![]() |
#31 |
Przyczajenie
|
Dot.: Nie dostałam się na studia. Nie wiem co dalej. Potrzebuję wsparcia.
Hej, też jestem tegoroczną maturzystką i też nie dostałam się na UJ ;/ Tylko na taki kierunek, że wstyd się przyznać.... Matura poszła mi całkiem ok, a ja na liście rezerwowej jestem. Ty chociaż składałaś na dwie uczelnie, a ja na jedną i na jeden kierunek, a teraz duuupa. Mało tego przeoczyłam termin rekrutacji na studia niestacjonarne na UJ, więc teraz będę startować na ten sam kierunek, ale już na AP (tam akurat niestacjonarni rekrutowani są we wrześniu). Jak zobaczyłam na koncie ERK, że jestem na rezerwie to wybuchłam rykiem, a potem mi przeszło. Trudno. Pójdę na zaoczne. Aktualnie już pracuję, ale zamierzam zmienić tą ambitną pracę na inną na okres studiów. :} UJ też był moim marzeniem, ale widać za wysokie progi na me krótkie nogi. (trzeba być wybitnie mało mądrym, żeby nie dostać się na bibliotekoznawstwo i informację naukową)
![]() W ostateczności zasilę grupę emigrantów i pożegnam się z tym psycholandem. lub też zrobię sobie jakieś studium policealne jednoroczne, a poprawię maturę i spróbuję za rok. mówi się trudno. Ginger21 czytam tego Twojego posta i czytam..... i mnie się lepiej na duchu robi. ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#32 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Dlatego trzeba być dobrej myśli. Ja czekam na wyniki rekrutacji i ogłoszenie ewentualnych wolnych miejsc. Wtedy zamierzam złożyć podanie raz jeszcze na UŚ, może UJ, jeśli zostanie coś z nauk humanistycznych, myślę także o AP. Początkowo byłam zainteresowana tą uczelnią, ale nie wiem co we mnie wstąpiło i odpuściłam ![]() Aha, chciałam jeszcze dodać dziewczyny, że coraz poważniej myślę o zaocznych. Edytowane przez voice_of_silence Czas edycji: 2008-07-17 o 16:19 Powód: ... |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#33 |
Raczkowanie
|
cześć, miałam ten sam problem co Ty 2 lata temu
![]() Uszy do góry, moja ciocia dostała się na stomatologię za 6 razem ![]()
![]() |
![]() |
#34 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#35 |
Zadomowienie
|
moje drogie, nie wiem jak na UJ, ale na uw lista przesuwa się nawet o 80 miejsc w górę (w tamtym roku nie dostałam się na anglistykę w pierwszej rekrutacji bo byłam 131 na 125 miejsc a we wrześniu okazało się że jestem w końcu 49
![]() ![]() dziś jak byłam składać papiery (znów na anglistykę, to po co ją rzucałam w czerwcu? nie wiem ![]() dziewczyna była 1700 !! czyli jedno z ostatnich miejsc, limit 125 plus 125 wieczorowych. i pytała się natarczywie czy ma szansę dostania się na dzienne ![]() a druga rekrutacja to właśnie przyjmowanie kolejnych osób z listy rezerwowych. dziwi mnie szczerze mówiąc że nie wiecie nic na ten temat startując na studia... na polonistyce też uw zrezygnowało z 70% chętnych z 1 naboru. na początku dostali się ludzie z polskim ok. 90, a podczas kolejnych rekrutacji zatrzymało się na dużo mniej mniej niż 70. limit 180. ludzie dostają się z drugich rekrutacji, rezygnują i zwalniają się kolejne miejsca na kolejne kierunki. takie przetasowania trwają conajmniej do końca lipca... uszy do góry ![]()
![]() |
#36 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Druga rekrutacja to rekrutacja odbywająca sie we wrzesniu na kierunki na które zostały wolne miejsca. A przyjmowanie z list rezerwowych odbywa się w ramach pierwszej rekrutacji. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#37 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
Nawet to mnie nie ratuje, gdyż jestem 844 ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#38 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Przecież z list rezerwowych przyjmują bodajże dwoma rzutami,albo na bierząco,więc w połowie lipca mielibyśmy juz 3 rekrutacje a ta wrzesniowa to czwarta by chyba była ![]() A we wrześniu zawsze mówią,ze jest ostatnia szansa czyli druga rekrutacja ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#39 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
u 'nas' mowi sie druga rekrutacja, ew. uzupełniająca a wrzesniowa to 'rekrutacja we wrzesniu' za niezgodnosci semantyczne gorąco przepraszam ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#40 |
Zakorzenienie
|
Ogłoszone zostały kierunki do drugiego naboru w Katowicach, na UŚ:
http://kandydat.us.edu.pl/node/133 Niestety ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#41 |
Zakorzenienie
|
To wszystko zależy od uczelni. Każda ma swoje zasady.
Na AGH gdzie dostawał się w tym roku mój brat - w ogóle nie przyjmują osób poniżej progu punktowego z pierwszego etapu. Dlatego nie ma żadnej listy rezerwowej. Czekają na zgłoszenia osób, które w ogóle nie startowały na ten kierunek. Dopiero jak we wrześniu okaże się, że mają wolne miejsca to robią kolejną rekrutację i obniżają trochę próg. Ale przyjmują tylko osoby, które złożą na to podanie. Moja koleżanka na UEK miała też podobnie. Brakło jej początkowo punkta i tak się nie dostała. W drugiej rekrutacji próg był wyższy niż w pierwszej. Także widzicie. Trzeba po prostu pytać. I nie ma się co martwić dziewczyny ![]() ![]() ![]()
![]() |
#42 |
Zakorzenienie
|
A wie ktoś jak było w zeszłych latach z wolnymi miejscami na AP?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#43 |
Zakorzenienie
|
Tez jestem tegoroczna maturzystka i tez nie dostalam sie tam gdzie chcialam
Zeby bylo weselej odjeli mi punkty przy drugiej rekrutacji ![]() nie wiem co robic? na prywatne nie mam kasy, a jak pojde na zaoczne i w tygodniu do pracy to boje sie, ze nie bede sie wyrabiac... ![]() przyznam, ze jestem zalamana bo kompletnie nie wiem co robic... wiem, ze powinnam sie wziac w garsc, ale jakos tak mi ciezko ![]()
![]() |
#44 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Dlaczego odjeli Ci punkty?? |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#45 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#46 |
Raczkowanie
|
Ciesze się , że pomogłam
![]() ![]() Życzę powodzenia i wytrwałości, wszystko się dobrze ułoży ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#47 |
Wtajemniczenie
|
Też się nie dostałam na wymarzone studia w tym roku, wiem że to może się jeszcze zmienić, ale że tak powiem w cuda nie wierzę. Chciałam iść na medycynę, miałam najlepsze wyniki na koniec roku, najlepszy wynik z matury w szkole i to jednak za mało. Jestem na liście rezerwowej ale nie na początku, jest mi z tym bardzo źle bo chyba za wysoko mierzyłam po prostu. Moja przyjaciółka dostała się na medycynę- cieszę się z jej sukcesu, ale jest mi jednocześnie smutno i przykro. w tej chwili na wymarzonej uczelni brakuje mi 20 pkt. Nie mam pojęcia co robić, nie mam żadnych planów...Z medycyny raczej nie zrezygnuje bo marzyłam o niej od wielu lat i za dużo wysiłku włożyłam w naukę zwłaszcza biologii. Co prawda mam szanse dostać się na mój awaryjny kierunek czyli fizjoterapię, ale nie wiem co mam myśleć o niej. Wybór wyjścia awaryjnego to był trochę przypadek i teraz nie wiem czego się spodziewać jeśli oczywiście się dostanę. A może ktoś studiuje lub studiował fizjoterapię i ewentualnie mógłby mi przybliżyć troszkę ten kierunek? Z góry dziękuję za wszystkie odpowiedzi. I pozdrawiam serdecznie Autorkę wątku, nie jesteś sama
![]()
![]() |
#48 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Dziękuję i również pozdrawiam ![]() Na razie wszystko jest przeciwko mnie, ale się nie załamuję. Mam dziwne przeczucie (może to po prostu nadzieja), że nie wszystko stracone. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#49 |
Zakorzenienie
|
gdybym to ja wiedziala
![]() ![]()
![]() |
#50 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() aluniaaaaa Tobie odjęli punkty a moją koleżankę przesunęli o dwa miejsca w dół listy, już po zakończonej rekrutacji ![]() ![]()
Edytowane przez nebya Czas edycji: 2008-07-19 o 22:02 Powód: dopisek |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#51 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Jak bym czytała dokładnie o sobie rok temu ![]() Czytaj uważnie co teraz napiszę ![]() Rok temu składałam na UŚ na moją ukochaną poltologie, miałam ogromne plany, chciałam tylko i wyłącznie studiować na tym kierunku. Matura poszła mi b.dobrze, ale niestety niewystarczająco dobrze, aby dostać się na studia dzienne - byłam załamana, czułam się jak najgorszy "będzwał" ![]() Nawet nie składałam na niestacjonarne bo nie urażając nikogo to dla mnie to do dupy studia - zbyt ambitna chyba jestem i zawsze marzyłam o studiowaniu dziennie. Nie miałam pojęcia co robić, postanowiłam wyjechać do UK (taki "gap year"), aby uczyć się angielskiego, pozwiedzać (żadne tam stanie na zmywaku ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Radze się nie załamywać tylko działać, aby jak najlepiej spożytkować ten rok - może wyjazd na rok, aby szlifować język, jakiś kurs??? Może studia niestacjonarne - harować, aby potem przenieść się na dzienne ? JA jestem najlepszym przykladem, że dostanie się na wymarzony kierunek NAPRAWDE jest możliwe - poza tym to tylko rok, ale dobrze spozytkowany da naprawde dużo (co przeżyłam w ciągu tego roku i jak bardzo się zmieniłam to moje ![]() ![]() Życzę powodzenia i WIERZE (naprawde), że Ci się uda bo jeśli mi się udało to już wiem, że świat stoi otworem chceba tylko chcieć i być zdeterminowanym ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#52 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Niestety same studia nie gwarantują sukcesu, bo potrzebne są jeszcze drogie specjalistyczne kursy z rożnych metod rehabilitacji. Siostra pracuje w szpitalu dziecięcym za marne grosze (ale jako lekarka tez dużo nie zarobisz), ale jest tym zachwycona. Praca jest w dużej części przy rożnych urządzeniach. Zaletą jest możliwość posiadania prywatnych pacjentów po pracy, a jak się komuś uda w prywatnym jakimś centrum medycznym to może wiecej zarabiać ![]()
![]() |
![]() |
#53 | |
Wtajemniczenie
|
![]() Cytat:
![]() ![]()
![]() |
![]() |
#54 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ta sytuacja mowi sama za siebie ![]()
![]() |
![]() |
#55 |
Konto usunięte
|
ja na Twoim miejscu zdecydowałabym nie iść na studia, które Cię nie interesują tylko zapisać się na maturę i jeszcze raz ją zdać. będziesz miała kilka miesięcy, żeby porządnie się nauczyć wszystkiego, a potem może uda się dostać na wymarzony kierunek.
z własnego doświadczenia wiem, że nie warto iść na kierunek, który nas nie interesuje... ja tak zrobiłam, ale nie dlatego, że się nie dostałam tylko dlatego, bo po tym kierunku są świetne zarobki. straciłam tylko rok. a swoją drogą. na moim kierunku na UW w tym roku było 180 miejsc. ostatnia osoba, która została przyjęta była na 529. miejscu |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#56 |
Zakorzenienie
|
ja ide prywatnie na filologie angielska
![]() ![]()
![]() |
#57 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#58 |
Zakorzenienie
|
nie martw się! są jeszcze studia zaoczne
![]() ![]() i nie myśł że to jakieś gorsze studia, nieprawda. Na dobrych uniwersytetach zakres materiału w cale nie jest okrojony, róznica polega na tym,że zajęcia odbywają się w weekendy, że płacimy i że więcej musimy wymagać od siebie samodyscypliny. Pomyśl o tym, nie warto tracić roku! mozesz się przepisać na dzienne po semestrze jeśli będziesz miała dobre wyniki i jeśli będa wole miejsca, a na pewno będa bo po drodze wykrusza się mnóstwo osób ![]()
![]() |
![]() |
#59 |
Raczkowanie
|
A ja jestem pierwsza osoba pod kreska na UJ :/ Ale chyba mam marne szanse, bo to juz ta II rekrutacja :/ Zalamac sie mozna
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#60 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Z calym szacunkiem ale pojechalaś mi po rajtuzach pisząc że zaoczne studia to studia do dupy.Pewnie nie tylko mnie.Bo cięzko na nich pracuje, egzaminy mam takie same jak dzienni,do tego pracuję. W tej chwili po 1. roku jestem strasznie zadowolona, poznalam wspaniałych ludzi którzy twardo stąpają po ziemi i osiągają sukcesy zadowowe. Nie na zmywakach a w poważnych firmach. Bo widzisz studia to nie wszystko i wchodzac w dorosle życie trzeba o tym pamiętac. Zwlaszcza jeśli wybiera się tak oblegany kierunek jak politologia na przecietnej uczelni jakim jest Śląski. A poszlam na zaoczne z własnego wyboru, bo mature zdalam rewelacyjnie(nie jestem skromna,wiem;p).poszlam tam, żeby po 5 latach studiów nie zaczynać od 700zl stażowego w McDonaldzie,ale mieć doświadczenie i większą kasę.Mimo wszystko powodzenia.
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 18:23.