Goja i Izraelczycy. - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2018-03-03, 16:57   #1
no__name
Raczkowanie

Goja i Izraelczycy.

Chciałam się z Wami podzielić swoim spostrzeżeniami na temat Izraelczyków.

Poznałam jakiś czas kilku, no wszystko pięknie ładnie, wspólne tematy itp. Tylko wiecie co mnie zszokowało? Że oni dziewczyny o innej traktują jak jakieś zakazane w kontekście ewentualnego małżeństwa bądź związku nieformalnego.

Co mnie zaskoczyło - gdy dwóch z nich dowiedziało się, że jestem katoliczką to zerwało ze mną kontakt i zablokowało.
Było to dla mnie zastanawiające, podpytałam o tę kwestię i wyszło, że dziewczyny z innych krajów mogą być dla nich atrakcyjne ale dla Żyda i tak najpiękniejsze będą Żydówki i to z nimi chcą się wiązać...

Nasuwa się pytanie - jeśli tak jest to czemu każdy z nich bombardował mnie wiadomościami o kolejne spotkania?
W odpowiedzi dostawałam - Tak po prostu.

Zalatuje hipokryzją.

Miałyście podobne doświadczenia z obcokrajowcami?
no__name jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2018-03-03, 17:26   #2
b872d78680f891d873273d31baaf276c9d6e57ec_6594a44f1cc14
Konto usunięte

Dot.: Goja i Izraelczycy.

Cytat:
Napisane przez no__name Pokaż wiadomość

Poznałam jakiś czas kilku, no wszystko pięknie ładnie, wspólne tematy itp. Tylko wiecie co mnie zszokowało? Że oni dziewczyny o innej traktują jak jakieś zakazane w kontekście ewentualnego małżeństwa bądź związku nieformalnego.

Co mnie zaskoczyło - gdy dwóch z nich dowiedziało się, że jestem katoliczką to zerwało ze mną kontakt i zablokowało.
Było to dla mnie zastanawiające, podpytałam o tę kwestię i wyszło, że dziewczyny z innych krajów mogą być dla nich atrakcyjne ale dla Żyda i tak najpiękniejsze będą Żydówki i to z nimi chcą się wiązać...

Nasuwa się pytanie - jeśli tak jest to czemu każdy z nich bombardował mnie wiadomościami o kolejne spotkania?
Zalatuje hipokryzją.

nie mam takich doświadczeń.
Znajoma znajomej obwoziła po Polsce Amerykaninia o żydowskim pochodzeniu, nie miał problemu z podrywaniem młodych polskich katoliczek. Może było wyjątkowy.
b872d78680f891d873273d31baaf276c9d6e57ec_6594a44f1cc14 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2018-03-03, 17:30   #3
3ebdb6c370169ce1a39c163fc8d64643247d9f80
Konto usunięte

Może trafiłaś na takich, dla których wiara i kultura są ważne i chcą konkretnego związku z osobą o tych samych korzeniach. Nie ma w tym nic dziwnego. Tym bardziej, że dziedzictwo żydowskie jest przekazywane po kądzieli (dzieci Żydówki będą Żydami).
3ebdb6c370169ce1a39c163fc8d64643247d9f80 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2018-03-03, 17:35   #4
ruda_beksa
Zakorzenienie

[1=3ebdb6c370169ce1a39c163 fc8d64643247d9f80;8186603 1]Może trafiłaś na takich, dla których wiara i kultura są ważne i chcą konkretnego związku z osobą o tych samych korzeniach. Nie ma w tym nic dziwnego. Tym bardziej, że dziedzictwo żydowskie jest przekazywane po kądzieli (dzieci Żydówki będą Żydami).[/QUOTE]

Nie sądzę, że chodzi tu o "obcokrajowców" (trąci ksenofobią), a po prostu ludzi, którzy chcą stworzyć długotrwałe związki z osobami, z którymi będą mogli kontynuować ważne tradycje (religijne, rodzinne). Ilu jest katolików, którzy chcą wiązać się tylko z katoliczkami? Masy.

A dlaczego odpisywali? Bo chcieli sobie poflirtować albo mieć z tobą przygodę. To nie znaczy, że byłaś dla nich kandydatką na żonę.

https://www.youtube.com/watch?v=oHgCXhY6kZ0
ruda_beksa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2018-03-03, 17:59   #5
201805170918
Konto usunięte

Cytat:

Zalatuje hipokryzją.

Flirt, niezobowiązujące spotkania, seks.
201805170918 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2018-03-03, 18:19   #6
no__name
Raczkowanie

Oj dziewczyny, z żadnym z nim nie spałam.

Nie rozumiem po prostu tego pisania dzień w dzień po powrocie do Polski.

Notabene, dwóch z nich randkowało z Żydówkami, które okazały się ich kuzynkami!

P.s
Wytłumaczyli mi też, że jeśli dochodzi do ślubu Żyda i goi i mieszkają w Izraelu to dzieci mają wiarę po matce a jeśli wychowują dzieci poza Izraelem to dzieci są wychowywane w wierze judaizmu.
Stary 2018-03-03, 18:25   #7
magdalena1357
Raczkowanie

Cytat:

Zalatuje hipokryzją.

Dla bardzo wielu obcokrajowców będziesz tylko urozmaiceniem, nie będą cię traktować poważnie. Umówią się ewentualnie na seks, ale to wszystko.

Zwłaszcza jeśli chodzi o kultury "dalsze" czyli np. Arabów i Izraelczyków.

Spotykałam się swojego czasu z mężczyznami z obu kultur, więc nie wypowiadam się na tematy, których nie znam. Żydzi z Izraela zawsze byli bardzo otwarci... Na seks z Europejkami. I często mieli takie głupie poczucie, że są naszymi ofiarami (oczywiście, że byli ofiarą pogromów, ale co ja mam z tym wspólnego?). Poza tym mieli zawsze takie dziwne egoistyczne podejście, że cały świat powinien się troszczyć o nich, ale oni muszą się troszczyć tylko o siebie i się im należy. I jak najbardziej, siebie traktowali jako lepszych.

Ale prawdziwa trauma to i tak tylko wyznawcy islamu.

Edytowane przez magdalena1357
Czas edycji: 2018-03-03 o 18:27
magdalena1357 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2018-03-03, 18:29   #8
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez magdalena1357 Pokaż wiadomość
Dla bardzo wielu obcokrajowców będziesz tylko urozmaiceniem, nie będą cię traktować poważnie. Umówią się ewentualnie na seks, ale to wszystko.

Spotykałam się swojego czasu z mężczyznami z obu kultur, więc nie wypowiadam się na tematy, których nie znam. Żydzi z Izraela zawsze byli bardzo otwarci... Na seks z Europejkami. I często mieli takie głupie poczucie, że są naszymi ofiarami (oczywiście, że byli ofiarą pogromów, ale co ja mam z tym wspólnego?). Poza tym mieli zawsze takie dziwne egoistyczne podejście, że cały świat powinien się troszczyć o nich, ale oni muszą się troszczyć tylko o siebie i się im należy. I jak najbardziej, siebie traktowali jako lepszych.

Prawdziwa trauma to osoby takie jak Ty.
3ebdb6c370169ce1a39c163fc8d64643247d9f80 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2018-03-03, 19:09   #9
ruda_beksa
Zakorzenienie

Cytat:

https://www.youtube.com/watch?v=oHgCXhY6kZ0
ruda_beksa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2018-03-03, 20:45   #10
adult90
Zadomowienie

Nawet mieszkając w innym kraju, obcokrajowcy nie wpadali u mnie w szufladke "potencjalny chłopak/mąż", traktuje te kultury troche z przymróżeniem oka, nie chce mieć z nimi nic wspólnego, ot są sobie.
adult90 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2018-03-03, 20:48   #11
no__name
Raczkowanie

Cytat:

Racja! Mi się to nie podoba, oni czują się narodem wybranym. Próbują przywłaszczyć sobie całą martyrologię ofiar II wojny światowej. I tak, uważają się za lepszych z niewiadomych przyczyn skoro naród wybrany a odrzucili Jezusa?
Nie potrafię tego zrozumieć.

Jeśli chodzi o muzułmanów to umawiałam się z jednym Turkiem, skończyło się na drugim spotkaniu gdy stwierdził abym z nim nie dyskutowała(!)

---------- Dopisano o 21:48 ---------- Poprzedni post napisano o 21:47 ----------

Cytat:
Napisane przez adult90 Pokaż wiadomość
Nawet mieszkając w innym kraju, obcokrajowcy nie wpadali u mnie w szufladke "potencjalny chłopak/mąż", traktuje te kultury troche z przymróżeniem oka, nie chce mieć z nimi nic wspólnego, ot są sobie.

W jakim kraju mieszkasz? Jeśli mogę spytać
I czemu jesteś negatywnie nastawiona?

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2018-03-03, 21:05   #12
6294979b07e94e60c86b4a71a35022ccf5d1d257_656d16825a5b5
Konto usunięte

Powtórka z rozrywki. Nie wierzę w te wszystkie wątki, które się teraz pojawiają w różnych częściach internetu. To samo było, gdy tematem numer jeden we wszystkich programach informacyjnych byli uchodźcy. Czekam, aż serwisach pojawi się temat UFO, wtedy na forum przeczytamy o tym jak to Polki są źle traktowanie przez kosmitów.

Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
6294979b07e94e60c86b4a71a35022ccf5d1d257_656d16825a5b5 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2018-03-04, 06:19   #13
Mijanou
Wizażowy Kot Igor

Cytat:
Racja! Mi się to nie podoba, oni czują się narodem wybranym. Próbują przywłaszczyć sobie całą martyrologię ofiar II wojny światowej. I tak, uważają się za lepszych z niewiadomych przyczyn skoro naród wybrany a odrzucili Jezusa?
Nie potrafię tego zrozumieć.

Jeśli chodzi o muzułmanów to umawiałam się z jednym Turkiem, skończyło się na drugim spotkaniu gdy stwierdził abym z nim nie dyskutowała(!)

---------- Dopisano o 21:48 ---------- Poprzedni post napisano o 21:47 ----------

W jakim kraju mieszkasz? Jeśli mogę spytać
I czemu jesteś negatywnie nastawiona?
Miałam nie zabierać głosu w tej dyskusji ale jak go nie zabrać, skoro ktoś wypisuje takie bzdury? Poczytaj sobie może Biblię, osobliwie stary testament, może z tego źródła dowiesz się, dlaczego Żydzi uważają się za naród wybrany. Nie ma to związku ani z Jezusem ani z holocaustem. I nie musi Ci się to wcale podobać.

Co do meritum sprawy: jeśli Żyd jest ortodoksyjny to chce mieć żonę Żydówkę. Co w tym jest dziwnego? Jaki masz z tym problem?

---------- Dopisano o 07:19 ---------- Poprzedni post napisano o 07:12 ----------

Cytat:

Spotykałam się swojego czasu z mężczyznami z obu kultur, więc nie wypowiadam się na tematy, których nie znam.
Szkoda, że spotykając się z tymi mężczyznami nie zadałaś sobie trudu, by poznać ich religię i kulturę. Może mniej byś się teraz dziwiła, kto wie?

Zanim założysz wątek, zajrzyj tu: https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=1269209

Warto wsłuchać się w Słowo: https://www.youtube.com/channel/UC5n...oyrF8xorb-IqVw

No pasaran!
Mijanou jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2018-03-04, 06:55   #14
magdalena1357
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Mijanou Pokaż wiadomość

[/COLOR]

Szkoda, że spotykając się z tymi mężczyznami nie zadałaś sobie trudu, by poznać ich religię i kulturę. Może mniej byś się teraz dziwiła, kto wie?
Dziecko. Ja "ich kulturę i religię" znam doskonale. Mieszkałam w "ich" krajach, dzieliłam ich kulturę. Pracowałam zarówno z Żydami jak i z Arabami, Turkami, etc. Mam w otoczeniu mnóstwo osób z obu kręgów kulturowych. Pracowałam jako wolontariuszka z uchodźcami z krajów islamu. Kilku, jak pisze, poznałam lepiej, na poziomie spotykania się.

I dlatego jestem w stanie się na ten temat wypowiadać.

Nie tak jak ty, osoba, która jak rozumiem, zna obie "kultury i religie" z telewizji i internetu.

Swoją drogą, nie pojmuję, co ma do tego religia. Według ciebie pewne rzeczy trzeba zaakceptować jeśli są częścią czyjejś religii? Znaczy jak ci powiem, że wierzę w latającego potwora spagetii, który wszystkich ludzi o włosach blond uważa za podludzi to będziesz to szanowała i uważała za ok, bo jest to część mojej religii?

Edytowane przez magdalena1357
Czas edycji: 2018-03-04 o 07:01
magdalena1357 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2018-03-04, 07:29   #15
Mijanou
Wizażowy Kot Igor

Cytat:
Dziecko. Ja "ich kulturę i religię" znam doskonale. Mieszkałam w "ich" krajach, dzieliłam ich kulturę. Pracowałam zarówno z Żydami jak i z Arabami, Turkami, etc. Mam w otoczeniu mnóstwo osób z obu kręgów kulturowych. Pracowałam jako wolontariuszka z uchodźcami z krajów islamu. Kilku, jak pisze, poznałam lepiej, na poziomie spotykania się.

I dlatego jestem w stanie się na ten temat wypowiadać.

Nie tak jak ty, osoba, która jak rozumiem, zna obie "kultury i religie" z telewizji i internetu.
Kochana, po pierwsze- proszę grzeczniej bo dzieckiem od dawna już nie jestem.
Po drugie- nie mam pojęcia, z jakimi Arabami i Żydami Ty pracowałaś/pracujesz, bo ci, z którymi ja miałam okazję mieć kontakt na gruncie zawodowym/prywatnym jakoś nie pasują mi do Twoich wypowiedzi, że uważają się za lepszych, czy za ofiary (tu wypadałoby się zdecydować) a troski niczyjej nie potrzebują. To są zwyczajni ludzie, można z nimi pogadać, dzielić obowiązki zawodowe. Z drugiej strony starają się zachować swoją odrębność kulturową, do czego mają pełne prawo. Mają też prawo dobierać sobie żony/mężów według własnej religii i kręgu kulturowego i nikogo chyba to nie powinno ani gorszyć, ani szokować. A jeśli ktoś zgadza się na wolny seks z Arabem, czy Żydem to też jego sprawa. Tylko nie rozumiem tych dzikich pretensji, że po seksie nie poprosił o rękę. Ciekawe, czy gdyby na miejscu tego Żyda był ateista, protestant, katolik,...., ....... to czy pretensje też by były, że skorzystał i się nie ożenił.

---------- Dopisano o 08:29 ---------- Poprzedni post napisano o 08:15 ----------

Cytat:

Swoją drogą, nie pojmuję, co ma do tego religia. Według ciebie pewne rzeczy trzeba zaakceptować jeśli są częścią czyjejś religii? Znaczy jak ci powiem, że wierzę w latającego potwora spagetii, który wszystkich ludzi o włosach blond uważa za podludzi to będziesz to szanowała i uważała za ok, bo jest to część mojej religii?
Oj, ma. Poza tym, przyklad, który podałaś jest dość niemądry. Ja szanuję każdą postawę religijną, która nie szkodzi drugiemu człowiekowi. Żydzi nie uważają chrześcijan za "podludzi". Po prostu w Judaizmie ważna jest matka, stąd też mężczyźni wiążą się z Żydówkami w celu założenia rodziny a nie z chrześcijanami. Nic mi do tego i na dobrą sprawę nic nikomu do tego być nie powinno. Widać wybór takiej, a nie innej żony jest dla nich ważny. Tyle w temacie.

Zanim założysz wątek, zajrzyj tu: https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=1269209

Warto wsłuchać się w Słowo: https://www.youtube.com/channel/UC5n...oyrF8xorb-IqVw

No pasaran!
Stary 2018-03-04, 08:19   #16
no__name
Raczkowanie

Cytat:
Kochana, po pierwsze- proszę grzeczniej bo dzieckiem od dawna już nie jestem.
Po drugie- nie mam pojęcia, z jakimi Arabami i Żydami Ty pracowałaś/pracujesz, bo ci, z którymi ja miałam okazję mieć kontakt na gruncie zawodowym/prywatnym jakoś nie pasują mi do Twoich wypowiedzi, że uważają się za lepszych, czy za ofiary (tu wypadałoby się zdecydować) a troski niczyjej nie potrzebują. To są zwyczajni ludzie, można z nimi pogadać, dzielić obowiązki zawodowe. Z drugiej strony starają się zachować swoją odrębność kulturową, do czego mają pełne prawo. Mają też prawo dobierać sobie żony/mężów według własnej religii i kręgu kulturowego i nikogo chyba to nie powinno ani gorszyć, ani szokować. A jeśli ktoś zgadza się na wolny seks z Arabem, czy Żydem to też jego sprawa. Tylko nie rozumiem tych dzikich pretensji, że po seksie nie poprosił o rękę. Ciekawe, czy gdyby na miejscu tego Żyda był ateista, protestant, katolik,...., ....... to czy pretensje też by były, że skorzystał i się nie ożenił.

---------- Dopisano o 08:29 ---------- Poprzedni post napisano o 08:15 ----------

Oj, ma. Poza tym, przyklad, który podałaś jest dość niemądry. Ja szanuję każdą postawę religijną, która nie szkodzi drugiemu człowiekowi. Żydzi nie uważają chrześcijan za "podludzi". Po prostu w Judaizmie ważna jest matka, stąd też mężczyźni wiążą się z Żydówkami w celu założenia rodziny a nie z chrześcijanami. Nic mi do tego i na dobrą sprawę nic nikomu do tego być nie powinno. Widać wybór takiej, a nie innej żony jest dla nich ważny. Tyle w temacie.

Muszę sprostować - z żadnym Żydem nie spałam. Nie oczekiwałam również, że któryś z nich poprosi mnie o rękę po paru spotkaniach

Żydzi to nie tylko Ortodoksi. Widziałam takich na ulicy ale tacy wiążą się tylko z ortodoksyjnymi Żydówkami.

Żydzi, których ja znam nie chodzą do synagogi, piją alkohol, jedzą owoce morza, w skrócie nie przestrzegają tego czy jedzenie jest koszerne, mniemam również, że już dawno pierwszy seks mają za sobą.

Żydzi uważają Katolików za SEKTĘ! TAK, niestety tak jest.

Edytowane przez Corii
Czas edycji: 2018-03-04 o 22:19 Powód: Usunięcie bolda
Stary 2018-03-04, 08:27   #17
Konto usunięte

Po co te pogrubienia?

Cytat:
Żydzi, których ja znam nie chodzą do synagogi, piją alkohol, jedzą owoce morza, w skrócie nie przestrzegają tego czy jedzenie jest koszerne, mniemam również, że już dawno pierwszy seks mają za sobą.
I dalej mają prawo chcieć zakładać rodzinę z dziewczyną ze swojego kręgu kulturowego. Żydostwo to nie tylko religia.

Cytat:
Żydzi uważają Katolików za SEKTĘ! TAK, niestety tak jest.
O Boże, jak żyć! Nie mówiąc o tym, że Żydzi to jeden organizm i jednym mówią głosem Oh wait...

Zdradzę Ci sekret. Niektórzy katolicy uważają za sekciarzy świadków Jehowy. Niektórzy katolicy uważają za sektę niektóre zbory protestanckie. Czy jeszcze bliżej własnego gniazda - niektórzy katolicy uważają innych katolików należących do katolickich wspólnot (neokatechumenat, odnowa w Duchu Świętym, Opus Dei) za sekciarzy. I... co z w związku z tym?
Stary 2018-03-04, 08:40   #18
no__name
Raczkowanie

[1=3ebdb6c370169ce1a39c163 fc8d64643247d9f80;8187735 1]Po co te pogrubienia?

I dalej mają prawo chcieć zakładać rodzinę z dziewczyną ze swojego kręgu kulturowego. Żydostwo to nie tylko religia.

O Boże, jak żyć! Nie mówiąc o tym, że Żydzi to jeden organizm i jednym mówią głosem Oh wait...

Zdradzę Ci sekret. Niektórzy katolicy uważają za sekciarzy świadków Jehowy. Niektórzy katolicy uważają za sektę niektóre zbory protestanckie. Czy jeszcze bliżej własnego gniazda - niektórzy katolicy uważają innych katolików należących do katolickich wspólnot (neokatechumenat, odnowa w Duchu Świętym, Opus Dei) za sekciarzy. I... co z w związku z tym?[/QUOTE]

Oświeć mnie, bo skoro oni nie chcą się mieszać z innymi to dlaczego można tam spotkać czarnoskórych Żydow i Żydówki?
Jak dobrze wiemy Żydzi mają podobne rysy twarzy do Europejczyków tak jak Arabowie z tym, że mają trochę ciemniejszą karnację. Więc skąd się wzięli czarnoskórzy Żydzi?
To, że przeszli na judaizm już czyni ich żydami? A gdzie jakieś spowinowacenie z "oryginalnymi" żydami? Te dwie dziewczyny, które poznałam pochodziły z Somalii, ani ojciec ani matka nie byli Żydami.

I dlaczego jedni Żydzi mają niebieskie, zielone oczy a inni brązowe, piwne? Dlaczego niektórzy z nich mają blond włosy a inni ciemne? Skoro oni się nie "mieszają" to powinni wyglądać tak samo- ciemne włosy, ciemne oczy, ciemniejsza karnacja itp.

Edytowane przez no__name
Czas edycji: 2018-03-04 o 08:49
Stary 2018-03-04, 08:41   #19
Mijanou
Wizażowy Kot Igor

[1=3ebdb6c370169ce1a39c163 fc8d64643247d9f80;8187735 1]Po co te pogrubienia?

[/QUOTE]

Dziękuję za podsumowanie, Norine

Nie trzeba być ortodoksem, by chcieć założyć rodzinę z kobietą tego samego wyznania. I w ogóle nie rozumiem, jak można dyskutować o tym, kto z kim chce zakładać rodzinę.

Cytat:
Muszę sprostować - z żadnym Żydem nie spałam. Nie oczekiwałam również, że któryś z nich poprosi mnie o rękę po paru spotkaniach
Nie pisałam tego do Ciebie, raczej ogólnie. Nie krzycz boldem. To, że ktoś głośniej krzyczy nie znaczy, że ma słuszność.

No pasaran!
Stary 2018-03-04, 08:45   #20
Konto usunięte

Cytat:
Oświeć mnie, bo skoro oni nie chcą się mieszać z innymi to dlaczego można tam spotkać czarnoskórych Żydow i Żydówki?
Jak dobrze wiemy Żydzi mają podobne rysy twarzy do Europejczyków tak jak Arabowie z tym, że mają trochę ciemniejszą karnację. Więc skąd się wzięli czarnoskórzy Żydzi?
Jezu, no jedni chcą, inni nie, z czym Ty masz problem? Przecież to są kwestie bardzo indywidualne i niezależne od religii. Niektórzy katolicy chcą związku tylko z katolikami, innym jest to obojętne.

Niewykluczone też, że usłyszałaś takie odpowiedzi wymyślone na odczepnego, bo się im nie spodobałaś/szybko się znudzili/cokolwiek.
Stary 2018-03-04, 08:45   #21
Mijanou
Wizażowy Kot Igor

Cytat:
To, że przeszli na judaizm już czyni ich żydami? A gdzie jakieś spowinowacenie z "oryginalnymi" żydami? Te dwie dziewczyny, które poznałam pochodziły z Somalii, ani ojciec ani matka nie byli Żydami.
Owszem, można przejść na judaizm, choć nie jest to łatwe bo każdy rabin raczej będzie do tego zniechęcać, niż zachęcać.

Uoooo, zaczynam czuć opary absurdu w tej dyskusji

No pasaran!
Stary 2018-03-04, 08:53   #22
no__name
Raczkowanie

[1=3ebdb6c370169ce1a39c163 fc8d64643247d9f80;8187770 6]Jezu, no jedni chcą, inni nie, z czym Ty masz problem? Przecież to są kwestie bardzo indywidualne i niezależne od religii. Niektórzy katolicy chcą związku tylko z katolikami, innym jest to obojętne.

Niewykluczone też, że usłyszałaś takie odpowiedzi wymyślone na odczepnego, bo się im nie spodobałaś/szybko się znudzili/cokolwiek.[/QUOTE]

Jezusa w to nie mieszaj a poza tym bądź nieco milsza. Co to za tekst "czy masz z tym problem?" Najwyraźniej ty jakiś masz skoro tak cię dotyka ta dyskusja

Tak,tak bardzo im się nie spodobałam, że piszą do mnie do dziś

---------- Dopisano o 09:53 ---------- Poprzedni post napisano o 09:52 ----------

Cytat:
Owszem, można przejść na judaizm, choć nie jest to łatwe bo każdy rabin raczej będzie do tego zniechęcać, niż zachęcać.

Uoooo, zaczynam czuć opary absurdu w tej dyskusji

Może zatem wyjaśnisz skoro wiesz lepiej?

Edytowane przez no__name
Czas edycji: 2018-03-04 o 09:08
Stary 2018-03-04, 08:55   #23
Mijanou
Wizażowy Kot Igor

Cytat:
Jezusa w to nie mieszaj a poza tym bądź nieco milsza. Co to za tekst "czy masz z tym problem?" Najwyraźniej ty jakiś masz skoro tak cię dotyka ta dyskusja

---------- Dopisano o 09:53 ---------- Poprzedni post napisano o 09:52 ----------

Może zatem wyjaśnisz skoro wiesz lepiej?
Ale co konkretnie wymaga, według Ciebie, wyjaśnienia? Przecież napisałam jasno- każdy ma prawo do zakładania rodziny z partnerką dla niego odpowiednią. Co tu jeszcze jest do wyjaśnienia?

No pasaran!
Stary 2018-03-04, 09:09   #24
no__name
Raczkowanie

Talking Dot.: Goja i Izraelczycy.

Cytat:
Ale co konkretnie wymaga, według Ciebie, wyjaśnienia? Przecież napisałam jasno- każdy ma prawo do zakładania rodziny z partnerką dla niego odpowiednią. Co tu jeszcze jest do wyjaśnienia?
Jak to? Przecież zasugerowałaś, że oni tylko pomiędzy sobą się mieszają
Stary 2018-03-04, 09:23   #25
Mijanou
Wizażowy Kot Igor

Cytat:
Jak to? Przecież zasugerowałaś, że oni tylko pomiędzy sobą się mieszają
Niczego takiego nie pisałam. Napisałam jedynie, że nikogo nie powinno dziwić, że Żyd woli wziąć za żonę kobietę wychowaną w tej samej religii i ma prawo do zachowania swojej odrębności kulturowej i religijnej. Między innymi poprzez zawieranie małżeństwa. Nigdzie też nie napisałam, że nie ma prawa postąpić inaczej.

No pasaran!
Stary 2018-03-04, 10:40   #26
MuchaLibre
I tak powiem

Żydzi są różni, od ateistów po ultraortodoksów i w ogóle są chyba najbardziej podzielonym narodem na świecie. Arabowie to samo, od arabskich chrześcijan jak maronici czy koptowie, po islamskich purytanów - wahabitów i fanatyków - salafitów. Zresztą w ogóle Arab =/= muzułmanin, bo islam występuje także w Afryce, Indiach i po części na Bałkanach, czy krótko mówiąc wśród narodów słowiańskich.

Stereotypowe podejście jakie niektórzy prezentują zawsze przypomina mi tę śmieszną piosenkę:

To kto ze mną wypije pięć piw za Tel Aviv?
MuchaLibre jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2018-03-04, 11:04   #27
Limonka2738
Zakorzenienie

Cytat:

Zalatuje hipokryzją.

---------- Dopisano o 12:04 ---------- Poprzedni post napisano o 11:57 ----------

[1=6294979b07e94e60c86b4a7 1a35022ccf5d1d257_656d168 25a5b5;81872016]powtórka z rozrywki. Nie wierzę w te wszystkie wątki, które się teraz pojawiają w różnych częściach internetu. To samo było, gdy tematem numer jeden we wszystkich programach informacyjnych byli uchodźcy. Czekam, aż serwisach pojawi się temat ufo, wtedy na forum przeczytamy o tym jak to polki są źle traktowanie przez kosmitów.
[/quote]

syjońscy agenci?!

Top secret Uczestnik ściśle tajnego rządowego programu badań nad eksperymentalną szczepionką na malarię.
Limonka2738 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2018-03-04, 11:07   #28
Konto usunięte

Cytat:

Tak,tak bardzo im się nie spodobałam, że piszą do mnie do dziś
No najwyraźniej masz problem, skoro tak to przeżywasz. I nie chcesz lub nie potrafisz zrozumieć, że ludzie należący do danej grupy - czy to będą Żydzi, muzułmanie, katolicy, biali, Indianie, Polacy, Rumuni, Amerykanie, księża, lekarze czy trzydziestolatkowie - nie są jednym organizmem, ale indywidualnymi ludźmi, którzy mimo przynależności do danej grupy mogą różnić się między sobą na miliard różnych sposobów. W tym również co do tego jakie związki ich interesują i jakie mają oczekiwania wobec potencjalnego partnera. Jaśniej nie potrafię.
Stary 2018-03-04, 11:53   #29
no__name
Raczkowanie

[1=3ebdb6c370169ce1a39c163 fc8d64643247d9f80;8188189 6]No najwyraźniej masz problem, skoro tak to przeżywasz. I nie chcesz lub nie potrafisz zrozumieć, że ludzie należący do danej grupy - czy to będą Żydzi, muzułmanie, katolicy, biali, Indianie, Polacy, Rumuni, Amerykanie, księża, lekarze czy trzydziestolatkowie - nie są jednym organizmem, ale indywidualnymi ludźmi, którzy mimo przynależności do danej grupy mogą różnić się między sobą na miliard różnych sposobów. W tym również co do tego jakie związki ich interesują i jakie mają oczekiwania wobec potencjalnego partnera. Jaśniej nie potrafię.[/QUOTE]

Kłania się czytanie ze zrozumieniem, przeczytaj raz jeszcze moją pierwszą wypowiedź.

---------- Dopisano o 12:51 ---------- Poprzedni post napisano o 12:50 ----------

Cytat:
Napisane przez MuchaLibre Pokaż wiadomość
Żydzi są różni, od ateistów po ultraortodoksów i w ogóle są chyba najbardziej podzielonym narodem na świecie. Arabowie to samo, od arabskich chrześcijan jak maronici czy koptowie, po islamskich purytanów - wahabitów i fanatyków - salafitów. Zresztą w ogóle Arab =/= muzułmanin, bo islam występuje także w Afryce, Indiach i po części na Bałkanach, czy krótko mówiąc wśród narodów słowiańskich.

Stereotypowe podejście jakie niektórzy prezentują zawsze przypomina mi tę śmieszną piosenkę:

To kto ze mną wypije pięć piw za Tel Aviv?
Na podstawie której z moich wypowiedzi sugerujesz mi antysemityzm?

---------- Dopisano o 12:53 ---------- Poprzedni post napisano o 12:51 ----------

Cytat:
Napisane przez Limonka2738 Pokaż wiadomość

---------- Dopisano o 12:04 ---------- Poprzedni post napisano o 11:57 ----------

syjońscy agenci?!

Uuuuu, to błysnęłaś taką wypowiedzią Tylko, żeby ona jeszcze coś wnosiła do tematu.
Stary 2018-03-04, 12:33   #30
kalor
Gazela inteligencji

Co do czarnoskórych Żydów - a co z Felaszami?

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości