Mamusie lipcowe 2018 cz.III - Strona 70 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2018-03-10, 10:13   #2071
xxxbursztynekxxx
Zadomowienie

Dot.: Mamusie lipcowe 2018 cz.III

Cytat:
Napisane przez pola25 Pokaż wiadomość
Emma też mam sentyment do Krk.

Bursztynku czujesz moc śliwek czy jeszcze nie???
Polu jeszcze nie ale myślę że niebawem nadejdzie ta chwila

Wysłane z aplikacji Forum Wizaz

---------- Dopisano o 10:09 ---------- Poprzedni post napisano o 10:09 ----------

Cytat:
Napisane przez Camelitos Pokaż wiadomość
Ja się nie umiem przekonać do suszonych śliwek nie cierpię ich smaku

Wysłane z mojego RNE-L21 przy użyciu Tapatalka
Ja też kiedyś nie przepadałam za nimi ale jakoś się przekonałam i nawet mi smakują.

---------- Dopisano o 10:13 ---------- Poprzedni post napisano o 10:09 ----------

Ok dziewczyny biorę się za robotę, mam sprzątania co nie miara. Jeszcze dzisiaj goście przychodzą i stwierdziłam że upiekę karpatkę. Zawsze robię krem i ciasto sama ale dzisiaj wyjątkowo będzie z paczki.

Miało u mnie padać ale jest słonko i mąż zobligował się że umyje okna 😃co prawda tylko z jednej strony mieszkania bo drugą ocieplają i szyby zaklejone ale zawsze coś

xxxbursztynekxxx jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2018-03-10, 10:16   #2072
pola25
Zakorzenienie

Bursztynku jak coś widzę wartego uwagi,to wrzucam,abym Wam się też przydało.Myślę,że po to tutaj jesteśmy.

Niedługo poczujesz moc śliwek.

Camelitos są dwa rodzaje śliwek,jedne słodkie (które jem),a drugie są takie ochydne,że nigdy się do nich nie przekonam.
pola25 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2018-03-10, 10:22   #2073
Camelitos
Wtajemniczenie

Cytat:
Bursztynku jak coś widzę wartego uwagi,to wrzucam,abym Wam się też przydało.Myślę,że po to tutaj jesteśmy.

Niedługo poczujesz moc śliwek.

Camelitos są dwa rodzaje śliwek,jedne słodkie (które jem),a drugie są takie ochydne,że nigdy się do nich nie przekonam.
Pola nie wiedziałam że są dwa rodzaje dobrze wiedzieć

Camelitos jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2018-03-10, 11:48   #2074
aandra
Raczkowanie

Cytat:

---------- Dopisano o 09:46 ---------- Poprzedni post napisano o 09:46 ----------

Pola, dzięki za to 😊

Ja ledwo zasnęłam nad ranem, teraz jest ciut lepiej niż w nocy, ale kaszel się pogorszył.
Małż obiecał rosół 😍

Sent from my PRA-LX1 using Wizaz Forum mobile app
aandra jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2018-03-10, 12:21   #2075
pola25
Zakorzenienie

Aandra
Stary 2018-03-10, 12:23   #2076
RudyKotBialyKot
Raczkowanie

Pola dzięki za informacje 👍
Dziewczyny dużo zdrowia dla Was 😘 ja zaczęłam dzień od pobierania krwi kotom bo czeka je coroczny przegląd więc już trochę stresów miałam ale całe szczęście poszło gładko 😉 widzę, że sporo osób ma sentyment do krk - ja tam studiowałam i poznałam męża więc zawsze chętnie do krakówka jeździmy 😻mam w planach dzisiaj umyć okna bo są tak usyfione że szok ale mam w końcu wolny weekend i trochę mi się nie chce 😸
Miłego weekendu 😘

RudyKotBialyKot jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2018-03-10, 12:27   #2077
odowska
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez summer_overture Pokaż wiadomość
No, to masz nówki sztuki na teraz A przecież zawsze znajdzie się coś, co jeszcze można lub powinno się dokupić, z tym że ty jako nieliczna z nas możesz to zrobić bez spinki, powoli, z namysłem

Blanka, pisałaś gdzieś o imbirowstręcie, ale podobno na kaszel i podrażnione gardło najlepszy jest właśnie imbir - starty na małej tarce, zalany miodem. Na łyżkę, possać i połknąć. Nie dość, że robi robotę w systemie immuno, to jeszcze zabija świństwa w gardle. Może uda ci się przemóc?

Zua, u nas tż był zadowolony i brzęknął pod nosem, że wiadro w domu jest, to zawsze jeden wydatek mniej

Odowska, spokojnie, imię jeszcze przyjdzie Nie wiem, w którą stronę idą wasze typy, ale polecam imienniki - swego czasu trochę tego nakupiłam + na doczepkę kupiłam taki klasyczny, trącący myszką, kalendarz-zdzierak. I przebijałam się przez te imiona

A tak a propos ubranek - gdzie kupowaliście takie fajne ciuszki z Motorhead?

A tak w ogóle to pochwalę się, że wczoraj otrzymałam do testingu szampon, maskę i odżywkę, zamknięte w pięknym, czarnym pudełku Jak miło

Jadę dziś na wizytę, nie wiem czy będzie usg, ale trzymajta za nas kciuki
Chcielismy sie trzymac klucza slowianskiego z imieniem, ale Tz nic sie nie podoba, wiec nie ograniczamy sie teraz. Ja mam z kolei problem z osluchanymi imionami i jest klops.

A co do metalowych ubranek, to byly wyszukane w sklepach z uzywana odzieza

Probuje pisac do Was na tablecie, ale meka...
odowska jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2018-03-10, 12:41   #2078
norka93
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez odowska Pokaż wiadomość
Chcielismy sie trzymac klucza slowianskiego z imieniem, ale Tz nic sie nie podoba, wiec nie ograniczamy sie teraz. Ja mam z kolei problem z osluchanymi imionami i jest klops.

A co do metalowych ubranek, to byly wyszukane w sklepach z uzywana odzieza

Probuje pisac do Was na tablecie, ale meka...
Odowska, a Kazimierz?

Poluś, wyniki odbieram dopiero we środę, przed wizytą.

norka93 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2018-03-10, 12:47   #2079
odowska
Zadomowienie

Cytat:
Ovejta jak mąż?

Blanka jak samopoczucie?jak minęła noc?jest poprawa?

Bursztynku gratuluję 24 tygodnia.

Summer trzymam kciuki i czekam na relację!

Norka jak wyniki?pisałaś ,bo nie pamiętam...

Karolinka widać,widać,ja nie mam takich wybrzuszeń maleństwa.

Odowska u nas narazie nie komentują wyboru imienia,ale coś czuję ,że w ciągu 24 h po porodzie ,jak będę obolała po porodzie,zaczną się telefony z naciskami ( tak,jak to było ze starszym),propozycje już się oczywiście sypały,nie rozumiem tego,nie pytam nikogo o zdanie, a tu każdy chce służyć "dobrą radą".

Dzisiaj dzień zaczęłam podniesionym ciśnieniem,jak zeszłam na dół i zobaczyłam ten bałagan...Mąż nic wieczorem nie ogarnął i rano i tak ,ja musiałam to sprzątnąć,bo on zakupy i do pracy poszedł.

Chyba jest przesilenie,mam mniej siły,a dzisiaj przychodzi syna kolega z mamą i braciszkiem.

Wczoraj to mnie nawet podbrzusze bolało i byłam tak padnięta ,że o 21 poszłam spać,a w sumie można powiedzieć,że nic takiego nie robiłam. No,trochę się wyżaliłam.Wracam do obowiązków...
O kurcze, to juz chyba wole, zeby mi teraz na biezaco rodzinka komentowala. Po porodzie lezalam na sali z dziewczyna, ktora byla naciskana bardzo mocno przez rodzine tuz po porodzie. Do tego stopnia, ze czlonek rodziny, w ktorego domu mieszkali czy wynajmowali powiedzial, ze jak dadza to imie, ktore im sie nie podoba, to maja sie wyprowadzic. Masakra. Dziewczyna przeplakala caly pobyt w szpitalu tylko dlatego, ze ktos z rodziny jej meza znal jakiegos Artura-alkoholika
Stary 2018-03-10, 12:52   #2080
emma90
Wtajemniczenie

Cytat:
O kurcze, to juz chyba wole, zeby mi teraz na biezaco rodzinka komentowala. Po porodzie lezalam na sali z dziewczyna, ktora byla naciskana bardzo mocno przez rodzine tuz po porodzie. Do tego stopnia, ze czlonek rodziny, w ktorego domu mieszkali czy wynajmowali powiedzial, ze jak dadza to imie, ktore im sie nie podoba, to maja sie wyprowadzic. Masakra. Dziewczyna przeplakala caly pobyt w szpitalu tylko dlatego, ze ktos z rodziny jej meza znal jakiegos Artura-alkoholika
ojejku my mamy dwa typy i rodzina mocno jest za tym drugim, przez nas uważanym za trochę gorszy oczywiście nie naciskają, ale i babcie i rodzice jako główny argument podają, że to błąd dawać imię z polskimi znakami, bo co on zrobi zagranicą co najlepsze, my się nigdzie nie wybieramy oni tak uważają przez pryzmat tego, że kilka osób z mojej rodziny studiuje i pracuje poza granicami kraju
emma90 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2018-03-10, 13:07   #2081
Elaaaa
Wtajemniczenie

U nas też problem z imieniem, od początku był jeden typ, a mi zaczęło podobać się inne de facto, chciałam je dać na drugie. Jak popytalan rodziny to okazało się, że w sumie nikomu nie podoba się nasz pierwszy wybór maz niestety uparcie przy swoim i raczej zostanie nasz pierwszy wybór mimo delikatnych sugestii że strony rodziny, tyle może, że się nie podoba, o ile jest fajne dla dziecka a dla dorosłego już niekoniecznie. A drugi typ taki uniwersalny

Aaa dziś mnie Pani w kolejce a aptece przepuścia

Stary 2018-03-10, 13:08   #2082
MalaGosia88
Zakorzenienie

Jak można wywierać taki nacisk na rodziców, że mają nadać bądź nie jakieś imię?:/ każdy ma swoją szansę i swój gust, nikomu nic do tego... zdarzyło mi się słyszeć opinię, że ale wymyśliłam z imieniem. Wystarczy powiedzieć, że ja bym tak nie dał/dała po co od razu jakieś złośliwe komentarze czy wymuszanie? Teraz też stawiamy na staromodne imię i czuję w kościach, że będą przytyki;-).
Stary 2018-03-10, 13:08   #2083
odowska
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez norka93 Pokaż wiadomość
Odowska, a Kazimierz?

Poluś, wyniki odbieram dopiero we środę, przed wizytą.
Jak dla mnie, to jest wlasnie osluchane imie. Moze nie ma zbyt duzo nadan w 2017, ale mam dwoch znajomych i wujka Kazka, wiec odpada. Wojtek, Slawek, Milosz tez nie przejdzie nie ma lekko

Sprobuję dodacc zdjecie lupow wczorajszych. Mialam nadzieje, ze ta koszulka dinozaury bedzie jeszcze na Mlodego, ale chyba jednak moje dziecko jest szersze w barach...
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg IMG_20180310_115028.jpg (98,8 KB, 52 załadowań)
Stary 2018-03-10, 13:09   #2084
Camelitos
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez emma90 Pokaż wiadomość
ojejku my mamy dwa typy i rodzina mocno jest za tym drugim, przez nas uważanym za trochę gorszy oczywiście nie naciskają, ale i babcie i rodzice jako główny argument podają, że to błąd dawać imię z polskimi znakami, bo co on zrobi zagranicą co najlepsze, my się nigdzie nie wybieramy oni tak uważają przez pryzmat tego, że kilka osób z mojej rodziny studiuje i pracuje poza granicami kraju
My co prawda jeszcze nie mamy wybranego imienia ale kiedyś mieliśmy sytuację że teściowie się zapytali powiedzieliśmy że mamy kilka typów ale nie do konca się możemy dogadać chcieli żebyśmy im podali ale ja powiedziałam że decyzja ta należy do nas i ja nie potrzebuje doradców bo imię ma się nam podobać a nie wszystkim dokoła jeszcze raz próbowali w tym dniu ten temat poruszyć ale jak widzieli że i tak nic nie ugraja to odpuścili

Camelitos jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2018-03-10, 13:12   #2085
emma90
Wtajemniczenie

Cytat:
Jak dla mnie, to jest wlasnie osluchane imie. Moze nie ma zbyt duzo nadan w 2017, ale mam dwoch znajomych i wujka Kazka, wiec odpada. Wojtek, Slawek, Milosz tez nie przejdzie nie ma lekko

Sprobuję dodacc zdjecie lupow wczorajszych. Mialam nadzieje, ze ta koszulka dinozaury bedzie jeszcze na Mlodego, ale chyba jednak moje dziecko jest szersze w barach...
za łupy!

A Mieszko lub Gniewko? mi się takie bardzo podobają, tak samo Józef - takie planujemy na drugie dać
Stary 2018-03-10, 13:16   #2086
odowska
Zadomowienie

Cytat:
Tez mi sie wydaje, ze to zadna tragedia imie z typowo polskim znakiem. Moze dajcie od razu Brayan i po problemie
Stary 2018-03-10, 13:20   #2087
emma90
Wtajemniczenie

Cytat:
Tez mi sie wydaje, ze to zadna tragedia imie z typowo polskim znakiem. Moze dajcie od razu Brayan i po problemie
dokładnie tak im odpowiem następnym razem :P
Stary 2018-03-10, 13:20   #2088
xxxbursztynekxxx
Zadomowienie

Cytat:
A ja dam Dżesika bo też jeszcze nie mam pojęcia jakie imię wybierzemy 😃

Ciężki orzech mamy do zgryzienia

Stary 2018-03-10, 13:23   #2089
aandra
Raczkowanie

My mamy kilka typów, pewnie jak się dowiemy kto tam mieszka, to zdecydujemy się na jedno, ale tak całkiem to podejmiemy decyzję jak już zobaczymy dziecia po porodzie

aandra jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2018-03-10, 13:28   #2090
odowska
Zadomowienie

Cytat:
za łupy!

A Mieszko lub Gniewko? mi się takie bardzo podobają, tak samo Józef - takie planujemy na drugie dać
Jestes juz czwarta osoba, ktora proponuje Mieszka. W sumie to sie samo nasuwa po Ziemku, ale nam jakos nie lezy. Gniewko fajnie brzmi, ale znaczenie sie zbyt mocno wybija. No jest patowa sytuacja. Zwlaszcza, ze Tz to tez jest taki typ, ze jak sie raz zdecyduje, to niemal nigdy nie zmienia zdania. Chyba poczekam jakis czas, dam moim chwile na oswojenie sie z tym imieniem i zobaczymy.
Stary 2018-03-10, 13:46   #2091
pola25
Zakorzenienie

Cytat:
Wiem,że dziewczyna przezywala dramat,ale usmialam się
Z artura alkoholika

Mnie tesciowa szantażowala,że jeśli nie weźmiemy 3 dań na chrzciny to dostanie wylewu w drugim oku,także.ja też mam wesoło.Oczywiści e,nie wzielismy,wylewu w drugim oku też nie dostala
Stary 2018-03-10, 13:49   #2092
norka93
Wtajemniczenie

Odowska, a może któreś z tych?
A Bożydar?
Mi się już nie skopiowało, ale tutaj są i pełne imiona i zdrobnienia od nich. https://pl.m.wikisource.org/wiki/Enc..._staro-polskie
Barwin(miał być synem Leszka III);Będzimir(1404);Blizbor(1252);Bogusław(1200), Bogusz (1225), Boguszko (1252);Bogdan(1065), Bogodan (1175), Bogudan, Bogut (1260), Bogdał (1229), Bogdasz (1254), Boguń;Bogumił(1122), Bogomił (1233), Bogumilec (1230);Boguchwał(1207), Bogufał (1145), Boguch (1175);Bolesław(1000), Bolek, Bolko (1136), Bolech (1136), Bolesta (1237). Imię Bolesław nosiło 33 panujących książąt z krwiPiasta.Bolibor(1250), Bolebor (1251);Bojomir, Bojar, Bojan (1222);Borzysław(1220), Borysław (1271), Borosław, Borysz, Borys, Boruta, Borut (1300);Bożymir, Bożym (1222);Bożywoj(1237), Borzywoj, Burzywoj, Bożej (1218);Bożysław; Bożydar(1368), Bohdar;Bronisław(1257), Bronisz (1173);Bronimir, Bromir, Bronimierz, Bromierz;Broniwoj; Bratomił(1266), Bratun;Bratosław, Bracław, Bratosz (1218), Bratusz;Branibor, Bronibor;Brodzisław, Brodzisz (1153);Budzisław(1136), Budził, Busław, Budzisz, Budek, Budko (1284);Budziwoj(1220), Budziej;Brzetysław(1203);Bodzanta.

Chocimir(1351), Chocimierz, Chocim;Chlebosław, Chleb;Chotobór(1430);Chwalibóg, Falibóg (1291);Chwalimir(1239), Chwalimierz, Chwalmierz, Falmierz, Falimierz,Almierz; Chwalislaw(1230), Chwalisz, Falisław (1249), Falisz (1244);Cichobór, Cichoborz, Cibor, Cicibor, Cydebur;Cichosław(1267), Ciechosław, Cichosz, Cichost;Cieszymysł(1136), Cieszym (1228), Ciesz;Czachosław, Czasław (1101), Czasz;Czechosław, Czesław, Czaisław, Czesz, Cześ, Cześko, Czesiek, Ciechan;Czcirad(1231),Częstobór(1209), Częstobórz, Częstoch;Cieszymir; Czestmir.

Dadzibóg(1254), Dadźbóg, Daćko;Dalesz(1136), Dalech, Dalek (1280);Dalibor, Dalebor (1259);Darosław; Długobór, Długoborz;Długomił, Długosław,Długosz;Domasław(1219), Domosław (1285), Domisław, Domesław (1214), Dmosław, Dmoch, Domasz (1254), Doman, Domanek;Dobiesław(1193), Dobiesz (1136), Dobek (1136), Dobko;Dobrosław(1228), Dobrosz (1136), Dobroch;Dobromysław; Dobrogniew(1238);Dobronog, Dobroniek, Dobroń;Dobromysł, Dobromyśl;Dobromił, Dobromil;Dobromir(1278);Dobremir(1015);Dobrowit(1264);Dobrowoj; Dobrogost(1065), Dobrogoszcz, Dobrota (1225);Domarad(1211), Domerad (1233), Domorad (1251), Domrat, Domanek (Długosz pisze: „Domarat vel Domanek“);Domomir, Domamir (1065);Domawidz(1231);Drogodar; Drogomir(1226);Drogomił(1255);Drogomysł(1136);Drogosław, Drogosz (1259), Drogota (1125);Dysław(może skrócenie z Władysława) wspominany jako Polak umęczony przez pogan pruskich w w. XIII;Dzierżykraj(1153), Dzierżek (1120), Dzierzko;Dzierżysław(1254) Dersław, Dziersław.

Falibógob. Chwalibóg; Falimierz ob. Chwalimierz;Falisławob. Chwalisław.

Gniewomir(1107);Gniewosław,Gniewosz, Gniewek. Gniew;Godzisław(1251), Godzisz (1260), Godziszko (1266), Godek (1202), Godysław, Godko, Gocław, Gosław (1218);Gościsław(1211), Gościsz (1193), Gostek (1153), Gostko (1288), Gostasz, Gostach (1270), Gośko, Gosko, Gosk;Gostesław(1155), Gostsław;Godzimir; Gościrad(1189) czyliRadogost, Gozd, Gost, Gostoń, Gostyń;Gorysław(1228), Gorysz, Gorka;Gościwoj; Gowor,Goworek, Goworyk, Goworko, Gawor, Gaworek, Gaworko;Grodosław, Grodzisz;Grozimir, Grozimier, Grozim;Grzmisław, Grzymisław (1223), Grzymisz, Grzymek, Gromisław, Gromisz (1065), Gromek.

Imisław(1120), Imiesław;Jarogniew(1218), Jeromił, Jaromir;Jaropełk, Jarosław, Jarysław, Jarosz (1245), Jaroch, Jarost (1233);Jarota, Jaręt, Jarąt, Jarcz, Jarko, Jarek;Iścisław.

Kazimir(1120), Kazimierz, Kazuch, Kaźko;Katosław(1267);Kochan(1136);Krzesimir, Krzesimierz, Krzesim,Krzesław(1223), Krzesz czyli Krześ;Krzywosąd(1187).

Lechosław, Lesław, Lech, Leszek, Leszko,Lestek, Lestko (przebiegły);Luborad, Lubart, Lubar;Lubomir, Lubomierz, Lubor, Lubomił;Lubomysł, Lubomyśl, Luboml;Lubosław, Lubosz, Luboch, Lubiesz, Lubasz, Lubach;Ludomir, Ludzimierz, Ludmierz;Ludomił, Ludmił;Lutomir, Lutomierz, Lutomił;Lutobor(1261);Lutostaw, Lutosz;Lutogniew(1238), Lutuj.

Ładysławob. Włodzisław.

Masław(1040);Małomir, Małomierz, Małosz, Małoch;Męcimir, Męcimierz, Męcisz;Mieczysław, Mieczsław, Mieczek, Mieszek, Mieszko (1136), Mestek, Mestko (970);Mirosław(1211), Mirosz, Mirost, Mir (1244); Miręta (1136);Mirko; Mirogniew(1218), Miroń (1246), Mironiek (1239);Młodzisław, Młodosz (1125), Młodziej (1224);Miłowit(1136);Miłorad, Miłogost, Miłost, Miłota;Miłosław(1218), Miłosz (1136), Miłoch (1136);Miłowoj, Miłuj, Milej (1110), Milon (1065), Miłowan (1136);Modlibor(1270), Modliborz (1271), Modlisz;Moisław, Mojko, Mojek (1177), Mojsa;Monesław, Moniek, Mońko, Moniuszko;Mroczesław, Mroczek (1241), Mroczko, Mrocław, Mrokota (1196);Mścibor(1291), Ścibor (1110), Ściebor; Siebor;Mścigniew(1234);Mścisław(1270), Mścisz, (Mściś), Mściszko, Msta;Mściwoj(1247), Mściwuj (1233), Mściw (1231), Mstuj (1015), Mszczuj (1235);Myślibor(1251), Myśliborz;Myślimir(1278);Myślisław, Myślisz, Mysław, Myślak (1136), Myślik (1271). Imiona tego rodzaju, jak: Mściwoje, Mścibory, Mścigniewy, Mścisławy, Mszczuje, Mścisze, Mestwiny, Msty, Niemsty, Mścięty, charakteryzują Lechitów pomorskich i zaodrzańskich.

Namysław, Nasław (1200), Nasko;Naczesław(1222), Naczesz (Nacześ);Nadbor, Nabor, Niebor (1211), Niebora (1238);Nasięgniew(1259);Nawoj(1427);Niemomysł, Niemysł, Niemsta (1300), Niemoj (1125);Niemir(1136), Niemiera (1257), Niemirka;Niedamir, Niedan (1065), Niedasz (1206);Niegosław(1167), Niegosz, Niegusz (1125);Niezamysł(1136);Ninogniew(1286), Niszek (1125);Ninomysł(1136), Ninota.

Obiesławob. Sobiesław;Okrzesławob. Krzesław;Ościsław, Osław ob. Rościsław;Ostromir, Ostroż.

Pakosław(1153), Pakosz;Paczesław(1227), Pączesław, Pącław;Pękosław, Pąkosław (1243), Pąkosz (1212), Pęsław (1251), Pęcław;Pełka(1136), Długosz pisze „Pełka vel Fulkon“;Pobysław, Pobysz,Polemir; Pomścibor, Pomściborz;Poźrymir; Przebysław(1177), Przybysz, Przybko, Przybek (1258); Przedesław (1200);Przecław(1153), Przesław (1228), Przęcław, Przedzisław (Przecław z Pogorzelca, biskup wrocławski od r. 1341 do 1376, był ostatnim Polakiem na tej katedrze przed szeregiem Niemców);Przybywoj(1015),Przybygniew(1234),Przybyrad; Przedborz, Przedbor (1228);Przedwoj(1153);Przedpełk(1188);Przemysław(1243), Przemyśl (1233), Przemek, Przemko (1289).

Racibor(1120);Radzisław(1142), Radzisz, Rasław (1222), Radziej (1271), Radzik (1065), Radek (1065);Radosław(1173), Radosz (1065), Radost (1125), Rasz (1252), Radoń (1153);Radomysł, Radom;Radzimir, Radzim, Racimir, Racik (1271);Radogoszcz, Radgoszcz, Radogost, Radgost;Radomir, Radomił, Radymir;Radsław, Racław(1227),Radowoj, Radowan (1265), Radwan (1153),Radowid, Radowit (1136);Rolisław(1277), Rulisław, Rulik, Rolik, Rusław.

Sambor(1268), Szymbor,Sciborob. Mścibor,Sędzisław(1252), Sędzisz, Sędko, Sąd, Sądek (1212);Sędzimir, Sądzimir;Sędziwoj, Sądziwoj (1209), Sędziwuj;Sęcygniew, Sągniew (1260);Sieciesław, Sieciech, Sieciej (1120);Sierosław, Sierosz, Sieradz, Siesław;Skarbimir, Skarbimierz, Szkalbmierz, Szkalmierz, Skarbiesz, Skarbosz, Skarbisz, Skarbek;Skarysław, Skarysz, Skarsz;Sławibor(1262);Sławosław, Sławosz (1203), Sławek (1239), Sław, Sławik (1228), Sławęta, Sławota (1258);Sławobój, Sławój;Słabomir, Słabosz, Sławomir;Sobiesław(1226), Sobiesz (1247), Sobisław (1290), Sobosław (1222), Sobek (1290), Sobiech, Sobęta (1236);Sobimysł(1136);Spicymir, Spytek, Spytko;Spicygniew(1155);Stanisław, Stanisz, Stasz t.j. Staś (1241), Staśko, Stańko, Stańczyk, Staniek,Stanimir, Stanimierz;Stoigniew(1136);Strachosław, Strachosz, Strasz, Strach, Strachota(1227);Stradomir, Stradom;StrzegosławStrzeszko (1153), Strzesz (1136), Strzeżek;Stredziwoj(1281),Stręgobór, Stręg, Streńk;Strzegomir, Strzegom;Stoigniew, Stogniew, Stągniew;Stoimir, Stamir;Sioisław, Stosław (Polak w zakonie krzyżackim, poniósł śmierć męczeńską od pogan pruskich w XIII w.), Stosz;Strażywoj(1216);Sulisław(1136), Sulisz, Sulej (1254), Sułek, Sułko (1125), Sulik (1136), Sułosz, Sulęta (1065);Sulimir(1065), Sulimierz, Sulim (1065), Sulima;Sulibor, Sulbor, Sulborz, Szulborz;Suligost, Sulgost;Sulirad(1136), Surad;Świętomir(1260);Świętosław(1150), Swiętosz (1223), Świętoch, Świętek (1221), Święcisław (1273), Świesław (1359);Swiętobór(1120),Swiętobój; Świętopełk(1015), Lelewel nazywa go „Świętopług“, ale więcej ma znaczenia Światopołk, t.j. święty pułk;Szczęstobój.

Tęgomir(1136);Tolimir, Tolima (1218), Tomir;Tolisław(1237), Tulisław, Tulisz;Tomisław(mówi o nim Długosz w XIV w.);Trojan(1065);Trzebiesław(1246), Trzebiesz, Trzebuch;Trzebomysł(1286);Twardzisław(1218), Twardosław (1218);Tworzymir, Tworek;Tworzyjan; Tworzysław, Tworzysz, Twosz.

Ubysław, Ubysz;Unisław, Uniesław (1256), Unisz, Unosz, Unich;Uniemysł(1125), Uniewit, Uniej (1260), Unik (1125), Unimir;Uścisław, Uścisz, Uciech (1254).

Warcisław, Warcisz, Warsz (1257), od tego imienia pochodzi nazwa Warszawy, która pierwotnie była wsią Warszową, t. j. do jakiegoś Warsza czyli Warcisława należącą;Walislaw, Walisz;Wacław, Waniek, Wach;Węcemił(1230);Wiarosław(1256), Wierusz;Wielebor, Wolobor, Wojbor;Wieńczysław(1218), Więcław, Węcław, Więcko (1218), Więcek;Wirchosław(1251);Wiślimir; Wielimir(1239), Wielimierz;Wielisław(1218), Wielisz, Wieluń, Wiesław, Wisław;Witosław(1200), Witosz, Witost (1065);Wizimierz(1298);Włościbor(1260), Włostobór, Włost (1155), Włostek, Włostko, Włostej (1211);Włodzisław, Władysław (1090), Włocław, Ładzisław, Ładysław, Dysław;Włodywoj, Władowoj (1015);Władzimir, Włodzimierz, Włodek;Wojan(1125) Wojno (1218);Wojciesław, Wojciech (1218), Wojciesz (1230), Wojcieszko (1260);Woimir(1259);Woisław(1110), Oisław;Wolimir(1238);Wolisław, Wolisz (1065);Wojsznar, Wojsz, Wojszek, Wojnar;Wrocisław(1015), Wrocław, Wrocisz (1200), Wrocik (1239), Wroceń, Wroch;Wszewłod(1136);Wszerad(1206), Wsieradz, Sieradz;Wszemir(1136);Wszesuł(1125);Wyszebor(1065), Wszebor (1200);Wyszesław(1227), Wyszek, Wyszko (1233), Wisław (1177);Wyszomir(1237), Wyszon (1220), Wyszonek (1272);Wyszymir, Wyszomierz, Wyzimir, Wyzimierz (1298), Wysz, Wyzima.

Zasław(1255), Zasz;Zawichost, Zawigost, Zawist (1065), Zawisz, Zawisza (1264);Zbigniew(1120). Dzwon wielki, sprawiony przez kardynała Zbigniewa Oleśnickiego w Krakowie, nazywał lud „Zbyszkiem,“ co dowodzi, że Zbyszko jest formą zdrobniałą imienia Zbigniew, lubo to samo stosowało się do imienia Zbysław;Zbijlud(1065), Zbilut, Zbylut, Zblut;Zbijsław, Zboisław (1222), Zbysław (1200), Zbysz, Zbyszko;Zbroisław, Zbrosław (1222), Zbrosz;Zdziesław(1228), Zdzisław (1220), Zdziesz (1283), Zdzieszek, Zdzieszko, Zdziś, Zdziech (1298);Zdzigod(1257);Zdzimir(1125), Zdzimił;Zdziwoj(1125);Żelislaw(1120), Żelisz, Żelech;Ziemisław(1211), Ziemięta (1271),Ziemomysł, Ziemimysł (1120);Ziemirad(1255);Żymir; Ziemowid, Ziemowit, Ziemko, Ziemak;Złotosław, Złotosz, Złotoch;Żyrosław(1091), Żyrosz (1128), Żyroch (1136), Żysław, Żyron, Żyro (1187), Żyra (1065);Żarek, Żarko (1218)

Edytowane przez norka93
Czas edycji: 2018-03-10 o 13:52
Stary 2018-03-10, 13:50   #2093
folinka
Zadomowienie

Cytat:
Jestes juz czwarta osoba, ktora proponuje Mieszka. W sumie to sie samo nasuwa po Ziemku, ale nam jakos nie lezy. Gniewko fajnie brzmi, ale znaczenie sie zbyt mocno wybija. No jest patowa sytuacja. Zwlaszcza, ze Tz to tez jest taki typ, ze jak sie raz zdecyduje, to niemal nigdy nie zmienia zdania. Chyba poczekam jakis czas, dam moim chwile na oswojenie sie z tym imieniem i zobaczymy.
Tak, ja się przyznaję do tego

U mnie póki co sobota stosunkowo pracowicie-sobotnio Z każdą kolejną rzeczą, za którą się biorę, mówię sobie, że to ostatnia rzecz i potem odpoczywam. Na jutro do pracy muszę być w miarę zdrowa, żeby mnie nie rozłożyło bardziej...

Ja też kocham Kraków Prawie 10 lat tam mieszkałam i zupełnie mi się nie znudziło, choć ogólnie nie lubię takich dużych miast i tracenia życia na dojazdy i w korkach. Ale Kraków to Kraków

Zdrówka wszystkim i miłego dnia!
folinka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2018-03-10, 14:07   #2094
emma90
Wtajemniczenie

Cytat:
Wiem,że dziewczyna przezywala dramat,ale usmialam się
Z artura alkoholika

Mnie tesciowa szantażowala,że jeśli nie weźmiemy 3 dań na chrzciny to dostanie wylewu w drugim oku,także.ja też mam wesoło.Oczywiści e,nie wzielismy,wylewu w drugim oku też nie dostala
Chrzty to już jak drugie wesela
Stary 2018-03-10, 14:33   #2095
xxxbursztynekxxx
Zadomowienie

Plan dnia uważam za wykonany 😃
Posprzątane, ciasto upieczone, obiad zrobiony (zupa kalafiorowa), okna przez małża umyte, a teraz leżę i czekam na gości. Przyjedzie do mnie 9- cio miesięczny Tymek, ale ciotka będzie ściskać 😘

Miłego popołudnia wam życzę 😃

Stary 2018-03-10, 14:42   #2096
odowska
Zadomowienie

Norka93 jednak Ci sie skopiowala ta lista
Dziekuje Ci bardzo. Problem polega na tym, ze ja taka liste albo podobna znam niemal na pamiec - jak dobrze poszukac, to pod ż jest nawet Żelisław. Tyle, ze Tz nic sie nie spodobalo z tego.

Edytowane przez odowska
Czas edycji: 2018-03-10 o 15:09
Stary 2018-03-10, 15:40   #2097
zgrusia
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Camelitos Pokaż wiadomość
My co prawda jeszcze nie mamy wybranego imienia ale kiedyś mieliśmy sytuację że teściowie się zapytali powiedzieliśmy że mamy kilka typów ale nie do konca się możemy dogadać chcieli żebyśmy im podali ale ja powiedziałam że decyzja ta należy do nas i ja nie potrzebuje doradców bo imię ma się nam podobać a nie wszystkim dokoła jeszcze raz próbowali w tym dniu ten temat poruszyć ale jak widzieli że i tak nic nie ugraja to odpuścili

Ja mówię, że naszej małej damy na imię Hermenegilda - więcej nie pytają 😂
Imię mamy wybrane ale nie mówimy nikomu, żeby nam nie obrzydzili 😜

--------
Z chrzcinami teściowa też już wymyśliła, że na święta mają być - niech sama robi 😜
zgrusia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2018-03-10, 16:06   #2098
KarolinaK
Zakorzenienie

Cytat:

Cytat:

Moja siostra nikomu nie podała imion dzieci az do urodzenia. Tak chyba najlepiej bo po chrzcie to juz nikomu do tego jakie imię zostało wybrane przez rodzicow.

Co do polskich znaków to ja rowniez bym wybrała imię takie ktore łatwo wymówić obcokrajowcowi po przeczytaniu... nie takie gdzie jest szcz,dz, rz zwyczajnie dlatego ze każdy bedzie to imię przekształcał na inny, rożny sposob. Co moze byc dosyc irytujące momentami.
Ja tez mimo ze Karolina to czesto jestem nazywana karolajn lub karolin akurat mnie to jakos nieszczególnie irytuje bo jest zbliżone jednak co do Mjeszka na przykład to nie wiem jak to obcokrajowiec dał radę wymówić.
KarolinaK jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2018-03-10, 16:47   #2099
zUa_tysica
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez folinka Pokaż wiadomość
Ale jak kaszel miałby zaszkodzić? Nigdy o niczym takim nie słyszałam, nie martw się.
Natomiast pilnuj, żeby gorączka nie rosła powyżej 38,5.

Ja oczywiście zasnęłam. Niestety na katar to nie pomogło tak natychmiast choć na pewno dobrze mi zrobiło. Wstałam głodna jak wilk, zjadłam obiad i dwa desery - nie mogłam żadnemu odmówić Jeden zrobił tż, a drugi syn w szkole i zobaczcie jak podpisał
Załącznik 7465746

Jutro zostajemy z Lidusią we dwie na część dnia. Chłopaki jadą na urodziny siostrzenicy tż
Boze folinko, co za cudowny deser !!! Fantastyczne to jest po prostu.

Cytat:
Napisane przez ovejita Pokaż wiadomość
Folinka, masz cudownych chłopaków karteczka od synka mnie rozczulila

Mojego tz coś zaczyna rozkładać chorobsko. Łamie go w kościach i ma chyba lekką temperaturę
Zaraz go obudzę na kuracje czosnkową. Oby mu pomogło!
Zdrowka dla TŻ Kochana !!
Cytat:
Napisane przez RudyKotBialyKot Pokaż wiadomość
Pola dzięki za informacje 👍
Dziewczyny dużo zdrowia dla Was 😘 ja zaczęłam dzień od pobierania krwi kotom bo czeka je coroczny przegląd więc już trochę stresów miałam ale całe szczęście poszło gładko 😉 widzę, że sporo osób ma sentyment do krk - ja tam studiowałam i poznałam męża więc zawsze chętnie do krakówka jeździmy 😻mam w planach dzisiaj umyć okna bo są tak usyfione że szok ale mam w końcu wolny weekend i trochę mi się nie chce 😸
Miłego weekendu 😘

Kocie nie wolno myc okien w ciąży !!!
Kochana dzisiaj Ci odpisze aj promis !!!! ❤

Ja dziś bylam w sh i zlowilam doslownie kilka ciuszkow.
Odo, co do imienia to jeszcze na oewbo znajdziecie cos dla siebie ja myslalam, że u nas bedzie ogromny problem z wynalezieniem czegos dla dziewczyny, a tu proszę - udalo się hehe

zUa_tysica jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2018-03-10, 17:16   #2100
norka93
Wtajemniczenie

Cytat:
Norka93 jednak Ci sie skopiowala ta lista
Dziekuje Ci bardzo. Problem polega na tym, ze ja taka liste albo podobna znam niemal na pamiec - jak dobrze poszukac, to pod ż jest nawet Żelisław. Tyle, ze Tz nic sie nie spodobalo z tego.
Ależ proszę Tak się domyślałam, że takie listy są przewertowane wzdłuż i wszerz. Problem w tym że ponad tę listę chyba nic więcej nie ma.

Cytat:
Napisane przez KarolinaK Pokaż wiadomość
Moja siostra nikomu nie podała imion dzieci az do urodzenia. Tak chyba najlepiej bo po chrzcie to juz nikomu do tego jakie imię zostało wybrane przez rodzicow.

Co do polskich znaków to ja rowniez bym wybrała imię takie ktore łatwo wymówić obcokrajowcowi po przeczytaniu... nie takie gdzie jest szcz,dz, rz zwyczajnie dlatego ze każdy bedzie to imię przekształcał na inny, rożny sposob. Co moze byc dosyc irytujące momentami.
Ja tez mimo ze Karolina to czesto jestem nazywana karolajn lub karolin akurat mnie to jakos nieszczególnie irytuje bo jest zbliżone jednak co do Mjeszka na przykład to nie wiem jak to obcokrajowiec dał radę wymówić.
Karolinka, akurat w twoim przypadku to zrozumiałe, że będziesz brała takie, które łatwo wymówić (mieszkasz w Wielkiej Brytanii, tak?), ale uważam, że imię ma przede wszystkim podobać się rodzicom, a nie być łatwe wymowie dla obcokrajowców. Myślę tutaj o tych, którzy w Polsce mieszkają na stałe, a jeśli w przyszłości dziecko będzie studiowało czy mieszkało za granicą, to tego nie da się przewidzieć.

Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości