Ile pieniążków dać księdzu za przygotowanie dokumentów? - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum ślubne > Jeszcze przed ślubem

Notka

Jeszcze przed ślubem Na tym forum rozmawiamy o tym co powinno zadziać się jeszcze przed ślubem, czyli o wieczorku panieńskim, prezentach.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2008-07-19, 14:41   #1
niezwykla22
Zakorzenienie

Ile pieniążków dać księdzu za przygotowanie dokumentów?

Witam, może króciutko: mamy ustaloną datę na 19 września. Teraz musimy szybko pozbierać niezbędne dokumenty: m.in. zaświadczenie o chrzcie i bierzmowaniu ORAZ zgodę księdza na zawarcie związku małżeńskiego w innej parafii. Może ktoś wie, ile wypada dać księdzu za wypisanie tych dokumentów?

I w jaki sposób te pieniążki wręczyć - koperta czy jak?

Proszę o pomoc, bo w poniedziałek (21-07) musimy to załatwić i chciałabym aby obyło się bez gafy.

Z góry dziękuje
Stary 2008-07-19, 15:06   #2
AgaOp
Raczkowanie

Dot.: Ile pieniążków dać księdzu za... (?)

U mnie było tak,że ksiądz nie chcał nic,tylko powiedział żeby jak już to na tace w niedziele rzucić.U TŻ który brał zaświadczenie o chrzcie i bierzmowaniu-20 zł ale to nie ksiądz chciał,tylko organista gdyż w tamtej parafii od tego rodzaju papierków jest organista Wydaje mi się,że po wydaniu tych domkumentów spytajcie wprost ile macie zapłacić i już.Ja tak zrobiłam,tylko w delikatny sposób.
Stary 2008-07-19, 15:51   #3
Puchatek M.
Rozeznanie

Nam ksiądz od razu przy spisywaniu protokołu powiedział, że ślub kosztuje 600zł. Daliśmy 200zł, a reszta na ostatnim spotkaniu.
Za odpisy chrztu i bierzmowania daliśmy po 20zł za każde, a za zapowiedzi po 100zł.
Stary 2008-07-19, 16:31   #4
niezwykla22
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Puchatek M. Pokaż wiadomość
Za odpisy chrztu i bierzmowania daliśmy po 20zł za każde, a za zapowiedzi po 100zł.
a jak to wygląda, po prostu dajesz księdzu te pieniądze do ręki "na odchodnego"?
Stary 2008-07-19, 18:52   #5
niebieska.lwica
Rozeznanie

myśmy płacili za świadectwo chrztu (z adnotacją o bierzmowaniu) po 30 zł. a ta zgoda na ślub w innej parafii to jak rozumiem licencja jeśli tak to licencja kosztuje 150 zł (i to jest chyba jakaś odgórna cena, ale mogę się mylić). pieniążki dawaliśmy normalnie do ręki, przecież to nie łapówka, żeby się krępować. sam ślub natomiast kosztował nas 400 zł (+200 organista i 150 kościelny)
niebieska.lwica jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-07-19, 19:10   #6
AgaOp
Raczkowanie

Ja za licencję nic nie płaciłam...Ale to pewnie uzależnione jest od diecezji,ale 150zł za licencje,to chyba lekka przesada...
Stary 2008-07-19, 20:50   #7
Taverney
Zakorzenienie

moim zdaniem 150 zł to już nie lekka, ale spora przesada. Ja dałam 50 zł, mąż w swojej parafii także.

Przejrzyj jeszcze ten wątek, jest co prawda o koszcie samego ślubu, ale może da Ci rozeznanie w sytuacji opłat:
Opłata za ślub kościelny
Taverney jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-07-20, 08:56   #8
Puchatek M.
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez niezwykla22 Pokaż wiadomość
a jak to wygląda, po prostu dajesz księdzu te pieniądze do ręki "na odchodnego"?
Tak, daliśmy mu do ręki
Stary 2008-07-21, 07:52   #9
katathea
Raczkowanie

Dot.: Ile pieniążków dać księdzu za przygotowanie dokumentów?

350 zł i ani grosza więcej
katathea jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-07-21, 12:22   #10
DianaM
Zadomowienie

Ze względu na fakt, że ja z innej parafii, mąż z innej, a ślub braliśmy jeszcze w innej opłat mieliśmy sporo, ale w sumie wyszło taniej niżeli byśmy płacili tylko w tej, w której braliśmy ślub.
W sumie nam wyszło ok. 700zł.
Kasa do ręki bez bawienia się w koperty Ksiądz od razu powiedział ile płacimy.
Stary 2008-07-21, 15:39   #11
Taverney
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez katathea Pokaż wiadomość
350 zł i ani grosza więcej
za wystawienie dokumentów, czy za ceremonię ślubną?
Stary 2008-07-21, 19:03   #12
m.a.r.t.a
Zakorzenienie

My za organistę (standardową usługę) mamy zapłacić 150 zł, zapowiedzi i koszt ceremonii "co łaska", więc planujemy 50 i 200 zł.
Stary 2008-07-28, 21:35   #13
Katarzynka86
Raczkowanie

ja jestem z innej parafii niż mój Tż, a bierzemy ślub jeszcze gdzie indziej no i ksiądz z tej docelowej parafii powiedział nam, że zgoda na ślub czyli licencja wystarczy tylko z jednej z tych parafii a nie z obydwu, jakoś to dziwne ale skoro ksiądz tak powiedział to myślę, że to prawda no i dzięki temu koszty będą mniejsze bo zapłacimy tylko w jednym kościele no ale właśnie sie zastanawiam ile dać za tą licencję
Stary 2008-07-29, 15:30   #14
Taverney
Zakorzenienie

w pafafii Mężczyzny daje się w takim przypadku na zapowiedzi, a w Twojej daje się na zapowiedzi oraz spisuje licencję.
U mnie było tak (2006r.): mąż dał na zapowiedzi 50 zł a ja za zapowiedzi i llicencję wraz z protokołem też dałam 50 zł (w kopercie podczas ostatecznego wydawania licencji). Potem z dokumentami pojechaliśmy do parafii ślubu i tam po dokonaniu formalności zapłaciłam 200 zł za ceremonię (znajomy ksiądz, więc nie chciał przyjąć ani złotówki, ofiara poszła więc na kościół).
Stary 2008-07-30, 11:43   #15
perelka111
Wtajemniczenie

u mnie ceremonia 400 zł. -tyle zazyczył sobie Ksiądz bez ogrodek , bez koperty w tym wliczone zapowiedzi i moje wyciagi z Chrztu i Bierzmowania
organista jeszcze nie wiem dokaldnie ale ok.150 zl a Koscielnemu wystarczy chyba 50 zł.)))

Nasz slub 06.09.2008 godz.14
perelka111 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-07-30, 16:17   #16
Katarzynka86
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Taverney Pokaż wiadomość
w pafafii Mężczyzny daje się w takim przypadku na zapowiedzi, a w Twojej daje się na zapowiedzi oraz spisuje licencję.
U mnie było tak (2006r.): mąż dał na zapowiedzi 50 zł a ja za zapowiedzi i llicencję wraz z protokołem też dałam 50 zł (w kopercie podczas ostatecznego wydawania licencji). Potem z dokumentami pojechaliśmy do parafii ślubu i tam po dokonaniu formalności zapłaciłam 200 zł za ceremonię (znajomy ksiądz, więc nie chciał przyjąć ani złotówki, ofiara poszła więc na kościół).
no to ja już nie wiem nam ksiądz powiedział, że to bez znaczenia czy to z mojej parafii, czy z parafii tż-ta będziemy mieć licencję, no ja bym osobiście wolała od mojego tż-ta z parafii bo z moim proboszczem jestem trochę "na pieńku"
Stary 2008-09-25, 13:41   #17
usiawusia
Raczkowanie

Witam!
ja tez sie właśnie zastanawiam z moim narzeczonym ile mamy dać za wypisanie tego pozwolenia ze możemy wziąć ślub w innej parafii niz moja i mojego Tż czyli tzw licencję.
Będziemy ja spisywać w parafii mojego Tż bo tak zdecydowaliśmy, ksiądz powiedział ze nie ma znaczenia czy to będzie moja parafia czy drugiej mojej połówki.
Wiec ile dac za wypisanie tylko takiego papierka? Czy w ogóle coś sie daje??
usiawusia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-09-29, 18:55   #18
monika 123
Raczkowanie

ksiądz jest przyzwyczajony do brania kopert. Nasz proboszcz tylko ładnie ubrał to w słowa podczas ostatniego spotkania i powiedział,że jeśli chcemy dać na ofiarę to mamy to zrobić teraz!!! i wyciągnął rękę...
Stary 2008-09-29, 19:03   #19
lain
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez usiawusia Pokaż wiadomość
Będziemy ja spisywać w parafii mojego Tż bo tak zdecydowaliśmy, ksiądz powiedział ze nie ma znaczenia czy to będzie moja parafia czy drugiej mojej połówki.
Wiec ile dac za wypisanie tylko takiego papierka? Czy w ogóle coś sie daje??
ja slyszalam, ze za wydanie licencji daja od 20 do 50 zl.
ja jednak planuje to tak zalatwic, ze od ksiedza z parafii TZa wezmiemy tylko pozwolenie na spisanie protokolu w innym kosciele, a protokol bedziemy spisywac tam gdzie chcemy miec slub.
bo licencje wydaje sie jak ksiadz z wami spisuje ten protokol, a tylko slub bierzecie gdzie tam chcecie. tyle, ze wydaje mi sie, ze wtedy ksiadz moze sobie zazadac wiecej niby za fatyge z protokolem.
lain jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2009-03-11, 17:39   #20
rajmundo83
Przyczajenie

No ja nie wiem jak wy i jak to się poprawnie nazywa "licencja" czy inaczej- my dostaliśmy pozwolenie od proboszcza mojej parafii (mój R należy do innej a ślub też będziemy brali w innym kościele) na to by ślub był gdzie indziej/w innym kościele i za to nie płaciliśmy nic. Nawet się zapytałam delikatnie czy coś się należy ale się uśmiechnął i powiedział że nie. I z tym pozwoleniem pojechaliśmy do kościoła w którym będziemy brali ślub i tam załatwiliśmy dokładnie date i godz.Tam też dowiedzieliśmy się że wszystkie dokumenty (chrztu,bierzmowania i inne )będziemy musieli załatwiać u siebie w parafii i pewnie tam powiedzą nam ile co kosztuje.Co do dokumentów z USC to siostra zakonna (bardzo przyjazna) poradziła nam tak ,byśmy sobie wyliczyli tak czas by ten dokument załatwić by było wszystko dobrze bo on jest ważny tylko 3 m-ce.dlatego poradziła że dok z USC najlepiej załatwiać miesiąc przed ślubem.
rajmundo83 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-03-12, 17:51   #21
Minutka26
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez monika 123 Pokaż wiadomość
ksiądz jest przyzwyczajony do brania kopert. Nasz proboszcz tylko ładnie ubrał to w słowa podczas ostatniego spotkania i powiedział,że jeśli chcemy dać na ofiarę to mamy to zrobić teraz!!! i wyciągnął rękę...
Cóż za subtelność ... czuję że u mnie będzie podobnie.
Nie wiem jak wycisnę z tego pazernego proboszcza zgodę na ślub w innym Kościele za "rozsądną cenę" Bo za darmochę to raczej nie da rady

Stary 2009-03-30, 09:01   #22
Mircalla
Rozeznanie

Ja też będę miała podobny problem... W moim przypadku chrzczona byłam w jednej parafii, u komunii byłam w drugiej, potem u bierzmowania z powrotem w tej pierwszej. 3 lata moja miejscowość została wydzielona do oddzielnej parafii (trzeciej już). Tak więc teraz będę musiała iść po świadectwo chrztu i bierzmowania do tej pierwszej, a po licencję do tej trzeciej, do której teraz należę? Czy jeśli okażę się, ksiądz z drugiej parafii nie wysłał świadectwa komunii św. do parafii pierwszej, to będę musiała iść jeszcze do niego? Trochę zamotałam, ale mam nadzieję, że wiecie, o co mi chodzi

- tym, co stymuluje człowieka najskuteczniej, jest egoizm.
- a miłość?
- miłość wynika z pragnienia, żeby ktoś nas kochał. A to znowu egoizm.
Mircalla jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-09-01, 19:16   #23
anulka8686
Przyczajenie

Witam. Wlasnie sie zarejestrowałam bo musze sie podzielic z wami moim doświadczeniem. Bierzemy slub w maju przyszlego roku. Chcemy go wziac w innej parafi, nie mojej ani nie narzeczonego. Ale tam wlasnie dawniej nalezalam , mialam chrzest i komunie. Wiec poszlam po pozwolenie do mojej parafii i proboszcz owszem wypisal mi je lecz powiedzial ze jak przyjde po metryke chrztu i inne dokumenty to dostane je pod warunkiem ze zapłace Mu jak za slub!!! Ja zaniemówiłam ...Czyli wychodzi na to ze tam jak za slub i tu gdzie bedziemy brac tez zaplacimy za slub ...to normalne. Mielismy zamiar dac 500 zl, czyli co razem wyjdzie 1000 zl za slub????? I co mamy teraz zrobic??? co Wy na to? Bo ja jestem oburzona. Ania
anulka8686 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-09-01, 21:26   #24
749d3470e67da5a340716cf11c99d98c9d41692a_5eab587331573
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez anulka8686 Pokaż wiadomość
Witam. Wlasnie sie zarejestrowałam bo musze sie podzielic z wami moim doświadczeniem. Bierzemy slub w maju przyszlego roku. Chcemy go wziac w innej parafi, nie mojej ani nie narzeczonego. Ale tam wlasnie dawniej nalezalam , mialam chrzest i komunie. Wiec poszlam po pozwolenie do mojej parafii i proboszcz owszem wypisal mi je lecz powiedzial ze jak przyjde po metryke chrztu i inne dokumenty to dostane je pod warunkiem ze zapłace Mu jak za slub!!! Ja zaniemówiłam ...Czyli wychodzi na to ze tam jak za slub i tu gdzie bedziemy brac tez zaplacimy za slub ...to normalne. Mielismy zamiar dac 500 zl, czyli co razem wyjdzie 1000 zl za slub????? I co mamy teraz zrobic??? co Wy na to? Bo ja jestem oburzona. Ania
Skąd ksiądz od chrztu (z dawnej parafii) wie, że już nie jesteś jego parafianką ?
Metryka chrztu powinna być w starym kościele. Jak jesteś w nowym to się przepisz i finał.
749d3470e67da5a340716cf11c99d98c9d41692a_5eab587331573 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-09-02, 10:07   #25
Taverney
Zakorzenienie

Aniu, ksiądz nie może żądać takiej opłaty, jak za ślub! Proste - były wytyczne na całą Polskę już w zeszłym roku, czy dwa lata temu, że nie wolno nikomu narzucać opłat. Księża pełnią POSŁUGĘ DUSZPASTERSKĄ, a nie komercyjną działalność z cennikiem. Masz prawo pobrać z parafii chrztu zaświadczenie o chrzcie z wpisem o bierzmowaniu, a ksiądz ma Ci je obowiązek wystawić. Od Ciebie zależy ile za to dasz. Jeśli się boisz iść sama, idź z ojcem. Z reguły jak ksiądz widzi, że przyszłaś ze starszym człowiekiem, da Ci to bez problemu.

A poza tym, kurcze, nie pierwszy raz słyszę o takim problemie i aż mnie krew zalewa, jak widzę jak księża się czasem zachowują. Takie wymuszanie to już szantaż. I w dodatku bezprawny. Ja bym takiemu nie dała nic, ale wiem, że to mało wykonalne.
Stary 2010-09-02, 14:28   #26
anulka8686
Przyczajenie

Dzieki za porade . Ja wiem ze to sakrament i nikt za to nie powiniem żądac kasy ale to jest zycie...Niewiem czy sa jeszcze ksieza ktorzy by nic nie wzieli za slub...Ja tez to odebralam jako szantaz, bo tak to powiedzial. Odechcialo mi sie wrecz slubu w kosciele ale jestem wierzaca i to dla mnie oczywiste ze chce go wziac. Ale szczesliwa w dniu slubu bede dopiero jak wyjde z kosciola! To sie nie miesci w glowie co sie teraz dzieje! I oczywiscie ze mu tyle nie dam i powiem mu co o tym wszystkim mysle ale juz w lutym jak pojde po ta metryke i inne potrzebne dokumenty! I napewno w kosciele moim parafialnym wiecej ten ksiadz mnie nie zobaczy.
anulka8686 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-09-02, 14:54   #27
Taverney
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez anulka8686 Pokaż wiadomość
czy sa jeszcze ksieza ktorzy by nic nie wzieli za slub...
Są, przynajmniej jeden. Ksiądz, który dawał mi ślub nic za niego nie chciał. A ofiarę, którą przynieśliśmy wrzuciliśmy po prostu do szkatuły na remont dachu kościoła.
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Jeszcze przed ślubem

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości