Wszystko, co chcecie wiedzieć, a nie macie kogo zapytać cz. 43 - Strona 105 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2018-03-01, 19:48   #3121
voice_of_silence
Zakorzenienie

Dot.: Wszystko, co chcecie wiedzieć, a nie macie kogo zapytać cz. 43

Moja jedna babcia jak jeszcze żyła, to się cieszyła z syropów typu DoppleHerz, a druga jest wielką fanką Golców, więc może jakaś płyta?

Albo ramkę elektroniczną. Może być nieco zaskoczona, a na końcu całkiem zadowolona jak się okaże że może w niej codziennie innego członka rodziny oglądać

Coco Chanel

Wyzwanie czytelnicze 2019
voice_of_silence jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2018-03-01, 19:53   #3122
b3e038722b79d57d91748189c48a0d4b42934a7c_612ac0051d267
Konto usunięte

Dobra wymyśliłam już kolaż zdjęć z zagramanicy i stąd od nas i każdy będzie trzymał kartkę i te kartki ułożą napis "wszystkiego najlepszego z okazji urodzin! 100 lat!" połączę w kolaż, wywołam i zapakuję w ramkę
b3e038722b79d57d91748189c48a0d4b42934a7c_612ac0051d267 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2018-03-01, 19:54   #3123
damdalena
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez voice_of_silence Pokaż wiadomość
ramkę elektroniczną
Z takiej ramki babcia TŻ była bardzo zadowolona.

Z innych sprawdzonych prezentów dla seniorów: wentylator pokojowy, radio lub telefon z dużymi przyciskami/literami, termometr przykładany do skroni, dres.
damdalena jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2018-03-01, 19:58   #3124
katsummer
Raczkowanie

Wszystko, co chcecie wiedzieć, a nie macie kogo zapytać cz. 43

Cytat:
Napisane przez ridja devojka Pokaż wiadomość
Mam wodę termalna jakaś inna (chyba Vichy) i szczypie mnie. Mam bardzo podrażnione okolice nosa i policzki od smarkania. Smaruje tez olejem kokosowym ale mam wrażenie ze to nic nie daje.

Wysłane z aplikacji Forum Wizaz

Vichy ma sól w składzie, wiec nic dziwnego Vichy jest wzmacniająca, natomiast Avene jest łagodząca. Używam obu codziennie, rano Vichy a wieczorem Avene. Olej kokosowy za bardzo nie jest łagodzący, tylko natłuszczający. Ja na podrażnienia po smarkaniu używam balsamu do ust Albo w sztyfcie z miodem i masłem shea, albo Nuxe w słoiczku. Ten ostatni tani nie jest, ale starczy na pierdylion miesięcy.

Sent from my iPhone using Tapatalk

Edytowane przez katsummer
Czas edycji: 2018-03-01 o 20:03
katsummer jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2018-03-01, 20:37   #3125
lalaleczka
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez IzzieSt Pokaż wiadomość
Cholerka, no własnie też znalazłam takie info:
"3. Jeżeli na recepcie podano sposób dawkowania, a ilość wypisanego leku przekraczałaby ilość przeznaczoną do 120-dniowego stosowania, lek, środek spożywczy specjalnego przeznaczenia żywieniowego lub wyrób medyczny wydaje się w ilości maksymalnie zbliżonej do ilości określonej na recepcie, jednak mniejszej niż ilość na niej określona, chyba że należy wydać jedno najmniejsze opakowanie leku określone w wykazach."

Mój lek jest tylko w opakowaniu po 100 tabletek, więc zamiast 3 opakowań dostanę jedno bo na recepcie jest dawkowanie 1 x 1
Przy lekach refundowanych ten przepis obowiązuje bezwzględnie, po kontroli fundusz odrzuci z refundacji całą receptę. Przy lekach bez refundacji apteka naraża się na kary raczej niepieniężne, różnie to bywa.
Pisałaś że receptę masz przepisaną na 100%, ja bym wydała Ci lek w następujący sposób: jedno całe opakowanie 100 sztuk, a następne opakowanie bym podzieliła i wydała Ci 20 tabletek (o ile są to blistry a nie słoik oczywiście). W ten sposób będziesz miała 120 tabletek na 120 dni stosowania. Trzech opakowań po 100 tabletek, przy dawkowaniu 1 x 1, bym nie wydała.
Nie wiem czy masz napisane konkretnie że 3 opakowania a 100 tabletek (choć w tym przypadku nic to nie zmienia), czy po prostu 3 opakowania, bo wtedy w domyśle są to 3 najmniejsze zarejestrowane opakowania, bo może się okazać że jest i takie po 30 tabletek na przykład, no i wtedy tylko te 3 opakowania a 30 tabletek Ci się należą.

