|
|
#2581 |
|
Wtajemniczenie
|
Dot.: Niemcy :)
Hmm w zasadzie, to już zdążyłam obejrzeć realowe gazetki, żeby jakąś wiedzę mieć.
Interesują mnie produkty podstawowe- chleb, mięso, mleko, sery, wędliny itp. Mam to szczęście, że firma do której jadę zapewnia mi dach nad głową, więc chociaż ten wydatek odpada. W okolicy mam miec Aldi, więc mam nadzieję, że moja studencka kieszeń zbytnio nie ucierpi
|
|
|
|
#2582 |
|
Konto usunięte
|
Aldi to najtanszy sklep i do tego bardzo dobry. Real jest juz drozszy. Jak dasz rade to i w 40€ tygodniowo sie zmiescisz na jedzenie i chemie. Ja wydaje wiecej ale ja mam meza i dziecko, czesc jedzenia laduje w koszu, jak to przy malym dziecku, ktore zje troche reszte zostawi.Do tego dochodza angebouty w Aldi , sa 2 razy w tygodniu, wiec i z nich jakis ciuch itp sie kupi. Chleb to zelzy jaki jadasz jak ten z Aldika to wyjdzie cie taniej, my jadamy z piekarni taki jak jest w PL, moj maz innego nie wezmie do ust, wiec i na jedzenie wychodzi drozej.
Majka to kiedy chcezs sie spotkac? jaki to teramin podalas? 27.07 tak? To byla niedzele, wiec jak chcesz to mozemy w sobote nawet tydzien wczesniej 19-tego, bo widze chetnych nie ma, wiec jak bys chciala to mozesz do mnie podjechac i jak moj chlop z pracy wroci to bysmy wyskoczyly do miasta. Zreszta poczekaj chwilke, bo moj mial dzis jechac jeszcze do szpitala na sprechstunde, wiec moze bedzie juz wyznaczona data operacji. Jesli w dany weekend co chccemy wyskoczyc bedzie w domu to nie ma sprawy. |
|
|
|
#2583 |
|
Zakorzenienie
|
Tak jak Moni pisze,Aldi to tani sklep i produkty tez godne polecenia no i tanie,chociaz ostatnio ceny poszly do gory.Mleko 1,5% okolo 0,65 centow,sery zalezy od rodzaju- od 1,5 € za pare plastrow.Wedliny zaczynaja sie chyba od 60 centow.Maslo ok 1 €.Chleb z piekarni ok 2 € ,bulki pelnoziarniste 55 centow.Owoce zalezy od sezonu-truskawki chyba 1,50 € za 500 gram ,czeresnie ok 5 € /kg
W sumie to ja nie wiem ile wydajemy miesiecznie na jedzenie Chyba musze sobie przez jakis miesiac spisywac wszystko,ale szacuje,ze jakies 150 € bedzie...Moni,mi bardziej pasilaby sobota 19.07 ,bo potem moge nie miec czasu
Edytowane przez *majka* Czas edycji: 2008-07-08 o 16:19 Powód: lit. |
|
|
|
#2584 |
|
Wtajemniczenie
|
Dziewczyny, bardzo Wam dziękuję za cenne odpowiedzi. Duży cmok dla Was!
Mam nadzieję zmieścić się w 150-170€ miesięcznie, powinno zatem się udać. |
|
|
|
#2585 |
|
Konto usunięte
|
Majka to i tak malo wydajecie na jedzenie. My na tydzien ok 80€. Jak robilismy ztakupy tygodniowe w Wall Marku teraz to juz Real jest to szlo czasami i 120€. Czasami byla w tym chemia czy cos do ubrania,czasami nie.
Majeczko moj chlop jest wlasnie w szpitalu,. jak wroci to sie go zapytam czy termin operacji ustalony, to napisze na gg czy sie spotkamy 19-tego czy nie. |
|
|
|
#2586 |
|
Zakorzenienie
|
My tez czesto jemy na miescie,a tego nie liczylam
Czesto tez robie zakupy z doskoku,to czego mi akurat potrzeba,to kupuje,przewaznie na obiady,bo jakos nie umiem tak sobie rozplanowac tyg,zeby wszystko kupic na te nieszczesne obiady ![]() Czy ja juz mowilam,ze nanawidze gotowac? ![]() Moni,nie spieszy sie z tym info ![]() Nie mowilas ostatnio,ze Robertowi cos dolega-mam nadzieje,ze to nic powaznego,bo slowo operacjato juz brzmi powaznie... |
|
|
|
#2587 |
|
Konto usunięte
|
Bo ja wiem czy powaznego zylaki , juz trzeci raz beda mu wycinac.
|
|
|
|
#2588 |
|
Raczkowanie
|
Witam Panie
ja od ponad roku mieszkam w Mannheim, do Frankfurtu mam jakas godzinke, wiec sie melduje
|
|
|
|
#2589 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Odnosnie niedawnych rozmow na temat DSDS,chcialam sie "pochwalic" ze ostatnio widzialam w Ikei Linde (ta,ktora odpadla przed finalem )
|
|
|
|
|
#2590 |
|
Raczkowanie
|
Witam Nowoprzybyla!
Majka dziekuje za zaproszenie na spotkanie ale my od 19-tego bedziemy w Polsce! Nareszcie!!!juz tak sie ciesze!!!juz rok nie bylam...jak ten czas leci... ![]() Monisiu-kiedys WalMart teraz Real-czy my przypadkiem nie mieszkamy niedaleko siebie? Köln-Porz sie melduje
|
|
#2591 |
|
Konto usunięte
|
Ja z Düsseldorfu jestem od stony Flughafen
|
|
|
|
#2592 |
|
Zakorzenienie
|
Nikka,wiec moze nastepnym razem wpadniesz na spotkanie
![]() Udanego urlopu zycze ![]() Jeszcze jakis czas temu szwagier z rodzina mieszkal na Porz,ale ze jest zawodowym zolnierzem,to mu przeniesli sluzbe to Berlina.Szkoda,bo teraz to kawal drogi
Edytowane przez *majka* Czas edycji: 2008-07-10 o 13:12 Powód: :) |
|
|
|
#2593 |
|
Rozeznanie
|
|
|
|
|
#2594 |
|
Przyczajenie
|
Dot.: Przezyc w Niemczech (Kramada, ale nie tylko !)
Czesc dziewczyny,
widze, ze temat troche przystopowal. Pisalam juz w watku " nur in Deutsch" czy cos takiego . Lecz chialabym sie zadomowic i tutaj.Przyjechalam do Niemiec w ubieglym roku w maju a we wrzesniu zaczelam intensywny kurs w VHS. Naprawde polecam, bo warto. Zajecia odbywaly sie codziennie od 9-12.15. Nauczycielki wymagajace- duzy plus dla nich za to. Idzie mi naprawde niezle, choc w polskim Liceum bylam zmuszona przez ten okropny jezyk zmienic klase. Po prostu nie dawalam rady. Jezeli chodzi o niemiecki- mam przydatne strony:http://www.hueber.de/sixcms/list.php?page=pg_index_sit http://www.hueber.de/ W tym pierwszym linku wchodzicie w ostatnie Lernen (wyjasniam dla poczatkujacych) i tam sa cwiczenia z ksiazek Niveau, z ktorych korzystamy w VHS. W drugim natomiast ( jezeli chcecie sie sprawdzic ) wchodzicie w Deutsch als Fremdsprache, po lewej stronie znajduje sie Onlineservice, gdzie klikacie na Lehrwerkservice. Nastepnie wyswietlaja sie ksiazki, ktore Was interesuja (polecam Schritte, do ktorego zmierzam ) klikacie Lehrnen tzn sztufe, z ktorej chcecie sie sprawdzic ( tam czerwone kwydraciki z cyferkami Ja musialam robic ten test na zakonczenie 3+4 sztufy, zeby przejsc dalej. Zdalam Od wrzesnia ide dalej na sztufe 5+6, pozniej egzamin na certyfikat. Przechodze na system wieczorowy, 2 razy w tyg , a za tym idzie jedna ksiazka na 1 semest, ktory trwa 5 miechow , a nie 2 ksiazki ( tak , jak to bylo na intensywnym ) . Ale cos za cos. Musze w koncu znalezc jakas prace, co nie przychodzi mi latwo. Codzinnie siedze na stonach internetowych i nic...Czekam i czekam, moze w koncu cos trafie. Jezeli potrzebujecie stron, to mam kilka :http://www.jobscout24.de/ http://www.arbeitsagentur.de/ www.kijiji.de/ Ostatni link dotyczy stronki ,ktora zawiera doslownie wszystko. Sprawdzicie, naprawde watro. To chyba ( jak narazie ) byloby na tyle A tak w ogole to ja tak jak Wy kochane emigratki zostalam sciagnieta przez mojego TZ. On tez jest polakiem. Mieszkamy w Hessen. Pozdrawiam i mam nadzieje, ze przydadza sie Wam linki |
|
|
|
#2595 |
|
Konto usunięte
|
ciapulinka to nie te zylaki, tylko te w pupie.
A ten seks na stojaco to ciekawe z kim? Bo ze mna spewnoscia nie... kurcze musze go podpytac hihihi A jak twoj komputer? Co sie wkoncu popsulo, da sie naprawic, czy chcesz ten nasz komp? |
|
|
|
#2596 | |
|
Przyczajenie
|
Cytat:
Z tego co wiem, jezeli go poslubisz, automatycznie dostajesz pozwolenie na prace. Lecz moze to takze zalezec od regionu, w ktorym bedziecie mieszkac. Moj chlopak ma pozwolenie na prace na 5 lat, poniewaz wczesniej zalozyl swoja dzialalnosc. Po 2 latach jej trwania, mozna sie starac o pozwolenie. Po tym czasie jest bardzo prawdopodobne jest, ze dadza Tobie pozytywna odpowiedz. Mam wielu znajomych, ktorzy tak robia. Wiec masz wariant awaryjny ![]() Powodzenia |
|
|
|
|
#2597 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
witamy na watku...faktycznie troche tu ucichlo, bo w sumie porozchodzilysmy sie na inne watki... Linki, ktore wyslalam sa fajne. Ja wlasnie zdalam DSH Prüfung i przymierzam sie do studiowania..tylko jeszcze kierunek nie jest pewien... A skad jestes z polski?
|
|
#2598 |
|
Rozeznanie
|
Hi hi bo mnie mamusiowy watek jakos bardziej wciagnal,i fajniej sie tam czuje - jak u siebie
|
|
|
|
#2599 | |
|
Przyczajenie
|
Cytat:
Ja wlasnie tez mam taki zamiar....i rowniez nie wiem na jaki kierunek chetnie bym sie wybrala. Moim marzeniem jest prawo....ale to chyba ponad moje mozliwosci. Co do studiow to powiedzcie mi czy tu jest tak strasznie jak mowia??. Bo mi znajoma odradzala Gratuluje zdanego egzaminu ![]() Mam nadzieje, ze i ja sobie poradze. A tak w ogole to na na jakim poziomie musze znac jezyk, zeby dostac sie na uczelnie i czy to zalezy od certyfikatu?? Pochodze dokladnie z Lublina. Tutaj mieszkam niedaleko Frankfurtu nad Menem. piekne miasto, mam niecale 20 minut.
|
|
|
|
|
#2600 |
|
Rozeznanie
|
Studia w Niemczech to jakis zart a nie studia, wiec nie masz sie czego obawiac ... podstawa to jezyk, umiejetnosc samodzielnej pracy oraz dobra organizacja czasu. Nie znam nikogo, kto jest inteligentny a by sobie nie radzil ...
Nie wiem jak jest teraz, bo ja studia juz koncze, ale wczesniej wystarczyl tylko porzadnie zdany certyfikat jezykowy oraz przyzwoita matura. Kazda uczelnia ma wlasny system rekrutacji, ale wszystkie formularze i wymagania na 100% znajdziesz w internecie. Powodzenia !!!
|
#2601 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
oh z kompem to nie wiem wielmozny pan jeszcze do domu nie wrocil A TE ZYLAKI TO PODEJRzana sprawa
|
|
|
|
|
#2602 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Na razie probuje sklecic jakis list motywacyjny, bo trzeba go zalaczyc do podania...Ma ktos moze pomysl co tam sie pisze?? Prawo akurat to ja skonczylam juz w polsce i tu nie mam ochoty na powtorke z rozrywki, wiec cos innego...![]()
|
|
#2603 |
|
Konto usunięte
|
A co on sie tak szlaja? heheheh
heheheh no wielu ludzi ma w takim miejscu. ja po ciazy tez mam, ale nie mam takich problemow jak moj malzonek. Kiedys sie smailismy ze on by sie na geja nie nadawal. Dopiero mial by tylek rozklekotany hihihi |
|
|
|
#2605 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
O dzieciakach juz sie wystarczajaco pouczylam ![]() A list....hmm cos tam chyba naskrobac mozna, tylko czym tu umotywowac wybor moze sa jakies przyklady w necie??A kiedy ty kochana zdazylas porobic te studia? Taka mlodziutka jestes
|
|
|
|
|
#2606 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Co prawda zakres przedmiotow na pierwszych prawie dwoch latach jest zblizony, potem na Erziehung- dochodza oczywiscie rzeczy konkretnie z tym zwiazane...Tak wiec caly czas do poniedzialku przynajmniej...List zaczelam pisac, ale takie glupoty, ze strach sie bac... A propos kwiatkow - moj tz zaoferowal sie, ze pojedzie i kupi bo juz wiedzeilismy jakie chcemy...Wiec mowie mu, zeby kupil maksymalnie w dwoch kolorach - najlepiej czerowny i bialy...Co kupilo moje serce? Otoz mam teraz kwiatki w kolorach: czerwonym, bialym, zoltym, fioletowym i rozowym... A jaki omny byl, kiedy mi je pokazywal! A i jeszcze kupil trzy rozne rodzaje...przez przypadek oczywiscie...![]() Aha - taka mlodziutka to juz nie jestem....w koncu w sierpniu bede miala 25 lat, wiec juz zdazylo sie postudiowac troche.... ![]()
|
|
#2607 |
|
Zakorzenienie
|
Hihi, no tak, czas leci, a cos mi sie ubzduralo, ze masz 23 latka
![]() No a kwiatki...coz bedziesz miala kolorowy balkonik, nie ma co narzekac
|
|
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
|
|
#2608 |
|
Rozeznanie
|
|
|
|
|
#2609 |
|
Zakorzenienie
|
Tak tak - meliska to nasza najmlodsza tutaj
![]() ![]() Aha - na chwile obecna jestem bardziej za socjologia... ![]()
|
#2610 |
|
Rozeznanie
|
ano szlaja sie moj malzonek a aj pracuej w domu grzecznie
na razie czekamy.a wiesz ja po ciazy nic nie mam takiego w pupie owszem pare razy probowalam jak to jest uprawiac sex jak gej ale jakos mnie nie pociagarobert i gej....mhm.... Powstanie guzków krwawniczych odbytu jest wynikiem podwyższonego ciśnienia w naczyniach żylnych odbytu lub odbytnicy. Czynniki sprzyjające zachorowaniu Dieta z małą ilością błonnika Częste zaparcia Siedzący tryb pracy (choroba kierowców ciężarówek i pilotów), ale także długotrwała praca w pozycji stojącej Otyłość Ciąża Osłabienie napięcia mięśni w starszym wieku, po zabiegu operacyjnym okolicy odbytu lub po nacięciu krocza podczas porodu Choroby wątroby Seks analny Nadciśnienie w układzie żyły wrotnej patrzac na te objawy kochana tylko jedno mi pasuje sex analny no chyba ze zle gotujesz |
|
![]() |
Nowe wątki na forum Emigrantki
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 06:26.

Chyba musze sobie przez jakis miesiac spisywac wszystko,ale szacuje,ze jakies 150 € bedzie...
Czesto tez robie zakupy z doskoku,to czego mi akurat potrzeba,to kupuje,przewaznie na obiady,bo jakos nie umiem tak sobie rozplanowac tyg,zeby wszystko kupic na te nieszczesne obiady

Köln-Porz sie melduje 

Jezeli chodzi o niemiecki- mam przydatne strony:
. Ale cos za cos. Musze w koncu znalezc jakas prace, co nie przychodzi mi latwo. Codzinnie siedze na stonach internetowych i nic...Czekam i czekam, moze w koncu cos trafie. Jezeli potrzebujecie stron, to mam kilka :
A skad jestes z polski?
do poniedzialku przynajmniej...
A jaki omny byl, kiedy mi je pokazywal! A i jeszcze kupil trzy rozne rodzaje...przez przypadek oczywiscie...