|
|
#361 |
|
Wtajemniczenie
|
Dot.: Mamusie lipcowe 2018 cz.III
Czesc Dziewczyny! Przyszlam sie odmeldowac- jutro organizuje impreze wiec dzisiaj i jutro bede biegac po spozywczakach i siedziec w kuchni, a potem z przyjaciółmi. W zwiazku z tym zycze Wam spokojnego weekendu!
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
|
#362 |
|
Raczkowanie
|
Camelitos : happy birthday, wszystkiego najlepszego 😻
W środę byliśmy na up: Zalka jest wielka, niesamowicie ruchliwa i na ten moment absolutnie zdrowa 😸 mój mąż się wzruszył jak podgladaliśmy tą naszą kobitkę. Młoda waży obecnie 415 g 🙀 i tak się wierciła, że aż dostała czkawki 😸 A na zdjęciu 3d wygląda już z bardzo ładnie 😻 P80221-202541.jpg Co do bankowania komórek to rozumiem, że chodzi wam o bankowanie komercyjne. Jakby nie patrzeć to totipotencjalność komórek mezenchymalnych jest super i nie można tego negować, największy problem to obecnie brak potwierdzonych badaniami sukcesów w leczeniu niektórych chorób gł. nowotworowych, a co za tym idzie brak opracowanych procedur. O zbyt małej ilości komórek nie będę pisać bo to akurat mit i większość labów wie już, że od lat istnieją procedury namnażania i hodowli komórek i tkanek in vitro- więc ten argument ne jest trafiony. My jesteśmy zdecydowani na bankowanie publiczne (oczywiście jeżeli Młoda będzie silna i zdrowa, a ciąża będzie przebiegać jak do tej pory). Ja sama przez kilka lat byłam dawcą krwi i jestem zarejestrowana jako dawca szpiku więc myślę, że nasza Mała już na starcie może komuś pomóc. Apeluje Dziewczyny zainteresujcie się tym tematem, bo jest na prawdę istotny a banki komórkowe to nie tylko biznes i $$$ ( chociaż w głównej mierze tak jest 😤 ![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz Edytowane przez RudyKotBialyKot Czas edycji: 2018-02-23 o 08:44 Powód: poprawienie załącznika i tekstu |
|
|
|
#363 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 07:54 ---------- Poprzedni post napisano o 07:53 ---------- Cytat:
takie wyraźne zdjęcia są super
|
||
|
|
|
#364 |
|
Raczkowanie
|
Rudy Kot - a te ząbkowanie publiczne na czym polega? Chodzi o to ze ta próbka nie będzie Wasza własnością tylko w razie potrzeby może być podana innej osobie ? Czy takie ząbkowanie jest odpłatne?
|
#365 |
|
Wtajemniczenie
|
Dzisiaj mam wyjątkowo wczesną pobudkę, akurat wtedy kiedy mogłam się wyspać jutro czeka mnie praktycznie większość dnia poza domem i po 2,5h jazdy w aucieRudykot jaka śliczna córeczka! i rzeczywiście dość spora ![]() Kciuki za dzisiejsze wizytujące dzisiaj mamy aż trzy UP
Edytowane przez emma90 Czas edycji: 2018-02-23 o 08:00 |
|
|
|
#366 |
|
Raczkowanie
|
Nie ząbkowanie a BANKOWANIE.... głupi słownik:-(
|
#367 | |
|
Raczkowanie
|
Ząbkowanie - uroczo 😉 słownik czasem takie głupoty podpowiada że szok.
W przypadku bankowania publicznego jest tak samo jak w przypadku oddawania krwi, czyli komórki są pobierane, badane i przechowywane bezpłatnie i są podawane tym chorym, którym są potrzebne. Argument przeciw jest zawsze ten sam: że tracisz 'prawo pierwszeństwa' do wykorzystania tych komórek bo po prostu dostaje je ta osoba, która ma zgodność i jest np. na liście oczekujących na przeszczep. W przypadku bankowania komercyjnego komórki są zawsze wasze (chociaż czasem nie ma zgodności i nie są przydatne). Wysłane z aplikacji Forum Wizaz ---------- Dopisano o 08:08 ---------- Poprzedni post napisano o 08:03 ---------- Cytat:
Młoda jest wielka (pewno po ojcu bo ja jestem niska i drobna) powoli do mnie dociera że wierci mi się w brzuchu prawie pół kilo dziecka 😸😸 Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
#368 | |||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
widzę, ze w takim razie liczysz na popoludniowy porod hah ![]() Z tym bankowaniem publicznym to wcale nie jest glupi pomysł. Mowili o tym na warsztatach, ale jakoś nie zainteresowalo mnie to mocno. Moze jeszcze poczytam. Ja juz siedze w poczekalni u lekarza po skierowanie do diabetologa. Rozalka lekko puka w środku dzisiaj nie bede sie tak nudzic bo wpada do mnie koleżanka na kawke juhuuu !!!!Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|||
|
|
|
#369 |
|
Raczkowanie
|
Zua wolałabym Aurę ale że mężu na razie woli Rozalkę to tak na razie mówię na tą naszą "kruszynę" 😸
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
#370 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
trochę się tego obawiam, tego siedzenia 2h w laboratorium wraz z wszystkimi ludźmi i zarazkami :/ więc jeszcze zobaczę..wolałabym w okolicach wielkanocy wtedy będzie książkowo po 24tc
|
|
|
|
|
#371 |
|
Zadomowienie
|
Udanych wizyt życzę.
RudyKotBiałyKot śliczna dziewczynka 😃 Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
#372 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Wiesz może ile takie namnażanie komórek trwa? |
|
|
|
|
#373 |
|
Rozeznanie
|
Trzymam kciuki za dzisiejsze wizyty! Tak zerkam na pierwszą stronę i coraz mniej niespodzianek mamy a w tym ja.. Mam nadzieję że we wtorek się dowiem kto tam mieszka w srodku, bo bardzo bym chciała wiedzieć cała rodzina czeka na tą nowinę.
![]() Wysłane z mojego SLA-L22 przy użyciu Tapatalka |
|
|
|
#374 |
|
Raczkowanie
|
Dziękuję
![]() Czas namnażania komórek będzie różny w zależności od rodzaju komórek i wybranego sposobu namnażania, do tego dochodzi rodzaj sprzętu np. bioreaktorów czy inne już stricte techniczne sprawy. Nie wiem ile łącznie może trwać namnożenie komórek z krwi pępowinowej ale coś mi się gdzieś obiło o uszy, że w takich przypadkach przetoczenia robi się bodajże w kilkutygodniowych odstępach (chociaż głowy sobie nie dam uciąć za tą informację )A i mały edit: komórki mezenchymalne o których wspomniałam są multi a nie toti potencjalne i pobiera się je z pępowiny z galarety Whartona - tak to jest jak rano się myśli o jednym a pisze o drugim
Edytowane przez RudyKotBialyKot Czas edycji: 2018-02-23 o 09:28 |
|
|
|
#375 |
|
Zadomowienie
|
Dziewczyny,Synek na 100%!
|
|
|
#376 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
|
|
|
#377 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
|
|
#378 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Cytat:
Dziewczyny zarejestrowalam sie do diabetologa, myslalam, że bede musiala sie wyklocac o szybszy termin, a tu niespodzianka ! Wizyte mam juz we wtorek ![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
||
|
|
|
#379 |
|
Wtajemniczenie
|
Gratuluję zdrowych dzieciaczków !
Ja dziewczyny mam stresa, bo przed chwilą wróciłam z labolatorium a teraz dzwonili ze szpitala, żebym przyszła po wyniki i skonsultowała go szybko z lekarzem, bo jest bardzo zły boję się ((Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
|
|
#380 |
|
Raczkowanie
|
Radena gratki
![]() MalaGosia88 dziękuję ![]() Elaaa nie stresuj się (wiem że łatwo mówić) i leć wyjaśniać o co chodzi. Będzie dobrze |
|
|
|
#381 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#382 | ||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz ---------- Dopisano o 10:02 ---------- Poprzedni post napisano o 10:00 ---------- Cytat:
||
|
|
|
#383 |
|
Zakorzenienie
|
Elaaa, jakie badania robiłaś? Nie martw się, zareagowali szybko,będzie wszystko dobrze
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
|
#384 | |||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Zalka chyba przejmuje miano wątkowego koksika, bo jest obecnie większa niż nawet dzidzia Blanki. A jak tam dzidzia Kathyy?Cytat:
![]() Zazdraszam spotkania z kawusią i koleżanką. Ja mam męża cały dzień! ![]() Gratuluję! A jakie były przeczucia co do płci? ![]() Cytat:
Koniecznie daj znać o co chodzi, bo ja tu się też martwię..
♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥ Edytowane przez norka93 Czas edycji: 2018-02-23 o 10:11 |
|||
|
|
|
#385 |
|
Zakorzenienie
|
Radena,gratuluję chłopca. Chyba się cieszysz?
![]() RudyBialyKot duża dziewczynka ![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
|
#386 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
mój mąż jest kawał chłopa i jak się urodził to ważył 4,5 kg, jeżeli Młoda pójdzie w jego ślady to czarno to widzę
|
|
|
|
|
#387 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Cytat:
|
||
|
|
|
#388 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
będzie dobrze ![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
|
|
|
#389 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
a w którym tygodniu byłaś na badaniu? dzieci teraz szybko rosną, im późniejsze połówkowe tym większe kluchy będą |
|
|
|
|
#390 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
4,5 kilograma.. A może ona po prostu jest starsza niż data OM przewiduje? Czy na początku rosła równo z OM?
![]() |
Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 13:10.

Mamy kogoś z Katowic? ;D
jutro czeka mnie praktycznie większość dnia poza domem i po 2,5h jazdy w aucie
dzisiaj mamy aż trzy UP

A może to chwilowy odskok, Dziewczyny? Oby po kilku dniach przeszło!

)
boję się 

mój mąż się wzruszył jak podgladaliśmy tą naszą kobitkę. Młoda waży obecnie 415 g
i tak się wierciła, że aż dostała czkawki
A jak tam dzidzia Kathyy?
4,5 kilograma.. A może ona po prostu jest starsza niż data OM przewiduje? Czy na początku rosła równo z OM?