Pytanie o staż - wątek zbiorczy - Strona 61 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Praca i biznes

Notka

Praca i biznes W tym miejscu rozmawiamy o pracy i biznesie. Jeśli szukasz pracy, planujesz ją zmienić lub prowadzisz własny biznes, to miejsce jest dla ciebie.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2008-07-07, 17:44   #1801
Ata77
Zakorzenienie

Dot.: Pytanie o staż - wątek zbiorczy

Cytat:
Napisane przez dra Pokaż wiadomość
ja to nie wiem co mam już robić
z UP przysłali i ,że z dniem1 lipca przyznaja mi stypendium itd...
i pouczenie,ze jak nie ukoncze p.zawodowego to mam im oddać koszty tego przygotowania,czyl ja to rozumiem, ze jak bede np pracowała 2msc i dostane po 600zł np czyli wyjdzie 1200 to musze to im oddać
jak tak ma być to juz lepiej zrezygnuje,bo nie wiem czy dam rade 5msc wytrzymać
Chodzi o to, że musisz ukończyć to przygotowanie zawodowe, czyli być "na nim" przez 6 mc, w przeciwnym razie PUP będzie się domagał zwrotu kosztów. A dlaczego zakładasz,że nie dasz rady? Jakbyś miała iść do pracy w ramach umowy o pracę też byś tak zakładała?

Ata77 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-07-07, 20:37   #1802
Brydzia_
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez dra Pokaż wiadomość
ja to nie wiem co mam już robić
z UP przysłali i ,że z dniem1 lipca przyznaja mi stypendium itd...
i pouczenie,ze jak nie ukoncze p.zawodowego to mam im oddać koszty tego przygotowania,czyl ja to rozumiem, ze jak bede np pracowała 2msc i dostane po 600zł np czyli wyjdzie 1200 to musze to im oddać
jak tak ma być to juz lepiej zrezygnuje,bo nie wiem czy dam rade 5msc wytrzymać
wiesz co... doskonale cie rozumiem i mysle ze dasz rade...

gdy zaczełam staz to chyba przez pierwszy miesiac przychodzilam z pracy i płakałam(dosłownie), że nie chce tam być wysiadam psychicznie i fizycznie, ludzie mi nie odpowiadali, było mi strasznie zle i wszystko wyobrazalam sobie inaczej
Jakby nie tż ktory dziennie mnie wysłuchiwał i pocieszał pewnie zrezygnowałabym.

Z czasem wszystko zaczelo sie normowac. Po 6 miesiacach modlilam sie zeby mi przedluzyli staz. a teraz za 2 miesiace koniec i szanse ze mnie przyjmna jak jeden do miliarda. Przykro mi ze bede musiala odejsc, polubilam to miejsce i ludzi.

nie rezygnuj ze stazu bo nic ci to nie da... bedziesz musiala isc do pracy a nigdzie nie bedzie latwo, wszedzie trzeba sie wdrozyc. Nawet jesli sie nie ulozy to 5miesiecy przeleci blyskawicznie.

zycze ci zeby ulozylo sie tak pomyslnie jak u mnie

pzdr

Brydzia_ jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-07-07, 21:36   #1803
Brook
Zakorzenienie

dziewczyny podsumujcie mi prosze i poprawcie jesli sie myle bo nie wiem jak to wyglada

ide do firmy z cv i listem i pytam ich czy mnie przyjeliby na staz z UP jak powiedza ze tak to co i kto dalej w tej sprawie zalatwia? chodzi mi o papierki .. nie chcialabym sie zblaznic tam

Brook jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-07-07, 22:13   #1804
gonaa89
Raczkowanie

Ja się jutro ide zarejestrować. mam podobna sytuacje jak Nija_, też jestem po maturze i ide na studia zaoczne ale do innego miasta, gdzie chce znależc prace. W moim mieście juz chyba wszedzie byłam i nigdzie nie ma szans na prace na wakacje wiec ide na staż.. Zawsze jakieś pieniążki będą

Tylko że ja własnie bym chciała na 3 miesiące najlepiej, tak tylko na wakacje. Szkoda ze nie pomyślałam o tym miesiąc wczesniej

Czyli naprawde naprawde jak im przyniose za np 3 miesiace zaswiadczenie o innej pracy to nie poniose zadnych konsekwencji? A dostane wtedyjakies zaświadczenie o stażu do mojego pustego CV ? czy jak sie przerywa to nie ma?

I jeszcze jedno, jeżeli jutro bym się zarejestrowała ( a jak dzwoniłąm dzisiaj to mi powiedzieli ze zawsze jakies oferty sa np w sklepie a jak mam jakies wymagania wieksze to nie gwarantuja, a mi w sklepie odzieżowym np ewentualnie by pasowało.. ) to ile trwaja te wszystkie badania, przygotowania itp?? Za ile dni bym mogła isc na ten staż??

pozdrawiam
gonaa89 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-07-07, 22:34   #1805
Nija_
Zakorzenienie

Byłam dziś w tym urzędzie pracy. Dostałam skierowanie na staż do urzędu skarbowego. Tzn. pani przedstawiła mi różne oferty i zainteresowały mnie dwie, właśnie takie biurowe - urząd skarbowy i wydział jakiejś gospodarki czy coś takiego
Ale do urzędu chcą 8 osób, a do gospodarki... 2, więc pani mi poradziła, że mam próbować w urzędzie skarbowym.

Dostałam skierowanie i od razu poszłam do tego urzędu. Chcieli ode mnie CV, a ja nie miałam, bo nie wiedziałam, że trzeba Ale już im wysłałam mailem - ta pani w urzędzie skarbowym, która mnie przyjmowała, mi tak kazała. Mam nadzieję, że nie będą przez to jakoś gorzej na mnie patrzeć. Jutro rano sobie przeczytają.

Moje CV nie jest zbyt imponujące (czytaj: świeci pustkami), więc nie mam dużych nadziei, że mnie wezmą. Ale może jednak? Kurczę, myślałam, że skierowanie na staż jest równoznaczne z tym, że ten staż dostanę

Mają mi dać znać w ciągu kilku dni.

gonaa89 U nas w UP mają tylko staże na 6 miesięcy, nie krócej. Mi najpierw pani proponowała jakieś staże w Tesco i innych sklepach, w gastronomii, ale podziękowałam A kiedyś zarzekałam się, że nigdy nie chcę siedzieć w biurze i wgapiać się godzinami w okienko monitora. Po 3 dniach przepracowanych w spożywczaku (rzuciłam) zmieniłam zdanie
Mi nic nie mówili o żadnych badaniach. Dziwne... Też myślałam, że jakieś będą...
Stary 2008-07-07, 23:20   #1806
gonaa89
Raczkowanie

Nija_ no ja wiem że nie ma na tak krótko, ale tu właśnie chce wykorzystać właśnie przerwanie stażu z powodu znalezienia pracy. Dlatego tez pytałam czy w takiej sytuacji jest to dozwolone..

I ja w sumie to nie chciałabym stazu w jakimś sopżywczaku, ani tez jakiejs pracy fizycznej. najlepiej wlasnie w urzedzie, restauracji? , albo ewentualnie w sklepie odzieżowym

Zobaczymy jutro co mi tam zaproponuja. pewnie nie bedzie nic od razu, ale lepiej wezme ze soba moje również świecące pustkami CV
Stary 2008-07-08, 05:50   #1807
dra
Zakorzenienie

wiesz jabyby mnie nie zmuszali innych zajec to jakos moze bym dala rade ,nie wiem jak to bedzie

bo ja jestem jako pomoc kuchenna,a mam robic za kelnerke na weselach czy innych spotkaniach i jeszcze nie w mojej miejscowosci tylko 15km dalej,a mi za to nic nie zapłaci a ja na własny koszt nie bede dojezdzac
tak to na miejscu pracuje,ja sie zgadzac nie bede najwyzej sam zerwie zemna ten staz o ile moze,ale ja nie bede kelnerowac,bo sie nie nadaje,to trzeba sie uczyc na słucho,a nie ja pojde wywale na kogos i dopiero bedzie,tak jak ostatnio herbata mi sie wylała siebie poparzyłam i troche kapło mi na babke,ja wiecej nie godze sie nic nosic,sob i niedz chce miec wolne i tyle,a nie pracowac i w tyg dzni wlne ja tak nie chce
a nawet jak staz zleci,to nie chce tam w zyciu pracowac,bo tam dostaja 100 luz 150zł wiecej niz ja na stazu dostane a to sie nie oplaca,a duzo roboty jest
Stary 2008-07-08, 11:22   #1808
magda2703
Raczkowanie

Witam. Czy wraz ze stażowym(pieniądze) dostaje się jakiś odcinek czy tylko pieniądze wpływają na konto? Czy urząd pracy jako pracodawca płaci składki chorobowe wypadkowe i emerytalne? Mogę wybrać drugi filar na stażu? z góry bardzo dziękuję za pomoc
magda2703 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-07-08, 11:25   #1809
Hosenka*
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez magda2703 Pokaż wiadomość
Witam. Czy wraz ze stażowym(pieniądze) dostaje się jakiś odcinek czy tylko pieniądze wpływają na konto? Czy urząd pracy jako pracodawca płaci składki chorobowe wypadkowe i emerytalne? Mogę wybrać drugi filar na stażu? z góry bardzo dziękuję za pomoc
1. nie dają odcinka nie wiem jak to wygląda przy odbiorze na poczcie
2. tego nie wiem
3. II filar można wybrać już w trakcie studiów/po ukończeniu 18 roku życia (czytałam gdzieś i teraz nie pamiętam) nawet nie pracując - opłaca się samemu składki

Instagram

W zapisanych relacjach - wyprzedaż kosmetyków pielęgnacyjnych i do makijażu
Hosenka* jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-07-08, 11:30   #1810
Nija_
Zakorzenienie

dra Wydaje mi się, że powinni Ci płacić za dojazd tam, a jeżeli zakres obowiązków jest inny niż miałaś mieć, jak decydowałaś się na staż, to trzeba coś z trym zrobić
W momencie, kiedy skierowali Cię na staż, powiedzieli Ci, że będziesz kelnerką?

Z Urzędu Skarbowego się nie odzywają, ale moje CV przeczytali (dostałam mailem potwierdzenie).

Ile w ogóle dostaje się pieniędzy (wynagrodzenie) za staż? Nie umiem tego znaleźć nigdzie
Stary 2008-07-08, 11:32   #1811
Hosenka*
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Nija_ Pokaż wiadomość
Ile w ogóle dostaje się pieniędzy (wynagrodzenie) za staż? Nie umiem tego znaleźć nigdzie
niecałe 650 netto

Instagram

Stary 2008-07-08, 14:35   #1812
dra
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Nija_ Pokaż wiadomość
dra Wydaje mi się, że powinni Ci płacić za dojazd tam, a jeżeli zakres obowiązków jest inny niż miałaś mieć, jak decydowałaś się na staż, to trzeba coś z trym zrobić
W momencie, kiedy skierowali Cię na staż, powiedzieli Ci, że będziesz kelnerką?

Z Urzędu Skarbowego się nie odzywają, ale moje CV przeczytali (dostałam mailem potwierdzenie).

w sumie to tata mi łatwił mi staż,ale facet o innych warunkach mówił,ale kłamał tyle,bo miał mnie sadzić na komputer,ale to dodatkowe zajecie
juz wole pomagać w kuchni
a i dostaje sie karteczke co trzeba robić i tam nie jest podane obsługa-kelnerka,posżłam do kierownika i mówi mu,ze nie bede podawac i tyle,a on od tego jest przygotowanie,zeby sie nauczyć,ale jak mi powie jeszcze raz,ze mam pomagać powiem,ze nie i koniec najwyzej mnie wyleje
a przygotowanie ja odrabiam 5msc
ale cóż pozostało mi dotrwac do listopada,musze dac rade jakos,ale wiem,ze bedzie ciezko

ata77 jestem od 1 lipca w pracy i kregosłup mi siada powoli od ciagłego stania ,ale cóż mi mi poostaje musze przetrwać,a i ja zakładałam,że dam rade i wiedziałam,ze lekko nie bedzie,ale nie wiedziałm,ze az tyle obowiazków na raz bede miec+ obsługa wesel i innych imprez o tym akurat mowa nie była,bo jak by mi powiedział to bym nie łatwiła tego stażu

no to trzymajcie kciuki,zebym dotrwała cała do tego listopada
Stary 2008-07-08, 15:07   #1813
Madaaa
Zakorzenienie

Jesli nigdy wczesniej nie pracowalam a zarejestrowalam sie w UP to czy oni sami wystapia o moj NIP?
Madaaa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-07-08, 20:35   #1814
AScarlett
Przyczajenie

GG do AScarlett

Cytat:
Napisane przez Madaaa Pokaż wiadomość
Jesli nigdy wczesniej nie pracowalam a zarejestrowalam sie w UP to czy oni sami wystapia o moj NIP?
Musisz iść sama do Urzędu Skarbowego, wypełnić wniosek i oddać go w odpowiednim okienku. Przepisowo po 2 tygodniach numer nip przyjdzie do ciebie listem poleconym - chociaż ja mój dostałam już po tygodniu.
AScarlett jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-07-08, 21:59   #1815
Brook
Zakorzenienie

to prawda ze jak zarejestruje sie w UP to dostaje przez pol roku pinieadze jakos dla bezrobotnej? a druga rzecz ze musze co miesiac sie w UP meldowac?

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2008-07-09, 06:34   #1816
Hosenka*
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Brook Pokaż wiadomość
to prawda ze jak zarejestruje sie w UP to dostaje przez pol roku pinieadze jakos dla bezrobotnej? a druga rzecz ze musze co miesiac sie w UP meldowac?
1. niestety nie - byłam zarejestrowana prawie rok, a do rozpoczęcia stażu 7 miesiecy i o żadncyh pieniądzach nie bylo mowy Żeby dostawać trzeba mieć przepracowany co najmniej rok

2. to prawda, choć termin można mieć też dalszy - ja np. kilka razy miałam ustalony na za 2 miesiące.

Instagram

Stary 2008-07-09, 10:17   #1817
dra
Zakorzenienie

brook nie dostajesz wogóle pieniedzy,ja byłam zarejestrowana 3 lata i ani grosza nie dostawałam
zalezy jak UP ci ustali,ja sie odpisywałam 3 lata temu co miesiac,2lata temu tak co 2 nieraz 3msc,ale tez ostatnio z 2razy jeszcze przed stazem to nawet po 4miesiacy,zalezy jak ci ustawi urzad,ale co 2 msc najczesciej ustala
Stary 2008-07-09, 11:25   #1818
Brook
Zakorzenienie

bo wlasnie mam wyjechac na cale 2 miechy a musze sie zarejestrowac by sobie staz przed wyjazdem juz zalatwic czy moge podczas rejestracji w UP to powiedziec ze wyjezdzam zeby ustalili wieksze terminy?

Stary 2008-07-09, 11:33   #1819
Ata77
Zakorzenienie

Cytat:
bo wlasnie mam wyjechac na cale 2 miechy a musze sie zarejestrowac by sobie staz przed wyjazdem juz zalatwic czy moge podczas rejestracji w UP to powiedziec ze wyjezdzam zeby ustalili wieksze terminy?
Masz prawo do zgłoszenia braku gotowości do podjęcia pracy do 30 dni, tzn. w przeddzień "zdarzenia",np.wyjazd u zgłaszasz ten brak gotowości i na 29 dni jesteś "zawieszona" tzn. PUP nie ma prawa cię wzywać oraz nic proponować. Stawić się zaś musisz tego ostatniego 30 dnia.
"Całe 2 miechy"? tak się nie da

ps. nie ma czegoś takiego jak załatwienie stażu wczesniej, kierowana jesteś automatycznie jak jest oferta, zaden pracodawca nie bedzie na ciebie czekał przecież???
Osobiście uważam za bezsesnowne rejestrowanie się przed wakacjami w sytuacji jak się wyjeżdża? Przecież Ty przez te dwa miesiące nie przedstawiasz gotowości do podjęcia pracy?

Ata77 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-07-09, 18:13   #1820
Brook
Zakorzenienie

no tak.. ja chce sobie zalatwic staz sama/to znaczy pojsc do firmy wiem juz jakiej i dac cv i spytac o staz,wtedy mam czekac az on zgodzi sie i pojsc zarejestrowac sie do UP czy najpierw sie zarejestrowac i potem dopiero pojsc do faceta z cv i listem?

masz racje zrobic to dopiero po wakacjach jak wroce z zagranicy...

Stary 2008-07-09, 19:56   #1821
aniatko
Raczkowanie

Witam!
Czy któraś z WAS zmieniała miejsce stażu w trakcie trwania jednego??Mam taką sytuację, że od 3 tyg jestem na stażu w urzędzie, strasznie się tam męczę-praktycznie nic się nie uczę-parzę kawę,odbieram tel i robię wpisy do zeszytu-zupełnie nie pokrywa się to z tym, co chcę robić w przyszłości i z moimi zainteresowaniami,czy jest możliwość przerwania stażu i odbycia go w innej instytucji???????Ten staż dostałam na podstawie skierowania z UP, myślę że udałoby mi się znaleźć firmę, która by mnie przyjęła..tylko jak to wygląda od strony formalnej??
aniatko jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-07-09, 20:24   #1822
Sesja
Zakorzenienie

jeżeli sama zrezygnujesz ze stażu bedziesz musiala pokryc koszty badań lekarskich (ok50zl) oraz zostaniesz wyrejestrowana z UP na okres 90 dni. Tak wiec zamyka ci to drogę do nastepnego stażu na 3 miesiące. Możesz jednak napisac podanie o skrócenie stażu, podając w nim powody. Podanie zostanie rozpatrzone, jesli pozytywnie byc moze bedziesz mogla skorzystac w innego stażu. Jesli odp. bedzie negatywna bedziesz brnęła w tym dalej albo sama przerwiesz-pisalam co sie z tym wiąze.

A na ile masz te staż? jesli 3 miesiac to moze sprobuj przetrwać a potem bedziesz starac sie o nastepny staz na kolejne 9 miesiecy. Staz moze trwac tylko i wylacznie do 12 miesiecy.
Stary 2008-07-09, 20:33   #1823
Sesja
Zakorzenienie

Cytat:
no tak.. ja chce sobie zalatwic staz sama/to znaczy pojsc do firmy wiem juz jakiej i dac cv i spytac o staz,wtedy mam czekac az on zgodzi sie i pojsc zarejestrowac sie do UP czy najpierw sie zarejestrowac i potem dopiero pojsc do faceta z cv i listem?

masz racje zrobic to dopiero po wakacjach jak wroce z zagranicy...
Najpierw sie zarejestruj ale dopiero jak wrócisz, a potem sprobuj porozmawiać z pracodawca.

REKLAMA
Stary 2008-07-09, 21:18   #1824
gonaa89
Raczkowanie

A mi wiecie co zaroponowali? monter instalacji elektrycznych..... :/ i jak pwiedziałam ze dziekuje, i nie jestem zainteresowana takim stażem, to pani jeszcze sie dopytywała dlaczego nie chce i chciała mnie na siłę chcia.ła tam wepchnąć ... O.o

jak tak ma wyglądać moj staż to ja dziekuje....
Stary 2008-07-09, 21:58   #1825
aniatko
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Sesja Pokaż wiadomość
jeżeli sama zrezygnujesz ze stażu bedziesz musiala pokryc koszty badań lekarskich (ok50zl) oraz zostaniesz wyrejestrowana z UP na okres 90 dni. Tak wiec zamyka ci to drogę do nastepnego stażu na 3 miesiące. Możesz jednak napisac podanie o skrócenie stażu, podając w nim powody. Podanie zostanie rozpatrzone, jesli pozytywnie byc moze bedziesz mogla skorzystac w innego stażu. Jesli odp. bedzie negatywna bedziesz brnęła w tym dalej albo sama przerwiesz-pisalam co sie z tym wiąze.

A na ile masz te staż? jesli 3 miesiac to moze sprobuj przetrwać a potem bedziesz starac sie o nastepny staz na kolejne 9 miesiecy. Staz moze trwac tylko i wylacznie do 12 miesiecy.
niestety 6 m-cy...do końca grudnia....beznadzieja... .chyba staż nie powinien polegać na tym żeby wepchnąć człowieka gdzie się da i niech tam siedzi....tylko jest po to żeby czegoś się nauczyć....parzenie herbatki, mycie garów tego nie obejmuje...eh...szkoda gadać-jutro chyba zadzwonię do swojego UP i się dowiem co mogę zrobić w takiej sytuacji
aniatko jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-07-09, 22:07   #1826
Nija_
Zakorzenienie

Nie zadzwonili, żeby mnie poinformować czy przyjmą mnie na staż do urzędu skarbowego czy nie

Ani z urzędu pracy, ani z tego urzędu skarbowego - zero odezwu.

Nie wiem czy sama mam tam zadzwonić czy jak, babka w UP mnie po prostu skierowała z papierkiem do skarbowego, a babka w skarbowym zażyczyła sobie CV mailem, wysłałam, oni odczytali - mam potwierdzenie (e-mail) i nic... A mieli zadzwonić.

Chyba zacznę sobie sama czegoś szukać.

Babka w UP powiedziała mi, że nabór na staż do sądu skończył się 2 tygodnie temu. Myślicie, że miałabym jeszcze szanse pójść tam i poprosić żeby mnie przyjęli? Albo pójść do redakcji jakiejś miejscowej gazety? Tej osobie, która przyjdzie mnie na staż, ze tak powiem, nic to nie szkodzi, prawda?

Szczerze mówiąc wolałabym mieć staż w jakimś miejscu zw,. z kulturą, sztuką, a nie w urzędzie skarbowym
Stary 2008-07-09, 22:23   #1827
gonaa89
Raczkowanie

Nija_ , oczywiście że nie zaszkodzi ? Ja dzisiaj byłam w gazecie, radiu i "miejscowej" tv Wszyscy bardzo mili byli i w ogole, zero stresu i mam przynieść podania

REKLAMA
Stary 2008-07-10, 06:33   #1828
Hosenka*
Zakorzenienie

Nija - bywa że szkodzi w tym sensie, że nie każdy pracodawca chce mieć na "głowie" stażystę, zajmować sie nim jeśli ma swoją robotę .Spotkałam się z odmowami na prośbę o odbycie stażu - nie wszędzie praktują staże mimo, iż by mieli darmową siłę roboczą.

Instagram

Stary 2008-07-10, 08:35   #1829
Sesja
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez aniatko Pokaż wiadomość
niestety 6 m-cy...do końca grudnia....beznadzieja... .chyba staż nie powinien polegać na tym żeby wepchnąć człowieka gdzie się da i niech tam siedzi....tylko jest po to żeby czegoś się nauczyć....parzenie herbatki, mycie garów tego nie obejmuje...eh...szkoda gadać-jutro chyba zadzwonię do swojego UP i się dowiem co mogę zrobić w takiej sytuacji
Spróbuj porozmawiać z dyrekcja UP o tej całej sytuacji lub napisać to podanie o skrócenie staż wyjaśniając przyczyny. To wg mnie jedyne sposoby. Życze powodzenie, bo chyba każda z nas nie chciała by się męczyć na stażu, tylko czegoś nauczyć i nabrać doświadczenia.
Stary 2008-07-10, 11:51   #1830
violisia
Zadomowienie

Question Dot.: Pytanie o staż - wątek zbiorczy

Dziewczyny witam serdecznie. Mam pytanie (korzystalam z wyszukiwarki, ale nie znalazlam odpowiedzi) Czy staż musi odbywać sie w moim miejscu zamieszkania, czy np jezeli należe pod urzad pracy X to moge pracowac w miejscowosci Y ktora podlega pod inny urzad ?? znajoma otwiera swoj zaklad i chcialabym isc na staz wlasnie do niej, czy musi ona zlozyc jakies papiery w moim i swoim urzedzie? Na pracy mi zalezy jednak ze wzgledu na zdrowie nie moge sobie pozwolic na kazda prace.

Bardzo prosze o odpowiedz
violisia jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Praca i biznes

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości