|
|
#1111 | |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Dług za mieszkanie u faceta
Cytat:
A jeśli on powie definitywnie, że nie, nie wchodzi w grę nic poza rozliczaniem się do złotówki i będzie jak do tego pory, to widać że Tobie to nie pasuje więc powinnaś poszukać innej osoby do związku - takiej, z którą będziecie po tej samej stronie jeśli chodzi o finanse. Czy da się żyć ze skąpcem? Z każdym da się żyć na siłę, ale nie będzie to fajne, przyjemne ani szczęśliwe życie. Takie życie będziesz mieć tylko z osobą z którą dogadasz się na każdej płaszczyźnie. Zamiast przejmować się jak Ciebie ktoś odbierze, określ się sama jakie masz podejście do finansów i mów o tym otwarcie, od początku, a jeśli coś nie gra, zaczynasz czuć się źle - wyjaśniaj wszystko na bieżąco. |
|
|
|
|
|
#1112 | |
|
Konto usunięte
|
renegocjuj ustalenia, przyjrzyj się jak reaguje, mów że nie podoba Ci się jego stosunek do pieniędzy.
Rozmawiaj i uważnie słuchaj odpowiedzi. ---------- Dopisano o 20:08 ---------- Poprzedni post napisano o 20:07 ---------- Cytat:
|
|
|
|
|
|
#1113 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#1114 |
|
Raczkowanie
|
Bo jak wyszedł pomysł zamieszkania razem to zapytał, ile płacę za mieszkanie i powiedział "no to u mnie będziesz płacić 400-500 zł myślę, ze nie wiecej, dogadamy sie" cos w tym rodzaju, wiec sie nie balam, zwłaszcza, że myślalam ze jesi jest gotów ze mna zamieszkac wiec mu na mnie zalezy.
|
|
|
|
|
#1115 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#1116 |
|
Konto usunięte
|
Dług za mieszkanie u faceta
No to dlaczego juz wtedy powiedziałaś „nie na tyle sie umawialiśmy”, albo skoro sie dogadamy to „tyle to dla mnie za duzo”
No i ciagle sie rozchodzi o to „on jednak zarabia więcej niz myslalam” ale co to ma do rzeczy? Jakby mniej zarabiał to byś nic nie powiedziała, ze Ci naliczał podczas niepłacenia? Jednak wychodzi tutaj jakas pazerność ![]() I każdy postępuje inaczej. To, ze ty byś tak nie postąpiła nie znaczy, ze inni tez musza. Sorry. Ja nie jem mięsa czy wszyscy na świecie nie maja prawa jeść mięsa? Edytowane przez f60400d832b72deb5c42f716e834e5f0a0698277_6206f895c87a0 Czas edycji: 2018-02-12 o 21:14 |
|
|
|
|
#1117 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Jak się na coś uczciwy człowiek z drugim umawia to potem się z tego wywiązuje niezależnie od tego czy ten drugi jest gołodupcem czy milionerem. |
|
|
|
|
|
#1118 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() Teraz nic tylko nakłonić misiaczka do anulowania długu a potem dać mu kopa Ten wątek mnie niszczy
|
|
|
|
|
|
#1119 | ||
|
BAN stały
|
Cytat:
Smiało mógł pomóc dziewczynie w przejściowym okresie stanąć na nogi ale po co. Cytat:
Ale chociaż nie jadł czy jadł? To sobie odlicz to co głodnemu z tej biedy fundowałaś. ![]() Szkoda że najbardziej atakujące cię tu osoby zgrabnie pomijają, że facet nie wynajął dziewczynie pokoju tylko kąt do spania co do którego nawet nie miała nic do powiedzenia jak go urządzić. Świetny deal. Mieszkał sam, nie było rady mieć frajera do płacenia, bo kto by mu chciał iść do kawalerki, mieszka z panną, i zarobeczek, zacieranie rączek. Ma gość głowę do finansów i /a raczej szczęscie do współlokatorek. ![]() Ja Ciebie podziwiam nie gra wam w łóżku, kompletnie rozbijacie się w temacie finansów i facet ma ból tyłka na maksa z paragonami i wszystkim. Twój pokój twój bałagan.
|
||
|
|
|
|
#1120 |
|
Raczkowanie
|
|
|
|
|
|
#1121 | |
|
BAN stały
|
Cytat:
Nie znał własnej raty kredytowej ? Opłata klimatyczna mu doszła? Stówka różnicy miesięcznie w skali 9 mscy daje 900 zł. I jeszcze wyżywienie które ona mu kupowała bo on udawał biednisia. I już tak jakby inaczej wygląda tych 2 tyś. ![]() Janusz biznesu? Zgodziła się w ogóle płacić to git, zapłaci jeszcze więcej? Bułka na półce 2 zł to przy kasie można powiedzieć 4 zł bo pani kasjerka ma widzimisię ? ![]() Boska logika wątku. Facet nawet sobie chaty nie kupil nadającej się wynajmowania (no ale czemu nie wynająć jak można wynając nawet hamak w którym się leży ), nawet porcelanowego kotka nie bardzo widział żeby dziewczyna na szafce postawiła ( w koncu on jest u siebie a ona nie), a to wszystko przy akompaniamencie mówiłem 5?, a nie, sorry, 7. ![]() ---------- Dopisano o 14:45 ---------- Poprzedni post napisano o 14:42 ---------- ale w wątku o skąpcach uderza jedno. Te dziewczyny nie były ze swoimi facetami tydzien, dwa, miesiąc, 2 miesiące. Tylko w zależności o wiele dłużej. I znosiły i płacenie za wypitą herbatkę, i wszelkie różne atrakcje. Edytowane przez Hultaj Czas edycji: 2018-02-13 o 13:54 |
|
|
|
|
|
#1122 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Okresowo mu się zmienia, np. czasem chowa moje rzeczy do szafki, czasem wyciąga. motyla - Tak, najpierw było ok, potem ta wyższa suma, więc ok, ale potem jeszcze jakiś podatek (jak zapytałam co to to mi coś poświrował, że to do czynszu, a nie podatek od kredytu), potem jakieś rozliczenie i tak wyszło poza widełki. Jednak wciąż to była atrakcyjna kwota. Z tym co on ma w portfelu - oczywiście - jego portfel - jego sprawa, co robi ze swoją kasą, ale jak się umawialiśmy miałam inny obraz sprawy. Myślałam, że on słabo przędzie (przez to skąpstwo), więc myślę, odciążę chłopa, mimo że sama miałam mało. Jak po czasie się dowiedziałam, że on ma tyle kasy, a mi każe stawiać sobie picie albo dorzuca swoje rzeczy do mojego koszyka w sklepie to poczułam się oszukana. To było bezczelne z jego strony w moim mniemaniu. Wtedy o tym nie wiedziałam. Po kawałku dowiadywałam się, jaka jest rata, ile zarabia, ile ma kasy. Może robić z kasą, co chce, ale umowa nie była jasna w tym momencie. On "zagrał biedaka" (chcący lub niechcący) a ja zawsze chętnie płaciłam (wiadomo w rewanżu, raz on, raz ja, a on bardzo chętnie się zgadzał, a nawet odsuwał się przy kasię, abym przypadkiem nie zapomniała, że moja kolej, choć nigdy nie uciekałam przed płaceniem). Już pomijam to, że facet na początku mógłby zapłacić za randkę. Proszę mi tej wypowiedzi nie rozdzielać na kawałki i wyrywać z kontekstu - czytać zdanie jako całość. MonCherry - to nie pazerność. Pazerność raczej widzę z drugiej strony, po innych rzeczach też i moje przyjaciółki mi też to mówią. Nie musi każdy tak uważać, ale chciałabym, żeby mój partner już tak. |
|
|
|
|
|
#1123 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Ale z drugiej strony jak już zamieszkali razem to mogła się od razu nie zgodzić na tę podwyższoną kwotę a nie stwierdzać po czasie, że jednak taka kwota jej nie pasuje. Oddałabym dług (może nawet liczony po tej pierwotnej, mniejszej stawce) ale związku bym nie kontynuowała. |
|
|
|
|
|
#1124 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
a czy spłacisz dług, czy nie, to to już zależy od Twojego sumienia. Ty będziesz musiała żyć z konsekwencjami swojej decyzji, nie my. ja bym oddała, ale na moich warunkach zależnych od moich możliwości finansowych. |
|
|
|
|
|
#1125 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Jak policzył mnie w okresie bezrobocia to mnie zasmuciło/zastanowiło. Nie wykłócałam się, bo uważam, że to on powinien wyjść z inicjatywą. Jak się dowiedziałam po kawałeczku innych rzeczy to tym bardziej. nie wiem co ja sobie wtedy myślałam, że mnie taki zaszczyt kopnął Mi głupio, im więcej czasu mija tym gorzej mi się odezwać.
|
|
|
|
|
|
#1126 |
|
zuy mod
|
Ale powinnaś to zrobic. Ja bym wyrzygala wszystko co mnie boli. Co masz w sumie do stracenia?
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
|
|
|
#1127 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#1128 |
|
Zakorzenienie
|
Już na początku wątku było widać, że ten facet źle Cię traktuje, a po ostatnich postach tym bardziej. Nie chce, byś wyjęła u niego swoje rzeczy, poczuła się jak u siebie, bo nie traktuje Cię jak kogoś z kim planuje przyszłość, ale przy tym chętnie zgadza się na to, byś płaciła za większość i byś nawet płaciła mu za picie i inne rzeczy, mimo że sam ma sporo pieniędzy. Moim zdaniem to okropne zwłaszcza, że wiedział, że Ty masz ciężko. No, ale jego to nie obchodziło, jego obchodzi tylko, by on miał dobrze, a sam sobie odłoży dużo pieniędzy, a on Ci nie pomoże jak masz problemy, tylko naliczy dług.
|
|
|
|
|
#1129 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#1130 |
|
Zakorzenienie
|
Skoro glupio ci sie odezwac, bo minelo sporo czasu, to zamierzasz sie tak czaic w nieskonczonosc do emerytury? Mam wrazenir, ze nie chcesz zerwac bo sie krepujesz to powiedziec. I tylko dlatego.
|
|
|
|
|
#1131 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Dlatego chciałam spojrzenia kogoś z boku. Może też nic nie jest całkiem czarne, ani całkiem białe. Fubizka - bo chciałabym z nim być, ale dobija mnie tymi rzeczami. Może próbuję trochę na siłę zrobić ten związek takim, jakim chciałabym, żeby był, ale nie jest nim z natury. Wiadomo, nikt nie jest idealny i nie chcę popadać w skrajności, bo ja też mam wady. Przecież czy z nim będę czy nie będę, dług jest i tak samo muszę sobie z nim poradzić/obgadać. To nie byłoby tak, że bym powiedziała "nara, spadaj z tym swoim długiem" i uciekła... |
|
|
|
|
|
#1132 |
|
Gazela inteligencji
|
No to jeśli chcesz z nim być, to tym bardziej musicie poważnie omówić wasze podejście do finansow. Nie rozumiem, dlaczego milczysz, rzucasz „aluzje” i masz nadzieję, że wszystko się samo rozwiąże.
|
|
#1133 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#1134 | ||
|
Konto usunięte
|
Cytat:
---------- Dopisano o 17:55 ---------- Poprzedni post napisano o 17:53 ---------- Cytat:
---------- Dopisano o 18:11 ---------- Poprzedni post napisano o 17:55 ---------- Autorko - przemyśl czy chcesz pozostawać z nim w związku. Jesteś bezbronna wobec sposobu w jaki Cię traktuje - to podwożenie pod bankomat, przepuszczenie do kasy w markecie, to podwyższanie opłaty za mieszkanie powyżej wcześniej ustalonek kwoty, naliczanie Ci długu jak byłaś bezrobotna i wyssanie z Ciebie oszczędności. Część dziewczyn za część tych zachowań faceta by spacyfikowała, odmówiła, wszczęła rozmowę, a nie po prostu przyjęła do wiadomości że ON TAK CHCE. Moim zdaniem nie jesteście w stanie się dogadać. |
||
|
|
|
|
#1135 |
|
Zakorzenienie
|
Jak chcesz z nim być to omówcie finanse do bólu a nie, że rzucisz aluzją i tyle. W związku trzeba być po tej samej stronie bo inaczej żal narasta. Nie wyobrażam sobie takiego wyobcowania w związku, że nie powiem, jak coś mi nie pasuje, bo głupio zacząć temat. Głupio to może być przypomnieć znajomej o kilku złotych długu, a nie omówić z najbliższą osobą kwestie domowego budżetu.
|
|
|
|
|
#1136 |
|
BAN stały
|
no akurat podrzucanie kukułczych jogurcików do koszyczka, slalom do bankomatu z tobą i twoją kartą gdy ma się własną w dodatku pękatą
czy hodowanie pustej lodówki bo dziewczyna zwiezie wałówkę to jest cynizm level master ale. Dlaczego od razu zimna, egoistyczna kalkulacja dla wygody. Może i ma miłe serduszko, tylko ten wężyk w kieszonce szczyp szczyp. Jakie to ma znaczenie , motywacja, albo koleś maksymalnie odpływa albo to jest coś głębszego w psychice i tylko rozmowa i opcjonalna deklaracja zmian może, ale wątpię, coś naprostować. Skądś te typy które potem kobiecie na porodówce podpasek nie kupią bo to przesada się biorą także powodzenia. Tak czy siak moim zdaniem nie rozmawiasz z nim bo on cię przerobi na swoją stronę i jeszcze sama go przeprosisz że roszczeniowa jesteś. ![]() A paliwko za wożenie do pracy to już ci podkreślił czy jasna sprawa że on aż dumnie szoferuje a ty tank tank? Nie życzę ci rozstania bo to twoja sprawa ale sorry bardzo mieszkasz z facetem, sypiasz z nim , jesteś 1,5 roku a nie potrafisz powiedzieć kiedy uważasz że wręcz na tobie pasożytuje , kisisz się i trenujecie akrobatykę wyjmowania twojej karty z twoich kieszeni.
Edytowane przez Hultaj Czas edycji: 2018-02-13 o 20:52 |
|
|
|
|
#1137 |
|
Konto usunięte
|
Nie zdziw cie, jak cie kiedys wyrzuci w skarpetkach na zewnatrz. Teraz, juz, zaraz.
Bez 20 zlotych na PKS do rodzicow. To jest ten typ czlowieka. |
|
|
|
|
#1138 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
|
#1139 | ||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Cytat:
|
||
|
|
|
|
#1140 |
|
Zakorzenienie
|
Ten chlop to takie zgnile jajo, dlaczego chcesz z nim byc. Ja swoich kumpli z roboty traktuje lepiej niz on ciebie.
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
Kiedy kobiety kogoś poznają to myślą, że to fajny facet. Jest już wstępnie zaakceptowany jako partner, a później może to tylko zepsuć lub nie. Kiedy mężczyźni kogoś poznają to myślą: „Ma niezłe nogi”. |
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Intymnie
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 22:49.

Ale chociaż nie jadł czy jadł? To sobie odlicz to co głodnemu z tej biedy fundowałaś. 

Mi głupio, im więcej czasu mija tym gorzej mi się odezwać.