---------- Dopisano o 20:37 ---------- Poprzedni post napisano o 20:22 ----------

Cytat:
Napisane przez mabi27 Pokaż wiadomość
Jak apteka mi wydaje odpis, to on zawsze jest ważny od daty wydania. Odpisu, nie recepty, nie wiem czy to zgodne z prawem czy nie, mnie pasuje
Ostatnio ginekolog wypisała mi dwie recepty na tabletki antykoncepcyjne, jedną do zrealizowania od razu na cztery opakowanie i drugą na cztery do realizacji za cztery miesiące. Może rzeczywiście jest to limit sprzedawanych leków?
Nie jest zgodne z przepisami, ale tak jak pisałam, to jest sprawa kierownika danej apteki, on naraża się na karę.
Tabletki antykoncepcyjne można akurat wydawać na 6 miesięcy stosowania (są one wyjątkiem). Ale taka recepta też jest ważna tylko 30 dni od daty wystawienia, można wydać tylko jeden odpis który jest ważny jak już pisałam wyżej - tu już jest standard. Lekarz nie mógłby przepisać Ci 8 opakowań na jednej recepcie, dlatego wystawił Ci tak zwaną receptę odnawialną.
lalaleczka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2018-03-01, 21:17   #3126
Ingrid80
BAN stały

[1=ecd9a68db8379fc22aec146 35aa2645aca7c721b_6070dc9 9c9f91;81801766]Przybliżcie mi (sorry, debilne trochę, ale cóż) jaka jest droga do okularów?
Powinnam iść do okulisty najpierw, tak? Czy optometrysta jest w stanie dobrać okulary?
Ok, do okulisty potrzebuję skierowanie?
I co potem, dostanę jakieś zalecenie, mam iść z tym do salonu?[/QUOTE]
Ja idę do okulisty (potrzebne skierowanie), bada mnie/Lenę , wypisuje receptę, podbijać ja w nfz żeby mieć zniżkę, idę do optyka i zamawiam okulary.

---------- Dopisano o 21:17 ---------- Poprzedni post napisano o 21:16 ----------

Cytat:
Napisane przez cavvythecat Pokaż wiadomość
Tak Optyk bada wzrok, nie okulista. Do okulisty nie musisz w ogóle.

Sent from my SM-G955F using Tapatalk
Nie. Odradzam ten sposób.

Ingrid80 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2018-03-01, 21:30   #3127
figa84
Zakorzenienie

Cytat:
1. Jaki znacie najlepszy łagodzący krem do twarzy? Taki który można nałożyć na ekstremalnie podrażniona skórę? Najlepiej z jakiejś mocno międzynarodowej firmy może aptecznej?

Avene Cicalfate
LRP Cicaplast
Po kwasach niektórzy używają lanoliny.
figa84 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2018-03-01, 21:47   #3128
Vivienne
... choć nie Westwood

Była tu wspomniana dieta Anny Lewandowskiej- czy tam jest podana ilość wegli do każdego posiłku?

Stanisław Lem

Vivienne jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2018-03-01, 21:48   #3129
Ingrid80
BAN stały

[1=b3e038722b79d57d9174818 9c48a0d4b42934a7c_612ac00 51d267;81814301]Co można kupić babci na urodziny oprócz kwiatów (to taka ostateczność).
Babcia ma cukrzycę, więc słodycze odpadają.
Babcia nie potrzebuje nic do domu - odda "sąsiadom" (mojemu wujkowi i ciotce) rzeczy typu koc, pościel, ręcznik, lampka itp.
Babcia nie czyta książek ani nie robi na drutach. Ledwo chodzi o lasce. Z domu wychodzi tylko jak musi.[/QUOTE]
Ja mojej babci kupuję "szpaczka"😁

Stary 2018-03-01, 22:18   #3130
cf8a477bc2d76321deee20101eae6dd289f7deea_608b3a95c2197
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez Ingrid80 Pokaż wiadomość
Ja mojej babci kupuję "szpaczka"😁

Co to jest?
cf8a477bc2d76321deee20101eae6dd289f7deea_608b3a95c2197 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2018-03-01, 22:48   #3131
Ingrid80
BAN stały

😁 mała flaszeczka słodkiej smakowej wódki. Ale to na dzień babci. Na urodziny chyba raczej nie...

Stary 2018-03-01, 23:24   #3132
IzzieSt
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez lalaleczka Pokaż wiadomość
Przy lekach refundowanych ten przepis obowiązuje bezwzględnie, po kontroli fundusz odrzuci z refundacji całą receptę. Przy lekach bez refundacji apteka naraża się na kary raczej niepieniężne, różnie to bywa.
Pisałaś że receptę masz przepisaną na 100%, ja bym wydała Ci lek w następujący sposób: jedno całe opakowanie 100 sztuk, a następne opakowanie bym podzieliła i wydała Ci 20 tabletek (o ile są to blistry a nie słoik oczywiście). W ten sposób będziesz miała 120 tabletek na 120 dni stosowania. Trzech opakowań po 100 tabletek, przy dawkowaniu 1 x 1, bym nie wydała.
Nie wiem czy masz napisane konkretnie że 3 opakowania a 100 tabletek (choć w tym przypadku nic to nie zmienia), czy po prostu 3 opakowania, bo wtedy w domyśle są to 3 najmniejsze zarejestrowane opakowania, bo może się okazać że jest i takie po 30 tabletek na przykład, no i wtedy tylko te 3 opakowania a 30 tabletek Ci się należą.

---------- Dopisano o 20:37 ---------- Poprzedni post napisano o 20:22 ----------

Nie jest zgodne z przepisami, ale tak jak pisałam, to jest sprawa kierownika danej apteki, on naraża się na karę.
Tabletki antykoncepcyjne można akurat wydawać na 6 miesięcy stosowania (są one wyjątkiem). Ale taka recepta też jest ważna tylko 30 dni od daty wystawienia, można wydać tylko jeden odpis który jest ważny jak już pisałam wyżej - tu już jest standard. Lekarz nie mógłby przepisać Ci 8 opakowań na jednej recepcie, dlatego wystawił Ci tak zwaną receptę odnawialną.
Tak, receptę mam na 100%, nie jest napisane, że 100 tabletek tylko, że 3 opakowania (ale tak jak mówisz - nic to nie zmienia bo najmniejsze opakowanie to jest 100 tabletek)
Patrzę na tą receptę i jest tak nagryzmolone, że jestem ciekawa czy w ogóle to wykupię
Dodatkowo poprawiał ją lekarz, co prawda jest przy poprawce pieczątka i podpis ale przez to ta recepta jest jeszcze bardziej nieczytelna

Drugie pytanie mam bo widzę, że jesteś w temacie - co jeśli lekarz na nfz wypisał mi lek na refundację a ona tak naprawdę mi się nie należała? Chodzi o to, że ten lek jest refundowany tylko w nielicznych przypadkach a mój zdecydowanie do niego nie należał.
Wiem, że są jakieś kontrole ale czy wszystkie recepty są kontrolowane?
IzzieSt jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2018-03-02, 00:43   #3133
Keket
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez lisnov Pokaż wiadomość
A tez tak macie, że nie tkniecie mydła? Nie umiem się nim myć, każde wysusza. Ja muszę mieć pieniącą się gąbkę.

Gdzie znaleźć dobre rajstopy przeciwżylakowe? Znacie jakąś firmę? Zależy mi tez na dużym rozmiarze.
Nie znoszę mydła. Zawsze mam wrażenie, że ten osad zostaje na skórze.
Rajstopy nie, ale pończochy i to nie takie grube, ale ładne, cienkie p/żylakowe kupiłam w sklepie medycznym. Rajstopy też mają. Pani dokładnie, zmierzyła mi obwody i dobrała odpowiedni rozmiar.

Keket jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2018-03-02, 00:46   #3134
Narva
Rozeznanie

Wszystko, co chcecie wiedzieć, a nie macie kogo zapytać cz. 43

Cytat:
Napisane przez Vivienne Pokaż wiadomość
Była tu wspomniana dieta Anny Lewandowskiej- czy tam jest podana ilość wegli do każdego posiłku?

Tak, do każdego posiłku jest podana ilość węglowodanów, białka i tłuszczu.

Wysłane z iPhone

Edytowane przez Narva
Czas edycji: 2018-03-02 o 01:09
Narva jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2018-03-02, 01:38   #3135
lalaleczka
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez IzzieSt Pokaż wiadomość
Tak, receptę mam na 100%, nie jest napisane, że 100 tabletek tylko, że 3 opakowania (ale tak jak mówisz - nic to nie zmienia bo najmniejsze opakowanie to jest 100 tabletek)
Patrzę na tą receptę i jest tak nagryzmolone, że jestem ciekawa czy w ogóle to wykupię
Dodatkowo poprawiał ją lekarz, co prawda jest przy poprawce pieczątka i podpis ale przez to ta recepta jest jeszcze bardziej nieczytelna

Drugie pytanie mam bo widzę, że jesteś w temacie - co jeśli lekarz na nfz wypisał mi lek na refundację a ona tak naprawdę mi się nie należała? Chodzi o to, że ten lek jest refundowany tylko w nielicznych przypadkach a mój zdecydowanie do niego nie należał.
Wiem, że są jakieś kontrole ale czy wszystkie recepty są kontrolowane?
Pierwszą sprawą się nie przejmuj, co prawda nie widzę tej recepty, ale uważam że bez problemu ją zrealizujesz - lek nie jest refundowany więc nikt się nie bedzie czepiał, byleby dało się odczytać nazwę.

W drugim przypadku, jeśli recepta jest faktycznie poprawnie wypisana na znizkę to tak ją zreazlizują w aptece. Problem może mieć lekarz, bo jeśli będzie miał kontrolę to on poniesie koszty refundacji (nie każda recepta jest kontrolowana). Dla czystego sumienia możesz sobie posatwić X przy leku, wtedy zostanie Ci wydany na 100%.
lalaleczka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2018-03-02, 01:46   #3136
Taranka
Zakorzenienie

Czy istnieje portal poświęcony sprzedaży używanych książek?
Nie Allego, nie OLX, chodzi mi o takie Vinted dla książek
Stary 2018-03-02, 01:58   #3137
Quadesha
Zakorzenienie

[1=6294979b07e94e60c86b4a7 1a35022ccf5d1d257_656d168 25a5b5;81812821]Lenovo K6 Note
Pojawił mi się niebieski ekran, po czym telefon się wyłączył i nie chce się włączyć. Telefon mam od 7 miesięcy. Co się stało i czy da się to łatwo i szybko naprawić? Czy stracę wszystkie dane, zdjęcia?
(Dopiero jutro pójdę do punktu operatora u którego mam umowę, bo dzisiaj już zamknięte. Na razie jestem wielce zaniepokojona.)[/QUOTE]
Lepiej udaj się do jakiegoś punktu żeby zagrali Ci dane. Nie do salonu, oni jedynie co zrobią to wyślą telefon na gwarancje. Masz tam zwany Blue screen. Mogła pójść np. Karta graficzna w telefonie czy procesor
Cytat:
Napisane przez ewanka1989 Pokaż wiadomość
Mam do wyboru internet z UPC i Vectry. Którą firmę polecacie? Jakieś wady/zalety?
Mam Vectre od 12? Lat i wszystko jest super. Ogólnie żadnych awarii nie mieliśmy nigdy. Jak mają coś zmieniać to dają info wcześniej. Minus? Jesteśmy u nich od 12 lat, właśnie kończy nam się umowa, a oferty mamy gorsze niż dla nowych klientów. Dodam, że mamy u nich kablowke i internet. W tej chwili rozwazamy wypowiedzenie umowy i wzięcie np. Na mnie (jest na mamę w tej chwili).
[1=b3e038722b79d57d9174818 9c48a0d4b42934a7c_612ac00 51d267;81814941]Miała takie zdjęcie robione z całą rodziną jakiś rok temu. Chociaż może jakiś kolaż uda mi się ogarnąć do niedzieli.[/QUOTE]
Ja kupiłam wielka ramkę w kształcie serca i do niej dałam zdjęcia na 98 urodziny babci

Quadesha jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2018-03-02, 02:09   #3138
stitches
Zadomowienie

Zastanawiają mnie reklamy numizmatów, monet, medali, które reklamują w telewizji. Ostatnio reklamowani medal z okazji 100 lecia niepodległości dla każdego polaka za darmo, za wysyłkę jednak trzeba było zapłacić. Różne takie rzeczy są również dołączane do Super Expressu. Mój TŻ to zbiera z przekonaniem, że z czasem zyska to na wartości, ale ja jakoś w to wątpię. Ktoś ma jakieś pojęcie na ten temat? Ktoś się zajmuje numizmatyka tak poważniej? Mógłby mi ktoś przybliżyć ten temat z grubsza na chłopski rozum?
stitches jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2018-03-02, 04:28   #3139
Shevya
Skrzat leśny

Cytat:
Napisane przez laisla Pokaż wiadomość
Ja zawsze uważałam, że owoce to samo zdrowie, ale po obserwacji zachowania swojego organizmu z dwóch ostatnich wakacji, gdy właśnie jadłam ogromne ilości owoców to je obarczam winą za brak spadku na wadze, który zawsze był dla mnie typowy latem. (właśnie, jakie to są ogromne ilości? Czy półtora kg dziennie można uznać za ogromną ilość?)
Dietetyczka mojej koleżanki pozwala również na jeden owoc dziennie, za to warzyw można jeść ile się chce. Ale warzywa nigdy nie zastąpią owoców
Owoce to też kalorie, a jeśli jesz więcej kalorii niż spalasz, to waga wzrasta (no okej, to dla mnie trochę nie ma sensu/odzwierciedlenia w rzeczywistości, ale tak piszą. Chodzi po prostu o ruch i świadomość ilości spozywanego pokarmu). Oczywiście wiadomo, że bez sensu jest opierać dietę tylko na kaloriach, ale to jednak taka podstawa, a zaraz za tym w parze idzie cała reszta.
Cytat:
Napisane przez assiuci Pokaż wiadomość
Generalnie nie kontroluje tego, jak coś mam to natychmiast muszę zjeść. Stres czy nie stres sporo jem słodyczy a po ciąży zostało mi nadprogramowe 12kg i chciałabym je zgubić, a nie dodatkowo przybierać, tym bardziej, że ruch mam ograniczony.. motywuje mnie to jak patrzę w lustro, z tym że później mam doła i muszę go "zajeść".
Staram się być twarda, ale różnie bywa z tym

To wszystko jednak praca nad sobą świadomie i podświadomie, a nie takie zwykłe 'rzucanie cukru' Pamiętaj, że cukier nie tylko jesz, ale też pijesz - zwróć uwagę na składy soków, wody smakowej, na cukier w herbacie czy kawie. Staraj się zastąpić co się da - woda ze świeżą cytryną zamiast smakowej (albo z jakimkolwiek owocami), miód naturalny lub inna #fit #eko substancja slodzaca w kawie/herbacie (tu się raczej nie znam więc się podsmiewam, ale chyba ksylitol? Stewia? Nie mam pojęcia), ewentualnie pomału eliminacja najpierw cukru białego, a później przechodzenie na zamienniki; ręcznie wyciskany sok ze świeżych pomarańczy/czegokolwiek zamiast kupnego.
Wystrzegaj się dużych paczek słodyczy i promocji, nie kupuj na zapas bo taniej, bo przecież to i tak czy inaczej będzie kusiło. I znowu, tu też są dostępne zdrowsze zamienniki - ja po jakiejkolwiek dawce słodyczy typu Kinder Bueno (zdecydowanie moje ulubione) czy Wedel mam wysyp na twarzy, a już np. po czekoladzie z Rossmann'a na bazie mleka kokosowego nic mi się nie dzieje.
Lubisz desery czy lody, jesz słodycze również z nudów? Wykorzystaj ten czas na zrobienie czegoś zdrowszego. Ja zamiast lodów ze sklepu robię sobie wegański mus: dwa bardzo dojrzałe, mrożone banany + trochę mrożonego kalafiora + jogurt kokosowy lub jakieś mleko roślinne + wiórki kokosowe, blenduję to i serio, kubki smakowe wariują. Tanie, szybkie (3min max?), zdrowe. To samo ze koktajlami owocowymi i smoothie, tylko tu też trzeba pamiętać o tym, że każdy owoc ma określoną ilość kalorii, węglowodanów i cukru, więc najlepiej sprawdzić jak to wygląda (widziałam gdzieś w necie taką piramidę porównawczą) i wtedy parować co z czym. Cudowne są gruszki z piekarnika na deser.
No i składy, składy i jeszcze raz składy. Cały ten cukier (pod różnymi postaciami!) nie tylko odbija się na Twoim wyglądzie zewnętrznym, ale też na wnętrzu - oblepia żyły, zwiększa cholesterol.. Bleh. Fajnie działa na podświadomość np. grafika z przekrojem słoika Nutelli, która pokazuje ile czego tam jest. Okropność. Nie zanurzyłabym w tym łyżeczki w wersji raw, więc w wersji gotowej też już tego nie zrobię - zwłaszcza, że i krem w typie Nutelli można zrobić samemu. Wystarczy tylko wolna chwila na poszukanie inspiracji Ja lubię blog True Taste Hunters, są tam tony przepisów na desery bez cukru - niektóre skomplikowane, ale to tak czy inaczej dobry sposób na to, by zrozumieć ile rzeczy można zastąpić zdrowszymi To chyba mój najdłuższy wpis na wizażu ever

˝ Słowa - więcej nic,
potrafimy pięknie gadać - nie umiemy żyć ˝

tumblr | last.fm
Shevya jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2018-03-02, 05:12   #3140
laisla
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Shevya Pokaż wiadomość
Owoce to też kalorie, a jeśli jesz więcej kalorii niż spalasz, to waga wzrasta (no okej, to dla mnie trochę nie ma sensu/odzwierciedlenia w rzeczywistości, ale tak piszą. Chodzi po prostu o ruch i świadomość ilości spozywanego pokarmu). Oczywiście wiadomo, że bez sensu jest opierać dietę tylko na kaloriach, ale to jednak taka podstawa, a zaraz za tym w parze idzie cała reszta.
(...)
Chyba tak to właśnie mniej więcej wyglądało u mnie z tymi owocami. Trzeba choć trochę bardziej na nie uważać. I czasami zamiast nektarynki zjeść pomidora
laisla jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2018-03-02, 07:31   #3141
wika82
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Ingrid80 Pokaż wiadomość
Ja idę do okulisty (potrzebne skierowanie), bada mnie/Lenę , wypisuje receptę, podbijać ja w nfz żeby mieć zniżkę, idę do optyka i zamawiam okulary.

---------- Dopisano o 21:17 ---------- Poprzedni post napisano o 21:16 ----------

Nie. Odradzam ten sposób.

Mam genialną optyczkę i przy moim astygmatyzmie dobiera okulary o wiele lepiej niż niejeden okulista.
Spędzam u niej zazwyczaj prawie godzinę i jest idealnie.
Stary 2018-03-02, 07:38   #3142
visionAM
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez wika82 Pokaż wiadomość
Mam genialną optyczkę i przy moim astygmatyzmie dobiera okulary o wiele lepiej niż niejeden okulista.
Spędzam u niej zazwyczaj prawie godzinę i jest idealnie.
No fajnie, ale nie zmienia to faktu, że optykiem może być każdy po krótkim kursie, więc lepiej nie ryzykować i iść do osoby z wykształceniem w tym kierunku, zwłaszcza że teraz znalezienie opinii o lekarzu trwa kilka minut.
visionAM jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2018-03-02, 07:38   #3143
788bb1639a979260fb005346e9120b060466cef5
Konto usunięte

Cytat:
1. Jaki znacie najlepszy łagodzący krem do twarzy? Taki który można nałożyć na ekstremalnie podrażniona skórę? Najlepiej z jakiejś mocno międzynarodowej firmy może aptecznej?
Ja zawsze sięgam po najzwyklejszą w świecie maść z lanoliną (zazwyczaj to jest wazelina z lanoliną), kosztuje grosze, wiele firm produkuje takie rzeczy. Mam takie okresy, kiedy wszystko mnie podrażnia, a kremy, które stosowałam cały czas wcześniej tylko zaogniają pieczenie, nie mam odwagi wtedy stosować nic innego poza takimi maściami.
Obecnie mam maść z witaminą A i lanoliną i też się nadaje na podrażnienia i skrajnie przesuszoną skórę
Na podrażnioną skórę pod oczami i w okolicach nosa kiedyś stosowałam po prostu taką zwykłą wazelinę kosmetyczną do ust, działało, nie podrażniało. Nadal czasem tak robię jak jestem poza domem i mam ze sobą tylko słoiczek z wazeliną, ale takie wazelinowe maści z lanoliną wychodzą taniej
Cytat:
Napisane przez voice_of_silence Pokaż wiadomość
Może żel aloesowy?
Jeszcze wczoraj miałam rozgrzebaną zmianę skórną. Przed spaniem zaaplikowałam żel, a rano aż się zdziwiłam jak ładnie wszystko złagodniało.
Żele aloesowe z Gorvity i z Holiki w moim przypadku podrażnioną skórę podrażniają jeszcze bardziej. Jakoś zniechęciło mnie to do testowania innych firm, może co najwyżej spróbuję przygarnąć aloes w doniczce
Cytat:
Ale taka recepta też jest ważna tylko 30 dni od daty wystawienia, można wydać tylko jeden odpis który jest ważny jak już pisałam wyżej - tu już jest standard.
Nawet nigdy się nie zastanawiałam jak działają odpisy - zdarzało mi się wykupić połowę recepty na tabletki antykoncepcyjne, a po 3 miesiącach wracałam do apteki z odpisem recepty i brałam kolejne 3 opakowania. W każdej aptece, w której kupowałam, to przechodziło.
788bb1639a979260fb005346e9120b060466cef5 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2018-03-02, 07:38   #3144
Kamilaa21
Bang Bang Lucky Luck !

Cytat:
Napisane przez Taranka Pokaż wiadomość
Finta.pl skupszop.pl na czytam.pl tez w odpowiednim wątku wymiana i sprzedaż książek jest

Kamilaa21 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2018-03-02, 07:38   #3145
IzzieSt
Zakorzenienie

Cytat:
Pierwszą sprawą się nie przejmuj, co prawda nie widzę tej recepty, ale uważam że bez problemu ją zrealizujesz - lek nie jest refundowany więc nikt się nie bedzie czepiał, byleby dało się odczytać nazwę.

W drugim przypadku, jeśli recepta jest faktycznie poprawnie wypisana na znizkę to tak ją zreazlizują w aptece. Problem może mieć lekarz, bo jeśli będzie miał kontrolę to on poniesie koszty refundacji (nie każda recepta jest kontrolowana). Dla czystego sumienia możesz sobie posatwić X przy leku, wtedy zostanie Ci wydany na 100%.
Dzięki!

Tą refundowaną receptę (a w zasadzie dwie) wykupywałam kilka miesięcy temu a dopiero w tym tygodniu się dowiedziałam, że nie mogę mieć tego leku wypisanego z refundacją.
Właśnie słyszałam, że lekarz poniesie ewentualne koszty i to spore jeśli recepta będzie skontrolowana.
IzzieSt jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2018-03-02, 07:39   #3146
ce4534435626970636826734dc4cc81c1d23e519_62b0fbf266bee
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez stitches Pokaż wiadomość
Zastanawiają mnie reklamy numizmatów, monet, medali, które reklamują w telewizji. Ostatnio reklamowani medal z okazji 100 lecia niepodległości dla każdego polaka za darmo, za wysyłkę jednak trzeba było zapłacić. Różne takie rzeczy są również dołączane do Super Expressu. Mój TŻ to zbiera z przekonaniem, że z czasem zyska to na wartości, ale ja jakoś w to wątpię. Ktoś ma jakieś pojęcie na ten temat? Ktoś się zajmuje numizmatyka tak poważniej? Mógłby mi ktoś przybliżyć ten temat z grubsza na chłopski rozum?
A z czego są wykonane i w jakim nakładzie?
Cytat:
Napisane przez Taranka Pokaż wiadomość
Grupy na fb, forum na lubimy czytać.

Wysłane z mojego HUAWEI LUA-L21 przy użyciu Tapatalka
ce4534435626970636826734dc4cc81c1d23e519_62b0fbf266bee jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2018-03-02, 07:59   #3147
wika82
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez visionAM Pokaż wiadomość
No fajnie, ale nie zmienia to faktu, że optykiem może być każdy po krótkim kursie, więc lepiej nie ryzykować i iść do osoby z wykształceniem w tym kierunku, zwłaszcza że teraz znalezienie opinii o lekarzu trwa kilka minut.
Wydaje mi się, że trzeba zrobić podyplomówkę?

Noszę okulary od dziecka i tylko 2 okulistów dobrze dobierało mi okulary, 3 dobrało fatalnie.

Ale wiadomo, są dobrzy specjaliści i źli, jak w każdej dziedzinie. Optycy też bywają świetni.
Stary 2018-03-02, 08:22   #3148
ecd9a68db8379fc22aec14635aa2645aca7c721b_6070dc99c9f91
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez wika82 Pokaż wiadomość
Wydaje mi się, że trzeba zrobić podyplomówkę?

Noszę okulary od dziecka i tylko 2 okulistów dobrze dobierało mi okulary, 3 dobrało fatalnie.

Ale wiadomo, są dobrzy specjaliści i źli, jak w każdej dziedzinie. Optycy też bywają świetni.
Na pewno nie
Moja koleżanka jest optykiem, a nie jest po studiach vide podyplomówki nie mogłaby zrobić.
ecd9a68db8379fc22aec14635aa2645aca7c721b_6070dc99c9f91 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2018-03-02, 08:39   #3149
voice_of_silence
Zakorzenienie

[1=788bb1639a979260fb00534 6e9120b060466cef5;8182247 6]Ja zawsze sięgam po najzwyklejszą w świecie maść z lanoliną (zazwyczaj to jest wazelina z lanoliną), kosztuje grosze, wiele firm produkuje takie rzeczy. Mam takie okresy, kiedy wszystko mnie podrażnia, a kremy, które stosowałam cały czas wcześniej tylko zaogniają pieczenie, nie mam odwagi wtedy stosować nic innego poza takimi maściami.
Obecnie mam maść z witaminą A i lanoliną i też się nadaje na podrażnienia i skrajnie przesuszoną skórę
Na podrażnioną skórę pod oczami i w okolicach nosa kiedyś stosowałam po prostu taką zwykłą wazelinę kosmetyczną do ust, działało, nie podrażniało. Nadal czasem tak robię jak jestem poza domem i mam ze sobą tylko słoiczek z wazeliną, ale takie wazelinowe maści z lanoliną wychodzą taniej

Żele aloesowe z Gorvity i z Holiki w moim przypadku podrażnioną skórę podrażniają jeszcze bardziej. Jakoś zniechęciło mnie to do testowania innych firm, może co najwyżej spróbuję przygarnąć aloes w doniczce

Nawet nigdy się nie zastanawiałam jak działają odpisy - zdarzało mi się wykupić połowę recepty na tabletki antykoncepcyjne, a po 3 miesiącach wracałam do apteki z odpisem recepty i brałam kolejne 3 opakowania. W każdej aptece, w której kupowałam, to przechodziło.[/QUOTE]
Ja mam właśnie z Gorvity ale stosuje na wilgotna cerę, najczęściej potraktowana wcześniej woda rozana.

Coco Chanel

Wyzwanie czytelnicze 2019
voice_of_silence jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2018-03-02, 09:14   #3150
ecd9a68db8379fc22aec14635aa2645aca7c721b_6070dc99c9f91
Konto usunięte

Czy będzie gdzieś możliwość obejrzenia transmisji z wręczania Oscarów? Akurat w tym roku tak się złożyło, że widziałam prawie wszystkie nominowane filmy i jestem szczerze ciekawa
ecd9a68db8379fc22aec14635aa2645aca7c721b_6070dc99c9f91 jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości