|
Notka |
|
Zdrowie ogólnie W tym miejscu rozmawiamy o zdrowiu: od profilaktyki po sposoby leczenia. Porada uzyskana na forum nie zastępuje wizyty u lekarza, ma funkcję informacyjną! |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#3841 | |
Zakorzenienie
|
Dot.: Niedoczynność tarczycy - wątek zbiorczy! - część III
Cytat:
![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
![]() |
#3842 |
Zakorzenienie
|
Ja z kolei TSH mam niskie, ale ostatnio chodze jakas taka zmeczona i spiaca. No ok, moze i moglabym wiecej spac (srednio 7h), ale wczesniej tak nie mialam. Wlosy mi nie wypadaja
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3843 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3844 |
Zakorzenienie
|
Mi się wydaje, że rzadko są książkowe objawy. Ja mam niby niedoczynność, a jedynie niepokojące były te zaburzenia miesiączkowania. Tak to wszystko ok, a włosy czy paznokcie mam bardzo mocne - dodatkowo niby powinnam mieć suche włosy, a tu mi wręcz się szybko przetłuszczają. Dlatego myślę, że te leczenie jest trudne, znalezienie dobrego lekarza tak samo.
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
#3845 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3846 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Włosy też mi się przetłuszczają, ale co z tego, końcówki są bardzo suche i wystarczy przejechać paznokciem i włos się rozdwaja. Paznokcie to w ogóle - raz są super, raz tragedia. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3847 |
Raczkowanie
|
Hej dziewczyny, miała któraś z was może problem z kołtuniącymi się, suchymi włosami? Bo ja kurcze juz nie wiem co mam z nimi robic. Używam codziennie odżywek i olejuje je 2 razy w tygodniu + endokrynolog mi zaleciła branie biotyny w sporych dawkach (15mg) a one nic (2 miesiące już biorę). Dzień w dzień muszą się od spodu splątać w niemalże dreda, już mam tego dość. Dodam, że ten problem pojawił się u mnie w momencie, gdy zaczęłam tyć i zaraz później zaczynałam przeprawę badania->endokryolog->stwierdzenie niedoczynności stąd też uznałam, że może to być związane z tarczycą.
|
![]() ![]() |
![]() |
#3848 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Masz włosy proste? Kręcone? Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3849 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3850 |
Raczkowanie
|
Gemmei01, ja mam podobny problem z rozczesywaniem włosów, ale znalazłam specyfik, który mi pomaga to zrobić
![]() ![]() Ponadto przez marzec przeprowadziłam test i nie brałam hormonu tarczycy. Zbyt często bolały mnie oczy i stwierdziłam, że dopóki nie będę nadmiernie senna, nie będę brała leku. Byłam za to na diecie eliminacyjnej. Bez glutenu, drożdży, kukurydzy i powiem Wam, że jestem zdziwiona wynikiem TSH. Wyszedł mi wynik 4,1 za to norma jest do 4,8. Co prawda w górnej granicy, ale i tak nieźle jak na czas bez leków. Jeszcze FT4 1,45 ng/dl, a norma wynosi 0,89 - 1,76. Nie znam się na tym wskaźniku, ale może nie jest najgorzej. Tylko cholesterol nie za dobrze ![]() Ciężko jest być na odpowiedniej diecie, żeby była dobra na wszystko ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3851 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
![]() ![]() |
Okazje i pomysły na prezent
![]() |
#3852 |
Raczkowanie
|
Tzn. ja dietuję regularnie, bo mam problemy żołądkowe po wielu produktach (nietolerancje), ale w tym miesiącu uczciwie podeszłam do tematu, dodałam zioła, no i odstawiłam lek. Nie mówię, że to jakiś wyczyn bo organizm do 3 miesiący oczyszcza się z hormonów, które dodatkowo otrzymywał, ale mimo wszystko cieszę się, z takiego wyniku. Dostałam jeszcze namiar na lekarza internistę, który jest zwolennikiem naturalnych metod leczenia i w niedługim czasie wybiorę się jeszcze do niego
|
![]() ![]() |
![]() |
#3853 |
Zakorzenienie
|
Z dietą to jest też tak, że ciężko czasem złapać równowagę. Ograniczyłam solenie potraw, bo wiadomo, że szkodzi na ciśnienie itd. Ale z kolei teraz moja niedoczynność może właśnie wynika z niedoboru jodu
![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
#3854 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#3855 |
Rozeznanie
|
Ja ostatnio mam więcej energii ale widzę ile rzeczy nie zrobiłam przez ten stan kompletnego wyłączenia. Muszę zebrać się w garść.
Zastanawiam się nad jedną rzeczą. Napisała do mnie dziewczyna o pewnej ginekolog w moim mieście. Ta doktor przyjmuje prywatnie i wysłała tamta dziewczynę do szpitala w którym pracuje na 2dniowe leżenie i komplet badań. Jak myślicie czy to może być prawda? Chętnie zrobiłbym sobie badania pod kątem całego organizmu (często boli mnie brzuch, mam problemy z infekcjami pęcherza i pochwy, hashimoto i niedoczynność). Chodziłam już do kilku ginekologow i nawet Ci z super opiniami potrafią mnie zlewac i pisać ten sam lek na wszystko. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#3856 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Takie kompleksowe badania szpitalne zawsze warto zrobić . |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3857 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
![]() ![]() |
![]() |
#3858 |
Raczkowanie
|
@smerffie, na razie szukam przyczyny moich dolegliwości. Różnie bywa z tymi wynikami u jednych będzie podwyższony wynik i dobrze się czują, a inni mają nieprzyjemne objawy. Zresztą ja od gimnazjum (już z 8 lat) mam taki poziom cholesterolu (pcos, przy czym nie jestem gruba) i dopiero teraz czuję, że mam problem z wątrobą
|
![]() ![]() |
![]() |
#3859 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3860 |
Rozeznanie
|
Cześć.
Jak zwykle liczę na wasze wsparcie. Ostatnio suplementuje regularnie witaminę d3+ k2 mk7. Biore euthyrox w wersji 50. I jak biore ta witaminę to mam więcej energii i jestem w stanie dużo rzeczy zrobić. Ostatnimi czasy, rozpoczynam wiele spraw a niewiele z nich jest sfinalizowanych. Na mgle mózgowa poradziłam sobie książka - staram się czytać codziennie lub co drugi dzień. Niestety mam problem ze snem. Nie mogę się położyć wcześniej niż 1-2. Wczoraj udało mi się zasnąć po północy ale miałam jakiś potworny bol głowy. A jak już zasnę to śpię po 10h. Dzisiaj próbowałam to skrócic, ale jak tylko zamknęłam oczy to zaraz zasypiam.. Teraz na studiach mam w miarę luźno bo tylko co 2 tyg na rano. Niestety kończę magisterkę i przez to że wstaje o tej 10-12 to już pół dnia jestem do tyłu. Od ponad tygodnia nie mogę załatwić też osk w związku z prawem jazdy (chce to skończyć bo psychicznie już mi źle że to tyle trwa) i z urzędem skarbowym. Załatwienie tych rzeczy jest trochę nieosiągalne przy moim późnym wstawaniu. Nawet jeśli będę spać krócej np do tej 7-8 to i tak w ciągu dnia będę musiała mieć drzemke bo w połowie zacznę się robić senna i kompletnie nie myśląca. Co byście mi poradziły? Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
![]() ![]() |
![]() |
#3861 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
![]() ![]() |
![]() |
#3862 |
Zakorzenienie
|
Moj opis USG tarczycy:
"Wymiary tarczycy: Płat prawy: 15x17x48mm Płat lewy: 14x17x46mm Cieśń: 3mm Echogeniczność i struktura miąższu znacznie niejednorodna z obecnością hypoechogenicznych obszarów jak w przypadku zapalenia tarczycy bez ewidentnych zmian ogniskowych. Przepływy miąższowe prawidłowe. Okoliczne węzły chłonne bez zmian." Nie wiem jaki mialam opis 2 lata temu, usylyszalam jedynie 'hashimoto'. Czy takie wymiary to juz bardzo zle? |
![]() ![]() |
![]() |
#3863 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#3864 |
Rozeznanie
|
Raczej sama to muszę załatwić.. Problem jest takiego typu, ze chciałabym spać po te 7-8 h, bo 10h to zdecydowanie za dużo.. A przy spaniu mniej i tak w ciągu dnia muszę iść spać.. Czy da się jakoś przestawić do normalnego trybu?
|
![]() ![]() |
![]() |
#3865 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Pomysl tez o innych suplementach (przed spaniem magnez (cytrynian, mleczan), cynk, mozesz dodac ashwaghandge albo GABA. Pisalas ze bierzesz euthyrox 50, a jak u Ciebie z wynikami badan? |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3866 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
TSH lecząc się od listopada 2017 -> zbiłam o niecałą 1 i jestem na poziomie 3,63(badania miałam jakoś w lutym/marcu - kolejna wizyta końcówka czerwca).Mam też stwierdzone hashimoto. ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3867 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3868 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3869 |
Zakorzenienie
|
Ja mam znowu inny problem. Zasnac zasne. Czasem z godzinę sie pokrece ale najgorzej że budzę sie w nocy. Czasem potrafie i z 5-6 razy
![]() ![]() |
![]() |
#3870 |
Zakorzenienie
|
Też kiedyś chodziłam późno spać i miałam problemy z zasypianiem, ale udało mi się to zmienić
![]() Budzenie w nocy to chyba kwestia stresu? Trzeba zluzować głowę. Mnie wpienia, że nic nie poprawia mojego samopoczucia ![]()
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 20:51.