|
|||||||
| Notka |
|
| Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#3121 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Wszystko, co chcecie wiedzieć, a nie macie kogo zapytać cz. 43
Moja jedna babcia jak jeszcze żyła, to się cieszyła z syropów typu DoppleHerz, a druga jest wielką fanką Golców, więc może jakaś płyta?
Albo ramkę elektroniczną. Może być nieco zaskoczona, a na końcu całkiem zadowolona jak się okaże że może w niej codziennie innego członka rodziny oglądać
|
#3122 |
|
Konto usunięte
|
Dobra wymyśliłam już kolaż zdjęć z zagramanicy i stąd od nas i każdy będzie trzymał kartkę i te kartki ułożą napis "wszystkiego najlepszego z okazji urodzin! 100 lat!" połączę w kolaż, wywołam i zapakuję w ramkę
|
|
|
|
#3123 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
#3124 | |
|
Raczkowanie
|
Wszystko, co chcecie wiedzieć, a nie macie kogo zapytać cz. 43
Cytat:
Vichy ma sól w składzie, wiec nic dziwnego Vichy jest wzmacniająca, natomiast Avene jest łagodząca. Używam obu codziennie, rano Vichy a wieczorem Avene. Olej kokosowy za bardzo nie jest łagodzący, tylko natłuszczający. Ja na podrażnienia po smarkaniu używam balsamu do ust Albo w sztyfcie z miodem i masłem shea, albo Nuxe w słoiczku. Ten ostatni tani nie jest, ale starczy na pierdylion miesięcy.Sent from my iPhone using Tapatalk Edytowane przez katsummer Czas edycji: 2018-03-01 o 20:03 |
|
|
|
|
#3125 | ||
|
Przyczajenie
|
Cytat:
Pisałaś że receptę masz przepisaną na 100%, ja bym wydała Ci lek w następujący sposób: jedno całe opakowanie 100 sztuk, a następne opakowanie bym podzieliła i wydała Ci 20 tabletek (o ile są to blistry a nie słoik oczywiście). W ten sposób będziesz miała 120 tabletek na 120 dni stosowania. Trzech opakowań po 100 tabletek, przy dawkowaniu 1 x 1, bym nie wydała. Nie wiem czy masz napisane konkretnie że 3 opakowania a 100 tabletek (choć w tym przypadku nic to nie zmienia), czy po prostu 3 opakowania, bo wtedy w domyśle są to 3 najmniejsze zarejestrowane opakowania, bo może się okazać że jest i takie po 30 tabletek na przykład, no i wtedy tylko te 3 opakowania a 30 tabletek Ci się należą. ---------- Dopisano o 20:37 ---------- Poprzedni post napisano o 20:22 ---------- Cytat:
Tabletki antykoncepcyjne można akurat wydawać na 6 miesięcy stosowania (są one wyjątkiem). Ale taka recepta też jest ważna tylko 30 dni od daty wystawienia, można wydać tylko jeden odpis który jest ważny jak już pisałam wyżej - tu już jest standard. Lekarz nie mógłby przepisać Ci 8 opakowań na jednej recepcie, dlatego wystawił Ci tak zwaną receptę odnawialną. |
||
|
|
|
#3126 | |
|
BAN stały
|
[1=ecd9a68db8379fc22aec146 35aa2645aca7c721b_6070dc9 9c9f91;81801766]Przybliżcie mi (sorry, debilne trochę, ale cóż) jaka jest droga do okularów?
Powinnam iść do okulisty najpierw, tak? Czy optometrysta jest w stanie dobrać okulary? Ok, do okulisty potrzebuję skierowanie? I co potem, dostanę jakieś zalecenie, mam iść z tym do salonu?[/QUOTE] Ja idę do okulisty (potrzebne skierowanie), bada mnie/Lenę , wypisuje receptę, podbijać ja w nfz żeby mieć zniżkę, idę do optyka i zamawiam okulary. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz ---------- Dopisano o 21:17 ---------- Poprzedni post napisano o 21:16 ---------- Cytat:
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
#3127 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Avene Cicalfate LRP Cicaplast Po kwasach niektórzy używają lanoliny. |
|
|
|
|
#3128 |
|
... choć nie Westwood
|
Była tu wspomniana dieta Anny Lewandowskiej- czy tam jest podana ilość wegli do każdego posiłku?
|
|
#3129 |
|
BAN stały
|
[1=b3e038722b79d57d9174818 9c48a0d4b42934a7c_612ac00 51d267;81814301]Co można kupić babci na urodziny oprócz kwiatów (to taka ostateczność).
Babcia ma cukrzycę, więc słodycze odpadają. Babcia nie potrzebuje nic do domu - odda "sąsiadom" (mojemu wujkowi i ciotce) rzeczy typu koc, pościel, ręcznik, lampka itp. Babcia nie czyta książek ani nie robi na drutach. Ledwo chodzi o lasce. Z domu wychodzi tylko jak musi.[/QUOTE] Ja mojej babci kupuję "szpaczka"😁 Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
#3130 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#3131 |
|
BAN stały
|
😁 mała flaszeczka słodkiej smakowej wódki. Ale to na dzień babci. Na urodziny chyba raczej nie...
|
|
|
#3132 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Patrzę na tą receptę i jest tak nagryzmolone, że jestem ciekawa czy w ogóle to wykupię Dodatkowo poprawiał ją lekarz, co prawda jest przy poprawce pieczątka i podpis ale przez to ta recepta jest jeszcze bardziej nieczytelna Drugie pytanie mam bo widzę, że jesteś w temacie - co jeśli lekarz na nfz wypisał mi lek na refundację a ona tak naprawdę mi się nie należała? Chodzi o to, że ten lek jest refundowany tylko w nielicznych przypadkach a mój zdecydowanie do niego nie należał. Wiem, że są jakieś kontrole ale czy wszystkie recepty są kontrolowane? |
|
|
|
|
#3133 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Rajstopy nie, ale pończochy i to nie takie grube, ale ładne, cienkie p/żylakowe kupiłam w sklepie medycznym. Rajstopy też mają. Pani dokładnie, zmierzyła mi obwody i dobrała odpowiedni rozmiar. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
|
|
#3134 | |
|
Rozeznanie
|
Wszystko, co chcecie wiedzieć, a nie macie kogo zapytać cz. 43
Cytat:
Tak, do każdego posiłku jest podana ilość węglowodanów, białka i tłuszczu. Wysłane z iPhone Edytowane przez Narva Czas edycji: 2018-03-02 o 01:09 |
|
|
|
|
#3135 | |
|
Przyczajenie
|
Cytat:
W drugim przypadku, jeśli recepta jest faktycznie poprawnie wypisana na znizkę to tak ją zreazlizują w aptece. Problem może mieć lekarz, bo jeśli będzie miał kontrolę to on poniesie koszty refundacji (nie każda recepta jest kontrolowana). Dla czystego sumienia możesz sobie posatwić X przy leku, wtedy zostanie Ci wydany na 100%. |
|
|
|
|
#3136 |
|
Zakorzenienie
|
Czy istnieje portal poświęcony sprzedaży używanych książek?
Nie Allego, nie OLX, chodzi mi o takie Vinted dla książek
|
#3137 | |
|
Zakorzenienie
|
[1=6294979b07e94e60c86b4a7 1a35022ccf5d1d257_656d168 25a5b5;81812821]Lenovo K6 Note
Pojawił mi się niebieski ekran, po czym telefon się wyłączył i nie chce się włączyć. Telefon mam od 7 miesięcy. Co się stało i czy da się to łatwo i szybko naprawić? Czy stracę wszystkie dane, zdjęcia? (Dopiero jutro pójdę do punktu operatora u którego mam umowę, bo dzisiaj już zamknięte. Na razie jestem wielce zaniepokojona.)[/QUOTE] Lepiej udaj się do jakiegoś punktu żeby zagrali Ci dane. Nie do salonu, oni jedynie co zrobią to wyślą telefon na gwarancje. Masz tam zwany Blue screen. Mogła pójść np. Karta graficzna w telefonie czy procesor Cytat:
[1=b3e038722b79d57d9174818 9c48a0d4b42934a7c_612ac00 51d267;81814941]Miała takie zdjęcie robione z całą rodziną jakiś rok temu. Chociaż może jakiś kolaż uda mi się ogarnąć do niedzieli.[/QUOTE] Ja kupiłam wielka ramkę w kształcie serca i do niej dałam zdjęcia na 98 urodziny babci Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
#3138 |
|
Zadomowienie
|
Zastanawiają mnie reklamy numizmatów, monet, medali, które reklamują w telewizji. Ostatnio reklamowani medal z okazji 100 lecia niepodległości dla każdego polaka za darmo, za wysyłkę jednak trzeba było zapłacić. Różne takie rzeczy są również dołączane do Super Expressu. Mój TŻ to zbiera z przekonaniem, że z czasem zyska to na wartości, ale ja jakoś w to wątpię. Ktoś ma jakieś pojęcie na ten temat? Ktoś się zajmuje numizmatyka tak poważniej? Mógłby mi ktoś przybliżyć ten temat z grubsza na chłopski rozum?
|
|
|
|
#3139 | ||
|
Skrzat leśny
|
Cytat:
Cytat:
Pamiętaj, że cukier nie tylko jesz, ale też pijesz - zwróć uwagę na składy soków, wody smakowej, na cukier w herbacie czy kawie. Staraj się zastąpić co się da - woda ze świeżą cytryną zamiast smakowej (albo z jakimkolwiek owocami), miód naturalny lub inna #fit #eko substancja slodzaca w kawie/herbacie (tu się raczej nie znam więc się podsmiewam, ale chyba ksylitol? Stewia? Nie mam pojęcia), ewentualnie pomału eliminacja najpierw cukru białego, a później przechodzenie na zamienniki; ręcznie wyciskany sok ze świeżych pomarańczy/czegokolwiek zamiast kupnego. Wystrzegaj się dużych paczek słodyczy i promocji, nie kupuj na zapas bo taniej, bo przecież to i tak czy inaczej będzie kusiło. I znowu, tu też są dostępne zdrowsze zamienniki - ja po jakiejkolwiek dawce słodyczy typu Kinder Bueno (zdecydowanie moje ulubione) czy Wedel mam wysyp na twarzy, a już np. po czekoladzie z Rossmann'a na bazie mleka kokosowego nic mi się nie dzieje. Lubisz desery czy lody, jesz słodycze również z nudów? Wykorzystaj ten czas na zrobienie czegoś zdrowszego. Ja zamiast lodów ze sklepu robię sobie wegański mus: dwa bardzo dojrzałe, mrożone banany + trochę mrożonego kalafiora + jogurt kokosowy lub jakieś mleko roślinne + wiórki kokosowe, blenduję to i serio, kubki smakowe wariują. Tanie, szybkie (3min max?), zdrowe. To samo ze koktajlami owocowymi i smoothie, tylko tu też trzeba pamiętać o tym, że każdy owoc ma określoną ilość kalorii, węglowodanów i cukru, więc najlepiej sprawdzić jak to wygląda (widziałam gdzieś w necie taką piramidę porównawczą) i wtedy parować co z czym. Cudowne są gruszki z piekarnika na deser. No i składy, składy i jeszcze raz składy. Cały ten cukier (pod różnymi postaciami!) nie tylko odbija się na Twoim wyglądzie zewnętrznym, ale też na wnętrzu - oblepia żyły, zwiększa cholesterol.. Bleh. Fajnie działa na podświadomość np. grafika z przekrojem słoika Nutelli, która pokazuje ile czego tam jest. Okropność. Nie zanurzyłabym w tym łyżeczki w wersji raw, więc w wersji gotowej też już tego nie zrobię - zwłaszcza, że i krem w typie Nutelli można zrobić samemu. Wystarczy tylko wolna chwila na poszukanie inspiracji Ja lubię blog True Taste Hunters, są tam tony przepisów na desery bez cukru - niektóre skomplikowane, ale to tak czy inaczej dobry sposób na to, by zrozumieć ile rzeczy można zastąpić zdrowszymi ![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
||
|
|
|
#3140 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#3141 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Spędzam u niej zazwyczaj prawie godzinę i jest idealnie.
|
|
#3142 |
|
Zakorzenienie
|
No fajnie, ale nie zmienia to faktu, że optykiem może być każdy po krótkim kursie, więc lepiej nie ryzykować i iść do osoby z wykształceniem w tym kierunku, zwłaszcza że teraz znalezienie opinii o lekarzu trwa kilka minut.
|
|
|
|
#3143 | ||
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Obecnie mam maść z witaminą A i lanoliną i też się nadaje na podrażnienia i skrajnie przesuszoną skórę ![]() Na podrażnioną skórę pod oczami i w okolicach nosa kiedyś stosowałam po prostu taką zwykłą wazelinę kosmetyczną do ust, działało, nie podrażniało. Nadal czasem tak robię jak jestem poza domem i mam ze sobą tylko słoiczek z wazeliną, ale takie wazelinowe maści z lanoliną wychodzą taniej ![]() Cytat:
![]() Nawet nigdy się nie zastanawiałam jak działają odpisy - zdarzało mi się wykupić połowę recepty na tabletki antykoncepcyjne, a po 3 miesiącach wracałam do apteki z odpisem recepty i brałam kolejne 3 opakowania. W każdej aptece, w której kupowałam, to przechodziło. |
||
|
|
|
#3144 | |
|
Bang Bang Lucky Luck !
|
Cytat:
|
|
|
|
#3145 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Tą refundowaną receptę (a w zasadzie dwie) wykupywałam kilka miesięcy temu a dopiero w tym tygodniu się dowiedziałam, że nie mogę mieć tego leku wypisanego z refundacją. Właśnie słyszałam, że lekarz poniesie ewentualne koszty i to spore jeśli recepta będzie skontrolowana. |
|
|
|
|
#3146 | ||
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Cytat:
Wysłane z mojego HUAWEI LUA-L21 przy użyciu Tapatalka |
||
|
|
|
#3147 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Noszę okulary od dziecka i tylko 2 okulistów dobrze dobierało mi okulary, 3 dobrało fatalnie. Ale wiadomo, są dobrzy specjaliści i źli, jak w każdej dziedzinie. Optycy też bywają świetni.
|
|
#3148 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Moja koleżanka jest optykiem, a nie jest po studiach vide podyplomówki nie mogłaby zrobić. |
|
|
|
|
#3149 |
|
Zakorzenienie
|
[1=788bb1639a979260fb00534 6e9120b060466cef5;8182247 6]Ja zawsze sięgam po najzwyklejszą w świecie maść z lanoliną (zazwyczaj to jest wazelina z lanoliną), kosztuje grosze, wiele firm produkuje takie rzeczy. Mam takie okresy, kiedy wszystko mnie podrażnia, a kremy, które stosowałam cały czas wcześniej tylko zaogniają pieczenie, nie mam odwagi wtedy stosować nic innego poza takimi maściami.
Obecnie mam maść z witaminą A i lanoliną i też się nadaje na podrażnienia i skrajnie przesuszoną skórę ![]() Na podrażnioną skórę pod oczami i w okolicach nosa kiedyś stosowałam po prostu taką zwykłą wazelinę kosmetyczną do ust, działało, nie podrażniało. Nadal czasem tak robię jak jestem poza domem i mam ze sobą tylko słoiczek z wazeliną, ale takie wazelinowe maści z lanoliną wychodzą taniej ![]() Żele aloesowe z Gorvity i z Holiki w moim przypadku podrażnioną skórę podrażniają jeszcze bardziej. Jakoś zniechęciło mnie to do testowania innych firm, może co najwyżej spróbuję przygarnąć aloes w doniczce ![]() Nawet nigdy się nie zastanawiałam jak działają odpisy - zdarzało mi się wykupić połowę recepty na tabletki antykoncepcyjne, a po 3 miesiącach wracałam do apteki z odpisem recepty i brałam kolejne 3 opakowania. W każdej aptece, w której kupowałam, to przechodziło.[/QUOTE] Ja mam właśnie z Gorvity ale stosuje na wilgotna cerę, najczęściej potraktowana wcześniej woda rozana. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
|
#3150 |
|
Konto usunięte
|
Czy będzie gdzieś możliwość obejrzenia transmisji z wręczania Oscarów? Akurat w tym roku tak się złożyło, że widziałam prawie wszystkie nominowane filmy i jestem szczerze ciekawa
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Forum plotkowe
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 23:42.

Vichy jest wzmacniająca, natomiast Avene jest łagodząca. Używam obu codziennie, rano Vichy a wieczorem Avene. Olej kokosowy za bardzo nie jest łagodzący, tylko natłuszczający. Ja na podrażnienia po smarkaniu używam balsamu do ust