|
|
#691 | |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Maturzystki 2008 na wakacjach cz. VII
Cytat:
![]() ludzie biora po 200, 300 tys xD a po drugie... to bedzie lezec w banku.. w kazdej chwili moge wyciagnac i splacic kredyt ![]() tez nienawidzilam kredytow, rozumiem Cie ![]() nienawidze miec zadnych dlugow dlatego wymyslilam takie "zabezpieczenie" ![]() zreszta jako ekonomistka musze sie z kredytami po prostu oswoic, dlatego na poczatku takie cos ![]() a do tego.. jak Ci sie cos stanie, zachorujesz, nie bedziesz zdolna do pracy - umarzaja Ci ten kredyt ![]() ale mowie rozumiem... kilka meisiecy temu nie chcialam o tym slyszec
|
|
#692 |
|
Zakorzenienie
|
No tak jest wlasnie jak mowi Vill...
Kredyt studencki jest bardzo nisko oprocentowany (cos okolo 3-4%). Wplacajac kase na lokate zarabia sie akurat na splate odsetek albo nawet mozna troche zarobic. I teraz tak... Po skonczeniu studiów mamy 30tys. na koncie. Jezeli dostajemy prace to zaczynamy splacac kredyt, a te 30tys mozemy zainwestowac albo dolozyc np. do zakupu mieszkania albo cos takiego. A jesli nie mamy pracy albo mamy taką słabo płatną to splacamy kredyt od razu bez odsetek. Jakby ktos mial jakies pytania to pytajcie...
|
#693 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
najgorsze, że to się spłaca tak długo! no chyba, że można w krótszym czasie i od razu np. 10tys spłacić jak się ma to ok
|
|
|
|
|
#694 |
|
Zakorzenienie
|
Ale to już na starcie pieniądze spłacać...
nie, nie, nie. W Anglii czekają, aż się 16 000 funtów na rok zarabia i to i tak w ratach 7 funtów na tydzień. 30 tys. brzmi strasznie
Petersburski bogacz uchodzący za mecenasa sztuki, zaprosił kiedyś na filiżankę herbaty Henryka Wieniawskiego i jakby mimochodem, dodał: - Może pan także wziąć ze sobą skrzypce. - Dziękuję w imieniu skrzypiec, ale one herbaty nie piją! PRZYNAJMNIEJ ≠ BYNAJMNIEJ
|
|
|
|
#695 |
|
Zakorzenienie
|
"Okey, weźmy teraz przykład studenta, który otrzymuje Preferencyjny
Kredyt Studencki na pierwszym roku i decyduje się wszystko inwestować. Otrzymuje zatem przez 10 miesięcy w roku po 600 zł, przez 5 lat. Jeżeli stopa zwrotu wynosiłaby 10%, to Student po 5 latach inwestowania zebrałby 39'041,19 zł. Jeżeli przeczekałby 2 letni okres karencji – nie ruszał tego kapitału, a stopa zwrotu z inwestycji wynosiłaby nadal 10% rocznie, to w momencie spłaty pierwszej raty KS zebrałby 47'239,84 zł. " ![]() no dluugi okres... moze mozna krocej ;p ale zawsze mozna zalozyc specjalne konto, i bedzie sie smao splacalo ; ) Hula, ale dlaczego to jest snobistyczne? czy to nie tak ze ludzie sobie wmowili ze to snobistyczne? przynosisz pomoc naukowa.. i psizesz.. bardzo pomaga a nie wolno bo inni wezma Cie za snoba niedlugo rzad bedzie wszystkim uczniom rozdawal darmowe laptopy do nauki.. to tez bedzie snobistyczne?
|
#696 |
|
Zadomowienie
|
hellou dziewczynki,
czytalam Wasz watek w zeszle wakacje i nawet lekko probowalam sie wlaczyc, ale przerazilo mnie jak pilnie przygotowalyscie sie juz wtedy do matury i ucieklam w poplochu ![]() teraz widze, ze gadacie juz o kredytach studenckich itp, wiec bede uwaznie obserwowac i notowac, bo to sie przyda wszystko ![]() moze ktorac z Was sie wybiera na UWr? pozdrowka
|
#697 |
|
Konto usunięte
|
zetka - złożyłam papiery tylko na dwie uczelnie na dwa kierunki:
![]() ViLL - wszystko, co ekskluzywne/drogie i wyprzedzające trend jest uważane za snobistyczne, no ale trzeba pionierów, bo inaczej nie byłoby postępu. więc jeśli nie będziesz czuła się z tym dziwnie, to dlaczego nie? myślę, że będzie więcej takich jak Ty - wielu moich znajomych z PolŚl nosi na wykłady laptopy/notebooki i nie mają z tego tytułu łatki nowobogackich snobów. |
|
|
|
#698 |
|
Zakorzenienie
|
Noszenie laptopa? Hmmm... Z jednej strony niektorzy traktują to snobistycznie jak siedzi taki ktos z wywalonym wypasionym sprzetem i specjalnie pokazuje "ze jest gosc". Ale wielu studentow nosi laptopy na nudne wyklady i oglada filmy... :P
|
#699 |
|
Zadomowienie
|
a ja sobie dziś drinkuję
![]() MARTINI ![]()
|
#700 | ||
|
Zakorzenienie
|
serioç? z tego warminsko-mazurskiego? ktore lo konczylas?
Cytat:
Cytat:
no ja po pracy. cisnienie mnie dobija.. |
||
|
|
|
#701 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Dla mnie snobistyczne byłoby noszenie laptopa na uczelnię i udawania wielkiej pani, nosek do góry i mina: ja-z-tobą-rozmawiać-nie-będę. A samo noszenie laptopa nie uważam za snobizm, tylko właśnie za ułatwienie. Myślę, że wiele osób, posiadające notebook'i, będzie zabierało je na zajęcia. Poza tym kogo to interesuje, czy ma się laptopa czy nie. Należy mieć gdzieś opinię innych i cieszyć się, że istnieje jakieś ułatwienie. |
|
|
|
|
#702 | |
|
Zakorzenienie
|
[1=3a032fcd5bcbee239629acd e3cc1a01c42f8ddce_6076227 24de4b;8163636]
ViLL - wszystko, co ekskluzywne/drogie i wyprzedzające trend jest uważane za snobistyczne, no ale trzeba pionierów, bo inaczej nie byłoby postępu. więc jeśli nie będziesz czuła się z tym dziwnie, to dlaczego nie? myślę, że będzie więcej takich jak Ty - wielu moich znajomych z PolŚl nosi na wykłady laptopy/notebooki i nie mają z tego tytułu łatki nowobogackich snobów.[/quote] no wlasnie nie czulam sie z tym zle jeszcze godizne temu ![]() moja mama jak jej rano powiedzialam ze niektorzy to postrzegaja za snobistyczne to wybuchla smiechem i powiedziala ze na pewno nie i ze pewnie wszyscy tak maja ![]() i ze wtedy bym miala porzadek w tym wszystkim.. zwlaszcza ze pisze zwykle z tepem mowienia ![]() Cytat:
![]() [gdyby mi sie nie chcialo notowac ]a moj "sprzet" nie jest ani drogi ani ekskluzywny.. wrecz byl tani ![]() co innego gdybym przyszla z notebookiem apple, ktory tez nie jest jakis super wypasiony, no ale niby drozszy i "prestizowy" ktory btw tez miewam w domu ale jest sluzbowy mojej mum ![]() kurde, przecyztalam caly e-book na temat kredytu studenckiego i wlasnie jego inwestowania... i juz czuje ze bede bogata ![]() co prawda to dluuuugo bedzie xD ale jak ebde systematycznie odkladac [a mam taki nawyk] to po latach bede meic spory kapital
|
|
#703 |
|
Zadomowienie
|
tak, z tego
a kończyłam LO4. a Ty?
|
#704 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#705 |
|
Zakorzenienie
|
ville i wlasnie tak bede robic, bo wielkiej pani zgrywac na pewno nie bede
a zreszta trudno.. niech sobie mysla co chca.. ja to sobie ptoem ladnie wydrukuje i bede meic swietne materialy : ) a i innym ktorzy beda chciec sobie skserowac moje notatki ulatwie bo beda przejrzyste ![]() a co do laptopow to to prawda, przysiegam! moja mama jako dyr szkoly potwierdza tez sie zdziwilam ![]() ale maja byc podobno takie.. najprostsze ; ) jakies wordy painty itp ![]() przeciez w afryce sa laptopy na korbke i kosztuje nieduzo
|
#706 |
|
Zakorzenienie
|
"MÓJ" (ze zdjęcia) jak byl u mnie to mial wlasnie Mac'a. Strasznie fajny sprzet, duzo lepszy niz Windowsowe :P
|
#707 |
|
Zakorzenienie
|
Shir, tam sie wszystko robi samo ; )
w programie muzycznym zaznaczasz piosenki, klikasz "nagraj cd" i sie samo nagrywa to jest taki amerykanski komputer dla debili [powaga ]Hula, nie wiem czy to przejdzie wypytam dokaldnie mamy
|
#708 |
|
Adwokat diabła
|
nie no, jest ktoś z mojej wsi?
Lelusia, przekażę, przekażę.. A tak a propo kiedy masz wolne
|
|
#709 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Wiem, wiem... Troche sie nim bawilam :P
|
|
#710 |
|
Zadomowienie
|
tak takie na korbke dostana studenci i na wykaldach bedzie slychac takie ciche "trrrr" jak te korbki bedziemy nakrecac
Da oprocz laptopa- planujecie tez dyktafon? nic sie nie idzie doszukac w necie na ich temat, albo raczej ja nie umiem, a to tez zdaje sie przydatna rzecz na studiach
|
#711 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
ja jestem typowym wzrokowcem więc tekst słuchany niewiele mi da ![]() jak przed maturą słuchałam audiobooków z lektorami to po 20 sekundach nei wiedziałam o czym mówią ![]() wole cos przeczytać
|
|
|
|
|
#712 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Petersburski bogacz uchodzący za mecenasa sztuki, zaprosił kiedyś na filiżankę herbaty Henryka Wieniawskiego i jakby mimochodem, dodał: - Może pan także wziąć ze sobą skrzypce. - Dziękuję w imieniu skrzypiec, ale one herbaty nie piją! PRZYNAJMNIEJ ≠ BYNAJMNIEJ
|
|
|
|
|
#713 |
|
Zakorzenienie
|
No wlasnie tu jest problem. Mozna ich uzywac pod warunkiem, ze wykladowca sie zgodzi
|
#714 |
|
Zakorzenienie
|
Wróciła mi faza na Rammsteina. Słuchawki na full i jedzieemy!
Ach, czekam na to, gdy będę sama w domu, wtedy się włączy głośniki i będzie świetnie. Rammstein najlepszy na wściekłość i zdenerwowanie. Polecam |
|
|
|
#715 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Rzadko się raczej zgadzają ![]() Ja bym się nie zgodziła :P
|
|
|
|
|
#716 |
|
Zakorzenienie
|
Wen, zalezy gdzie, niektorzy wykladowcy kaza na poczatku postawic dyktafony przed soba ; )
i gadaja ![]() ale tez wiele wykladow na lepszych uczleniach jest udostepnione w sieci ![]() kurde, jutro jade a nic nie zrobilam ![]() jakos tak zlecialo... :| a musze sie pieknie wykapac i w ogole spakowac sprzatac.. AAAAAA!!!
|
#717 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() mnie by się nie chciało mojego lapka targać na wykłady. a poza tym, wolę pisać na kartce bo wtedy więcej zapamiętuje. a jak będziesz miała wykres przerysować, to co w paincie? ;p ale Ty masz plany... niech Cię... ![]() z tymi 5% najlepszych studentów wypaliłaś ![]() chcieć nie zawsze znaczy móc. Ja tez. ![]() Tak, tylko Ci co biorą 200,300 tys z reguły mają wysokie dochody i mają z czego to spłacić. Byle komu bank by nie dał takiej kwoty. A taki student to trochę niepewny jest według mnie.
|
|
#718 |
|
Zadomowienie
|
hm ja jestem sluchowcem wlasnie...
z tym zakazem to nie mialam pojecia! a z laptopami tak samo? ze tylko jak sie zgodza? bo w sumie mi sie wydaje lepszym pomyslem, jak akurat nie masz sily notowac, nagrac to wszystko i przenotowac pozniej, niz pozyczac od kogos notatki... tez mam zamiar sie pilnie uczyc, w sumie na studiach to raczej nie bedzie innego wyjscia
|
#719 |
|
Zakorzenienie
|
Inde, ale to jest specjalny kredyt studencki dla niby "dzieci z biednych rodzin ; )"
ale jakoz e moja mama mnie samotnie wychowuje [i brata] to mam szanse dostac bede rysowac w paintcie ladny bedzie no coooooo a ja tam twierdze ze chciec to moc; ) nie mam az takich aspiracji z tymi 5%.. ale skoro wtedy maja mi umorzyc 6 tys zreszta... wszedzie trzeba sobie wyrobic marke ![]() ale oczywiste ze jak sie nie uda to plakac nie bede [no ale trzeba sobie wyznaczyc jakis cel... bo bez celu.. to nic w zyciu nie osiagniesz, nic ] < a teraz bede miec nowy cel udowodnic Inde ze sie da ja wiem ze moze nie wyjsc ;x najwyzej bede zawiedziona noooo
|
#720 |
|
Zakorzenienie
|
Kalioppe ja o oczko mniej.. hmm, dzielalas sie na watku o keickach studniowkowych?
Black a keidy mam miec
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Wizażowe Społeczności
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 20:38.