Niedoczynność tarczycy - wątek zbiorczy! - część III - Strona 124 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Zdrowie ogólnie

Notka

Zdrowie ogólnie W tym miejscu rozmawiamy o zdrowiu: od profilaktyki po sposoby leczenia. Porada uzyskana na forum nie zastępuje wizyty u lekarza, ma funkcję informacyjną!

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2018-02-22, 10:55   #3691
smerffie
Zakorzenienie

Dot.: Niedoczynność tarczycy - wątek zbiorczy! - część III

Cytat:
Napisane przez Adrianna_8 Pokaż wiadomość
Miesiąc? Ciężko mi powiedzieć.

Zamiast selenu możesz jeść orzechy brazylijskie - dwa dziennie wystarczą.

Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
Masz jakies zrodla odnosnie tego, ze selenu nie mozna brac 'zbyt dlugo'? Jedyne co mi wiadomo, to ze nie mozna przesadzac z dawka, gdzie do 400 mikrogramow dziennie dla doroslego uznaje sie za bezpieczna.

INSTA
smerffie jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2018-02-22, 11:02   #3692
Adrianna_8
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez smerffie Pokaż wiadomość
Masz jakies zrodla odnosnie tego, ze selenu nie mozna brac 'zbyt dlugo'? Jedyne co mi wiadomo, to ze nie mozna przesadzac z dawka, gdzie do 400 mikrogramow dziennie dla doroslego uznaje sie za bezpieczna.
Tak, czytałam to na portalu endokrynologia.net. Autor pisał, że długotrwała suplementacja selenu może prowadzić do stwardnienia rozsianego (podawał badania na ten temat).

Na innym portalu czytałam, że przedawkowanie selenu ma zły wpływ na układ krążeniowy i serce. Ktoś tutaj gdzieś na forum podawał link do tego wpisu, aczkolwiek był to tym razem blog, więc musiałabym faktycznie poszukać dokładniejszych informacji nt. wpływu selenu na serce itd.

Adrianna_8 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2018-02-22, 11:16   #3693
smerffie
Zakorzenienie

Cytat:
Tak, czytałam to na portalu endokrynologia.net. Autor pisał, że długotrwała suplementacja selenu może prowadzić do stwardnienia rozsianego (podawał badania na ten temat).

Na innym portalu czytałam, że przedawkowanie selenu ma zły wpływ na układ krążeniowy i serce. Ktoś tutaj gdzieś na forum podawał link do tego wpisu, aczkolwiek był to tym razem blog, więc musiałabym faktycznie poszukać dokładniejszych informacji nt. wpływu selenu na serce itd.

spojrze na ten pierwszy portal poczytac opinie

EDIT: jedyne co znalazlam na tym portalu to informacje (w duzym skrocie), ze selen nie leczy hashimoto, a jedynie moze obnizyc poziom przeciwcial. I informacje o przedawkowaniu - nie natomiast o tym, ze nie mozna stosowac przez dlugi okres: 'Ostateczna konkluzja jest taka, że na obecnym stanie wiedzy u chorych z chorobą Hashimoto nie ma wystarczających podstaw do przyjmowania selenu w innych celach niż profilaktyczne, gdyż można doprowadzić do przekroczenia dawki uznanej za bezpieczną"

INSTA

Edytowane przez smerffie
Czas edycji: 2018-02-22 o 11:27
Stary 2018-02-22, 15:34   #3694
Adrianna_8
Zakorzenienie

Cytat:
spojrze na ten pierwszy portal poczytac opinie

EDIT: jedyne co znalazlam na tym portalu to informacje (w duzym skrocie), ze selen nie leczy hashimoto, a jedynie moze obnizyc poziom przeciwcial. I informacje o przedawkowaniu - nie natomiast o tym, ze nie mozna stosowac przez dlugi okres: 'Ostateczna konkluzja jest taka, że na obecnym stanie wiedzy u chorych z chorobą Hashimoto nie ma wystarczających podstaw do przyjmowania selenu w innych celach niż profilaktyczne, gdyż można doprowadzić do przekroczenia dawki uznanej za bezpieczną"
A znalazłaś fragment o tych badaniach w kierunku stwardnienia?

Rozumie się samo przez się, że stosowanie dużych dawek przez długi okres czasu może być szkodliwe, więc warto robić przerwy tak jak się robi w przypadku np. magnezu. Przynajmniej ja to tak rozumiem.

Oczywiście najlepiej zrobić badanie krwi, wtedy każdy widzi jaki ma poziom selenu.

Stary 2018-02-22, 15:47   #3695
smerffie
Zakorzenienie

Cytat:
A znalazłaś fragment o tych badaniach w kierunku stwardnienia?

Rozumie się samo przez się, że stosowanie dużych dawek przez długi okres czasu może być szkodliwe, więc warto robić przerwy tak jak się robi w przypadku np. magnezu. Przynajmniej ja to tak rozumiem.

Oczywiście najlepiej zrobić badanie krwi, wtedy każdy widzi jaki ma poziom selenu.

jha to zrozumialam bardziej w kontekscie dawki a nie czasu stosowania. wszystko w zbyt duzych ilosciach moze byc trucizna

INSTA
Stary 2018-02-22, 15:49   #3696
62f33e9ec77d3cf0943e95da9955941e4a625c6c
Konto usunięte

No wlasnie mi sie wydaje, ze jeden orzech brazylijski dziennie to nie tyle suplementacja, co po prostu dostarczenie tyle pierwiastka, ile potrzebujemy do zycia.
Zwlaszcza biorac pod uwage, ze w naszej diecie jest obecne tak duzo jodu.
62f33e9ec77d3cf0943e95da9955941e4a625c6c jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2018-02-22, 15:51   #3697
Adrianna_8
Zakorzenienie

[1=62f33e9ec77d3cf0943e95d a9955941e4a625c6c;8160730 6]No wlasnie mi sie wydaje, ze jeden orzech brazylijski dziennie to nie tyle suplementacja, co po prostu dostarczenie tyle pierwiastka, ile potrzebujemy do zycia.
Zwlaszcza biorac pod uwage, ze w naszej diecie jest obecne tak duzo jodu.[/QUOTE]
Tak, orzech to tam ok. Ale mi endokrynolog kazała brać 200 jednostek dziennie i nie powiedziała nic o przedawkowaniu itp. Sama kupiłam 55 (czyli dziennie zapotrzebowanie) i brałam te dawkę.

Stary 2018-02-22, 16:30   #3698
rochelle_
Mów mi Rosia :)

Cytat:
Napisane przez ever-dream Pokaż wiadomość
Dziewczyny, czy TSH 2,34 w wieku 28 lat (170, 56 kg) może być powodem do niepokoju?
Zrób komplet badań (FT3, FT4) i wtedy będzie można ocenić. Ja zwlekałam z leczeniem, bo za każdym razem łapałam się "na granicy norm", moje samopoczucie od 2 lat było tragiczne, w ciągu 3 miesięcy przy takiej samej diecie i ćwiczeniach przytyłam 10 kg. Wtedy TSH miałam na poziomie 3,2. Wreszcie trafiłam na endo, która nie patrzyła na "normy" (chociaż wtedy moje TSH to było już 4,9...), a na moje objawy i historię rodzinną (w skrócie: po jednej i po drugiej stronie wszystkie kobiety miały jakieś problemy hormonalne) i podjęła leczenie. Według mojej endo powinnam się czuć dobrze z TSH 1-2 (teraz mam 3,0) i to podobno jest "norma" dla dziewczyny w wieku 28 lat.

Złap Rośkę w sieci!
nowy wpis! ---> www.rzeklam.pl
Instagram
Stream, czyli giereczki

Edytowane przez rochelle_
Czas edycji: 2018-02-22 o 16:31
rochelle_ jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2018-02-22, 16:31   #3699
czekoladowoo
Zakorzenienie

Cytat:
Tak, orzech to tam ok. Ale mi endokrynolog kazała brać 200 jednostek dziennie i nie powiedziała nic o przedawkowaniu itp. Sama kupiłam 55 (czyli dziennie zapotrzebowanie) i brałam te dawkę.

Ja biorę 110 ale nie biore codziennie od dłuższego czasu. Może przez 2 tygodnie brałam codziennie a teraz to tak co 2-3 dzień. Orzechów nie jem w ogóle bo nie mogę
czekoladowoo jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2018-02-22, 16:46   #3700
Adrianna_8
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez czekoladowoo Pokaż wiadomość
Ja biorę 110 ale nie biore codziennie od dłuższego czasu. Może przez 2 tygodnie brałam codziennie a teraz to tak co 2-3 dzień. Orzechów nie jem w ogóle bo nie mogę
Myślę, że tak jest ok. 😉 Badania by wskazały najlepiej, ale z tego co tutaj czytałam to nie tak łatwo zbadać poziom selenu...

Stary 2018-02-22, 16:51   #3701
czekoladowoo
Zakorzenienie

dubel
czekoladowoo jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2018-02-22, 17:18   #3702
Kamea2000
Zakorzenienie

Cytat:
Moja lekarka gdy powiedziałam jej, że suplementuję cynk i selen powiedziała, że maksymalnie do pół roku.
Kamea2000 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2018-02-22, 21:55   #3703
Elfelins
Raczkowanie

[1=62f33e9ec77d3cf0943e95d a9955941e4a625c6c;8160730 6]No wlasnie mi sie wydaje, ze jeden orzech brazylijski dziennie to nie tyle suplementacja, co po prostu dostarczenie tyle pierwiastka, ile potrzebujemy do zycia.
Zwlaszcza biorac pod uwage, ze w naszej diecie jest obecne tak duzo jodu.[/QUOTE]Jeden orzech brazylijski to żadna suplementacja ponieważ trafiające do nas orzechy mają w sobie tyle selenu co kot napłakał i są na to badania. Poza tym to siedlisko pleśni i grzyba i wcinanie ich codziennie nie jest dobrym pomysłem. Co do jodu, matko skąd ta informacja że wszędzie mamy tyle jodu? Właśnie jesteśmy zewsząd okradani z tego jodu, wycofano jodowanie chleba w prlu i zaczęto dodawać szkodliwy brom do wybielania mąki. Jak wiemy brom czy fluor wypierają jod z organizmu a gleby nasze polskie już praktycznie są wyjałowione z jodu. Proponuję poczytać mądre książki na ten temat np Jod leczy, Lynne Farrow czy naszego pana Nowaka Jod, niechciana prawda.

Wysłane z mojego Redmi Note 4 przy użyciu Tapatalka
Stary 2018-02-22, 22:15   #3704
62f33e9ec77d3cf0943e95da9955941e4a625c6c
Konto usunięte

Gdzie ''sa te badania'' o braku selenu i plesni w orzechach brazylijskich?
62f33e9ec77d3cf0943e95da9955941e4a625c6c jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2018-02-23, 12:28   #3705
Friese
Zakorzenienie

Hej Dziewczyny

Jestem pod opieką najlepszej endo na świecie (dr Skórska) położyła mnie 2 x do szpitala i mam ponad 50 badań zrobionych na hormony i inne dolegliwości jest boska, wyszło mi np zależność że mam chorobę Gilberta (po badaniach szczegolowych watroby) i że to ona może nasilać zmęczenie, senność

ale do rzeczy

czy objawem hashi moze byc to ze robi mi się
- słabo
- kręci mi się w głowie
- i zbiera mi się na płacz?

od ok tygodnia mam bardzo mocny stres, i nie radzę sobie.
Możliwe ze hashi tak mi daje w kość czy to lepiej isc do internisty i zorientować się o co chodzi? Tak jakbym miala kaca + chorobę lokomocyjną w jednym + płaczę i jest mi ta kprzerażająco smutno i źle

- - - - - -
zwiększam teraz euthyrox z 25g na dodatkowo w tygodniu będę brać przez 2 dni 1.5 tabletki

teraz jestem 2gi miesiac na odstawieniu hormonow antykoncepcji ale za miesiac wracam bo wyszlo z badan ze jasminelle czy jaoks tak powinna byc okej, bo niestety sylwie20 mi przygaszalo coś z hormonow i dr Skorska tez chce kontrolowac hormony i tarczycy i te na ktore biore antykoncepcje

i przez 10 dni bede brac progesteron za jakis tydzień zaczynam

więc czuję że niezły szejk hormonalny mi się szykuje, ciekawe co na to organizm, bo teraz po odstawieniu pigulek mam okres 2 dni potem kilka dni nic, potem okres, potem plamienia, potem nic, i tak w kolko, cera i klatka piersiowa cala w tradziku ktorego nie bylo przy hormonach, brzuch i jajniki bola ze łał - takze jest wesolo
Friese jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2018-02-23, 12:41   #3706
Adrianna_8
Zakorzenienie

U mnie hormony bardzo wpływały na samopoczucie - jak się rozregulowały, to najpierw miałam załamkę, a potem ogromną huśtawkę nastrojów.

U Ciebie ciężko stwierdzić, co się dzieje, bo odstawiłaś hormony i możliwe, że to przez to.

Stary 2018-02-23, 23:07   #3707
malgos93
Rozeznanie

Dziewczyny.. Potrzebuję waszego wsparcia. Odkąd zaczęłam brac euthyrox 50(wcześniej zamiennie 25/50) - to mam wrażenie że wszystko dzieje się za mgła, zapominam prostych wyrazów i strasznie się przez to stresuję. Wszystko sobie zapisuje i kombinuje. Powoli tracę pewność siebie i jak kiedyś miałam duży dystans do swoich gaf to teraz jest to dla mnie uciążliwe.. Myślałam o dodatkowych badaniach o jakie pytałam was wyżej ale rodzinna mi odradzila. Trochę wsypalam się w niezbyt fajna sprawa związana z kasą i nawet nie mam żeby zrobić prywatnie.. Stresuję też się strasznie jazdami bo chciałabym zdać egzamin na prawo jazdy ale ciągle coś mi uniemożliwia. Znam zasady ale gubię się w prostych rzeczach.. Zainwestowałam już trochę w dodatkowe godziny ale jest raz lepiej raz gorzej.. Najlepiej jest jak instruktor mówi mi co mam robić a jak zaczynam sama to gubię się i boję że zrobię krzywdę sobie i innym.
Mógłbyście coś doradzić?

malgos93 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2018-02-23, 23:29   #3708
Kamea2000
Zakorzenienie

Może dawka jest źle dobrana? Ja nim wdrożyłam leczenie (poprawa była dopiero po kilku miesiącach i zmianie dawki) miałam tak samo z myśleniem i zapominaniem. Teraz jest lepiej, może zaczekaj aż i Tobie się poprawi? Może znowu trzeba zmienić dawkę? Mając takie problemy z pamięcią itp. objawami ja bym wstrzymała się z kursem na prawko do momentu wyrównania samopoczucia, co z tą chorobą może trwać miesiąc albo dwa.
Kamea2000 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2018-02-24, 07:50   #3709
Adrianna_8
Zakorzenienie

Też bym się wstrzymała z prawkiem.

Pisałam Ci ostatnio o brain fog. Zainteresowałaś się tematem?

Jakie masz wyniki badań? Masz jakieś bardzo aktualne?

W sumie ciągle pytasz o to samo, dostajesz jakieś rady i jestem ciekawa, czy w ogóle cokolwiek z tym robisz...

Stary 2018-02-24, 08:28   #3710
malgos93
Rozeznanie

Cytat:
Też bym się wstrzymała z prawkiem.

Pisałam Ci ostatnio o brain fog. Zainteresowałaś się tematem?

Jakie masz wyniki badań? Masz jakieś bardzo aktualne?

W sumie ciągle pytasz o to samo, dostajesz jakieś rady i jestem ciekawa, czy w ogóle cokolwiek z tym robisz...

Pytałam się na o te badania.. Ale rodzinna stwierdziła że wystarczy mi euthyrox.
Interesowałam się trochę tematem i odrobinę lepiej jest jak czytam.. W sensie jak poczytam książkę w ciągu dnia to jestem bardziej skupiona i mniej gaf robię..

---------- Dopisano o 08:26 ---------- Poprzedni post napisano o 08:25 ----------

Cytat:
Napisane przez Kamea2000 Pokaż wiadomość
Może dawka jest źle dobrana? Ja nim wdrożyłam leczenie (poprawa była dopiero po kilku miesiącach i zmianie dawki) miałam tak samo z myśleniem i zapominaniem. Teraz jest lepiej, może zaczekaj aż i Tobie się poprawi? Może znowu trzeba zmienić dawkę? Mając takie problemy z pamięcią itp. objawami ja bym wstrzymała się z kursem na prawko do momentu wyrównania samopoczucia, co z tą chorobą może trwać miesiąc albo dwa.
No tak tylko że jak do czerwca się nie wyrobię to idą dodatkowe koszta..
Mam takie delikatne ciśnienie w tej materii.. Głupio mi aż przed instruktorem bo mówi że przecież wcześniej mi wychodziło i dziwi się że robie podstawowe błędy.

---------- Dopisano o 08:28 ---------- Poprzedni post napisano o 08:26 ----------

Cytat:
Napisane przez malgos93 Pokaż wiadomość
Pytałam się na o te badania.. Ale rodzinna stwierdziła że wystarczy mi euthyrox.
Interesowałam się trochę tematem i odrobinę lepiej jest jak czytam.. W sensie jak poczytam książkę w ciągu dnia to jestem bardziej skupiona i mniej gaf robię..

---------- Dopisano o 08:26 ---------- Poprzedni post napisano o 08:25 ----------

No tak tylko że jak do czerwca się nie wyrobię to idą dodatkowe koszta..
Mam takie delikatne ciśnienie w tej materii.. Głupio mi aż przed instruktorem bo mówi że przecież wcześniej mi wychodziło i dziwi się że robie podstawowe błędy.

A co do dawki leku.. To mówiłam endo że mam problemy z pamięcią a ona zazartowala że to chyba nie w tym wieku.

Stary 2018-02-24, 08:43   #3711
Adrianna_8
Zakorzenienie

Zmień lekarza na takiego, który Cię rozumie i wie, na czym polegają choroby, które mamy.

Stary 2018-02-24, 09:05   #3712
malgos93
Rozeznanie

Cytat:
Zmień lekarza na takiego, który Cię rozumie i wie, na czym polegają choroby, które mamy.

Najgorsze jest w tym wszystkim to że czuję się przegrana. Rozmyślam nad rozwiązaniami a jak przychodzi co do czego to poddaję się albo nawet nie próbuje.
Czytałam na temat glutenu i laktozy kilka artykułów i byłam zmotywowana zabrać je z mojej diety ale ciągle coś stoi na przeszkodzie.
Czytałam dużo o tych badaniach powiedziałam ze chciałabym się przebadac bardziej pod kątem tej choroby to rodzinna stwierdziła że wystarczy euthyrox i przecież już mam rozpoznanie.
Co do innych rzeczy to mam jakiś taki strach w sobie i bezsilnosc. Mocno się to nasililo po diagnozie bo sama niedoczynność tarczycy mnie aż tak nie dobila. Wiadomo przyjelam się tym że jestem chora ale pomyślałam że wiele osób na to cierpi i daje sobie radę. A co do hashimoto to najchętniej leżałabym w łóżku mimo tego że mam jakieś obowiązki czy inne zajęcia.
Chodziłam na male zlecenie i ciągle mnie oszukują co do kasy bo przekładają termin w czasie. Większość moich oszczędności szła w ostatnim czasie na jazdy albo leki związane z zapaleniem pęcherza (lazilam z tym problemem od roku) /problemami z wagina.
Już mam tego serdecznie dosyć.. I boję sie że popadne w depresję.
Do super lekarza na nfz się nie doczekam pewnie w najbliższym czasie bo same wiecie jak wygląda sytuacja z naszą służba zdrowia..
Tez przepraszam że wam marudzę ale jakoś dziwnie mi poruszać ten temat z osobami które tego nie przeżyły.. Bo i tak nie zrozumieją istoty problemu.

Stary 2018-02-24, 09:25   #3713
Elfelins
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez malgos93 Pokaż wiadomość
Najgorsze jest w tym wszystkim to że czuję się przegrana. Rozmyślam nad rozwiązaniami a jak przychodzi co do czego to poddaję się albo nawet nie próbuje.
Czytałam na temat glutenu i laktozy kilka artykułów i byłam zmotywowana zabrać je z mojej diety ale ciągle coś stoi na przeszkodzie.
Czytałam dużo o tych badaniach powiedziałam ze chciałabym się przebadac bardziej pod kątem tej choroby to rodzinna stwierdziła że wystarczy euthyrox i przecież już mam rozpoznanie.
Co do innych rzeczy to mam jakiś taki strach w sobie i bezsilnosc. Mocno się to nasililo po diagnozie bo sama niedoczynność tarczycy mnie aż tak nie dobila. Wiadomo przyjelam się tym że jestem chora ale pomyślałam że wiele osób na to cierpi i daje sobie radę. A co do hashimoto to najchętniej leżałabym w łóżku mimo tego że mam jakieś obowiązki czy inne zajęcia.
Chodziłam na male zlecenie i ciągle mnie oszukują co do kasy bo przekładają termin w czasie. Większość moich oszczędności szła w ostatnim czasie na jazdy albo leki związane z zapaleniem pęcherza (lazilam z tym problemem od roku) /problemami z wagina.
Już mam tego serdecznie dosyć.. I boję sie że popadne w depresję.
Do super lekarza na nfz się nie doczekam pewnie w najbliższym czasie bo same wiecie jak wygląda sytuacja z naszą służba zdrowia..
Tez przepraszam że wam marudzę ale jakoś dziwnie mi poruszać ten temat z osobami które tego nie przeżyły.. Bo i tak nie zrozumieją istoty problemu.

Weź sprawy w swoje ręce i zacznij się suplementować witaminami, gwarantuje Ci że poczujesz różnicę, taka podstawa to D3, B12, niacyna, Wit C, kwasy omega 3, masz ewidentny brain fog, poczytaj o protokole jodowym oraz orotanie litu, mi to pomogło a kiedyś wegetowałam na letroxie. Teraz czuję się lepiej niż jak byłam zdrowa

Wysłane z mojego Redmi Note 4 przy użyciu Tapatalka
Stary 2018-02-24, 09:26   #3714
Laura Rose
Zakorzenienie

Może to kwestia nastawienia? Wiem, że ta choroba to gówno i większość ludzi nas nie rozumie, ale masz diagnozę, więc wiesz, z czym walczysz. Samo się nie poprawi. Gluten, nabiał, ćwiczenia, spacery, unikanie stresu, picie wody, zdrowe odżywianie, joga, medytacja, uzupełnienie brakujących witamin/ minerałów/ elementów. Próbować można na wiele sposobów, a niestety nikt nie da gwarancji, co pomoże tobie, bo to choroba autoimmunologiczna i każdy jest inny. Gdyby było cudowne rozwiązanie dobre dla wszystkich, na pewno byś o nim wiedziała
Ja biorę euthyrox na noc i czuję się wtedy mniej zmulona i zmęczona. Szukaj rozwiązań dobrych dla ciebie, bo postępowanie wg szablonu i relacji innych nie musi ci pomóc, bo jesteś indywidualnym przypadkiem.
Przede wszystkim zaczęłabym robić cokolwiek, co uważasz, że może ci pomóc, zamiast tworzyć coraz dłuższą listę pomysłów, których zrealizować nie chcesz/ nie możesz i będą tak wisieć nad tobą.
Prawko to tylko prawko. Ze sprawnym mózgiem i ciałem pewnie łatwiej zdasz nową wersję niż aktualną w obecnym stanie Nie spinaj się, słuchaj siebie i działaj.
Stary 2018-02-24, 16:51   #3715
ama09
Zakorzenienie

Czytałyście jakieś książki o tarczycY?
ama09 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2018-02-24, 20:18   #3716
smerffie
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez ama09 Pokaż wiadomość
Czytałyście jakieś książki o tarczycY?
Właśnie jestem w trakcie książki Izabelli Wentz 'hashimoto, jak w 90 dni pozbyc sie objawow i odzyskac zdrowie'

INSTA
Stary 2018-02-25, 09:01   #3717
ama09
Zakorzenienie

Cytat:
Właśnie jestem w trakcie książki Izabelli Wentz 'hashimoto, jak w 90 dni pozbyc sie objawow i odzyskac zdrowie'
i jak wrażenia?

ja myślę o "zatrzymaj hashimoto"
ama09 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2018-02-25, 09:45   #3718
smerffie
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez ama09 Pokaż wiadomość
i jak wrażenia?

ja myślę o "zatrzymaj hashimoto"
na razie ciezko mi cos powiedziec, bo przeczytalam dopiero 80 stron i tak naprawde wiekszych konkretów jeszcze nie było

INSTA
Stary 2018-02-25, 11:04   #3719
Laura Rose
Zakorzenienie

Cytat:
na razie ciezko mi cos powiedziec, bo przeczytalam dopiero 80 stron i tak naprawde wiekszych konkretów jeszcze nie było
Daj znać po lekturze

Badałyście się w kierunku IO?
Stary 2018-02-25, 11:11   #3720
Adrianna_8
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Laura Rose Pokaż wiadomość
Daj znać po lekturze

Badałyście się w kierunku IO?
Tak, ale dopiero tutaj na forum dowiedziałam się, jak zinterpretować wyniki, które miałam :P.

Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Zdrowie ogólnie

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości