
|
Zadomowienie
|
Titania, mam podobne doświadczenia. u nas wszystko jest takie formalne, trzeba zrobić super wrażenie, znać języki itp.na każde jedne stanowisko. w dodatku zawsze można spotkać się z jakimś testem na osobowość czy innym sprawdzaczem.
chyba nigdy nie zapomne jednego testu na rozmowie kwalifikacyjnej. to był test sprawdzający czy nadaje się na stanowisko... asystentki test odbył się po rozmowie, na której babka dokładnie mnie przemaglowała, włącznie z pytaniami o to skąd miałam taką i taką pracę, dlaczego akurat tam pracowałam itp.dużo tego było. a sam test... było w nim kilkadziesiąt pytań - trzeba było sposób 5 cech wybrać jedną, która najbardziej do mnie pasuje, i jedną, która pasuje najmniej. z tym że cechy te były każda z innej parady, np. cierpliwa, odważna, pomocna, otwarta, zdystansowana. generalnie na prawdę trudno się określić, czasem wszystkie pasują, czasem żadna. na początku się jeszcze starałam, potem odpuściłam. nie musze chyba pisać, że pracy nie dostałam. i tego nie żałuję
|
|
|
#506 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Na rozmowie kwalifikacyjnej w sprawie pracy która dostalam (
|
|
|
#507 |
|
Zakorzenienie
|
No moze troche tak
bo nie mozna powiedziec ze w 100% sytuacja wyglada tak samo, nie mniej wiekszosc rozmow kwalifikacyjnych w polsce jest mało przyjemna i stresujaca. te ktore mozna zaliczyc do przyjemnych to chyba mozna policzyc na palcach.![]() wiecie co, przychodze na ten watek i tak sobie czytam wypowiedzi ludzi, ktorzy starali sie o prace w Polsce i normalnie włos mi sie na głowie jeży zeby w naszym kraju dostac prace to trzeba stawac na rzesach a i to nie ma gwarancji, ze cos z tego wyjdzie bo jak ktos inny bedzie miał tzw przysłowiowe "plecy" to i tak sie wcisnie. my, polacy, chyba najwyrazniej uwielbiamy stwarzac nieprzyjemne sytuacje sobie na wzajem, a juz na pewno pracownikom ktorzy sa nizsi ranga. dlaczego u nas wszystko jest takie sztywne, formalne, nadete? dlaczego pracodawca nie wyjdzie do pracownika z usmiechem i zrozumieniem tylko magluje go na wszystkie sposoby aby wycisnac z niego ostatnie soki? dlaczego w polsce jest tyle podejrzliwosci, kombinatorstwa, lizusostwa, zawisci? jakos nie moge sie z tym pogodzic. nigdy nie miałam typowej rozmowy kwalifikacyjnej w polsce bo zaraz po skonczeniu uczelni wyjechałam do uk i tu zaczełam sie starac o prace, ale mowie wam, tu jest inne podejscie do pracownika, patrzy sie przede wszystkim na jego kwalifikacje i doswiaczenie a nie na wyglad, czy wiek lub płec. a w polsce, po 30-tce juz sa problemy ze znalezieniem pracy, szczegolnie dla kobiet, a nie daj boze jak sie zle wyglada, to juz katastrofa. dwa przykłady z zycia: moja przyjaciołka, mgr matematyki, od kilku lat probuje bezskutecznie znalezc prace w szkole, nie pomogła rowniez zmiana zamieszkania. poszła kiedys na rozmowe kwalifikacyjna do supermarketu stokrotka w naszym niewielkim miescie, a tam: testy matematyczne i psychologiczne rozwiazywane na czas, wysokie wymogi co do jezyka i jeszcze prawo jazdy. nie dostała sie. nie miała prawka i nie znała biegle dwoch jezykow. a miałaby pracowac na zapleczu sklepu i cos przeliczac w papierkach. czymże jest supermarket stokrotka ze maja takie wymagania? inny przykład, kolejna kolezanka, po biologii z biochemia, czy cos w tym stylu, chciała dostac sie do laboratorium polmosu w lublinie. przed rozmowa umierała ze strachu o to co moze zapytac ja prezes? o wszystkie rodzaje wodek jakie produkuje firma? czy o grysik, ktory produkują w polmoscie? a moze o przepisy z grysikiem albo preferencje alkoholowe? szef zapytał ja czy lubi pyzy i pierogi? (z grysiku , oczywiscie absurd!
|
|
|
#508 |
|
Zakorzenienie
|
Różne historie się zdarzają i to wszedzie.
Denerwują mnie określenia typu: w UK jest zupełnie inaczej, o wiele lepiej niż w PL bla bla bla. Przeważnie wybiera się tylko te przykłady które to potwierdzaja a co z resztą?? Nie ma kraju w którym było by w 100% wszystko pięknie ładnie i fair, niestety. O problemach z praca w UK tez sie nasłuchałam, wiec uwierz, że nie jest kolorowo, nie można byc tak jednostronnym. Piszesz o koniecznych "plecach" w PL - czy w UK jest inaczej?? Czy GDZIEKOLWIEK jest inaczej? Jeden przykład prosze ). Szukała "ambitnej" pracy bardzo długo, aż w końcu została zaproszona na rozmowę do pewnej firmy. Rekrutacja składala sie z kilku etapów (rozmowy, testy pisemne, praktyczne cuda-wianki), na każdym etapie kolejne osoby "odpadały", na przechodziła, dotarła chyba do 3 najlepszych - pracy nie dostała. Dostała potem maila od pracodawcy że stanowisko było już wcześniej "obstawione" a ona była najlepsza z kandydatów Komentarz jest tu chybe zbyteczny ![]() Równie dobrze ja mogę "udać" że nie widzę probemu z pracą w PL, bo prace znalazłam zgodną z wyksztaceniem po ok 4 miesiącach szukania, bez zadnych "pleców", rozmowa w miłej atmosferze. Niestety większość osób lubi generalizować i chwalić "cudze" a nie "swoje"
|
|
#509 | ||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
nie mówie ze w uk jest 100% lepiej ale na pewno łatwiej tu znalezc prace niz w polsce. ja osobiscie uwazam ze ludzie sa tu bardziej serdeczniejsi jesli chodzi i pomoc.byłam na rozmowach kwalifikacyjnych w szkołach brytyjskich, kiedy przychodziłam, zawsze w recepcji ktos mnie mile powitał, nauczyciele oprowadzali po szkole, miałam okazje byc gosciem na lekcji, personel chetnie podchodzi, rozmawia, przedstawia sie itp. ogólnie mowiac jest o wiele przyjazniej, serdeczniej i "ludzko". nie oszukujmy sie. wiadomo, kazdy przypadek jest inny. im bardziej ambitna praca tym trudniej. ale w polsce nie ma czegos takiego jak podejscie o nazwie : age-positive czy tez handicapped-friendly co na celu umozliwienie osobom starszym i niepełnosprawnym zatrudnienie na rownych warunkach. Cytat:
sorry, ale nie znam osobiscie nikogo kto by pochwalił rozmowy kwalifikacyjne w polsce. kolezanka-matematyczka dostała w koncu prace, w spoldzielni, pracuje, i jakos jej idzie. a wspołpracowniczki? izoluja ja bo nie jest w ich wieku a młodszego zawsze mozna wykorzystac. Cytat:
dziwne, ze pracodawca sam pochwalił sie w mailu, ze stanowisko bylo obsadzone. Cytat:
widac miałas szczescie, ze trafiłas na dobra firme. gratulacje! ale nie kazdy moze sie tym pochwalic. 26 lat mieszkałam w polsce, rok w uk. roznice sa jednak duze. pod wieloma wzgledami.
|
|
|
|
#510 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
![]() |
Nowe wątki na forum Praca i biznes
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 11:23.

Faktycznie, może lepiej nawet nie wspominać.
u taty. Zobaczymy co z tego bedzie. Babeczka bardzo mila i fajna 

Wiem jak wyglada taka rozmowa wiec bede przygotowana lepiej na nastepna
Odmówiłam kategorycznie
Dobrze, że tam stażu nie dostałam, atmosfera nie przyjemna..i to piłowanie paznokci

Dodam, ze multum obowiązków bo stanowisko "sekretarka" oznaczało tam całą organizację biura, łacznie z prowadzeniem kadr i ksiegowości oraz zajmowaniem sie zaoptarzeniem punktów w całej Polsce
Jeden przykład prosze