![]() |
#2041 |
Raczkowanie
|
Dot.: Nasze kochane pierwiosnki 2008
Moja mala ma azs i skazę białkową Było dwóch pediatrów, dermatolog, alergolog, gastrolog, no i teraz znowu pediatra. Niby nic się ostatnio nie dzieje, ale tamci mi jakoś nie pasowali
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2042 |
Raczkowanie
|
marcelinko podaje zelazo bo maly ma niska hemoglobine i tak mi lekarz zalecil.
kokochana bebilon pepti to na recepte, nie? Czy objawem alergii na mleko moga byc tylko zmienione kupki( zielony kolor, dziwna konsystencja, czsami domieszki sluzu lub lekko pieniste)? Bo moj maluch takie ma, ale lekarka na razie lakcid kazala podawac, a ja sie martwie ze to moz4e byc alergia. oprocz tego przez zelazo jescze bardziej zielone sa. |
![]() ![]() |
![]() |
#2043 |
Raczkowanie
|
kokochana a jak badal twojego malucha gastrolog? tylko wywiad czy moze kupke do badania dawalas?
|
![]() ![]() |
![]() |
#2044 |
Zakorzenienie
|
Dziewczyny dzieki za pocxieszenie z ta "nerwowoscia"dziecka.
Z tym noszeniem dziecka to mozna zwariowac,bo mi też kazdy mówi co innego... Mi najwygodniej jest nosic Malutka brzuszek do brzuszka,ale tez nie za długo,bo mnie rece bola .Gosiaczek a jak tam twoja nadwyrężona ręka?? Bylismy tez na szczepieniu,dostała drugą dawkę szczepionki skojarzonej 5w1. Nie wiem jak mam ubrac Malutka na chrzciny ![]() Martwie sie też tym,ze Malutka jest za mało na świerzym powietrzu,ale to dlatego,ze ona nie lubi wózku lezec. A ja bopje sie sama wypuszczac na miasto ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2045 |
Raczkowanie
|
No właśnie tylko wywiad, ale ona miała (ma) wyraźne zmiany na skórze. Powiem szczerze, że ja bym się śluzem w kupce przejęła. Moja miała właśnie zielone (na to można właśnie lakcid) i śluz i ten śluz świadczył o alergii.
Bebilon pepti można kupić bez recepty, po prostu z receptą kosztuje 13 zl, a bez 26 |
![]() ![]() |
![]() |
#2046 |
Raczkowanie
|
Susola, a brzuszek maluszka nie boli?
Bo w sumie oprócz alergii to mogą być jakieś bakterie w kupie albo moczu. Zła jestem, że mi nikt badań kupki i siuśków nie zalecił. Zasugeruje pediatrze w piątek |
![]() ![]() |
![]() |
#2047 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
http://www.maluchy.pl/artykul/151 http://www.edziecko.pl/pierwszy_rok/...9,1326219.html |
|
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#2048 |
Raczkowanie
|
czasami, ale przerwy sa rozne- np. wczoraj mi tap plakal z 15 min, a jeszcze wczesniej ok 2 tyg temu i to mnie zastanawia. poza tym on zadnych zmian skornych nie ma, skorke ma sliczna i gladziutka.
|
![]() ![]() |
![]() |
#2049 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Podobało mi sie co powiedział ten rehabilitant, ze ludziom a zwłaszcza młodym matkom wszystko można wmówić. Co prawda to prawda, my idąc do lekarza oczekujemy od nich kompetencji a oni często mogą nam coś wmówić. I potem leczymy zdrowe dzieci ciesząc się jak szybko wyzdrowiały. A oto mój 3-miesięczny słodziak
![]() |
#2050 |
Zadomowienie
|
Treść usunięta
|
![]() ![]() |
![]() |
#2051 |
Zakorzenienie
|
ja wrocilam od neurologa wlansiwe
![]() ![]() pytalam trez o niosidelka, wiec takie type infant czy active powiedziala ze lepij od 9 m-ca natomiast chusty Ok, tylko trzeba dobrze w nie dziecko ułozyc. Pytalam tez o noszenie i pwoiedzial ze nie mozna dlugo nosic w pozycji do odbijania ( wlasnie jest ta pozaycja zarezerwowana TYLKO do odbijana) bio dziecko wtedy trzyma glowke na jedna strone, jesli nie caly czas to z tendencja do tej jednej wlasnie. A w pozycji plecami do nas rozg;ada sie swobodnie i widzi wsztsko. mozna nosic bokiem, pod skosem i opartą glowka na zgieciu lokcia a druga reka podtrzymujemy tyleczek (wlasnie tak jak u zawitkowskiego na fotkach) tylko jak ja tesciowce przetlumacze zeby ja nosila przodem do swiata??? ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() a co do reki...dziewczyny tragedia ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2052 |
Zakorzenienie
|
papryczka ciekawą stronkę z tym tzrymaniem dziecka podałas.
Dzis na obiad ugotowałm sobie zupę,bo jakos najbardziej to własnie mam apetyt na zupy ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2053 |
Zakorzenienie
|
Dziewczyny a jakie teraz stosujecie pieluszki? Chodzi mi o firme,jakie sa dla was najlepsze? Dla mnie Happy
|
![]() ![]() |
![]() |
#2054 |
Raczkowanie
|
dla mnie ciągle pampers
|
![]() ![]() |
![]() |
#2055 |
Wtajemniczenie
|
My używamy tych biedronkowych, na początku były pampersy ale odparzały, dada ale wykupiłam wszystkie w swoim mieście i happy - dobre ale nie zawsze mogłam je dostać.
Nasza Sashka wcina juz tylko kaszkę na każdy posiłek - tzn. tylko z samego rana - 5-6 dostaje 150 ml mleka - o tej godzinie jej wszystko wcisne. A tak to żadkie kaszki. Soczkami mi pluje, zupek jeszce nie próbowałam. Dziewczyny jak zaczniecie wprowadxac nowe pokarmy to uważajcie na marchewkę i surowe jabłko - zatwardzaja .
![]() |
#2056 |
Zakorzenienie
|
weszlam sobie do was w chwili
![]() gosiaczek hmmm co do nosidelka to mi sie wlasnie wydaje ze chusty sa niezbyt wygodne dziecko jakos tak powyginane jest i to nie szkodzi na kregoslup? mnie to nie przekonuje .. moja mala glowke juz od mc trzyma sztywno w pozycji pionowej obkreca ja na rozne strony nawet nie musze jej trzymac za glowe ludzie mysla jak ja widze ze to pol roczne dziecko jak mowie ze 4,5 mc to mowia ze duza i ze dali by duzo wiecej moja mala nie znosi wozka ona chce wszystko widziec juz dawno woze ja tak nie calkowicie na plasko tylko lekko do przodu zeby widziala co nieco natomist od kilku dni wozek to istna kara dla niej musi byc nosidelko i koniec.. te infant maja np podpore na glowke chodz ciagle jej w tym nosidle nie nosze tylko jak na zakupy czy krociotki spacer jak sloneczko ![]() mala migotka my pampersy probowalam inne ale mi nie odpowiadaja jakos szybko mokna i do tego mam wrazenie ze moja cora ma mokra pupe ciagle... w pampersie moze spac cala noc, zdejmuje oczywiscie strasznie ciezkiego pampersa ale jak reka sie przylozy to nie czuc zadnego przecieku anii nic, wiec zostajemy ciagle przy tych, tym bardziej ze cenowo one sie duzo nie roznia...ja chce wyprobowac jeszcze te od 4-14 jakos tak czy od 9-14 bo obecnie nosi te od 4-9 i wedlug mnie moglyby byc ciut wieksze .. na moje dziecko ubranka od 3-6 mc sa praktycznie za male juz szok!! my bylismy dzis u laryngologa z jej jezyczkiem jest wszystko w porzadku jutro czeka nas okulista a wpt szczepienie ciekawe ile juz wazy ![]() skoro wy wklejacie pociechy to i ja wkleje swoja ![]()
#2057 |
Zakorzenienie
|
ja swoja od tyg karmie tylko sztucznie. Dostalam cala ksiazeczke odnosnie karmienia i wprowadzania pokarmow z nan nestle.. i do tego gratis lyzeczke
![]() no i takpomyslalam skoro kaza juz zupki to akurat jadlam jablko i troszkie tego soku naskrobalam malej.. tak dla sprobowalania dwa lyczki matko az buzie otwierala zebym jej jeszcze dala... w pt mamy wizyte na szzepieniu wiec dokladnie zapytam kiedy mam jej cos nowego dac i co ... bo zaczelam sztucznie karmic... na pewno nie dam teraz zupek zupki wydaje m sie sa dobre dla dzieci ktore juz siedza samodzielnie hmm... no ale nie wiem nie spieszy mi sie z niczym tym bardziej e czytalam ze nie powinno sie tak wczesnie dawac dziecku nowe rzeczy... ale im wiecej czytam tym wiele sprzecznosci i juz sama zgupialam poradze sie lepiej lekarza ![]()
#2058 |
Wtajemniczenie
|
Ray a dlaczego idziesz z mała do okulisty?
#2059 |
Wtajemniczenie
|
jesli chodzi o pieluchy, to my jestesmy wierni tym z pampers. ale uzywamy dopiero nr 2, czyli 3-6 kg
![]() ray-w nosidelku dziecko ma wymuszona pozycje, a w chuscie naturalna, ale oczywiscie kazdy robi to, co wg niego sluszne. |
![]() ![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#2060 |
Zakorzenienie
|
ja tez mam pampersy. Mialam kiedys huggiesy 1 ale sa do
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() moja Hanka tez juz tak trzyma glowe sztywno ze nie musze jej trzymac jak ja mam np do odbicia ![]() ![]() ![]() ![]() wogole dzis sie zorientowalam po jednych spioszkach jaka ona ejst wielka ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2061 |
Zadomowienie
|
Treść usunięta
|
![]() ![]() |
![]() |
#2062 |
Rozeznanie
|
my sie przerzucilismy na huggisy , kupilam papmersy baby dry to malej w ciagu jednej nocy odparzyly pupe do krwi ! Przez 2 tyg nie moglam tego zaleczyc , pudrowalam i wietrzylam ile sie dalo ale z tych ranek caly czas lała sie limfa
![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2063 |
Zadomowienie
|
My używamy tylko pampersów i mamy już rozmiar 7-18 bo te 4-9 zaczęły go uciskać i poza tym miałam problem go dobrze zapiąć. Ten rozmiar 7-18 jest super bo pasek ma elastyczny i małemu się nie odgniata pielucha na brzuchu jak siedzi w foteliku. Kupę też dobrze trzyma. Ja się boje inny pieluch bo jak raz miałam huggisy to go odparzyły, poza tym zawsze są duze paki i szkoda mi wywalić kasy za 80 pampersów jak one np. po 5 go odparzą.
TZ poleciał i smutno nam ![]() Ja nie umiałabym zostawić dziecka na 4-5 tygodni nawet takiego 6 miesięcznego, jeśli byłaby to jakaś intranta propozycja to tak bym kombinowała by dziecko zabrać ze sobą. Jeden dzien bez niego to dal mnie nie do pomyślenia a co dopiero miesiąc, strasznie mi szkoda mojego TZ ze nie będzie Aleksa widział tyle czasu. Ja już młodemu zaczęłam kupować ciuchy na 74 bo zaczyna mi wyrastać z tych 68. Jest dosyć długi bo ma 70 cm ale ile waży to nie wiem. Pewno ponad 7 kg bo czuję jak się robi ciężki jak go noszę. My go nosimy różnie i pzrodem i tylem i na leżąco na pzredramieniu i tak ze skosu opartego o ramię. Teraz mały uwielbia robić batmana albo supermena jak kto woli. Chwytamy go pod klatką piersiową i pod papmersem i chustamy do lustra. On jest zachwycony ze jak doleci to widzi swoje oblicze. Albo chustamy do czyjejs twarzy tak zeby dac mu buziaka. Zawsze głośny chichot. Dziś znalazłam nowy sposób na rozmieszenie młodego. Trzymam go plecami do siebie i staję pzred lustrem a potem osuwam się na bok tak że pzred nami jest sciana i znowu przesuwam do lustra i mówię akuku i tak po kilka razy. Młody zachwycony aż piszczy jak tak pojawia się i znika jego oblicze. Taki sam zachwyt jak leży na pzrewijaku na brzuszku a ja mam twarz na wysokości jego twarzy i nagle się chowam. Mówię ze mnie nie ma i znowu się pojawiam. Jeju jaka to radość jest ![]() Uwielbiam go rozmieszać więc stale szukam nowych sposobów. Od paru dni np. robię z nim brzuszki opieram go sobie o zgięte kolana, ja jestem w pozycji leżącej i cwiczę brzuszki. Aleks piszczy z radości bo podskakuje na moim brzuchu a poza tym ja się kładę i podnoszę wiec raz widzi moją twarz a raz nie. Taki sam ubaw jest z przysiadami które robię z małym w objęciach ale szeroko rozstawiam nogi do przysiadu zeby równowagi nie stracić. Łączę przyje,mne z pożytecznym. Aha od 3 dni znowu plamię. Myślałam an początku że to od przytulanek z TZ a to 3 dzień mija a plamienie mam nadal. Szlag, idę do lekarza tylko muszę znaleźć jakiegoś innego bo ten mój to nei wie jaka przyczyna jest. Dodam ze stale biorę cerezette już 2 opakowanie jadę. |
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#2064 |
Wtajemniczenie
|
My używamy pampersów lub huggisów - zamiennie. Teraz męczymy się z pampkami 3 - meczymy, bo są już za małe - muszę kupić 4 - jednocześnie miałam huggisy 3 , które są jakoś większe (wyższe) - miałam właśnie te z kubusiem puchatkiem i też uważam, że są ok. Próbowałam te biedronkowe, ale moim zdaniem są mniej chłonne oraz nie podobały mi się zapięcia.
O tych sleep & play moja siostra też zmówiła, że są kiepskie. A ja dziś dostałam kolejny poradnik żywieniowy - z gerbera - i tam jak wół stoi, że karmienie piersią przez pierwsze 6 miesięcy - że WHO, zapobieganie alergiom itd, , raz tylko wspomnieli o tych nowych zaleceniach wcześniejszego wprowadzania glutenu. Inaczej było w innych poradnikach - bobowita zalecała wg tego nowego schematu ![]() Ja chyba przez 6 miesięcy będę karmiła tylko piersią. Co do trzymania dziecka, to najczęściej trzymam małą przodem do świata, ale w inny sposób też - ja się tam nie przejmuję jakimiś specjalnymi zaleceniami - bez przesady - jak dziecko nie jest pokrzywione i jest zadowolone, to co mu się może stać przez te kilka minut trzymania w danej pozycji - przecież to się zmienia co chwilę - znaczy ja co chwilę tę pozycję zmieniam. I ja akurat nie mam tej manii z lekarzami ![]() ![]() Może to wynika z mojego charakteru - ja tam uważam, że dzieci są z zasady zdrowe ![]() ![]() Może po części też nasz pediatra mnie takiego podejścia nauczył. Wkurza mnie na maksa nowy sąsiad - od 2 tygodni remontuje mieszkanie - zaczyna koło 18 i wali do 21-22 albo i dłużej. Wczoraj nie wytrzymałam i poszłam do niego grzecznie poprosić, czy nie może inaczej pracy planować - żeby wieczorami był spokój i cisza, bo drugi tydzień moje dzieci nie mogą przez niego spać. I inne w klatce pewnie też. A ten, że on musi sobie zrobić a czas mają dopiero po pracy ![]() ![]() ![]() No to się wygadałam ![]() Ja moją tez podnoszę, huśtam itd. Bardzo lubi "latanie" i jak leży na moich łydkach na brzuszku i "lata" - ja leżę lub półsiedzę na plecach. kasiu-sloneczko - a nie macie możliwości przez neta i kamerkę pogadać z mężem?, popatrzeć na siebie? Myślę, że to zdjęcie to dobry pomysł. Może masz też jakieś filmiki z tatą Aleksa? Ja też bym małej nie zostawiła. Dziewczyny - super zdjęcia! susola - pytałam, bo mój siostrzeniec brał żelazo, bo okazało się, że ma anemię - w wieku ok roczku, trochę więcej. A nikt by nie przypuszczał - chłopak rósł jak na drożdżach, jadł dużo i wszystko, był na piersi. Okazało się że nie przyswaja żelaza - lekarka go skierowała na badanie krwi, gdy siostra pytała o przyczyny często spoconej główki. Ale po kilku miesiącach jest już ok, czego i Twojemu maleństwu życzę. E---a - dzięki za odpowiedź w sprawie laktatora. Ja też na razie nie wyobrażam sobie, jak mi to "wybieranie" do pracy pójdzie ![]() Jak na razie wyrabiam się na 11 na spacer ![]() Edytowane przez marcelina73 Czas edycji: 2008-07-16 o 20:20 |
![]() ![]() |
![]() |
#2065 |
Wtajemniczenie
|
Dziewczyny - mam nosidełko infant i jest ok, ale za często małej nie noszę. Rozmyślałam też na temat chusty - bo mi się podobają z wyglądu
![]() ![]() Czyli jak ze wszystkim - zdania są podzielone |
![]() ![]() |
![]() |
#2066 |
Zakorzenienie
|
hm,m no wlasnie, ja tez sadze ze dziecku nic sie nie stanie, jak pare minut pobedzie w pozycji takiej czy takiej... byle stale nie nosic w jednej...
fredziunia, klupilam sobie stroj ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() RAY! jakie cwiczenia robilas na basenie? ja umiem tylko zabka i na plecach ![]() moja Hania tak sie dzis wymeczyla, ze po kapiei padla jak mucha. Spi caly czas, ale ostatnio zniow m,nie budzi w nocy...\ MOjej Hani nie przeszkadzaja odglosy swiata jak remonty, budowy, wiercenia i buczenia... poki ci ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2067 |
Rozeznanie
|
Wszystkie dzieciaczki to SŁODZIACZKI.
Jesteśmy na plaży. |
![]() ![]() |
![]() |
#2068 |
Rozeznanie
|
My uzywamy ciagle pampersow 3,tyle ze niemieckich.Maja ta gumecze kolo przylepcow,sa ciensze i bardziej miekkie.Myslalam ze nie ma roznicy,pomiedzy polskimi i niemieckimi (no bo w czym?),ale jednak...
#2069 |
Wtajemniczenie
|
NIUNCIO - z Ciebie to jest niezła laska! Od razu widać, po kim te panny takie śliczne
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2070 |
Zakorzenienie
|
to ja tez sie pochwale
![]() ![]() ![]() na tym foto w srodku Hanka patrzy na boisko, gdzie grali w kosza ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 08:27.