![]() |
#3331 |
po drugiej stronie szafy
|
Dot.: Aborcja - wątek zbiorczy. Część 2.
Każdy ma prawo uważać, że to jego poglądy są słuszne, a nie przeciwne, w tym rzecz. Trochę się natomiast chyba rozpędziłaś pisząc o tym co powinna uważać dana osoba.
#3332 | |
zuy mod
|
Cytat:
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
![]() ![]() |
![]() |
#3333 |
Zakorzenienie
|
Też mi się tak wydawało. Ale jak widać, jak ktoś ma poglądy, które są problematyczne, bo każde rozwiązanie ma poważne wady, to już z automatu nie ma racji.
#3334 |
zuy mod
|
"Co wg Ciebie powinna zrobić osoba?
- powinna X - jak możesz mówić innym co powinni robic??!?!!!!" Hmmm. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
![]() |
#3335 |
Raczkowanie
|
Ja jestem osobiście za aborcją na życzenie. Nie ulega wątpliwości, że temat jest bardzo trudny. Mam wręcz wrażenie, że bardzo, bardzo trudno go sensownie rozwiązać za pomocą logicznych argumentów, i siłą rzeczy na osobiste poglądy wpływają odczucia, własne sumienie, wychowanie, kontekst kulturowy itp.
Trudno wyznaczyć ostrą jak brzytwa granicę człowieczeństwa - nawet powstanie zygoty to pewien proces, łączenie się plemnika z komórką jajową, zagnieżdżanie itp. Jaka strata, jakie cierpienie wiąże się z unicestwieniem takiego powiedzmy 2-miesięcznego zarodka? Nie ma on żadnej świadomości, osobowości, relacji społecznych, we wczesnym etapie ciąży nie odczuwa bólu, nie jest zdolny do samodzielnego życia poza organizmem matki. Schabowy, który zjadamy na obiad, był poniekąd bliższy człowiekowi i więcej się wycierpiał niż ten zarodek. Natomiast jeżeli ta niechciana ciąża się rozwinie, to skazujemy kobietę na poważne zmiany - w jej ciele, zdrowiu, karierze zawodowej, całym życiu - których nie chce; czasem też na wytykanie palcem ze strony społeczeństwa - bo nie byłam świadkiem takiej sytuacji, ale podejrzewam, że po oddaniu dziecka matka prędzej się spotka z reakcją typu "wyrodna matka", "hehe, wpadła" itp. niż: "Szacun, mogłaś zabić to dziecko, a jednak się poświęciłaś". No i jasne, że istnieje antykoncepcja, ale różne rzeczy się zdarzają. Antykoncepcja może zawieść, można popełnić błąd w jej stosowaniu, można zostać zgwałconym i wstydzić/bać się tego zgłosić, mieć problem z udowodnieniem, można być naiwną nastolatką i wierzyć w jakieś zabobony typu podczas okresu/pierwszego razu/stosunku przerywanego/itp. nie zajdzie się w ciążę. Tak co do ludzi z zespołem Downa, którzy apelują, żeby ich "nie zabijać", bo nie są potworami i są szczęśliwi. No ok, ale jakby się nie urodzili, to nie byłoby im szkoda, nie mieliby żadnego żalu, poczucia straty, bo nigdy nie zdążyliby nawet wykształcić elementów organizmu potrzebnych do uzyskania takich uczuć. Nie, nie znaczy to, że możemy zacząć wybijać ludzi w szpitalach po poddaniu im leku nasennego, bo oni mają już tożsamość, świadomość, miejsce w społeczeństwie itp., i przede wszystkim nie potrzebują organizmu - żywiciela - nie potrzebują dla swojego istnienia jednego konkretnego organizmu, który się na to nie zgadza. Jak dziecko potrzebowałoby nerki, albo przetoczenia krwi od matki, to matka mogłaby się nie zgodzić. Wiem, że to wszystko nie jest czarno - białe, bo np. noworodek też nie ma jeszcze praktycznie świadomości, tożsamości itp., ale za to spełnia te pozostałe punkty - tzn. może żyć poza organizmem matki, odczuwa cierpienie, ból. Argument z brakiem granicy do mnie nie przemawia, dlatego, że jest masa rzeczy, które są płynne, nie ma granicy, ale jednak jakąś trzeba ustalić. I jakąś się ustala, na podstawie posiadanej wiedzy, badań. Jak mówimy o np. "Wieku zgody" ("Age of consent"), czyli wieku, w którym człowiek może wyrazić świadomie i prawnie zgodę na stosunek seksualny, a w innym przypadku czynności seksualne z nim są zbrodnią, to zdecydowanie nie jest to jasne. I w jednym kraju jest to 14 lat, w innym 15, 18 itp. i żadna z tych granic nie będzie idealna. Podejrzewam, że może się zdarzyć 14-latka, która będzie nad wyraz rozwinięta na swój wiek i seks z 19-latkiem nie sprawi jej żadnego uszczerbku na zdrowiu i psychice, a jednak on za to może zostać ukarany, a znowu może się zdarzyć 16-latka, która nie będzie gotowa, ktoś może jej nie zgwałci, ale wywrze presję psychiczną i będzie straumatyzowana. Podobnie z jazdą samochodem, piciem alkoholu itp. To, że się nie da wyznaczyć twardej granicy, to nie znaczy, że nie da się jej oszacować. I jestem tu świadoma, że właśnie taki to trudny temat i tak trudno oszacować tę granicę, dlatego nie uważam, że każdy, kto ma trochę inne zdanie, jest automatycznie idiotą i na 100% nie ma racji - może po prostu podejmuje swoją decyzję na podstawie innych przesłanek, inaczej wartościuje. Edytowane przez Findabair Czas edycji: 2018-04-01 o 18:41 |
![]() ![]() |
![]() |
#3336 |
Konto usunięte
|
Czyli który argument konkretnie? Chyba że masz na myśli nie argument, a pomysł z dopuszczalnością aborcji w dowolnym momencie. Wówczas też jest granica - naturalny poród.
|
![]() ![]() |
![]() |
#3337 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ale to trzeba czytać że zrozumieniem. ![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#3338 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Edytowane przez mc266 Czas edycji: 2018-04-01 o 19:43 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3339 | |
zuy mod
|
Cytat:
Tylko nie zgadzam się by w tak delikatnej kwestii ustawodawca powinien decydować za ludzi. Cześć katolików uważa za zabijanie dzieci stosowanie antykoncepcji hormonalnej. Czy uważasz że w związku z tym, że część ludzi tak uważa to ustawodawca powinien ustalić wyjątkowe przypadki gdy kobieta ma prawo do recepty na tabletki? Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
![]() ![]() |
![]() |
#3340 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
ja jestem przeciwna kategorycznie zabójstwu drugiego człowieka, ale gdyby kobietę napadł facet, aby ją zabić, a ona w obronie własnej by go zabiła, to bym ją rozgrzeszyła. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3341 |
Zakorzenienie
|
Kiedy uważa się coś za zabójstwo, ciężko przejść koło tego tak spokojnie i odciąć się od innych przypadków. Ale tak, mam wątpliwości, gdzie powinna przebiegać granica wyznaczana przez prawo. I dla tego też nie jestem 100% pro life jak uważałaś, że powinnam być, uważając aborcję za zabójstwo.
![]() |
#3342 |
zuy mod
|
Owszem, obrona konieczna jest prawem (choć nie do końca tak jest i powinno być że jak ktoś Cię w jakis sposób napadnie to możesz zabić).
Nijak się to ma do 3 wyjątkowych sytuacji związanych z aborcią, a raczej - do dwóch z nich. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
![]() |
#3343 |
Zakorzenienie
|
Zastanawia mnie jedno - czy osoby uznające aborcję za zabójstwo i z tego powodu popierające zaostrzenie ustawy zdają sobie sprawę, że "zatrzymaj aborcję" to w obecnych warunkach pusty, głupi slogan, sen idioty? Zaostrzenie ustawy nie "zatrzyma" aborcji. Ono tylko skrzywdzi kobiety spychając aborcję do podziemia, do szemranych gabinetów "lekarzy", za granicę, do zakamarków sieci, gdzie sprzedaje się nielegalne środki. Jeśli zdesperowana kobieta nie chce urodzić, to zrobi wszystko, żeby do porodu nie doszło, i żadne krzyki o zabijaniu jej nie powstrzymają. Bogatsze wyjadą do zagranicznych klinik, biedniejsze będą chwytać się innych sposobów, czasem desperackich, niebezpiecznych, brutalnych - podejrzanych pigułek z internetu, ziół, spadania ze schodów, słynnego już wieszaka, kopania po brzuchu.
#3344 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
przecież napisałam, że gdy facet napada na kobietę, by ją zabić... |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3345 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
#3346 | |
zuy mod
|
Cytat:
Człowiek, który kogoś atakuje już niewinny nie jest. Samo to jaki ma zamiar nie jest wystarczającą przesłanką.
![]() ![]() |
![]() |
#3347 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
no widzisz, a mi jest bardzo łatwo. a jak jest chory psychicznie i nie wie, co robi? atakuje Cię koleś z nożem. co Twoim zdaniem będzie przesłanką, że chce Cię zabić? jak Cię zabije? jak Cię dźgnie, to może powiedzieć przecież, że jedynie miał zamiar Cię dźgnąć. skąd ja mam wiedzieć w momencie ataku nożownika, że ten chce mnie dźgnąć tylko raz? |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3348 | |
zuy mod
|
Cytat:
nadal nie jest niewinny i mozna się przed nim bronić. nie rozumiesz. jeśli możesz odeprzeć atak bez zabijania napastnika to nie masz prawa go na przykład powalić na ziemię, unieruchomić i zastrzelić.
![]() ![]() |
![]() |
#3349 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
omg, czy ja naprawdę muszę każdy szczególik tłumaczyć? naprawdę myślisz, że mówię o sytuacji, że kobieta jest w stanie odeprzeć atak, ale nie poprzestaje na tym i zabija napastnika? nie, mówię o sytuacji, w której napastnik zagraża życiu kobiety, a ta w obronie go zabija (i nie, nie każdy w sytuacji zagrożenia życia byłby w stanie zabić drugiego człowieka). odnoszę wrażenie, że masz mnie za jakąś idiotkę. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3350 |
I tak powiem
|
Findabair - O, z tym wiekiem przyzwolenia to bardzo dobre porównanie. Faktycznie takie granice w prawie są wyznaczane trochę pi razy drzwi.
Porównanie zarodka, w którym jeszcze nie rozwinął się pień mózgu do stanu śmierci mózgowej nie jest idealne. Dlatego, że śmierć mózgowa jest nieodwracalna. A zarodek pozostawiony w spokoju rozwinie się dalej i przejdzie przez kolejne fazy rozwoju. Aczkolwiek to już jest jakiś argument. Ma większy sens niż wszystkie inne, co do dopuszczalności aborcji na wstępnym etapie ciąży. |
![]() ![]() |
![]() |
#3351 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3352 | |
zuy mod
|
Cytat:
![]() Tak, odnosi się. Tylko z gwiazdką by nie krzywdzić innych.
![]() ![]() |
![]() |
#3353 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3354 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
![]() Edytowane przez malinowegruszki Czas edycji: 2018-04-01 o 23:06 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3355 | |
zuy mod
|
Cytat:
![]() ![]() |
![]() |
#3356 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Władze szpitala uznały, że trzymanie dziecka pod rurką to uporczywa terapia i należy przejść na opiekę paliatywną, rodzice nie zgodzili się z powyższym, szpital poszedł do sądu i wygrał. We wszystkich instancjach. Podobnie było w sprawie Charliego Garda, przy czym tam zdaje się hierarchia kościelna zachowała się inaczej. Sędzia, wydający wyrok w sprawie Alfiego, powołał się na nauczanie Kościoła (rodzice odwoływali się do swojego katolicyzmu), a ściślej, na list papieża Franciszka. Nauczanie Kościoła stawia granicę między dopuszczalnym odstąpieniem od uporczywej terapii a niedopuszczalną eutanazją. Jan Paweł II w jednej z encyklik wskazywał, że nie jest uporczywą terapią podawanie wody i pożywienia. W przypadku Alfiego mamy jeszcze mechaniczną wentylację. Tu zaczyna się zatem uporczywa terapia. Uznał tak szpital, potwierdził to sędzia, wypowiedział się nawet spec od katolickiej etyki w postaci arcybiskupa szefującego Papieskiej Akademii Życia, swoje stanowisko opierającego na wypowiedziach papieża. To powinno kończyć sprawę, prawda? Tu wchodzą obrońcy zygot, cali na biało. Nie, odłączenie aparatury będzie morderstwem, a arcybiskup nie wie, co mówi. Najzabawniejszy jest rzecz jasna sposób argumentacji, klasyczny Hołownia style. Otóż, państwo zygotarianie cytują przywoływaną wypowiedź Jana Pawła II, w której ten mówi, że podawanie wody i pożywienia, nawet mechaniczne, jest zawsze proporcjonalnym środkiem - naturalnym sposobem przedłużania życia, nie postępowaniem medycznym - i od tego odstąpić nie można. Nawet podkreślają ten fragment. W tym samym tekście, w którym dzielnie dopisują papieżowi, że tlen jest tak samo potrzebny jak woda i pożywienie, i że przecież to oczywiste, że mechaniczna wentylacja nie jest uporczywą terapią, tylko należną pielęgnacją. To się nazywa manipulacja. Stanowisko obrońców zygot ma się mniej więcej tak do stanu wiedzy medycznej, jak fragment elukubracji Hołowni o tym, że każde życie warte jest urodzenia i zawsze da się zapewnić komfort dziecku urodzonemu z wadą letalną. No więc nie, nie zawsze. Źródło: https://www.lifesitenews.com/blogs/j...-parents-wishe. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3357 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
12 tyg plod jest gatunku ludzkiego wiec jest czlowiekiem. Nie rozumiem nadawania temu okresleniu nadzwyczainych przymiotow. Rozwija sie wiec zyje. Usuniecie go jest pozbawieniem go zycia. Jak bysmy nie zaklinali rzeczywistosci. Moim zdaniem to kobieta jest wtedy wazniejsza choc mam duzy dystans do aborcji ,bo ktos zaliczyl wpadke. Uwazam ,ze zdecydowanie wiekszosci niechcianych ciaz mozna uniknac. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3358 | |
Tęczowa Jaszczurka
|
Cytat:
Tu nie chodzi o zaklinanie rzeczywistości, a o problem z nazewnictwem. Spróbuję to nakreślić w ten sposób: Ok, płód ludzki jest człowiekiem. Ok, przerwanie ciąży przerywa jego procesy życiowe. Co jest w tym złego? |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3359 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Ja nie mam z tym problemu ale nie strugam tez "moralnej" ekspertki. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3360 | |
I tak powiem
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 22:05.