|
|||||||
| Notka |
|
| Fitness, bieganie, joga - spalamy kalorie Forum dla osób, które lubią aktywność fizyczną i chcą spalić zbędne kalorie. Wejdź, poznaj świat fitnessu i różne rodzaje aktywności fizycznej np. joga, pilates czy zumba. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#271 |
|
Matka Smoka
|
Dot.: Joga
izmonek - już więcej konkretów sie pojawiło, ale jak dla mnie to za mało. Również proszę o linki. Dziś szukałam po necie, ale niewiele znalazłam. A że w Shape pisali o szkodliwości jogi jest tym dziwniejsze, że w polskim wydaniu często pozytywnie piszą, a nawet CD dokładają
To, że masz doświadczenie jako fizjoterapeutka jest dla nas szczególnie wazne - możesz podac przykłady? i co najważniejsze - czy ludzie, którzy cwiczyli jogę, robili to prawidłowo??? A propos tego czy stanie na głowie jest naturalne....a czy cwiczenie w siłowni na tzw. krześle ginekologicznym jest? Ciekawa wypowiedź na temat szkodliwości jogi (obrona, niestety atak został usuniety ze str. onetu): http://www.joga-joga.pl/index.php?ar...566&dzial2=336 Edytowane przez Ineso Czas edycji: 2008-07-15 o 08:59 |
|
|
|
|
#272 |
|
Zadomowienie
|
właśnie nie wiem czemu wszystko co było złe na temat jogi zostało pokasowane
jak dla mnie dlatego iż za bardzo zaszkodziłoby wielu szkołom i ludziom którzy na tym hajs zbierają i to jest przykre żę to poginęło ale były takie artykuły w angielskim shape i w polskich stronach także obiecuje jak znajde coś dam linki nie wiem czy ci ludzie źle ćwiczyli ale spotkalam się z torbielami pod kolanem, z bólami kręgosłupa oraz z problemami z kolanem bólowymi ze względu wg pacjentki wiele pozycji na kolanach sama byłam na jodze pare razy aby spróbować a poza jako fizjoterapeutka chciałam coś poczuć i poczułam super rozciąganie nie powiem czułam cały kręgosłup po zajęciach ale niestety instruktorzy w dobrych szkołach nie chodzą nie sprawdzają czy dobrze coś robisz ale widziałam np dla zaawansowanych jak próbują osiągnąć jakaś pozycję ludki i wyprówają doslownie żyły sapiąc ( cali czerwoni z nadętymi żyłami nie twierdze że całą joga jest zła pisałam prace na jej temat i wiele pozycji jest fajnych wskazanych ba nawet wykorzystywanych w pialtesie metodzie pierwotnie rehabilitacjnej!!!!!!
|
|
#273 |
|
Matka Smoka
|
- dla jasności - artykuł nie został usunięty ze względu na treść, tylko po prostu Onet wycofał się z współpracy z Forum i żadne artykuły z tego czasopisma nie sa już publikowane. Nie wierzę w teorię spiskową przeciw jodze.
- bóle kolan - jest możliwe, że ta osoba miałą problemy z kolanami, a ćwiczenia obciazające to pogłębiły - żyły z wysiłku - oooo to nie były na pewno profesjonalne zajęcia, bo na takich trener pyta czy dobrze się czujesz, czy nie jest Ci zbyt niekomfortowo, bo w jodze można troszkę zmusić ciało do pracy, aby się rozciągnęło, ale jak ból i wysiłek są zbyt mocne nalezy przestać. Po to właśnie, aby nie zrobić sobie krzywdy. |
|
|
|
|
#274 |
|
Zadomowienie
|
dla mnie to podejrzane i tyle
a sama byłąm siawdkiem takich zajec gdy i nauczyciel i osoba która cwiczyla sie nadymali wystawiajac zyly dziwne ale jak komus pomaga to ok
|
|
#275 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Cwicze joge jakis czas i codziennie, i w szkole i w domu, ale pierwszy raz slysze o tym co piszesz |
|
|
|
|
|
#276 |
|
Zakorzenienie
|
prawda jest taka ze wsztsrko w nadmiarze szkodzi.
|
|
#277 | |
|
Matka Smoka
|
Cytat:
dokładnie |
|
|
|
|
|
#278 |
|
Raczkowanie
|
mmm, mmmmm a ja ju sie nie moge doczekac wieczora, niech puknie 20-21 godzinka, wczesniej wezme prysznic , wskocze w lniane spodnie i podkoszulek, pojde do pokoju gdzie *joguje* zamkne drzwi, zapale swieczki, zgasze swiatlo, rozwine mate, usiadne na niej......i zacznie sie......
ja chce juz wieczorrrr ![]() a wlasnie, dzis CHANDRA NAMASKARAM PS, a mam takie pytanko, na zajeciach czy w domu spiewacie mantry jesli tak to jakie
|
|
|
|
|
#279 |
|
Raczkowanie
|
Joga
Witam!
Mam małą prosbę do Was drogie forumowiczki Od pewego czasu zaczęłam dbać o swoja figurę, codziennie ćwiczę i staram się zdrowo odżywiać. Podobno w wyszczupleniu ud może pomóc joga, której ćwiczeń niestety nie znam i nie orientuję się w tym za bardzo. czy mogłbyście naprowadzic mnie na jakieś stronki w internecie, gdzie mogłaby znaleźć przykładowe ćwicznia, może nawet wiecej niz kilka, bardzo proszę o pomoc. Liczę na Was z i góry dziękuję. |
|
|
|
|
#280 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
akcja----wyszukiwarka https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=39931&page=10 zakladasz drugi, taki sam watek z tym samym tematem |
|
|
|
|
|
#281 |
|
Zadomowienie
|
na zajęcia z jogi idź
niewiele dadzą ci opisy ćwiczeń bez wskazóek nauczyciela na początku
|
|
#282 |
|
Zakorzenienie
|
Dokładnie 6 wątków pod twoim jest obszerny wątek o trudnym do wyszukania tytule - "Joga".
|
|
#283 |
|
Raczkowanie
|
oj no przepraszam, nie wkurzajcie się, ie zauważyłam
|
|
|
|
|
#284 | |
|
Matka Smoka
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#285 |
|
Raczkowanie
|
hmm, moze i masz racje, ale ja sie z tym dobrze czuje a i oprocz tego robie i cala mase roznych fajnych rzeczy
|
|
|
|
|
#286 |
|
Przyczajenie
|
Ja zapisałam się na jogę w moim mieście raz w tygodniu od października, co prawda byłam na jednej lekcji, bo potem wypadł mi wyjazd za granicę, święta, teraz jeszcze wesele, ale już po tej jednej lekcji czułam się świetnie
. Po godzinie (zegarowej) ćwiczeń nie mam ochoty w ogóle stamtąd wychodzić... co więcej, zajęcia zmuszają mnie do wstania w sobotę wcześnie rano, co sprawia, że mam więcej dnia dla siebie .
|
|
|
|
|
#287 |
|
Raczkowanie
|
zazdroszcze,ja pare ładnych lat latalam na joge.Baardzo fajna sprawa.Teraz niestety nie dysponuje czasem
i bardzo zaluje ze musialam przestac.Gorąco zachecam do jogi
|
|
|
|
|
#288 |
|
Zadomowienie
|
Dziewczyny czy któraś z was chodziła na joge w "Joga Mokotów" w Warszawie?? Narazie ide na warszwaty wstępne, takie rozpoznawcze, ale może ktoś ma doświadczenie z ta szkołą i może ją polecic??
|
|
|
|
|
#289 |
|
Matka Smoka
|
Roxanaa a gdzie chodziłaś?
Ja mam od kilku miesięcy przerwę w jodze. Troche tak wyszło samo, ale teraz eksperymentuję z fitnessem, bo koleżanka prowadzi i na jogę juz brak czasu i kasy. A propos kasy - nie rozumiem czemu to najdroższa chyba forma aktywności??:/ |
|
|
|
|
#290 |
|
Wtajemniczenie
|
Joga wcale nie jest najdroższa. Sama mam teraz przerwę, ale chcę do niej wrócić. Zdradzam ją z tańcem brzucha, który jest droższy. Ale jak mi się uda zdać egzamin na prawo jazdy to szybciutko wygospodaruję czas i pieniądze na jogę.
|
|
|
|
|
#291 |
|
Matka Smoka
|
Chodziło mi o to, że w klubie fitness za 4 wejscia w msc płaci sie ok. 60 zł, jesli jest to joga to jest to kwota ok. 80 zł.
|
|
|
|
|
#292 |
|
Wtajemniczenie
|
To racja, że porównując z zajęciami fitness, joga zazwyczaj wyvhodzi trochę drożej, ale w porównianiu z innymi formami aktywności (np. wiele zajęć tańca) już niekoniecznie.
|
|
|
|
|
#293 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
W Waw najlepsza szkoła - Bubicza. Troche drogo mają. Ja nie chodziłam nigdy do szkoły jogi, ale trochę ćwiczyłam. Faktycznie n apoczatku warto zapisac sie na zajecia i poznac podstawy oraz cały background. Ja sie zastanawiam nad powrotem do ćwiczen, bo ładnie wymuklaja ciało i człowiek od razu lepiej się czuje, ja sie troche porozciaga i miescie wzmocni ![]() Powodzenia wszystkim, którzy ćwicza
|
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
|
|
#294 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Nie wiem czy najlepsza, bo nie mam porówniania, ale z pewnością mogę ją polecic. Świetni prowadzący. Bardzo lubię chodzic na zajęcia do Asi i Arka. Asia to niesamowicie ciepła osoba, a Arek jest szczerze i głęboko zaangażowany w to co robi. A ja właśnie niedawno wróciłam z sesji. Uwielbiam właśnie ten moment w piątek wieczorem, kiedy większosc zajęc mam za sobą i mam możliwośc pocwiczyc jogę. I mimo bardzo napiętego grafiku, nie wyobrażam sobie zrezygnowac z jogi. Joga utrzymuje mnie nie tylko w dobrej kondycji fizycznej, ale przede wszystkim psychicznej. 3 razy w tygodniu po 1,5h to dla mnie minimum. Edytowane przez pieńkowa_dama Czas edycji: 2008-11-07 o 20:58 |
|
|
|
|
|
#295 |
|
Zadomowienie
|
Damo napisz cos więcej o tym co Ci daje Joga? Ja ostatnio się tym interesuje i w sobote ide na warsztaty dla poczatkujacych do Joga Mokotow. Chce popracowac z ciałem, bo nie przejawiam żadnej aktywnosci fizycznej, ale przedewszystkim sie wyciszyc i zrelaksowac, ponieważ mam bardzo stresująca prace i od jakiegos czasu juz sobie z tym nie daje rady - konczy się przyjsciem do domu, płaczem i awanturami z chłopakiem
|
|
|
|
|
#296 |
|
Zakorzenienie
|
Dziewczyny a czym się różni joga w szkole jogi od jogi w salonie fitnessu? Bo z braku kasy chciałam się zapisać do salonu fitnessu, ale nigdy nie ćwiczyłam jogi w ten sposób i boję się że będzie "gorsza"
|
|
|
|
|
#297 |
|
Matka Smoka
|
Osobiście nie byłam, ale wydaje mi się, że nie nalezy generalizować - pewnie bywa różnie. Najlepiej idź i sama oceń skoro wiesz jak powinny wyglądać zajęcia. Ja bym jeszcze dopytała gdzie uczył się jogi instruktor, czy ma skończone kursy. Jesli tak, to joga na pewno nie będzie się niczym różnić. Istnieje jednak chyba niebezpieczeństwo, że takie kursy prowadzi ktoś kto zaledwie ,,liznął" temat. Acha i sprawdż czy nie ma różnicy jeśli chodzi o czas trwania zajęć- ja kiedys patrzyłam i większość tych fitnessowych nie przekraczała godziny.
|
|
|
|
|
#298 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
A co do fizycznych aspektów, to na pewno mogę powiedziec że po pół roku praktyki ciało jest niesamowicie wzmocnione. Nabyłam też trochę świadomości własnego ciała, ale cały czas nad tym pracuję. sss7, naprawdę bardzo polecam Ci jogę. Ja zmiany zauważyłam już po kilku tygodniach, po każdej sesji czułam jak mi endorfiny buzują. I dodaję jeszcze linka z różnymi asanami. Anatomiczne zdjęcia asan Edytowane przez pieńkowa_dama Czas edycji: 2008-11-13 o 12:38 |
|
|
|
|
|
#299 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
... osoba prowadząca ta sama ( i w klubie i w szkole) a jednak było lżej ... nie znaczy gorzej :P
|
|
|
|
#300 |
|
Zakorzenienie
|
Z racji wyksztlancenia omijam joge, zwlaszcza Hatha joge i inne brutalne metody szerokim lukiem. Nie mam checi zrobic sobie krzywdy.
Chodze na jedne zajecia z elementami jogi np powinanie slonca czy skrety i to jest fajne.
|
![]() |
Nowe wątki na forum Fitness, bieganie, joga - spalamy kalorie
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 20:20.

To, że masz doświadczenie jako fizjoterapeutka jest dla nas szczególnie wazne - możesz podac przykłady? i co najważniejsze - czy ludzie, którzy cwiczyli jogę, robili to prawidłowo??? 

. Po godzinie (zegarowej) ćwiczeń nie mam ochoty w ogóle stamtąd wychodzić... co więcej, zajęcia zmuszają mnie do wstania w sobotę wcześnie rano, co sprawia, że mam więcej dnia dla siebie 
... osoba prowadząca ta sama ( i w klubie i w szkole) a jednak było lżej