|
|
#91 |
|
Przyczajenie
|
Dot.: Czy zerwać zaręczyny?
Oczywiście, że dało mi to do myślenia. Rozmawiałam, tłumaczyłam, że tak nie można i trzeba szanować drugiego człowieka nawet jeśli nie podoba nam się jego zachowanie itd.
Tylko, że do tej pory nie był nigdy agresywny w stosunku do mnie i nie obraził mnie dlatego te jego kilka wybuchów w stosunku do innych traktowałam jako wadę, jedyną właściwie. A przecież nikt nie jest bez wad, tak to sobie tłumaczyłam. Ale teraz jego impulsywność i nerwowość kilka razy przeniosła się na mnie w tych złych słowach dlatego czuję się zagubiona i nie wiem jaka jest właściwa decyzja. |
|
|
|
|
#92 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#93 |
|
Przyczajenie
|
Nie chcę z góry zakładać, że on nie zrozumiał swojego błędu i że takie zachowania będą się powtarzać albo nawet pogłębiać... nie lubię generalizowania i wkładania wszystkich do jednego worka, przecież każdy człowiek jest inny...
Czy nigdy nie dajecie nikomu szansy skoro ktoś twierdzi, że zobaczył swój błąd i żałuje tego co zrobił? |
|
|
|
|
#94 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
W przypadku mniej problematycznych a wkurzających mnie rzeczy - jak bym zauważyła że partner zauważalnie stara się i koryguje swoje zachowanie. Edytowane przez b872d78680f891d873273d31baaf276c9d6e57ec_6594a44f1cc14 Czas edycji: 2018-03-14 o 12:46 |
|
|
|
|
|
#95 | |
|
wańka wstańka
|
Cytat:
rezultaty są różne, możesz wrzucić w google. oczywiście, że wybaczam ludziom popełnione błędy, ale nie wszystkie. Z ludźmi stosukacymi przemoc jest tak, że szanse na poprawę ( bez prpfesjonalnej pomocy) w sytuacji takiej jak twoja są bliskie zeru. o dobrą pomoc profesjonalna też trudno. przeciętny terapeuta często nabiera się na manipulacje. Sent from my SM-G935F using Tapatalk
|
|
|
|
#96 |
|
miss twin peaks
|
Błąd jest błędowi nierówny, więc zadajesz niewłaściwe pytanie. Powinno brzmieć: "Czy nigdy nie dajecie szansy komuś, kto przejawia powtarzające się zachowania agresywne, zarówno wobec innych jak i wobec was, a potem umniejsza problem i lekceważy wasze uczucia?". Odpowiedź brzmi: nigdy.
|
|
|
|
|
#97 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
|
#98 |
|
Przyczajenie
|
[1=faf3d67d51656f0b2bcdb9f 98a45434bc3aa12e6;8215257 6]Ja bym nie czekala na kogos takiego. Co z tego, ze poszedlby na terapie, pod grozba/ po zerwaniu? Autorko Ty naprawde masz tak niskie poczucie wartosci? Nie czujesz wewnetrznie, ze zaslugujesz na kogos kto bedzie traktowal Cie tak jak nalezy?..
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz[/QUOTE] Oczywiście, że czuję zasługuję na kogoś kto będzie traktował mnie jak należy. Ale po tylu wspólnie, szczęśliwie spędzonych latach nie chcę od razu rezygnować przy pierwszym kryzysie. Chciałabym zrobić coś żeby pomóc sobie i jemu, dlatego myślę o terapii dla niego. Gdyby ludzie nie zmieniali się po przejściu terapii i nie byłaby ona skuteczna to przecież by nie istniała, prawda? Edytowane przez kinga770 Czas edycji: 2018-03-14 o 13:02 |
|
|
|
|
#99 | |
|
miss twin peaks
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#100 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#101 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Sobie pomożesz kończąc tę relację. Przejrzyj na oczy zanim sama dostaniesz krzesłem. |
|
|
|
|
|
#102 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
#103 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#104 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#105 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Powiem Ci tez cos. Nie ty jedna myslisz ze pomozesz takiemu typowi, ze go z tego wyciagniesz. Niestety moge powiedziec z wysokim prawdopodovienstwem, ze nie pomozesz. Nie zmienisz go. Wez na serio te sygnaly bo to zapowiedz toksycznego zwiazku, a z takiego niezwykle ciezko wyjsc nie mowiac juz o urazie psychicznym jakiego mozna doznac (lub fizycznych). Nie zmieni sie nawet po przejsciu terapii. Nawet jej nie przejdzie bo zaraz uzna ze juz mu pomoglo ze juz jest ok, zr jest nowym czlowiekiem. I bedzie. Przez 2 tygodnie.... Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
|
#106 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#107 |
|
Raczkowanie
|
[1=faf3d67d51656f0b2bcdb9f 98a45434bc3aa12e6;8215395 6]To juz jest toksyczny zwiazek.
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz[/QUOTE] No tak masz racje. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
#108 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Wadą jest lenistwo, nieumiejętność podejmowania decyzji, rozrzutność. Agresja to totalnie inny poziom. |
|
|
|
|
|
#109 |
|
Konto usunięte
|
[1=3ebdb6c370169ce1a39c163 fc8d64643247d9f80;8215479 1]Akceptujesz u partnera agresję w stosunku do innych osób?
Wadą jest lenistwo, nieumiejętność podejmowania decyzji, rozrzutność. Agresja to totalnie inny poziom.[/QUOTE]Widac, ze autorka bedzie go tlumaczyc i bronic cokolwiek bysmy nie powiedzialy. Moze kiedys dojrzeje do rozstania, tylko moze byc juz za pozno. To sie tak zaczyna najpierw agresja slowna, potem juz pojawic sie moze np.rzucanie przedmiotami, a potem, najgorsze agresja fizyczna skierowana prosto w drugiego czlowieka i obawiam sie ze autorka tez bedzie za chwile ofiara tej przemocy fizycznej Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
#110 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Są rzeczy, których się nie wybacza. Nie wybaczyłam innej osobie stosowania przemocy i slowo przepraszam z ust ani kwiaty nie zmieniłyby tej sytuacji, ponieważ byłyby to tylko czcze deklaracje i krokodyle łzy. Cytat:
|
|||
|
|
|
|
#111 | |
|
lokalna gwiazda
|
Cytat:
![]() Dopóki poniewierał innych, było ok? Teraz oberwało się i tobie. Następnymi ofiarami będą wasze dzieci. W imię "bo tyle lat razem". |
|
|
|
|
|
#112 |
|
Wtajemniczenie
|
Raczej nie przekonamy autorki do odzyskania rozumu póki jest na to właściwa pora. Później będzie już za późno.
|
|
|
#113 |
|
wańka wstańka
|
na co za późno?
|
|
|
#114 |
|
Wtajemniczenie
|
Miałam na myśli sytuację kiedy ten pierwszy kryzys zamieni się w bardziej agresywne zachowania, przemoc fizyczną. Teraz jest odpowiedni moment, żeby zakończyć ten związek, a tym bardziej zerwać zaręczyny.
|
|
|
#115 | |
|
Przyczajenie
|
Cytat:
Widzę problem i nie usprawiedliwiam mojego narzeczonego i jego zachowań. Wiem, że to niedopuszczalne, wyprowadziłam się od niego. Po prostu mam wątpliwości i trudno pogodzić mi się z tym, że to koniec. A poza tym bardzo mocno zastanawiam się skąd w moim narzeczonym tyle agresji i nerwów... Skąd takie zachowania...? zawsze byłam zdania, że takie rzeczy wynosi się z domu. A jego rodzice się szanują, nawet powiedziałabym, że są bardzo udanym małżeństwem. |
|
|
|
|
|
#116 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
Kiedy kobiety kogoś poznają to myślą, że to fajny facet. Jest już wstępnie zaakceptowany jako partner, a później może to tylko zepsuć lub nie. Kiedy mężczyźni kogoś poznają to myślą: „Ma niezłe nogi”. |
|
|
|
|
|
#117 |
|
Przyczajenie
|
Obiecuje, że już nigdy więcej się nie zachowa w ten sposób, że będzie się bardzo starał panować nad sobą i swoimi nerwami. Poza tym oczywiście mówi że jestem miłością jego życia i nie chce mnie stracić, prosi żebym dała mu szansę na pokazanie że potrafi się zmienić i nie przekreślała tego wszystkiego przy pierwszym większym kryzysie.
|
|
|
|
|
#118 | ||
|
wańka wstańka
|
Cytat:
---------- Dopisano o 18:15 ---------- Poprzedni post napisano o 18:11 ---------- Cytat:
Ciebie powinny interesować konkrety. Facet nie radzi sobie z emocjami, mówi, że będzie się starał. Zapytaj jak. Jaki konkretnie ma plan. W jaki sposób będzie sobie radził z impulsami, stresem itd. Czyli mówiąc krótko co zrobi zamiast. I w jaki sposób rozpoznaje, ze to juz jest ostry stan wzburzenia, gdy przestaje nad sobą panowac. O tym z nim rozmawiaj i obserwuj reakcję. Jeśli faktycznie coś chce zmienić to będzie szukał odpowiedzi, w przecinym razie będzie stosował uniki i atakował.
|
|
|
|
#119 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
|
|
#120 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
To nie jest głębszy kryzys. Facet ma coś nie tak z głową, nie szanuje Ciebie i innych ludzie. Przemoc to nie jest kryzys Edytowane przez 7cd1d0bf3fc279e4e45587f61c3d7242fa9c0a30 Czas edycji: 2018-03-14 o 18:46 |
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Intymnie
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 10:09.