|
|
#91 |
|
Raczkowanie
|
Dot.: Warsztat - porady, sposoby, pomysły.
co do kuchenki gazowej to ja mam chyba jakąś dziwną bo na niej szpilki robiłam i wychodziły i do tego zwykły kwasek cytrynowy również sie sprawdzał do "odczernienia " srebra
|
|
|
|
|
#92 |
|
Rozeznanie
|
Hmmm, srebro o ile pamiętam topnieje w tem. coś ok. 900 st., a ten palnik osiąga coś ok. 1300. Kupiłam go głównie po to, żeby robić sobie szpilki i na tyle w zupełności wystarcza tzn. końcówka drutu ładnie się topi i robi się kuleczka. Nie wiem jak by było w przypadku bardziej skomplikowanych działań, ale to rzeczywiście zastanawiające...ta kobitka traktowała artclay'a właśnie takim palnikiem, więc czemu to się wypalało, a nie topiło...? Pisałaś kiedyś, że artclay ma inną strukturę, niż normalne srebro, może w tym szkopuł? A może ten palnik, tylko wyglądał podobnie...?
|
|
|
|
|
#93 |
|
Zakorzenienie
|
Mówicie, że na kuchence gazowej? Idę spróbuję
|
|
#94 |
|
Raczkowanie
|
na kuchence w najgoretszym punkcie płomienia tzn prawie przy wyjściu gazu z "dziurki"
|
|
|
|
|
#95 |
|
Zakorzenienie
|
Wow, udało się
![]() to teraz jutro lecę po kwasek, żeby wytrawić te szpilki. Jupi
|
|
#96 |
|
Zakorzenienie
|
Jakim kwaskiem cytrynowym wybielacie szpilki? Dzisiaj nie znalazłam żadnego innego, jak taki z supermarketu z alejki do ciast
wprawdzie trochę zadziałał, ale nierównomiernie i niezupełnie. Chciałabym je wyczyścić do srebra, wiem, że będzie matowe, ale nie czarne, no
|
|
#98 |
|
Zakorzenienie
|
Możliwe, nastepnym razem wsypie cały woreczek na 2 łyżki
|
|
#99 |
|
Raczkowanie
|
ja robie roztwor nasycony i ogrzewam w tym szpilki do momentu zagotowania
|
|
|
|
|
#100 |
|
Zakorzenienie
|
Co znaczy... roztwór nasycony
|
|
#101 |
|
Zadomowienie
|
roztwór nasycony, krótko mówiąc, to taki w którym, w rozpuszczalniku (w tym przypadku wody) nie da rozpuścić się więcej substancji rozpuszczanej (czyli kwasku).
|
|
#102 |
|
Zakorzenienie
|
Dzięki
ja z chemii noga jestem To spróbuję tak.
|
|
#103 |
|
Raczkowanie
|
a ja wlasnie probowalam zrobic szpilki i nic
![]() nie udalo mi se ... nie wiem co zle robie :/
|
|
|
|
|
#104 |
|
Zakorzenienie
|
Marissa art, spróbuj trzymać na obrzeżu płomienia.
|
|
|
|
|
#105 |
|
Zakorzenienie
|
Moglo byc tak, ze moze mialas po prostu drut o wiekszej srednicy - wtedy dluzej trwa zanim sie stopi.
Swoja droga dziewczyny ktore chca robic szpile (i chociaz troche pobawic sie w lutowanie) namawiam do kupna nawet zwyklego palnika dlugopisowego (sa po ok 20zl na allegro) i tzw. "trzeciej reki" (bedzie w niej siedzial drut wiec nie poparzycie sie (poza tym latwo go w niej przesunac jak trzeba robic kolejne szpile, swoja kupilam za mniej niz 10zl). Wydatek bardzo szybko sie zwraca
|
|
#106 |
|
Zadomowienie
|
ja z nadtapianiem szpilek latam do kuchenki gazowej , na szczęście biżuterie robie w kuchni. więc nie musze sie nabiegać.
z kwasku cytrynowego nie jestem zadowolona, nawet z roztworu nasyconego. Delikatnie scieram czarną warstwę ze srebra pilnikiem, lub druciakiem do zmywania.Zostaja wtedy takie lekko satynowane szpilki z widocznymi czerniznami, ,,jakby lekko oksydowane''. |
|
|
|
|
#107 |
|
Zakorzenienie
|
Czarne fragmenty zostaja Ci dlatego, bo srebro topiac sie nie topi sie u Ciebie rownomiernie i nie wszystko doczyscilas. Usuniec to jakas sciereczka lub filcem. Jesli masz mozliwosc zaopatrz sie w paste polerska - podczas polerowania filem i pasta schodza te resztki i na koniec dostajesz lsniace srebrne szpileczki
|
|
#108 |
|
Raczkowanie
|
Ja robię roztwór nasycony kwasku, GOTUJĘ w nim szpilki nawet i pół godziny, jeśli trzeba (należy tylko pamiętać o uzupełnianiu wody), szpilki robią się białe i matowe, potem pasta polerska na filcu i voila. Działa zawsze, to tylko kwestia odpowiednio długiego gotowania.
...dzisiaj szef kuchni poleca doskonałą zupę na szpilkach... Kwaskowa, dobra...
|
|
|
|
|
#109 |
|
Zakorzenienie
|
A ja czasem swoim pozwalam polezec kilka, czasem kilkanascie godzin - o ile to nic pilnego
![]() Ale kwasna druciana zupka to podstawa
|
|
#110 |
|
Zakorzenienie
|
Ja czekam na paczuszkę z pastą polerskę, kwasek już zakupiłam w spożywczaku
No i na oksydę też czekam, pierwszy raz coś zaoksydować będę mogła... Mam nadzieję, że nie będzie jak z młotkiem i kowadełkiem, które mam, ale jeszcze nic z nimi nie robiłam... A to przez to, ale nie śmiejcie się... że ja lubię robić biżu... siedząc na łóżku... a tam takie sprzęty są nie wskazane... Jedyny stół jaki mam ma tylko 70x70 cm... Jest mały... Ale po przeprowadzce będę miała duży okrągły 120 cm...
Edytowane przez KarmazynowyKamyk Czas edycji: 2008-07-10 o 11:48 Powód: Literówka |
|
|
|
|
#111 |
|
Raczkowanie
|
[QUOTE=substytut;8169516]Moglo byc tak, ze moze mialas po prostu drut o wiekszej srednicy - wtedy dluzej trwa zanim sie stopi.
ahaaa, no mam drut 0,6 :P to jaki najbardziej sie nadaje? 0,4? |
|
|
|
|
#112 |
|
Zakorzenienie
|
Ja na 0,6 robiłam bez problemu. Może masz jakąś słabą kuchenkę? Bo u mnie np. na słabym ogniu szpilki się nie udają
![]() Dziękuję za radę gotowania w kwasku - udało się
|
|
#113 |
|
Raczkowanie
|
po prostu drut mi zczernial i tyle
i zrobil sie miekkimyslicie ze te palniki gazowe są lepsze od kuchenki ?
|
|
|
|
|
#114 |
|
Raczkowanie
|
Witam, jeszcze nie udzielałam się tu na forum i wogóle z biżuterią mam do czynienia od niedawna, ale skorzystałam z domowego sposobu na odczernianie srebra po lutowaniu. Używam cilitu kamień i rdza w nakrętce ze słoika, trzeba kilka minut pomoczyć srebro i tlenki zchodzą praktycznie bez polerowania.
Co do palnika to mąż namówił mnie na taki ciut lepszy stojący i miał 100% racji. Lutuje się świetnie chociaż dopiero się uczę. |
|
|
|
|
#115 |
|
Rozeznanie
|
Ja sobie radze zwykla kuchenka i pozniej gotuje w roztworze kwasku cytrynowego i jestem zadowolona
pozniej wystarczy wypolerowac sciereczka i gotowe
|
|
|
|
|
#116 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#117 |
|
Zadomowienie
|
Ponieważ link do w/w palnika juz nie istnieje prosze o jakis inny link do palników do srebra.
Wpisałam na allegro, ale same akcesoria wyszukało
|
|
#118 |
|
Rozeznanie
|
Roda nie mam pojecia jakiego palnika szukasz moze wczesniej gdzies pisalas moze nie
mnie Aramis polecil:http://www.allegro.pl/item404955546_...erun_nowy.html i do tego butla Mnie wujek postara sie skombinowac cos taiego wiec nie bede musiala jak narazie kupywac ale potem pewnie zainwestuje![]() Dowiedzialam sie równiez ze dobrze poleruje sie srebro popiolem (tym bialym pylem) który zostaje po spaleniu wegla drzewnego.Pewnie jak ktos czesto robi grila i uzywa brykietu (a chyba kazdy uzywa) to wie o co chodzi |
|
|
|
|
#119 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
|
#120 | |
|
Zakorzenienie
|
Rudziu, zobacz jeszcze pod "mikropalnik"
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Biżuteria
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 17:54.

wprawdzie trochę zadziałał, ale nierównomiernie i niezupełnie. Chciałabym je wyczyścić do srebra, wiem, że będzie matowe, ale nie czarne, no 

jestem również