Lutówki 2017 ❤ - część V - Strona 162 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Odchowalnia - jestem mamą

Notka

Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2018-03-20, 11:02   #4831
Ania_Frania1
Rozeznanie

Dot.: Lutówki 2017 ❤ - część V

Cytat:
Napisane przez s i l v e r Pokaż wiadomość
A jak go bierzesz do łóżka to on spokojnie leży? Hania skacze po całym łóżku jak dzikus u nas ostatnio pobuki o 6.00 dziś 6.30.

Znów w nocy 3 h nie spała. Wczoraj to samo było
Pociesze Cię że ja się bujalam z Asią od 1.00 do 5.30 poprzedniej nocy... Obstawiam ząbki bo idą dwójki górne. W niedzielę miała też stan podgoraczkowy.

Wysłane z aplikacji Forum Wizaz

---------- Dopisano o 11:02 ---------- Poprzedni post napisano o 10:59 ----------

Cytat:
Napisane przez sonia_n Pokaż wiadomość
Solidaryzuje sie ... u nas od kilku dni armagedon nocny budzi sie z placzem. Ma problem żeby zasnąć... pobudka o 6. No masakra. W dzień też mega płaczliwy.

---------- Dopisano o 11:57 ---------- Poprzedni post napisano o 11:56 ----------

Wszystkie kolory zmieszaj to wyjdzie kolor kupy - brązowy

---------- Dopisano o 11:59 ---------- Poprzedni post napisano o 11:57 ----------

Też muszę jakiś wózek ogarnąć - podoba mi sie valco snap trend ale nie wiem czy jest sens kupować taki drogi.

Piateczka z tymi nocami.

Ja zostaje przy super Vikingu. Sporo miejsca zajmuje ale wygodny. Nawet na wakacje planuje go zabrać.

Ania_Frania1 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2018-03-20, 11:37   #4832
malawrednioszka
Zakorzenienie

Ochhhh u nas tez armagedon, placz, lament, pobudki z placzem, jak sie obudzi to nie moze zasnac, wstaje o 5:30 /6, mamoza totalna, i to juz trwa prawie miesiac. Ocipieje naprawde.

Wojtuś 30.01.2019!!!!!
malawrednioszka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2018-03-20, 11:40   #4833
axn22
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez MartaMagda Pokaż wiadomość

AXN właśnie zamówiłam ten wózek TŻetowi się podoba, mi też, przetestujemy go w domu jak przyjdzie
Cieszę się, że pomogłam Daj znać jak dojdzie

Cytat:
Solidaryzuje sie ... u nas od kilku dni armagedon nocny budzi sie z placzem. Ma problem żeby zasnąć... pobudka o 6. No masakra. W dzień też mega płaczliwy.
czyli nie tylko u nas nocne problemy i wstawanie o 6... od czwartku my i tak wstajemy 6-6:30 żeby do babć jechać więc wtedy będzie mi już wszystko jedno
axn22 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2018-03-20, 11:41   #4834
justkonev
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez axn22 Pokaż wiadomość
Cieszę się, że pomogłam Daj znać jak dojdzie

czyli nie tylko u nas nocne problemy i wstawanie o 6... od czwartku my i tak wstajemy 6-6:30 żeby do babć jechać więc wtedy będzie mi już wszystko jedno
U nas nocnych problemów brak, ale za to pobudki ok 6 na porządku dziennym..
justkonev jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2018-03-20, 11:52   #4835
sQuaara
Zakorzenienie

dzieki za koory... te mam czyli sa 4 oczywiste kombinacje + bialy i czarny to szary... no dobra to styknie ;D
Stary 2018-03-20, 11:53   #4836
MartaMagda
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Ania_Frania1 Pokaż wiadomość
Ja zostaje przy super Vikingu. Sporo miejsca zajmuje ale wygodny. Nawet na wakacje planuje go zabrać.

Ja myślę, że my naszego 3w1 będziemy dopiero we wrześniu sprzedawać, po wakacjach, bo jedziemy nad jezioro, a domek mamy w lesie, więc na tamtejsze wertepy się nam jeszcze przyda
Stary 2018-03-20, 12:09   #4837
Opiumalfa
Zakorzenienie

Cytat:
A jak go bierzesz do łóżka to on spokojnie leży? Hania skacze po całym łóżku jak dzikus u nas ostatnio pobuki o 6.00 dziś 6.30.

Znów w nocy 3 h nie spała. Wczoraj to samo było

Jak wstaje tak wczesnie, tzn wcześniej niż normalnie to wiem ze jest zmęczony i by pospal jeszcze ale jest w nowym miejscu wiec cos go obudziło. Troszkę sie gramolil w łożku, trochę polezal, zjadł i Kima. A poszedł spać o 20.45. W dzien jedna drzemka.

Ale jak wstanie o swojej porze wyspany to oczywiscie nie bedzie leżał ze mną w łożku tylko eksplorował

---------- Dopisano o 13:09 ---------- Poprzedni post napisano o 13:06 ----------

Cytat:
Napisane przez sQuaara Pokaż wiadomość
to sa cycki tego nie ogarniesz ja karmie cala noc lewa a w dzien (raz) prawa. czasami ta prawa po nocy jak skała sie robi i marze zeby juz wrocil zeby spac zeby karmic,,,, dlaczego? nie wiem...

Odkąd karmie tylko 2x nie mam już uczucia napływającego mleka, ani kamieni z piersi. Nawet dziś rano jak sie obudziłam z mokra piżama ta pierś była Ok większa, ale nie nabrzmiała ani nic. Ale jak z niej nakarmiłam to sie L niezłe zdziwił bo mleka już było w piersi i sie aż zakrztusił z wrażenia. Do tej pory musiał trochę pociumka zeby leciało
Opiumalfa jest offline Zgłoś do moderatora  

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2018-03-20, 12:41   #4838
sQuaara
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Opiumalfa Pokaż wiadomość
Jak wstaje tak wczesnie, tzn wcześniej niż normalnie to wiem ze jest zmęczony i by pospal jeszcze ale jest w nowym miejscu wiec cos go obudziło. Troszkę sie gramolil w łożku, trochę polezal, zjadł i Kima. A poszedł spać o 20.45. W dzien jedna drzemka.

Ale jak wstanie o swojej porze wyspany to oczywiscie nie bedzie leżał ze mną w łożku tylko eksplorował

---------- Dopisano o 13:09 ---------- Poprzedni post napisano o 13:06 ----------

Odkąd karmie tylko 2x nie mam już uczucia napływającego mleka, ani kamieni z piersi. Nawet dziś rano jak sie obudziłam z mokra piżama ta pierś była Ok większa, ale nie nabrzmiała ani nic. Ale jak z niej nakarmiłam to sie L niezłe zdziwił bo mleka już było w piersi i sie aż zakrztusił z wrażenia. Do tej pory musiał trochę pociumka zeby leciało
klimat tak na Ciebie polska wies ;D

ja tma nawet nie mysle o sprzedazy naszego 2w1.. .na wies jak z mutsy pojechalam to po 300m chcialam wyjac macka i w 1 rece dziecko w 2giej wozek niesc...

zrobilam prawie calgo quite booka a teraz po malego do zloba ciekawe jak mu tam dzis
Stary 2018-03-20, 13:25   #4839
MartaMagda
Zakorzenienie

Cytat:
zrobilam prawie calgo quite booka a teraz po malego do zloba ciekawe jak mu tam dzis
Poka poka, mega mi się takie rzeczy podobają, ale kosztują miliony monet
Stary 2018-03-20, 14:01   #4840
sQuaara
Zakorzenienie

IMG_20180320_114222.jpgIMG_20180320_114302.jpgIMG_20180320_114236.jpg
Strony które dziś ogarniałam

Stary 2018-03-20, 14:12   #4841
anolta
Zakorzenienie

Cytat:
wow! Ale super! Maciek ale Ty masz super mamę!

2017 - synek
anolta jest offline Zgłoś do moderatora  

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2018-03-20, 14:20   #4842
justkonev
Zakorzenienie

Cytat:
Ja myślę, że my naszego 3w1 będziemy dopiero we wrześniu sprzedawać, po wakacjach, bo jedziemy nad jezioro, a domek mamy w lesie, więc na tamtejsze wertepy się nam jeszcze przyda
Ja Trailza też będę sprzedawać koło września
Stary 2018-03-20, 14:20   #4843
zuzkka
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez justkonev Pokaż wiadomość
Ja Trailza też będę sprzedawać koło września
A my Joolza koło sierpnia, kupiliśmy tak na próbę Joie i młoda sama chce do wózka 😀👍

zuzkka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2018-03-20, 14:26   #4844
justkonev
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez zuzkka Pokaż wiadomość
A my Joolza koło sierpnia, kupiliśmy tak na próbę Joie i młoda sama chce do wózka 😀👍

Ooo to nie zostawiacie Joolza dla drugiego dziecka? Którego Joie wzięliście?
Stary 2018-03-20, 14:30   #4845
zuzkka
Zakorzenienie

Cytat:
Ooo to nie zostawiacie Joolza dla drugiego dziecka? Którego Joie wzięliście?
Jak będzie drugie to chcemy Joolz Day 2 lub Joolz Hub 😊 Joie Litetrax kupiliśmy, ale nie wiem czy nie sprzedam i nie kupie wersji air na pompowanych kołach bo ten bruk u nas nas wykończy, niby amortyzacja fajna ale dźwięk pukania kół doprowadza mojego tż do szału 😂

Stary 2018-03-20, 14:34   #4846
justkonev
Zakorzenienie

Cytat:
Jak będzie drugie to chcemy Joolz Day 2 lub Joolz Hub 😊 Joie Litetrax kupiliśmy, ale nie wiem czy nie sprzedam i nie kupie wersji air na pompowanych kołach bo ten bruk u nas nas wykończy, niby amortyzacja fajna ale dźwięk pukania kół doprowadza mojego tż do szału 😂

Aaaaaa to wszystko jasne Wiadomo kiedy Hub wejdzie do sprzedaży? Bo Day 2 już chyba jest? Oglądałam ostatnio Litetraxa z koleżanką, bardzo mi się podobał
Stary 2018-03-20, 14:39   #4847
zuzkka
Zakorzenienie

Cytat:
Aaaaaa to wszystko jasne Wiadomo kiedy Hub wejdzie do sprzedaży? Bo Day 2 już chyba jest? Oglądałam ostatnio Litetraxa z koleżanką, bardzo mi się podobał
Day 2 jest od stycznia 2017 już a Hub ma mieć premierę na wiosnę, więc lada moment 😊 M. ogólnie nie jest fanką wózka, szczególnie kubełka na to wychodzi. Ona najlepiej wszędzie sama, chociażby miała raczkować ulicą 😐

Stary 2018-03-20, 14:45   #4848
justkonev
Zakorzenienie

Cytat:
Day 2 jest od stycznia 2017 już a Hub ma mieć premierę na wiosnę, więc lada moment 😊 M. ogólnie nie jest fanką wózka, szczególnie kubełka na to wychodzi. Ona najlepiej wszędzie sama, chociażby miała raczkować ulicą 😐

Ten Hub wydaje się być interesujący Kaja za to lubi narazie siedzieć w wózku; trailz czy greentom nie robi jej to różnicy Ale trailza po wakacjach się pozbędziemy, bo nie będzie nam już pewnie potrzebny jak Kaja będzie chodzić, bo do niego sama nie wsiądzie, bo za wysoko
Stary 2018-03-20, 18:14   #4849
zuzkka
Zakorzenienie

Cytat:
Ten Hub wydaje się być interesujący Kaja za to lubi narazie siedzieć w wózku; trailz czy greentom nie robi jej to różnicy Ale trailza po wakacjach się pozbędziemy, bo nie będzie nam już pewnie potrzebny jak Kaja będzie chodzić, bo do niego sama nie wsiądzie, bo za wysoko
No właśnie to też przemawia dla mnie za sprzedażą Joolza 😉 nie chcecie Trailza zostawić dla kolejnego?

Stary 2018-03-20, 19:11   #4850
__malaMi__
Zadomowienie

rok temu powoli zaczynały mi się skurcze... jakoś dziwnie mi dzisiaj smutno, że jutro już mój rojberek nie będzie niemowlaczkiem

niestety wglada na to, ze dopada nas choroba, dzisiaj woda z nosa 3 choroba, co 3 miesiace u nas wypada...
W niedzilę imprezka, nie wiem co zrobię, bo nie mam na kiedy przełożyć, mam nadzieję, że nie rozłoży się całkiem

Cytat:
no u nas pierwsze kroki byly miesiac temu wiec to nie tak ze postanowil chodzic z dnia na dzien...
23.02 pierwszy raz przeszedl ok 1-2m, kolejnego dnia znow... a pozniej do tego weekendu przestał serio... chyba wtedy nie zauwazył ze umie
zapomniał Szymon też często coś zapomina i potem odkrywa na nowo

Cytat:
Napisane przez Escorpio Pokaż wiadomość
Muszę się i ja pozalić noe dosc ze kaszle, boli mnoe wszystko, bo okazalo sie ze mam 37,3... zeby bylo weselej dostalam po dwoch miesiacach okres na dodatek mąż pojechał wiec znowu cale dnie sama, dobrze ze mama przyszla na chwile. Juz mam dosyc malin, miodu i imbiru...

Z fajniejszych nowin, Ala w koncu nauczyla się pokazywac cos wiecej niz lampę. Wie gdzie jest cycy i gdzie ma pępuszek strasznie zabawna jest przy tym

Zamowilam z jednej strony Emelki za 109zl, te same na oficjalnej stronie kosztuja 219... o takie http://www.sklep.emel.com.pl/PL/shoe,5441,0,0.html
zdrówka... niech ten sezon chorobowy się już skończy

Cytat:
Później Was nadrobię

Kupiliśmy Ninie buty na wiosnę i kapcie do żłobka. W życiu tak się nie zmęczyłam żadnym zakupem, wyszłam upocona na maksa... a pomagał mi TŻet, teść, teściowa i babka ze sklepu Przy takiej obstawie Nina 3 razy zwiała poza sklep i ją goniliśmy oczywiście wiała w butach na nogach, także chyba jej pasują skoro była w stanie tak szybko w nich pocinać

Buty kupiliśmy te: https://www.ebuciki.com/products,eme...9,199-e2369b-6

i kapcie z RenButa jednak, bo bardziej Ninie pasowały:
http://allegro.pl/23-renbut-kapcie-s...9-b8ca3a6c1a80

Oba buty zginają się w 1/3, są elastyczne i mają sztywny zapiętek, czyli generalnie to, o czym pisałyście. O ile trzewiki są śliczne, to kapcie jak dla mnie są szpetne, ale niestety nie ma wyboru kapci dziecięcych w moim zasięgu cenowym, które są ładne Za to dobrze leżą Ninie na nodze i jak je pomaluje w żłobku farbą albo upaćka jedzeniem to mi nie będzie żal

Cenowo za to wyszło to samo, jakbym kupowała przez net.

Silver, oglądaliśmy BabyDesign Click i przymierzyliśmy do niego Ninę i generalnie jesteśmy w czarnej bo TŻet jest za wysoki do tego wózka, przy KAŻDYM kroku kopał w hamulec i nachylał się do rączki a ma 1,86 wzrostu, więc też nie jest jakimś kolosem Nina za to, zmieściła się we wózku na styk. Oparcie miała na wysokości swojej głowy, podnóżek był jej za krótki, także bez sensu męczyć ją i nas i nie wiem, co kupimy
nie są złe, wg mnie chłopiece bywaja dużo gorsze

Cytat:
jesteś wielka!
Stary 2018-03-20, 19:29   #4851
sQuaara
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez __malaMi__ Pokaż wiadomość

rok temu powoli zaczynały mi się skurcze... jakoś dziwnie mi dzisiaj smutno, że jutro już mój rojberek nie będzie niemowlaczkiem

niestety wglada na to, ze dopada nas choroba, dzisiaj woda z nosa 3 choroba, co 3 miesiace u nas wypada...
W niedzilę imprezka, nie wiem co zrobię, bo nie mam na kiedy przełożyć, mam nadzieję, że nie rozłoży się całkiem

zapomniał Szymon też często coś zapomina i potem odkrywa na nowo

zdrówka... niech ten sezon chorobowy się już skończy

nie są złe, wg mnie chłopiece bywaja dużo gorsze

jesteś wielka!
O ile się nie mylę to zostały zakwalifikowane jako "eee przepowiadacze..."
Druga sprawa że mocno mnie Twój post zdziwił.. U nas roczek był 100lat temu...

Stary 2018-03-20, 19:36   #4852
minula
Wtajemniczenie

sQ zdolniacha z Ciebie

MalaMi to już rok może z tej okazji przespana noc

Ja już chcę wiosnę, malutka wyrosła z kombinezonu i ratujem się wiosenna kurtka plus bluza, ale to kiepskie rozwiązanie, bo ledwo się rusza...

minula jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2018-03-20, 19:42   #4853
sonia_n
Zadomowienie

GG do sonia_n

Cytat:

Wow super. Kleisz na gorąco czy będziesz to przyszywać ?

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

---------- Dopisano o 20:42 ---------- Poprzedni post napisano o 20:42 ----------

Cytat:
Napisane przez minula Pokaż wiadomość
sQ zdolniacha z Ciebie

MalaMi to już rok może z tej okazji przespana noc

Ja już chcę wiosnę, malutka wyrosła z kombinezonu i ratujem się wiosenna kurtka plus bluza, ale to kiepskie rozwiązanie, bo ledwo się rusza...

Tez juz chce wiosnę ... jutro niby sie zaczyna

Stary 2018-03-20, 19:43   #4854
sQuaara
Zakorzenienie

Cytat:
Wow super. Kleisz na gorąco czy będziesz to przyszywać ?

---------- Dopisano o 20:42 ---------- Poprzedni post napisano o 20:42 ----------

Tez juz chce wiosnę ... jutro niby sie zaczyna

wiekszosc kleje
Stary 2018-03-20, 19:45   #4855
sonia_n
Zadomowienie

GG do sonia_n

Cytat:
Jak będzie drugie to chcemy Joolz Day 2 lub Joolz Hub Joie Litetrax kupiliśmy, ale nie wiem czy nie sprzedam i nie kupie wersji air na pompowanych kołach bo ten bruk u nas nas wykończy, niby amortyzacja fajna ale dźwięk pukania kół doprowadza mojego tż do szału

Oo litetrax tez mi sie podoba. I jeszcze mytrax. Wydają sie jakby miały dużo miejsca i były wygodne. Muszę sie przejechać do sklepu i pomierzyć K.

---------- Dopisano o 20:45 ---------- Poprzedni post napisano o 20:44 ----------

A my dzis byliśmy w odwietkach u dzidzi ja juz prawie nie pamietam jak to było jak Kacper był taki malutki. To zupełne inne dziecko teraz.

Stary 2018-03-20, 19:50   #4856
zuzkka
Zakorzenienie

Cytat:
Oo litetrax tez mi sie podoba. I jeszcze mytrax. Wydają sie jakby miały dużo miejsca i były wygodne. Muszę sie przejechać do sklepu i pomierzyć K.

---------- Dopisano o 20:45 ---------- Poprzedni post napisano o 20:44 ----------

A my dzis byliśmy w odwietkach u dzidzi ja juz prawie nie pamietam jak to było jak Kacper był taki malutki. To zupełne inne dziecko teraz.

No widzę że M. siedzi w nim wygodnie, jest zadowolona, wybrałam Litetrax bo różnice nieznaczne a prawie 100€ różnicy w cenie a u nas to był totolotek, wsiądzie czy nie 😂

Stary 2018-03-20, 20:13   #4857
Fantazja_
Zakorzenienie

witam się i ja dziś...niedawno od rodziców wróciłam. Dejwo tam sobie drzemkę uciął i obudził się przed 19 ciekawe o któej zaśnie...

Ogólnie moje dziecię od wczoraj gra mi na nerwach.....o ja zła matka okropny jest tzn. ma humory, gdzie zaczyna uderzac rękoma o podłogę jakby pokłony mi oddawał i przy tym marudzi, a wieczorem jak nie chciałam dać cyca to mnie w buzię uderzył a usypiałam go godzinę! w końcu wkurzona wyszłam i tż uśpił...moja cierpliwość i nerwy osiągnęły swój zenit

Cytat:
Ja mam wpisane w excelu
że też mój tż excelowy na to nie wpadł

Cytat:

u nas też nocka koszmarna była od 1.30 do 4.30 nie spała w dzień płacz, płacz, płacz na okrągło. Ale ma dziąsełka górne całe spuchnięte więc to pewnie to... niech już te jedynki wyjdą

brawo za odstawienie

zdrówka !!!

ja bym też nie pamiętała,ale zapisuję sobie wszystkie ważne daty w albumie Hani dla Darii też mam taki album i uważam że to świetna sprawa. Super pamiątka.
Moja mama dla mnie i dla mojej siostry też miała taki album i jak dorosłyśmy to fajnie się to przeglądało pierwsze kroczki, pierwsze słowa.....
ale fajnie z tym albumem

Cytat:
Bartek jest antywózkowy więc też się długo wahałam czy kupować Używamy wózka raz na kilka tygodni Jak sama wychodzę ze swojego 4 piętra to tylko w Tuli. Przekonał mnie jednak fakt, że pojutrze Bartek trafia już pod opiekę babć a one chcą chodzić na spacery
ciekawe czy babcie ogarną spacery z antywózkowym B

Cytat:
klimat tak na Ciebie polska wies ;D

ja tma nawet nie mysle o sprzedazy naszego 2w1.. .na wies jak z mutsy pojechalam to po 300m chcialam wyjac macka i w 1 rece dziecko w 2giej wozek niesc...

Cytat:
wow! ale super, jaki masz talent gdzie taki filc kupiłaś? all?
Fantazja_ jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2018-03-20, 20:19   #4858
justkonev
Zakorzenienie

Cytat:
No właśnie to też przemawia dla mnie za sprzedażą Joolza 😉 nie chcecie Trailza zostawić dla kolejnego?

Kocham Trailza, ale hmmm widzę w nim wady, o których nie miałam pojęcia przy wyborze. Teraz wolałabym chyba spacerówkę rozkładaną na płasko. Coś jak w Hub O ile wogóle się na drugie zdecydujemy, bo na samą myśl trzęsę portkami

Cytat:
O ile się nie mylę to zostały zakwalifikowane jako "eee przepowiadacze..."
Druga sprawa że mocno mnie Twój post zdziwił.. U nas roczek był 100lat temu...

To u mnie jakieś 101 lat temu
Stary 2018-03-20, 20:25   #4859
axn22
Zakorzenienie

Dżizas jakie ja mam ostatnio parcie na słodkie... no masakra. Chyba wina przesilenia wiosennego, takie przemęczenie organizmu. Dobrze, że do pracy wracam to nie bedzie czasu o tym myśleć... Wolę nie myśleć ile ja ostatnio jem. Dobrze, że ćwiczę...

Niestety ostatnia zła dieta (tu kawalek ciasta u teściowej, tu u mamy coś) bardzo źle wpłynęła na moją skórę. Na wadze się nie odbiła jakoś szczególnie ale nabawiłam się takich suchych placków w różnych miejscach, że nawet kremy Bartka nie pomagają Paznokcie też wszystkie połamane. No masakra jakaś. Od czwartku koniec z glutenem i cukrem.

Edytowane przez axn22
Czas edycji: 2018-03-20 o 20:27
axn22 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2018-03-20, 21:20   #4860
MartaMagda
Zakorzenienie

sQ piękna będzie ta książeczka ♡

Dlaczego nigdzie nie ma ładnych torebek w przyzwoitej cenie?

Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości