Niedoczynność tarczycy - wątek zbiorczy! - część III - Strona 125 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Zdrowie ogólnie

Notka

Zdrowie ogólnie W tym miejscu rozmawiamy o zdrowiu: od profilaktyki po sposoby leczenia. Porada uzyskana na forum nie zastępuje wizyty u lekarza, ma funkcję informacyjną!

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2018-02-25, 11:19   #3721
Laura Rose
Zakorzenienie

Dot.: Niedoczynność tarczycy - wątek zbiorczy! - część III

Cytat:
Napisane przez Adrianna_8 Pokaż wiadomość
Tak, ale dopiero tutaj na forum dowiedziałam się, jak zinterpretować wyniki, które miałam :P.

Wysłane z aplikacji Forum Wizaz

Robiłaś krzywą trzypunktową czy tylko glukozę i insulinę? Ostatnio trochę czytałam i z zestawu pytań pomocniczych wyszło, że powinnam to sprawdzić.
Stary 2018-02-25, 11:37   #3722
Adrianna_8
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Laura Rose Pokaż wiadomość
Robiłaś krzywą trzypunktową czy tylko glukozę i insulinę? Ostatnio trochę czytałam i z zestawu pytań pomocniczych wyszło, że powinnam to sprawdzić.
Glukoza i insulina .

Adrianna_8 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2018-02-25, 14:48   #3723
_Roxi_
Raczkowanie

Dziewczyny,
dobrze,że Was zanlazłam.
Męczę się i z hashimoto i niedoczynnością, jestem pod opieką dobrego endokrynologa, ale czasem czuję się gorzej.
Stary 2018-02-25, 17:51   #3724
Blue_Butterfly_
Zakorzenienie

Cześć. Tak czułam, że jak kiedyś tu powrócę po dłuższej przerwie, to znajdę temat dla siebie...
Niestety u mnie zdiagnozowano niedoczynność tarczycy.
Prawdopodobnie "chodziłam" sobie z niezdiagnozowaną chorobą jakieś... 7 lat... Dopiero w tym roku dowiedziałam się, że ta norma w TSH, którą zawsze miałam, jest dla kobiet w przedziale aż do 70 roku życia... Więc norma dla mnie była do 2,5... Dziwnie się człowiek czuje, kiedy się tego dowiaduje
Biorę Letrox, póki co od 2. miesięcy. Nie czuję się jakoś źle, jednak mam pytanie do Was - czy macie jakieś sposoby na pozbycie się, prawdopodobnie "zebranej" wody w organizmie? Niestety, przez tą "cudowną" chorobę przytyło mi się nieco (przynajmniej dobrze, że się wyjaśniło z jakiego powodu). Czy picie pokrzywy przynosi jakieś wymierne skutki, czy też miałybyście jakiś inny sposób?
Z góry dzięki za odpowiedzi.

'Build my world of dreams around you
I’m so glad that I found you...'

Blue_Butterfly_ jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2018-02-25, 20:17   #3725
Kamea2000
Zakorzenienie

Pokrzywa nieco pomaga, ale pita regularnie co najmniej 2 razy dziennie, ale i tak najbardziej pomoglo mi stosowanie Letroxu. Po kilku miesiacach stosowania opuchniecia minely, jak reka odjal. Czasem tylko przed okresem troche sie zbiera, ale w porownaniu przed leczeniem jest duzo lepiej.

Kamea2000 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2018-02-25, 21:03   #3726
Adrianna_8
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Blue_Butterfly_ Pokaż wiadomość
Cześć. Tak czułam, że jak kiedyś tu powrócę po dłuższej przerwie, to znajdę temat dla siebie...
Niestety u mnie zdiagnozowano niedoczynność tarczycy.
Prawdopodobnie "chodziłam" sobie z niezdiagnozowaną chorobą jakieś... 7 lat... Dopiero w tym roku dowiedziałam się, że ta norma w TSH, którą zawsze miałam, jest dla kobiet w przedziale aż do 70 roku życia... Więc norma dla mnie była do 2,5... Dziwnie się człowiek czuje, kiedy się tego dowiaduje
Biorę Letrox, póki co od 2. miesięcy. Nie czuję się jakoś źle, jednak mam pytanie do Was - czy macie jakieś sposoby na pozbycie się, prawdopodobnie "zebranej" wody w organizmie? Niestety, przez tą "cudowną" chorobę przytyło mi się nieco (przynajmniej dobrze, że się wyjaśniło z jakiego powodu). Czy picie pokrzywy przynosi jakieś wymierne skutki, czy też miałybyście jakiś inny sposób?
Z góry dzięki za odpowiedzi.
Mi pokrzywa w ogóle nie pomogła. Zauważyłam, że od czasu do czasu organizm sam się pozbywa wody z organizmu i na tym się opieram :P.

Stary 2018-02-25, 21:58   #3727
czekoladowoo
Zakorzenienie

Ja ostatnio pije duzo pokrzywy, w sumie ostatnio przed @ mniej spuchlam ale to mógł byc zbieg okoliczności. Za to w końcu po roku brania leków zaczęłam chudnac i normalnie spac. Wstaje jak człowiek z łóżka i nie jestem całe dnie zmeczona.

czekoladowoo jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2018-02-26, 09:44   #3728
rochelle_
Mów mi Rosia :)

Cytat:
Napisane przez czekoladowoo Pokaż wiadomość
Ja ostatnio pije duzo pokrzywy, w sumie ostatnio przed @ mniej spuchlam ale to mógł byc zbieg okoliczności. Za to w końcu po roku brania leków zaczęłam chudnac i normalnie spac. Wstaje jak człowiek z łóżka i nie jestem całe dnie zmeczona.

Odnośnie pokrzywy. Ile dziennie to za dużo? Zaparzam listki (suszone), jakaś czubata łyżeczka, tak dwa razy dziennie i nie wiem, czy nie przesadzam. Goni mnie bardzo często do toalety.

Złap Rośkę w sieci!
nowy wpis! ---> www.rzeklam.pl
Instagram
Stream, czyli giereczki
rochelle_ jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2018-02-26, 14:52   #3729
Adrianna_8
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez rochelle_ Pokaż wiadomość
Odnośnie pokrzywy. Ile dziennie to za dużo? Zaparzam listki (suszone), jakaś czubata łyżeczka, tak dwa razy dziennie i nie wiem, czy nie przesadzam. Goni mnie bardzo często do toalety.
Na moim opakowaniu jest napisane, że działanie można zauważyć jak się pije 3 napary dziennie, ale ja mam torebki. Więc Twoje 2 filiżanki to bezpieczna dawka.

Jeśli chodzi o siku, to dobrze. Jeśli o to drugie, to ja bym nie kontynuowała picia, jeśli ma takie działanie...

Stary 2018-02-26, 15:53   #3730
czekoladowoo
Zakorzenienie

Ja pije 2-3 dziennie w torebkach. Działanie moczopedne zauważam

czekoladowoo jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2018-02-26, 17:52   #3731
Kamea2000
Zakorzenienie

Cytat:
Ja pije 2-3 dziennie w torebkach. Działanie moczopedne zauważam

A mi sie jeszcze dodatkowo wzmocnily wlosy.

Stary 2018-02-26, 20:04   #3732
Friese
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Elfelins Pokaż wiadomość
Weź sprawy w swoje ręce i zacznij się suplementować witaminami, gwarantuje Ci że poczujesz różnicę, taka podstawa to D3, B12, niacyna, Wit C, kwasy omega 3, masz ewidentny brain fog, poczytaj o protokole jodowym oraz orotanie litu, mi to pomogło a kiedyś wegetowałam na letroxie. Teraz czuję się lepiej niż jak byłam zdrowa

Wysłane z mojego Redmi Note 4 przy użyciu Tapatalka
protokół jodowy znalazłam tylko u Jerzego Zieby - całe internety tylko o nim , masz może bardziej wiarygodne źródło o protokole jodowym ? chętnie bym poczytała, ale od kogoś medycznego a nie tego medycznego celebrytę który leczyłby nowotwór witaminą C.

OROTAN LITU:
tu mnie zaciekawiłaś... bo nigdy o tym nei słyszałam i czytam w internetach co to za dobrodziejstwo ale jednak trochę się boję... można kupić 5MG bez recepty, a używają tego osoby z depresją i są pod kontrolą psychiatry... można sobie zaszkodzić biorąc 5MG dziennie? to coś da? nie za duża / za mała dawka?

mam problem z nastrojami, z tym że nie mam ochoty wstawać z łóżka, nienawidzę swojej pracy, nie chcę kontaktu z ludźmi, jestem zmęczona, śpiąca i bez energii. Zła i szalenie smutna w środku. Taka pusta i bylejaka. Może orotan litu mnie rozweseli ?
Friese jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2018-02-26, 21:20   #3733
Elfelins
Raczkowanie

Chodzi dokładnie o protokół jodowy dr Brownsteina. To bardzo ważne by się zapoznać z nim ponieważ stosuje się sporo suplementów. Co do orotanu litu to nie jest ta sama substancja którą przepisują na receptę chorym na depresję czy schizofrenie. To zupełnie inna sól litu, orotan jest bezpieczny nawet w dawce do 10mg dziennie.

Stary 2018-02-26, 21:34   #3734
Blue_Butterfly_
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Kamea2000 Pokaż wiadomość
Pokrzywa nieco pomaga, ale pita regularnie co najmniej 2 razy dziennie, ale i tak najbardziej pomoglo mi stosowanie Letroxu. Po kilku miesiacach stosowania opuchniecia minely, jak reka odjal. Czasem tylko przed okresem troche sie zbiera, ale w porownaniu przed leczeniem jest duzo lepiej.

Innymi słowy - muszę jeszcze troszkę uzbroić się cierpliwość, skoro zażywam właśnie Letrox? (to dopiero drugi miesiąc się zaczął)

Cytat:
Mi pokrzywa w ogóle nie pomogła. Zauważyłam, że od czasu do czasu organizm sam się pozbywa wody z organizmu i na tym się opieram :P.

No to u mnie jakoś słabo mu idzie ale to chyba jeszcze "mam czas" :P

Cytat:

Ja po pierwszym tygodniu brania Letrox'u jakoś tak lepiej się czułam. Teraz znowu wróciło u mnie "zmartwychwstawanie" codziennie rano... No ale Ty napisałaś, że po roku brania, więc jeszcze muszę troszkę poczekać

Cytat:
Na moim opakowaniu jest napisane, że działanie można zauważyć jak się pije 3 napary dziennie, ale ja mam torebki. Więc Twoje 2 filiżanki to bezpieczna dawka.

Jeśli chodzi o siku, to dobrze. Jeśli o to drugie, to ja bym nie kontynuowała picia, jeśli ma takie działanie...

U mnie kreatynina też poszła w górę (za mało piję wody itd. na co dzień...), więc jeśli nie pomoże to na "opuchnięcie", to przynajmniej nerki zaczną mi normalnie pracować

Dziękuje Wam za wszystkie odpowiedzi!

'Build my world of dreams around you
I’m so glad that I found you...'

Blue_Butterfly_ jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2018-02-27, 12:04   #3735
Friese
Zakorzenienie

Hashimoto i niedoczynność. Zweryfikujecie czy moja walka ma sens?
Od dziś zaczynam walkę z moimi stanami depresyjnymi, brakiem koncentracji, smutkiem szalenie głębokim, lękami i nerwami. Jestem pod opieką super endo, daje mi euthyrox 37.5 (25 mg nie pomogło) a dodatkowo rozumiem że euthyrox nie pomoże mi czuć się dobrze prawda? Że obniżenie TSH do ok = 1.00 nie sprwi że będzie extra z energią i nastrojem ? Obcnie mam TSH = ok 2.5-3, branie euthyrox 25 od grudnia nic nie dało i zaczęłam 4ty dzień 37.5 mg.

Zatem od siebie dokładam:

1) suplementy:
1.1) D3 + k2 (biorę regularnie, wyniki d3 = 60/100, sprezd suplementacji 23/100);
1.2) magnez (jaka firma???)
1.3) cynk
1.4) selen (choć różne sa opinie, jedne że można brać cynk i selen, drugie że nie można absolutnie)
1.5) wit B12 (czy ta jest okej? 140 zl za 120 kapsulek na 120 dni https://zdrowoodlotowo.pl/pl/p/Dr-En...-kapsulek/3488, SKŁAD: Witamina B6 - 5 mg; witamina B12 - 25 mg, biotyna - 50 mg Kwas foliowy - 40 mg)
1.6) orotan litu - ROZWAŻAM JESZCZE, czy napewno 5mg nie zaszkodzi mi a czy pomoże na depresyjne stany: http://www.muscle-zone.pl/antydepres...e-5mg-100-kaps, tutaj artykuł o nim: https://jarek-kefir.org/2017/04/23/z...tu-na-zdrowie/
1.7) picie wody z litem i jodem - rozważam, czy któraś z Was piła? konsultowała to z kimś? to bezpieczne?
http://allegro.pl/woda-mineralna-lec...032742302.html
1.8) myślę też o cholinie na lepszy nastrój i koncentrację, ale nie wiem... co sądzicie?
https://bazalekow.mp.pl/leki/doctor_subst.html?id=1383
sklep: http://pl.swissherbal.eu/sklep/cholina-dwuwinian/

2) sen, minimalnie 7h a nie jak teraz 5h;
3) ruch regularnie
4) ograniczam gluten bo bez niego moje jelita były szczęśliwsze
5) ograniczam szugar, wogóle won z diety
6) ograniczam alkohol - tylko wino czerwone w weekendy, bo nie mogę dojść do wniosków czy alkohol szkodzi czy nie bo tylko artykuły o tym znajduję w necie że pomaga na zdrowie i że osoby pijące są zdrowsze na sercu i cholesterol obniża

Myślicie że to rozważne co napisałam?
Powinno pomóc poczuć się lepiej?

---------- Dopisano o 12:04 ---------- Poprzedni post napisano o 12:03 ----------

Cytat:
Napisane przez Elfelins Pokaż wiadomość
Chodzi dokładnie o protokół jodowy dr Brownsteina. To bardzo ważne by się zapoznać z nim ponieważ stosuje się sporo suplementów. Co do orotanu litu to nie jest ta sama substancja którą przepisują na receptę chorym na depresję czy schizofrenie. To zupełnie inna sól litu, orotan jest bezpieczny nawet w dawce do 10mg dziennie.

aaa okej dzięki poczytam o tym
Stary 2018-02-27, 12:23   #3736
Laura Rose
Zakorzenienie

Friese, niektórym pomaga sam euthyrox, innym nie. Kwestia indywidualna. Pamiętaj, że samo tsh to żaden wyznacznik, bo zmienia się też z błahych powodów. Istotne są ft3 i ft4.
Moim zdaniem włączanie tylu suplementów jednocześnie nie jest najlepszym pomysłem, bo nie będziesz wiedzieć, który ci nie służy, jeśli pojawią się jakieś problemy. Pozostałe punkty jak najbardziej przydatne
Stary 2018-02-27, 13:22   #3737
Adrianna_8
Zakorzenienie

Mi letrox pomógł na senność i depresyjny nastrój.

Sen jest ważny, ruch też. Z suplementów poczytaj sobie, które można brać razem, które nie.

Stary 2018-02-27, 14:46   #3738
Friese
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Laura Rose Pokaż wiadomość
Friese, niektórym pomaga sam euthyrox, innym nie. Kwestia indywidualna. Pamiętaj, że samo tsh to żaden wyznacznik, bo zmienia się też z błahych powodów. Istotne są ft3 i ft4.
Moim zdaniem włączanie tylu suplementów jednocześnie nie jest najlepszym pomysłem, bo nie będziesz wiedzieć, który ci nie służy, jeśli pojawią się jakieś problemy. Pozostałe punkty jak najbardziej przydatne
Cytat:
Mi letrox pomógł na senność i depresyjny nastrój.

Sen jest ważny, ruch też. Z suplementów poczytaj sobie, które można brać razem, które nie.

dzięki.
Czytalam tylko ze selen i cynk nie mozna razem, ale na innej stronie juz pisali ze mozna tylko nie o tej samej porze.

letrox - ale to bralas wczesniej euthyrox? one bardzo sie roznia od siebie? mam zasugerowac mojej lekarce by zmienila mi na letrox?
Stary 2018-02-27, 14:59   #3739
smerffie
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Friese Pokaż wiadomość
dzięki.
Czytalam tylko ze selen i cynk nie mozna razem, ale na innej stronie juz pisali ze mozna tylko nie o tej samej porze.

letrox - ale to bralas wczesniej euthyrox? one bardzo sie roznia od siebie? mam zasugerowac mojej lekarce by zmienila mi na letrox?
Selenu i cynku nie mozna razem, czyli ze nie lykasz dwoch tabletek na raz. W odstepach czasowych mozna

INSTA
smerffie jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2018-02-27, 15:22   #3740
Adrianna_8
Zakorzenienie

Cytat:
dzięki.

Brałam euthyrox, potem letrox, teraz znowu euthyrox. Biorę to, do czego mam dostęp w danej chwili.

Małe różnice w składzie między tymi dwoma są, ale mi pomogło po prostu dostarczenie i zmagazynowanie odpowiedniej ilości hormonów.

Stary 2018-02-28, 14:02   #3741
Friese
Zakorzenienie

Dziewczyny, pytałam lekarza o OROTAN LITU czy mogę brać te 5mg a on odradził i polecił w zamian RÓŻENIEC GÓRSKI https://potreningu.pl/articles/4922/...a--hit-czy-kit

- czy któraś z Was brała i widzi poprawę koncentracji / myślenia / nastroju ?
Stary 2018-02-28, 15:29   #3742
Kamea2000
Zakorzenienie

Ja biore preparat z rozencem marki Swanson, od niedawna w sumie. Nie chce zapeszac, ale.... Jest dobrze. Jestem sceptyczna wobec suplementow, wiec nie jest to efekt placebo. Na opakowaniu jest by brac 1-2 razy, lepiej brac 1 bo po 2 bylam tak nakrecona, ze nie moglam zasnac.

Stary 2018-02-28, 16:22   #3743
Friese
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Kamea2000 Pokaż wiadomość
Ja biore preparat z rozencem marki Swanson, od niedawna w sumie. Nie chce zapeszac, ale.... Jest dobrze. Jestem sceptyczna wobec suplementow, wiec nie jest to efekt placebo. Na opakowaniu jest by brac 1-2 razy, lepiej brac 1 bo po 2 bylam tak nakrecona, ze nie moglam zasnac.

własnie do swansona się czaję

ile czasu bierzesz?
i lepiej rano niż na noc rozumiem jesli nie mozna spac po tym ;p chociaz ja taka senna i zmeczna caly dzien chodze ze cikeawe....

czytalam ze jednoczesnie mozna brac rozaniec i lit - ale chce sprobowac z jednym zeby wiedziec ze to tak dziala
Stary 2018-02-28, 17:06   #3744
damdalena
Zakorzenienie

A ten różeniec jak działa? na co?

---------- Dopisano o 17:06 ---------- Poprzedni post napisano o 17:05 ----------

Popatrzyłam teraz na zdjęcie tego różeńca górskiego... i chyba mam go w ogródku O ile o to chodzi.
damdalena jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2018-02-28, 21:29   #3745
Kamea2000
Zakorzenienie

Cytat:
własnie do swansona się czaję

ile czasu bierzesz?
i lepiej rano niż na noc rozumiem jesli nie mozna spac po tym ;p chociaz ja taka senna i zmeczna caly dzien chodze ze cikeawe....

czytalam ze jednoczesnie mozna brac rozaniec i lit - ale chce sprobowac z jednym zeby wiedziec ze to tak dziala
Ja biore okolo 2 tygodnie. Zazywam w ciagu dnia, najczesciej ok.13.00. Mam wiecej energii i jestem mniej zestresowana, choc powody do stresu ogolnie ostatnio mam wiele.

Stary 2018-03-01, 18:11   #3746
ama09
Zakorzenienie

dziewczyny a jak radzicie sobie z wypadaniem włosów? moje ostatnio są nieznośne, skołtunione i splątane.. zmieniłam szampony i odżywki, uzywam odzywki bez spłukiwania i nic od 2-3 miesięcy boje się że zostane łysa
ama09 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2018-03-01, 21:17   #3747
sabalka007
Raczkowanie

Cześć

Jestem niedoczynna od pięciu lat Czyli od 19-nastego roku życia. Ojjj początki były trudne. Potrafiłam spać po kilkanaście godzin naraz, czasem prawie całą dobę, zarzucano mi depresję albo lenistwo Najgorsze było to, że źle reagowałam na leki syntetyczne czyli letrox i euthyrox, miałam po nich problemy żołądkowe oraz puchłam. W ogóle nie zbijały mi TSH. Dlatego leczę się na ten moment lekiem robionym ze świńskiej tarczycy - naturalnym. Najpierw był to Armour Thyroid, teraz Nature-Throid, najgorsze jest to, że leki trzeba sprowadzać zza granicy Ale doszłam w miarę ze sobą do ładu (ogólnie mam PCO, czyli jeszcze inne hormony i insulinooporność wchodzą w grę). Mogę powiedzieć, że naturalne leki plus dieta dają najlepsze efekty. Dobrze się czuję, jak naprawdę pilnuję diety - nie zatrzymuje mi się woda w organizmie. Dlatego bardzo Wam polecam dietę eliminacyjną. Ja robiłam badania na nietolerancje i u mnie jest to gluten, mleko krowie, drożdże, jajka. Ja nietolerancje odczuwam dość mocno ponieważ jak jem rzeczy których nie powinnam to mam katar, puchnę na twarzy, zatrzymuje mi się woda i przelewa mi się w jelitach - u mnie niestety często słychać, że zjadłam coś z glutenem itd.
sabalka007 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2018-03-02, 07:56   #3748
Kamea2000
Zakorzenienie

Dobrze Cię rozumiem. Ja spałam po 10-12 godzin i budziłam się zmęczona.
Na szczęście w moim przypadku Letrox się sprawdził, choć nie od razu.

---------- Dopisano o 07:56 ---------- Poprzedni post napisano o 07:54 ----------

Cytat:
Napisane przez ama09 Pokaż wiadomość
dziewczyny a jak radzicie sobie z wypadaniem włosów? moje ostatnio są nieznośne, skołtunione i splątane.. zmieniłam szampony i odżywki, uzywam odzywki bez spłukiwania i nic od 2-3 miesięcy boje się że zostane łysa
Może spróbuj picia pokrzywy -2-3 razy dziennie.
Mi pomogło, choć nie wypadały mi garściami, fryzjerka zauważyła, że mam dużo nowych włosków.
Tylko minimum miesiąc by był efekt.
Stary 2018-03-02, 12:12   #3749
kuncia7
Raczkowanie

Dziewczyny!
Mam pytanie - czy zauważyłyście w wynikach skoki tsh zimą ?
Jesienią tsh miałam idealne , w lutym duży skok i dawka do korekty .

I tak się zastanawiam czy tylko u mnie tak jest.
kuncia7 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2018-03-02, 14:29   #3750
sabalka007
Raczkowanie

Ja regularnie zauważam skoki, tylko nie wiem jakie ma to odzwierciedlenie w badaniach, bo robię je już teraz raczej rzadko.
Kiedy mam skoki TSH czuję się znerwicowana, bolą mnie oczy (czuję, że ciśnienie mi wzrasta), ogólnie mam gorsze włosy i cerę - to głównie przez to znerwicowanie, które odczuwam bez powodu. Zazwyczaj z oczami dochodzę szybko do ładu, ale układ nerwowy dłużej dochodzi do siebie, wtedy zazwyczaj zaczynam przyjmować inną dawkę leku, zazwyczaj mniejszą i jest mi o wiele lepiej po jakimś czasie. Średnio raz na trzy - cztery miesiące przez to przechodzę Dlatego w naszym przypadku jest potrzebne naprawdę regularne życie. Odpowiednia suplementacja, dieta, sport, bez względu na porę roku. No i brak słońca nam bardzo zimą doskwiera...ja już się nie mogę doczekać wiosny i lata.
sabalka007 jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Zdrowie ogólnie

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości