|
|||||||
| Notka |
|
| Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#4741 |
|
BAN stały
|
Dot.: niedziela bez zakupów
Wakacje, ferie, długie weekendy, przed świętami, po świętach, między świętami... uzbiera się 😁
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
#4742 | |
|
Konto usunięte
|
Dot.: Czy zamknąć sklepy w niedziele?
Cytat:
Wysłane z
|
|
|
|
|
#4743 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Też możesz sobie wziąć urlop w długi weekend czy przerwę świąteczną. Z drugiej strony to ja muszę kombinować, żeby dostać urlop w ferie czy wakacje bo on w żadnym innym terminie w trakcie roku szkolnego nie dostanie wolnego. |
|
|
|
|
#4744 | |||
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Tak, może koniec końców wyjdzie lekko ponad 26 dni. Za to kosztem niemożności wzięcia urlopu w czasie innym niż wakacje. Strasznie Was to boli. |
|||
|
|
|
#4745 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ale mneijsza o to W sumie te wolne dni sa jakies. Tyle tylko, ze nie wtedy kiedy czlowiek chce ale wtedy kiedy wypadaja te wakcje czy ferie. I np dla mnie to byloby calkiem dobijajajce. I daltego, miedzy innymi, nie jestem nauczycielem
|
|
#4746 |
|
BAN stały
|
Ja też nigdy nauczycielem nie chciałabym być. Natomiast są oni grupa zawodową która nagminnie narzeka.
|
|
|
#4747 |
|
Raczkowanie
|
[1=3ebdb6c370169ce1a39c163 fc8d64643247d9f80;8142416 6]W przerwie świątecznej nauczyciele są w szkole - rotacyjnie, ale opieka nad dziećmi musi być zapewniona. W czasie ferii nie wiem jak jest obecnie. Wakacje kończą się de facto w połowie sierpnia, po zakończeniu roku szkolnego też jeszcze przez jakiś czas można się bujać - zależy od dyrekcji. U mnie nauczyciele z 'chętnymi' rodzicami sami malowali ławki i krzesła...
Możesz przybliżyć o co chodzi? Bo brzmi koszmarnie. Minus wycieczki, minus zielone szkoły i inne szmery bajery. Tak, może koniec końców wyjdzie lekko ponad 26 dni. Za to kosztem niemożności wzięcia urlopu w czasie innym niż wakacje. Strasznie Was to boli.[/QUOTE] Pracuję w aptece. Recepty na leki refundowane często są źle wypisane przez lekarza. Jeżeli mimo nieprawidłowo wypisanej recepty lek zostanie wydany na zniżkę to potem oddaje się z własnej kieszeni, bo NFZ taką receptę odrzuci i potraktuje jako pełnopłatną. Oczywiście poprawność recepty weryfikuje się od razu, natomiast zwłascza jeśli jest się młodym farmaceutą, w kolejce stoi 20 osób, które tylko komentują ile jeszcze mają czekać to niezwykle łatwo jest coś przeoczyć (przepisów jest naprawdę od groma). Nie narzekam na swoją pracę, bardzo ją lubię ale dałabym wiele za możliwość tak długich wakacji, bo nieraz wraca się zapłakanym, zwyzywanym przez pacjenta, który wie lepiej albo chce lek bez recepty i nie rozumie słowa nie albo poświęca swój prywatny czas na bieganie po lekarzach i proszenie o pieczątkę. Nie mówiąc już o obowiązkowych szkoleniach, które trzeba odbywać i zbieraniu punktów edukacyjnych.
Edytowane przez malinowegruszki Czas edycji: 2018-02-15 o 21:43 |
|
|
|
#4748 | ||
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Cytat:
Z drugiej strony nie widzę tu analogii do sytuacji nauczyciela. Ty płacisz za błąd, od niego oczekuje się zakupu narzędzi i materiałów z których korzysta w pracy. |
||
|
|
|
#4749 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Tak jak popieram lekarzy rezydentow tak popieram narzekania nauczycieli czy pielegniarek. Cytat:
Ale serio, te wakacje az tak dlugo nie trwaja. A od rodzicow uczniow tez sie mozna niezle nasluchac
|
|
#4750 |
|
Zakorzenienie
|
[1=3ebdb6c370169ce1a39c163 fc8d64643247d9f80;8142455 1]Dla mnie to chyba najważniejszy powód, który skutecznie wybił mi z głowy wszelkie ewentualne pomysły obrania tej ścieżki zawodowej. Oczy dookoła głowy, odpowiedzialność za trzydziestkę albo drobiazgu, który ledwo odrośnięty od ziemi nie ogarnia praw fizyki, albo starszych, którym co chwilę wpadają do głowy co durniejsze pomysły. Problemy wychowawcze, konflikty między uczniami, ogromna odpowiedzialność. A na deser co poniektórzy rodzice. [/QUOTE]Nie mówiąc już o nieprzespanych i spędzonych na korytarzu nocach podczas wycieczek szkolnych, kiedy trzeba pilnować, żeby dzieciaki nie szwendały się po innych pokojach, nie piły alkoholu, żeby nic nikomu się nie stało itd.
[1=3ebdb6c370169ce1a39c163 fc8d64643247d9f80;8142455 1]Z drugiej strony nie widzę tu analogii do sytuacji nauczyciela. Ty płacisz za błąd, od niego oczekuje się zakupu narzędzi i materiałów z których korzysta w pracy.[/QUOTE]Nie mówiąc o głupim kserowaniu i drukowaniu prac i materiałów bo ksero w szkole jest pod wydział
Edytowane przez Finlora Czas edycji: 2018-02-15 o 21:52 |
|
|
|
#4751 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() Swoją drogą jak najbardziej uważam, że nauczyciele mają powody do narzekania. Edukacja ma naprawdę kolosalne znaczenie dla rozwoju i społeczeństwa, a pensje są żenujące. Uwaga - to samo sądzę o zarobkach lekarzy. |
|
|
|
|
#4752 |
|
Konto usunięte
|
|
|
|
|
#4753 |
|
Zakorzenienie
|
[1=0235a76bf37a0c9e786a33d 682e03cfb1aa33c8b_653ef22 455ebf;81424751]Ksero w szkole nie działa, do dyrektorkiego nie ma dojścia, bo sekretariat stoi na straży
[/QUOTE]Mój mąż nawet papier do ksero kupował we własnym zakresie, bo w szkole nie było
|
|
|
|
#4754 |
|
Konto usunięte
|
|
|
|
|
#4755 |
|
Konto usunięte
|
Oj tam oj tam tu nie chodzi o to czy ktoś faktycznie ma lepeij czy gorzej tylko o umiejętne przedstawianie "faktów" i wzjamene szczucie na siebie ludzi. Łatwiej kierować i dogadywać się z poszczególnymi wkur grupami ludzi niż jedną zwarta i trzymająca się razem masa...
![]() Wysłane z
|
|
|
|
#4756 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() Najgorsze, że to wszystko jest de facto obowiązkowe i nie można oddzielić aspektu pedagogicznego od dydaktycznego. Stosunkowo niewielu nauczycieli ma dryg do jednego i drugiego. Ja na przykład jestem dobrym dydaktykiem (i skromnym ) ale byłabym beznadziejna pedagogicznie.
|
|
|
|
|
#4757 |
|
Raczkowanie
|
[1=3ebdb6c370169ce1a39c163 fc8d64643247d9f80;8142455 1]
Z drugiej strony nie widzę tu analogii do sytuacji nauczyciela. Ty płacisz za błąd, od niego oczekuje się zakupu narzędzi i materiałów z których korzysta w pracy.[/QUOTE] Owszem, ale tak jest też w innych branżach. Moja mama pracowała w banku (nie jakieś super stanowisko, tylko taki "szarak") i też musiała do pracy przynosić różne długopisy, kalkulatory itd. Potem już było lepiej bo bank zaczął produkować gadżety dla klientów ze swoim logiem. Wydaje mi się, że dużo zależy od szkoły, do której się trafi. Mama mojej najlepszej przyjaciółki pracuje jako nauczycielka, klasy 1-3 i nie dopłaca do swojej pracy ani żadnych dekoracji do klasy nie kupuje.
|
|
#4758 |
|
Zakorzenienie
|
[1=3ebdb6c370169ce1a39c163 fc8d64643247d9f80;8142483 1]Sama radość i odpoczynek
![]() Najgorsze, że to wszystko jest de facto obowiązkowe i nie można oddzielić aspektu pedagogicznego od dydaktycznego. Stosunkowo niewielu nauczycieli ma dryg do jednego i drugiego. Ja na przykład jestem dobrym dydaktykiem (i skromnym ) ale byłabym beznadziejna pedagogicznie.[/QUOTE]Niestety z tego co zauważyłam ogromna ilość rodziców przerzuca wychowanie na szkołę a sami praktycznie nie interesuje się dzieckiem. Dopiero jak się coś stanie to wielki wrzask i "moje dziecko nic nie zrobiło".
|
|
|
|
#4759 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#4760 |
|
Konto usunięte
|
Słucham opowieści nauczycielskich na bieżąco i czasem naprawdę aż ciarki przechodzą jak dzieci potrafią być zaniedbane - przede wszystkim emocjonalnie. Tym dzieciom trzeba pomóc - to raz. Dwa - jak to się odbija w grupie i na dydaktyce. A mnie o ile ta ostatnia może interesować, to nie mam ani zdolności, ani polotu, ani chęci, by wychowywać cudze dzieci i wyciągać je z pedagogicznego bagna. Dlatego tym bardziej szanuję dobrych nauczycieli, bo strona merytoryczna to raz, dydaktyczna to dwa, a ta dla mnie najgorsza, a przecież nie mniej ważna, pedagogiczna to trzy. Trudno być asem we wszystkich, więc tym bardziej należałoby dołożyć starań, aby przyciągnąć do tej pracy najlepszych. A nie pozostawiać w dużej mierze selekcji negatywnej.
|
|
|
|
#4761 |
|
Wtajemniczenie
|
[1=3ebdb6c370169ce1a39c163 fc8d64643247d9f80;8142294 6]Starałam się pokazać, że to, co uważasz za przywileje (pomijam ten urlop dla poratowania zdrowia) to raczej wyrównanie.
Nikt tutaj też - poza Tobą - nie twierdzi, że nauczyciele to najbardziej umęczona grupa zawodowa. Pielęgniarki mają ciężej.[/QUOTE] Jakie wyrównanie? Za co? No błagam cię. Za wykonaną pracę jest wypłata. Wyrównanie, no śmiać mi się chce. A jakby tak poodliczac te wolne dnie to też wam wyjdzie średnia 40 godzin w tygodniu? Raczej wątpię. Nie jesteś jedyną osobą która musi mieć swojego laptopa do pracy. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
#4762 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Nie ma sensu się powtarzać - pisałam dokładnie co, jak i dlaczego. Jeśli uważasz, że nauczyciel ma tyyyle wolnego i tak bardzo Cię to boli to zmień zawód. Też będziesz mieć tyyyyle wolnego i raj na ziemi. Czytaj uważnie - nie pracuję jako nauczyciel. |
|
|
|
|
#4763 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Poza tym wzięcie urlopu to nie to samo co ustawowe wolne nauczycieli. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
#4764 |
|
Konto usunięte
|
|
|
|
|
#4765 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Przecież za napisanie recepty na R kiedy powinna być pelnoplatna a farmaceuta wyda płaci lekarz. Jest nawet specjalna strona na której można sprawdzić na jaką kwotę wystawilo się recept refundowanych. A jak recepta jest bez pieczątki to pacjent z nią wraca. Nigdy ani ja ani moi znajomi nie spotkaliśmy się z tym żeby farmaceuta z recepta do poprawy po lekarzach biegał. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
#4766 |
|
Zakorzenienie
|
A czy Tobie ktoś kazał wybrać inny zawód? Skoro nauczyciele mają tak fajnie i tyyyyyle wolnego, które Cię tak boli, to czemu sama nie zostałaś nauczycielem? Też byś miała tyyyyle wolnego. Jakoś mu tego wolnego nie zazdroszczę. Nie mówiąc już o tym, że czasami potrzebuje jakiegoś dnia wolnego i nie może sobie tak po prostu wziąć urlopu, żeby iść do lekarza, zrobić badania i inne takie, tak jak ja.
|
|
|
|
#4767 | |
|
Wtajemniczenie
|
[1=3ebdb6c370169ce1a39c163 fc8d64643247d9f80;8142559 1]Nauczyciel w czasie pracy nie posiedzi na wizażu. Ty być może masz taką możliwość.
Nie ma sensu się powtarzać - pisałam dokładnie co, jak i dlaczego. Jeśli uważasz, że nauczyciel ma tyyyle wolnego i tak bardzo Cię to boli to zmień zawód. Też będziesz mieć tyyyyle wolnego i raj na ziemi. Czytaj uważnie - nie pracuję jako nauczyciel.[/QUOTE] Nadal nie rozumiem za co to wyrównanie. Serio zawsze myślałam że za wykonaną pracę jest pensja. Zawodu zmienić nie zamierzam, lubię swoją pracę mimo jej minusów. I w wielu zawodach, nie tylko jako nauczyciel trzeba mieć wkład własny. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz ---------- Dopisano o 23:40 ---------- Poprzedni post napisano o 23:39 ---------- [1=3ebdb6c370169ce1a39c163 fc8d64643247d9f80;8142567 1]A Tobie broni, skoro to takie cud maliny?[/QUOTE] Ja nie chcę. A jeżeli już się ktoś zdecydował na dany zawód to powinien rozważyć wszystkie plusy i minusy. A nauczyciele narzekają i to bardzo. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz ---------- Dopisano o 23:42 ---------- Poprzedni post napisano o 23:40 ---------- Cytat:
A skoro on wybrał to chyba zdawał sobie sprawę jak może być? Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
#4768 |
|
hakuna matata
|
Treść usunięta
|
|
|
|
#4769 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Offtop na szaro A masz jakiegoś znajomego farmaceutę? Bieganie po lekarzach jest nagminne w tym zawodzie. Najczęstsze błędy dotyczą dawkowania, które też musi być zapisane w określony sposób. Lekarza za nic nie dopłacają, chyba, że w przypadku kontroli funduszu okaże się, że wypisują leki na zniżkę poza wskazaniami refundacyjnymi ale w aptece w to nie wnikamy. Oczywiście najlepiej wyłapać wszelkie nieścisłości przed wydaniem leku i odesłać pacjenta do lekarza ale jak coś "wyjdzie" już później to albo płacić albo idziesz samemu.
Edytowane przez malinowegruszki Czas edycji: 2018-02-15 o 22:56 |
|
|
|
|
#4770 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Forum plotkowe
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 00:41.