|
|
#1651 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Mamusie majowe 2018 cz. 9
Malinka mnie piersi nie bolą. Urosły dwa rozmiary, więc się wybolały przy rośnięciu
![]() Mirabilka fajnie, że synuś nie ma problemów z wizytami u stomatologa. Ja też nigdy się nie bałam od dziecka i do tej pory chętnie chodzę. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz Edytowane przez magdalenka_w_86 Czas edycji: 2018-03-23 o 08:46 |
|
|
|
#1652 |
|
Zakorzenienie
|
U mnie dzisiaj cukry nie zrozumiałe w ogóle
Na czczo 81. Tak jak wczoraj. Śniadanie identyko takie same jak wczoraj. A dzisiaj po śniadaniu 127 a wczoraj 95. Hmm o co kaman? Żenada 😂
|
#1653 |
|
Konto usunięte
|
Treść usunięta
|
|
|
|
#1654 |
|
Zakorzenienie
|
Z tymi cukrami w ciąży to naprawdę "trudne sprawy"!
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
#1655 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#1656 |
|
Zadomowienie
|
Dzień dobry!
EDZIK - kciuki! o której masz wizytę? ad. ZWOLNIENIA po porodzie- każdemu pracownikowi/ osobie na dg przysługuje 14 dni tzw. opieki/ zasiłku opiekuńczego na członka rodziny/ rok. Jest to zwolnienie lekarskie wystawiane na czas opieki nad tą osobą podczas jej niezdolności do "samodzielnej egzystencji" (nawet jeśli to np. mama, a się nie mieszka razem, partnerka po porodzie wspólnego dziecka- bez związku małżeńskiego). zwolnienie po porodzie może wystawić szpital/ gin/ lekarz rodzinny. Nie ma regulacji prawnych, kto powinien, czy tylko po cc/ sn- przynajmniej ja nie znalazłam. Jest jest jeszcze drugi rodzaj zasiłku opiekuńczego- na dziecko- wtedy max 60 dni/ rok. np. Po porodzie jeśli kobieta ma różne dolegliwości, depresję poporodową itd. i nie jest w stanie zająć się dzieckiem, wtedy takie zwolnienie lekarz może wystawić. Czy jak starsze dziecko choruje, to też mimo, ze Mama jest na macierzyńskim na drugie i "jest w domu", tata może wziąć l4 na starsze. a OJCOWSKI- można wziąć w ciągu 2 lat od urodzenia dziecka. Może być od razu 2 tyg, albo rozbicie na nie więcej niż 2 części. i do tegoż potrzeba aktu urodzenia. <choć to polecam sprawdzić na portalu RODZICIELSKI.GOV.PL tam aktualne info> dodatkowo urlop okolicznościowy z okazji urodzenia się dziecka i jeszcze 2 dni opieki. oczywiśćie te urlopy już tylko dla pracowników na umowie. Edytowane przez nalesnikona Czas edycji: 2018-03-23 o 09:00 |
|
|
|
#1657 | |||||
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Cytat:
Swoją drogą ... nie wnerwia Cię mąż tyle czasu w domu? Ja to po tygodniu bym wysłała z powrotem do pracy Co za dużo to niezdrowo Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
|
|||||
|
|
|
#1658 |
|
Zadomowienie
|
możesz pobierać zasiłek macierzyński z ZUS, tylko musisz o to zawnioskować do ZUS. Wczytaj się w te przepisy:
" ZUS w ust. 371 komentarza do ustawy zasiłkowej wyjaśnił, że w przypadku gdy umowa o pracę została przedłużona do dnia porodu, na podstawie art. 177 § 3 K.p., a płatnik składek byłby zobowiązany do wypłaty zasiłku macierzyńskiego tylko za 1 dzień, wypłaty tego zasiłku za cały okres może dokonać oddział ZUS (właściwy ze względu na miejsce zamieszkania osoby uprawnionej do zasiłku). W tym celu do ZUS należy przekazać odpis skrócony aktu urodzenia dziecka (może to być jego kserokopia potwierdzona przez płatnika składek za zgodność z oryginałem). Do tego dokumentu dołącza się zaświadczenie płatnika składek wystawione przez byłego pracodawcę na druku ZUS Z-3, w którym zostaną wskazane wysokości wynagrodzenia stanowiącego podstawę wymiaru zasiłku. Dowody do wypłaty zasiłku macierzyńskiego przez ZUS określone zostały w § 2 ust. 1 pkt 1 i § 9 pkt 2 rozporządzenia Ministra Rodziny, Pracy i Polityki Społecznej z dnia 8 grudnia 2015 r. w sprawie zakresu informacji o okolicznościach mających wpływ na prawo do zasiłków z ubezpieczenia społecznego... (Dz. U. poz. 2205). Jeżeli była pracownica będzie wnioskowała o wypłatę zasiłku macierzyńskiego za czas odpowiadający okresowi urlopu rodzicielskiego, to stosowny wniosek powinna złożyć przed terminem rozpoczęcia korzystania z tego zasiłku, najpóźniej w ostatnim dniu pobierania zasiłku macierzyńskiego za okres odpowiadający okresowi urlopu macierzyńskiego." |
|
|
|
#1659 |
|
Zakorzenienie
|
Dzień dobry
![]() Edzik kciuki za wizytę ![]() Nalesnikona właśnie miałam napisać to samo, że L4 opieki po porodzie się należy nie zależnie od rodzaju porodu. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
|
#1660 |
|
Rozeznanie
|
Cześć Dziewczyny!!!
edzik - mocne kciuki za wizytę!!! niud - dokładnie Tarchomin/Nowodwory ![]() Losie, dziewczyny jaki miałam dzisiaj problem ze wstaniem.... Zbudziłam się raz o 3.45 - łazienka, potem znowu 6.48, potem 7.20, śniły mi się jakieś durnoty, typu że siostra mojego dziadka strzeliła sobie w głowę.... Nie wiem skąd takie sny, nawet nie chcę sprawdzać co ewentualnie oznaczają, ale teraz chodzę jak nieprzytomna i obijam się o wszystkie ściany, zdążyłam jedynie poodkurzać najbliższą okolicę, siostra ma dzisiaj okulistę na 9.30 i wzięła się za jakieś większe sprzątanie, więc przynajmniej to mam z głowy Dzisiaj do obskoczenia poczta i sąd na 13, potem domek i muszę ogarnąć jakieś jedzonko na wieczór, bo mój mąż jak jest mecz polskiej reprezentacji to nie ogarnia życia dookoła niego ![]() A jutro jedziemy na targi dziecięce, w ogóle jak ich w Wwie nie było to nie było, a jutro o tej samej porze jest Mamaville i Oh Baby w Świecie Dziecka - jedziemy na te drugie, bo mamy bliżej, chociaż na Mamaville ma być więcej wystawców z tego co widziałam, ale to aż na drugim końcu miasta i odpuściliśmy. Może upolujemy jakieś butelki, smoczki, rzeczy do prania, bo powoli pasowałoby to ogarnąć, w sobotę też muszę w końcu ogarnąć to zamówienie w Gemini, bo zabieram się za to jak pies do jeża.... Chciałabym już też mieć zamówione łóżeczko i ten wybrany fotel, ale dopóki nie wyjadą do rodziców meble z pokoju, który przeznaczyliśmy dla małej to nie ma szans, po prostu nie będę tego miała gdzie trzymać... A nic mnie tak nie denerwuje jak zostawianie takich rzeczy na ostatnią chwilę. Chociaż dalej słuchamy przemiłych tekstów od babci męża typu "a co z tym zrobicie jak się jednak nie urodzi" - działa to na mnie jak płachta na byka i serio jeszcze raz to usłyszę to nie ręczę za siebie....
|
|
#1661 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Urlop ojcowski tj 2 tyg do wykorzystania w. Ciagu 2 lat nie jest zabierany z macierzynskiego. Tacierzynski owszem jest zabierany z rodzicielskiego.
|
|
#1662 |
|
Konto usunięte
|
Treść usunięta
|
|
|
|
#1663 |
|
Zakorzenienie
|
Dzień dobry
Edzik kciuki ![]()
|
|
|
|
#1664 |
|
Zakorzenienie
|
Sunset
O matko, jak można takie rzeczy wygadywać Urodzi się i to pewne a niepewne jedynie w którym dniu!Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
#1665 |
|
Zadomowienie
|
EDZKA- zmieniłam już u siebie w poście, żeby nie mylić.
|
|
|
|
#1666 |
|
Konto usunięte
|
Treść usunięta
|
|
|
|
#1667 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
|
|
#1668 | |||
|
Rozeznanie
|
Cześć cześć, dzień doberek
ja z tymi cukrami to zgłupieję, dzisiaj 71 Edzik kciuki za wizytę ![]() Edzka zdrówka dla synka Rumians gratuluję dobrego ciśnienia z rana jak ta lala ![]() Mirabilka powodzenia u dentysty! rozumiem, bo nieraz różnie w pracy jest, ale co ciężkiej cholery - to się Wam w końcu należy! Cytat:
powodzenia i żebyś z głodu nie padła! ![]() Cytat:
![]() ciśnienie w porządku przecież, mi zawsze gin powtarza, że im niższe tym lepsze [1=85cabce079a739571384bfd 24737f09ed791b49e;8239289 1] Już poprzednio nie wykazała się ta diablo nadmiarem inteligencji i innych cech człowieczych. Dobrze, że rezygnujesz z jej "usług" szkoda nerwów. [/QUOTE] Cytat:
) bo tam potrzeba ogromnej siły fizycznej a ona nie ma predyspozycji u niej na wadze mi wyszło +800g/2tygodnie, u gin +2kg/2tygodnie, ale tu akurat się zgodzę, bo mnie też tak mniej więcej wyszło, przy czym nie omieszkała powiedzieć, że ta waga jest specjalistyczna i kosztowała 2tys. zł no i wyliczyła mi, że mam bardzo wysokie ciśnienie 125/60 (gdzie zazwyczaj mam 90-100/60), ale to nie dziwne, jak siedziałam tam wku***ona i się spieszyłam na szkołę rodzenia - i uwaga puls 144 WNIOSKI: jak mam taki puls to znaczy, że nie dostarczam dziecku odpowiedniej ilości tlenu, bo jest szybki i mały dopływ krwi i NA PEWNO mam złe przepływy krwi pępowinowej W dalszej kolejności zobaczyła jak przerzucałam w segregatorze folie i chciała zobaczyć moje badania od endo i od gin - ona chce być mądrzejsza od wszystkich - przegląda przegląda, stwierdziła, że mam anemię i przepisała mi tardyferon 1x1 obojętnie jaka pora dnia, na co ja odparłam, że moja prowadząca ciążę nie widziała takiej potrzeby - no ale ona jednak by mi kazała brać - pisałam do mojej gin i odpisała, że niekoniecznie, no ale ostatecznie mogę co drugi dzień co najwyżej i na czczo. Później do mnie, że miałam ostatnio białko w moczu - a ja spokojnie i twardo - "ŚLADOWE ILOŚCI" - a ta takim pełnym nienawiści wzrokiem - ooo jak Pani dobrze pamięta... Następnie wzięła się za liczenie kalorii i jej wyszło, że dała mi za dużo... siedzi, kmini, kmini i wykminiła - ja mam nadczynność tarczycy i wtedy zwiększa się metabolizm, więc te kalorie są zwiększone, żeby to nadrobić, więc dobrze mi zaleciła jeszcze się zapytała dlaczego mam taki puls - ja na to, że ona mnie stresuje i denerwuje, a ona że przecież ona mi nie mówi żadnych przykrości, że krzywdzę dziecko albo coś, nie krzyczy na mnie, wręcz dba o nasze zdrowie i chce, żebyśmy byli dopilnowani i że jak mi nie pasuje to mogę zmienić lekarza - powiedziałam "no może trzeba się zastanowić" ![]() chciała, żebym przyszła za tydzień, żeby ona mogła mnie pokierować jak mam jeść i co sobie przygotować i co wziąć ze sobą do szpitala, żeby nie zniweczyć naszej wspólnej ciężkiej pracy ![]() na dodatek jak na SR zaczęłam opowiadać o tych fanaberiach to od razu się dziewczyny i prowadząca zajęcia zapytała czy to nie czasem dr taka a taka, bo to nie pierwszy raz takie opinie o niej słyszą także szukam kogoś innego się rozpisałam kurcze a przyjaciółka taka z niej zadowolona jest
|
|||
|
|
|
#1669 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Te 2 tyg nie są zabierane z macierzyńskiego, ale już widzę że dziewczyny wyżej napisały. |
|
|
|
|
#1670 |
|
Rozeznanie
|
kinia, no problem jest taki, że ona z teściami mieszka :P czyli przed porodem będę musiała jeszcze się 2 razy spotkać. Ogólnie babcia jest kochana, ale ma poglądy przedpotopowe i próbuje wymuszać na mnie ich realizację, więc szybko się od niej ewakuujemy, bo wiecie same jak jest :P
skorpio - o masakra, co za durny babsztyl :/ :/ :/ na Twoim miejscu też bym zmieniła lekarza
|
|
#1671 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Sunset jak można coś takiego powiedzieć, też bym sobie darowala spotykanie z taką babcią.
|
|
#1672 |
|
Konto usunięte
|
Treść usunięta
|
|
|
|
#1673 |
|
Zakorzenienie
|
Skorpio, o matulu! Co za babsztyl, uciekałabym gdzie pieprz rośnie! Nigdy już się nie pojawiając u niej. Jeszcze się wcina w kompetencje lekarza prowadzącego i leki by wypisywała
![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
#1674 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Edzik - kciuk za wizytę
![]() Dzięki Mirabilka, muszę rozkimić czy mój syn woli brunetki czy blondynki 😉 A tak serio to muszę się z nim w końcu wybrać 1 raz, a on ma fobie jeżeli chodzi o lekarzy. Chociaż ostatnio było całkiem nieźle tylko pochlipiwał, bez histerii... Cytat:
Cytat:
||
|
|
|
#1675 |
|
Zakorzenienie
|
[1=85cabce079a739571384bfd 24737f09ed791b49e;8239622 1]
Swoją drogą ... nie wnerwia Cię mąż tyle czasu w domu? Ja to po tygodniu bym wysłała z powrotem do pracy Co za dużo to niezdrowo [/QUOTE] wkur a nie wnerwia ![]() dawno bym go odesłała do roboty - ale potem jest dzień "gorszego pulsu" i tylko on rozumie co i jak i co ma robić... musiałabym wtedy za każdym razem dzwonić po moją mamę... stąd to jakoś wytrzymuję jedyny plus, ze on nie siedzi ze mną "na kanapie" zawsze coś tam dłubie w garażu, koło domu itp...
|
#1676 | |
|
Zadomowienie
|
Hej hej!
U mnie dziś wizyta..ale dopiero o 19.00.. wizyta głównie po przedłużenie zwolnienia lekarskiego, badanie na fotelu i heja do domu.. a jutro mam usg genetyczne u innego lekarza o 10.00 i jedziemy z synkiem..pierwszy raz zobaczy swoją siostrzyczkę ![]() Jeśli Olek wróci dziś bez gila z przedszkola to jutro jedziemy do mojego brata na Pomorze.. póki co nie mówimy tego głośno..bo zawsze jak coś planujemy to Olek rano budzi się z gorączką.. ![]() Dziękuję za wszystkie kciuki ! Mój mężu pewnie po urodzeniu weźmie tydzień wolnego. Do urlopu ojcowskiego potrzebny jest akt urodzenia dziecka..a przy pierwszym dziecku od momentu zarejestrowania go w urzędzie czekaliśmy 2 tygodnie na akt urodzenia.. .. także teraz tym bardziej się nie nastawiamy że od razu pójdzie na ojcowski. Dobrze że teraz są 2 lata na wykorzystanie i że można go podzielic Pierwsze dwa tygodnie czerwca ma urlop moja mama i ma przyjechać pomóc..ale mieszkanie na dwóch pokojach we czwórkę plus moja mama będzie hardcorem.. Wczoraj byłam u koleżanki która lada chwila będzie rodzić drugie dziecko. Pierwsze urodziła ekspresowo..od przyjazdu do szpitala 15 minut i dziecko urodzone.. urodziła na izbie przyjęć..przyjechała z 9 cm..a mówiła że w sumie wcale jej skurcze nie bolaly i nie wiedziała że już taki etap.. ciekawe jak teraz jej pójdzie ![]() Cytat:
Aleksander 24.04.2015 ![]() Edytowane przez Edzik_87 Czas edycji: 2018-03-23 o 09:24 |
|
|
|
|
#1677 |
|
Zakorzenienie
|
chcialam wybielić adidasy - z szarych ( taki mają kolor) na białe - czy ktoś próbował wybielać buty np domestosem?
tak się zastanawiam czy namoczyć czy wlać do prania. Jakieś porady?
|
#1678 |
|
Zakorzenienie
|
Dobryyyy
dzban kawy mój. Trochę trup ale w miarę się wyspałam! Stokrotka mi też edzik i edzka się mylą, ale malinka i mirabelka bez problemu Kciuki za wizyte! Czy To Edzik czy Edzka!! ![]() ![]() ![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
|
|
#1679 |
|
Zakorzenienie
|
A w ogóle to sweetmedi sto lat!
|
#1680 |
|
Zakorzenienie
|
[1=85cabce079a739571384bfd 24737f09ed791b49e;8239347 6]Czeeeeeeść! To musi być dobry dzień, bo ciśnienie mam najpiękniejsze, ze wszystkich rannych
![]() Edzik kciuki! Mam jakieś dziwne dwie kreski na lewym cycku i serdecznie mam nadzieję, że to mi się prześcieradło odgniotło zwłaszcza, że jedna ma kształt półkola i to jeszcze smutnego Wysłane z aplikacji Forum Wizaz[/QUOTE]Też mi się odbija prześcieradło jak na piersiach mi sie przyśnie z boczku Ale czemu smutne półkole Wysłane z aplikacji Forum Wizaz ---------- Dopisano o 09:28 ---------- Poprzedni post napisano o 09:27 ---------- Magnez bierzesz? Nie sprzątaj, poleż sobie Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
![]() |
Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 14:23.

mam nadzieje, ze organizm się nasycił lekiem i już będziesz miała stałe tabletkowe 120/70
.
a nie smutnym rozstępem

Urodzi się i to pewne a niepewne jedynie w którym dniu!

dzban kawy mój. Trochę trup ale w miarę się wyspałam!