|
|||||||
| Notka |
|
| Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#4231 |
|
Zadomowienie
|
Dot.: Mamusie lipcowe 2018 cz.2 -Tydzień za tygodniem leci, a nam rosną w brzuszkach
Przypominam o mojej prośbie o przejęcie prowadzenia wątku.
Mamy jedną kandydatkę Blankę, za co dziękuję. Czy ktoś jeszcze ma chęć stanąć do konkursu? ![]() Tak pytam na wszelki wypadek, bo Blanka dodała "o ile się nikt nie zgłosi" i coś w rodzaju "jeśli mnie chcecie", o ile nic nie pokręciłam Więc poczuwam się do przypomnienia o tym i prośby o Wasze opinie i ewentualne zgłoszenie, jeśli ktoś czuje powołanie, by nam tu pomatkować.---------- Dopisano o 22:12 ---------- Poprzedni post napisano o 22:04 ---------- Ani summer, ani ovejita nie dały dziś znać po wizytach Dziewczyny, czekamy na dobre wieści! Na jutro już trzymam za UP, Camelitos i za wizytę Gosia, żeby gin tam coś zaradził
|
#4232 |
|
Wtajemniczenie
|
Dot.: Mamusie lipcowe 2018 cz.2 -Tydzień za tygodniem leci, a nam rosną w brzuszkach
Hej hej
![]() My juz po wizycie ![]() Z małym jest wszystko w porządku - rośnie jak na drożdżach potwierdziło się ze jest chłopak co ciekawe, lekarz określał wielkość na podstawie kości udowej. Nawet nie wiedziałam że tak można! ![]() Dziś sprawdzalismy pobieżnie narządy bo UP mamy w przyszłym tygodniu, ale wydaje się że wszystko pracuje rąk jak powinno. Mały był dziś na usg tak spokojny jak nigdy - praktycznie wcale się nie ruszał oprócz pomachania rączką. Trochę mnie to przestraszyło ale lekarz kazał się nie martwić
Edytowane przez ovejita Czas edycji: 2018-02-13 o 23:14 |
|
|
|
#4233 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Więc jak coś, to szczerze pisać. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
#4234 |
|
Wtajemniczenie
|
Ovejita gratuluje wizyty !!!! Mi na podstawie kosci udowej ostatnio podawał wagę
![]() Ja nie mam nic przeciwko Blance jako naszej nowej mamusi ![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
#4235 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Bo mi dziś nie podał wagi - stwierdził, że wszystko zostanie wymierzone jak trzeba podczas UP ![]() U nas dziś skupił się przede wszystkim na główce (m.in móżdżku), ale na szczęście rozwój jest zgodny z innymi wymiarami ![]() W ogóle dziś lekarz nam powiedział, że przewidywania terminu porodu są najbardziej wiarygodne z usg 1 trymestru - dzieci wtedy w miarę jednakowo rosną, a wraz z wiekiem - pogłębiają się indywidualne różnice. |
|
|
|
|
#4236 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Bo moja gin mi wagi nie podała, ale mam wymiary kości na zdjęciu ![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
#4237 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Tak, tak, zdecydowanie teraz już zupełnie nie ma co sugerować się tp z usg. Takie tp to bardziej określenie wielkości dziecka, a nie faktyczny tp, czyli np rośnie mniejsze lub większe niż przeciętnie, a nie że urodzi się wcześniej czy później. ---------- Dopisano o 23:44 ---------- Poprzedni post napisano o 23:37 ---------- Nie wiem, czy lekarze nie mówią tego wyraźnie czy co, ale tak zwykle jest na wątkach, że wiele mamuś ciągle mówi o tym, jak im się zmienia tp i nastawiają się na poród wg tego, ale to nie ma znaczenia. Dzidki rodzą się, kiedy im pasuje, niezależnie ile ważą ![]() Benia udko miało 2,71 cm w 18+1, a ważył 211g
|
|
#4238 |
|
Raczkowanie
|
Dzień dobry wieczór
![]() chciałam się przywitać i zapytać czy mogę dołączyć? TP mam wyznaczony z USG na 22.07.18 r. Rzadko udzielam się na forach, ale teraz poczułam chęć przynależności do grupy, w której znajdę dziewczyny na podobnym etapie
|
|
|
|
#4239 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Bezsenność, jesteś nocnym markiem czy tak z przypadku w nocy piszesz?
|
|
#4240 |
|
Zadomowienie
|
Blanka
Zazdroszczę ruchów i to tak wyraźnych to musi byc niesamowite uczucie. U mnie 17t6d i czasem wieczorem wydaje mi sie ze cos czuje, ale ciezko to nazwać ruchami. Za to ns dniach brzuch mi wyskoczył jakby moje boczki zniknęły tylko poszły do przodu w brzuch. Co do przejęcia wątku, jak tylko Blanka ma czas i siły prowadzić to jestem jak najbardziej za 😌Jest na wątku od początku i na bieżąco. |
|
|
|
#4241 |
|
Zakorzenienie
|
Ovejita gratuluję udanej wizyty
![]() Folinka i tak zleciała pierwsza połowa ... gratki Aandra witaj
|
#4242 |
|
Raczkowanie
|
Jeśli któraś jeszcze nie była na warsztatach Bezpieczny Maluch to bardzo polecam !!! Nawet Mąż wyszedł z nich zadowolony, przydatna wiedzą bardzo fajnie przekazana, sporo gadżetów- smoczek NUK, maść Bepanthen, próbki i miniaturka Palmersa, wkładki laktacyjne, dużo gazetek, myjka - któraś z Was po warsztatach wstawiła zdjęcie myjki i pytała co to jest :-D też bym na to nie wpadła że to myjka do kąpania
To ja chyba też się dziś wybiorę na to UP, jest 19+6 mam nadzieję że mnie nie odeślę. Przed chwila pdzeczytalan ze na UP lekarze zalecaja isc z pelnym pecherzem zeby macica sie wypchnela do gory. Szczerze to wcześniej o tym nie słyszałam
|
#4243 | |||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
![]() Dziewczyny, mamy armagedon. Obudziłam sie z lekkim bólem gardła !! ![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|||
|
|
|
#4244 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
#4245 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 08:14 ---------- Poprzedni post napisano o 08:13 ---------- Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 08:15 ---------- Poprzedni post napisano o 08:14 ---------- Cytat:
---------- Dopisano o 08:17 ---------- Poprzedni post napisano o 08:15 ---------- Radena kuruj się. ---------- Dopisano o 08:22 ---------- Poprzedni post napisano o 08:17 ---------- Zapomniałam o najważniejszym- jestem za Blanka!!! |
|||
|
|
|
#4246 |
|
Zakorzenienie
|
Witam nową mamusię.
Ovejita gratuluję udanej wizyty. Też jestem za Blanką do prowadzenia wątku. Wczoraj byłyśmy na choince, Ewka przez dwie godziny non stop szalała, wytańczyła się i wybawiła. Dziewczyny jaki magnez najlepszy? Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
#4247 | |||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Poza tym, gdyby nie nasza miłość do lasu, to dziś nie myślałabym o wózku tylko o kolejnej kiecce albo tatuażu ![]() A tak poza tym, to witam się w ten piękny dzień. Oto wieści z wczorajszego frontu: małe rozwija się, wszystko jest w porządku, jakiekolwiek bóle (jajniki, podbrzusze) to (w moim przypadku) czysta natura, nic złego i w ogóle. Poza tym - kolejna infekcja. Ani razu od początku ciąży nie miałam spokoju - zaczęłam od antybiotyku i od dziś kolejny... Już nie wyrabiam... Po raz pierwszy w życiu miałam tak dziwaczne ciśnienie - 150/65 i puls 120. Doprawdy, nie wiem skąd to się wzięło, zwłaszcza taka różnica między tymi wartościami Na szczęście w domu się uspokoiło i trochę spadło. Dodam, że u mnie standard to 90/50, więc nieźle się zdziwiłam.Płeć nadal nieznana, a właściwie znana jeszcze mniej niż ostatnio - dwóch lekarzy obstawiało chłopca, a teraz na usg małe rozłożyło nóżki a tam.... nic.... tym razem lekarz obstawia dziewczynkę. Ja chyba będę miałam niespodziankę aż do porodu ![]() P.s. dziewczyny, wg usg mam termin na 02.07, więc jestem na początku 20. tc. a tu wczoraj gin mi mówi, że trzymamy się zawsze obliczeń wg om, więc jestem z powrotem w 19 tc. Ale wcześniej trzymał się obliczeń wg usg. To ja już nie wiem.... Jak wy liczycie sobie tygodnie??? Bo w takim razie połówkowe będę miała w 19+6, a gin mi sugerował, żeby było raczej bliżej 22 tc. Ja pierdziu... co krok to wątpliwość.... |
|||
|
|
|
#4248 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
|
|
|
#4249 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#4250 |
|
Wtajemniczenie
|
Zua płukaj gardło woda z solą, albo z wodą utlenioną
![]() Madziara u mnie też chelaMagB6 ja dziś dzień rozpoczęłam od wymiotów ![]() za chwilę mają wyłączyć prąd na całej ulicy, więc będę odcięta od świata jak mi się wszystko rozładuje ;p
|
|
#4251 |
|
Zakorzenienie
|
Madziara mi gin polecil magneb6,ze względu na to,że to jest lek,a nie suplement
Summer co do terminu porodu,to moj gin nic nie mowi na ten temat,jest wg om i staly wg usg,jest tydzień różnicy,wg om 19tydz 1 dz,wg usg 20tydz 1 dz.Podobno dla niego ważny jest termin z usg. Co do ciśnienia i pulsu u ginekologa,to witaj w klubie,puls u ginekologa wysoki,w domu w normie/cisnienie u gina max 140/80,w domu niskie ,dla przykladu dzisiaj 92/64 puls 74. Elaa wspolczuje wymiotow.Czemu.prąd Wam wyłączają?? Mój mąż dzisiaj zaskoczył,usmazyl naleśniki na Walentynki
Edytowane przez pola25 Czas edycji: 2018-02-14 o 09:03 |
|
|
|
#4252 |
|
Wtajemniczenie
|
Polu coś mają robić na mojej ulicy, jakieś naprawy czy coś.. dobrze, że wczoraj doczytałam na tablicy ogłoszeń. Ja mam wszystko na prąd, piec i czajnik, więc nagotowałam wody do termosa, to choć herbatę sobie zrobię
|
|
#4253 |
|
Rozeznanie
|
Ja też jestem za Blanką żeby nam matkowała!
Miałam taki straszny sen, że do teraz nie mogę się otrząsnąć.. Śniło mi się że urodziłam bliźniaki chłopca i dziewczynkę o czym wcześniej nie mieliśmy pojęcia. Zaraz po powrocie ze szpitala tż poszedł do pracy u ja zostałam z nimi sama i nie mogłam ich ogarnąć, ciągle płakały.. Do tego po porodzie okazało się że nie mamy kompletnie nic kupione dla dzieci tylko 2 body które niedawno kupiłam w Lidlu.. Na kolejnym usg muszę lekarza poprosić żeby dobrze sprawdził czy napewno jest jedno dziecko żeby akcja nie powtórzyła się w Realu. nie mam pojęcia skąd te sny się biorą.. Ale do teraz męczy mnie ból głowy który zaczął się jak dzieci ciągle płakały w tym snie![]() Wysłane z mojego SLA-L22 przy użyciu Tapatalka |
|
|
|
#4254 |
|
Zadomowienie
|
To beznadziejne, że urzędnicy nie potrafili Ci pomóc - przecież to jest ich praca!
Ale jak tak patrzę na Twoje wątpliwości, to nie wydają mi się jakieś strasznie skomplikowane. Wysokość zasiłku możesz sobie obliczyć od podstawy zgłaszanej do ubezpieczenia w deklaracji comiesięcznej. Kluczowe jest tylko to, czy przed porodem będziesz miała 12 miesięcy opłacania składek czy nie. Jak nie, to sprawa się trochę komplikuje: dostaniesz minimalny zasiłek + 1/12 za każdą opłaconą składkę. Czyli np. [2665,80 zł (60% średniego wynagrodzenia) + ((4000 zł (przykładowe zadeklarowane) - 2665,80 (podstawa) / 12)*6(bo np. pół roku działalności)] - 319,94 zł (składka zdrowotna, którą i tak musisz odprowadzić nawet na zasiłku) = 2665,8 + (1334,2/12)*6 - 319,94 = 2665,8 + 667,1 - 319,94 = 3012,96 zł Nie jestem żadną księgową, ale też prowadziłam działalność i trochę temat liznęłam. Może się też zdarzyć, że jakieś inne odliczenia pominęłam, ale myślę, że byłby to błąd rzędu 100 zł, nie więcej. Odnośnie urlopu Twojego męża, to przysługuje mu urlop okolicznościowy - 2 dni + 14 dni urlopu ojcowskiego (jeśli jest ubezpieczony, na raz lub 2 x po 7 dni, można wykorzystać do ukończenia przez dziecko 24 miesięcy, nie trzeba być mężem matki, płatne 100 % od podstawy wynagrodzenia ojca, ale liczą się wszystkie dni, nie tylko pracujące). Dodatkowo może uzyskać tzw. opiekę na Ciebie i dziecko, ale to już trzeba rozmawiać z lekarzami. Kiedy skończysz obowiązkowe 14 tygodni pobierania zasiłku macierzyńskiego, możesz z niego zrezygnować, a prawo do niego może przejąć ojciec dziecka (zostaje zdaje się 6 tygodni). Wysokość jego zasiłku jest obliczana od podstawy jego wynagrodzenia. Podobnie podzielić się możecie z urlopem rodzicielskim (czyli pozostałe 32 tygodnie).[/QUOTE] Odowska,Dziękuje za tak dokładne wyliczenia. Wszystko sobie to poobliczam, szczerze mówiąc, sama więcej poszukałam w internecie niż Panie w ZUSie. I o wysokości zasiłku mam już jako takie pojecię, natomiast nie do końca jeśli chodzi o podział naszych urlopów. Bo ja jako tako będąc na działalności cały czas pracuje no chyba że wezmę chorobowe, ale dlatego nie chce brać chyba, że rzeczywiści e będę na przykład uziemiona w szpitalu bo długofalowo bardziej oplaca mi się pracować nawet godzine w tygodniu niż być na długim zwolnieniu. dlatego też zaraz po porodzie pewnie też w jakimś stopniu będę pracować, i tu czarna magia bo panie nie mają pojecia kiedy mój mąż może brać urlop, tym bardziej ,że ma specyficzny zawód i panie już w ogóle nie wiedzą. ale to jakiś wielki problem nie jest. Oby wszyscy byli zdrowi, reszta się ułoży. Edytowane przez aniama6 Czas edycji: 2018-02-14 o 09:41 Powód: błędy |
|
|
|
#4255 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
U mnie trzymają się terminu z UG czyli 6.07 podobno to najdokładniejszy termin Chociaż na karcie ciąży mam jeszcze wpisany 11.07, gin zapomina zmienic zawsze... Obudziłam się z tak zatkanym nosem, myślami że się udusze ![]() Dzień dobry Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
||
|
|
|
#4256 | ||||||
|
Zadomowienie
|
Witam, witam!
Dziewczyny, co ja czytam? Macie niedoleczone zęby w ciąży? Cytat:
). Dlatego ważne jest, jak dziecko jest malutkie, jeszcze mięśnie nie dają rady trzymać całego szkieletu tak mocno do kupy, żeby nie chwytać go pod pachy, ale wsuwać rękę pod całe ciałko, żeby dać oparcie. Rożki i otulacze też w tym trochę pomagają.Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
xXBlankaXx jestem za Twoją kandydaturą na założyciela kolejnej części Cytat:
Cytat:
Dziewczyny, robiłam wczoraj wegańskie gołąbki bez zawijania. Roboty po pachy, w smaku ok, choć nieco zeschły od góry, bo za mało sosu jednak daliśmy do pieczenia. Pierwszy raz wyszły mi takie wegańskie kotlety, bo wcześniej się rozlatywały albo coś. Generalnie nie lubię robić czegoś takiego, bo zwykle składników cała lista, garów brudnych cała góra, w dodatku, to jest jedzenie jak dla mnie zwykle o jeden raz za dużo przetworzone. No ale czasem się skuszam i nagle odkrywam takie coś, pewnie oczywiste dla niektórych jak... mąka z ciecierzycy! Macie może jakieś fajne przepisy na jej wykorzystanie? |
||||||
|
|
|
#4257 |
|
Zadomowienie
|
Witam się z wami kobietki 😃
Witam też nową mamę która do nas dołączyła 😃 Dzisiaj dzień rozpoczęłam od wyprawienia mojej córy do szkoły a potem do laboratorium z moczem. Ustalam się w tej kolejce że szok. Za to mąż jak wrócił z nocnej zmiany zrobił mi niespodziankę dostałam kwiaty i czekoladki ( taki standard) ale liczy się gest. Córka nasza oczywiście też od tatusia dostała kwiaty i mega wielką bezę truskawkową. Miło się zrobiło 😃 A teraz leżę ......... i nic dzisiaj oprócz obiadu nie robię. Też jestem za Blanką żeby prowadziła wątek 😃 Miłego i spokojnego dnia wam życzę, jeżeli któraś ma dzisiaj wizytę to samych dobrych wieści życzę 😘 Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
#4258 |
|
Zadomowienie
|
Dobry!
Ja już po śniadaniu do łóżka ![]() Zdrówka wszystkim niedomagającym. summer, gratki za dobre wieści. Ale numer z tą płcią! ![]() W 99% przypadków tp liczy się z om, choć mówi się o tym z usg, to naprawdę nie ma co się do niego przywiązywać. W szpitalu om to świętość i koniec kropka, nawet przy różnicach rzędu tygodnia i więcej, jak chociażby u naszej madziary. Miłego dnia, Walentynki!
|
#4259 |
|
Zakorzenienie
|
Sandam te sny to norma,pod koniec miałam jeszcze gorsze...dzisiaj mi się śniło,że mój mąż paradował z gołym sius...rem, który że tak powiem miękki nie był,że tańczył na lodzie z moją koleżanką ze studiów,kórej bielizna się zsuwała
a ja w ramach jakiejs zabawy miałam zostać zamknięta w piecu na całą noc,oczywiście w ciążyBursztynek ja też nie robię,nie chce mi się. Miło ze strony męża help!!!przyszedł glukometr,pora mierzyć cukry,a ja na śniadanie zjadłam naleśnika i poprawiłam grzeskiem xxl ![]() Naema widzę,że jesteś.Jak się czujesz? |
|
|
|
#4260 |
|
Zadomowienie
|
Ja wczoraj tylko Was podczytywałam z pracy, bo po pierwsze zepsuł mi się laptop i w domu komórka tylko została, a po drugie po raz drugi w tej ciąży dopadły mnie mega wymioty. raczej to jakaś niestrawność choć niby nic podejrzanego nie jadłam bo nagle ok 20 zaczełam się czuć źle, potem te wymioty i po pół godzinie przeszło. Ale bardzo wspólczuje wszystkim które się z tym zmagają.
Co do dentysty też musze się umówić, mam to na mojej liście do zrobienia i ciągle tylko przepisuje, ale chyba dziś zadzwonie bo mam troszke luźniej w pracy jak zwykle w środku tygodnia. A właśnie dziewczyny, macie jakieś fajne ciążowe aplikacje na telefon? Bo wczoraj zaczełam szukać, ale nic mnie nie zachwyciło. Jak tam Wasze Walentynki? Ja nie świetuje bo mąż na wyjeździe, ale i tak nie miałabym czasu, wroce do domu pk 17 i będę miała jeszcze gości rodzinnych do jutra. Ale prezenty drobne w niedziele wymieniłyśmy. Poza tym ruchów u mnie zero,wyprawki zero. I nadal nie za bardzo czuję się w ciąży. na plusie ciągle tylko 2 kg co akurat bardzo mnie cieszy. |
|
![]() |
Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 19:06.

Więc poczuwam się do przypomnienia o tym i prośby o Wasze opinie i ewentualne zgłoszenie, jeśli ktoś czuje powołanie, by nam tu pomatkować.

Ja właśnie jestem totalnie zawieszona, jeśli chodzi o Walentynki. Nie mam ani nic przygotowanego ani wymyślonego. Ale Walentynki to pikuś! Dzień później mamy rocznicę ślubu i też nic nie wymyśliłam
Poza tym, gdyby nie nasza miłość do lasu, to dziś nie myślałabym o wózku tylko o kolejnej kiecce albo tatuażu
Na szczęście w domu się uspokoiło i trochę spadło. Dodam, że u mnie standard to 90/50, więc nieźle się zdziwiłam.

nie mam pojęcia skąd te sny się biorą.. Ale do teraz męczy mnie ból głowy który zaczął się jak dzieci ciągle płakały w tym snie
póki nie będzie nic różowego, nie będę wybrzydzać.
Aż mi się wierzyć nie chce po tym długim czekaniu!