|
|
#3661 |
|
Zadomowienie
|
Dot.: Mamusie lipcowe 2018 cz.III
Witam dziewczyny 😃
Norciu dziękuję za radę z tym octenisanem, spróbuję też tego może pomoże 😘 Monya wszystko się na pewno ułoży, głowa do góry musi być dobrze. Dziewczyny juz pisały że każdy nosi jakiś krzyż ale zawsze znajdujemy siłę żeby go unieść. Macierzyństwo zdwaja siłę bo walczysz nie tylko o siebie ale o największy skarb w swoim życiu. Trzymam kciuki ✊ Fioletowe okulary pisz śmiało o zalatwieniach po urodzeniu na pewno się którejś przyda 😃 Camelitos ja też miałam najpierw z palca potem z żyły a na końcu słodki napój 😃 Emma udanej wizyty u fryzjera i obyś wyszła zadowolona 😃 Blanka jak dzisiaj z brzuchem? Lepiej coś ? Udanych wizyt dzisiaj dziewczyny 👍 Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
#3662 |
|
Wtajemniczenie
|
![]() Planuję dziewczyny rozjaśnić włosy, kiedyś od lat byłam blondynką, a niedawno ( na początku roku) przyciemniłam i już tęsknię za blondem pewnie będę powoli schodzić z koloru, najpierw jakieś refleksy i tak po kolei
|
|
|
|
#3663 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
posmak w ustach mam nadal tej glukozy ale przeżyje Wysłane z mojego RNE-L21 przy użyciu Tapatalka Edytowane przez Camelitos Czas edycji: 2018-03-23 o 09:22 |
|
|
|
|
#3664 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
#3665 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
jest tu też dziewczyna z terminem na koniec czerwca, piła zwykła glukoze i też mówi że da się przeżyć Wysłane z mojego RNE-L21 przy użyciu Tapatalka |
|
|
|
|
#3666 |
|
Raczkowanie
|
Więc Tak, formalności do załatwienia po porodzie :
1. Gdy szpital wyda nam dokumenty potwierdzające poród- z tymi dokumentami i wnioskiem o urlop macierzyński udajemy się do pracodawcy 2. Z dokumentami że szpitala idziemy do USC wlasciwego dla szpitala w ktorym rodzilysmy!!!!żeby sporządzić akt urodzenia - jest bezpłatny, z kolei za odpisy już się płaci z tego co pamiętam 22 zł ( odpis jest potrzebny np. Do załatwienia chrztu, ale odpis możemy wziąć z urzędu e każdej chwili) 3. W BEL który jest przeważnie obok USC lub e niektorych urzedach z USC pobieramy PESEL dziecka-obecnie jest nadawany od reki- kiedyś się czekało 3 tyg. I meldujemy dziecko przeważnie przy naszym miejscu zameldowania na pobyt stały 4. Gdy mamy PESEL zgłaszamy dziecko do przychodzi do której ma należeć 5. Gdy mamy PESEL informujemy o tym pracodawcę żeby zgłosił dziecko do ubezpieczeń 6. Gdy mamy PESEL składamy wniosek o becikowe Chyba tyle..... dopisze jak mi się jeszcze coś przypomni
|
#3667 |
|
Zadomowienie
|
Hej, ja już po wizycie w domu, dziękuję za wszystkie kciuki
Lekarz trochę stary, więc szybka akcja ![]() Wszystko dobrze, nic się nie skraca, nie napina itp., hemoglobina cały czas 11,5 więc nadal mam brać tylko ciążowy suplement. Nie dał mi jeszcze skierowania na krzywą, dziwne rzeczy, powiedział, że to między 24 a 28 tyg ciąży, więc jeszcze mam trochę czasu. Na następną wizytę się będę umawiać dopiero na początku kwietnia, bo nie wiadomo kiedy mój gin będzie przyjmować |
|
|
|
#3668 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
zwłaszcza w pracy bo jeszcze nie ruszyłam tego tematu (nawet w kadrach nie byłam powiedzieć, że jestem w ciąży )
|
|
|
|
|
#3669 | |||
|
Wtajemniczenie
|
Cześć Dziewuszki!
Witam się z ranca, mąż u dentysty, więc mogę na spokojnie Wam odpisać. ![]() ![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() ![]() Cytat:
Tylko u mnie ten szczegół, że moja firma upadła i lada moment będę musiała walczyć o zasiłek ciążowy i macierzyński, bo coś chodzą słuchy, że będzie chciała rozwiązać umowy za porozumieniem stron, a wtedy nie będę miała zasiłku, ech.. ![]() Dziewczyny, Wasze brzuszki po przebudzeniu też są takie twarde i stożkowate? Po wysikaniu się, przechodzi mi.
♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥ Edytowane przez norka93 Czas edycji: 2018-03-23 o 10:16 |
|||
|
|
|
#3670 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
|
|
#3671 |
|
Zadomowienie
|
Cześć Dziewczyny!
Kibicuję Wam, ale jakoś nie mogłam nagdonić na tyle, żeby się odezwać. Widzę, że wyprawki już ruszyły pełna parą! Piękne ciuszki! Przyłączam się też do ekipy bóli około ciążowych - ja mam taki ból od brzucha w kierunku pachwiny po prawej stronie, ale tylko wtedy jak się zapomnę i idę szybkim krokiem. Takie przypomnienie - hola hola zapomniałaś o tym arbuzie z przodu! Mam nieco mniej czasu, bo skróciliśmy Młodemu czas w żłobku o połowę a w dodatku zaangażowałam się w taką inicjatywę "Mamy piszą książkę dla mam" i deadline się zbliża. Wczoraj oddałam rozdział o odpieluchowaniu, trzymajcie kciuki, żeby się spodobał! Mam jeszcze dwa inne do napisania do niedzieli, więc czas mnie goni i ja jak zwykle w stresującej sytuacji weszłam na wizaż Swoją drogą mam teraz na tapecie zachcianki ciążowe i powiem Wam, że jestem w szoku, bo to się wydaje taki pierdołowaty temat, a dowiedziałam się już naprawdę wiele ciekawych rzeczy. Np. czytałam o takim badaniu kobiet w ciąży w wioskach na południu Indii. Tam kobietom w ciąży zabrania się jeść czarnych potraw, mango ze skórką i też nieobranego owocu tamaryndowca (mówi się tamaryndowiec na to?). A ochota na te nieobrane owoce (chyba w dodatku te skórki są w jakimś stopniu szkodliwe) jest powszechną zachcianką wśród tamtejszych ciężarówek. No i naukowcy rozkminiali skąd to się bierze i wyszło im, że jest to jakiś rodzaj gry społecznej, takiego wołania o wsparcie. Okazało się, że im bardziej kobieta odczuwa presję społeczną, tym większe prawdopodobieństwo wystąpienia tej zachcianki. A tam babeczki łatwo nie mają, w dodatku jest ogromna presja na to, żeby rodziły synów. Jak kobieta ma same córki, to ma przechlapane i wsuwa te mango ze skórką, która może w jakimś stopniu szkodzić, żeby jakoś odreagować, prosić o wsparcie od innych w ten sposób... No zakręcone to. A jeszcze odnośnie zachcianek - która kilka dni temu wrzucała zdjęcie loda? Zadziałało na mnie. Dziś wstąpiłam po takiego do sklepu, ale nie było akurat takich z orzeszkami. Kupiłam więc sobie mrożone jagody i w domu zmiksowałam z bananem. Wyszła mi cała micha lodów, którą skonsumowałam nadrabiając wątek, a teraz do Was piszę spod kocyka, bom zmarzła folinka kompletowanie zamówień do kartonów za niezłą kasę brzmi jak moja praca marzeń z okresu, kiedy miałam dość telefonów i załatwiania spraw innych ludzi |
|
|
|
#3672 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Fioletowe okulary dziękuję za podanie tych formalności, zapisałam sobie Monya wszystko się ułoży kochana Camelitos kciuki za wyniki! Folinko dziękuję kochana za opinię. Mam zaufaną okulistkę, która leczyła mnie w dzieciństwie, więc zna mój przypadek. Teraz przyjmuje tylko prywatnie. Może uda mi się dostać do mojej na NFZ, ale wątpię. Super, że wspomniałaś o mopie parowym, bo chcę go kupić przed narodzinami. Jak się zachowują panele po nim? Nie jest za mokro? Może trzeba przetrzeć dodatkowo suchym mopem? Dobrze, że już masz lżejsze obowiązki w pracy! Blanka jak się czujesz? Radena dobrze, że wszystko dobrze ![]() Mierzyłam glukometrem i na czczo mam 82. Zjadłam twaróg ze szczypiorem, śmietaną i ogórkiem + bułka z masłem+kakao, więc za godzinę będzie się działo Wczoraj w czasie jak TŻ jechał do pracy z kolegami, w okolicy był wypadek - 4 osoby zginęły. Dobrze, że rodzice do mnie nie zadzwonili, bo bym chyba padła na zawał. Dopiero TŻ po powrocie mi powiedział. Paczucha raczej dziś nie dotrze, a chciałam rodzicom pokazać ciuszki
|
|
#3673 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
ale powinni glukoze czekoladowa zrobić oczywiście bez cukru ![]() Wysłane z mojego RNE-L21 przy użyciu Tapatalka |
|
|
|
|
#3674 |
|
Wtajemniczenie
|
Dziendoberek ! Jezeli chodzi o ruchy to ja tez czasem czyje sie nisko pokopana, tak jak norka mam wrażenie ze wali gdzies tam w szyjke i okolice
![]() Folinko, jaj sie dzisiaj czujesz ? Jak ból ? Monyaa - teraz Twój swiat sie rozsypał, ale w lipcu poskleja sie z podwójną siłą, sama zobaczysz. Musisz w to wierzyć i walczyć o swoje dobro. W zyciu musimy być egoistami. Dla nikogo nigdy nie będziesz tak ważna, jak jestes dla samej siebie - ja tak sobie mówię zawsze kiedy mam chwilę załamania. Trzeba iść nawet po trupach do celu. Jezeli bedzie trzeba ustalic ojcostwo sądowi - nie poddasz sie i zrobisz co trzeba. Jezeli bedzie trzeba ściągać alimenty siłą - to tak trzeba bedzie zrobić. Pokaz światu, że zadarl z niewłaściwą osobą. Zrob ze swoich słabości swoją siłę. Wierzę w Ciebie ! ![]() Na krzywej wszystkie pobrania mialam z żyły lokciowej ![]() Emma ja tez dziś w koncu ide do fryzjera !!! Nie mogę się juz doczekać... Radenka dobrze, że wszystko ok ! ![]() Norka dokladnie, nie daj sie pracodawcy, zadne porozumienia stron ! To nie Twoja wina że firma upada!!!! Pfffffff jak ja nienawidzę takich pseudo cwaniaków pracodawców!!!! Chyba otworze jakies stowarzyszenie normalnie bo jak czytam o takich rzeczach to az mnie nosi !!!!! Odo co za wspaniala inicjatywa z tą książką !!!!! Ty to jesteś mamuska ! Ekstra ! Ja dzis rano krojac bułkę rozoralam sobie rękę nożem. Brawo ja. Na szczęście wygladalo gorzej niz jest w rzeczywistości i wystarczył plaster. Jade dzis do sh troche jeszcze upolować. Zobaczymy co będzie. Potem fryzjer tak jak pisałam a wieczorem mecz !!!!!!! Wysłane z aplikacji Forum Wizaz Edytowane przez zUa_tysica Czas edycji: 2018-03-23 o 10:36 |
|
|
|
#3675 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Wysłane z mojego RNE-L21 przy użyciu Tapatalka |
|
|
|
|
#3676 |
|
Zakorzenienie
|
Witajcie Dziewczyny!!
Blanka,Folinka jak się czujecie? Zua, Emma po fryzjerze,wrzućcie fotki! Kitosa jak cukry? Camelitos kiedy będziesz znała wyniki? Fioletowe wielki dzięki za informacje. Radena cieszę się,że wizyta ok. Fajnie,że Ci nie spadła hemoglobina,jest szansa u mnie ,że nie mam anemii ( na ostatnim pobraniu 11,6 ,ale to było ponad miesiąc temu) ![]() Odowska fantastyczna inicjatywa z pisaniem książki. Ja wczoraj zrobiłam lody :truskawka,banan,jogurt naturalny. Dzisiaj zakupiłam maliny. MalaGosia współczuję porannych pobudek! Monya co u Ciebie? Summer gdzie jesteś? Dzisiaj byłam na szybkich zakupach z mężem,kupiłam łososia i pół warzywniaka:m.in.kapusta kiszona,jarmuż,natka,kope rek,rzodkiewka,pomidorki, sałata,papryka, banany,pomarańcze. Miłego dnia!! Jakie plany na dzisiejszy dzień? w kappahlu 25 % zniżki dla klubowiczów Edytowane przez pola25 Czas edycji: 2018-03-23 o 10:49 |
|
|
|
#3677 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Co do zakończenia umowy w trakcie ciąży to pracodawca ma obowiązek przedłużyć umowę do rozwiązania- później przejmuje Cię ZUS i też wypłaca zasiłek na podstawie wynagrodzenia. W tych sytuacjach jedynie po zakończeniu wypłaty zasiłku musicie szukać pracy. Ale przynajmniej rok macie wypłacane pieniądze. W aktualnym M jak Mama jest artykuł o tym i właśnie przeczytałam go do śniadania ![]() Jest też o bólu brzucha w razie czego
|
|
#3678 |
|
Zakorzenienie
|
Dziewczyny a jaki macierzyński lepiej wziąć 100%,a potem 60% czy 80%???
|
|
|
|
#3679 | |||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz ---------- Dopisano o 11:04 ---------- Poprzedni post napisano o 11:02 ---------- Cytat:
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz ---------- Dopisano o 11:05 ---------- Poprzedni post napisano o 11:04 ---------- Cytat:
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|||
|
|
|
#3680 |
|
Rozeznanie
|
Hej
![]() Mnie strasznie kaszel meczy ![]() Zaczynam 26 tc. Kiedy to zlecialo? Sent from my LG-M250 using Wizaz Forum mobile app |
|
|
|
#3681 | ||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Cytat:
W planie szarlotka z lodami waniliowymiDziewczyny to możliwe, żebym po takim śniadaniu o wysokim ig miała cukier na czczo 82, a po godzinie zaledwie 97 Za godzinę znów zmierzę. Mam glukometr starego typu, tzn. trzeba sporą kroplę krwi na pasek dać, by pokazało wynik. No ale działa, więc nie wiem
|
|
#3682 |
|
Wtajemniczenie
|
Fioletowe okulary super wskazówki! Dzięki
![]() Camelitos trzymaj się tam! ![]() Monya jesteś silna babka! Dasz sobie radę. Stworzycie z synkiem wspaniały duet! ![]() Norciu może tak jak dziewczyny piszą, nie będzie tak źle z tą firmą. Prawo chroni kobiety w ciąży może faktycznie jakoś idą Ci się to obejść bez szwanku i wałki o należne Ci pieniadze? Nie daj się ![]() Radena super wieści! Gratki ! Ja po zakupach w lumpku i odebraniu paczek z poczty.. ![]() IMG_20180323_105715.jpg Mąż mnie udusi, a jeszcze idę odebrać osobiście pajace od babki, co mieszka w moim mieście Ale cieszę się bo to głównie łupy z grup na fb, czy olx, a niektóre rzeczy mamy nowe nawet z metką, niektóre mało co używane, a o połowę tańsze niż w sklepach Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
Edytowane przez Elaaaa Czas edycji: 2018-03-23 o 11:15 |
|
|
|
#3683 |
|
Zakorzenienie
|
Kitosa oczywiście,że wynik jak najbardziej taki może być.
Bursztynku ja też chce na rok iść, bo ja albo musiałabym wrócić do szkoły po wakacjach -mała będzie mieć 2 miesiące (dla lepszej organizacji szkoły) albo za rok. Czyli rozumiem,że bardziej opłaca się 80%?? Ela super łowy! Patrycja co bierzesz na kaszel? Ciuszki z kapphala śliczne!!! Edytowane przez pola25 Czas edycji: 2018-03-23 o 11:18 |
|
|
|
#3684 |
|
Raczkowanie
|
Patrycja jakoś leczysz ten kaszel ? Ja nie daje rady sama wyłeczyć przeziębienie, dzisiaj idę do lekarza
|
#3685 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
||
|
|
|
#3686 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Cytat:
ciuszki super
|
||
|
|
|
#3687 |
|
Zadomowienie
|
Pola to zależy od wynagrodzenia. Musisz sobie przeliczyć, co się bardziej Tobie opłaca. Ja np. nie mam minimalnej, więc biorę 80% na rok i w Twoim wypadku też bym tak brała.
Ela dresiki i bluza z kapturem mnie zauroczyły Patrycja zdrówka! Pijesz syrop z cebuli? Biedna jesteś z tymi chorobami Fioletowe okulary też zdrówka! Daj znać co powiedział lekarz.
W radości i w smutku mój dom jest w Twoich ramionach Edytowane przez kitosa Czas edycji: 2018-03-23 o 11:28 |
|
|
|
#3688 | |
|
Wtajemniczenie
|
Ja siedzę z farbą na głowie
postaram się później pokazać Też decyduję się na 80% rok Elaa świetne zakup ![]() ---------- Dopisano o 11:23 ---------- Poprzedni post napisano o 11:22 ---------- Cytat:
za skończone tygodnie!
|
|
|
|
|
#3689 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
u mnie się zmieniało w zależności ile miałam nadgodzin w miesiącu,zrobiłam też awans zawodowy od września miałam wyższą pensję i stażowy mi podnosi (kadrowa mówiła,że od września będę miała trochę więcej ze względu właśnie o kolejny 1%)A czy gdzieś sobie mogę to obliczyć,co się bardziej opłaca?są jakieś kalkulatory? |
|
|
|
|
#3690 |
|
Wtajemniczenie
|
Dzięki dziewczyny !
Emma czekamy na foto ! Camelitos do wracaj do żywych w łóżeczku najlepiej ![]() Polu ja też decyduje się na 80%. Ale faktycznie musisz to sobie policzyć, tylko że jak nie wiesz dokładnie jaki wymiar wynagrodzenia to ciężko. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
![]() |
Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 09:50.

)
Witam się z ranca, mąż u dentysty, więc mogę na spokojnie Wam odpisać. 

ja ciągle na dole tuż nad kością łonowa, może to dlatego, że mała jest ułożona posladkowo? 

Za godzinę znów zmierzę. Mam glukometr starego typu, tzn. trzeba sporą kroplę krwi na pasek dać, by pokazało wynik. No ale działa, więc nie wiem