![]() |
#181 |
Raczkowanie
|
Dot.: Mamusie Marcowe 2017 na roczek gotowe :) II cześć <3
Czas urodzin to chyba dlatego taka cisza
![]() My dzisiaj idziemy na szczepienie :/ Oby było bez problemów, a u Was były jakieś reakcje po tym szczepieniu roczkowym?
![]() |
#182 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
Robicie crp przed szczepieniem? |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#183 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#184 |
Raczkowanie
|
Nie robiłam crp. Zdrowy jest cały czas, w grudniu ostatnio miał katarek. Szczepienie zniósł nawet nieźle
![]() Ale powiedzieli, że gorączka po tym może się pojawić nawet 5-12 dni później.
![]() |
#185 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Mamusie Marcowe 2017 na roczek gotowe :) II cześć &lt;3
Roczek minął i chyba wątek umarl
![]() Melduje tylko, że Aneczka dzisiaj kończy rok i nie mam bladego pojęcia kiedy to zlecialo😭 IMG_20180329_110514_884.jpg Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#186 |
Zadomowienie
|
I te oczka <3 najlepszosci
![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#187 |
Raczkowanie
|
A cisza trwa
![]() My pojutrze kończymy już 13 mcy i fakt, kiedy to zleciało. Jako, że pierwsza informacja poszła, to się chwalę. Napisałam książkę ![]()
![]() |
#188 |
Zadomowienie
|
Wow super! Gratulacje
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#189 |
Raczkowanie
|
Obstawiam czerwiec. Będę informować na bieżąco
![]() Zakup będzie na moim blogu.
![]() |
#190 |
Zakorzenienie
|
Wow, Monika gratulacje!
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
![]() |
#191 |
Zakorzenienie
|
O ja, super!!
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#192 |
Zadomowienie
|
Zdrowych i wesołych Świat Dziewczyny
![]() ![]() ![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#193 |
Zadomowienie
|
Dziewczyny trzymajcie kciuki jutro po półtora roku wracam do pracy... Jestem przerażona
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#194 |
Rozeznanie
|
Kciuki zaciśnięte! Idziesz na 7h?
Asia, wszystkiego dobrego dla Ani! Monika, gratulacje! Fajna okładka ![]() Fruktola, Pantera, hop hoooop ![]() My spędzamy właśnie pierwszy wieczór w Pradze. Pieknie tu! Fotelik zdal egzamin, maly przejechal juz ok tysiąca km i nie płacze ![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
![]() |
#195 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#196 |
Zakorzenienie
|
Dziewczyny, najlepszości dla roczniaków i 13miesieczniaków
![]() ![]() ![]() ![]() No i tyle nowowosci ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#197 |
Zakorzenienie
|
My tez juz w nowym foteliku, padlo na axkid minikid ale mala dalej marudzi. Moze nie ma histerii ale jej sie chyba poprostu nudzi w aucie a zabawki ja wtedy nie interesują i nie wiem jak to zmienic...z sukcesow to polubila wozek, w koncu mamy spacery
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#198 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() A oglądacie książeczki w aucie? Kiedy zaczynacie adaptację? Ja wracam w połowie czerwca a adaptujemy się dwa tyg wcześniej. W końcu i u nas stuknął roczek. Świętowaliśmy w Karpaczu ![]() A co do reszty to u nas bunt na jedzenie (na wakacjach jadł wszystko pięknie, chyba mu nie smakuje moja kuchnia ![]()
![]() |
![]() |
#199 |
Raczkowanie
|
Dziewczyny chwalę się dalej
![]() https://blw.guguga.pl Ja jestem na etapie zgłoszeń do żłobków na wrzesień, składam do trzech, więc liczę że chociaż do jednego się dostanie ![]()
![]() |
#200 |
Zakorzenienie
|
Almat oglądamy książeczki, ale wtedy ją to nie interesuje.
![]() My adaptujemy od 7.05. Wracam 4.06 do pracy. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#201 |
Rozeznanie
|
A jaki macie plan na adaptację? Docelowo ile Ania bedzie zostawac w żłobku?
I jak sie w ogole czujesz z myślą o powrocie do pracy? Bo ja swojej zaczynam nie lubić ![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
![]() |
#202 |
Zadomowienie
|
Ehh po prawie 3 tygodniach pracy witam się
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#203 |
Zakorzenienie
|
Almat na początku pierwszy tydzień po 2-3 h i ja siedzę obok. Później w kolejnym tygodniu nadal 2-3 h ale ja znikam, najpierw wychodzę na korytarz i np za 10 min wracam, później mam się wyrwać na zakupy. Po tych 2 tygodniach powinna już chodzić normalnie, ale będe jeszcze przez końcówkę maja w domu to pewnie będę ją szybciej wybierać. Docelowo będzie w żłobku gdzieś w godzinach 6:30- 16:00.
U mnie z pracą to w ogóle skomplikowana sytuacja ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#204 |
Rozeznanie
|
Asia i jak Wam idzicie Ani adaptacja?
Ja czekam do końca maja(trochę przesuneli, bo mialo byc wiadomo w polowie miesiaca) z wynikami z samorządowego. Jeśli sie nie dostanie to od czerwca idzie do prywatnego. I co u Was poza zlobkiem? Ania juz chodzi? ![]() Może reszta dziewczyn odezwie sie pomajowkowo ? ![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
![]() |
#205 |
Zadomowienie
|
U mnie monotonia pracy
![]() ![]() ![]() ![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#206 |
Zakorzenienie
|
Almat jutro zaczynamy
![]() Ogolnie to mals ma ostatnio rozne okresy, czesto marudzi i obawiam sie ze ida wszystkie zeby na raz bo jest chybs rekordzistką- 13 miesiecy skonczone i tylko 2 zęby ! Chodzic jeszcze nie chodzi sama, za rękę owszem i bardzo chętnie, sama czasem sie puści 3-4 kroczki. A jak Szymon? I pozostale maluchy? Pantera co u Was? Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#207 |
Rozeznanie
|
Youan a Ty masz małą jeszcze na.piersi? Bo ja kiepsko widzę moje wysypianie się po powrocie do pracy a jednak odstawiac jeszcze nie chcę.
Pogodę tej wiosny mamy wyjątkową ![]() ![]() Asia moze goraczkowala faktycznie przez zęby, bo rzeczywiście ich mało ![]() U nas tylko chodzenie przy meblach, ale Szymo nie byl nigdy prowadzony za rece. Poczytalam kiedys troche o tym a i ta fizjo, ktora.pomogła nam raczkowac tez ostrzegala, wiec mysle, ze jeszcze 2-3miesiace poczekam na chodzenie. Ale podobno dlugie raczkowanie to sama korzyść dla mózgu, dzieci mają mniej problemow z koncentracja, pamiecia itp, wiec w ogóle nie mam presji na jego chodzenie. Szkoda tylko, ze w ostatnich dniach sa przelotne.opady deszczu i nie mozemy wtedy isc na plac zabaw, bo ziemia za mokra do raczkowania. Wtedy korzystamy z naszego tarasu lub dluzej spacerujemy omijając tereny z placami zabaw, bo jest awantura i chce wychodzić ![]() Zabralam sie za szycie tipi, zeby mu wlasnie rozkładać na tarasie. Do weekendu powinnam zdążyć, chyba, ze mi mąż nie kupi dzis farb do tkanin (chcę powyciskac z ziemniaka pieczątki i w ten sposob go trochę ozdobic). A jak Asia potych pierwszych probach zlobkowych? ![]() I jak w ogole dziewczyny u Was z Mmr? Szczepilyscie juz? Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#208 |
Zakorzenienie
|
Hej hej, odzywam się i ja
![]() ![]() Aktualnie zmagamy się w domu z zapaleniem spojówek. Zaczęło się od Igi, potem mąż i na końcu najmocniej złapało mnie :/ mamy antybiotyk w kroplach i powoli wychodzimy na prostą. Co do mmr to my nie szczepiliśmy jeszcze. Dupa tylko ze mnie,bo mieliśmy kontrole u neurolog i zupełnie zapomniałam spytać czy ze względu na obniżone napięcie nie powinnismy dostać odroczenia :/ tak zła na siebie jestem. O wszystkim innym pamiętałam a o tym nie. Przychodnia nas jeszcze nie ściga,ale to pewnie kwestia czasu. Co do zębów to u nas wybiły się w weekend dwójki na dole. Towarzyszył temu bunt na jedzenie, tylko chleb i bułki były tolerowane ![]() ![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#209 |
Zakorzenienie
|
U nas mały przewrót, bo po 2 dniach adaptacji na szybko szukałam nowego żłobka...to była jakaś masakra. Zła byłam i na siebie i na ludzi. Na ludzi, bo ten żłobek był mocno polecany na lokalnej grupie. Na siebie, że nie wycofałam się jak byłam go oglądać w lutym, bo już wtedy "wizualnie"wzbudził moje wątpliwości, ale stwierdziłam, że skoro polecany to nie liczy się wygląd, tylko atmosfera, a poza tym jako jedyny w okolicy jest otwart od 6:30-17:30 co przy moim dojeżdżaniu na drugi koniec miasta do pracy jest dość istotne bym się wyrobiła z odbiorem...W wielkim skrócie:
Żlobek jest w starym budynku (taki coś ala dworek, tu jest dużo takich na osiedlu, generalnie urok jak w kamienicy- krzywe ściany, pomieszczenia wysokie, dość ciemne, specyficzny zapach od wejścia). Widziałam to już w lutym na rozmowie, ale wiadomo powierzchownie, po prostu się rozejrzałam i pomyślałam, że stary żłobek nie przesądza o tym, że nie będzie miło i czysto, zwłaszcza, że opinie miał dobre. Ale niestety w żłobku jest po prostu brudno, sporo elementów niebezpiecznych itp. - przede wszystkim paskudnie brudny, stary, widać, że dawno nieczyszczony dywan - na podłodze mnóstwo okruchów, w pewnym momencie spod tyłka Ani wyjęłam nadjedzonką skórkę od chleba - stare zabawki, grające w większości nie działające, popsute, pourywane, nic innowacyjnego - książeczek jak na lekarstwo i leżą na parapecie w miejscu niedostępnym dla dzieci - w pokoju stoją wózki, w których śpią niektóre dzieci, co stwarza wg mnie niebezpieczeństwo- kilka razy widziałam jak maluchy po kole spinały się i właziły do wózka, albo budziły się i wstawały w nim niezauważone przez odwróconą tyłem opiekunkę - wszystkie, dosłownie wszystkie dzieci z glutem po pas. Gluta rozumiem, to pewnie norma w żłobkach, ale te opiekunki nie bardzo garnęły się do wycierania tych glutów, dzieciom dosłownie kapało po brodzie - drugie śniadanie (owoce) rozdawane w trakcie zabawy, nie wiem czy to norma w żłobkach, ale efekt jest taki, że dzieci są całe brudne (dywan dzięki temu też). Siedziała niedaleko mnie dziewczynka, która jadła winogrono, śliniąc się przy tym niemiłosiernie, kapało jej po szyi, dekolcie za bluzkę i siedziała taka umoczona z godzinę. Dopiero po godzinie przyszła inna opiekunka i przebrała jej bluzkę, ale oczywiście poklejonej buzi i szyi nie przemyła - ogólnie wszystko jest w tym żłobku stare, jedynie kallaxy są nowe. Stoi w rogu jakieś biurko z szufladami, nad nim szafka w której są bidony/niekapki- nagle się otworzyła i bidon wyleciał z niej na ziemię - przy wyjściu ze żłobka są schody- gdy Panie wychodziły z dziećmi na zewnątrz to tylko szczęście, że te dzieci posłuchały i stały w miejscu, bo 2 chłopców stało już na krawędzi schodów - poszłam się wysikać tam gdzie jest przewijak, a tam koło toalety zastałam -wybaczcie-obsrany nocnik - zero kreatywności w zabawach-ja wiem, że to są maluchy, których na dłużej się niczym nie zajmie, ale mogłyby pokazywać jakieś książeczki, śpiewać, a tu każde dziecko sobie, generalnie to jedna opiekunka bez przerwy stoi i telepie w wózku dziecko, które akurat usypia i drugą ręką czasem złapie jakiegoś gagatka który gdzieś tam pędzi, albo rzuca zabawką w drugie dziecko, kolejna siedzi na ziemi i podsunie dzieciom jakąś zabawkę, i to tyle w sumie- nie wiem może za dużo wymagam, napiszcie jak to u was wygląda- bo w żłobku do którego przepiałam Anię (dziś już była gdzieś indziej) są zajęcia muzyczne, plastyczne nawet tyle na ile się da, słuchanie piosenek po angielsku itp - raz kątem oka zobaczyłam jak płaczące dziecko opiekunka dość chamsko wrzuciła do wózka, obróciła na bok- wszystko ostrymi ruchami, takimi rzucającymi nim, i zaczeła telepać wózek ze złością - generalnie sporo płaczących dzieci na które nie zwraca się uwagi No więc z tamtego zrezygnowałam, a dzisiaj poszła do nowego. Tam adaptacja trochę bardziej na głęboką wodę, bo preferowali od razu zostawienie dziecka samego, bez pobytu z mamą. Została dzisiaj na 2 h. Poszła bez płaczu o dziwo. Przez pierwszą godzinę obserwowałam ją na kamerze w biurze właścicielki, a potem pojechałam na zakupy. Podobno nie zapłakała ani razu ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#210 |
Zadomowienie
|
Asia jestem zwolennikiem adaptacji bez Rodzica bo łatwiej wtedy Dziecku zrozumieć że Mamy tu nie ma a że jest sytuacja "Mamo byłaś wczoraj, dlaczego dziś wychodzisz?"
![]() Almat karmie nadal ![]() ![]() ![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 22:39.