pragnę rodziny a on? - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Intymnie

Notka

Intymnie Forum intymnie, to wyjątkowe miejsce, w którym podzielisz się emocjami, uczuciami, związkami oraz uzyskasz wsparcie i porady społeczności.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2018-03-12, 13:44   #1
Niedostrzegana
Raczkowanie

pragnę rodziny a on?

Hej dziewczyny. nowy wątek ale nie wiedziałam gdzie się podpiąć.. więc od pewnego czasu bardzo mnie nurtuje jedna sprawa dotycząca mojego chłopaka ale wszystko od poczatku.

poznaliśmy się gdy byłam w toksycznym związku , szanował to i raczej podtrzymywal mnie na duchu niż starał poderwac. czekał na mnie około roku zanim zdarzylam poukładać swoje sprawy i wyprowadzić się od mojego ex ( zajęło mi to trochę gdyż jestem sama za granicą bez wsparcia.moj ex był najbliższa mi osoba) nasz związek już był zakończony więc gdy w końcu się wyprowadzilam mogliśmy poznać się na nowo bez bagażu przeszłości. i wszystko dobrze się układa ja mam 25 lat on 27 i jesteśmy ze sobą kolejny rok.znam jego rodzinę on pozna moich rodziców w tym roku jak bedziemy w polsce. w końcu czuje że to ten i jak wcześniej nigdy nie chciałam mieć dzieci od dłuższego czasu czuje że się to zmieniło i chce z nim planować rodzine. ale właśnie tu się pojawia mój problem . mimo że codziennie słyszę że mnie kocha i warto było czekać nie ma słowa o kolejnym etapie naszego związku. wiem że jest dobrze ale boję się że możemy nie mieć tych samych pragnień dotyczących przyszłości .on sam często mawia że nie chce wydoroslec. kiedyś mi to nie przeszkadzało odpowiadało mi nasze życie pełne pomysłów i planów na podróże i różne rozrywki ale teraz chciałabym zaznać stabilizacji. boję się że mogę za parę lat obudzić się dalej przy boku chłopca który nigdy nie będzie chciał zostać głowa rodziny.. a mnie coraz bardziej boli w srodku ze juz chcialabym byc kims wiecej .dziewczyny wpadam w paranoję czy co mam myśleć ? prosze was o rady bo moje mysli juz mnie dobijaja

Niedostrzegana jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2018-03-12, 14:02   #2
980cf4958a6e724c916e7adb24f4c6159aa2df82_65d7e02c47328
Konto usunięte

Dot.: pragne rodziny ,a on?

Czemu nie zapytasz go wprost, czy chce mieć w przyszłości dzieci i jeśli tak, to kiedy?
980cf4958a6e724c916e7adb24f4c6159aa2df82_65d7e02c47328 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2018-03-12, 14:07   #3
kennedy
Zakorzenienie

Dlugo jestescie razem?
Cytat:
Napisane przez Niedostrzegana Pokaż wiadomość
Hej dziewczyny. nowy wątek ale nie wiedziałam gdzie się podpiąć.. więc od pewnego czasu bardzo mnie nurtuje jedna sprawa dotycząca mojego chłopaka ale wszystko od poczatku.

poznaliśmy się gdy byłam w toksycznym związku , szanował to i raczej podtrzymywal mnie na duchu niż starał poderwac. czekał na mnie około roku zanim zdarzylam poukładać swoje sprawy i wyprowadzić się od mojego ex ( zajęło mi to trochę gdyż jestem sama za granicą bez wsparcia.moj ex był najbliższa mi osoba) nasz związek już był zakończony więc gdy w końcu się wyprowadzilam mogliśmy poznać się na nowo bez bagażu przeszłości. i wszystko dobrze się układa ja mam 25 lat on 27 i jesteśmy ze sobą kolejny rok.znam jego rodzinę on pozna moich rodziców w tym roku jak bedziemy w polsce. w końcu czuje że to ten i jak wcześniej nigdy nie chciałam mieć dzieci od dłuższego czasu czuje że się to zmieniło i chce z nim planować rodzine. ale właśnie tu się pojawia mój problem . mimo że codziennie słyszę że mnie kocha i warto było czekać nie ma słowa o kolejnym etapie naszego związku. wiem że jest dobrze ale boję się że możemy nie mieć tych samych pragnień dotyczących przyszłości .on sam często mawia że nie chce wydoroslec. kiedyś mi to nie przeszkadzało odpowiadało mi nasze życie pełne pomysłów i planów na podróże i różne rozrywki ale teraz chciałabym zaznać stabilizacji. boję się że mogę za parę lat obudzić się dalej przy boku chłopca który nigdy nie będzie chciał zostać głowa rodziny.. a mnie coraz bardziej boli w srodku ze juz chcialabym byc kims wiecej .dziewczyny wpadam w paranoję czy co mam myśleć ? prosze was o rady bo moje mysli juz mnie dobijaja

Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
Kiedy kobiety kogoś poznają to myślą, że to fajny facet. Jest już wstępnie zaakceptowany jako partner, a później może to tylko zepsuć lub nie. Kiedy mężczyźni kogoś poznają to myślą: „Ma niezłe nogi”.
kennedy jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2018-03-12, 14:11   #4
201803290936
Konto usunięte

Ale Ty w ogóle rozmawiałaś z facetem na ten temat? Od razu doprecyzuję, że mając na myśli "rozmowę" mówię nie o rzucaniu aluzjami, czy mruczeniu czegoś tam pod nosem, ale jasny i wyraźny komunikat czego my chcemy, jak to wygląda z naszej strony plus zapytanie co facet o tym myśli, jakie jest jego zdanie, pragnienia.

Edytowane przez 201803290936
Czas edycji: 2018-03-12 o 14:28
201803290936 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2018-03-12, 14:24   #5
megamag
BAN stały

Déjà vu?
https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=1222626
megamag jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2018-03-12, 14:32   #6
White_Dove
Zakorzenienie

Nie wiem jaki to jest staż zwiazku "kolejny rok" ale masz 25 lat dopiero to zdążysz spokojnie i przed 30.
Pogadaj normalnie z facetem czy chce i kiedy czy za 2-5 lat czy za 10 czy wcale.
Mi tam sie nie pali do zachodzenia w ciążę, ale mam uzgodnione że po 30. Najgorsze że za jakis czas stuknie ( jeszcze pare lat) a na sama mysl sciska mnie w żołądku i ogarnia panika.
Ty chociaz wiesz że chcesz.
White_Dove jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2018-03-12, 14:41   #7
4e89258bace7037c96b059285119fe847ddc4e93
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez White_Dove Pokaż wiadomość
Nie wiem jaki to jest staż zwiazku "kolejny rok" ale masz 25 lat dopiero to zdążysz spokojnie i przed 30.
Pogadaj normalnie z facetem czy chce i kiedy czy za 2-5 lat czy za 10 czy wcale.
Mi tam sie nie pali do zachodzenia w ciążę, ale mam uzgodnione że po 30. Najgorsze że za jakis czas stuknie ( jeszcze pare lat) a na sama mysl sciska mnie w żołądku i ogarnia panika.
Czyli Twój facet chce i Ty mu tak obiecałaś nie wiedząc, czy faktycznie zechcesz? Współczuję obojgu, mówię to szczerze. Ciężka sprawa.
4e89258bace7037c96b059285119fe847ddc4e93 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2018-03-12, 14:50   #8
januszpolak
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Doris1981 Pokaż wiadomość
Ale Ty w ogóle rozmawiałaś z facetem na ten temat? Od razu doprecyzuję, że mając na myśli "rozmowę" mówię nie o rzucaniu aluzjami, czy mruczeniu czegoś tam pod nosem, ale jasny i wyraźny komunikat czego my chcemy, jak to wygląda z naszej strony plus zapytanie co facet o tym myśli, jakie jest jego zdanie, pragnienia.
Dokładnie, pogadaj z nim a nie się bawisz w domysły i martwisz na zapas.

---------- Dopisano o 14:50 ---------- Poprzedni post napisano o 14:48 ----------

Cytat:
To czemu chcesz się zmuszać do dziecka? To nie jest zdrowe.
januszpolak jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2018-03-12, 15:11   #9
ad661336dba67467d5566b7c0c939a9c82ec46ac_5f7e48729cea2
Konto usunięte

Cytat:
To po co robić coś na siłę?

---------- Dopisano o 15:11 ---------- Poprzedni post napisano o 15:11 ----------

Cytat:

Rozmawiałaś z nim?
ad661336dba67467d5566b7c0c939a9c82ec46ac_5f7e48729cea2 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2018-03-12, 15:15   #10
18d73f41c1c01aef8fdf04b5e3282c14752c25f5_62181c6d1d29a
Konto usunięte

Cytat:
i wszystko dobrze się układa ja mam 25 lat on 27 i jesteśmy ze sobą kolejny rok.znam jego rodzinę on pozna moich rodziców w tym roku jak bedziemy w polsce. w końcu czuje że to ten i jak wcześniej nigdy nie chciałam mieć dzieci od dłuższego czasu czuje że się to zmieniło i chce z nim planować rodzine. ale właśnie tu się pojawia mój problem . mimo że codziennie słyszę że mnie kocha i warto było czekać nie ma słowa o kolejnym etapie naszego związku. wiem że jest dobrze ale boję się że możemy nie mieć tych samych pragnień dotyczących przyszłości .on sam często mawia że nie chce wydoroslec. kiedyś mi to nie przeszkadzało odpowiadało mi nasze życie pełne pomysłów i planów na podróże i różne rozrywki ale teraz chciałabym zaznać stabilizacji. boję się że mogę za parę lat obudzić się dalej przy boku chłopca który nigdy nie będzie chciał zostać głowa rodziny.. a mnie coraz bardziej boli w srodku ze juz chcialabym byc kims wiecej .dziewczyny wpadam w paranoję czy co mam myśleć ? prosze was o rady bo moje mysli juz mnie dobijaja
To nie jest tak, że ludzie dorastają i nagle wszyscy jako dorośli pragną podążać jedną ścieżką zakładania rodziny. Zapewniam cię, że można być tak samo dojrzałym podejmując decyzję, że nigdy żadnej rodziny nie będzie. To nie jest też tak, że jak się z kimś bierze ślub i daje zapłodnić, to od razu awansujesz w oczach drugiej osoby na "kogoś więcej". Masz w głowie dużo nieprzystających do rzeczywistości schematów. Stabilizacja też ma niejedno oblicze i wcale nie musi oznaczać zakładania rodziny.
Ale o tym się rozmawia i to najlepiej jak najszybciej. Najpierw po to, by określić czy dany człowiek w ogóle nadaje się na partnera dla ciebie, później po to, żeby określić czy nadal się nadaje.
18d73f41c1c01aef8fdf04b5e3282c14752c25f5_62181c6d1d29a jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2018-03-12, 15:21   #11
lady666macbeth
Zakorzenienie

jak długo jesteście razem?
Może dla niego jest jeszcze zbyt wcześnie by podejmować decyzję o kolejnym etapie związku ?
Stary 2018-03-12, 15:44   #12
megamag
BAN stały

White_Dove Ty tak serio? Powiedziałaś, że chcesz mieć dzieci po 30, chociaż nie chcesz? Toż to przepis na katastrofę. Co zrobisz po tej magicznej dacie? Powiesz facetowi "sorry, jednak nie"? Czy jednak zrobisz to wbrew sobie i zostaniesz sfrustrowaną kobietą?
megamag jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2018-03-12, 15:47   #13
lady666macbeth
Zakorzenienie

Cytat:
może z czasem zachcesz. Różnie to bywa.
Ale przecież nie musisz mieć dzieci na siłę
Stary 2018-03-12, 15:54   #14
4e89258bace7037c96b059285119fe847ddc4e93
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez lady666macbeth Pokaż wiadomość
Grunt, żeby druga strona wiedziała jak jest. Że może zachce, może nie. A nie "ja chcę dzieci, ale po 30"...
4e89258bace7037c96b059285119fe847ddc4e93 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2018-03-12, 15:56   #15
lady666macbeth
Zakorzenienie

[1=4e89258bace7037c96b0592 85119fe847ddc4e93;8210242 1]Grunt, żeby druga strona wiedziała jak jest. Że może zachce, może nie. A nie "ja chcę dzieci, ale po 30"...[/QUOTE]

oczywiście, najważniejsze jest to żeby uświadomić drugą stronę jak jest
Stary 2018-03-12, 16:35   #16
White_Dove
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez lady666macbeth Pokaż wiadomość
Teraz nie chciałabym miec dziecka, bo nie czuje sie na nie gotowa, nie mam warunków finansowych, ustalonej sytuacji zwiazkowej, mieszkaniowej itd.. Po 30 predzej. Jesli juz bym miała to 1. To bardziej na zasadzie" jak bede miała to 1" ale jak nie bedzie wcale to rozpaczac nie bede. Nie czuje czegos takiego że "musze miec dziecko!Pragne rodziny".Nie wiem moze to przyjdzie z czasem Mam wiele obaw co do ciazy, porodu, bycia matka itd. Tż zna moje obawy. Rozumie je. Dopytywałam go juz kilka razy ile chce miec dzieci i jak silna jest ta potrzeba u niego i co w sytuacji gdyby sie okazało że nie mozemy miec. Czy 1 by mu odpowiadało. On tez nie ma teraz pragnienia dziecka, wiec wspolnie ustalilismy że "po 30", ale to zalezy ode mnie. Mówił że dla niego to ja jestem najwazniejsza a dziecko bedzie albo i nie. Nie wiem co o tym myslec. To pewnie tylko takie gadanie.
No ale to nie watek o mnie.

Edytowane przez White_Dove
Czas edycji: 2018-03-12 o 16:38
White_Dove jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2018-03-12, 16:36   #17
faf3d67d51656f0b2bcdb9f98a45434bc3aa12e6
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez megamag Pokaż wiadomość
Też mam podobne odczucia...
faf3d67d51656f0b2bcdb9f98a45434bc3aa12e6 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2018-03-12, 17:03   #18
lady666macbeth
Zakorzenienie

Cytat:
Teraz nie chciałabym miec dziecka, bo nie czuje sie na nie gotowa, nie mam warunków finansowych, ustalonej sytuacji zwiazkowej, mieszkaniowej itd.. Po 30 predzej. Jesli juz bym miała to 1. To bardziej na zasadzie" jak bede miała to 1" ale jak nie bedzie wcale to rozpaczac nie bede. Nie czuje czegos takiego że "musze miec dziecko!Pragne rodziny".Nie wiem moze to przyjdzie z czasem Mam wiele obaw co do ciazy, porodu, bycia matka itd. Tż zna moje obawy. Rozumie je. Dopytywałam go juz kilka razy ile chce miec dzieci i jak silna jest ta potrzeba u niego i co w sytuacji gdyby sie okazało że nie mozemy miec. Czy 1 by mu odpowiadało. On tez nie ma teraz pragnienia dziecka, wiec wspolnie ustalilismy że "po 30", ale to zalezy ode mnie. Mówił że dla niego to ja jestem najwazniejsza a dziecko bedzie albo i nie. Nie wiem co o tym myslec. To pewnie tylko takie gadanie.
No ale to nie watek o mnie.
ależ ja Cię doskonale rozumiem. Sama jestem w takiej samej sytuacji. Że w chwili obecnej nie jestem gotowa na dziecko.
Na każdego przychodzi czas. Do tego trzeba dojrzeć i mieć odpowiednie warunki jak mówisz
Bo łatwo jest się wpakować w dziecko jak niektóre laski, a potem narzekać wszystkim wokół że nie ma wolności i czasu na nic..
Stary 2018-03-12, 20:17   #19
Niedostrzegana
Raczkowanie

rozmowy a raczej próby na temat dzieci ślubu raczej kończą się szybko. jakby szukał odbicia do innego tematu lub po prostu nie widząc sensu dalej go prowadzenia. nie w jakiś przykry sposób ale raczej sprytne przejście. z obecnym chłopakiem jestem od ponad roku znamy się jednak długo dłużej i mieszkamy razem. może po prostu muszę być bardziej konkretna i nie bać się konfrontacji chociaż to nie łatwe . chyba jednak przeraża mnie myśl że w tylko tej kwestii możemy się nie dogadać , szkoda że najważniejszej.

Stary 2018-03-12, 20:38   #20
squirrelqa
Zakorzenienie

25 lat, trochę ponad roczny związek i naciski na dziecko i ślub? Najwidoczniej to dla niego o wiele za wcześnie. To nic dziwnego, raczej norma.

squirrelqa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2018-03-12, 21:21   #21
kennedy
Zakorzenienie

Autorko zmienilas nicka i zalozylas noqy watek...

---------- Dopisano o 21:21 ---------- Poprzedni post napisano o 21:18 ----------

Tortellini123.

Kiedy kobiety kogoś poznają to myślą, że to fajny facet. Jest już wstępnie zaakceptowany jako partner, a później może to tylko zepsuć lub nie. Kiedy mężczyźni kogoś poznają to myślą: „Ma niezłe nogi”.
kennedy jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2018-03-12, 21:27   #22
faf3d67d51656f0b2bcdb9f98a45434bc3aa12e6
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez kennedy Pokaż wiadomość
Autorko zmienilas nicka i zalozylas noqy watek...

---------- Dopisano o 21:21 ---------- Poprzedni post napisano o 21:18 ----------

Tortellini123.

Tez mam takie wrazenie..

faf3d67d51656f0b2bcdb9f98a45434bc3aa12e6 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2018-03-12, 21:34   #23
lady666macbeth
Zakorzenienie

więc myślę że temat można zamknąć.
Stary 2018-03-12, 22:15   #24
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez squirrelqa Pokaż wiadomość
25 lat, trochę ponad roczny związek i naciski na dziecko i ślub? Najwidoczniej to dla niego o wiele za wcześnie. To nic dziwnego, raczej norma.
Rozmowy to nie naciski. Nie wiem co za problem przedstawić swoje stanowisko i wymagać jasnego określenia się w tej sprawie. To nie jest zależne od wieku i stażu związku. Albo się idzie razem w tym samym kierunku, albo nie i wtedy związek nie ma sensu.
18d73f41c1c01aef8fdf04b5e3282c14752c25f5_62181c6d1d29a jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2018-03-12, 22:21   #25
Niedostrzegana
Raczkowanie

to mój pierwszy wątek od kilku lat na wizaż więc nie wiem o co chodzi ale wątek można zamknąć.

---------- Dopisano o 23:21 ---------- Poprzedni post napisano o 23:17 ----------

o to właśnie chodzi. ja nie mam zamiaru zachodzić w ciążę tu i teraz ,czy już szykować się do ślubu ,a raczej chce wiedzieć jak on to widzi . i niestety takie rozmowy nie należą do najłatwiejszych

Stary 2018-03-12, 22:25   #26
Konto usunięte

Cytat:
o to właśnie chodzi. ja nie mam zamiaru zachodzić w ciążę tu i teraz ,czy już szykować się do ślubu ,a raczej chce wiedzieć jak on to widzi . i niestety takie rozmowy nie należą do najłatwiejszych
Ale dlaczego? To są proste pytania i proste odpowiedzi.
Oznajmiasz: chcę w przyszłości wziąć ślub i mieć dzieci. Chcę wiedzieć czy też coś takiego planujesz.
<tu powinna nastąpić jego odpowiedź, po której ty podejmujesz decyzję czy chcesz z nim zostać czy nie>
Jeśli się miga od odpowiedzi, to spokojnie możesz uznać związek za bezsensowny.
Stary 2018-03-13, 12:40   #27
I am Rock
lokalna gwiazda

Cytat:
Napisane przez squirrelqa Pokaż wiadomość

Też uważam, że to za wcześnie. Facet może nawet nie jest przekonany na 100%, czy chce być z autorką na dobre i na złe i zwyczajnie nie chce rzucać słów na wiatr.
I am Rock jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2018-03-13, 13:07   #28
ssnn
Rozeznanie

Cytat:
i niestety takie rozmowy nie należą do najłatwiejszych
W dobrych związkach nie stanowią tabu i nie są szczególnie trudne. Czasem po prostu poważne. I na pewno weryfikujące.
ssnn jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2018-03-13, 14:46   #29
eyo
Zakorzenienie

Dot.: pragnę rodziny a on?

Cytat:
Napisane przez megamag Pokaż wiadomość
White_Dove Ty tak serio? Powiedziałaś, że chcesz mieć dzieci po 30, chociaż nie chcesz? Toż to przepis na katastrofę. Co zrobisz po tej magicznej dacie? Powiesz facetowi "sorry, jednak nie"? Czy jednak zrobisz to wbrew sobie i zostaniesz sfrustrowaną kobietą?
powie, że jest młoda duchem i czuje się na 25

Cytat:
Napisane przez I am Rock Pokaż wiadomość
Też uważam, że to za wcześnie. Facet może nawet nie jest przekonany na 100%, czy chce być z autorką na dobre i na złe i zwyczajnie nie chce rzucać słów na wiatr.
ale nie trzeba znaleźć tego/tej jedyne żeby wiedzieć jakie się ma zdanie o rodzicielstwie i małżeństwie autorka nie chce z nim brać ślubu za rok tylko chce wiedzieć czy mają podobne poglądy na przyszłość - czy oboje chcą założyć rodzinę, wziąć ślub - to są fundamenty związku i powinno się o tym rozmawiać jak najwcześniej żeby potem nie było problemów typu "ojejku, nie pytałaś to ja nic nie mówiłem przez 5 lat o tym, że chce do końca życia być bezdzietnym niemężem"
tak samo należy rozmawiać o finansach, domu (bo jedni lubią mieniać pracę/miejsce zamieszkania a innym się marzy chata na 30 letni kredyt)

i żaden z tych tematów nie oznacza, że trzeba już, zaraz coś robić - bo można chcieć ślubu i dzieci za 5 lat albo za 10 ale ogólnie chcieć a można nie chcieć w ogóle

Prędzej czy później cmentarze są pełne wszystkich.

15.02.2017 ♥
eyo jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2018-03-13, 14:59   #30
squirrelqa
Zakorzenienie

Dot.: pragnę rodziny a on?

Ale skoro tak długo się znacie, to ja naiwnie założyłam, że poznałaś w jakiś sposób jego chęci czy niechęci dotyczące ślubu i dzieci. Jak w towarzystwie przewijają się takie tematy czy w tv czy gdziekolwiek, to on pewnie milczy jak grób, a nie podaje imiona wyimaginowanych dzieci, mam rację? No nic nie mówi, bo to co by powiedział widocznie nie jest kompatybilne z Twoimi planami...
Ale rzeczywiście być w związku i nie wiedzieć, czy partner chce być bezdzietny to bardzo dziwne... Spytaj wprost i oczekuj odpowiedzi tak/nie.

squirrelqa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Intymnie

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości