Mamusie majowe 2018 cz. 10 - Strona 56 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2018-04-10, 15:21   #1651
Sunset89
Rozeznanie

Dot.: Mamusie majowe 2018 cz. 10

Cześć Dziewczyny!!!!

Magdalenka, dziewczyno, jesteś niesamowita!!! Ja nadrabiam w miarę na bieżąco, a jak chcę odpisać to połowy nie pamiętam co komu chciałam napisać Twoja historia pokazuje, że każdemu w końcu zaświeci w życiu słońce, mam nadzieję, że synek wynagrodzi Wam wszystko, co złego przeszliście do tej pory!!!

Domii, mój tata też dzisiaj pojechał po kurczaki, miał wziąć więcej, bo mój mąż jest wielkim fanem rosołu, u niego bez rosołu nie ma niedzieli

Z nowości: dzisiaj wyjechało z pokoju małej biurko i łóżko, zrobiło się miejsce na łóżeczko i inne rzeczy Pierze się właśnie druga pralka, uprałam materacyk i pościel z koszyka mojżeszowego, a teraz piorą się bawełniane poszewki
Zamówiłam wczoraj "wyposażenie" do wózka i spacerówki u PalmDeco, ma być chyba w przyszłym tygodniu, w niedzielę zamówiłam rożek i zawieszkę z imieniem u Pani IGŁY i jestem w szoku bo termin realizacji to drugi tydzień maja.... Ciekawe, czy do tego czasu jeszcze będę w dwupaku
Z rzeczy do kupienia został nam nawilżacz, niania elektroniczna, kosmetyki do kąpieli dla małej, pieluszki, oczyszczacz (chociaż mąż jest bardzo sceptyczny) i łóżeczko.
Z tym ostatnim jest ciekawie - mężowi w pracy dość mocno zasugerowali w piątek, żebyśmy się wstrzymali z łóżeczkiem, chyba chcą nam je sprezentować

Mniej mnie tu ostatnio było, bo nie dość, że ciągnie się za mną jeszcze kilka zawodowych tematów (chciałabym już odpocząć), to jeszcze dzisiaj moja babcia miała operację, usunęli jej pierś, baliśmy się, czy będzie ok, ale wybudziła się i to jest już połowa sukcesu.
Sunset89 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2018-04-10, 15:23   #1652
nalesnikona
Zadomowienie

MIRABILKA- świetne wyniki! brawo

SUNSET MAGDALENKA= taki ból na górze brzucha też mam czasem- ni to piecze, boli, ciągnie- w 1szej ciąży też miałam pod koniec- to gin mi mówił, że to może być od rosnącego brzucha- ciąży coraz bardziej, mięśnie się rozciągają itd.
Ale żeby obserwować i zgłaszać jakby się dłużej utrzymywało, bolało.
nalesnikona jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2018-04-10, 15:25   #1653
DomimaZet
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez _groooszek_ Pokaż wiadomość
A ja byłam przekonana, że pod pajaca już nic się nie zakłada

Na początku taki maluszek powinien mieć jedna warstwę jakby więcej niz my - bo jednak jest duża różnica temperatur między wnętrzem naszego brzucha a światem zewnętrznym ... potem to już wiadomo ze się nie przegrzewa dziecka choć dzieci są różne - dają znać czy im przypadkiem za gorąco nie jest ...

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
DomimaZet jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2018-04-10, 15:30   #1654
_groooszek_
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez DomimaZet Pokaż wiadomość
Na początku taki maluszek powinien mieć jedna warstwę jakby więcej niz my - bo jednak jest duża różnica temperatur między wnętrzem naszego brzucha a światem zewnętrznym ... potem to już wiadomo ze się nie przegrzewa dziecka choć dzieci są różne - dają znać czy im przypadkiem za gorąco nie jest ...

Z tą warstwą więcej to wiem, tylko prędzej bym wpadła na pomysł żeby otulić kocykiem/otulaczem/dać w rożek niż zakładać coś pod pajaca - taka ze mnie matka dziękuję za wyjaśnienie

Gdzieś tu chyba zakpił los. Ona brzydka, brzydki on...
A taka ładna miłość...

_groooszek_ jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2018-04-10, 15:35   #1655
DomimaZet
Zakorzenienie

Cytat:
Z tą warstwą więcej to wiem, tylko prędzej bym wpadła na pomysł żeby otulić kocykiem/otulaczem/dać w rożek niż zakładać coś pod pajaca - taka ze mnie matka dziękuję za wyjaśnienie

He he ja tez omnibusem nie jestem he he tak mi kazały dać w szpitalu dla młodego i tak już działałam i teraz tez tak biorę a jak się np zmieniły wytyczne to tez będę zaczynać od zera
Mało tego - one mi oddały dziecko w Body, pajacyku i w grubym rożku i chyba jakiś kocyk tez tam był
I co przychodziła jakaś Polozna to kazała owijać młodego tak żeby mu było ciepło aaa najważniejsze jest to ze pora roku była taka jak teraz

Stary 2018-04-10, 15:36   #1656
magdalenka_w_86
Zakorzenienie

Cytat:
Mi diabetolog powiedziała ze doposilkowej mi nie da bo nie ma podstaw do tego - nawet jak miałam kilka tych przekroczeń - a w pewnym momencie już chciałam ja mieć ...
Ja już do szpitala zamówię sobie jakieś mega słodkie ciastkoo albo i nawet tort
Należy się to Wam słodkim mamom, jak nikomu innemu!

Cytat:
Napisane przez polasia Pokaż wiadomość
Wchodzę na konto i zalamka... Wiem że jestem na l4, ale miało być 100% płatne... A tu tyle kasy mniej wróci mąż to się poskarżę, a co!
Zakład pracy mi wypłaca to mam 100%, a jak ZUS mi wypłaca z pozostałych dwóch szkół to nie dość, że w 4-5 ratach to nijak mi to nie daje kwoty 100 % tylko zawsze mniej

2014

magdalenka_w_86 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2018-04-10, 15:39   #1657
nalesnikona
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez magdalenka_w_86 Pokaż wiadomość
Należy się to Wam słodkim mamom, jak nikomu innemu!

Zakład pracy mi wypłaca to mam 100%, a jak ZUS mi wypłaca z pozostałych dwóch szkół to nie dość, że w 4-5 ratach to nijak mi to nie daje kwoty 100 % tylko zawsze mniej
nie zliczałam zusowskich wypłat do kupy, bo mam w miesiącu zazwyczaj dwa przelewy- miałam zwolnienia na 3-4 tygodnie wystawiane i z datą gdzieś okl 10-20, to mi przychodzi jeden przelew do tego np. 10, potem następny 11-31.
W portalu zusowskim ma to rozbite dokładnie.

Nie ogarniam i nie zamierzam chyba
Stary 2018-04-10, 15:41   #1658
_St0kr0tka
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Mirabilka Pokaż wiadomość
Odebrałam wyniki z badania krwi i nie wiem po czym hemo 15,4 ! Witamin ani żelaza nie biorę... dziwne to wszystko

Cytat:
Napisane przez myboyismine Pokaż wiadomość
Stokrotka, ja łóżeczko będę miała w sypialni po przeciwnej stronie okna

Dziewczyny, wycinałyście te długie metki w ubrankach czy zostawiacie?
Ja metek nie wycinalam na razie, ale niektore faktycznie sa dlugie i nie wiem co z nimi. Trzeba by bylo przy samym szwie uciac bo taka obcieta w polowie to jeszcze bardziej bedzie draznic.

Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
_St0kr0tka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2018-04-10, 15:43   #1659
DomimaZet
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez nalesnikona Pokaż wiadomość
nie zliczałam zusowskich wypłat do kupy, bo mam w miesiącu zazwyczaj dwa przelewy- miałam zwolnienia na 3-4 tygodnie wystawiane i z datą gdzieś okl 10-20, to mi przychodzi jeden przelew do tego np. 10, potem następny 11-31.
W portalu zusowskim ma to rozbite dokładnie.

Nie ogarniam i nie zamierzam chyba

No i ja mam taki problem . Na l4 jestem od 1 lutego - pierwsze 33 dni płaci pracodawca - czyli od któregoś tam marca powinien zapłacić ZUS . I teraz pojawia się problem - bo oni maja na to 30 dni - czyli od tego któregoś marca ma minąć 30 dni i dopiero dostanę jakaś tam cześć ? Czy jak ? Wiecie może ?

Stary 2018-04-10, 15:44   #1660
magdalenka_w_86
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez _St0kr0tka Pokaż wiadomość

Dziewczyny, w jakim miejscu stawiacie lozeczko? Czy przy oknie to zly pomysl? Mialam w sumie w innym miejscu, ale poki literki na scianie nie wisza to rozwazam rozne opcje. I teraz wpadlam na pomysl, ze moze pod okno by postawic, ale z drugiej strony jak wtedy to okno otwierac (tylko jak malego nie bedzie w pokoju?)?
U mnie łóżeczko przy ścianie po lewej stronie po wejściu od drzwi, do okna daleko, bo tak akurat pasowało.

Cytat:
Napisane przez 4d88b8945be75952c39c61b9b 17b2a8019c982be_5fd16501d e8d4 Pokaż wiadomość
Treść usunięta
U mnie położne na SR (pracujące u nas w szpitalu) nie kazały brać pajacy, tylko kaftaniki, półśpioszki czy spodenki. Ewentualnie body, ale klapa będzie odpięta i podwinięta. Pępek ma być odkryty i cały czas wietrzony, także sobie pajace odpuszczam i będę korzystać z nich w domu. Ot takie wytyczne od szpitala

Cytat:
Odebrałam wyniki z badania krwi i nie wiem po czym hemo 15,4 ! Witamin ani żelaza nie biorę... dziwne to wszystko
Zdrowaś jak kuń, ale u mnie też się mega podniosło do 13,5 bez żelaza, ale na mojej diecie żelazowej.

Cytat:
Ja nie wycinam. Wydają mi się delikatne.

2014

magdalenka_w_86 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2018-04-10, 15:46   #1661
DomimaZet
Zakorzenienie

Cytat:
Stokrotka, ja łóżeczko będę miała w sypialni po przeciwnej stronie okna

Ja pierwsze ubranka Syna tak potraktowałam - potem olałam temat - i teraz tez już nie obcinam ...

---------- Dopisano o 14:46 ---------- Poprzedni post napisano o 14:44 ----------

Blaira aż musiałam zobaczyć co to za kwiat petunia ❤️- pięknie tam będziesz miała jak mi mąż sprawi bezpieczne auto albo zostawi swoje to w lecie z Młoda się wbijamy do Ciebie na ogród

Stary 2018-04-10, 15:49   #1662
amarela
Zakorzenienie

Mirabilka super wynik! u mnie niestety hemoglobina w dół chociaż dalej biorę tardyferon.

Łóżeczko u mnie stoi we wnęce, nie zaraz koło okna, ale niedaleko.

Stary 2018-04-10, 15:55   #1663
nalesnikona
Zadomowienie

Cytat:
No i ja mam taki problem . Na l4 jestem od 1 lutego - pierwsze 33 dni płaci pracodawca - czyli od któregoś tam marca powinien zapłacić ZUS . I teraz pojawia się problem - bo oni maja na to 30 dni - czyli od tego któregoś marca ma minąć 30 dni i dopiero dostanę jakaś tam cześć ? Czy jak ? Wiecie może ?

sprawdziłam na portalu-u mnie było tak, że jak po 33 dniach powinien "przejąć" zus, to 30 dni od daty "przejęcia" mam datę decyzji i od tego po 10 dniach wypłacili.

przy następnych wygląda podobnie, że każde zwolnienie mi "rozpatrują" jako osobny zasiłek i wydają decyzję.
Tak mniej więcej po miesiącu od początku zwolnienia, jest decyzja, i potem tydzień - dwa wypłacają część z danego miesiąca. Kolejna transza w następnym miesiącu, cobym nie zaszalała za mocno z kasą

czyli patrząc na moje zusowe wypłaty- to za max 1,5 miesiąca będziesz miała kasę

p.s. nie masz konta na portalu zusu? tak to jest podgląd na wszystko, na macierzynski też wtedy można zobaczyć czy puścili przelew

Edytowane przez nalesnikona
Czas edycji: 2018-04-10 o 15:57
Stary 2018-04-10, 16:00   #1664
4d88b8945be75952c39c61b9b17b2a8019c982be_5fd16501de8d4
Konto usunięte

Treść usunięta
4d88b8945be75952c39c61b9b17b2a8019c982be_5fd16501de8d4 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2018-04-10, 16:00   #1665
DomimaZet
Zakorzenienie

Cytat:
sprawdziłam na portalu-u mnie było tak, że jak po 33 dniach powinien "przejąć" zus, to 30 dni od daty "przejęcia" mam datę decyzji i od tego po 10 dniach wypłacili.

przy następnych wygląda podobnie, że każde zwolnienie mi "rozpatrują" jako osobny zasiłek i wydają decyzję.
Tak mniej więcej po miesiącu od początku zwolnienia, jest decyzja, i potem tydzień - dwa wypłacają część z danego miesiąca. Kolejna transza w następnym miesiącu, cobym nie zaszalała za mocno z kasą

czyli patrząc na moje zusowe wypłaty- to za max 1,5 miesiąca będziesz miała kasę

p.s. nie masz konta na portalu zusu? tak to jest podgląd na wszystko, na macierzynski też wtedy można zobaczyć czy puścili przelew

Ja pier.dziele ... to ostro. Czyli oni po tych 33 dniach maja 30 dni na rozpatrzenie i dopiero po jakimś czasie wypłacają ... zarabiscie ... to takim sposobem licząc - ok 7-8 kwietnia podejmują decyzje i za ok 10-15 dni - bosko

Właśnie nie mam tego konta nawet nie wiem jak się go zakłada . Dziękuje za pomoc ❤️

Stary 2018-04-10, 16:01   #1666
Mirabilka
Zakorzenienie

Hmmm dziewczyny z tym żelazem to nie wiem o co chodzi - diety nie zmieniłam poza tym ze jem więcej lodów, witamin wcale, mięsa mało co.... już sama nie wiem o co chodzi ale grunt ze poszło w dobra stronę !
Także i Wam życzę przy kolejnych badaniach poziomu dobrego !

Muszę kupić dziś ten trymer mały bo to co dziś zrobiłam to głowa mała - jadę z plastrem na Bożenie muszę odkleić przed wizyta oby tylko nic tam już nie leciało

Mirabilka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2018-04-10, 16:02   #1667
edzka1104
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez 4d88b8945be75952c39c61b9b 17b2a8019c982be_5fd16501d e8d4 Pokaż wiadomość
Treść usunięta
Nie stosowalam wietrzenia pępka. W pajacu to mozna jeszcze srodkowe napy odpiac i dostęp jest. Gorzej w body.

Cytat:
A ja byłam przekonana, że pod pajaca już nic się nie zakłada
Ja pod pajaca nie zakladalam nic, ale w szpitalu mogą mieć swoją wizję. Przy H z tego co widzę na zdjeciach była jedna warstwa plus rożek, czesto był tez bez różka, ale w sali było mega ciepło. W domku też tylko jedna warstwa ciuchów plus rożek, ewentualnie kocyk czy otulacz.

Body pod pajaca mam przygotowane na to pierwsze ubranie bo tak jak mówię mogą mieć różne
wizje w szpitalu.

Hubert 23.11.2014
Laura 05.05.2018

Edytowane przez edzka1104
Czas edycji: 2018-04-10 o 16:04
edzka1104 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2018-04-10, 16:04   #1668
DomimaZet
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez edzka1104 Pokaż wiadomość
Nie stosowalam wietrzenia pępka. W pajacu to mozna jeszcze srodkowe napy odpiac i dostęp jest. Gorzej w body.

Ja pod pajaca nie zakladalam nic, ale w szpitalu mogą mieć swoją wizję. Przy H z tego co widzę na zdjeciach była jedna warstwa plus rożek, czesto był tez bez różka, ale w sali było mega ciepło. W domku też tylko jedna warstwa ciuchów plus rożek, ewentualnie kocyk czy otulacz.

No co szpital to swoje jakieś wytyczne ... nie nadążysz

Stary 2018-04-10, 16:06   #1669
edzka1104
Zakorzenienie

Cytat:
No co szpital to swoje jakieś wytyczne ... nie nadążysz

Ba, co położna czy pielęgniarka to inna wizja. Nie ogarniesz.

Hubert 23.11.2014
Laura 05.05.2018
Stary 2018-04-10, 16:07   #1670
_groooszek_
Zakorzenienie

Cytat:
Właśnie nie mam tego konta nawet nie wiem jak się go zakłada . Dziękuje za pomoc ❤️

Zakładasz u nich na stronie, później w ciągu 7 dni musisz się pojawić w urzędzie z dowodem osobistym i aktywować konto

---------- Dopisano o 16:07 ---------- Poprzedni post napisano o 16:06 ----------

Cytat:
Hmmm dziewczyny z tym żelazem to nie wiem o co chodzi - diety nie zmieniłam poza tym ze jem więcej lodów, witamin wcale, mięsa mało co.... już sama nie wiem o co chodzi ale grunt ze poszło w dobra stronę !

Muszę kupić dziś ten trymer mały bo to co dziś zrobiłam to głowa mała - jadę z plastrem na Bożenie muszę odkleić przed wizyta oby tylko nic tam już nie leciało

Przepraszam, ale

A taka ładna miłość...

Stary 2018-04-10, 16:07   #1671
myboyismine
Zakorzenienie

Cytat:
z ciuchami i wypłatami u mnie podobnie

spodni z panelem-mam kilka par jeszcze z poprzedniej ciąży i mam jedne dżinsy, które leżą lepiej niż nie jedne nieciążowe! RObią długie nogi, zgrabny tyłek- idealne !
Spódnice i sukienki u mnie rozciągliwe/ z gumką więc też dają radę. Z bluzek miałam sporo tunikowatych, dłuższych, to też nic specjalnie nie kupiłam.
Niektóre sukienki jednak opinając się na brzuchu zrobiły się krótsze
na święta chciałam założyć jedną z moich ulubionych, to szybko zdjęłam, bo tyłek zakryła, ale niewiele więcej

Zus i jego wypłaty... u mnie dzielenie wypłat na kilka części, jeszcze nie mam w systemie puszczonego tego, co było do końca marca
w drugiej pracy dostaje od nich, więc elegancko w terminie dalej

Co do mieszkania- co na swoim, to na swoim zaraz będziecie się cieszyć mieszkankiem we trójkę

MIRABILKA- buty super!
mam chęć kupić sobie w granacie takie albo czerwone, bo metalic u kogoś mi się podoba, ale na mojej stopie nie

Mój plan na ciążę był pokończyć kosmetyki, ogarnąć ubrania i buty- czyt. podonaszać- i co? kosmetyki i ubrania zużyte, odłożone, a naleśnikując i przyjmując gości w kapciach, żadnych butów nie zajechałam na spacerach z wózkiem będę musiała nadrobić

a te Twoje wybielanie butów- widać porządna firma, że nie chcą się sprać haha

NIUD- będę patrzeć na lidlowskie cichobiegi bo niby tommy mi się marzy, ale może lidlowskie zaspokoją moje butowe fantazje hehe bo już kolejna osoba zadowolona, że wygodne!

ja ostatnio pomykam w czerwonych trampkach
chyba muszę kupić sobie trampki ale białe

Cytat:
Napisane przez Sunset89 Pokaż wiadomość
Cześć Dziewczyny!!!!

Magdalenka, dziewczyno, jesteś niesamowita!!! Ja nadrabiam w miarę na bieżąco, a jak chcę odpisać to połowy nie pamiętam co komu chciałam napisać Twoja historia pokazuje, że każdemu w końcu zaświeci w życiu słońce, mam nadzieję, że synek wynagrodzi Wam wszystko, co złego przeszliście do tej pory!!!

Domii, mój tata też dzisiaj pojechał po kurczaki, miał wziąć więcej, bo mój mąż jest wielkim fanem rosołu, u niego bez rosołu nie ma niedzieli

Z nowości: dzisiaj wyjechało z pokoju małej biurko i łóżko, zrobiło się miejsce na łóżeczko i inne rzeczy Pierze się właśnie druga pralka, uprałam materacyk i pościel z koszyka mojżeszowego, a teraz piorą się bawełniane poszewki
Zamówiłam wczoraj "wyposażenie" do wózka i spacerówki u PalmDeco, ma być chyba w przyszłym tygodniu, w niedzielę zamówiłam rożek i zawieszkę z imieniem u Pani IGŁY i jestem w szoku bo termin realizacji to drugi tydzień maja.... Ciekawe, czy do tego czasu jeszcze będę w dwupaku
Z rzeczy do kupienia został nam nawilżacz, niania elektroniczna, kosmetyki do kąpieli dla małej, pieluszki, oczyszczacz (chociaż mąż jest bardzo sceptyczny) i łóżeczko.
Z tym ostatnim jest ciekawie - mężowi w pracy dość mocno zasugerowali w piątek, żebyśmy się wstrzymali z łóżeczkiem, chyba chcą nam je sprezentować

Mniej mnie tu ostatnio było, bo nie dość, że ciągnie się za mną jeszcze kilka zawodowych tematów (chciałabym już odpocząć), to jeszcze dzisiaj moja babcia miała operację, usunęli jej pierś, baliśmy się, czy będzie ok, ale wybudziła się i to jest już połowa sukcesu.
ja jeszcze nie mam zestawu do gondolki, ten co chciałam okazał się tylko w wersji zimowej, więc muszę poszukać coś innego
myboyismine jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2018-04-10, 16:12   #1672
amarela
Zakorzenienie

To ja bym nie wpadła, że można pod pajaca nic nie zakładać dla mnie to tak jakby założyć bluzę na gołą skórę

Mirabilka też się dziś uszkodziłam przy ogarnianiu Bożeny. Wyglądam jak ofiara przemocy domowej

Stary 2018-04-10, 16:15   #1673
edzka1104
Zakorzenienie

Cytat:
Zakładasz u nich na stronie, później w ciągu 7 dni musisz się pojawić w urzędzie z dowodem osobistym i aktywować konto

---------- Dopisano o 16:07 ---------- Poprzedni post napisano o 16:06 ----------

Przepraszam, ale
Nie trzeba sie fatygowac do zusu, mozna założyć sobie profil zaufany np przez konto bankowe i potem juz bez problemu można sie logowac na portal zusu. Ja tak właśnie zrobilam. A profil zaufany przydaje sie do innych rzeczy ja np tak zamowilam karty ubezpieczeniowe ekuz dla calej mojej rodziny przed wakacjami, mozna wniosek o dowód złożyć itp.

---------- Dopisano o 16:15 ---------- Poprzedni post napisano o 16:14 ----------

Cytat:
Napisane przez amarela Pokaż wiadomość
To ja bym nie wpadła, że można pod pajaca nic nie zakładać dla mnie to tak jakby założyć bluzę na gołą skórę

Mirabilka też się dziś uszkodziłam przy ogarnianiu Bożeny. Wyglądam jak ofiara przemocy domowej

A dla mnie pajac to piżama.

Hubert 23.11.2014
Laura 05.05.2018
Stary 2018-04-10, 16:18   #1674
_St0kr0tka
Zakorzenienie

Cytat:

Cytat:

Jak to czytam to az mnie Bozena szczypie 😂😂😂
_St0kr0tka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2018-04-10, 16:19   #1675
nalesnikona
Zadomowienie

Cytat:
Ja pier.dziele ... to ostro. Czyli oni po tych 33 dniach maja 30 dni na rozpatrzenie i dopiero po jakimś czasie wypłacają ... zarabiscie ... to takim sposobem licząc - ok 7-8 kwietnia podejmują decyzje i za ok 10-15 dni - bosko

nie wiem, jak to wygląda proceduralnie u nich= u mnie tak zrobili, bo weszłam na portal i sprawdzałam nie wiem ile mają czasu na wypłątę/ rozpatrzenie itd.
w innym oddziale zusu wypłacają raz na miesiąc, u mnie rozbijali na kilka. Nie wiem.

ad. konta- jak wejdziesz na stronę zusu, to tam zobacz sobię portal ichni. Ja się rejestrowałam z 5 lat temu, więc nie wiem, jak teraz dokłądnie to wygląda.

Wtedy trzeba było potwierdzić profil w US/ ZUS, czy banku- była lista miejsc gdzie to można zrobić.
Wszystko było napisane co i jak,

Mi się ten profil przydaje, dla spokoju ducha
Stary 2018-04-10, 16:21   #1676
_groooszek_
Zakorzenienie

Cytat:
Nie trzeba sie fatygowac do zusu, mozna założyć sobie profil zaufany np przez konto bankowe i potem juz bez problemu można sie logowac na portal zusu. Ja tak właśnie zrobilam. A profil zaufany przydaje sie do innych rzeczy ja np tak zamowilam karty ubezpieczeniowe ekuz dla calej mojej rodziny przed wakacjami, mozna wniosek o dowód złożyć itp.
Super, bo profil zaufany mam ze swojego banku - dziękuję za info

A taka ładna miłość...

Stary 2018-04-10, 16:22   #1677
nalesnikona
Zadomowienie

Cytat:

---------- Dopisano o 16:15 ---------- Poprzedni post napisano o 16:14 ----------

to ja najpierw miałam zusowski profil, a potem potwierdzałam p.zaufany

dowód osobisty też wnioskowałam przez profil zaufany już, więc o jedno załątwianie papierologii mniej.
U nas, co się da to internetowo załątwiamy...
Stary 2018-04-10, 16:23   #1678
DomimaZet
Zakorzenienie

Cytat:
Ba, co położna czy pielęgniarka to inna wizja. Nie ogarniesz.

Tjaaa dokładnie tak

Stary 2018-04-10, 16:24   #1679
skorpio87
Rozeznanie

Cytat:
oooo właśnie to chciałam napisać

zakłada się profil zaufany: https://pz.gov.pl/pz/register
jeżeli masz jeden z wymienionych tutaj banków to nie musisz z domu wychodzić: https://pz.gov.pl/dt/login/login?sso...zfdm4b08zfxmus
jeżeli masz inny bank to zakładasz profil zaufany z pierwszego linku, w ciągu 14 dni idziesz do jednego z punktów z dowodem osobistym (zus, us, itp. lista punktów Ci się później wyświetli i zobaczysz gdzie Ci najwygodniej). Dzięki temu logujesz się np. na platformę e-puap, ja sobie tam składałam wniosek o odpis aktu urodzenia i mi przysłali pocztą, albo inne sprawy załatwiasz, jak Edzka pisała, ja się rejestrowałam bez wychodzenia z domu do pup, a z czasem można ich będzie załatwiać coraz więcej, nawet teraz chyba można tamtędy składać o becikowe, 500+.
Jak już będziesz mieć ten swój profil zaufany to za jego pomocą logujesz się do PUE ZUS, czyli platformy usług elektronicznych ZUS
https://www.zus.pl/portal/logowanie.npi
no i ten profil zaufany to jest tak jakby Twój podpis elektroniczny - jest uwierzytelnienie SMS i jak trzeba jakiś dokument podpisać to trzeba wpisać kod co przyjdzie na tel

Edytowane przez skorpio87
Czas edycji: 2018-04-10 o 16:27
skorpio87 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2018-04-10, 16:29   #1680
DomimaZet
Zakorzenienie

Cytat:

Przepraszam, ale

O kurde w ciągu 7 dni mówisz ... Hm ... to chyba nie dam rady

---------- Dopisano o 15:26 ---------- Poprzedni post napisano o 15:24 ----------

Cytat:

Boszsz tez Bożenka ucierpiała Bidulinki ... to samo pomyślałam o pajacach

---------- Dopisano o 15:27 ---------- Poprzedni post napisano o 15:26 ----------

Cytat:

Ooo widzisZ czyli można on line to ogarnąć ?

---------- Dopisano o 15:29 ---------- Poprzedni post napisano o 15:27 ----------

Cytat:
to ja najpierw miałam zusowski profil, a potem potwierdzałam p.zaufany

dowód osobisty też wnioskowałam przez profil zaufany już, więc o jedno załątwianie papierologii mniej.
U nas, co się da to internetowo załątwiamy...

Cytat:
Super, bo profil zaufany mam ze swojego banku - dziękuję za info

O masakra ... znowu coś co mnie przerasta jestem sto lat za murzynami

Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości