|
|
#1801 |
|
Zadomowienie
|
Dot.: Lubelskie Panny Młode cz. III
Witam nowe dziewczyny na forum
TŻ=Towarzysz zycia ![]() Co do tych zapowiedzi,to na pewno musza zostac ogłoszone w parafii rodzimej,więc chyba i opłatę tam się robi,a robi sie to po spisaniu protokołu ![]() Amira i jak tam umowa z lokalem??Co ciekawego wynegocjowałas?
|
#1802 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Tak bylo w naszym przypadku, jestesmy juz po calej papierkowej 'robocie', pozostala tylko spowiedz, a slub jest w katedrze.
|
|
#1803 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Tylko z zespołem mamy dylemat
|
|
|
|
|
#1804 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
p. Machoń - on jest cukiernikiem i właścicielem tel. 607 312 852 Dziewczyny a ja muszę Wam powiedzieć, że jest jeszcze jeden sposób żeby ominąć licencję i dodatkowe opłaty z tym związane. My też nie bierzemy ślubu w Naszych parafiach ale żadnej licencji nie musimy mieć. Jest jeszcze coś takiego jak zgoda na przeprowadzenie nauk kanonicznych poza parafią. Jest specjalny druk na to. To powinien wypisać Wam Wasz proboszcz i z tym należy się udać do parafii, w której chcecie brać ślub. Oznacza to, że protokół spisywać będziecie w kościele, w którym będziecie brać ślub, w Waszych parafiach zostaje tylko wziąć odpis aktu chrztu i dać na zapowiedzi. Oczywiście mało który ksiądz o tym mówi bo to oznaczałoby, że świadomie pozbawia parafie pieniążków pochodzących z licencji. Nam powiedział o tym ksiądz w parafii w której będziemy brać ślub, dał takie pismo, przystawił pieczątkę parafii jako adresata i poradził do której parafii lepiej z tym się udać. Powiedział też że jeśli nam tego proboszcz nie podpisze to zostaje jeszcze licencja. Ale na szczęście nam się udało ![]() Więc bez dodatkowych kosztów mamy ślub w innym kościele, a jeszcze do tego w parafii TŻ gdzie był chrzczony nie chcieli nic za odpis chrztu
|
|
|
#1805 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
No zespół wybrać to ciężka sprawa, współczuje, mam nadzieję że jednak coś znajdziecie w cenie takiej jak chcecie i będzie suuuuper zabawa A mnie teraz wkurzają z lokalu, żebyśmy podali od której rezerwujemy naszą salę, niby mamy godzinę ślubu już ustaloną ale skąd mam wiedzieć na która my tam zjedziemy, mam spytać się Księdza ile msza co do minuty będzie trwać i wyliczyć czas składania życzeń?? Bo ten lokal kurcze buduje druga salę, z daleka od naszej ale chodzi o drogę wjazdową która jest jedna, parkingi też są osobne i ogród też osobny, ale jak zamawialiśmy salę to nie wiedzieliśmy o drugim lokalu z tyłu że w planach budowanie ma być...i dlatego jestem taka wściekła i cięta na nich.... mam chęć takiego mejla im napisać żeby się odwalili z tym podawaniem godziny....ale mają parcie pewnie bo jest któs chętny na ten lokal pewnie a że my byliśmy pierwsi to mamy pierszeństwo wyboru godziny przyjazdu, niezły zaszczyt nas kopnął dosłownie.....a nie sądzicie, że to chamstwo jeśli mówiliby komuś że na tą nie mogą przyjechać bo drugie wesele o tej godzinie przyjeżdza....wynika z tego że godzina ślubu musi być dostosowana przez drugą parę do naszej i nie może być to ta sama godzina bo przyjazd prawdopodobnie zbiegłby się w czasie.....niezła masakra....
|
|
#1806 |
|
Rozeznanie
|
Ciekawe, jak Małpka po swoim wielkim dniu?Już nie mogę doczekać się jej relacji!!!
|
|
|
|
#1807 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
a przypomnij jaki macie lokal? poza tym jeśli znają godzinę slubu, to orientacyjnie powinni wiedziec kiedy przyjedziecie - mniej wiecej okolo 2 h pozniej niz godzina slubu
|
|
|
|
|
#1808 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
a ktory lokal zgodzil sie na taki punkt w umowie? nie chcę Cie straszyc, ale obawiam sie ze nawet takie postanowienie w umowie nie ustrzeze Cie przed ewentualnymi problemami z lokalem (obyś ich nie miała) - bo po pierwsze co to znaczy ze nie beda w stanie zorganizowac przyjecia - to pojecie ocenne i zawsze m oga twierdzic, ale oni mogli zorganizowac przyjecie, tylko Wam cos nie odpowiadalo, a poza jak ich zmusisz do wyegzekwowania tego? jesli nie beda chcieli to nie znajda innego lokalu, po drugie moze nie byc juz wolnych terminow. oczywiscie inna kwestia jest ewentualne odszkodowanie za niewywiazanie z tej umowy, ale to chyba nie o to Wam chodzilo - bo co z tego ze moze na drodze sadowej wywalczycie odszkodowanie, skoro przyjecie weselne nie zostanie zorganizowane w wybranym przez Was terminie; |
|
|
|
|
#1809 |
|
Rozeznanie
|
he he jeszcze nie znają naszej godziny.... a to jest w Koronie. muszę im dziś coś odpisać.
|
#1810 |
|
Rozeznanie
|
Każde postanowienia można próbować podważać, natomiast ta umowa ma chronić mnie jako osobę zamawiająca usługę. Oczywiście przytoczyłam tylko przekaz jednego z punktów, nie jest to jego dosłowne brzmienie.
Kilka umów z lokalami weselnymi, które miałam okazje czytać były wybitnie niekorzystne dla klienta i dziwne było, że osoby zlecające godziły się na ich podpisanie. Ta, którą podpisałam jest dogodna i dla mnie i dla lokalu. W przypadku odmówienia przez zespół czy właściciela lokalu zamówionej usługi byłby on podstawą prawną do dochodzenia swoich roszczeń przez sądem cywilnym. |
|
|
|
#1811 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
wiem cos o tym tylko ze co z tego ze mozna dochodzic odszkodowania przed sadem skoro zmarnuja nam nasz najwspanialszy dzien w zyciu...jedyna ochrona z takiej umowy to to, że moze dochodzic odszkodowania z tytułu niewykonania lub nienalezytego wykonania umowy, ale nie jestes w stanie ich zmusic zeby zorganizowali przyjecie weselne winnym lokalu. poza tym zawsze to Ty bedziesz musiala udowodnic ze do niewykonania umowy doszlo z winy wlascicieli lokalu; generalnie, nawet bez takiej klauzuli ze "zorganizuja ci przyjecie weselne w innym lokalu o podobnym standardzie", moglabys dochodzic odszkodowania w razie niewywiazania sie z umowy przez wlascicieli lokalu; a co do niekorzystnych umow, to my tez widzielismy kilka z "ładnymi kwiatkami" - ale niektóre mozna spokojnie podpisywac, bo to że właściciel lokalu zastrzeże sobie w umowie różne dziwne rzeczy, to nie znaczy ze np. kary umowne mają podstawy prawne więc spokojnie mozna podpisac, bo i tak takie zastrzeżenie umowne, bedace sprzeczne z przepisami kodeksu cywilnego nie bedzie moglo byc skutecznie dochodzone na drodze prawnej - a niech wlasciciel mysli ze sie zabezpieczyl i cieszy sie, jak sie nie zna na przepisach
|
|
|
|
|
#1812 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#1813 | ||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Cytat:
![]() Edytowane przez m.a.r.t.a Czas edycji: 2008-07-08 o 21:43 Powód: post pod postem! |
||
|
|
|
#1814 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
#1815 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
#1816 |
|
Raczkowanie
|
Acha, widzisz ja jak byłam to obeszłam w koło i nie trafiłam, teraz bede wiedzieć
|
|
#1817 | ||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Cytat:
|
|
|
#1818 |
|
Raczkowanie
|
Podzielę się może moimi doświadczeniami jeśli chodzi o ciasta
. Idąc za radami dziewczyn z wizażu i znajomych byłam w sobotę w: sklepie, gdzie można zamawiać ciasta Abramowicza (na ul. Głębokiej), można było swobodnie degustować i były bardzo dobre,tylko niektóre nie miały najlepszego wyglądu, tzn. np sernik i rafaello krzywe jakby padnięte z jednej strony, ma to znaczenie dla mnie bo u nas ciasta będą na szwedzkim stole, generalnie pani sprzedająca nie była do końca zorientowana ale mówiła, że chyba 17 zł/kg, potem byłam w cukierni Bab's na Puławskiej: ogromny wybór, ale.... ciasta trochę udziwnione i drogie (80 zł za blachę - ok 2,5kg), ogromny wybór tortów (znajomi bardzo polecali) ale jak dostałam próbkę do spróbowania (kosztowała 16 zł.... ) to nie mogliśmy jej zmęczyć, strasznie nasączona rumem i winem, po prostu niesmaczna. Byliśmy jeszcze w Markizie na Kruczkowskiego, pani była bardzo nie miła i olewała nas maksymalnie, ale ciasta choć też nie najtańsze były bardzo dobre - ok 25 zł / kg. Tylko na 30 sierpnia już nie mogą mi tortu zrobić podobno... Dziś dzwoniłam do Biłgoraja - obszyńscy - też nie mają terminu . A w zeszłym tygodniu dzwoniłam do Nasutowa - brak terminu. Jutro postaram się zawitać do Staropolskiej, podzielę się wrażeniami jeśli chcecie . Ale kochane mam jeszcze pytanie: ile ciasta a ile tortu wagowo zamawiacie?. U mnie będzie 1 dzień i około 60 osób, I jeszcze jedno, czy jeśli mam wszystkie papierki (USC i akty chrztu) oraz w indeksie wszystkie nauki i poradnie, za wyjątkiem skupienia i ostatniej spowiedzi to mogę pójść spisać protokół w kościele i zamówić zapowiedzi?
|
#1819 | ||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Cytat:
A fajne z tym ominięciem licencji,ja nie musiałam z tego korzystać, ale niektórym rok temu by sie przydało
|
|
#1820 |
|
Raczkowanie
|
Kochane a jakie ciasta zamawiacie? Pytam o rodzaje....
|
#1821 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() ale tak wogole to chyba normalne takie sny |
|
|
|
|
#1822 |
|
Raczkowanie
|
Przyszle panny młode, czy wiecie cos na temat DOMU WESELNEGO OLA w Jabłonnej? http://www.domweselnyola.pl to ich strona internetowa, ale moze ktos byl tam na weselu lub organizuje swoje? Interesuje mnie cena za osobe i ogolnie jakosc uslug
![]() pozdrawiam
|
|
#1823 |
|
Przyczajenie
|
Witam !
Jako ze termin slubu mam, pomyslalam ze sie odezwe wreszcie! 4 lipiec 2009 - kosciol w konopnicy, przyjecie w kmicicu No to krotko o mnie - mieszkam zagranica, wiec w czerwcu zajechalam do lublina na pare dni zeby rozpoczac przygotowania slubno - weselne. Obejrzalam i wybralam sale no i reszte musze juz zalatwiac na odleglosc. Dlatego tak przeczesuje to forum, szukam namiarow i sprawdzam wszystkie linki. Teraz ostro debatujemy nad kapelami i fotografem... Jak nie bedzie kapeli to bedize DJ i juz. Moze macie jakies namiary? Poza tym mam jeszcze mnostwo pytan, ale to moze w swoim czasie... a, tak poza tym , mimo iz pewnie udalo mi sie przeczytac / przejzec jakies 30+ stron tego forum, dopiero teraz sie dowiedzialam ze TZ to towazysz zycia.... a sie glowilam nad tym! No wiec dobrze wiedziec Pozdrawiam! a, chetnie bym sie dodala do listy.... tylko jak i gdzie? Jeszcze jedno - widzialam na stronie ktorejs swietna mapke domow weselnych - wklejam linka: http://www.wera-mix.ovh.org/viewpage.php?page_id=17 Edytowane przez korzel Czas edycji: 2008-07-09 o 06:16 |
|
|
|
#1824 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Co do protokołu - my idziemy jutro spisać - mamy dokumenty, wszystkie nauki, poradnię, nie mamy skupienia ani spowiedzi
|
|
#1825 |
|
Zadomowienie
|
My protokół będziemy spisywać w tą sobotę a przynajmniej tak wstępnie umówiliśmy się z księdzem. A w niedzielę planujemy udać się na skupienie na Kalinowszczyznę. Czy któraś z Was może była tam na skupieniu?? Jakie wrażenia?? Długo, krótko, sympatycznie, ciekawie, nudnawo ??
|
|
#1826 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() W ten weekend idziemy na dwudniowe wesele także nie damy rady ![]() Qrde teraz widzę, że coraz mniej czasu na wszystko, obawiam się, że z czymś się nie wyrobimy grrr
|
|
#1827 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
brrr.....A poza tym mojego Kochanego nie ma przez cały tydzień bo pracuje w Wawie i tylko weekendy mamy na wspólne działanie, a w tygodniu ja ze wszystkim jestem sama.
|
|
|
#1828 |
|
Zakorzenienie
|
hej dziewczyny !! ja już po
nareszcie w pracy po 3 dniowym weselu dziękuję wam za życzenia![]() ale już teraz mogę polecić gorąco panią Olę(makijaż) i zespół Salsa Band !!!! Buziaki i odezwa sie wieczorem ![]()
|
#1829 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
O dopisanie do listy trzeba prosić miss.hot na priv. A ta mapka rzeczywiście super jest, w swoim czasie nawet dostałam ją na poczte.
|
|
#1830 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Korzel witam nową PM Będziesz miała wesele w tym samym lokalu co ja tylko 3 tygodnie wcześniej
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Forum ślubne
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 13:33.

? Swojego czasu szukałam jej w Lublinie, ale niestety nie mogłam znaleźć
za 4 dni

30 sierpnia 2008ALL RIGHTS RESERVED